\documentclass{book}
\usepackage{times}
\usepackage[dutch]{babel}
\title{Handleiding BookWeb}
\author{Peter Paul}
\date{\today}
\def\app#1#2{
   \newpage
   \thispagestyle{empty}
    \begin{center}
    \Large\bf #1\quad #2
    \end{center}
    \addcontentsline{toc}{section}{#1\quad #2}
                     }
\begin{document}

\maketitle
\setcounter{page}{0}
\thispagestyle{empty}\newpage

~\\
\newpage

\tableofcontents\newpage

\chapter{Voorwoord}
In het bestuursjaar 2000-2001 is er een nieuw boekverkoop en
-reserveringen systeem ontwikkeld. Dit heet BookWeb.

BookWeb is gemaakt omdat men het zat was dat er steeds geschat moest
worden hoeveel boeken er ingekocht moesten worden. Dit gaf A--Eskwadraat
namelijk een grote verantwoordelijkheid, welke eigenlijk gewoon bij de
docenten en faculteiten moet liggen. Het kwam namelijk nogal eens
voor dat de ingekochte aantallen niet overeenkwamen met de studenten
aantallen die de boeken daadwerkelijk zouden gaan kopen. Je kon te veel bestellen, waardoor je een deel terug moest zenden. Of je kon te weinig bestellen, wat nog erger was, waardoor je een nabestelling moest doen.
Met als gevolg dat studenten te laat hun boek kregen. Vervelend dus.

Verder is met BookWeb ook het werk voor de boekencommissaris en voor de boekverkoper minder geworden, aangezien alles nu zo'n beetje elektronisch
opgeslagen kan worden en kan worden verwerkt. Dit alles maakt het ook
aanzienlijk makkelijker voor het maken van de afrekening aan het eind van het
academisch jaar.

Schattingen voor de Eerstejaars Boekverkoop blijven wel gewoon bestaan, aangezien je natuurlijk niet kan verwachten van de eerstejaars dat ze gelijk zelfstandig hun boeken kunnen bestellen. Misschien kan hier later nog wat op worden gevonden. Denk bijvoorbeeld aan afspraken met de faculteiten. Zij kunnen dan een bestelling doen.

In deze handleiding gaan we uitleggen hoe BookWeb werkt. En dan in het bijzonder de werking voor de leden, de boekverkoper en de boekencommissaris.

Omdat BookWeb waarschijnlijk vaak verandert in gebruik is het noodzakelijk dat de boekencommissaris deze handleiding steeds bijwerkt.

\bigskip\noindent
Met literaire groet,

\bigskip\noindent
Peter Paul

\newpage
\chapter{Voor de leden}
\section{Inloggen}
Leden moeten, voor ze gebruik kunnen maken van BookWeb, inloggen. Dat kunnen zij met een persoonlijk loginnaam en -paswoord.
Die kunnen ze aanvragen zodra ze zichzelf hebben gevonden bij ``Wie is Wie''.
\section{Mogelijkheden}
Een lid kan boeken bestellen, een overzicht opvragen van eigenbestellingen, afbestellen en nieuws bekijken. Daarnaast is het mogelijk een boek te bestellen zonder in te loggen, met behulp van hun emailadres. Dit emailadres moet bekend zijn in de ledentabel van ``Wie is Wie''.
\subsection{Boeken bestellen}
Een lid kan op twee manieren zijn boeken bestellen (in vervolg: hij = ``hij/zij'', zijn = ``zijn/haar'', hem = ``hem/haar'').
\subsubsection{Inloggen en boeken bestellen}
Zodra een lid is ingelogd krijgt hij twee opties te zien. De eerste is voor het bestellen van boeken. Hij klikt hierop. Hij krijgt een pagina te zien waarop hij kan selecteren van welke studie, studiejaar, blok en collegejaar hij een boek wil bestellen. Hij doet dat en klikt op ``voer in'' (ik gebruik hier steeds ``voer in'', maar woorden als ``Engage'', ``Ja!'' en ``Bestel!'' kunnen ook gebruikt zijn in BookWeb). Dan komt er een pagina tevoorschijn waar alle boeken die besteld kunnen worden op staan. Hij kan gemakkelijk zien welke boeken voor welke vakken nodig zijn. De student hoeft dus niet meer te weten welk boek hij nodig heeft. Hij hoeft alleen maar te weten welke vak hij wil volgen. Hij selecteert welke vakken of boeken hij wil bestellen en klikt op ``voer in''. Dan krijgt hij een overzicht te zien met welke boeken hij had geselecteerd en hij kan het dan bevestigen. Zo weet hij zeker dat hij de goede boeken heeft besteld. In het volgende scherm kan hij zijn bestelstatus gaan controleren.
\subsubsection{Boeken bestellen met behulp van het emailadres}
Omdat sommige studenten het vervelend vinden om in te loggen is het handig dat het mogelijk is te bestellen zonder in te loggen. Dit kan met behulp van zijn emailadres. Hij klikt op ``Boeken bestellen''. Dan mag hij zijn emailadres invullen zoals die bekend is in de ledentabel van ``Wie is Wie''. Zo is bijvoorbeeld dit soms met een ``@cs.uu.nl'' en soms met een ``@students.cs.uu.nl'' extensie. Verder gaat het op dezelfde manier als bij het boeken bestellen als hij is ingelogd. Alleen moet hij de bestelling bevestigen door te reageren op het mailtje dat is gestuurd naar zijn emailadres. Ook kan hij niet zijn bestelstatus bekijken. Dit kan alleen als hij is ingelogd.
\subsection{Bestellingsoverzicht, afbestellen of nieuws}
Aan de hand van het bestellingsoverzicht kan een lid bekijken of er nieuws is voor een bepaalde eigenbestelling, of zijn eigenbestellingen compleet zijn en hij kan eventueel (als dat nog mogelijk is) een bestelling afbestellen.
\subsubsection{Bestellingsoverzicht}
Alle eigenbestellingen staan in dit overzicht. Hij kan zien of hij al is besteld bij de leverancier en of hij al binnen is bij A-Eskwadraat (dan heeft hij al een mailtje ontvangen).
\subsubsection{Afbestellen}
Voor iedere eigenbestelling staat een bestelnummer. Als hij hierop klikt gaat hij naar een pagina waar hij kan aangeven dat hij de bestelling wil afbestellen. Daarna moet hij het nog even bevestigen. Zo kan hij niet per ongeluk een bestelling afbestellen. Want dan moet hij de bestelling opnieuw doen en komt hij misschien later in aanmerking voor een geleverd boek. Als de boekencommissaris de bestelling al heeft gedaan bij de leverancier, dan is het niet meer mogelijk de bestelling af te bestellen.
\subsubsection{Nieuws}
Voor iedere eigenbestelling staat een bestelnummer. Als hij hierop klikt gaat hij naar een pagina waar hij kan zien of er nieuws is voor die specifieke bestelling. Als er nieuws is is dat ook al via email naar hem verstuurd. Dit nieuws kan bijvoorbeeld zijn dat een bepaald boek verlaat binnen komt of dat een bepaalde bestelling helemaal niet meer door kan gaan.

\newpage
\chapter{Voor de verkopers}
\section{Inloggen}
Verkopers (bestuursleden) zijn leden met bepaalde extra permissies.
Leden moeten, voor ze gebruik kunnen maken van BookWeb, inloggen. Dat kunnen zij met een persoonlijk loginnaam en -paswoord.
Die kunnen ze aanvragen zodra ze zichzelf hebben gevonden bij ``Wie is Wie''. 
\section{Mogelijkheden}
Verkopers kunnen alles wat leden kunnen, maar bij elke functie moeten ze aangeven over welk lid het gaat. Dit kan worden aangegeven met behulp van het lidnummer of emailadres.
Verkopers kunnen ook bestelde boeken verkopen, niet-bestelde boeken verkopen, boeken terug kopen. Hiervoor moeten ze wel eerst de boekverkoop openen en na afloop sluiten.
\subsection{Boekverkoop openen}
Voordat een verkoper kan beginnen met het verkopen van boeken, moet eerst de boekverkoop worden geopend. Boeken bestellen, een bestellingsoverzicht bekijken, afbestellen en nieuws bekijken kan altijd.
\subsubsection{Boeken tellen}
Het is belangrijk dat voor iedere boekverkoop de voorraad wordt geteld. Zo kan ontvreemding van boeken snel worden geconstateerd. De verkoper klikt op ``Open boekverkoop'' en er verschijnt een pagina waarop de telling kan worden ingevoerd. Als er een partij boeken in de voorraad is die niet staat aangegeven in het lijstje, dan kan dat onderaan worden aangegeven. De verkoper geeft hier dan eventueel een reden voor, welke de boekencommissaris dan kan gebruiken om dit uit te zoeken. De verkoper klikt op ``voer in''. Als de telling niet overeenkomt met de verwachte boekenvoorraad, dan wordt dit aangegeven op het volgende scherm. Er wordt dan verzocht de afwijkende tellingen opnieuw te tellen. De verkoper klikt op ``voer in''. Als het dan weer niet klopt, dan moet er een eventuele reden worden gegeven die de boekencommissaris dan kan gebruiken om dit uit te zoeken. De verkoper klikt op ``voer in''. Nu moet de kas worden geteld.
\subsubsection{Kas tellen}
Het is belangrijk dat de kas voor iedere boekverkoop wordt geteld, want zo kan een kasverschil die is ontstaan tussen de vorige verkoop en nu snel worden ontdekt. De verkoper telt de kas en voert dit in. Ook moet worden aangegeven of er tussen het sluiten van de vorige verkoop en het openen van deze een kasmutatie heeft plaatsgevonden. Als dat zo is geeft de verkoper dit aan in het tweede veld. De verkoper klikt op ``voer in''. De telling min de eventuele kasmutatie moet gelijk zijn aan de kastelling van de vorige boekverkoop. Als dat niet zo is wordt verzocht de telling opnieuw uit te voeren. De verkoper klikt op ``voer in''. Als het weer niet klopt, dan wordt er verzocht een eventuele reden te geven die de boekencommissaris dan kan gebruiken om dit uit te zoeken. De verkoper klikt op ``voer in''. De boekverkoop is nu geopend.
\subsection{Verkoop bestelde boeken}
Omdat het verplicht is gesteld dat studenten hun boeken bestellen, komt deze optie vaak voor. De verkoper klikt hierop. Dan moet de verkoper aangeven om welk lid het gaat. Dit mag een lidnummer zijn of een emailadres. Het lidnummer kan je gewoon intikken of inscannen van het lidmaatschappasje. Het is voor leden verplicht hun pas te vertonen bij de boekverkoop, dus dit gaat in principe altijd goed. Je kunt eventueel ook hun emailadres gebruiken als je zeker weet dat ze lid zijn en ze zijn hun pas vergeten (of ze hebben nog geen pas, laat deze dan snel aanmaken door de secretaris). Dit emailadres moet dan wel bekend zijn in de ledentabel van ``Wie is Wie''. (Studenten CKI, medewerkers en buitenlandse studenten zijn in de regel niet lid van A-Eskwadraat. Maar omdat zij vaak wel boeken willen kopen is er een uitzondering voor deze mensen. Hoewel niet officieel, omdat dit eigenlijk niet mag (zie het contract). Deze mensen kunnen alleen boeken bestellen als ze langs komen bij de boekverkoop. Met behulp van hun emailadres (met extensie ``@students.cs.uu.nl'', ``@cs.uu.nl'', ``@students.math.uu.nl'', ``@math.uu.nl'', ``@phil.uu.nl'', ``@phys.uu.nl'', ``@astro.uu.nl'' en ``@geo.uu.nl'') kunnen ze dan aan de verkoper vragen of ze een boek voor hen willen bestellen. Als ze later het boek komen kopen moet wel precies hetzelfde adres worden gebruikt.) De verkoper klikt op ``voer in''. Dan kan de koper aangeven welke boeken hij wil kopen uit het lijstje dat verschijnt. Dit lijstje bestaat uit alle boeken die hij mag kopen (geleverde boeken waarvoor hij aan de beurt is). De verkoper klikt op ``voer in''. De prijs wordt berekend. Dit bedrag mag de koper betalen. Als dit niet lukt dan gaat de verkoop niet door en moet de verkoper de verkoop annuleren (dit is op deze pagina nog mogelijk). Als het wel lukt klikt de verkoper op ``voer in''. De verkoop is dan geadministreerd. De verkoper geeft het boeken en de bonnen mee aan de koper en wenst hem een fijne voortzetting van zijn leven.
\subsection{Verkoop niet-bestelde boeken}
Als er voldoende geleverd zijn van een bepaald boek, dan is het mogelijk dat een boek gekocht wordt door iemand die het niet heeft besteld (denk bijvoorbeeld aan CKI studenten die niet in de grote vakantie kunnen bestellen of een aantal niet oplettende studenten die nog steeds niet weten dat ze hun boeken moeten bestellen). De verkoper klikt hierop. De verkoper voert of scant de verschillende ISBN's van de boeken in die de koper wil kopen. Gescheiden door komma's. Ook kan je hier A--Eskwadraatartikelen, zoals feestkaartjes of almanakken selecteren voor verkoop. Voor deze verkopen is het natuurlijk niet nodig dat er besteld wordt. Daarom staan ze ook onder de optie ``Verkoop niet-bestelde boeken''. In het tweede veld vult hij in om welk lid het gaat (lidnummer of emailadres). De verkoper klikt op ``voer in''. Als er geen boeken meer zijn die verkocht mogen worden aan mensen die niet hebben besteld of er zijn simpelweg geen boeken meer, wordt dat gemeld. Dan gaat de verkoop niet door. Is dit niet het geval dan geschiet de verkoop zoals dat gaat bij de verkoop van bestelde boeken. Bij hoge uitzondering mag het voorkomen dat de verkoop toch geforceerd wordt. Bijvoorbeeld als iemand met een heel zielig verhaal komt. De verkoper vinkt dan ``forceer'' aan. Dit boek is namelijk eigenlijk bedoeld voor de persoon die er voor heeft besteld. Hier worden de mensen echter wel voor gewaarschuwd in het mailtje dat ze krijgen met de mededeling dat een bestelling voor hen klaar ligt.
\subsection{Koop een boek terug} 
Het komt wel eens voor dat een beschadigd boek wordt verkocht. Later komen ze dan vaak terug met deze mededeling. Deze boeken sturen we terug naar de leverancier. Ze krijgen dan natuurlijk wel weer een goed exemplaar. Alleen als deze er niet is, krijgt de koper zijn geld terug (het geld dat hij ervoor betaald heeft). De verkoper voert of scant het ISBN in van het boek. De verkoper voert of scant het lidnummer of voert het emailadres in van de persoon. En de verkoper klikt op ``voer in''. Op het scherm verschijnt wat voor bedrag terug gegeven moet worden. Als het lukt bevestigd de verkoper dit. Anders annuleert hij het en vraagt de persoon later weer terug te komen. Eventueel kan hierna het boek opnieuw worden besteld. De persoon moet er wel van bewust zijn dat het weer een tijdje kan gaan duren. Als er nog wel een goed exemplaar over is, dan ruilt hij het boek gewoon om. De verkoper vinkt hiervoor ``omruilen'' aan. Het beschadigde boek wordt dan, alsof hij in de voorraad zat, uit de voorraad naar de gele kast verplaatst. Rijp voor de retourzending. De verkoper legt een blaadje met de tekst ``beschadigd'' op het boek, zodat niemand de fout maakt het boek te verkopen. Als er nu, doordat de voorraad met \'e\'en is verlaagd, iemand geen boek meer kan kopen, dan is dat heel vervelend. Hier worden de mensen echter wel voor gewaarschuwd in het mailtje dat ze krijgen met de mededeling dat een bestelling voor hen klaar ligt.
\subsection{Boekverkoop sluiten}
Na afloop van de boekverkoop, moet de adminitratie worden gesloten. Als de verkoop op dezelfde dag wordt geopend nadat hij gesloten is, moet hij opnieuw worden gesloten. Gebruik hierbij dan de gegeven van de gehele dag. De verkoper klikt op ``Boekverkoop sluiten''. De kas moet dan worden geteld.
\subsubsection{Kas tellen}
Omdat er moet worden gecontroleerd of alle inkomsten gelijk zijn aan de verwachte inkomsten, moet de kas worden geteld. Als er een kasverschil is wordt dit snel opgemerkt. De verkoper telt de kas en voert dit samen met het pintotaal in. Als er een kasmutatie heeft plaatsgevonden tussen het openen van deze boekverkoop en nu dan moet dit worden ingevoerd. Als er op rekening is gekocht door medewerkers dan moet dit worden ingevoerd. En als er cheques zijn dan moet dit ook worden ingevoerd. De verkoper klikt op ``voer in''. De totale telling min de eventuele kasmutatie min de omzet van vandaag moet gelijk zijn aan de kastelling aan het begin van de boekverkoop (bij het openen). Als dat niet zo is wordt verzocht de telling opnieuw uit te voeren. De verkoper klikt op ``voer in''. Als het weer niet klopt, dan wordt er verzocht een eventuele reden te geven die de boekencommissaris dan kan gebruiken om dit uit te zoeken. De verkoper klikt op ``voer in''.
\subsubsection{Dagafrekening}
Voor het overzicht van de verkoper krijgt de hij een dagafrekening te zien. De boekverkoop is nu gesloten.

\newpage
\chapter{Voor de boekencommissaris}
\section{Inloggen}
Een boekencommissaris (speciaal bestuurslid) is een lid met bepaalde extra extra permissies.
Leden moeten, voor ze gebruik kunnen maken van BookWeb, inloggen. Dat kunnen zij met een persoonlijk loginnaam en -paswoord.
Die kunnen ze aanvragen zodra ze zichzelf hebben gevonden bij ``Wie is Wie''.
\section{Mogelijkheden}
De boekencommissaris kan de boekenvoorraad en de lopende bestellingen bekijken, de nog te bestellen boeken bekijken, handmatig bestellen van boeken, boekenverplaatsing registreren, levering invoeren, het boek van een vak veranderen, creditnota invoeren, boekennieuws invoeren en hij kan velerlei andere functies gebruiken die de database kunnen bewerken.
\subsection{Boekenvoorraad en lopende bestellingen}
De voorraad zoals die hoort te zijn en ook alle bestellingen bij de leverancier die nog niet zijn geleverd.
\subsection{Nog te bestellen boeken}
Alle studentbestellingen die nog niet zijn besteld.
\subsection{Handmatig bestellen van boeken} 
Bijvoorbeeld voor de EJBV.
\subsection{Boekenverplaatsing registreren}
Als je bijvoorbeeld aan het eind van een blok een retourzending doet. Moet je ze uit de verkoop doen in de gele kast. Zodra de creditnota komt moet je de credit nota invoeren en de boeken wegboeken.
\subsection{Levering invoeren}
Als er een factuur binnenkomt samen met de levering boeken.
\subsection{Verander boek van vak}
Als bijvoorbeeld de docent meldt dat er toch een ander boek gebruikt gaat worden. De studenten worden automatisch gemailt (aanvinken).
\subsection{Creditnota invoeren}
Als de creditnota binnenkomt van een retourzending.
\subsection{Boekennieuws invoeren}
Als bijvoorbeeld een bestelling verlaat binnenkomt. De studenten worden automatisch ingelicht.
\subsection{Andere functies}
Voor directe manipulatie van de database. Voornamelijk views en inserts. Updates zijn link. Laat hier interfaces voor maken door www.

\section{Technisch}
Het is handig om als boekencommissaris je een beetje te verdiepen in de programmeertalen SQL en PHP. SQL is een taal die een database kan aanspreken. PHP is een soort uitgebreide HTML die een database in SQL kan aanspreken.
\subsection{SQL}
Bekijk http://www.mysql.com/documtentation eens. Zie ook de views in appendix A.
\subsection{PHP}
Bekijk http://www.php.com eens.

\newpage
\newpage


\appendix
\chapter{Views uit de boekendatabase}\label{app:boeken}
	% kopieren
\newpage
~\\
\thispagestyle{empty}
\end{document}

