# Διαδικτυακό Περιβάλλον Συλλογής Δεδομένων Φωνής

# Εγκατάσταση και Τροποποίηση Εφαρμογής

Έστω οτι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα εφαρμογή εκ νέου. Θα στήσουμε πρώτα την βασική εφαρμογή και θα προβούμε στις απαραίτητες τροποποιήσεις. Προκειμένου να στήσουμε την παλιά εφαρμογή θα πρέπει πρώτα να κάνουμε clone τον κώδικα από το gitlab

```python
git clone https://gitlab.com/ilsp-spmd-voiceassistantpoc/voice-data-collection
```

Στη συνέχεια, θα πρέπει να στήσουμε ένα virtual environment όπου θα εγκαταστήσουμε τα απαραίτητα πακέτα που χρησιμοποιούνται από τα python αρχεία του backend

```python
virtualenv -p python3 ./planv_env && source ./planv_env/bin/activate
cd voice-data-collection/backend
pip3 install -r requirements.txt
```

Μεταφερόμαστε στο frontend έτσι ώστε να εγκαταστήσουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Αρχικά, εκτελούμε τις παρακάτω εντολές

```python
curl -o- https://raw.githubusercontent.com/nvm-sh/nvm/v0.35.1/install.sh | bash
export NVM_DIR="$([ -z "${XDG_CONFIG_HOME-}" ] && printf %s "${HOME}/.nvm" || printf %s "${XDG_CONFIG_HOME}/nvm")"
[ -s "$NVM_DIR/nvm.sh" ] && . "$NVM_DIR/nvm.sh"
nvm install node
```

και στη συνέχεια εγκαθιστούμε τα απαραίτητα πακέτα που κάνει χρήση το frontend της εφαρμογής μας

```python
npm install
```

Βρισκόμενοι στο frontend, παρατηρούμε πως υπάρχει ένα Makefile. Από τη στιγμή που προς το παρόν επιχειρούμε ενα local deployment, θα πρέπει να εκτελέσουμε τις παρακάτω εντολές

```python
make reset 
make local-deploy
```

Στο backend, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα .env αρχείο το οποίο θα περιέχει τα στοιχεία όπου παρουσιάζονται παρακάτω

```python
vi  .env 
SECRET_KEY="<secret_key>"
DEV_DATABASE_URI="sqlite:///db.sqlite"
PROD_DATABASE_URI="sqlite:///db_prod.sqlite"
```

Τροποποιήστε το SECRET_KEY και τα DEV_DATABASE_URI, PROD_DATABASE_URI όπως κρίνετε σκόπιμο. Προς το παρόν για λόγους ευκολίας, θα τα αφήσουμε ως έχουν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μεταβούμε στο planv.py του backend και να ελέγξουμε αν το RECORDINGS_PATH και το FRONTEND_HOST είναι τα επιθυμητά. Προς το παρόν, αφήνουμε το FRONTEND_HOST ως έχει και δημιουργούμε στο backend ένα folder με τίτλο planv_recordings. Αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον υπάρχοντα φάκελο για αποθήκευση των ηχογραφήσεων, τροποποιήστε κατάλληλα το RECORDINGS_PATH.

Η επόμενη εργασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο backend είναι η δημιουργία της βάσης. Βρισκόμενοι, λοιπόν, στο backend ακολουθούμε τις εξής εντολές,

```python
python3
from __init__ import db, create_app
db.create_all(app=create_app())
```

Ολοκληρώνοντας αυτή τη διαδικασία θα παρατηρήσετε πως έχει δημιουργηθεί στο backend η βάση με όνομα db.sqlite. Αυτή φυσικά είναι προς το παρόν κενή. Θα εισάγουμε σύντομα και τον πρώτο μας χρήστη.

Αρχικά, θα ανοίξουμε ένα νέο terminal και θα εκτελέσουμε την παρακάτω εντολή

```python
gunicorn wsgi:app -b 0.0.0.0:5000 -k flask_sockets.worker
```

Παρατηρούμε πως το backend ακούει στην θύρα 5000. Για να εισάγουμε το νέο μας χρήστη, θα χρειαστεί να κάνουμε ένα http request με τον ακόλουθο τρόπο, αφότου ανοίξουμε ένα νέο tab στο terminal

```python
curl --location --request POST 'http://localhost:5000/signup'  --form 'username=user'  --form 'password=pass'
```

Ο χρήστης μας με όνομα “user” και κωδικό “pass” μόλις δημιουργήθηκε !

Τώρα, έχουμε ενεργοποιήσει το backend και θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε και το frontend. Ανοίγουμε ένα νέο terminal και μεταβαίνουμε στον φάκελο του frontend και εισάγουμε την εντολή

```python
npm start
```

Θα εμφανιστεί ένα μήνυμα επιτυχίας και ένα link της μορφής “The app is running at [http://localhost:3000/”](http://localhost:3000/%E2%80%9D). Είτε πατώντας το λινκ, είτε πληκτρολογώντας το στον browser της επιλογής σας θα μεταβείτε στην εισαγωγική σελίδα της εφαρμογής όπως παρουσιάζεται παρακάτω:

![how-to-images/Untitled.png](how-to-images/Untitled.png)

Εισάγοντας τα credentials που δημιουργήσαμε προ ολίγου (username: user) και (password: pass) θα αποκτήσουμε πρόσβαση στην εφαρμογή.

Ένα από τα προαπαιτούμενα της εφαρμογής είναι η χορήγηση των ιστοριών του τεστ με τυχαίο τρόπο. Θα δούμε στη συνέχεια πως θα μπορέσουμε να το αλλάξουμε αυτό, σε περίπτωση που δεν το επιθυμούμε. Μια ενδεικτική ιστορία είναι η παρακάτω:

![how-to-images/Untitled%201.png](how-to-images/Untitled%201.png)

Το κείμενο “Θα ακούσετε μια ιστορία … εικόνες.” αποτελεί την οδηγία της συγκεκριμένης ιστορίας και με το πάτημα του μικροφώνου δίπλα στην οδηγία, μπορεί κανείς να την ακούσει όσες φορές επιθυμεί. Το κεντρικό τμήμα της εφαρμογής περιλαμβάνει τις εικόνες. Αυτές μπορεί να είναι πολλές όπως φαίνεται στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αλλά μπορεί να χρειάζεται μόνο μία εικόνα ή και καμία σε άλλες περιπτώσεις όπως θα αναλύσουμε. Πατώντας το ηχείο με πράσινο χρώμα, μπορεί κανείς να ακούσει την ιστορία που θα κληθεί έπειτα να επαναδιατυπώσει ο χρήστης. Τέλος, πατώντας το μικρόφωνο, αυτό αλλάζει το χρώμα του σε κόκκινο υποδηλώνοντας οτι η ηχογράφηση έχει ξεκινήσει και το εκ νέου πάτημά του ολοκληρώνει την ηχογράφηση. Με την ολοκλήρωση της ηχογράφησης εμφανίζεται ένα ηχητικό, όπου μπορεί κανείς να ακούσει την ηχογράφηση, και ένα κουμπί “Επόμενο” για μετάβαση στην επόμενη ιστορία.

Θα παρατηρήσετε πως τα ηχητικά αποθηκεύονται στον αντίστοιχο φάκελο που έχετε ορίσει. Αν ηχογραφήσετε εκ νέου, η παλιά ηχογράφηση θα διαγραφεί και θα χρησιμοποιηθεί η πιο πρόσφατη. Αυτό συμβαίνει μόνο σε αυτή την περίπτωση. Αν ξανα εισέλθετε στην εφαρμογή με τον ίδιο χρήστη και ηχογραφήσετε την ίδια ιστορία, θα παραμείνουν και οι δύο ηχογραφήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι τα αρχεία αποθηκεύονται ως (ονομαΧρήστη)*(IDιστορίας)*(session).wav και μπαίνοντας στην εφαρμογή δύο ή περισσότερες φορές τα sessions θα είναι διαφορετικά.

Τι είναι, όμως, το ID ιστορίας; Μεταβαίνουμε για λίγο στο backend και συγκεκριμένα στο stories.py όπου και βλέπουμε το εξής:

![how-to-images/Untitled%202.png](how-to-images/Untitled%202.png)

Στο stories.py, υπάρχει η λίστα stories που αποτελείται από 4 λεξικά dictionaries. Το πλήθος της λίστας αυτής όπου και ταυτίζεται με το πλήθος των λεξικών, αντιστοιχεί στο πλήθος των ιστοριών προς ηχογράφηση που έχει η εφαρμογή μας. Παρατηρούμε πως κάθε ιστορία έχει ένα συγκεκριμένο ID, ένα quote, έναν τίτλο και ένα path.

![how-to-images/Untitled%203.png](how-to-images/Untitled%203.png)

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά το λεξικό με ID 3, συμπεραίνουμε πως το quote αυτό αντιστοιχεί στην οδηγία που εμφανίστηκε στο πάνω μέρος της οθόνης στο παράδειγμα ιστορίας που παρουσιάσαμε παραπάνω. 

Ας υποθέσουμε πως θέλουμε να αλλάξουμε την οδηγία αυτή και να εισάγουμε μια νέα που να γράφει “Πόσο σας λείπει το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά εν μέσω πανδημίας;”. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να διαγράψουμε το quote του id 3 και να εισάγουμε τη δική μας ερώτηση. Κάνουμε, λοιπόν, τις απαραίτητες τροποποιήσεις και ξανα-ξεκινάμε την εφαρμογή (συγκεκριμένα το backend) για να ενημερωθούν οι αλλαγές και βλέπουμε το αποτέλεσμα της διπλανής εικόνας. Οπότε, τώρα ξέρουμε πως να αλλάξουμε τίτλο αν χρειαστεί. Ας δούμε τι υπάρχει και στο path με ID 3, που αντιστοιχεί στο path “./static/ring”. To ring μας υποδηλώνει το όνομα της ιστορίας. Όλο το υλικό της εφαρμογής (ηχητικά, pdf κλπ) βρίσκονται στο backend/static. Ανοίγοντας τον φάκελο backend/static/ring παρατηρούμε πως υπάρχουν τα εξής αρχεία: 5 εικόνες. Mp3 με instructions και story και ένα doc αρχείο. Θυμίζουμε πως το ηχητικό με τα instructions.mp3 αντιστοιχεί στο μαύρο μεγάφωνο δίπλα στην οδηγία, ενω το story.mp3 αντιστοιχεί στο πράσινο μεγάφωνο. Ας υποθέσουμε οτι δεν θέλουμε να έχουμε ένα ηχητικό που να περιγράφει μόνο μια ιστορία αλλα θέλουμε να κρατήσουμε ένα ηχητικό για οδηγίες. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να διαγράψουμε το story.mp3. Ομοίως, αν θέλαμε να διαγράψουμε το ηχητικό οδηγιών θα διαγράφαμε το instructions.mp3.

![how-to-images/Untitled%204.png](how-to-images/Untitled%204.png)

Προς το παρόν, θα το κρατήσουμε και θα διαγράψουμε και όλες τις εικόνες από τη στιγμή που δεν τις χρειαζόμαστε. Παρατηρούμε το εξής: Διαγράφοντας το story.mp3 διαγράφηκε και το αντίστοιχο πράσινο ηχείο και επίσης δεν εμφανίζονται και οι εικόνες που διαγράψαμε. Σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξει κανείς τα μεγέθη εικόνων και τα σημεία στα οποία εμφανίζονται στην οθόνη τα μικρόφωνα, τα ηχεία και οι οδηγίες, θα πρέπει να ανατρέξει στα αντίστοιχα css αρχεία και στα components της react.

Τέλος, έστω οτι θα ήθελε κανείς να έχει 2 ιστορίες αντί για 4. Τι θα έπρεπε να κάνει; Το πρώτο βήμα είναι να διαγράψει τα λεξικά στο stories.py και να κρατήσει τις ιστορίες που θέλει. Για παράδειγμα στο stories.py διαγράφουμε τις ιστορίες με ID 3 και ID 4. Τέλος, στο frontend/demo/src/App.js θα πρέπει να διαγραφούν 2 Recorder Components (έτσι ώστε να μείνουν συνολικά 2, για τα IDs 1 και 2 αντίστοιχα). Παρακάτω, φαίνεται η “διαγραφή” (σχόλια με πρασινο {/* …comment... */}).

![how-to-images/Untitled%205.png](how-to-images/Untitled%205.png)

Αν τώρα θα ήθελε κανείς να προσθέσει μια ιστορία θα έπρεπε να εισάγει ένα RecorderComponent και να αλλάξει το stories.py αρχείο όπως επιθυμει.
