\chapter{Implementacja systemu bezpieczeństwa domowego}

\section{Budowa systemów operacyjnych}

\subsection{Przygotowanie środowiska budowy Yocto}

Prace nad budową indywidualnie skonfigurowanych systemów wbudowanych rozpoczęto
od przygotowania środowiska kompilacji skrośnej. Wykorzystano do tego komputer
wyposażony w procesor \texttt{Intel Xeon E3-1245v2} wraz z \unit[32]{GB}
pamięci \texttt{RAM} oraz macierzą \texttt{RAID} trzech dysków \texttt{HDD} o
pojemności \unit[2]{TB}. Zainstalowany system operacyjny to \texttt{Ubuntu
    22.04} w wersji serwerowej. Zadania przygotowujące środowisko budowy rozpoczęto
od zainstalowania zależności systemowych. Korzystając z dokumentacji
\texttt{Yocto}, wykonana została komenda przedstawiona na
wydruku~\ref{lst:apt-dependencies-Yocto}.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Zainstalowanie zależności systemowych środowiska budowy Yocto}\label{lst:apt-dependencies-Yocto}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
sudo apt install gawk wget git diffstat unzip texinfo gcc \
    build-essential chrpath socat cpio python3 python3-pip \
    python3-pexpect xz-utils debianutils iputils-ping \
    python3-git python3-jinja2 libegl1-mesa libsdl1.2-dev pylint \
    xterm python3-subunit mesa-common-dev zstd liblz4-tool
    \end{minted}
\end{listing}

Posiadając wszystkie zależności systemowe, przystąpiono do przekopiowania
repozytorium plików narzędzia \texttt{Yocto Project}. Wybrano w tym celu
najnowszą wersję \texttt{LTS} (z ang. \textit{Long Term Support}) --
\texttt{kirkstone}. Wykorzystano do tego narzędzie kontroli wersji
\texttt{git}. Proces klonowania repozytorium przedstawiono na
wydruku~\ref{lst:poky-clone-repo}.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Przekopiowanie plików narzędzia \texttt{Poky} przy pomocy \texttt{git}}\label{lst:poky-clone-repo}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
git clone --single-branch -b kirkstone git://git.yoctoproject.org/poky
    \end{minted}
\end{listing}

\subsubsection{Metawarstwy}

Podstawowa struktura projektu \texttt{Poky} nie zapewnia wsparcia dla warstwy
sprzętowej wykorzystywanej w projekcie. W tym celu analogicznie do
wydruku~\ref{lst:poky-clone-repo} przekopiowano metawarstwy:
\begin{itemize}
    \item \texttt{meta-raspberrypi} -- warstwa sprzętowa dla komputerów typu \texttt{Raspberry Pi},
    \item \texttt{meta-sunxi} -- warstwa sprzętowa dla komputerów marki \texttt{Allwinner},
    \item \texttt{meta-meson} -- warstwa sprzętowa dla komputerów marki \texttt{Amlogic},
    \item \texttt{meta-openembedded} -- warstwa oprogramowania udostępniająca metawarstwy takie jak \texttt{meta-python}, \texttt{meta-networking}, \texttt{meta-webserver},
    \item \texttt{meta-virtualization} -- warstwa mieszana udostępniająca mechanizm wirtualizacji lub narzędzia typu \texttt{docker}.
\end{itemize}
Wydruk~\ref{lst:poky-final-structure} przedstawia strukturę projektu z
wszystkimi metawarstwami potrzebnymi do budowania projektu.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Struktura narzędzia \texttt{Poky} z zależnościami}\label{lst:poky-final-structure}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
.
|-- [...]
|-- bitbake
|-- build
|-- contrib
|-- documentation
|-- meta
|-- meta-meson
|-- meta-openembedded
|-- meta-poky
|-- meta-raspberrypi
|-- meta-selftest
|-- meta-skeleton
|-- meta-sunxi
|-- meta-virtualization
|-- meta-yocto-bsp
|-- oe-init-build-env
`-- scripts
    \end{minted}
\end{listing}

W tym momencie zbudowano referencyjny obraz \texttt{core-image-minimal}
(wydruk~\ref{lst:poky-build-minimal-image}) oraz potwierdzono, że środowisko
zostało przygotowane poprawnie.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Budowa minimalnego obrazu \texttt{Poky}}\label{lst:poky-build-minimal-image}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
bitbake core-image-minimal
    \end{minted}
\end{listing}

\subsection{Stworzenie własnej metawarstwy}

W celu zachowania organizacji i porządku w projekcie, dla obrazów i aplikacji
używanych w obrębie systemów przeznaczonych dla urządzeń systemu bezpieczeństwa
domowego, utworzono własną metawarstwę. Do zrealizowania tego zadania
skorzystano ze skryptu \texttt{bitbake-layers}. Utworzenie docelowej
metawarstwy przedstawiono na wydruku~\ref{lst:create-hivle-layer}.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Utworzenie metawarstwy dla projektu bezpieczeństwa domowego}\label{lst:create-hivle-layer}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
bitbake-layers create-layer meta-hivle
    \end{minted}
\end{listing}
Nowo utworzona metawarstwa posiada jedynie przykładową receptę oraz plik
konfiguracyjny. Plik ten zawiera ścieżki do plików recept zawartych wewnątrz
metawarstwy oraz informacje gdzie narzędzie \texttt{BitBake} ma poszukiwać
dodatkowo zdefiniowanych klas czy plików konfiguracyjnych. Ponadto w tym pliku
należy zawrzeć priorytet tej metawarstwy. Pozwala to później na identyfikację,
którą receptę należy wybrać, jeśli w całym zbiorze są dwie recepty
odpowiedzialne za to samo oprogramowanie. Plik konfiguracyjny dla metawarstwy
\texttt{hivle} został przedstawiony na wydruku~\ref{lst:meta-hivle-conf-file}.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Plik konfiguracyjny dla metawarstwy \texttt{hivle}}\label{lst:meta-hivle-conf-file}
    \begin{minted}[frame=single]{bitbake}
# file conf/layer.conf

# We have a conf and classes directory, add to BBPATH
BBPATH .= ":${LAYERDIR}"

# We have recipes-* directories, add to BBFILES
BBFILES += "${LAYERDIR}/recipes-*/*/*.bb \
            ${LAYERDIR}/recipes-*/*/*.bbappend"

BBFILE_COLLECTIONS += "meta-hivle"
BBFILE_PATTERN_meta-hivle = "^${LAYERDIR}/"
BBFILE_PRIORITY_meta-hivle = "10"

LAYERDEPENDS_meta-hivle = "core"
LAYERSERIES_COMPAT_meta-hivle = "kirkstone"
    \end{minted}
\end{listing}

\subsection{Zdefiniowanie grup oprogramowania}

Celem podzielenia oprogramowania używanego wewnątrz poszczególnych urządzeń
zdefiniowano poszczególne grupy, które zawierają tylko aplikacje używane przez
dane urządzenie. W zbiorze utworzonych grup znalazły się:
\begin{itemize}
    \item \texttt{buildtools-packagegroup} -- grupa zawierająca oprogramowanie związane z budową czy kompilacją,
    \item \texttt{connectivity-packagegroup} -- grupa związana z oprogramowaniem pozwalającym na połączenie z siecią \texttt{WiFi} czy serwerem \texttt{SSH},
    \item \texttt{python-packagegroup} -- grupa zawierająca oprogramowanie pozwalające na uruchomienie programów napisanych w języku \texttt{Python},
    \item \texttt{dev-packagegroup} -- grupa zawierająca oprogramowanie ułatwiające pracę podczas tworzenia obrazu systemu.
\end{itemize}
Grupa \texttt{python-packagegroup} została przedstawiona na
wydruku~\ref{lst:python-packagegroup}. Analogicznie do tej recepty zostały
zdefiniowane recepty pozostałych grup oprogramowania.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Recepta zawierająca grupę oprogramowania dla języka \texttt{Python}}\label{lst:python-packagegroup}
    \begin{minted}[frame=single]{bitbake}
# file recipes-core/packagegroups/python-packagegroup.bb

DESCRIPTION = "Group of packages connected to scripting in Python"
SUMMARY = "Python packages"
LICENSE = "MIT"

PACKAGE_ARCH = "${MACHINE_ARCH}"

inherit packagegroup

RDEPENDS:${PN} = " \
    python3 \
    libpython3 \
    python3-core \
    python3-pip \
    python3-wheel \
    python3-venv \
"

RDEPENDS:${PN}-dev = " \
    python3-dev \
"
    \end{minted}
\end{listing}

\subsection{Zdefiniowanie własnego minimalnego obrazu}

Wewnątrz utworzonej metawarstwy utworzono dwa podstawowe obrazy. W skład nich
wchodzą \texttt{hivle-core-image} (wydruk~\ref{lst:hivle-core-image}) oraz
\texttt{hivle-core-dev-image}. Zostało to zrobione w celu łatwiejszego
zarządzania budowanymi obrazami. Systemy poszczególnych urządzeń ,,dziedziczą''
obraz podstawowy, dzięki czemu zmiana zawarta w rdzennym obrazie będzie również
uwzględniona w każdym systemie urządzenia wykonawczego. Ponadto pozwala to, aby
każdy obraz systemu posiadał tą samą podstawową funkcjonalność.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Recepta podstawowego minimalnego systemu \texttt{hivle-core-image}}\label{lst:hivle-core-image}
    \begin{minted}[frame=single]{bitbake}
# file recipes-core/images/hivle-core-image.bb

SUMMARY = "Minimal Hivle core image"
LICENSE = "MIT"

inherit core-image

IMAGE_INSTALL:append = " packagegroup-core-boot"
IMAGE_LINGUAS = "pl-pl en-us"

CORE_IMAGE_EXTRA_INSTALL += " \
    buildtools-packagegroup \
    connectivity-packagegroup \
    python-packagegroup \
    resize-disk \
"
    \end{minted}
\end{listing}

\subsection{Zbudowanie minimalnego obrazu dla każdej architektury}

W celu zbudowania obrazu na poszczególne komputery wykonano polecenia pokazane
na wydruku~\ref{lst:bitbake-built-hivle-core}. W momencie tworzenia projektu,
komputer \texttt{nanopi-duo2} nie był zdefiniowany w używanych metawarstwach,
dlatego została wykonana
\href{https://github.com/linux-sunxi/meta-sunxi/pull/350}{integracja} do
projektu \texttt{meta-sunxi}.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Budowa minimalnego obrazu dla każdej architektury}\label{lst:bitbake-built-hivle-core}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
MACHINE=raspberrypi0-2w bitbake hivle-core-image
MACHINE=nanopi-neo bitbake hivle-core-image
MACHINE=libretech-cc bitbake hivle-core-image
MACHINE=orange-pi-zero-plus2-h3 bitbake hivle-core-image
MACHINE=nanopi-duo2 bitbake hivle-core-image
    \end{minted}
\end{listing}

Kompilacja obrazu dla każdego komputera przebiegła pomyślnie. Dla maszyn
\texttt{RPi Zero 2W}, \texttt{Le Potato} oraz \texttt{NanoPi Neo} udało się
potwierdzić, że system uruchamia się bez żadnych problemów, a wszystkie
interfejsy czy połączenia są poprawne. Komputery \texttt{OPi Zero Plus 2} oraz
\texttt{NanoPi Duo2} niestety nie zostały w pełni uruchomione. Obraz dla obu
maszyn udało się skompilować poprawnie, jednak dla komputera \texttt{OPi} nie
powiodło się uruchomienie systemu. Związane może to być z wbudowaną pamięcią
\texttt{eMMC}, gdyż podczas procesu startu systemu można było zauważyć
zatrzymanie podczas próby zamontowania głównej partycji systemu (ang.
\textit{rootfs}). Z drugiej strony dla komputera \texttt{NanoPi Duo2} udało się
uruchomić sam system, jednak problemem okazało się oprogramowanie sterownika
karty sieciowej \texttt{WiFi}. Urządzenie to wyposażone jest w moduł
\texttt{AP6212}, który nie jest kompatybilny z nowszym modelem
\texttt{AP6212A}. Pomimo wielu prób dobrania odpowiedniej wersji
oprogramowania, nie udało się wykonać tego zadania i uruchomić połączenia z
siecią \texttt{WiFi} na tym komputerze.

\section{Zaprogramowanie urządzeń wykonawczych}

Posiadając minimalny system operacyjny \texttt{GNU/Linux} dla każdego
urządzenia, przystąpiono do implementacji oprogramowania dla poszczególnych
urządzeń.

\subsection{Oprogramowanie modułu czujnika ruchu}

Moduł czujnika ruchu zgodnie z koncepcją aplikacji komunikuje się z węzłem
głównym poprzez protokół \texttt{MQTT}. W tym celu napisano własną aplikację
obsługującą czujnik ruchu \texttt{DFRobot} oraz komunikującą się z brokerem
\texttt{Mosquitto}. Oprogramowanie to napisano jako własną paczkę w języku
\texttt{Python}. Do zbudowania oraz publikowania paczki na prywatnym serwerze
\texttt{PyPi} użyto narzędzia \texttt{Poetry}.

W celu integracji aplikacji wraz z systemem operacyjnym utworzono dedykowany
obraz (wydruk~\ref{lst:motion-sensor-image}) oraz grupę oprogramowania
(wydruk~\ref{lst:motion-sensor-group}) dla modułu czujnika ruchu.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Recepta obrazu dla modułu czujnika ruchu}\label{lst:motion-sensor-image}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
# file recipes-core/images/hivle-motion-sensor-image.bb

SUMMARY = "Image for the IoT Hivle Motion Sensor"
LICENSE = "MIT"

inherit core-image

require hivle-core-image.bb

CORE_IMAGE_EXTRA_INSTALL += " \
    hivle-motion-sensor-packagegroup \
"
    \end{minted}
\end{listing}
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Recepta grupy oprogramowania dla modułu czujnika ruchu}\label{lst:motion-sensor-group}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
# file recipes-core/packagegroups/hivle-motion-sensor-packagegroup.bb

DESCRIPTION = "Hivle IoT Motion Sensor applications"
SUMMARY = "Hivle IoT Motion Sensor applications"
LICENSE = "MIT"

PACKAGE_ARCH = "${MACHINE_ARCH}"

inherit packagegroup

RDEPENDS:${PN} = " \
    python3-hivle-motion-sensor \
"
    \end{minted}
\end{listing}

Kluczowym zadaniem było napisanie recepty instalującej przeznaczone
oprogramowanie. Problemem napotkanym podczas implementacji tej recepty była
dostępność odpowiednich wersji zależności. Wersja \texttt{Poetry} wykorzystana
podczas pisania oprogramowania udostępniała podział na zależności. W samym
narzędziu \texttt{Yocto} dostępna była poprzednia wersja, która takiej
funkcjonalności nie udostępnia. Rozwiązaniem tego problemu było zastosowanie
łaty (z ang. \textit{patch}) oprogramowania, która zamieniała linijkę w pliku
zawierającym metadane paczki. Dodatkowo w ostatnim czasie \texttt{Python}
wprowadził nowy standard zarządzania paczkami opierający się o plik
\texttt{pyproject.toml}. Podczas implementacji zależności uruchomieniowych
aplikacji czujnika ruchu zdecydowano się na wykorzystanie starszych wersji, ze
względu na problem z obsługą nowego standardu. Recepta implementująca
oprogramowanie aplikacji czujnika ruchu dodatkowo instaluje w odpowiednim
miejscu plik konfiguracyjny, który zawiera wartości uwierzytelniające dla
brokera \texttt{Mosquitto}. Ponadto aplikacja została zintegrowana z narzędziem
\texttt{systemd}, aby automatycznie po starcie systemu uruchomić odpowiedni
program.

\subsection{Oprogramowanie modułu kamery}

Dla modułu kamery systemu bezpieczeństwa domowego ponownie utworzono dedykowany
obraz systemu (wydruk~\ref{lst:camera-sensor-image}) oraz grupę oprogramowania
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Recepta obrazu dla modułu kamery}\label{lst:camera-sensor-image}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
# file recipes-core/images/hivle-camera-sensor-image.bb

SUMMARY = "Image for the IoT Hivle Camera Sensor"
LICENSE = "MIT"

inherit core-image

require hivle-core-image.bb

CORE_IMAGE_EXTRA_INSTALL += " \
    hivle-camera-sensor-packagegroup \
"
    \end{minted}
\end{listing}
(wydruk~\ref{lst:camera-sensor-group}). Do obsługi kamery zdecydowano się na
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Recepta grupy oprogramowania dla modułu kamery}\label{lst:camera-sensor-group}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
# file recipes-core/packagegroups/hivle-camera-sensor-packagegroup.bb

DESCRIPTION = "Hivle IoT Camera Sensor applications"
SUMMARY = "Hivle IoT Camera Sensor applications"
LICENSE = "MIT"

PACKAGE_ARCH = "${MACHINE_ARCH}"

inherit packagegroup

RDEPENDS:${PN} = " \
    gstreamer1.0 \
    gstreamer1.0-rtsp-server \
    libcamera \
    libexif \
    jpeg \
    tiff \
    libpng \
    boost \
    libcamera-apps \
    rtsp-simple-server \
"
    \end{minted}
\end{listing}
użycie nowej biblioteki dla systemu \texttt{GNU/Linux} -- \texttt{libcamera}.
Trudnością napotkaną podczas integracji tej biblioteki z systemem, było
dobranie odpowiedniej wersji. Ze względu na młody wiek projektu, tylko jedna
wersja z serii implementowanych w pełni spełniła oczekiwania. Kluczowe było
dodanie opcji do systemu budowy \texttt{meson}, które kompilują odpowiednie
nakładki dla biblioteki, obsługujące kamerę \texttt{Raspberry Pi Camera V2}.
Dodatkowo podczas testowania dodano receptę \texttt{libcamera-apps}, która
udostępnia zbiór aplikacji dla komputerów \texttt{Raspberry Pi} do wykonywania
zdjęć przy pomocy kamery lub rejestrowania wideo. Chcąc udostępnić materiał z
kamery wideo w czasie rzeczywistym, dodano specjalistyczną receptę instalującą
serwer \texttt{RTSP}. Zintegrowano ją z narzędziem \texttt{systemd}, by z
każdym uruchomieniem systemu automatycznie uruchomić program serwujący strumień
wideo. Ponadto recepta ta kopiuje w odpowiednie miejsce w systemie plik
konfiguracyjny serwera, który zawiera autoryzację.

\subsection{Oprogramowanie koordynatora}

Ponownie jak dla modułu czujnika ruchu czy modułu kamery, węzeł główny również
otrzymał dedykowany obraz systemu (wydruk~\ref{lst:server-image}) wraz z grupą
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Recepta obrazu dla modułu koordynatora}\label{lst:server-image}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
# file recipes-core/images/hivle-server-image.bb

SUMMARY = "Image for the IoT Hivle server"
LICENSE = "MIT"

inherit core-image

require hivle-core-image.bb

CORE_IMAGE_EXTRA_INSTALL += " \
    hivle-server-packagegroup \
"
    \end{minted}
\end{listing}
oprogramowania (wydruk~\ref{lst:server-group}). Wyzwaniem dla implementacji
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Recepta grupy oprogramowania dla modułu koordynatora}\label{lst:server-group}
    \begin{minted}[frame=single]{shell}
# file recipes-core/packagegroups/hivle-server-packagegroup.bb

DESCRIPTION = "Hivle IoT Home Assistant server applications"
SUMMARY = "Hivle server applications"
LICENSE = "MIT"

PACKAGE_ARCH = "${MACHINE_ARCH}"

inherit packagegroup

RDEPENDS:${PN} = " \
    docker connman connman-client \
    homeassistant mosquitto wireguard-tools \
"
    \end{minted}
\end{listing}
oprogramowania \texttt{Home Assistant} wewnątrz recepty obrazu, były zależności
uruchomieniowe (z ang. \textit{runtime}). Aplikacja została napisana w języku
\texttt{Python}, więc każde oprogramowanie musi być obecne podczas
uruchomienia. Ze względu na dużą liczbę komponentów dostępnych w aplikacji
automatyki domowej, wynoszącą około tysiąca, zdecydowano się dlatego na
zaimplementowanie tej aplikacji poprzez mechanizm wirtualizacji przy pomocy
narzędzia \texttt{Docker}. Dodatkowo wewnątrz obrazu zaimplementowano broker
\texttt{Mosquitto} do komunikacji przy pomocy protokołu \texttt{MQTT} oraz
klienta \texttt{VPN}, aby uzyskać zdalne połączenie do aplikacji koordynatora.

\section{Skonfigurowanie oprogramowania kontrolera}

Posiadając wszystkie obrazy wraz z oprogramowaniem, przystąpiono do
konfiguracji aplikacji węzła głównego (koordynatora) w celu połączenia
poszczególnych modułów automatyzacją procesu. Konfiguracja podłączenia kamery
oraz integracji z pośrednikiem wiadomości \texttt{MQTT} została wykonana
poprzez interfejs \texttt{UI} (z ang. \textit{User Interface}), ponieważ
konfiguracja tych komponentów poprzez plik \texttt{YAML} została uznana za
przestarzałą, przez co usunięta z możliwości wykonania.

\subsection{Połączenie aplikacji z brokerem MQTT}

Do podłączenia się z brokerem \texttt{MQTT} wykorzystano integrację poprzez
domyślny komponent aplikacji \texttt{Home Assistant}. Sposób, w jaki
skonfigurowano podłączenie do pośrednika wiadomości \texttt{MQTT} został
przedstawiony na rysunku~\ref{fig:home-assistant-mqtt}.
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = 0.6\textwidth]{images/ha-mqtt.png}
    \caption{Sposób podłączenia aplikacji \texttt{Home Assistant} z pośrednikiem wiadomości \texttt{MQTT}}\label{fig:home-assistant-mqtt}
\end{figure}

\subsection{Połączenie aplikacji z kamerą}

Podłączenie modułu kamery do węzła głównego polegało na dodaniu integracji z
urządzeniem \texttt{Generic Camera} poprzez komponent \texttt{camera}.
Rysunek~\ref{fig:home-assistant-camera} przedstawia ten proces. Podczas
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \begin{minipage}[b]{0.45\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width = \textwidth]{images/ha-camera-1.png}
    \end{minipage}
    \hfill
    \begin{minipage}[b]{0.45\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width = \textwidth]{images/ha-camera-2.png}
    \end{minipage}
    \caption{Konfiguracja połączenia aplikacji \texttt{Home Assistant} z modułem kamery}\label{fig:home-assistant-camera}
\end{figure}
konfiguracji pojawił się znak zapytania w trakcie generowania podglądu z
kamery. Błąd ten został jednak zignorowany, jako że powstał z powodu braku
podania adresu \texttt{URL} dla stałego zdjęcia z kamery. Usterka ta nie wpływa
w żadnym stopniu na pracę urządzenia.

\subsection{Dodanie komponentu alarmu}

Do głównego panelu aplikacji został dodany numeryczny panel uzbrajania systemu.
Ma on dostępne dwa możliwe tryby: \texttt{domowy} oraz \texttt{poza domem}.
Możliwość zmienienia włączenia lub wyłączenia alarmu została zabezpieczona
kodem numerycznym. Wydruk~\ref{lst:keypad-alarm} przedstawia część pliku
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Dodanie modułu alarmu w pliku konfiguracyjnym}\label{lst:keypad-alarm}
    \begin{minted}[frame=single]{yaml}
# file configuration.yaml

# Add alarm keypad panel
alarm_control_panel:
  - platform: manual
    name: Home Alarm
    code: "1234"
    arming_time: 30
    delay_time: 20
    trigger_time: 4
    disarmed:
      trigger_time: 0
    armed_home:
      arming_time: 0
      delay_time: 0
    \end{minted}
\end{listing}
konfiguracyjnego, która odpowiada za dodanie modułu alarmu wyposażonego w
klawiaturę numeryczną.

\subsection{Skonfigurowanie elementów powiadamiających}

W oprogramowaniu koordynatora dodano elementy powiadamiające w celu późniejszej
integracji z regułami automatyzacji. W aplikacji zdefiniowano dwa rodzaje
takich powiadomień
\begin{itemize}
    \item \texttt{SMTP} -- przeznaczone do wysyłania wiadomości email poprzez serwer \texttt{SMTP},
    \item \texttt{telegram\_bot} -- przeznaczone do wysyłania wiadomości poprzez komunikator \texttt{Telegram}.
\end{itemize}
Wydruk~\ref{lst:ha-notifiers} przedstawia sposób zdefiniowania obu rodzai
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Zdefiniowane rodzaje powiadomień}\label{lst:ha-notifiers}
    \begin{minted}[frame=single]{yaml}
# file notifiers.yaml

- platform: telegram
  name: telegram
  chat_id: !secret telegram_chat_id

- platform: smtp
  name: gmail
  server: "smtp.gmail.com"
  port: 587
  timeout: 15
  sender: !secret email
  encryption: starttls
  username: !secret email
  password: !secret email_password
  recipient: !secret email_recipient
  sender_name: "Home Assistant"
    \end{minted}
\end{listing}
powiadomień. W przedstawionej konfiguracji ukryto wrażliwe informacje, ze
względów bezpieczeństwa. Dodatkowo wykorzystano mechanizm \texttt{secrets},
udostępniany przez samą aplikację \texttt{Home Assistant}. Pozwala na
zdefiniowane wszystkich kluczy oraz haseł w jednym pliku \texttt{secrets.yaml},
a następnie użyć ich wartości i pozostałych plikach konfiguracyjnych aplikacji
koordynatora.

\subsection{Dodanie reguł automatyzacji}

Aplikacja \texttt{Home Assistant} udostępnia dużą możliwość konfiguracji
samoczynnych akcji. W celu automatycznego powiadamiania wraz z wysłaniem filmu
z kamery, po wykryciu ruchu zdefiniowano jedną główną regułę automatyzacji.
Rezultat zdefiniowania takiej reguły przedstawia wydruk~\ref{lst:ha-automations}.
\begin{listing}[hbpt]
    \caption{Reguła automatyzacji wysyłająca powiadomienie wraz z materiałem wideo}\label{lst:ha-automations}
    \begin{minted}[frame=single]{yaml}
# file automations.yaml

- id: "4b4aacbd-cdd4-4108-a661-75139f28b71e"
  alias: Record stream on movement
  description: "Record wideo on detected movement"
  trigger:
    - platform: mqtt
      topic: hivle/motion-sensor/movement
      payload: Motion detected

  condition:
    - condition: state
      entity_id: alarm_control_panel.home_alarm
      state: armed_away

  action:
    - service: camera.record
      data:
        duration: 30
        filename: /media/recordings/rpi_camera.mp4
      target:
        entity_id: camera.rpi_camera
    - delay:
        hours: 0
        minutes: 1
        seconds: 0
        milliseconds: 0
    - service: notify.telegram
      data:
        title: MOTION DETECTED!
        message: Motion detected. See video for details.
        data:
          video:
            - file: /media/recordings/rpi_camera.mp4
              caption: '{{ now().strftime("%H:%M %Y-%m-%d") }}'
    - service: notify.gmail
      data:
        title: MOTION DETECTED!
        message: >
        Motion detected in living room. Check Telegram channel
        to see video.
  mode: single
    \end{minted}
\end{listing}
Automatyzacja ta posiada jeden wyzwalacz, jakim jest czujnik ruchu. Otrzymanie
wiadomości \texttt{"Motion detected"}, która została wysłana na temat
\texttt{"hivle/motion-sensor/movement"} jest aktywatorem całej reguły. W
dalszym kroku sprawdzany jest warunek uzbrojenia domu. Spełniony jest on tylko,
gdy z pomocą panelu numerycznego aplikacja została uzbrojona w trybie poza
domem. Ostatnią częścią całej reguły są akcje. Polegają na nagraniu materiału
wideo o długości \unit[30]{s} oraz wysłaniu powiadomień. Integracja z serwerem
\texttt{SMTP} nie pozwalała na wysłanie materiału wideo, dlatego jest on
wysyłany jedynie w wiadomości do komunikatora \texttt{Telegram}.

\section{Wyniki i testy}

Podczas pracy z budową systemów przeprowadzono szereg testów empirycznych.
Zbudowane systemy wraz z zainstalowanym oprogramowaniem uruchomiono,
wykorzystując przeznaczone komputery zaproponowane w koncepcji aplikacji
(rozdział~\ref{sec:koncepcja}). Dedykowane systemy operacyjne nie zostały
uruchomione na komputerach \texttt{Orange Pi Zero Plus 2 H3} oraz
\texttt{Nanopi Duo2}. Spowodowane jest to problemami z narzędziem
uruchamiającym (z ang. \textit{bootloader}) czy oprogramowaniem sprzętowej
karty sieciowej. Pozostałe komputery zostały uruchomione na dedykowanym
systemie zbudowanym za pomocą narzędzia \texttt{Yocto Project} wraz z ich
docelowym oprogramowaniem.

Testy integracji urządzeń wykonawczych z aplikacją automatyki domowej
przeprowadzono z wykorzystaniem samej aplikacji. Po zintegrowaniu czujnika
ruchu przez pośrednika z oprogramowaniem \texttt{Home Assistant} wykorzystano
funkcję aplikacji, jaką jest subskrybowanie danych tematów.
Rysunek~\ref{fig:ha-mqtt-test} przedstawia rezultat testu nasłuchiwania na
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = \textwidth]{images/ha-mqtt-test.png}
    \caption{Test integracji \texttt{Home Assistant} z \texttt{MQTT}}\label{fig:ha-mqtt-test}
\end{figure}
wiadomości z tematem \texttt{"hivle/motion-sensor/movement"}. Urządzenie
wyposażone w kamerę, również przetestowane zostało empirycznie. Oznacza to, że
po skonfigurowaniu modułu wysyłającego strumień wideo z aplikacją koordynatora,
dodano moduł w głównym panelu wyświetlający obraz z kamery.
Rysunek~\ref{fig:ha-camera-test} przedstawia rezultat tego testu.
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \includegraphics[width = 0.8\textwidth]{images/ha-camera-test.png}
    \caption{Test integracji \texttt{Home Assistant} z kamerą}\label{fig:ha-camera-test}
\end{figure}

Ostatnim przeprowadzonym testem było sprawdzenie poprawności zdefiniowania
reguł automatyzacji. W tym celu wykonano testy w trzech scenariuszach:
\begin{itemize}
    \item alarm nieuzbrojony,
    \item alarm uzbrojony w trybie domowym,
    \item alarm uzbrojony w trybie poza domem.
\end{itemize}
Wyniki przeprowadzonych testów pokazały (rys.~\ref{fig:automation-test-fail}),
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \frame{\includegraphics[width = \textwidth]{images/ha-automation-fail.png}}
    \caption{Test sekwencji automatyzacji przy alarmie w innym stanie niż poza domem}\label{fig:automation-test-fail}
\end{figure}
że wykrycie ruchu przez czujnik \texttt{PIR} rozpoczyna sekwencję reguły
automatyzacji, jednak ze względu na niespełnienie warunku odpowiedniego
uzbrojenia domu, nie wykonuje akcji powiązanych z nagraniem materiału wideo czy
wysłania powiadomień. Dla wariantu z alarmem uzbrojonym w trybie poza domem
potwierdzono, że cała reguła została dobrze wykonana poprzez odebranie
wiadomości email oraz powiadomienia w komunikatorze \texttt{Telegram}.
Pozytywny wynik działających funkcjonalności pokazano na
rysunku~\ref{fig:automation-test-ok}.
\begin{figure}[hbpt]
    \centering
    \begin{minipage}[b]{\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width = \textwidth]{images/ha-mail.png}
    \end{minipage}
    \hfill \\[1em]
    \begin{minipage}[b]{\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width = \textwidth]{images/ha-telegram.png}
    \end{minipage}
    \caption{Otrzymane powiadomienia email oraz wiadomość \texttt{Telegram}}\label{fig:automation-test-ok}
\end{figure}

Wszystkie testy aplikacji oraz w pełni uruchomionych systemów przebiegły
poprawnie, a ponadto wykazały obiecujące rezultaty. Skonfigurowany system
działa bez zastrzeżeń. Podczas dłuższej pracy modułu wyposażonego w kamerę
zauważono, że wykorzystany komputer (\texttt{Raspberry Pi Zero 2W}) bardzo
mocno się nagrzewa. Spowodowane to może być dobraną konfiguracją. Aplikacja
automatyki domowej również w tle pobiera obraz z kamery, przez co urządzenie
jest pod stałym obciążeniem. Dodatkowo jakość wybranego strumienia wideo jest
najlepszą z dostępnych -- \texttt{Full HD}. Ponadto częstotliwość odświeżania
została ustawiona na \unit[25]{klatek/s}. Zmniejszając jakoś strumienia wideo
oraz jego częstotliwość można zredukować obciążenie komputera, przez co wpłynąć
na problem wysokich temperatur.