
\subsection[پروتکل‌های ارتباطی]{\gls{CommunicationsProtocol}}
پروتکل ارتباطی یا قرارداد ارتباطی به مجموعه قوانینی گفته می‌شود که چگونگی ارتباطات و ارسال/دریافت داده‌ها را مشخص می‌کند. نقش پروتکل در کامپیوتر مانند نقش زبان برای انسان است. برای مطالعه یک کتاب نوشته شده به فارسی باید خواننده شناخت مناسبی از زبان فارسی داشته باشد. برای ارتباط موفقیت‌آمیز دو دستگاه در شبکه ، باید هر دو دستگاه از یک پروتکل یکسان استفاده کنند. اگر دو کامپیوتر با یک پروتکل مشترک آشنایی نداشته باشند نمی‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. برای مثال اطلاعات مربوط به \وا{Web} با پروتکل \وا{HTTP} منتقل می‌شود. برنامه‌ای که می‌تواند این پروتکل را درک کرده و با سرویس‌دهنده ارتباط برقرار کند \وا{Browser} نام دارد. اگر رایانه‌ای مرورگر نداشته باشد نمی‌تواند از پروتکل \وا{HTTP} استفاده کند در نتیجه نمی‌تواند از وب استفاده کند.

\section{پیشینه پروتکل‌های ارتباطی}

پروتکل‌های ارتباطی رایانش توزیع شده را به چند نسل می‌توان تقسیم کرد:
\begin{itemize}
	\item نسل اول: دوران ارتباط با \gls{RawSocket}
	\item نسل دوم: دوران \gls{RPC}
	\item نسل سوم: دوران \gls{BidirectionalCommunication}
\end{itemize}

\subsection{نسل اول: دوران ارتباط با سوکت خام}
در این دوران همه اطلاعات با اتصالات سوکت (غالباً از نوع \ان{tcp}) تبادل می‌شدند. به همین دلیل نحوه کدگذاری و کدگشایی اطلاعات بر عهده برنامه‌نویس بود. مشکل عدیده این نسل علاوه بر پروتکل ارتباطی، حل مسأ‌له همزمانی ارسال و دریافت داده بود. برنامه‌نویس باید تمهیداتی پیاده می‌کرد تا برنامه پس از ارسال داده به حالت آماده به کار برمی‌گشت و در یک نخ مجزا منتظر پاسخ می‌ماند.

\subsection{نسل دوم: دوران \gls{RPC}}
در این دوره پروتکل‌هایی برای ارسال درخواست \وا{Client} به سرور به وجود آمدند. وظیفه آنها ارسال درخواست و دریافت پاسخ و رمزگشایی آن بود. چند نمونه از آنها عبارت است از:

\begin{itemize}
    \item \lr{Xml rpc}
    \item \lr{Json rpc}
    \item \gls{Web Services}
    \item \gls{WCF}
\end{itemize}

\subsection{نسل سوم: دوران \gls{BidirectionalCommunication}}

در این نسل تکنولوژی‌ها پیشرفت کردند و علاوه بر اینکه \وا{Client} می‌توانست به سرور درخواست ارسال کند سرور هم می‌توانست درخواستی به کلاینت ارسال کند. شرکت‌های مختلف عرضه‌کننده زبان برنامه‌نویسی یا بسته‌های نرم‌افزاری راهکارهایی به این منظور تولید نموده‌اند. که می‌توان از آن بین به موارد زیر اشاره کرد:

\begin{itemize}
    \item \gls{Shared objects} \gls{FMS}
    \item \gls{RMI} \gls{Java}
    \item \gls{CORBA}
\end{itemize}