\subsection{سرویس‌گیرنده}
سرویس‌گیرنده در مستندات انگلیسی با نام \وا{Client} شناخته می‌شود. سرویس‌گیرنده بخشی از برنامه توزیع‌شده است که توسط کاربر نهایی دیده می‌شود و با آن تعامل دارد. سرویس‌دهنده‌ها برای فعالیت وابسته به سرویس‌دهنده هستند و تمام ارتباط آنها از طریق آن است.


\subsection{سرویس‌دهنده}
سرویس‌دهنده که در مستندات انگلیسی با نام \وا{Server} شناخته می‌شود، بخشی از برنامه توزیع شده است که وظیفه سرویس‌دهی را بر عهده دارد. تمام سرویس‌گیرندگان بدون سرویس‌دهنده از کار می‌افتند. 

\begin{figure}[!htb]
	\centering
	%	\includegraphics[width=15cm]{images/shared_object.png}
	\input{images/tikz/client_server}
	\caption{رابطه بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده}
	\label{fig:cs}
\end{figure}

در شکل \ارجاع{fig:cs} ارتباط بین سرویس‌دهنده و سرویس‌گیرنده نمایش داده شده است. همانگونه که در این شکل مشخص است تمام سرویس‌گیرندگان با سرویس‌دهنده ارتباط دارند و دو هیچ سرویس‌گیرنده‌ای با یکدیگر ارتباط مستقیم ندارند. از همین رو اگر سرویس‌دهنده حذف شود تمام ارتباطات از بین خواهد رفت. ارتباط بین سرویس‌دهندگان به صورت غیر مستقیم و از طریق سرویس‌دهنده است.