# Data Collection


## General Information
In this section, we describe how to acquire the data needed to execute all of our experiments in every language. At the moment, we support three languages: `English`, `Greek`, and `French`. All **transcripts** can be accessed internally on Asimov in `/data/projects/planv/jerry/crosslingual-data`. In this datapath, we have also donwloaded aphasia transcripts from `Mandarin` speakers. Since we collect data from various sources, i.e. AphasiaBank, previous project `Thales` and current in-progress project `PLan-V`, we follow a common folder structure that is recommended in case of needing to extend our dataset. Specifically, the folder structure of the transcripts is the following 
```
.
├── ...
├── French                                          # French Folder
├── English                                         # English Folder
│   ├── Aphasia                                     # Aphasia Folder
│   ├── Control                                     # Control Folder
│       ├── ...  
│       ├── [Institution Name]                      # Institution Name folder
│       │   ├── [Speaker Name].cha                  # speaker-level chat file
│       └── ...  
├── Greek                                           # Greek Folder
│   ├── planv                                       # PLan-V Folder
│   ├── thales                                      # Thales Folder
│       ├── Aphasia/athenarc                        # Aphasia Folder
│       ├── Control/athenarc                        # Control Folder
│           ├── ...  
│           ├── [Speaker Name]/transcriptions/      # Speaker folder
│           │    ├── [Story Name].eaf               # Story-level eaf file
│           │    └── ...
│           └── ...       
└── ...
```
As shown from the folder structure, transcripts from AphasiaBank are in `chat format` whereas those from national and european projects are in `elan format`.
## Download Data
To inspect AphasiaBank dataset, you can have access to [TalkBank](https://sla.talkbank.org/TBB/aphasia). User credentials are required and can be provided upon request.

### English AphasiaBank
```
# Environmental Variables
ab_username="INSERT_USERNAME" 
ab_password="INSERT_PASSWORD"
aphasiabank_url="https://aphasia.talkbank.org/data/English/"
media_url="https://media.talkbank.org/aphasia/English/"
save_folder="/data/projects/planv"
wav_folder="/data/projects/planv/aphasiabank_wav"

# Download Transcripts
wget -r -np -e robots=off --reject "index.html*" -P ${save_folder} --user ${ab_username} --password ${ab_password} ${aphasiabank_url}

# Download Media
wget -r -np -e robots=off --reject "index.html*" -P ${save_folder} --user ${ab_username} --password ${ab_password} ${media_url}
```
### French AphasiaBank 
```
# Environmental Variables
aphasiabank_url="https://aphasia.talkbank.org/data/French/" media_url="https://media.talkbank.org/aphasia/French/" 

# Download Transcripts
wget -r -np -e robots=off --reject "index.html*" -P ${save_folder} --user ${ab_username} --password ${ab_password} ${aphasiabank_url}

# Download Media
wget -r -np -e robots=off --reject "index.html*" -P ${save_folder} --user ${ab_username} --password ${ab_password} ${media_url}
```

### Greek Data
Greek Data consists of two main datasets: (a) `Thales` dataset and, (b) `PLan-V` dataset. 
#### Thales
Thales Data contains only people with aphasia and can be found here [insert link]
#### PLan-V 
PLan-V Data contains both people with aphasia and control speakers and can be found here [insert link]

## Data Preprocessing

### Unzip and Downsample Media files
First, we need to unzip the downloaded folder and then we need to convert all media files to wav files. Some media files are in mp4 format and they need to be converted as they cannot be processed with current audio loading libraries we use. We also recommend downsampling all audio files to 16 kHz since the HuggingFace models used require this sampling rate. Finally, we keep only one channel in case there are two.
```
# To unzip all transcripts

cd ${save_folder}/aphasia.talkbank.org/
find . -name "*.zip" | while read filename; do unzip -o -d "dirname "$filename"" "$filename";rm $filename; done;

# To convert English aphasiabank videos to wav

python3 utils/convert_aphasiabank_to_wav.py --DATA_MP4_DIR ${save_folder}/aphasia/English/Aphasia --DATA_WAV_DIR ${wav_folder}/Aphasia

python3 utils/convert_aphasiabank_to_wav.py --DATA_MP4_DIR ${save_folder}/aphasia/English/Control --DATA_WAV_DIR ${wav_folder}/Control
```

### Dataset Creation
For reproducibility purposes and to easily share our dataset with linguists and speech pathologists, we decided to store our data in `json files` since this was a convenient way for everyone to explore our data. 

<!-- ::: tagifai.data.some_function -->

#### Where to find initial data json on asimov

!!! note ""
    Greek data are manually collected and saved in current folder structure. Moreover, the files are renamed and unnecessary files occuring from ELAN software are ommitted. 
=== "English"
    ```
    /data/projects/planv/jerry/english_data.json
    ```

=== "French"
    ```
    /data/projects/planv/jerry/french_data.json
    ```

=== "Greek"
    ```
    /data/projects/planv/jerry/greek_data.json
    ```

# Remaining Tasks

- [x] Offer links to available resources in English, French and Greek
- [ ] Dataset downloading
    * [x] Instructions to download dataset in every language
    * [x] Offer final folder structure and data used in experiments on asimov
    * [ ] End-to-end dataset creation like in asimov
- [ ] Review by manos: we need to be sure that everything works correctly


# Greek Dataset Creation


Για να δημιουργήσουμε το data dict με τους controls speakers του planv ( paper pepis )

H create_planv_data δημιουργει τα transcript και wav paths

create_planv_data(
        root="/data/projects/planv/jerry/planv-frontiers-data",
        save_dict_name="www_planv_data.json",
    )

και στη συνέχεια η get_planv_oracle_transcriptions βάζει τα oracle transcriptions στο data dict

get_planv_oracle_transcriptions(
    data_dict=load_dict("www_planv_data.json"),
    save_dict_name="www_planv_data.json",
    tier='TIER_ID="*PAR"',
)


Για τα δεδομένα των αφασικών του planv. Το πρόβλημα με τους αφασικούς είναι οτι διαρκώς θα προστίθενται και άλλοι 
και αυτή την στιγμή δεν έχουμε τα transcriptions. Οπότε, εμείς πρέπει αυτόματα να κάνουμε segmentation των audios.
Η συνάρτηση create_segments_greek δημιουργεί και το data dict.

create_segments_greek(
        datapath="/data/projects/planv/jerry/dataset_planv",
        save_dict_name="www_planv_aphasic_data.json",
    )

Χωρίζει το ηχητικό σε utterances και επιστρέφει timestamps και χρονικές διάρκειες. Τώρα πρέπει να το περάσουμε από ένα ελληνικό
asr ούτως ώστε να λάβουμε τα asr_transcripts για κάθε utterance

get_greek_asr_transcriptions(
        data_dict=load_dict("www_planv_aphasic_data.json"),
        save_dict_name="www_planv_aphasic_data.json",
        logits_path=None,
        model_id="jonatasgrosman/wav2vec2-large-xlsr-53-greek",
        add_language_model=False,
        kenlm_model_path=None,
    )

Από τη στιγμή που κοιτάζουμε τα αφασικά δεδομένα του planv, θα κοιτάξουμε πώς θα τα ανεβάσουμε στο aphasiabank 
όπως έχουμε στοχεύσει. Επειδή οι επισημειώσεις γίνονται στο elan λόγω ευχρηστίας, θα χρειαστεί να μετατρέψουμε τα elan 
αρχεία με τις επισημειώσεις σε chat files. Η διαφορά ανάμεσα στο setup μας (στα ελληνικά) σε σύγκριση με το setup των αγγλικών 
είναι πως στα αγγλικά για κάθε ένα speaker, έχουμε πολλαπλά stories, ενώ οι δικές μας επισημειώσεις γίνονται per story. 

merge_chat_files(folder="/data/projects/planv/jerry/elanchat", durations=[0, 0]) 

Αυτή είναι μια αρχική συνάρτηση για το concatenation των αρχείων στο aphasiabank. 
Two weaknesses: 
(a) τα durations μπαινουν με το χέρι > χρειάζεται να τα πάρουμε με soundfile library
(b) τα wavs έχουν μπει με το χέρι > χρειάζεται να αλλάξει το folder structure
and one question remained to be answered: 
(a) χρειάζεται τα stories να τα βάζουμε με συγκεκριμένη σειρά; 

Για τα δεδομένα του Θαλή: 

create_thales_data_dict(
        data_folder="/data/projects/planv/jerry/thales-data-with-audio",
        save_dict_name="www_thales_data.json",
        new_format=True,
        tier='TIER_ID="Processed Transcription"',
    )

Μετά χρειάζεται να κάνουμε concatenate τα json files που έχουμε φτιάξει ως τώρα.
Με την ακόλουθη κλήση θα δημιουργηθεί το www_greek_data που στην ουσία περιέχει τα δεδομένα του
θαλή και του paper στο frontiers ( αυτά είναι τα δεδομένα και του δικού μας paper )

merge_greek_dicts(
        dict_1=load_dict("www_thales_data.json"),
        dict_2=load_dict("www_planv_data.json"),
        save_dict_name="www_greek_data.json",
    )

Στη συνέχεια, κάνουμε extend τα δεδομένα μας με τα δεδομένα αφασικών του planv και δημιουργούμε το www_greek_data_extended json file

merge_greek_dicts(
    dict_1=load_dict("www_greek_data.json"),
    dict_2=load_dict("www_planv_aphasic_data.json"),
    save_dict_name="www_greek_data_extended.json",
)

To επόμενο στάδιο είναι να περάσουμε τα δεδομένα μας από τον parser του ilsp.
Επειδή τα δεδομένα που έχουμε απο θαλη και frontiers παιρνουν oracle transcripts ενω τα δεδομένα planv αφασικων
παιρνουν asr transcriptions και τα json files εχουν διαφορετικο φορματ, δεν γίνεται να τα κανουμε process 
ταυτοχρονα αλλα απαιτειται να γινουν ξεχωριστα. Συνεπως, προχωραμε τη διαδικασία με το www_greek_data.json

calculate_conllus_ilsp(
        data_dict=load_dict("www_greek_data.json"),
        key_target="processed_transcript",
        conllu_name="conllu",
        save_dict_name="www_greek_data_conllu.json",
    )

Aυτή η συνάρτηση υπολογιζει μεσω του ILSP tool τα conllus για κάθε utterance. Κάθε utterance γίνεται preprocess και ξεκινάει με κεφαλαίο και τελειώνει με τελεία. Το απι βρικεται εδω: "http://nlp.ilsp.gr/nws/api/". Αν θελαμε να περασουμε τα asr transcripts απο το conllu, θα επρεπε να τροποποιησουμε το key_target σε asr_prediction και το conllu_name σε conllu-asr. 


Στη συνέχεια, πάμε να υπολογίσουμε τα features μέσω των conllus που υπολογίσαμε στο προηγούμενο βήμα. 

create_features_dict(
        data_dict=load_dict("www_greek_data_conllu.json"),
        use_asr_transcripts=False,
        save_dict_name="www_greek_data_conllu_features.json",
        language="greek",
    )

Στην περίπτωση που θα θελαμε να υπολογίσουμε τα features από τα asr transcripts θα έπρεπε να βαλουμε use_asr_transcripts=True.

Οπότε, εν τέλει, προκύπτει το data dict www_greek_data_conllu_features το οποιο θα το χρησιμοποιησουμε στη συνεχεια για το zero_shot aphasia detection experiment.

 # Αγγλικα 

Δημιουργούμε τ data dict για τα αγγλικά. Έχουμε ήδη κάνει convert τα mp4s σε wav files

create_initial_data_dict_aphasiabank(
        language="english",
        transcripts_root_path="/data/projects/planv/jerry/crosslingual-data",
        wavs_root_path="/data/projects/planv/downsampled_mono/",
        save_dict_name="www_english_data.json",
        converted_audios=True,
    )

Θέλουμε να υπολογίσουμε το conllu στα αγγλικά δεδομένα. Συνεπώς, τρέχουμε τη συνάρτηση: 

calculate_conllu_english(
        data_dict=load_dict("www_english_data.json"),
        save_dict_name="www_english_data_conllu.json",
        key_target="processed_transcript",
        conllu_name="conllu",
    )

Στη συνέχεια, έχοντας υπολογίσει τα conllus στο προηγούμενο βήμα αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να υπολογίσουμε τα features. 

create_features_dict(
        data_dict=load_dict("www_english_data_conllu.json"),
        use_asr_transcripts=False,
        save_dict_name="www_english_data_conllu_features.json",
        language="english",
    )

Για να τρέξουμε το πείραμα loso μόνο για τα αγγλικά, χρειάζεται να καλέσουμε την ακόλουθη συνάρτηση

loso_english_experiment(
        data_dict=load_dict("www_english_data_conllu_features.json"), label_aphasia=True
    )

Και εν τέλει για το zeroshot crosslingual aphasia detection πειραμα από ελληνικα σε αγγλικα, τρέχουμε: 

zeroshot_experiment(train_dict=load_dict("www_english_data_conllu_features.json"), test_dict=load_dict("www_greek_data_conllu_features.json"), model="xgboost")


# ASR για ολες τις γλωσσες 

## Υπολογισμύς ASR για τα ελληνικά χωρίς Language Model 

Για τον υπολογισμό των ASR transcriptions στα ελληνικά χωρίς language model, run: 

get_greek_asr_transcriptions(
        data_dict=load_dict("www_greek_data.json"),
        save_dict_name="www_greek_data_asr.json",
        logits_path=None,
        model_id="jonatasgrosman/wav2vec2-large-xlsr-53-greek",
        add_language_model=False,
        kenlm_model_path=None,
    )

Στο www_greek_data_asr.json θα δημιουργηθεί ένα "asr_prediction" key όπου θα περιέχει το transcript που εξάγεται από το μοντέλο μας.
Για τις υπόλοιπες γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά, χρησιμοποιούμε τις συναρτήσεις get_aphasiabank_asr_transcriptions και 
get_french_aphasiabank_asr_transcriptions αντίστοιχα. Θα χρειαστεί επίσης να αλλάξουμε και το model id σε "jonatasgrosman/wav2vec2-large-xlsr-53-english", και "jonatasgrosman/wav2vec2-large-xlsr-53-french" αντίστοιχα.

## Υπολογισμύς ASR για τα ελληνικά με Language Model 

Έχω ακολουθήσει ακριβώς τις οδηγίες που εμφανίζονται εδώ: https://huggingface.co/blog/wav2vec2-with-ngram. 
Για installations κτλ παραπέμπω στο post της huggingface όπου εξηγεί λεπτομερώς τη διαδικασία.
Στο paper, χρησιμοποιήσα διαφορετικό dataset το wikitext και για τα ελληνικά το έχω αποθηκεύσει στο 
/data/projects/planv/jerry/text_greek_wikipedia.txt. To αποθήκευσα και στα upload.

Το kenlm θέλει txt αρχείο το οποίο μπορώ να το δημιουργήσω και με την συνάρτηση `create_kenlm_txt`. 
Αν θέλουμε διαφορετικό dataset και γλώσσα πρέπει να τροποποιήσουμε την προαναφερθείσα συνάρτηση. 
Για τα ελληνικά ίσως χρειάζεται να τα κάνουμε όλα uppercase. 
```
with open("text_greek_wikipedia.txt", "r") as f:
        y = f.read().upper()

with open("text_greek_wikipedia_upper.txt", "w") as f2:
    f2.write(y)
```
Στη συνέχεια, `kenlm/build/bin/lmplz -o 3 <"text_greek_wikipedia_upper.txt" > "www_3gram.arpa"` (για 3-gram μοντέλο).
Για μια in-depth ανάλυση των n-grams παραπέμπω εδώ: https://web.stanford.edu/~jurafsky/slp3/3.pdf.
Στη συνέχεια, επειδή δεν υπάρχουν κάποιοι ειδικοι χαρακτήρες τύπου </s>, θα πρέπει να καθαρίσουμε το arpa μοντέλο τρέχοντας. 
```
    fix_kenlm_arpa(model_name="www_3gram")
```
η οποία μας επιστρέφει το www_3gram_correct.arpa το οποίο και θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια

get_greek_asr_transcriptions(
        data_dict=load_dict("www_greek_data.json"),
        save_dict_name="www_greek_data_asr_with_lm.json",
        logits_path=None,
        model_id="jonatasgrosman/wav2vec2-large-xlsr-53-greek",
        add_language_model=True,
        kenlm_model_path="www_3gram_correct.arpa",
    )

## Evaluation του ASR 

Για τα ελληνικά, τρέχουμε: 

asr_evaluation(
    data_dict=load_dict("greek_data_jonatas_no_lm_greedy.json"),
    target_key="processed_transcript",
    prediction_key="asr_prediction",
    per_category=True,
)

Με per_category=True λαμβάνουμε WER και CER και για κάθε τύπο ομιλητή (δλδ αφασικό και control).
Για τις υπόλοιπες γλώσσες (αγγλικά και γαλλικά), αλλάζουμε το json αρχείο.

## Ενδεικτικό πείραμα με ελληνικό test set που βασίζεται σε ASR (english oracle > greek asr)


calculate_conllus_ilsp(
        data_dict=load_dict("www_greek_data_asr.json"),
        key_target="asr_prediction",
        conllu_name="conllu-asr",
        save_dict_name="www_greek_data_asr_conllu.json",
    )

create_features_dict(
        data_dict=load_dict("www_greek_data_asr_conllu.json"),
        use_asr_transcripts=True,
        save_dict_name="www_greek_data_asr_conllu_features.json",
        language="greek",
    )

zeroshot_experiment(
        train_dict=load_dict("www_english_data_conllu_features.json"),
        test_dict=load_dict("www_greek_data_asr_conllu_features.json"),
        model="xgboost",
    )


Για τα logits: μπορείς να τα αποθηεκέυεις όταν τα υπολογίζεις στην asr_transcription συναρτηση 
προσθέτοντας τον παρακάτω κώδικα
```
for j, b_name in enumerate(batch_names):
    tmp = logits[j].cpu().numpy()
    np.save(f"logits-french/{b_name}.npy", tmp)
```
Έπειτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις πχ. την decoding_process_french (όπου γίνεται το beam search/decoding έχοντας τα υπάρχοντα logits -- εχοντας ενα langugae model) και να πειράζεις το beam_width κλπ 
Είναι βοηθητικό αυτό έτσι ώστε να μην ξαναγίνεται ο υπολογισμός των logits που είναι χρονοβόρος καθως περνα μεσα από το μεγαλό xlsr-wav2vec2 μοντέλο 

# AQ score experiments

Για τα ελληνικά, στο aq score πείραμα μπορούμε να έχουμε μόνο τα δεδομένα του planv (και πιο συγκεκριμένα αυτά των αφασικων). Αυτή τη στιγμή χρειάζεται στο language-agnostic/www_planv_aphasic_data.json να προσθέσουμε τα aq scores. Αυτή η διαδικασία γίνεται προς το παρον με το χέρι τρέχοντας τη συνάρτηση: 

```
add_aq_scores_to_existing_json_files(
        data_dict=load_dict("www_planv_aphasic_data.json"),
        data_dict_with_aq_scores=None,
        save_dict_name="www_planv_aphasic_data_aq_scores.json",
        aq_scores_dict=greek_AQ_scores_dict,
    )
```

```
calculate_conllus_ilsp(
        data_dict=load_dict("www_planv_aphasic_data_aq_scores.json"),
        key_target="asr_prediction",
        conllu_name="conllu-asr",
        save_dict_name="www_planv_aphasic_data_aq_scores_conllu.json",
    )

```

```
create_features_dict(
        data_dict=load_dict("www_planv_aphasic_data_aq_scores_conllu.json"),
        use_asr_transcripts=True,
        save_dict_name="www_planv_aphasic_data_aq_scores_conllu_features.json",
        language="greek",
    )

```

```
zeroshot_experiment_aq_scores(
        train_dict=load_dict("www_english_data_conllu_features.json"),
        test_dict=load_dict("www_planv_aphasic_data_aq_scores_conllu_features.json"),
        model="xgboost",
    )
```

Και αν θέλουμε loso aq classification για τα αγγλικά τρέχουμε: 
```
loso_english_experiment(
        data_dict=load_dict("www_english_data_conllu_features.json"),
        label_aphasia=False,
    )
```


