\chapter{Arhitektura i dizajn sustava}
		
		Arhitektura se može podijeliti na dva glavna podsustava:
		\begin{itemize}
		\item mobilna (Android) aplikacija
		\item Firebase - od kojeg koristimo Authentication, Cloud Firestore, Cloud Storage, Cloud Functions, Cloud Messaging, Crashlytics, Performance Monitoring i App Distribution
		\end{itemize}\
		
		\underline{Mobilna aplikacija} je program koji se instalira na mobilni uređaj. Aplikacija se može izvoditi na različitim verzijama Android operacijskih sustava. Izvodi se već prevedeni kod. Korisniku se putem intuitivnog korisničkog sučelja omogućava pristup sadržaju koji se nudi u aplikaciji.\
		
		\underline{Firebase} je razvojna platforma koju je razvio Firebase, Inc 2011., a preuzeo Google 2014. Cilj platforme je izgradnja bržih, sigurnijih i skalabilnijih aplikacija. Uz svu funkcionalnost pruža i uvide u razne statistike dobivene temeljem korištenja aplikacije.\
		
		\underline{Firebase Authentication} pruža backend usluge za autentifikaciju korisnika. Podržava nekoliko različitih načina autentifikacije od kojih mi koristimo onaj pomoću lozinke i Google računa. Za provjeru autentičnosti koristi industrijske standarde poput OAuth 2.0 i OpenID Connect što ga čini jednim od sigurnijih načina autentifikacije. Za administratore sustava pruža jednostavan uvid u korisnike i njihovu aktivnost.\
		
		\underline{Cloud Firestore} je NoSQL baza podataka koja se nalazi u oblaku. Pruža mogućnost postavljanja sigurnosnih pravila, slično, ali šire nego obične SQL baze podataka. Usluga je razvijena s ciljem da upiti dohvaćanja budu jednostavni, efikasni i fleksibilni. Nadalje, brzina izvođenja upita ne ovisi o veličini baze podataka. Glavna značajka je korištenje NoSQL baze koja, umjesto u tablice, podatke sprema u dokumente koji se grupiraju u kolekcije. U dokumentima se mogu nalaziti i kompleksnije strukture podataka, poput nizova i mapa što uklanja potrebu za spajanjem tablica poput one u klasičnim SQL bazama. Zbog toga su upiti čitanja puno brži, uz cijenu sporijih upita ažuriranja i pisanja. Međutim, u današnje vrijeme upiti čitanja mnogo su češći od upita pisanja. Također, ovakvo oblikovanje ponekad uzrokuje redundantne podatke što ne stvara nikakav problem jer nam Firebase eliminira brigu o fizičkoj implementaciji. 
		Administratori sustava u Firebase consoli vrlo jednostavno pristupaju bazi podataka (Database) te imaju mogućnost upravljanja svim podacima unesenim u bazu.\
		
		\underline{Cloud Storage} je baza podataka namijenjena za spremanje većih datoteka, za razliku od Cloud Firestore čija je primarna namjena spremanja teksta ili objekata u JSON formatu. Ovdje se spremaju slike i videa događaja te profilne slike posjetitelja i organizacija.\
		
		\underline{Cloud Functions} pozivaju se prilikom nekih događaja koji se dogode u drugim Firebase servisima. Konkretno, mi koristimo Funkcije da bi saznali kad je stvoren novi događaj u bazi podataka, pronašli korisnike koji su se pretplatili na obavijesti o tom tipu događaja i poslali im obavijest. Sav kod koji se izvršava u Funkcijama mora biti pisan u JavaScriptu ili TypeScriptu.\
		
		\underline{Firebase Cloud Messaging} pruža pouzdanu vezu između poslužitelja i mobilnog uređaja koja omogućuje slanje poruka i obavijesti na mobilni uređaj. Pomoću ove usluge dostavljaju se obavijesti posjetiteljima ako je stvoren novi događaj koji odgovara tipu događaja na koji se posjetitelj pretplatio.\
		
		\underline{Firebase Crashlytics} služi za praćenje problema koji se javljaju prilikom razvoja aplikacije na način da razvojni tim može putem web sučelja pregledati kada, kako i na kojim uređajima je došlo do rušenja aplikacije. 
		Također, mogu se slati i posebne log poruke koje nisu nužno vezane uz poteškoće u radu aplikacije, već su to neke informacije bitne razvojnom timu.\
		
		\underline{Firebase Performance Monitoring} služi za praćenje performansi naše aplikacije odnosno daje nam uvid u trajanje mrežnih zahtjeva, trajanje učitavanja ekrana, koliko vremena aplikacija provodi budna u pozadini i slično.\
		
		\underline{Firebase App Distribution} služi za slanje aplikacije testerima prije produkcije da bi se na vrijeme saznali određeni problemi. Korisnici putem posebne aplikacije i putem maila dobivaju obavijesti kad razvojni tim objavi novu verziju i potom je instaliraju na uređaj. U Crashlyticsu se vidi iz koje verzije aplikacije dolaze podaci. \\
		
		
		
		Programski jezik koji smo odabrali za izradu mobilne aplikacije je Kotlin, a odabrano razvojno okruženje je Android Studio. Kotlin je nedavno postao preporučeni jezik za izradu Android aplikacija, dok je Android Studio oduvijek bio službeni alat za izradu istih. \
		
		
		Arhitektura koju koristimo je MVVM (Model-View-ViewModel). MVVM je najnovija i trenutno preporučena arhitektura za Android aplikacije. MVVM sastoji se od:
		\begin{itemize}
		\item \textbf{Model} - služi za opis podatkovnih objekata i popratnih metoda potrebnih za funkcioniranje aplikacije. 
		\item \textbf{View} - služi za upravljanje grafičkim sučeljem i reagiranje na događaje. 
		\item \textbf{ViewModel} - služi za obradu podataka koje koristi View. Pri izradi mobilnih aplikacija valja paziti na potrošnju baterije, mobilnih podataka i slično pa pri dohvaćanju i obradi podataka moramo biti pažljivi. Iz tog razloga, podatke koji se ne mijenjaju često smijemo dohvaćati/obrađivati samo kada je to nužno. Svaki View, odnosno Activity ima svoj životni ciklus u kojem može prolaziti kroz različita stanja, ali ViewModel se ne mijenja od stvaranja do uništavanja Viewa što omogućava da svi podaci potrebni za neki View budu dostupni dok taj View postoji bez nepotrebnog dohvaćanja/obrađivanja. 
		\end{itemize}
	
	
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[width=\textwidth]{slike/MVVM.png}
			\centering
			\caption{Arhitektura MVVM}
			\label{fig:arhitekturaMVVM}
		\end{figure}
	
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[width=\textwidth]{slike/ViewModelScope.png}
			\centering
			\caption{Životni ciklus ViewModela}
			\label{fig:zivotniCiklusViewModela}
		\end{figure}
		

		

				
		\section{Baza podataka}
			
			
			Kao što je prethodno spomenuto, koristimo NoSQL bazu podataka u kojoj se podaci spremaju u dokumente koji se grupiraju u kolekcije. Dodatno, svaki dokument može sadržavati podkolekciju sa svojim dokumentima. Naša baza sastoji se od sljedećih kolekcija:
			\begin{itemize}
			\item users
			\item events
			\item constants
			\end{itemize}
			
			Svaki dokument ima svoj jedinstveni id koji je automatski generiran osim u kolekciji users u kojoj je id dokumenta e-mail tog usera.
			
		
			\subsection{Opis tablica}
			
				Svaki dokument kolekcije \textbf{users} sadrži atribute: email, firstName, lastName, username, dateOfBirth, zodiacSign, role, deviceToken.
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[11, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\caption{Atributi dokumenata kolekcije users} \\
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{users}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{users}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\cellcolor{LightGreen}
					email & string	&  e-mail adresa posjetitelja/organizatora 	\\ \hline
					firstName	& string & ime posjetitelja/organizatora \\ \hline 
					lastName & string & prezime posjetitelja/organizatora  \\ \hline 
					username & string & korisničko ime posjetitelja/organizatora  	\\ \hline 
					dateOfBirth & timestamp & datum rođenja posjetitelja/organizatora  \\ \hline 
					zodiacSign & string & horoskopski znak posjetitelja/organizatora  \\ \hline
					role & string & uloga - posjetitelj ili organizator \\ \hline 
					membershipDuration & timestamp & do kada traje članarina (ako je korisnik organizator) \\ \hline
					deviceToken & string & identifikator mobilnog uređaja \\ %\hline


					
				\end{longtabu}
				
				
				Svaki user koji ima postavljeno da želi da mu dolaze obavijesti za određeni filter, ima podkolekciju notifications.\

				Svaki dokument kolekcije \textbf{notifications} sadrži atribute: title, content, eventType, location, after, before.
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\caption{Atributi dokumenata kolekcije \protect\\ notifications} \\
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{notifications}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{notifications}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					title & string & naslov obavijesti \\ \hline 
					content & string & tekst obavijesti \\ \hline
					eventType & string	& vrsta događaja za koju posjetitelj želi primati obavijesti	\\ \hline
					location & string	& područje za koje posjetitelj želi primati obavijesti	\\ \hline
					after & timestamp & vrijeme nakon kojeg počinje događaj \\ \hline
					before & timestamp & vrijeme prije kojeg počinje događaj \\
					
					
				\end{longtabu}
				
				Svaki user koji je organizator, ima podkolekciju organizations.\
				
				Svaki dokument kolekcije \textbf{organizations} sadrži atribute: organizationName, webPage, address.
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
				\caption{Atributi dokumenata kolekcije \protect\\ organizations} \\
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{organizations}}	 \\[3pt] \hline
				\endfirsthead
				
				\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{organizations}}	 \\[3pt] \hline
				\endhead
				
				\hline 
				\endlastfoot
				
				organizationName & string & ime organizacije \\ \hline 
				webPage & string & web/Facebook stranica organizacije \\ \hline 
				address & string & adresa organizacije \\
				
				
				
				\end{longtabu}
				
				
				Svaki dokument kolekcije \textbf{events} sadrži atribute: organizer, title, description, startTime, endTime, eventType, location, going, maybeGoing, notGoing.

								
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[7.5, l]|X[8, l]|X[20, l]|}
					\caption{Atributi dokumenata kolekcije events} \\
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{events}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{events}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					organizer & reference	& referenca na organizatora 	\\ \hline
					title & string & ime događaja \\ \hline 
					description & string & opis događaja \\ \hline
					startTime & timestamp & vrijeme početka događaja \\ \hline 
					endTime & timestamp & vrijeme završetka događaja 	\\ \hline 
					createdAt & timestamp & vrijeme kreiranja događaja \\ \hline
					eventType & array$<$string$>$ & vrsta događaja - može spadati u više kategorija \\ \hline
					location & string & lokacija događaja - područje (grad)	\\ \hline 
					address & string & egzaktna adresa događaja \\ \hline
					going & array$<$reference$>$ & posjetitelji koji su odabrali opciju "going" \\ \hline 
					maybeGoing & array$<$reference$>$ & posjetitelji koji su odabrali opciju "maybe going"	\\ \hline 
					notGoing & array$<$reference$>$ & posjetitelji koji su odabrali opciju "not going"   \\
						
				\end{longtabu}
				
				Svaki event koji ima recenzije sadrži podkolekciju reviews.\
				
				Svaki dokument kolekcije \textbf{reviews} sadrži atribute: userRef, createdAt, text, rating.
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[6, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\caption{Atributi dokumenata kolekcije reviews} \\
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{reviews}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{reviews}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					userRef & reference	& referenca na posjetitelja koji je napisao recenziju	\\ \hline
					createdAt & timestamp & vrijeme pisanja recenzije \\ \hline 
					text & string & tekst recenzije \\ \hline 
					rating & number & ocjena događaja \\
					
				\end{longtabu}
			
			
				Kolekcija \textbf{constants} sadrži dokumente s raznim konstantama. Dokument prices sadrži atribut monthlyMembership. 
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[11, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\caption{Atributi dokumenata prices} \\
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{prices}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{prices}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					monthlyMembership & number	& cijena mjesečne članarine \\
					
				\end{longtabu}
			
				Dokument cities sadrži atribut croatia koji je lista gradova u Hrvatskoj. 
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[6, l]|X[10, l]|X[20, l]|}
					\caption{Atributi dokumenata cities} \\
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{cities}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{cities}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					croatia & array$<$string$>$	& gradovi u Hrvatskoj  \\
					
				\end{longtabu}
				
				
				Dokument eventTypes sadrži atribut types koji je lista tipova događaja.

				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[6, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\caption{Atributi dokumenata eventTypes} \\
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{eventTypes}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{eventTypes}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
				
					\hline
					\endlastfoot
					
					types & array$<$string$>$	& tipovi događaja  \\
					
				\end{longtabu}
			
			
				U Firebase Storageu nalaze se mape images i videos. U obje mape nalaze se mape čija su imena id dokumenta događaja za koji su te slike i videi stavljeni.\
				U mapi images nalaze se i mape čija su imena e-mailovi korisnika aplikacije, te se u takvim mapama nalazi profilna slika korisnika s tim e-mailom, a takva mapa postoji isključivo ako je korisnik postavio profilnu sliku (više nema default sliku). \\
			
			
			\subsection{Dijagram baze podataka}
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{slike/DijagramBaze.png}
				\centering
				\caption{Dijagram baze podataka}
				\label{fig:dijagramBaze}
			\end{figure}
			
			\eject
			
			
		\section{Dijagram razreda}
		
			\begin{figure}[H]
						\includegraphics[scale=0.35]{slike/Dijagram_razreda-Model.png}
						\centering
						\caption{Dijagram razreda - model}
						\label{fig:Class_diagram}
			\end{figure}
			
			Na slici \ref{fig:Class_diagram} prikazan je dijagram razreda pri čemu metoda asHashMap pretvara sadržaj objekta 
			u mapu što nam je potrebno za spremanje u
			bazu podataka.
			Razred User predstavlja korisnika koji može biti organizator ili posjetitelj.
			Razred Organizations predstavlja organizaciju.
			Razred Event predstavlja pojedini događaj kojeg stvara organizator, 
			dok ostali korisnici mogu pokazati zainteresiranost jednom od tri mogućnosti(dolazim,možda dolazim, ne dolazim).
			Enumeracija Attendance koristi se za prikaz teksta na gumbima za iskazivanje zainteresiranosti za događaj.
			Razred Review služi posjetiteljima nekog događaja da iskažu svoje mišljenje o tom događaju kako bi ljudi ubuduće znali kakvi su događaji njegovog organizatora.
			Razred Notifications sprema podatke o postavljenim obavijestima koje aplikacija treba poslati. \\
			
			
			Dependency injection (di) oblikovni je obrazac koji omogućava ubacivanje (engl. injection) podataka koji bi se inače trebali nalaziti u konstruktoru. Postoje klase kojima ne možemo mijenjati konstruktore pa je potreban drugi način za ubacivanje. Također, di omogućava da se neke klase instanciraju samo jednom u cijeloj aplikaciji. Na primjer, za cijelu aplikaciju dovoljna nam je samo jedna instanca klase koja omogućava slanje i primanje HTTP zahtjeva te nije potrebno svaki put kad želimo slati ili primati HTTP zahtjev stvarati novu instancu. Dependency injection popularno je rješenje za ove probleme. Za dependency injection koristimo Dagger2.
			
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=0.7\textwidth]{slike/Module.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda modula}
				\label{fig:diModule}
			\end{figure}
			
			Modul je klasa potrebna za di i u njoj se nalaze metode u kojima je opisano kako se stvara instanca neke klase. Potrebno je napraviti metodu za svaki tip objekta koji na ovaj način želimo instancirati. Metode su grupirane u različite module, ovisno o tome uz što koji tip objekata povezujemo. Moduli se mogu koristiti na različitim razinama pa tako jedan modul može služiti za instanciranje na razini cijele aplikacije, a drugi samo na razini ViewModela.
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=0.78\textwidth]{slike/Component.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda komponenti}
				\label{fig:Component}
			\end{figure}
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=0.78\textwidth]{slike/Component2.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda komponenti - drugi dio}
				\label{fig:Component2}
			\end{figure}
		
			Komponenta je sučelje u kojem se navodi koji moduli (pomoću anotacija) se koriste za pojedinu klasu pa tako svaki ViewModel ima popratnu Component klasu u kojoj su navedene te informacije. Moduli koji su uključeni na razini aplikacije (sučelje ApplicationComponent) ne moraju se i ne smiju ponovno navoditi za pojedinu komponentu.
			
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/ViewModel.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda ViewModela}
				\label{fig:ViewModel}
			\end{figure}
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/ViewModel2.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda ViewModela - drugi dio}
				\label{fig:ViewModel2}
			\end{figure}
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/ViewModel3.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda ViewModela - treći dio}
				\label{fig:ViewModel3}
			\end{figure}
			
			Svi ViewModeli koji se koriste nasljeđuju klasu BaseViewModel u kojoj se nalazi varijabla errors koja služi kako bi se sve poruke o greškama u aplikaciji objavljivale na jednom mjestu i onda kasnije obrađivale na uglavnom jednak način. Također, tu se nalazi još metoda injectToAppComponent koja služi za povezivanje pojedine komponente potrebne za dependency injection i pojedinog ViewModela. Ostale metode u ViewModelima uglavnom služe za komunikaciju s poslužiteljem preko metoda prikazanih u dijagramu razreda Utilities.
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/View.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda View}
				\label{fig:View}
			\end{figure}
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/View2.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda View - drugi dio}
				\label{fig:View2}
			\end{figure}
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/View3.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda View - treći dio}
				\label{fig:View3}
			\end{figure}
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/View4.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda View - četvrti dio}
				\label{fig:View4}
			\end{figure}
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/View5.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda View - peti dio}
				\label{fig:View5}
			\end{figure}
			
			Sve aktivnosti nasljeđuju klasu BaseActivity u kojoj se nalaze neke metode poput showMessage za prikazivanje poruka korisniku ili show/hideLoading za prikazivanje odnosno skrivanje poruke o učitavanju, logD/W za prikazivanje poruka u logu i slično. Ta klasa ima parametar koji mora nasljeđivati BaseViewModel i popratnu metodu koja inicijalizira varijablu viewModel preko koje se pristupa funkcionalnostima dodijeljenog ViewModela. To nas prisiljava da konzistentno koristimo arhitekturu MVVM, i, dodatno, ViewModele koji koriste dependency injection i varijablu errors za objavljivanje grešaka.
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/Utilities.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda Utilites}
				\label{fig:Utilities}
			\end{figure}
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/Utilities2.png}
				\centering
				\caption{Dijagram razreda Utilites - drugi dio}
				\label{fig:Utilities2}
			\end{figure}
			
			U svakoj aplikaciji postoje klase koje se redovito koriste, a nisu eksplicitno dio neke arhitekture. U ovom slučaju, to su nekakvi "servisi" preko kojih pristupamo Firebaseu i Session preko kojeg spremamo podatke u podijeljenu memoriju uređaja. Podijeljena memorija pogodna je za spremanje podataka koji su često potrebni u aplikaciji. Klasa App ulazna je točka aplikacije i služi za inicijalizaciju dependency injectiona.
					
			
			\eject
		
		\section{Dijagram stanja}
			
			Na slici \ref{fig:Dijagram stanja - Profil} prikazan je dijagram stanja za pregled profila registriranog korisnika. Nakon odabira pregleda svojeg profila, korisnik može vidjeti vlastite informacije i obavijesti o događajima. Obavijest se briše držanjem obavijesti koju želimo ukloniti, nakon čega se otvara skočni prozor na kojem potvrđujemo ili odustajemo od brisanja. Korisnik može urediti svoje podatke. Ako su podaci neispravni, korisnik je zadržan na ekranu za uređivanje podataka. Posjetitelj ima opciju postati organizator. Posjetitelj tada bira način plaćanja (kreditna kartica ili PayPal) i upisuje potrebne informacije. Ako su podaci ispravni, korisnik upisuje podatke o organizaciji i vraća se na pregled profila. Organizator može pogledati profil svoje organizacije. Može i mijenjati podatke o svojoj organizaciji te se vratiti na profil organizacije nakon pohrane promjena u bazu. Odabirom  "Sign out" korisnik se može odjaviti iz aplikacije.
			
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/Dijagram_stanja-Profil.png}
				\centering
				\caption{Dijagram stanja}
				\label{fig:Dijagram stanja - Profil}
			\end{figure}
			
			
			
			
			\eject 
		
		\section{Dijagram aktivnosti}
		
		Na dijagramu \ref{fig:Dijagram aktivnosti - Dodavanje događaja} prikazan je proces dodavanja događaja. Organizator upisuje podatke o događaju. Mobilna aplikacija provjerava jesu li uneseni svi potrebni podaci. Ako nisu, aplikacija upozorava organizatora o nedostatku obaveznih informacija. Ako su uneseni svi potrebni podaci, aplikacija stvara događaj. Pri tome se novi događaj sprema u bazu podataka i dodaje u aplikaciju.
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/Dijagram_aktivnosti-Dodavanje_dogadaja.png}
				\centering
				\caption{Dijagram aktivnosti}
				\label{fig:Dijagram aktivnosti - Dodavanje događaja}
			\end{figure}
			
			
			
			\eject
		\section{Dijagram komponenti}
				Na dijagramu \ref{fig:DijagramKomponenti} prikazan je dijagram komponenti naše aplikacije i Google Firebase-a koji koristimo. U komponenti Google Firebase prikazane su sve komponente koje koristimo od Google Firebase-a. Database nam služi za pohranu svih podataka dok nam Storage služi za pohranu slika i videa. Authenticate nam služi za autentifikaciju pojedinog korisnika. Cloud Functions koriste se prilikom događaja u drugim Firebase servisima, Firebase Cloud Messaging koristimo za vezu između poslužitelja i mobilnog uređaja da bismo mogli korisnicima slati obavijesti. Firebase Performance Monitoring koristimo da bismo vidjeli ponašanje aplikacije kod korisnika, za moguće unaprjeđenje aplikacije i otkrivanja nekih pogrešaka ako postoje. Aplikacija u sebi sadrži tri glavne komponente View, ViewModel i Model od kojih svaki radi svoj posao kako je to definirano u arhitekturi. Komponenta utlis u sebi sadrži sve komponente potrebne za rad aplikacija a nisu dio arhitekture. Konkretno komponenta networking služi za svu komunikaciju s bazom.
		
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\textwidth]{slike/DijagramKomponenti.png}
				\centering
				\caption{Dijagram komponenti}
				\label{fig:DijagramKomponenti}
			\end{figure}
		
