---
title: "آرچ لینوکس قسمت اول-دلایل استفاده"
date: 2018-09-05
subtitle: "Arch Linux-Reasons"
tags: ["arch" , "GNU/Linux" , "آرچ" , "گنو/لبنوکس"]
bigimg: [{src: "/img/arch-logo.png", desc: "ArchLinux"}]
---
<p style='direction:rtl; text-align: right'>
خیلی وقت بود میخواستم چند تا مطلب درباره آرچ بنویسم ولی حوصله نداشتم :|<br>
ولی بالاخره شروع کردم با دلایل استفاده از آرچ.
<!--more-->
______

<p style='direction:rtl; text-align: right'>
خب اول یه توضیحی درباره آرچ لینوکس بدم.<br>
آرچ لینوکس یک توزیع گنو/لینوکس است با اهداف سادگی و سبک بودن و ظرافت کد.
مختصر و مفید. اگه توضیحات بیشتری خواستید میتونید به ویکی آرچ سر بزنید.<br>

- فارسی :‌ www.archusers.ir  
- انگلیسی : www.archlinux.org

خب استفاده از آرچ میتونه دلایل زیادی داشته باشه. من چند تاشو اینجا میگم.<br>

### 1) سامانه ساخت آرچ

<p style='direction:rtl; text-align: right'>
در آرچ لینوکس سیستم کارآمدی داریم به اسم سامانه ساخت آرچ یا ABS. <br>
اگر از FreeBSD استفاده کرده باشید میدونید که ما برای نصب نرم افزار
بجز مدیر بسته (pkg در FreeBSD) یک ساختاری داریم به نام ports یا پورت. <br>
در سیستم پورت ما یک دایرکتوری داریم به اسم /var/ports که در آن شاخه هایی 
هست مثل www , x11 , net-mg و kde که در هر شاخه, شاخه های دیگری وجود دارد 
به اسم نرم افزار های مرتبط. <br>
در هر کدام از شاخه ها یک makefile وجود دارد که شما میتونید با استفاده از آن 
و دستور make install , نرم افزار مورد نیازتون را نصب کنید.<br>
در آرچ هم سیستمی داریم شبیه به این به اسم ABS که تفاوت هایی با ports دارد 
از جمله این که بجای makefile یک شل اسکریپت دارد به نام PKGBUILD و به جای 
دستوری make برای کار کردن با آنها باید از دستور makepkg استفاده کرد. <br>
و این که در این سیستم به جای نصب مستقیم بعد از استفاده از دستور makepkg, یک 
بسته با پسوند pkg.tar.xz میسازد (فرمت بسته های آرچ به این صورت است و مثل 
دبیان و ردهت اسم خودشونو توی پسوند بسته ها نمیارن :| ) و با استفاده از مدیر بسته 
آرچ به نام pacman (که بعدا به درباره آن صحبت میکنیم) بسته را نصب میکند. <br>
از خوبی های این سیستم میتوان با این ها اشاره کرد : <br>

- کامپایل مجدد بسته به هر دلیلی
- ساخت و نصب بسته های جدید و نرم افزار های که هنوز بسته ای ندارند از کد منبع
- شخصی سازی بسته ها موقع نصب (اگر یک بار با این روش برنامه نصب کنید متوجه میشید)
- ساخت و نصب کرنل شخصی سازی شده خودتان

<p style='direction:rtl; text-align: right'>
یکی از برتری های ABS نسبت به ports این است که در آخر یک بسته میسازد که میتوان 
ان را انتشار داد. مطمئنا make هم قابلیت ساخت بسته باینری و ... را دارد ولی 
مطمئنا makepkg سارگازی بهتری با آرچ دارد چون مخصوصا برای ساخت 
بسته های pacman بهینه شده است. <br>

### 2) pacman

<p style='direction:rtl; text-align: right'>
خب همونطور که قبلا گفتم pacman مدیر بسته آرچه.<br>
یکی از برتری های pacman سرعت مدیریت یک بستش که نسبت به بقیه مدیر بسته ها سرعت بهتری داره.<br>
![img](/img/pacman.gif "pacman game" )
<br>
احتمالا خیلیاتون با بازی pacman خاطره دارید.<br>
اسم pacman هم برگرفته از همون بازیه البته میتونه مخفف package manager هم باشه.<br>
یکی دیگه از برتری های pacman که در مدیربسته های بر پایه rpm هم وجود داره, وجود مخازن دلتاس.<br>
احتمالا اگر از توزیع ها غلطان مثل آرچ استفاده میکنید‌ (بعدا درباره غلطان بودن توضیح میدم) مشکل داشتن حجم زیاد آپدیت رو دارید. <br>
خب مخازن دلتا دوای درد شماس. مخازن دلتا با استفاده از یک بسته که باید نصب کنید به اسم xdelta3 بسته های موجود را آنالیز میکنه و فقط بخش هایی که آپدیت
شده را دانلود میکنه نه کل بسته برای همین حجم آپدیت بسته ها کم میشه ولی باید بعد از دانلود منتظر بمونید که xdelta با استفاده از فایل های دانلودی و 
بسته های موجود یک بسته pkg.tar.gz بسازه و بده که پکمن نصبش کنه.<br>
ولی متاسفانه در حال حاضر آینه های زیادی از دلتا پشتیبانی نمیکنن و طبق اطلاعات من فقط با استفاده از آینه آرچ لینوکس فرانسه میتونید از قابلیت دلتا استفاده کنید.<br>

<br><br>
_____

<div id="graphcomment"></div>

