Wymagania projektu:

1. Możliwość dodawania nowych użytkowników biblioteki. Użytkownicy dzielą się na dwa typy: 
• Student - może wypożyczyć maksymalnie 4 książki lub magazyny w jednym momencie 
• Wykładowa - może wypożyczyć do 10 książek lub magazynów jednocześnie
Każdy użytkownik musi posiadać imię i nazwisko i numer karty w bibliotece. Może być dwóch użytkowników z tym samym imieniem i nazwiskiem ale numer karty w bibliotece musi być unikalny. Numer karty jest generowany automatycznie w momencie dodawania użytkownika do biblioteki – nie ma znaczenia jego format. 
2. Możliwość wypisania wszystkich użytkowników biblioteki. Każdy wiersz dotyczy innego użytkownika i zawiera w następującej kolejności imię, nazwisko, numer karty w bibliotece oraz typ (oddzielone średnikami). Typ może mieć wartość S jeżeli użytkownikiem jest student lub L gdy użytkownikiem jest wykładowca np. Grzegorz;Szczutkowski;21;L Piotr;Kowalczyk;13;S Maria;Nowak;11;S 
3. Możliwość dodawania do zbioru w bibliotece dwóch rodzajów elementów: 
• Książka – każda musi posiadać tytuł i autora 
• Magazyn – każda musi posiadać tytuł i numer magazynu 
Jeżeli dodawana jest istniejąca książka/magazyn to powinna się zwiększyć ilość wszystkich dostępnych egzemplarzy tej książki/magazynu. Metoda dodawania Książek i Magazynów powinna mieć możliwość dodania jednego jak i kilku rodzajów elementów niezależnie od typu(książka, magazyn). 
4. Możliwość wypożyczania Książek i Magazynów na rzecz użytkownika, jeśli w bibliotece znajduje się wystarczająca liczba egzemplarzy do wypożyczenia i użytkownik ma możliwość wypożyczenia kolejnego egzemplarza. 
5. Możliwość wypisania na ekranie wszystkich Magazynów z biblioteki. Każdy wiersz dotyczy jednego numeru i zawiera w następującej kolejności tytuł, numer, ilość wszystkich egzemplarzy oraz ilość dostępnych  egzemplarzy (oddzielone średnikami) np.
 Traveler;03/2017;30;17 National Geographic;01/2016;15;13 
6. Możliwość wypisania na ekranie wszystkich Książek z biblioteki. Każdy wiersz dotyczy jednego tytułu i zawiera w następującej kolejności tytuł, autora, ilość wszystkich egzemplarzy oraz ilość dostępnych egzemplarzy (oddzielone średnikami) np.
 Ogniem i mieczem;H. Sienkiewicz;20;7 Tożsamość Bourne’a;R. Ludlum;40;33 
7. Możliwość dodawania listy książek/magazynów z pliku tekstowego. W każdym wierszu w pliku powinien być tytuł, autor/numer, ilość egzemplarzy do dodania i typ (B – książka, M – magazyn) oddzielone średnikiem. Jeśli są już w bibliotece jakieś książki z pliku tekstowego to wtedy zwiększamy liczbę egzemplarzy dla tych pozycji. Poniżej przykładowa zawartość pliku z książkami:
 Ogniem i mieczem;H. Sienkiewicz;20;B Tożsamość Bourne’a;R. Ludlum;10;B Gra o tron;George’a R.R. Martin;15;B National Geographic;01/2016;15;M 
8. Możliwość zapisania do nowego pliku numerów kart tych użytkowników biblioteki, którzy mają pożyczone egzemplarze i dla każdego użytkownika wypisane tytuły i autora książek lub tytuły i numery magazynu, które posiada. Jeżeli ktoś posiada kilka takich samych egzemplarzy książki lub magazynu to powinien on być wyświetlony kilka razy 
np.
ID5[Ogniem i mieczem-H. Sienkiewicz; Ogniem i mieczem-H. Sienkiewicz; Traveler-03/2017; National Geographic-01/2016] ID24[Traveler-03/2017; National Geographic-01/2016]