\subsection{\gls*{JSON}}
\وا{JSON} یک استاندارد باز نشانه‌گذاری شیء \وا{JavaScript} برای انتقال داده‌ها است. \وا{JSON} به گونه‌ای تدوین شده است تا بتواند انواع مختلفی از داده‌های پایه و پیچیده را پشتیبانی کند. استاندارد جی‌سان از قالب تعریف داده اشیاء در زبان \وا{JavaScript} مشتق شده است، از همین رو ارتباط تنگاتنگی با زبان \وا{JavaScript} دارد و در برنامه‌های تحت وب به وفور استفاده می‌شود. قالب \وا{JSON} پس از پیدایش تبدیل به جایگزین اصلی \وا{XML} گشت.

مقادیر در \وا{JSON} به صورت زیر نوشته می‌شوند:
\begin{LTR}
	\begin{lstlisting}[language=json]
"name": value
	\end{lstlisting}
\end{LTR}

مشخصه \ان{name} نام یک کلید را تعیین می‌کند و \ان{value} شامل مقدار آن است. 

\subsubsection{انواع داده در جی‌سان}
\وا{JSON} می‌تواند شامل انواع داده مختلفی باشد:
\begin{itemize}
	\item اعداد
	\item رشته
	\item مقادیر بولی (\lr{true} یا \lr{false})
	\item شیء
	\item آرایه
	\item تهی (\lr{null})
\end{itemize}

یک شیء در \وا{JSON} با آکولاد مشخص می‌شود و برای تعریف یک آرایه از [ و ] استفاده می‌شود.

مثال تعریف یک شیء ساده:
\begin{LTR}
	\begin{lstlisting}[language=json,caption={یک جی‌سان ساده}]
{
	"id": 1,
	"name": "hamed masafi"
}
	\end{lstlisting}
\end{LTR}
مثال تعریف یک آرایه ساده:
\begin{LTR}
	\begin{lstlisting}[language=json,caption={یک آرایه در جی‌سان}]
[1, 2, 3, 5]
	\end{lstlisting}
\end{LTR}

یک شند کلی \وا{JSON} می‌تواند با تعریف یک شیء یا یک آرایه شروع شود. سند کلی باید شامل یک آیتم (\وا{Object} یا \وا{Array}) باشد. از آنجا که یک مقدار می‌تواند \وا{Object} باشد، می‌توانیم اشیاء تو در تو را در \وا{JSON} تعریف کنیم. مثال از یک شیء پیچیده‌تر:

\begin{LTR}
	\begin{lstlisting}[language=json,label={json:sample},caption={تعریف یک شیء نسبتا پیچیده جی‌سان}]
{
	"number: 2,
	"obj": {
		"id": 4,
		"child_name": "a name"
	},
	"arr": [1, 2, 3, "Nan"]	
}
	\end{lstlisting}
\end{LTR}

\textbf{نکته:}
نام شناسه در استاندارد \وا{JSON} باید داخل دابل‌کوتیشن (\ان{"}) نوشته شود، هرچند در زبان \وا{JavaScript} نیاز نیست.

وقتی خوانایی برای انسان چندان حائز اهمیت نباشد و یا فشردگی مهم باشد می‌توان از فضاهای خالی \وا{JSON} صرف‌نظر کرد. از این رو کد \ارجاع{json:sample} را می‌‌توان به صورت زیر نیز نوشت:

\begin{LTR}
	\begin{lstlisting}[language=json,label={json:compaqtsample},caption={خلاصه‌سازی تعریف شیء}]
{"number": 2,"obj":{"id":4,"child_name":"a name"},"arr": [1, 2, 3, "Nan"]}
	\end{lstlisting}
\end{LTR}