\chapter{Koncepcja aplikacji}

Zadaniem całego systemu jest monitorowanie bezpieczeństwa przestrzeni domowej.
Jego modułowy model został przedstawiony na
diagramie~\ref{fig:model-topologii}.
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = \textwidth]{images/model-topologii.pdf}
    \caption{Model topologii systemu}\label{fig:model-topologii}
\end{figure}
Składa się z głównego urządzenia koordynującego pracę mniejszych urządzeń
wykonawczych. Urządzenia końcowe są wykorzystywane do prostych czynności,
takich jak wykrycie ruchu poprzez czujnik PIR i powiadomienie pozostałych
modułów, przesyłania strumienia video w czasie rzeczywistym by w każdej chwili
móc zarejestrować kilkuminutowy film, czy odczytaniu numeru karty
\texttt{RFID}, aby uzbroić lub rozbroić system. Węzeł główny jest połączony z
każdym mniejszym urządzeniem i zespala ich pracę poprzez zainstalowaną
aplikację automatyki domowej. Proponowany system opiera się o topologię
gwiazdy, a urządzenia wykonawcze nie komunikują się ze sobą bezpośrednio.

\section{Funkcjonalności systemu}

Główną funkcjonalnością systemu jest monitorowanie bezpieczeństwa otoczenia
domowego. Możliwe jest to dzięki specjalistycznym modułom, w które system jest
wyposażony. Całość składa się z następujących funkcjonalności:
\begin{itemize}
    \item aktywacja lub dezaktywacja systemu możliwa poprzez moduł blokady z użyciem karty RFID lub kodu numerycznego,
    \item zdalna aktywacja lub dezaktywacja systemu poprzez połączenie VPN,
    \item automatyczna blokada rolet antywłamaniowych po aktywacji systemu,
    \item monitoring otoczenia pod względem ruchu przy użyciu czujnika \texttt{PIR},
    \item rejestracja kilkuminutowego wideo w momencie wykrycia ruchu,
    \item wysłanie wiadomości e-mail zawierającej nagrany film (filmy w przypadku większej ilości kamer),
    \item powiadomienia tekstowe poprzez komunikator.
\end{itemize}

\section{Architektura systemu}\label{sec:koncepcja}

Wszystkie moduły posiadają minimalny system operacyjny \texttt{GNU/Linux}
skonfigurowany indywidualnie do zastosowania. Przygotowany jest on przy pomocy
narzędzia \texttt{Yocto} wykorzystującego kompilację skrośną. Szczegółowy
diagram architektury systemu przedstawia
rysunek~\ref{fig:szczegolowy-model-architektury}.
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = \textwidth]{images/szczegolowy-model-systemu.pdf}
    \caption{Szczegółowy model architektury systemu}\label{fig:szczegolowy-model-architektury}
\end{figure}

Węzeł główny składa się z komputera \texttt{Libre Computer Le Potato} wraz z
zainstalowaną aplikacją automatyki domowej -- \texttt{Home Assistant}.
Dodatkowo moduł ten posiada zainstalowany broker \texttt{MQTT} --
\texttt{Mosquitto} do komunikacji z mniejszymi modułami. Podłączony jest on do
internetu poprzez \texttt{Ethernet}. W celu dostępu zdalnego skonfigurowany
jest na nim klient serwera \texttt{VPN} -- \texttt{Wireguard}.

Jednym z modułów wykonawczych jest rejestrator wideo. Oparty jest on o komputer
\texttt{Raspberry Pi Zero 2W} wyposażony w rozszerzenie z kamerą
\texttt{Raspberry Pi Camera V2}. Urządzenie to posiada zainstalowany serwer
\texttt{RTSP} służący do przesyłania w czasie rzeczywistym strumienia wideo.

System wyposażony jest również w moduł czujnika ruchu \texttt{PIR}. Urządzenie
oparte jest o komputer \texttt{NanoPi Neo} wraz z czujnikiem \texttt{DFRobot
    SEN0171}. Węzeł ten komunikuje się z urządzeniem koordynującym poprzez protokół
\texttt{MQTT}. Wykorzystuje do tego klienta \texttt{Paho} dla języka
\texttt{Python}.

Moduł odpowiedzialny za autoryzację czy uzbrajanie systemu oparty jest o
komputer \texttt{Orange Pi Zero Plus 2 H3}. Wyposażony jest w klawiaturę
numeryczną oraz czytnik kart \texttt{RFID}. Do komunikacji z aplikacją
koordynującą wykorzystuje protokół \texttt{zigbee}.

Ostatnią częścią systemu jest moduł blokady. Składa się z komputera
\texttt{NanoPi Duo 2} w połączeniu z silnikiem krokowym. Ta część systemu
odpowiada za automatyczne opuszczenie rolet antywłamaniowych. Ze względu na
duże odległości i rozproszenie moduł ten (moduły) komunikuje się poprzez
protokół \texttt{LoRa}.

\section{Alternatywne koncepcje}

System proponowany na rysunku~\ref{fig:szczegolowy-model-architektury} zawiera
węzły wykonawcze z pojedynczymi czujnikami. Dzięki zastosowaniu narzędzia
\texttt{Yocto}, które odseparowuje warstwę sprzętową od oprogramowania, możliwe
jest stosowanie wymiennie komputerów zastosowanych wewnątrz urządzeń
wykonawczych czy stosowanie więcej niż jednego czujnika lub efektora wewnątrz
węzłów systemu. Rysunek~\ref{fig:alternatywna-topologia-systemu} przedstawia
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = \textwidth]{images/alternatywny-model-systemu.pdf}
    \caption{Alternatywna architektura systemu}\label{fig:alternatywna-topologia-systemu}
\end{figure}
możliwości mieszania czujników i urządzeń między poszczególnymi częściami
systemu. Moduł odpowiedzialny za monitorowanie otoczenia z użyciem kamery
połączony został z dotychczasowym urządzeniem odpowiedzialnym za autoryzację co
pozwoliło uzyskać dodatkową funkcjonalność systemu, jaką jest automatyczne
rozpoznawanie twarzy domownika. Stosując większy silnik wraz z czujnikiem
ruchu, urządzenie wykonawcze może automatycznie po uzbrojeniu systemu zamknąć
bramę posesji domowej jak i samoczynnie otworzyć ją, gdy system bezpieczeństwa
nie jest aktywny, a urządzenie wykryło ruch i przeznaczonym obszarze. Protokoły
komunikacyjne używane pomiędzy modułami także można wymieniać, poza protokołem
obsługującym strumień wideo w czasie rzeczywistym. System może również zawierać
więcej niż jedno urządzenie danego typu. Ponadto nie ma obowiązku stosowania
identycznego komputera w identycznych węzłach.

\subsubsection{Monitoring dobrostanu zwierząt}

Wykorzystując część tych samych modułów wraz z główną aplikacją koordynującą
można proponowany system zastosować również w innych dziedzinach. Przykładowo
system monitorowania dobrostanu zwierząt mógłby opierać się o czujnik ruchu
\texttt{PIR}, który informowałby kamerę by zeskanować kod \texttt{QR}.
Informacja o odczytanym kodzie poprzez aplikację koordynatora trafiałaby do
modułu dozownika pożywienia, aby odpowiednio dobrać typ paszy. Dodatkowo
dokładając moduł z miernikiem przepływu można kontrolować dzienny poziom
nawodnienia zwierzęcia.
