\chapter{Implementacija i korisničko sučelje}


\section{Korištene tehnologije i alati}
Komunikacija u timu realizirana je korištenjem aplikacije \underline{Slack}\footnote{\url{https://slack.com/intl/en-hr/}}. Za izradu UML dijagrama korišten je alat \underline{Astah Professional}\footnote{\url{http://astah.net/editions/professional}}, a kao sustav za upravljanje izvornim kodom \underline{Git}\footnote{\url{https://git-scm.com/}}. Udaljeni repozitorij projekta dostupan je na web platformi \underline{GitLab}\footnote{\url{https://gitlab.com}}.

Sva dokumentacija pisana je u alatu \underline{TEXstudio}\footnote{\url{https://www.texstudio.org/}} prema zadanom predlošku.

Kao razvojno okruženje korišten je \underline{Android Studio}\footnote{\url{https://developer.android.com/studio}} koji se najčešće koristi za izradu mobilnih Android aplikacija. Za izradu aplikacije mogu se koristiti dva jezika, \underline{Kotlin}\footnote{\url{https://kotlinlang.org/}} i \underline{Java}\footnote{\url{https://docs.oracle.com/javase/8/docs/technotes/guides/language/index.html}}. Mi smo odabrali Kotlin zbog veće prilagođenosti pisanju Android aplikacija.

Za testiranje smo koristili \underline{Appium}\footnote{\url{http://appium.io/}} koji služi za automatiziranje testiranja, dok su testovi napisani u \underline{IntelliJ Idea}\footnote{\url{https://www.jetbrains.com/idea/}} koristeći jezik Javu uz dodatne \underline{Selenium}\footnote{\url{https://selenium.dev/}} biblioteke.

Baza podataka nalazi se na \underline{Google Firebase}\footnote{\url{https://firebase.google.com/}} kojega koristimo i za autentifikaciju korisnika.



\eject 


\section{Ispitivanje programskog rješenja}

\subsection{Ispitivanje komponenti}

Ispitivanje komponenti provodi se s ciljem ispitivanja pojedinih metoda i klasa kod korištenja složenijih algoritama kako bismo se uvjerili daje li metoda ispravan i očekivan rezultat. Ispitivanje komponenti provodi se tako da se ispituju rubni slučajevi, što znači da se ispituje s ulaznim vrijednostima koje u pravilu nisu očekivane. Testira se kako se komponente ponašaju ako dobiju null vrijednost, krivi tip podataka ili, na primjer, ako metoda na ulazu očekuje String, kako se ponaša ako je ulaz prazan String ili unos neki drugi tip podatka.

Prilikom testiranja klase User testirali smo gettere i settere za varijablu dateOfBirth, kao što je prikazano u kodu \ref{code:UserTest}. Najprije se kreira varijabla user s potrebnim atributima. Prva dva testa provjeravaju je li se dateOfBirth postavio sam od sebe. Isto tako se provjerava i dateofBirthLong koji predstavlja vrijednost varijable dateOfBirth koja je tipa Timestamp u sekundama. Zatim kreiramo varijablu timestamp koju pridružimo varijabli dateOfBirth. Očekuje se da se istovremeno postavi varijabla dateOfBirthLong na istu vrijednost koju sadrži timestamp.seconds. Također, pokušavamo postaviti vrijednost varijable na null i vidimo da se varijabla ne mijenja ukoliko je pokušamo postaviti na null. Na slici \ref{fig:successfullTestUser} vidimo da metoda uspješno prolazi test.


\begin{lstlisting}[label=code:UserTest, caption=dateOfBirthTest]
class UserTest{

	@Test
	fun testUserDateOfBirth(){
		var user : User = User("david","je", 
			"bio@tu", "doktor", "bog")
	
		assertNull(user.dateOfBirthLong)
		assertNull(user.dateOfBirth)

		var stamp = createTimestamp(2019, 11, 
			15, 12,12)
		user.dateOfBirth = stamp

		assertEquals(user.dateOfBirthLong , 
			stamp.seconds)

		user.dateOfBirth = null
		assertNotNull(user.dateOfBirth)
		assertEquals(user.dateOfBirthLong, 
			stamp.seconds)
	}
}

\end{lstlisting}

\begin{figure}[H]
	\includegraphics[width=\textwidth]{slike/UserTest.png}
	\centering
	\caption{Uspješan test datuma rođenja}
	\label{fig:successfullTestUser}
\end{figure}


Osim klase User, testirali smo i neke metode iz datoteke ExtensionFunctions. Testirali smo 4 metode koje su bitne za ispravan rad aplikacije. 

U kodu \ref{code:createTimestamp} testira se metoda createTimestamp koja prima cjelobrojne vrijednosti godine, mjeseca, dana, sata i minute. Metoda toPattern iz Timestampa daje String koji sadrži format datuma zadan argumentom. Na slici \ref{fig:successfullExtensionsTest} vidi se da metoda prolazi zadane testove.



\begin{lstlisting}[label=code:createTimestamp, caption=createTimestamp]
	@Test
	fun createTimestamp() {
	
		val stamptime = createTimestamp(
		year = 2019,
		month = 11,
		day = 15,
		hour = 12,
		minute = 12
		)
		//12. je jer metoda koja se 
			koristi broji mjesece od 0
		assertEquals("12:12 15.12.2019" , 
			stamptime.toPattern(null))
		assertEquals("12:12", createTimestamp(2020, 
			0, 15, 12, 12).toPattern("HH:mm"))
	}
\end{lstlisting}

U kodu \ref{code:timeDifferenceDays} testira se metoda koja vraća razliku u danima između dva predana Timestampa. Važno je pripaziti da metoda createTimestamp broji mjesece od 0, pa tako 0 predstavlja siječanj, 1 veljaču, ..., 11 prosinac. Na slici \ref{fig:successfullExtensionsTest} vidimo da metoda prolazi sve testove.

\begin{lstlisting}[label=code:timeDifferenceDays, caption=timeDifferenceDays]
	@Test
	fun timeDifferenceDays() {
		assertEquals(2.0, timeDifferenceDays(
		createTimestamp(2019, 12, 15, 12, 12),
		createTimestamp(2019, 12, 17, 12, 12)), 0.1)
		assertEquals(1.0, timeDifferenceDays(
		createTimestamp(2019, 11, 31, 12, 12),
		createTimestamp(2020, 0, 1, 12, 12)), 0.1)
		assertEquals(1.0, timeDifferenceDays(
		createTimestamp(2020, 1, 29, 12, 12),
		createTimestamp(2020, 2, 1, 12, 12)), 0.1)
		assertNotEquals(1.0, timeDifferenceDays(
		createTimestamp(2020, 4, 30, 12, 12),
		createTimestamp(2020, 5, 1, 12, 12)), 0.1)
		assertEquals(1.0, timeDifferenceDays(
		createTimestamp(2020, 4, 20, 12, 12),
		createTimestamp(2020, 4, 21, 12, 12)), 0.1)
		assertEquals(1.0, timeDifferenceDays(
		createTimestamp(2020, 5, 30, 12, 12),
		createTimestamp(2020, 6, 1, 12, 12)), 0.1)
	}
\end{lstlisting}

U kodu \ref{code:toPattern} testira se metoda koja zadani Timestamp pretvara u String koji sadrži zapis Timestampa u formatu zadanom u argumentu funkcije. Ako metodi predamo null, ona vraća datum oblika "HH:mm dd.MM.yyyy". Metodi predajemo različite Timestampove i uspoređujemo rezultat metode s očekivanim rezultatom (Stringom). Na slici \ref{fig:successfullExtensionsTest} vidimo da metoda uspješno prolazi sve testove.

\begin{lstlisting}[label=code:toPattern, caption=toPattern]
	@Test
	fun toPattern() {
		assertEquals("12:12 15.01.2020", 
			createTimestamp(2020, 0, 15, 12, 12)
				.toPattern(null))
		assertEquals("12:12", 
			createTimestamp(2020, 0, 15, 12, 12)
				.toPattern("HH:mm"))
		assertEquals("15.01.2020", 
			createTimestamp(2020, 0, 15, 12, 12)
				.toPattern("dd.MM.yyyy"))
		assertEquals("2020.12:12", 
			createTimestamp(2020, 0, 15, 12, 12)
				.toPattern("yyyy.HH:mm"))
	}
\end{lstlisting}

U kodu \ref{code:commaSeparated} testira se metoda commaSeparated koja za zadanu listu kreira String koji sadrži sve vrijednosti liste odvojene zarezom. Metoda je testirana s brojevima, null vrijednošću i praznim Stringom. Na slici \ref{fig:successfullExtensionsTest} vidi se da i ova metoda prolazi sve testove.

\begin{lstlisting}[label=code:commaSeparated, caption=commaSeparated]
	@Test
	fun commaSeparated() {
		assertEquals("1, 2, 3", listOf(1,2,3)
			.commaSeparated())
		assertEquals("null", listOf(null)
			.commaSeparated())
		assertEquals("", listOf("").commaSeparated())
	}
\end{lstlisting}

\begin{figure}[H]
	\includegraphics[width=\textwidth]{slike/ExtensionsTest.png}
	\centering
	\caption{Uspješan test dodatnih funkcija}
	\label{fig:successfullExtensionsTest}
\end{figure}
 


\subsection{Ispitivanje sustava}

Za ispitivanje sustava koristili smo Appium i IntelliJ s korištenjem Selenium klijenta i standalone .jar datoteka te još nekoliko biblioteka. Ispitivanje smo proveli na dijelu aplikacije za dodavanje događaja. Provedeno je nekoliko testova kod kojih su ispitani granični slučajevi tog dijela aplikacije.

U prvom testu provjeravamo bez kojih je podataka moguće kreirati događaj. Najprije pokušamo kreirati događaj koji završava prije nego što počinje postavljanjem vremena završetka na manju vrijednost od vremena početka. Na to aplikacija ispisuje poruku na slici \ref{fig:wrongEndTime}.

\begin{figure}[H]
	\includegraphics[scale=0.15]{slike/LowerEndTime.jpg}
	\centering
	\caption{Krivo vrijeme završetka}
	\label{fig:wrongEndTime}
\end{figure}

\eject

Nadalje, postavimo valjano vrijeme početka i završetka događaja te pokušamo spremiti ovakav događaj. Na to aplikacija ispisuje poruku na slici \ref{fig:nemaSlikeNemaTona}.

\begin{figure}[H]
	\includegraphics[scale=0.15]{slike/WithNoPictures.jpg}
	\centering
	\caption{Događaj bez slike}
	\label{fig:nemaSlikeNemaTona}
\end{figure}

\eject

Sada dodajemo sliku tom događaju i pokušamo ga spremiti. Aplikacija ispisuje poruku prikazanu na slici \ref{fig:addEventType}.

\begin{figure}[H]
	\includegraphics[scale=0.15]{slike/NoEventType.jpg}
	\centering
	\caption{Nema tipa događaja}
	\label{fig:addEventType}
\end{figure}

\eject

Dodajemo tip događaja i pokušamo sada spremiti događaj.

\begin{figure}[H]
	\includegraphics[scale=0.15]{slike/NoTitleAndDescription.jpg}
	\centering
	\caption{Nedostaje naziv događaja}
	\label{fig:noTitleAndDescription}
\end{figure}

Vidimo da još nismo dodali najbitnije, naziv, opis i adresu događaja. Dodajemo naziv, opis i adresu događaja i spremimo sada događaj.

\eject

\begin{figure}[H]
	\includegraphics[scale=0.15]{slike/AddedEvent.jpg}
	\centering
	\caption{Prikaz dodanog događaja}
	\label{fig:addedEvent}
\end{figure}

Na slici \ref{fig:addedEvent} vidi se da je dodan događaj "testtest" koji smo kreirali u ovom testu.
Drugi provedeni test je test kod kojeg se pokuša dodati previše slika na događaj te nam sustav ispisuje poruku kao što je prikazano na slici \ref{fig:tooManyPictures}. Treći provedeni test je test kod kojeg se događaj uspješno kreira s dodanim svim obaveznim podacima. Svi kodovi testova sustava priloženi su u poglavlju Dodatak 2: Kodovi ispitivanja sustava.


\begin{figure}[H]
	\includegraphics[scale=0.15]{slike/TooManyPictures.jpg}
	\centering
	\caption{Dodano previše slika}
	\label{fig:tooManyPictures}
\end{figure}
 

\eject

\section{Dijagram razmještaja}

Dijagram na slici \ref{fig:Deployment Diagram0} opisuje programsku potporu korištenu u implementaciji sustava. Aplikaciji Zabava.net pristupa se na Android mobilnom uređaju koji koristi Android platformu verzije 5.0 – 10.0. Plaćanje unutar aplikacije odvija se uz pomoć usluge PayPal i kartičnim plaćanjem preko platnih institucija koje su povezane s bankama. Komunikacija se odvija putem protokola HTTP. Platforma Firebase pruža aplikaciji usluge svojih komponenata. Komponente koje aplikacija koristi su Cloud Firestore, Cloud Functions, Cloud Messaging, Crashlytics, Authentication, Performance Monitoring, Cloud Storage i App Distribution. Komunikacija između mobilnog uređaja korisnika i Firebasea odvija se putem protokola HTTP. 

\begin{figure}[H]
	\includegraphics[width=\textwidth]{slike/Dijagram_razmjestaja.png}
	\centering
	\caption{Dijagram razmještaja}
	\label{fig:Deployment Diagram0}
\end{figure}


\eject 

\section{Upute za puštanje u pogon}

\subsection{Kreiranje baze podataka}

Potrebno je kreirati Google račun i zatim otići na Google Firebase konzolu. Klikom na tipku "Add project" kreiramo novi projekt. Imenujemo ga i završavamo kreiranje baze podataka.

\subsection{Spajanje s bazom podataka}

Na Google Firebase konzoli biramo spajanje s Androidom. Popunimo polje "Android package name" i kliknemo tipku "Register app". Nakon toga Firebase kreira datoteku "google-services.json" koju je potrebno preuzeti i smjestiti u direktorij "app/" naše aplikacije. Nakon toga potrebno je podesiti "build.gradle" datoteke da koriste preuzetu datoteku na način da se doda dio koda kao na slikama \ref{fig:BuildGradleProject} i \ref{fig:BuildGradleModule}.


\begin{figure}[H]
	\includegraphics[width=\textwidth]{slike/BuildGradleProject.png}
	\centering
	\caption{Datoteka Project}
	\label{fig:BuildGradleProject}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\includegraphics[width=\textwidth]{slike/BuildGradleModule.png}
	\centering
	\caption{Datoteka Module}
	\label{fig:BuildGradleModule}
\end{figure}

\subsection{Punjenje baze podataka}

Baza podataka puni se tako da joj se kolekcija Map$<$String, Any?$>$ šalje izravno iz koda. Primjer koda za punjenje baze podataka dan je na slici \ref{fig:FillDatabase}.



\begin{figure}[H]
	\includegraphics[width=\textwidth]{slike/PuniBazu.png}
	\centering
	\caption{Primjer punjenja baze}
	\label{fig:FillDatabase}
\end{figure}


\subsection{Pokretanje Android aplikacije}

Potrebno je s GitLab repozitorija projekta na mobilni uređaj preuzeti datoteku "app-release.apk". Njenim pokretanjem započinje instalacija same aplikacije. Nakon završene instalacije, aplikacija se pokreće klikom na ikonu. 



\eject 