\documentclass[12pt, a4paper]{article}
%
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{graphicx}
%
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[IL2]{fontenc}
%
\title{Semestrální práce - Programovací techniky}
\author{Eliška Mourycová, Milan Kladívko}
\date{1. semestr 2018}
%
%
%
%
%
\begin{document}

%	TITULNÍ STRANA
\begin{titlepage}
	\vspace*{-2cm}
	{\includegraphics[width=.5\textwidth]{logo.jpg}\par}
	\centering
	\vspace*{2cm}
	{\Large Semestrální práce z předmětu KIV/PT\par}
	\vspace{1.5cm}
	{\Huge\bfseries Standardní semestrální práce pro PT 2018/2019\par}
	\vspace{2cm}

	{\Large Milan Kladívko\par}
	{\Large A17B0245P\par}
	\vspace{1cm}
	{\Large Eliška Mourycová\par}
	{\Large A17B0297P\par}
	\vspace{5cm}

	\raggedleft
	25.11.2018
	\vfill
	
\end{titlepage}

\tableofcontents
\thispagestyle{empty}
\clearpage

%
%
%
\section{Úvod} \label{sec:uvod}

	V rámci semestrální práce jsme měli za úkol vytvořit simulátor rozvozu palet po České republice s následujícím zadáním:

	\subsection{Zadání} \label{subsec:zadani}
	
	Toto je stručný přepis zadání, pro detaily viz \href{http://home.zcu.cz/~prokop/std\_zadani.pdf}\newline{http://home.zcu.cz/ prokop/std\_zadani.pdf}.
	\newline
	
	Firma „Mistr Paleta, syn a vnuci“ rozváží palety po celé České republice. Počet odběrných míst
v závislosti na ekonomickém cyklu kolísá mezi hodnotou 500 a 2000 a jedná se o větší sídla v ČR.
Velikost sídla je důležitá vzhledem k množství palet, které může sídlo odebírat. Palety jsou z mateřské
firmy rozváženy nákladními auty, každé auto může převézt maximálně šest palet. Firma si vzhledem k
ekonomickému vývoji velmi hlídá dopravní náklady a zároveň čas, za který dokáže auto rozvést všechny
palety a vrátit se zpět do podniku, používá tedy všechny využitelné dopravní cesty (z každého
sídla vede minimálně 200 různých cest do jiných sídel). Při evidování cest jsou tedy důležité dvě
hodnoty: čas, za jak dlouho dojede nákladní auto z jednoho sídla do druhého, a zároveň
kilometrická vzdálenost sídel cestou spojených (odpovídá nákladům na přepravu, kdy 1 km přepravy
stojí 25 Kč). Není předem jasné, jestli jsou pro konkrétní náklad důležitější časové nebo přepravní
náklady, jejich váha se může pro každý vyslaný náklad měnit. Vykládání jedné palety trvá přibližně 30
minut, každé sídlo může přijmout jednu až šest palet denně dle své velikosti. Sídla jsou schopná náklad
s paletami přijímat obecně pouze v čase mezi osmou hodinou ranní a osmou hodinou večerní. Dále
platí, že pro každé sídlo je definován čas, kdy je schopné náklad s paletami přijmout; tento čas je
souvislá denní doba o délce maximálně 120 minut (vykládací okénko), která může být na žádost
dodavatele posunuta maximálně o půl hodiny. Základním požadavkem firmy „Mistr Paleta, syn a
vnuci“ je optimalizovat rozvoz palet tak, aby byly dodrženy časy vykládky a zároveň byly
respektovány ve zvoleném poměru minimální časové a kilometrické náklady na dopravu.
\newline\newline
Vytvoření funkčního programu:

\begin{description}
	\item[$\bullet$] připravte rozumná vstupní data (sídla, cesty mezi nimi, ohodnocení) a uložte je ve vhodném
formátu

	\item[$\bullet$] zvolte a implementujte vhodné datové struktury pro reprezentaci vstupních dat,
důsledně zvažujte paměťovou náročnost zvolené struktury a časovou náročnost algoritmů
pro následovné vyhledání optimálních cest. Svou volbu zdůvodněte

	\item[$\bullet$] zvolte vhodné algoritmy a proveďte následující simulaci (respektujte základní požadavek
optimalizace rozvozu): Sídla požadují během dne dovoz palet, u X sídel jsou požadavky známé
již v šest hodin ráno (v tuto dobu se začíná rozvážet), další požadavky na dovoz palet
přicházejí až do 16 hodiny odpolední s exponenciálním pravděpodobnostním rozdělením se
střední hodnotou intervalu mezi příchody T = 300s (simulaci proveďte pro hodnoty X = 50,
X = 150 a X = 300); průběh simulace (všechny důležité hodnoty) zapisujte na obrazovku a
do souboru, simulaci umožněte kdykoli přerušit
	
	
	\item[$\bullet$] vytvořte prostředí pro snadnou obsluhu programu (menu, ošetření vstupů), nemusí být
grafické a umožněte zadání požadavku na dovoz palet z klávesnice

	\item[$\bullet$] umožněte aktuální sledování polohy a stavu nákladního vozu – tj. (např. kde je na cestě, kolik
zbývá složit palet, atd.) a aktuální stavu obsluhy daného sídla

	\item[$\bullet$] vypracujte následující statistiky a ve vhodném formátu je uložte do souboru:
	\begin{description}
		\item[$\bullet$] Počet rozvezených palet za jednotlivé dny
		\item[$\bullet$] Počty ujetých kilometrů a výdělek (cenu) za 			jednotlivé dny)
		\item[$\bullet$] Počet rozvezených palet, ujetých kilometrů a 		času jednotlivými auty za jednotlivé dny
		a za dobu simulace
	\end{description}
	
	\item[$\bullet$] vytvořte dokumentační komentáře ve zdrojovém textu programu a vygenerujte
programovou dokumentaci (Javadoc)
	
	\item[$\bullet$] vytvořte kvalitní dále rozšiřitelný kód – pro kontrolu použijte softwarový nástroj PMD (více na
http://www.kiv.zcu.cz/~herout/pruzkumy/pmd/pmd.html), soubor s pravidly pdmrules.xml
najdete na portálu v podmenu Samostatná práce

\newpage

	\item[$\bullet$] Pravděpodobnostní rozdělení počtu palet, která sídla objednávají
	\begin{description}
		\item[$\bullet$] 1 paleta – 25%
		\item[$\bullet$] 2 palety – 25%
		\item[$\bullet$] 3 palety – 20%
		\item[$\bullet$] 4 palety – 15%
		\item[$\bullet$] 5 palet – 10%
		\item[$\bullet$] 6 palet – 5%
	\end{description}

\end{description}
    
    
    
    \newpage %% #TODO smazat až nebude třeba
%
%
%
\section{Analýza problému} \label{sec:analyza}
    %
    Tato kapitola popisuje, jakými problémy jsme se zabývali a z jakých úhlů jsme na ně pohlíželi.
    
    \subsection{Generování vstupních dat} \label{subsec:generovani}
        %
        Vstupní data, tj. síť měst propojovaných cestami, by se měly víceméně podobat těm reálným v rámci ČR. 
        Hlavní parametr dat v modelu bude vhodná délka cest mezi městy a rychlost, kterou můžeme na cestě dosáhnout. 
        
        Vzdálenosti měst můžeme vygenerovat například jen náhodným výběrem z rozpětí akceptovatelných hodnot. 
        Tím bychom bohužel ztratili možnost vykreslit tento model do obrázku, jelikož bychom tím nepochybně porušovali trojúhelníkové nerovnosti mezi městy. 
        Pro účely vytvoření efektivního řešení úlohy by ale mohlo postačit. 
        
        Můžeme na generaci dat pohlížet reálněji a vytvořit si nejprve náhodně vygenerovaná města, která rozmístíme s koordinanty X a Y do plochy, kterou zabírá Česká Republika\footnote{
            Alternativně ani nemusíme tyto města generovat sami a můžeme využít přímo reálná města a jejich polohy na mapě.}
            % #TODO přidat footnote jako součást textu?? 
        a tyto města následně podle vzdálenostních kritérií propojit. 
        Implementace by sice byla náročnější, ale získali bychom názornější možnost generování, lepší možnosti lazení při tvorbě řešení a možná by se polohové údaje o městech mohly hodit pro některé algoritmy hledání cest (viz 
        sekce~\ref{subsec:nejlepsi-cesty} 
        na~str.~\pageref{subsec:nejlepsi-cesty}). 

        %% Vynechat?? 
        % Pro účely tvorby a lazení programu by lépe posloužil model vygenerovaný jelikož můžeme výrazně ovlivnit důležité aspekty dat kvůli nalezení chyb v našem řešení. Pokud bychom od začátku používali reálný model, svádělo by to k tomu, abychom pracovali primárně na něm a to by nás mohlo ve výsledku zpomalit. 

        % Jelikož bychom po psaní kódu byli lépe seznámeni s naším vlastním generováním, nasazení reálného modelu by mohl být problém. Mohlo by být také možná důležité, abychom nám nepronikly mezi prsty chyby, které bychom kvůli řešení na jediném vstupu mohli teoreticky přehlédnout.   
        %% ----

        
    \subsection{Reprezentace dat}  \label{subsec:reprezentace}
        %
        Data budou v programu reprezentovány 
        {\it ohodnoceným grafem}\footnote{
            Ohodnocené grafy: \url
            {}
        }, ve kterém se budou nacházet města jako uzly a cesty jako hrany. 
        Tento graf by měl být cyklický a spojitý -- město do kterého se nemůžeme dostat ze stanice nemá smysl. 
        
        %% #TODO něco dalšího?? 
        
        \subsubsection{Vrcholy - města} 
            %
            Kolekce držení všech vrcholů potřebuje pouze několik vlastností: rychlé vyhledání hledání města (například dle identifikátoru či jména) a rychlé přidávání města do kolekce. 
            
            Jelikož vrcholy nemusí být seřazené, pro města nepotřebujeme vůbec znát jejich ‘pořadí’ -- tato vlastnost u měst nemá smysl, tudíž využití pole či seznamu nemusí být vhodné. 
            Pokud bychom chtěli hledat město podle názvu, hledání by to značně ztížilo (složitost O(n)). 
            
            Pro města by šlo například využít množinu (dat. typ \textit{Set}), která by nám umožnila testovat jestli máme v kolekci duplikovaná města. Jelikož ale města sami generujeme, nevyužili bychom tuto vlastnost -- duplikátní města si ohlídá již generátor. 
            Prvky do kolekce také vkládáme z generátoru všechny najednou, tj. množina měst by se v průběhu programu neměnila. 
            Stačilo by nám duplikáty detekovat na konci prvotní generace a výhod množiny nevyužijeme. 
            
            Nejvhodnější se ukazuje datový typ tabulka (\textit{Table}, \textit{Map} nebo \textit{Dictionary}). 
            Tento typ si udržje prvky neseřazeně a získat se dají pomocí klíče, což může být jak identifikační číslo nebo pro náš případ i jméno města. 
            Nabízí skvělý výkon pro vybírání i přidávání prvků z kolekce, za předpokladu, že je správně implementována hash funkce klíčů
            \footnote{
                Hash funkce: \url
                {en.wikipedia.org/wiki/Hash_function}}, 
            která zajišťuje rozložení prvků v kolekci. 
            Pro identifikační čísla (\textit{Integer}) nebo jména měst (\textit{String}) jsou naštěstí v Javě hash funkce již vytvořeny standardními knihovnami. 
            
        \subsubsection{Hrany - cesty} 
            %
            Hrany (cesty mezi městy) takového grafu můžeme reprezentovat dvěma způsoby: {\it maticí sousednosti/incidence}
            % \footnote{\url{en.wikipedia.org/wiki/Adjacency_matrix}} 
            % \footnote{\url{en.wikipedia.org/wiki/Incidence_matrix}}
            nebo {\it spojovou strukturou}. 
            % see https://www.google.com/url?q=https://stackoverflow.com/questions/2218322/what-is-better-adjacency-lists-or-adjacency-matrices-for-graph-problems-in-c/31489057&sa=D&ust=1542229214054000&usg=AFQjCNEqM0_8wiPu3NG5TqgnRfHNxhnTxg
            
            Řešení maticí by výsledně znamenalo paměťovou složitost O(n*n), tudíž teoreticky plýtváme spoustou paměti. Ze zadání vyplývá, že je potřeba algoritmus spouštět i s 2000 uzly, což by znamenalo 4000000 uzlů, tj. 4GB paměti při uvádění vah hran jako celé číslo. Matice si rezervuje místo pro jakýkoliv pár hran mezi dvěma uzli, což ve většině problémů (a i v našem případě), kdy graf je poměrně řídký, vytváří velký paměťový problém. Výhodami ale na druhou stranu jsou rychlé hledání specifických prvků. 
            % ...jsou tyhle čísla správně? :thinking:
            
            V případě spojové struktury získáváme paměťovou složitost O(n), tudíž potřebujeme uložit informaci jen o těch prvcích, které vážně potřebujeme uložit. 
            Umožňuje nám také rychle procházet všechny prvky, ale pouze sekvenčně - tj.~nelze snadno získat určitý prvek, musí se najít procházením struktury dokud na prvek nenarazíme, což znamená složitost O(n) pro získávání specifického prvku. 
            
            Pro účely řešení úlohy budeme potřebovat často hledat nejkratší cesty mezi dvěma městy, tj. postupně se pohybovat podél cest mezi městami (spoji). Toto samo o sobě napovídá tomu, abychom použili spojovou strukturu, jelikož dává lepší smysl při modelování reálného světa pomocí objektového programování.

        \subsubsection{Ukládání dat}
            %
            Pro účely uchování generovaných dat je zapotřebí celý model a jeho parametry uložit do souboru. Není očekávané, že si uživatel bude tvořit ručně svůj vlastní model, takže by pro naše účely postačil jednoduchý 
            {\it CSV (Comma-separated values)}\footnote{
                CSV: \url
                {en.wikipedia.org/wiki/Comma-separated_values}}
            soubor. 
            
            Abychom pak mohli replikovat chování při chybě, bude nejspíš potřeba i uložení posledních generovaných dat - k tomu by postačil např. CSV (Comma-separated values) soubor, kde by byla informace o celkovém počtu hran/uzlů a identifikátory propojených uzlů s vahami hran, které určují jejich vzdálenost a dobu, kterou zabere cesta přes hranu.
            
            
    \subsection{Vyhledání nejlepší cesty a získání výsledků}
    \label{subsec:nejlepsi-cesty}
        %
        Ze zadání je vyžadováno najít v grafu nejkratší cestu mezi dvěma městy na základě mnoha kritérií, nejen podle vah vzdálenosti měst a čas strávený na cestě mezi městy. Je důležité si uvědomit, že program musí fungovat i s 2000 uzly, tudíž je vyžadováno mít algoritmus efektivní. 
        
        První známý algoritmus, který se v této problematice nabízí je 
        {\it BFS (Breadth-First-Search)}\footnote{
            BFS algoritmus: \url
            {}}.
        Algoritmus ale funguje pouze na neohodnocených grafech, které jsou v zadání nutné.  
        
        Další kandidát je 
        {\it Dijkstrův algoritmus}\footnote{
            Dijkstrův algoritmus: \url
            {}}, 
        který funguje jako BFS s vahami hran, který začíná hledat v sousedních městech seřazených dle vah, tudíž začne s nejdosažitelnějším sousedem jako první. Pro efektivitu Dijkstrova algoritmu je také nutné využít Prioritní frontu, která by nám dovolila efektivně uchovat hrany seřazené dle jejich vah.

        Nevýhoda Dijkstrova algoritmu je ale to, že zde není žádná heuristika - žádný odhad, který by nám dovolil upřednostnit nejdříve cestu přibližně mířící k cíli, jednoduše začíná nejkratší cestou. Zde se nám hodí algoritmus 
        {\it A*}\footnote{
            A* vyhledávací algoritmus: \url
            {en.wikipedia.org/wiki/A*_search_algorithm}}. 
        Lze ho přizpůsobit do formy, která se spokojí s téměř nejlepší cestou (near-optimal path) a dokáže běžet velice rychle oproti jeho konkurenci. Tento algoritmus je velmi přizpůsobitelný na základě 
        {\it funkce heuristiky}\footnote{
            Funkce heuristiky: \url
            {en.wikipedia.org/wiki/Heuristic_(computer_science)}}, 
        která algoritmu napovídá přibližnou vzdálenost mezi hranami - běh tohoto algoritmu tedy výrazně záleží na správné implementaci funkce heuristiky. 
        

%
%
%
\section{Implementace}
    %
	Následující řádky popisují co a jak je v programu implementováno, návrh celého programu popisuje přiložený UML diagram.
	    
    
    \subsection{UML}
        %
        Projekt popisuje přiložený UML diagram:
        
\begin{figure}[!ht]
\centering
\includegraphics[width=.8\textwidth]{uml.png}
\caption {UML diagram projektu}
\label {fig:uml}
\end{figure}
        
        
    
    \subsection{Generování vstupních dat}
    
    	Generátor vstupních dat (třída {\tt InitGenerator}) každému z dvou tisíců měst ze souboru jenomMesta.txt přiřadí počet palet, které si město objednává podle pravděpodobnostního rozložení uvedeného v zadání (viz \ref{subsec:zadani} na str. \pageref{subsec:zadani}), zároveň mu přiřadí náhodné dvouhodinové vykládací okénko (opět podle požadavků v zadání).
    	
    	Města pospojuje tak, aby z každého města vedlo alespoň dvě stě cest (tj. grafových hran), přičemž se neberou v potaz trojúhelníkové nerovnosti spojení ani souřadnice měst.
    	
    	Vytvořené hrany dále ohodnotí dvěma parametry: rychlostí, kterou auto po cestě pojede, a délkou.
    	
    	Výsledná data (tj. města, jejich parametry a cesty a jejich parametry) uloží do souboru data.txt.
    	
    	Třída {\tt AreaModel} potom z výsledného souboru data.txt čte a postupně vytváří objekty měst ({\tt City}) a ukládá je do HashMapy spolu s příslušnými spojeními a jejich ohodnoceními.
    	
    	
    \subsection{Vyhledávání nejlepší cesty}
    
    	Pro vyhledávání nejlepší cesty jsme zvolili dva algoritmy: Floyd-Warshallův algoritmus a Dijkstrův algoritmus.
    	
    	Floyd-Warshallův algoritmus na začátku běhu programu napočte matici nejkratších vzdáleností mezi každými dvěma městy a matici časů, za jak dlouho se z města A auto dostane do města B (nejrychleji). V matici se potom dá rychle vyhledávat pro rozhodování o odjezdu aut; algoritmus viz obr. \ref{fig:flowchart} na str. \pageref{fig:flowchart}.
    	
    	Dikstrův algoritmus potom hledá přesnou cestu mezi dvěma městy (tj. skrz která města se pojede).
    	
    	
    \subsection{Efektivní rozesílání vozidel s objednávkami}
    \label{subsec:auta}        
        
        Protože firma by nejspíše chtěla rozesílat auta co nejefektivněji (tj. např. neposílat na každou objednávku zvláštní auto), bylo potřeba navrhnout lepší řešení problému.
        
        Algoritmus hledá pro auto takové objednávky, které trvají vyřešit nejkratší dobu (bude muset co nejméně čekat na přejezd). Auto samozřejmě musí stihnout objednávku vyložit, musí se do něj palety vejít, atp. Protože délky cest a doby přejezdů mezi městy spolu korelují, splňuje tento algoritmus požadavek na optimalizaci rozvozu. 
        
        {\textit {Pozn.: Počet aut. které firma vlastní závisí na počtu ranních objednávek, resp. na tom, kolik aut je potřeba na jejich vyřešení; to je potom pevný počet aut firmy.} }
        
        Vývojový diagram algoritmu na rozesílání vozidel viz na str.  \pageref{fig:flowchart} (obr. \ref{fig:flowchart})
\begin{figure}[!ht]
\centering
\includegraphics[width=.8\textwidth]{flowchart.png}
\caption {Vývojový diagram algoritmu na rozesílání vozidel}
\label {fig:flowchart}
\end{figure}

%
%
%
\newpage
\section{Uživatelská dokumentace}
    %
    Následující řádky popisují spuštění a základní obsluhu programu.
    
    \subsection{Instalace}
        %
        Dvojitým kliknutím na soubor {\tt generate.bat} se vygeneruje mapa, soubor {\tt run.bat} spustí program. Na stroji, na kterém je program spouštěn, musí být nainstalováno JRE.
        
    \subsection{Základní obsluha}
        %
        Po spuštění programu a po vygenerování a vypočítání všech potřebných dat (tj. mapa světa a matice vzdáleností a časů pomocí Floyd-Warshallova algoritmu) je uživateli oznámeno, že může začít zadávat příkazy a pomocí stisku Enter začít simulaci: 
        
    {\tt You can now use text commands. 

	Press Enter to start simulation or input 'help' 
	to list your\newline options. 

	Pressing Enter while the simulation is running 
	will pause it.}
	
	Po stisku Enter simulace začne s přednastaveným krokem simulačního času a krokem samotné simulace nastaveným na 500 milisekund. Obě tyto hodnoty se dají během simulace změnit (viz sekci "Příkazy" na str. \pageref{prikazy}).
	
	Během práce program vypisuje informace o tom, co se v simulaci děje.
	
		
	
		\subsubsection{Příkazy} \label{prikazy}
		
		Po pozastavení simulace (pomocí stisku Enter) a napsání příkazu 'help' se vypíše nabídka všech možných příkazů, na které program umí reagovat. Jsou to:
		\begin{description}
		
			\item[$\bullet$ status time] Vypíše simulační čas
			\item[$\bullet$ status cars] Vypíše pozice všech momentálně využívaných aut
			\item[$\bullet$ status orders] Vypíše seznam všech objednávek, které jsou vyřizovány (jsou naloženy a někam vezeny)
			\item[$\bullet$ status pending] Vypíše seznam všech objednávek, které čekají na vyřízení
			\item[$\bullet$ status step] Vypíše, jaké kroky časové kroky jsou momentálně pro simulaci nastaveny
			\item[$\bullet$ status model] Ukáže atributy mapy světa simulace
			\item[$\bullet$ new order] Přidá novou objednávku, kterou má firma vyřídit
			\item[$\bullet$ set sim step] Nastaví krok simulace (v minutách simulace)
			\item[$\bullet$ set real step] Nastaví reálný krok simulace (v milisekundách skutečného času)
			\item[$\bullet$ exit] Ukončí program
			\item[$\bullet$ help] Vypíše všechny možné příkazy pro ovládání programu
			
		
		\end{description}
		
		

%
%
%
\newpage
\section{Závěr}
    %
    Myslíme si, že práce z velké části splňuje zadání, některé body by ale bylo třeba doplnit popř. zlepšit.
    
    Například vyhledávání cesty v grafu pomocí obou Floyd-Warshallova a Dijkstrova algoritmů by nebylo nutné, ze začátku jsme si ale neuvědomili veškeré časové náročnosti výpočtů.
    
    Dále kontrola dostatku vozidel pro rozvoz by nemusela probíhat pouze číselně, ale měly by se sledovat skutečné objekty třídy {\tt Car}.
    
    Rozšíření statistik za den také úplně neodpovídá požadavkům v zadání, ale základní informace shromažďovány jsou.

    
\end{document}
