\cleardoublepage{}
\phantomsection{}
\addcontentsline{toc}{chapter}{Podsumowanie}
\chapter*{Podsumowanie}

Celem niniejszej pracy było zapoznanie się z narzędziami budowy systemu
\texttt{GNU/Linux}, zbudowanie indywidualnie skonfigurowanych systemów
wbudowanych oraz przetestowanie ich w praktycznym zastosowaniu aplikacji
automatyki domowej. Większość z założonych zadań udało się zrealizować. W pracy
przedstawione zostały narzędzia budowy systemu \texttt{GNU/Linux} oraz
własności komputerów SBC (z ang. \textit{Single board computer}). Opisana
została metoda budowy systemów wbudowanych z pomocą \texttt{Yocto Project} oraz
jej wyniki. W celu przetestowania praktycznych funkcjonalności zbudowanych
systemów, zaimplementowany został system bezpieczeństwa domowego. Składa się on
z trzech modułów, tj.\ urządzenie koordynatora, moduł czujnika ruchu oraz moduł
kamery. W pracy przedstawiono również sposób definiowania reguł automatyzacji
aplikacji \texttt{Home Assistant} oraz jego wyniki.

Zaimplementowany system dobrze sprawdza się w monitorowaniu bezpieczeństwa
otoczenia domowego. Dzięki dużej ilości integracji z urządzeniami firm
trzecich w prosty sposób można proponowany system rozszerzyć o dodatkowe
moduły. Wykorzystując te same urządzenia, koncepcyjny system można zastosować w
innych dziedzinach życia, np.\ rolnictwie czy przemyśle.

W trakcie realizacji pracy napotkano kilka problemów związanych z zastosowanym
oprogramowaniem i sprzętem komputerowym. Problemy z uruchomieniem minimalnego
systemu na dwóch z pięciu wybranych komputerów wnikały z nie w pełni poprawnie
skonfigurowanych parametrów wykorzystywanej warstwy sprzętowej. Ponadto wersje
oprogramowania wykorzystywane do kamery musiały być odpowiednio dobrane, ze
względu na konflikty między sobą.

Biorąc pod uwagę projekt, wykorzystane narzędzia, możliwości i
ograniczenia systemu, można wyciągnąć następujące wnioski:
\begin{itemize}
    \item wykorzystanie topologii gwiazdy pozwala na łatwą implementację urządzeń wykonawczych oraz prostotę zarządzania nimi z jednego centralnego urządzenia,
    \item użycie narzędzia \texttt{Yocto} pozwoliło na odseparowanie warstwy oprogramowania od warstwy sprzętowej, co znacząco obniżyło trudność implementacji systemu dla różnych platform sprzętowych,
    \item zastosowanie języka skryptowego \texttt{Python} w aplikacji wbudowanej nie wpłynęło na wydajność samego urządzenia, a znacząco przyśpieszyło proces implementacji oprogramowania.
\end{itemize}

Opracowane oprogramowanie wraz z plikami źródłowymi systemu budowy zostało
udostępnione na licencji \texttt{MIT} pod adresem
\href{https://gitlab.com/jakub.kozlowicz/meta-hivle}{https://gitlab.com/jakub.kozlowicz/meta-hivle}
oraz
\href{https://gitlab.com/jakub.kozlowicz/hivle-motion-sensor}{https://gitlab.com/jakub.kozlowicz/hivle-motion-sensor}.
