\chapter{Narzędzia: sprzęt komputerowy i oprogramowanie}

\section{Sprzęt komputerowy}

Moduły komputerów jednopłytkowych (\texttt{SBC}, ang. \textit{Single Board
    Computer}) są to struktury zawierające kompletny system mikroprocesorowy. W
skład takiego zestawu wchodzi jednostka centralna \texttt{CPU}, pamięci
\texttt{RAM} oraz \texttt{ROM}, układy analogowo-cyfrowe czy interfejsy
szeregowe~\cite{Michalak:Raspberry:System:Pomiarowy}. Głównie stosowane
procesory w takich urządzeniach oparte są o architekturę \texttt{ARM}, które są
na tyle wydajne, by pozwolić uruchomić podstawowy system operacyjny.

\subsection{Libre Computer Le Potato}

\texttt{Libre Computer Le Potato} jest to komputer jednopłytkowy wielkości
karty kredytowej przedstawiony na rysunku~\ref{fig:le-potato}. Posiada 40
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = 0.7\textwidth]{images/lepotato.pdf}
    \caption{Libre Computer Le Potato}\label{fig:le-potato}
\end{figure}
pinowe złącze, na którym zostały wyprowadzone magistrale takie jak \texttt{I2C}
(\textit{ang. Inter-Integrated Circuit}), \texttt{SPI} (\textit{ang. Serial
    Peripheral Interface}) czy \texttt{UART} (\textit{ang. Universal asynchronous
    receiver-transmitter}). Urządzenie posiada złącze \texttt{Ethernet} oraz 4
porty \texttt{USB} w wersji drugiej. Zamontowany procesor w tym komputerze to
\texttt{Amlogic S905X SoC}, który współpracuje z pamięcią \texttt{RAM} o
pojemności \unit[2]{GB}. Na płytce drukowanej umieszczono również złącze dla
pamięci \texttt{eMMC}. Umożliwia to zainstalowanie systemu na stabilniejszej
pamięci \texttt{FLASH}, w porównaniu do standardowej karty \texttt{SD}.
Komputer \texttt{Le Potato} nie został wyposażony w moduł \texttt{WiFi}, przez
co wymagane jest przewodowe podłączenie do Internetu. Do celów multimedialnych
urządzenie wyposażono w pełnowymiarowe złącze \texttt{HDMI} oraz port audio
\unit[3,5]{mm}.

\subsection{Raspberry Pi Zero 2W}

\texttt{RPi Zero 2W} to komputer jednopłytkowy o bardzo wysokiej wydajności, w
porównaniu do swojej wielkości. Posiada złącze wyposażone w 40 pinów ogólnego
przeznaczenia, do interakcji z urządzeniami zewnętrznymi wspierającymi
magistrale \texttt{I2C}, \texttt{SPI} czy \texttt{UART}. Dodatkowo posiada
złącze modułu kamery -- \texttt{Raspberry Pi Camera V2}. Urządzenie wyposażone
zostało w procesor \texttt{Broadcom BCM2710A1} wspierany poprzez \unit[512]{MB}
pamięci \texttt{RAM}. Urządzenie przedstawione jest na
rysunku~\ref{fig:rpi-zero-2w}.
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = 0.7\textwidth]{images/rpi-zero-2w.pdf}
    \caption{Raspberry Pi Zero 2W}\label{fig:rpi-zero-2w}
\end{figure}

\subsection{NanoPi Neo}

\texttt{NanoPi Neo} to miniaturowy komputer o możliwościach wydajnościowych
identycznych z ww. urządzeniami, który przedstawiony został na
rysunku~\ref{fig:nanopi-neo}. Płytka wyposażona została w pełnowymiarowe złącze
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = 0.7\textwidth]{images/nanopi-neo.pdf}
    \caption{NanoPi Neo}\label{fig:nanopi-neo}
\end{figure}
\texttt{USB} oraz port \texttt{Ethernet}. Dodatkowo komputer ten posiada 26-cio
pinowe złącze \texttt{GPIO}, na które zostały wyprowadzone wszystkie popularne
magistrale -- \texttt{I2C}, \texttt{SPI} oraz \texttt{UART}. Płytka posiada
procesor \texttt{Allwinner H3} wraz z pamięcią \texttt{RAM} o pojemności
\unit[512]{MB}. Urządzenie nie posiada zintegrowanego modułu \texttt{WiFi},
przez co wymaga przewodowego podłączenia do Internetu.

\section{Oprogramowanie}

\subsection{Yocto Project}

\subsubsection{Definicja}

\texttt{Yocto Project} jest to zestaw narzędzi \textit{open-source} do
tworzenia niestandardowej, wbudowanej dystrybucji \texttt{GNU/Linux}. Opiera
się o technologię kompilacji skrośnej oraz pozwala odseparować warstwę
sprzętową od oprogramowania. Narzędzie wykorzystuje strukturę zdefiniowanych
przez programistę zadań, gdzie każde zadanie jest wykonywane oraz budowane w
osobnym, czystym środowisku budowy, które spełnia zasady \texttt{Yocto
    Project}.

\subsubsection{Poky}

System kompilacji \texttt{Poky} (rys.~\ref{fig:poky-build-tool}) to zestaw
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = 0.52\textwidth]{images/poky-build-tool.png}
    \caption{Narzędzie budowy \texttt{Poky}~\cite{Salvador:Linux:Development:Yocto}}\label{fig:poky-build-tool}
\end{figure}
plików, który w domyślnej konfiguracji zapewnia obraz, który może być
minimalnym systemem lub pełnowymiarowym obrazem opartym na standardzie
\texttt{GNU/Linux}. Do podstawowego zestawu można dodać własne warstwy
metadanych w celu rozszerzenia funkcjonalności, powiększenia stosu
oprogramowania czy obsługi danej maszyny poprzez dodanie warstwy \texttt{BSP}
(ang. \textit{Board Support Package}). \texttt{Poky} nie ma jednak plików
binarnych. Jest to referencyjna dystrybucja, która ma być przykładem jak
zbudować system oparty o \texttt{GNU/Linux} ze źródła.

\subsubsection{Bitbake}

\texttt{BitBake} jest narzędziem systemu budowy \texttt{OpenEmbedded} oraz
ogólnym silnikiem wykonywania zadań. Umożliwia wydajne i równoległe wykonywanie
zadań powłoki \texttt{Bash} i języka skryptowego \texttt{Python} podczas pracy,
w ramach złożonych ograniczeń zależności między zadaniami. Narzędzie to
korzysta z recept, z których wydobywa metadane na temat celu budowy i generuje
zadania, które później wykonuje.

\subsubsection{Recepta}\label{sec:recepta}

Recepta jest to plik z rozszerzeniem \texttt{.bb}, który tworzony jest przez
programistę, a następnie analizowany poprzez program \texttt{BitBake}. Recepta
zawiera informacje o oprogramowaniu takie jak: łącze źródłowe umożliwiające
uzyskanie poprawek potrzebnych do oprogramowania, opcje konfiguracji do
zastosowania oraz sposób kompilacji pliku źródłowego i spakowania
skompilowanego wyniku.

Wewnątrz recepty programista musi zdefiniować tylko te zadania, które są
niestandardowe lub zawierają poprawki, ponieważ pozostałe zostaną niejawnie
zdefiniowane przez system budowy \texttt{Yocto}. Do najczęściej występujących
zadań definiowanych przez programistów należą:
\begin{itemize}
    \item \texttt{do\_configure} -- konfiguracja pobranego kodu źródłowego, by dopasować system budowy,
    \item \texttt{do\_compile} -- kompilacja kodu źródłowego oprogramowania,
    \item \texttt{do\_install} -- instalacja skompilowanego oprogramowania w systemie plików.
\end{itemize}
Zadania typu \texttt{do\_fetch} czy \texttt{do\_patch} są identyczne dla
każdego oprogramowania i z tego względu programiści nie muszą ich definiować w
każdej recepcie. W wydruku~\ref{lst:example-yocto-recipe} przedstawiono
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Przykładowa recepta programu \texttt{hello-world}}\label{lst:example-yocto-recipe}
    \inputminted[frame=single]{bitbake}{listings/hello-world-example_1.0.0.bb}
\end{listing}
przykładową receptę dla małego programu \texttt{hello-world} napisanego w
języku \texttt{C}. System budowy \texttt{Yocto} korzysta z konwencji nazw
zmiennych środowiskowych stosowanych przez \texttt{LFS} (ang. \textit{Linux
    From Scratch}), przez co w recepcie nie powinno się stosować konkretnych nazw
kompilatorów, gdyż zostaną one dobrane niejawnie.

\subsubsection{Struktura zadań}

Zadania zdefiniowane wewnątrz recepty dotyczą pojedynczego pakietu
oprogramowania. Budowa takiego zadania odbywa się w odizolowanym środowisku
przeznaczonym tylko dla danej recepty. Finalnie wykonanie tych zadań ma
doprowadzić do pojedynczego obrazu systemu.
Tabela~\ref{tab:yocto-tasks-overview} przedstawia przegląd wykonywania zadań w
systemie budowy \texttt{Poky}.
\begin{table}[hbpt]
    \centering
    \caption{Przegląd wykonywania zadań systemu budowy \texttt{Poky}}\label{tab:yocto-tasks-overview}
    \begin{tabular}{|cc|}
        \hline
        \multicolumn{2}{|c|}{\texttt{do\_rootfs/do\_bootfs}}                                             \\ \hline \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_package\_write}}         & \texttt{do\_package\_write}         \\ \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_package\_write\_(type)}} & \texttt{do\_package\_write\_(type)} \\ \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_package}}                & \texttt{do\_package}                \\ \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_populate\_sysroot}}      & \texttt{do\_populate\_sysroot}      \\ \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_install}}                & \texttt{do\_install}                \\ \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_compile}}                & \texttt{do\_compile}                \\ \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_configure}}              & \texttt{do\_configure}              \\ \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_patch}}                  & \texttt{do\_patch}                  \\ \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_unpack}}                 & \texttt{do\_unpack}                 \\ \hline
        \multicolumn{1}{|c||}{\texttt{do\_fetch}}                  & \texttt{do\_fetch}                  \\ \hline \hline
        \rowcolor[HTML]{C0C0C0}
        \multicolumn{1}{|c||}{\cellcolor[HTML]{C0C0C0}Package A}   & Package B                           \\ \hline \hline
        \rowcolor[HTML]{9B9B9B}
        \multicolumn{2}{|c|}{\cellcolor[HTML]{9B9B9B}Image}                                              \\ \hline
    \end{tabular}
\end{table}

\subsubsection{Recepta obrazu}

W strukturze całego projektu znajduje się kilka rodzajów recept. Głównie są to
recepty, które odpowiadają instalowanemu oprogramowaniu. Istnieją jednak
recepty odpowiedzialne za tworzenie konkretnego obrazu systemu. Są to recepty
najwyższego poziomu, które narzędzie \texttt{BitBake} przetwarza na samym
początku i względem zależności zapisanych w tych receptach poszukuje instrukcji
do instalacji żądanego oprogramowania. Projekt \texttt{Yocto} definiuje
podstawowe obrazy, do których należą:
\begin{itemize}
    \item \texttt{core-image-minimal} -- minimalny obraz systemu zawierający tylko wymagane paczki do uruchomienia bez modułów kernela,
    \item \texttt{core-image-base} -- pełny obraz systemu z modułami kernela przygotowany do interakcji poprzez konsolę,
    \item \texttt{core-image-sato} -- obraz wspierający środowisko \texttt{Sato} przygotowany pod urządzenia mobilne.
\end{itemize}

\subsubsection{Metawarstwa}

Metawarstwy są to repozytoria zawierające powiązane metadane (tj. zestawy
instrukcji), które informują system kompilacji \texttt{OpenEmbedded}, jak
zbudować cel. Oddzielają one logicznie informacje dotyczące różnych projektów.
Istnieją trzy rodzaje metawarstw:
\begin{itemize}
    \item poziom oprogramowania -- warstwa zawierająca jedynie instrukcje do budowy określonego oprogramowania, może zawierać pojedyncze obrazy,
    \item poziom dystrybucji -- warstwa zawierająca metadane do budowy grupy obrazów, często zawiera własne klasy, które grupują informacje o całej dystrybucji,
    \item poziom sprzętowy -- warstwa zawierająca informację o danym sprzęcie komputerowym, instrukcje do budowy jądra systemu dla danej maszyny czy konfigurację narzędzia uruchamiającego system.
\end{itemize}
Rysunek~\ref{fig:yocto-layers-diagram} przedstawia diagram zawierający
podstawowe typy metawarstw wraz z ich szablonową strukturą.
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = 0.8\textwidth]{images/yocto-layers-diagram.png}
    \caption{Podstawowe typy metawarstw projektu \texttt{Yocto}~\cite{LinuxFoundation:YoctoProject:Layer:Structure}}\label{fig:yocto-layers-diagram}
\end{figure}

\subsection{Home Assistant}

\subsubsection{Definicja}

\texttt{Home Assistant} jest to aplikacja typu \textit{open-source}
przeznaczona do automatyki domowej. Napisana została w języku \texttt{Python}
oraz posiada bardzo dużą liczbę integracji z systemami zewnętrznymi takimi jak:
\begin{itemize}
    \item Amazon Alexa,
    \item Google Home,
    \item Apple TV.
\end{itemize}
Głównym zadaniem aplikacji jest agregowanie różnych systemów \textit{Smart
    Home} oraz urządzeń \texttt{IoT} w jednym miejscu, łatwo dostępnym dla
użytkownika.

\subsubsection{Komponenty}

Główną strukturą projektu są komponenty, które implementowane są przez
społeczność. Na chwilę obecną ilość komponentów zawarta w repozytorium wynosi
ponad tysiąc. Są to integracje z oprogramowaniem zewnętrznym takim jak
\texttt{MQTT} czy urządzeniami firm trzecich, np.\ projektory filmowe.

\subsubsection{Interfejs}

Aplikacja \texttt{Home Assistant} udostępnia interfejs użytkownika poprzez
przeglądarkę internetową. Osoba zarządzająca całym systemem może przez tę
stronę skonfigurować reguły odpowiadające za automatyzację czy wizualizować
dane pobrane z modułów pomiarowych. Przykładowy interfejs użytkownika
udostępniony przez autorów aplikacji jako demo został przedstawiony na
rysunku~\ref{fig:home-assistant-demo}.
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \frame{\includegraphics[width = \textwidth]{images/demo-home-assistant.png}}
    \caption{Przykładowy interfejs użytkownika aplikacji \texttt{Home Assistant}}\label{fig:home-assistant-demo}
\end{figure}

\subsubsection{Konfiguracja}

Skonfigurowanie aplikacji automatyki domowej może odbyć się poprzez interfejs
przeglądarki lub bezpośrednio edytując plik konfiguracyjny --
\texttt{configuration.yaml}. Inicjalny plik konfiguracyjny tworzony przy
starcie aplikacji (jeśli takowego nie ma) został przedstawiony na
wydruku~\ref{lst:home-assistant-default-config}.
\begin{listing}[hbpt]
    \inputminted[frame=single]{yaml}{listings/configuration.yaml}
    \caption{Inicjalny plik konfiguracyjny aplikacji \texttt{Home Assistant}}\label{lst:home-assistant-default-config}
\end{listing}
