\documentclass[a4]{article}
\usepackage[margin=1in]{geometry}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{mathtools}
\usepackage{amssymb}

\title{BI-LIN: Domácí úlohy}
\author{
        Roman Hodulák \\
                hodulrom@fit.cvut.cz
}
\date{\today}

\begin{document}
\maketitle

\paragraph{Zadání}
Nalezněte inverzní matici k této matici z $\mathbb{R}^{n \times n}$ pro libovolné $n \geq 2$
\[
\begin{pmatrix}
    1 & 1 & 1 & \dots & 1 & 1 \\
    1 & 2 & 2 & \dots & 2 & 2 \\
    1 & 2 & 3 & \dots & 3 & 3 \\
    \vdots & \vdots & \vdots & \ddots & \vdots & \vdots \\
    1 & 2 & 3 & \dots & n-1 & n-1 \\
    1 & 2 & 3 & \dots & n-1 & n
\end{pmatrix}
\]
\paragraph{Řešení}
Nejprve si určíme předpis prvků matice. Můžeme si všimnout, že pro prvky posledního řádku platí:

\begin{align*}
m_{n,j} = j \qquad j \in \{1,2,\dots,n\}
\end{align*}

Celý řádek tedy můžeme popsat jako:

\begin{align*}
m_{n} = \sum_{j=1}^{n} j
\end{align*}

U ostatních řádků vidíme, že platí:

\begin{align*}
\sum_{j=1}^{n}{j} - m_{(n-1)} &= (0,0,\dots,0,0,1) \\
\sum_{j=1}^{n}{j} - m_{(n-2)} &= (0,0,\dots,0,1,2) \\
\sum_{j=1}^{n}{j} - m_{(n-3)} &= (0,0,\dots,1,2,3) \\
& \vdots \\
\sum_{j=1}^{n}{j} - m_{1} &= (0,1,\dots,n-3,n-2,n-1) \\
\end{align*}

Neboli rozdíl indexu řádku $j$ a prvku matice $m_{i,j}$ je roven buď $0$ pokud platí $j < i$, v opačném případě platí $j - m_{i,j} = j - i$.
\begin{align*}
j < i &\implies j - m_{i,j} = 0 \iff - m_{i,j} = - j \iff m_{i,j} = j \\
j \geq i &\implies j - m_{i,j} = j - i \iff - m_{i,j} = j - j - i \iff - m_{i,j} = - i \iff m_{i,j} = i \\
\end{align*}

Vezmeme-li absolutní hodnotu $|i-j|$, bude nám prohazovat znaménka výrazu $i-j$ pokud $i<j$. Z tohoto pozorování můžeme vydedukovat, že:

\begin{align*}
|i-j|+i-j = 
\begin{cases}
i > j \implies i-j+i-j=2(i-j) \\
i \leq j \implies -i+j+i-j = 0
\end{cases}
\end{align*}

Čímž se konečně dostáváme k předpisu prvků matice:

\begin{align*}
m_{i,j} &= j - \frac{|i - j| + (i - j)}{2} = 
\begin{cases}
i > j \implies j - \frac{0}{2} = j - 0 = j \\
i \leq j \implies j - \frac{2(i - j)}{2} = j - (j - i) = j - j + i = i
\end{cases}
\end{align*}

\end{document}

This is never printed
\begin{align*}
m_{i,j} = j & & j \in \{1,2,\dots,n-1,n\}
\end{align*}