\cleardoublepage{}
\phantomsection{}
\addcontentsline{toc}{chapter}{Wstęp}
\chapter*{Wstęp}

Systemy wbudowane odgrywają coraz większą rolę w codziennym życiu. Co więcej,
powiększa się procent inteligentnych urządzeń zawierających systemy wbudowane.
Dużą rolę odgrywa w tym rozwój technologii, jak również nowoczesne narzędzia
pozwalające w prosty sposób implementować oprogramowanie dla takich systemów.
Analizując rodzaje stosowanego oprogramowania w takich urządzeniach, coraz
częściej można spotkać minimalne systemy operacyjne. Wśród stosowanych
systemów operacyjnych dużą rolę odrywa \texttt{GNU/Linux}.

Niniejsza praca przedstawia metody budowania systemów wbudowanych opartych o
system \texttt{GNU/Linux}. Przedstawione i przetestowane zostaną narzędzia
budowy takich systemów. Ponadto omówione zostaną przykładowe koncepcje
aplikacji, w których można w praktyczny sposób zastosować wyżej wymienione
systemy. Sprawdzona zostanie również implementacja jednej koncepcji aplikacji
inteligentnego domu z wykorzystaniem autorskich systemów operacyjnych.
