\documentclass[a4paper]{article} \usepackage[dutch]{babel}
\usepackage{array, a4wide} \hoffset = -1cm \voffset = -1cm
\usepackage{eurosym}
\def\lijntje{\vbox{\hbox to2cm{\hfill \raisebox{-3mm}{+}}\hbox to2cm{\line(1,0){2}}}}
\def\eur{\euro{}}
\usepackage[latin1]{inputenc}
\title{Handleiding Boekverkoop}
\author{Peter-Paul van Maanen\\ Erik van Sebille\\Jan Jitse Venselaar}
\date{\today}

\begin{document}
\maketitle
\thispagestyle{empty}
%\setcounter{page}{0}

\clearpage

\tableofcontents

\newpage

\section{Inleiding} E\'en van de taken van elk bestuurslid van
A--Eskwadraat is het doen van een boekverkoop. Met zes bestuursleden, en 5
boekverkopen zal elk bestuurslid 1--2 keer per week een boekverkoop
draaien.

De boekverkoop is \'e\'en van de belangrijkste activiteiten van
A--Eskwadraat. Het is immers iets waar alle leden gebruik van maken. Het is
dan ook belangrijk dat de studenten op een zo goed en vriendelijk mogelijke
manier geholpen worden. Dit is primair de taak van de boekencommissaris,
hij zorgt er immers voor dat er voldoende boeken op tijd aanwezig zijn.
Maar om hem zoveel mogelijk te helpen in zijn taak, is het belangrijk om te
weten hoe een boekverkoop in elkaar zit, en wat er allemaal kan gebeuren.
Daarvoor is deze handleiding opgesteld.

In deze handleiding worden achtereenvolgens het opstarten van de verkoop,
de verkoop zelf met alles wat daarbij kan gebeuren, en het afsluiten van de
boekverkoop behandeld. Zorg ervoor dat je van alles wat hier in staat op de
hoogte bent. Als je niet meer weet wat precies de bedoeling is, kijk de
handleiding er dan op na. Maak je iets mee dat niet in de handleiding
beschreven staat, laat dit dan weten aan de boekencommissaris. Dan kan deze
de handleiding aanpassen.

\newpage

\section{Opstarten}

De boekverkoop begint om 11:45. Voor de boekverkoper begint hij
dan al om 11:30. Er moeten immers enkele voorbereidingen getroffen worden,
voordat de verkoop geopend kan worden. In dit hoofdstuk zullen alle
handelingen die elke dag verricht moeten worden beschreven worden.
\textbf{Belangrijk:} Doe deze stappen altijd! Op deze manier blijft de
boekenadministratie volgbaar en overzichtelijk.

\subsection{Verkooplijst} Om de boekverkoop de beginnen hebben we allereest
een verkooplijst nodig. 
Een voorbeeld van deze lijst is te vinden in
Appendix~\ref{fig:verkoop} op bladzijde~\pageref{fig:verkoop}.

Je kunt de verkooplijst uitprinten door naar het boekcom-account te gaan (\texttt{s boekcom}) en het commando \texttt{printlijst} uit te voeren.
%Elke ochtend wordt er door de boekencommissaris of de
%vice-boekencommissaris een verkooplijst uitgeprint. 
Hierop staan voor elke titel die in de kast ligt de aantallen al voorgedrukt.

Zet de datumstempel op de goede datum. Vul de datum (stempel) en je naam in
op het verkoopformulier.

\subsection{Boeken}

De boeken moeten worden geteld. Op de verkooplijst staan alle boeken die in
de kast liggen. Controleer dit, en schrijf eventuele verschillen duidelijk
op. De boeken zijn in partijen van 5 geordend om het tellen te
vergemakkelijken.

Ondanks dat het niet hoort, kan het gebeuren dat er boeken in de kast
liggen, die niet op de lijst staan. Schrijf dan gewoon de boeken die er
niet op staan duidelijk bij, op dezelfde manier als de andere boeken
aangegeven staan.

Als alle aantallen kloppen, kun je door naar het volgende onderdeel. Zo
niet, dan hertel je de boeken die niet schijnen te kloppen. Een fout kan de
volgende redenen hebben: \begin{itemize} \item Een mistelling van de
verkoper \item Boeken liggen niet bij elkaar, maar zijn wat meer verspreid
door de kast \item Niet alles ligt mooi in stapeltjes van 5 \item Een
stapeltje ligt verstopt achter een ander stapeltje \item De verkoper van
gisteren heeft een fout gemaakt en die niet opgemerkt \end{itemize}

Blijkt het na hertelling nog niet te kloppen, waarschuw dan de
boekencommissaris nog dezelfde dag, en schrijf een opmerking hierover op de
achterkant van de verkooplijst.

Je zult wel begrijpen dat het belangrijk is om \emph{altijd} de boeken te
tellen, zodat problemen zo snel mogelijk gevonden worden en opgelost kunnen
worden.

\subsection{Geld}

%\subsection{Kas} Dan is het zaak om het geld te tellen dat in de kas zit.
%
%Schrijf het bedrag dat je geteld hebt op de verkooplijst naast
%\textsf{Aanvang Kas} bij \textsf{Boekingen} onder aan de lijst. Controleer
%dan of de hoeveelheid geld dezelfde is als de dag ervoor. Indien dit niet
%zo is, dan is er waarschijnlijk geld uit de kas gehaald en naar de bank
%gebracht. Dit staat opgeschreven in de map achter het tabblad
%\textsf{Geld-uitkas formulieren}. Is dit niet het geval, waarschuw dan de
%boekencommissaris en schrijf achterop de verkooplijst dat je een
%kasverschil hebt gevonden. Waarschijnlijk is het zo dat er tussen de
%boekverkopen door iets is met contant geld is gekocht. Als je minder telt
%dan er aan het eind van de vorige dag inzat, heb je een negatief
%kasverschil, andersom een positief.

\subsubsection{Pinautomaat}

Nu moet de pinautomaat aangezet worden. Dit is een vrij eenvoudige serie
handelingen: \begin{itemize} \item Druk op F4 (Aanmelden) \item Druk op F1
(Ja) \item Even wachten \item Scheur het witte bonnetje af en gooi het weg
\end{itemize}

Als je dit allemaal gedaan hebt, is de voorbereiding klaar en kun je
beginnen met de verkoop. Ruim de toonbank eventjes op en leg het eventuele
foldermateriaal netjes en overzichtelijk neer. En doe de deur maar
open\ldots

\subsubsection{BookWeb} 

Als de boekverkoop eenmaal `met de hand' is geopend, hoeft hij alleen nog
maar in BookWeb geopend te worden. Hiervoor moet je inloggen op de
A-Eskwadraat site en dan naar het BookWeb-gedeelte gaan. Klik hier op
\textsf{Open Verkoop}. Vul alle aantallen boeken in, en klik op OK. Als er
iets niet klopt, moet je een reden invullen. Geef een duidelijke reden,
want de boekencommissaris krijgt dit te zien, en moet aan de hand hiervan
kunnen terugzoeken wat er gebeurt is. 

%Als dit is gebeurt, dient de kas en eventuele kasmutatie te worden
%ingevuld. De kasmutatie is negatief als er geld uit de kas is gehaald (en
%naar de bank is gebracht. Druk nu weer op OK, en de boekverkoop is als het
%goed is geopend (tenzij er een kasverschil is, dan moet er wederom een
%reden worden gegeven).


\newpage

\section{Boekverkoop} 

\subsection{Verkoop} 

Wanneer een student bij je komt om een boek te kopen, heb je zijn of haar
lidnummer nodig. Als de student dit niet weet, en geen lidmaatschapspas bij
zich heeft, dien je zijn of haar lidnummer in de WhosWho op te zoeken. 

Als een student een boek besteld, en het boek is binnen, krijgt hij of zij
automatisch een mailtje. Indien hij of zij dit niet heeft ontvangen, maar
toch wilt weten of zijn of haar boek binnen is, kun je in
\textsf{Bestellingsoverzicht/afbestellen/nieuws} zien of het boek inderdaad
geleverd is.

Zo ja, dan kan je bij \textsf{Verkoop bestelde boeken} zijn of haar
lidnummer invullen, en krijg je een overzicht van alle geleverde boeken
voor deze student. Selecteer de boeken die hij of zij wil kopen, en druk op
OK. De totale prijs verschijnt nu op het beeldscherm. Laat de student
betalen en pak ondertussen de boeken en bijbehorende bonnen.

Elk boek heeft een bon waarop de titel, auteur, prijs, datum en lidnummer
staat. Je moet dit altijd zo volledig mogelijk invullen. Wanneer je geen
bonnen van een bepaald boek kan vinden, dan liggen er in de rode kast lege
bonnen. Het zijn gewoon bonnen, maar dan moet je de titel en auteur van het
boek zelf nog invullen. Onderaan de bon zet je een stempel en een paraaf,
en je scheurt de twee bonnen van elkaar. De bovenste helft stop je in het
boek, de onderste helft bewaar je goed. \textbf{Het is belangrijk dat je de
bonnen bewaart in de volgorde waarin je de boeken hebt verkocht, zodat je
altijd kunt teruggaan wat er allemaal gebeurt is op een dag!}

Stop nog eventueel andere dingen in het boek, zoals een boekenlegger, een
A--Eskwadraat agenda, flyers etcetera, en geef het boek mee aan de student.

Druk pas op \textsf{Verkoop boeken} in BookWeb als de boeken inderdaad
betaald zijn, het is erg moeilijk een verkocht boek weer terug te halen als
het pinnen bijvoorbeeld niet lukt.

\subsection{Niet bestelde boeken}

Soms kan het gebeuren dat een student een boek wil kopen, terwijl hij of
zij dat boek helemaal niet besteld heeft. Je kunt dan altijd kijken of er
een exemplaar van dat boek over is, door op \textsf{Verkoop niet bestelde
boeken} te klikken en dan het isbn van het boek in te voeren. Zorg er wel
voor dat \textsf{Forceer losse verkoop} \textbf{NIET} aanstaat. Dat is
namelijk de `overrule', die zorgt dat die student het boek kan kopen,
ondanks dat het al aan iemand anders is toegewezen.

\subsubsection{Facturen} Studenten kunnen niet op rekening kopen. Soms echter
komen medewerkers langs om een exemplaar te kopen. Dit zijn meestal mensen
van de bibliotheek, onderwijsadministratie, of de docent van een vak. Deze
kunnen wel op rekening kopen. In de verkoopmap zitten aankoopverklaringen.
Wil een medewerker een boek kopen, dan moet hij deze verklaring invullen.
Een voorbeeld is te vinden in Appendix~\ref{sec:verklaring} op bladzijde
\pageref{sec:verklaring}. De procedure is eenvoudig: Vul het formulier in
en laat hem ondertekenen door de medewerker. Onderteken hem ook zelf en
geef het boek dan mee aan de medewerker.

\subsection{Terugkopen van boeken}

Een student kan een boek alleen terug laten kopen als hij of zij het boek
bij A--Eskwadraat heeft gekocht. BookWeb controleerd of dit zo is als je in
\textsf{Koop boeken terug} een lidnummer en isbn invult. Het is belangrijk
altijd het bedrag terug te geven dat BookWeb aangeeft, omdat dit ook het
bedrag is dat die student ervoor betaald heeft.

\subsection{Overige verkopen} 

Dingen anders dan boeken staan niet in BookWeb, en kunnen dus ook niet via
BookWeb verkocht worden. Als je dus bijvoorbeeld een feestkaartje verkoopt,
pak je zo'n kaartje, stempelt het en zet er een paraaf op, en turft het op
de boekverkooplijst bij. Je hoeft dan dus niets in BookWeb te doen.

Bij sommige activiteiten wil de commissie ook nog weten wie er komen. Er
liggen dan inschrijflijsten in de kast, die je netjes moet invullen en
paraferen.

\newpage

\section{Afsluiten} Na tweeneneenhalf uur hard of minder hard werken, is de
boekverkoop afgelopen. Om alles op een correcte manier af te sluiten,
moeten er nog een aantal handelingen verricht worden.

\subsection{Boeken} 

Dat valt mee: de boeken hoeven na afloop niet geteld te worden. Dat doet de
verkoper van morgen wel weer. Wel moet je tellen hoeveel van welke boeken
je verkocht hebt. Dit doe je door de verkoopbonnen te tellen, die je
tijdens de verkoop opzij gelegd hebt. De getallen schrijf je op op de
verkooplijst in de kolom $\#_{vk}$. Schrijf dan in de kolom
\emph{\euro$_{tot}$} hoeveel dit opgebracht heeft. Zijn er bijvoorbeeld 3
Kittel, Thermal Physics verkocht, dan staat er in de kolom
\textsf{\euro$_{tot}$} \euro\ $237{,}00$ achter deze Kittels.

Doe dit ook voor de overige verkopen en tel alles onderaan de kolom op bij
\textsf{Totaal \euro}

\subsection{Geld}

Nu wordt het tijd om de geldstroom te controleren.

\subsubsection{Pinautomaat} Sluit de pinautomaat af. Dit doe je door de
volgende handelingen: \begin{itemize} \item Druk op pijl naar rechts \item
Druk op Einde dag \item Druk op Ja \item Scheur de witte bon af en gooi hem
weg \item Lees af wat de totale pinomzet was en schrijf dit op de
verkooplijst achter \textsf{Pin} \item Scheur het gele bonnetje af, rol het
op, en zet het eventueel vast met een paperclip \end{itemize}

\subsubsection{Controle}

De onderste helft van de verkooplijst is bedoeld voor de eindcontrole. Vul
in de eerste kolom de totale omzet van die dag in (\textsf{Totaal \euro}),
die je berekend hebt in de laatste kolom van het boekenoverzicht. Tel deze
twee op en schrijf dit bij \textsf{Totaal boekingen}.

%In de tweede kolom zet je bij \textsf{Contanten} de eindstand van de kas
%neer. Daarvoor moet je de kas natuurlijk eerst tellen. 
%Het kopje
%\textsf{Pin} heb je als het goed is al ingevuld. Eventuele facturn kun je
%in de lege ruimte onder Pin opschrijven Tel ook deze twee bij elkaar op en
%vul het in bij \textsf{Totaal tellingen}.

De twee totaal-bedragen moeten aan elkaar gelijk zijn. In de linkerkolom
staat immers het kapitaal dat je hebt, en rechts staan de plekken waarover
dit kapitaal verdeeld is. Zijn de twee bedragen niet gelijk, dan moet je
alles overnieuw doen, om te kijken waar de fout zit. De volgende fouten
kunnen optreden:

\begin{itemize}
%\item De beginstand van de kas is fout geteld
\item De \euro$_{tot}$ is verkeerd berekend
%\item De eindstand van de kas is fout geteld
\item Facturen zijn vergeten
\item Er is een rekenfout gemaakt
\end{itemize}

Meestal klopt het na een keer checken wel. Is het dan nog niet het geval,
geef dat dan aan op de achterkant van de verkooplijst, en laat het weten
aan de boekencommissaris.

Als alles klopt kun je de verkoopbonnen in de bonnendoos en de pinbon in
het pinbonnengat stoppen.

\subsection{BookWeb} Als alles klopt, moet je in BookWeb op \textsf{Sluit
verkoop} drukken. Vul het totaal aan pingeld in en bij
Mutatie moet je het totaal van de overige verkopen invullen. Dit is
namelijk het geld dat je buiten BookWeb om hebt binnengekregen en wat dus
niet geregistreerd is. Druk op OK en je ziet alle boeken die je volgens
BookWeb hebt verkocht. Controleer het, en zet dan de computer uit.



%\section{Enveloppen} \label{sec:enveloppen}
%
%Na verloop van tijd komt er soms erg veel geld in de kas te zitten. Dit kan
%vervelend worden als je dat allemaal steeds los moet tellen. Bovendien is
%het niet erg veilig veel geld in kas te hebben. Daarom is er een maximum
%gesteld aan de hoeveelheid geld die er in de kas mag zitten. Dit is op een
%sticker aan de binnenkant van de kas geschreven. Indien er meer geld in de
%kas zit, moet er worden afgeroomd. Dit betekent dat je een envelop pakt, en
%die vult met papiergeld zodat je meer ongeveer op het minimum van de kas
%zit (er moet wel wisselgeld in de kas zitten).
%
%Op de envelop schrijf je je naam, het bedrag en de datum. Bovendien
%parafeer je de sluiting, zodat hij niet zomaar meer openkan. Verder schrijf
%je in de verkoopmap achter het tabblad \textsf{Geld Uitkas formulieren}
%hoeveel geld je hebt weggehaald, en waar je het heen hebt gebracht. Meestal
%is dit de hoofdkas of de kluis in het BBL.

\appendix

\section{Verklaring van aankoop}
\clearpage
\label{sec:verklaring}
\include{verklaring_van_aankoop}

%\chapter{Kasmutaties}
%\clearpage
%\label{sec:gelduitkas}
%\include{kasmutaties_boekverkoop}
%
\section{Verkooplijst}
\clearpage
\label{fig:verkoop}
\include{verkooplijst}


\end{document}

