# 716 - PKI a elektronicky podpis

-   PKI = Public key infrastructure

## Uvod

-   kryptografii budeme pouzivat jako cernou skrinku
-   XOR
    -   exclusive OR, casto pouzivana operace

|  A  |  B  | A xor B |
| :-: | :-: | :-----: |
|  0  |  0  |    0    |
|  0  |  1  |    1    |
|  1  |  0  |    1    |
|  1  |  1  |    0    |

-   hash
    -   jednosmerna operace, ktera z velkych dat vytvori retezec (zpetne je narocna)
    -   overovani zmeny dokumentu (integrita zpravy), ukladani hesel
-   HMAC
    -   Hash Message Auth Code
    -   zprava + sdilene tajemstvi => hash
    -   nelze pouzit pro el. podpis (nemame tretiho)
-   autentizacni pomucky
    -   autentizacni kalkulatory
        -   starsi 2FA
    -   autentizace osoby - 2FA (aut. token)
-   symetricka sifra
    -   obe strany spolecny sifr. klic
    -   zasifrovani i desifrovani stejnym klicem
    -   blokove sifry
        -   ECB - Electronic Codebook
            -   problem ze kazdy blok se sifruje stejne (obrazek stale poznam)
        -   CBC
            -   pouziva inicializacni vektor, ktery se XORuje s prvnim blokem, kazdy dalsi blok se pak nejdrive XORuje s predchozim blokem
        -   CTR
            -   v podstate proudova sifra v blokove
            -   napr LTE
    -   proudove sifry - vygeneruju pomoci klice pseudonahodny tok a tim sifruju celou zpravu
-   asymetricka sifra
    -   kazda strana svuj klic (soukromy, verejny)
    -   vymena klicu
        -   Diffie-Helman - algoritmus pro vymenu klicu mez 2+ stranami
        -   Elipticke krivky
    -   vyrazne pomalejsi nez symetr. sifry
        -   zpravu zasifruju blok. sifrou a asymetricky sifruju klic misto cele zpravy
-   elektronicky podpis
    -   funkce
        -   vezmeme dokument ktery chceme podepsat
        -   vytvorime hash
        -   hash sifrujeme soukromym klicem autora
        -   prijemce desifruje klic pomoci verejneho klice autora
        -   prijemce porovna hash dokumentu
    -   lze pouzit i k autentizaci (server verifikuje uzivatele)
-   shamiruv algoritmus
    -   kdyz potrebujeme z X uzivatelu alespon Y ke schvaleni
    -   pro 2: sdilene tajemstvi ve forme primky (2 body)
    -   pro 3: sdilene tajemstvi ve forme paraboly (3 body) atd.
-   postkvantove algoritmy
    -   pri nastupu kvantovych pocitacu budou dosavadni kryptograficke algoritmy k nicemu

## Certifikaty a certifikacni autority

-   zakl. funkcnost
    -   zadost o certifikat podepsana el. podpisem
    -   cert. autorita overi udaje a vystavi certifikat a podepise el. podpisem
    -   pri komunikaci si pres cert. aut. muzeme overit pravost certifikatu
-   duveryhodna treti strana = certifikacni autorita
-   standardy
    -   X.509 - struktury certifikatu
        -   variabilni delka poli
        -   vetsi velikost
    -   Card Verifiable Certificate
        -   pevna delka poli
        -   mensi velikost (v minulosti mensi velikosti cipovych karet atd)
-   certifikacni autorita
    -   korenova CA - selfsigned certifikat
        -   muze vydavat podrizenym CA a ty zase dale
    -   kotva - jeden uzel oznacime a overujeme pouze k teto CA
        -   typicky se oznaci jinym zpusobem (pri instalaci systemu atd)
    -   certifikacni cesta
        -   CA od uzivatele az ke kotve
        -   pak se overuje platnost - od kotvy az po uzivatele
    -   krizova certifikace
        -   CA1 a CA2 si navzajem vystavi certifikaty a pak se overovat mohou uzivatele obou autorit
        -   v praxi se nepouziva
    -   CA Bridge
        -   nadrizena CA pro 2 dalsi CA1 a CA2
-   polozky certifikatu
    -   verze
    -   poradove cislo
    -   algoritmus podpisu
    -   vydavatel - CA
    -   predmet - identifikace drzitele certifikatu
    -   verejny klic
    -   rozsireni - napr. omezeni pouziti, rozsirene informace
-   jedinecne jmenu
    -   zadavani jmeno vydavatele a drzitele certifikatu
    -   klicove slovo a hodnota
        -   `CommonName=Libor Dostalek`
        -   `Organisation=JCU`
        -   `Country=CZ`
        -   atd.
        -   kazda CA vyplnuje jinak a jinak sklada
-   rozsireni certifikatu
    -   kriticka - pokud aplikace ktera s cert. pracuje tomuto rozsireni nerozumi tak ho musi odmitnout
    -   neni kriticka - pokud mu nerozumi, nemusi odmitnout
    -   rozdeleni
        -   standardni
            -   atributy klice (authority key identifier, subject key identifier)
                -   rozliseni CA a Cert. pomoci dalsich klicu (ne jen predmetem)
            -   pouziti klice - nemel by byt pouzit k nicemu jinemu nez vyctu v tomto parametru
                -   digitalni podpis (autentizace), overovani dokumentu (elektr. podpis), sifrovani dat, sifrovani klice, vymena klicu, podpis certifikatu
            -   rozsirene pouziti klice
                -   certifikat mozne pouzit jen pro konkretni ucel (TSA - autorita pro vydavani casovych razitek, C)
            -   alternativni jmeno predmetu
                -   rfc822 Name - email adresa
                -   DNS Name - jmena serveru
            -   omezeni
                -   zakladni omezeni - CA nebo koncovy uzivatel, pocet CA pod touto CA
                -   omezeni jmen - allowlist, blocklist
            -   certifikacni politika
                -   odkaz na dokument popisujici pole pouzivane danou CA
        -   internetova rozsireni
            -   seznam odvolanych certifikatu - odkaz na seznam odvolanych certifikatu
            -   pristup k informacim uradu
            -   pristup k informacim predmetu
        -   evropsak rozsireni (eidas) (status kvalifikovaneho certifikatu)
-   zivotni cyklus certifikatu
    -   vytvoreni zadosti
    -   vydani certifikatu
        -   odvolani certifikatu
        -   expirace certifikatu
    -   obnoveni certifikatu (pri blizici se expiraci)
-   CA
    -   pobocky - registracni autority (kontrola zadosti)
    -   soukromy klic CA - HSM modul (hw zarizeni pro uchovavani klicu)
    -   databaze uzivatelu a jejich prav
    -   archiv vydanych certifikatu
-   platnost soukromeho klice
    -   CA nemuze vydat certifikat, ktery presahuje platnosti platnost klice CA
    -   CA pridava novy klic s dostatecnym predstihem
-   obnovovani certifikatu
    -   renew - prodlouzeni platnosti klice
    -   rekey - generovani noveho klice
-   parova data
    -   autentizacni - pri ztrate klice se nemuzu overti
    -   podpisova - pri ztrate klice nemuzu podepisovat nova, ale pomoci verejneho overim stara
    -   sifrovaci - pri ztrate klice nemuzu desifrovat

## Cryptographic Message Syntax (PKCS#7)

-   standard PKCS#7 (Public Key Cryptographic Standard) pro elektronicky podpis a dalsi
-   zabezbeceni zprav pevne dane dane delky (email, dokumenty, data)
-   princip
    -   data vstoupi do CMS stroje
    -   CMS stroj je zabezpeci (napr. podepise)
    -   CMS stroj je muze zasifrovat a opet desifrovat
-   typy zprav
    -   data
    -   podepsana data
    -   zasifrovana data
-   CMS stroj
    -   vstupuje a vystupuje datova struktura
    -   datova struktura
        -   data
        -   podepsana data
            -   verze struktury
            -   hash algoritmy
            -   zapouzdreny dokument (muze byt externe)
            -   certifikaty
            -   revokacni informace
            -   podpis (i vice)
                -   verze
                -   id certifikatu (abych se dostal k verejnemu klici)
                -   hash algoritmus podpisu
                -   podepisovane atributy
                    -   typ obsahu
                    -   hash dokumentu
                    -   cas podpisu
                -   asymetricky algoritmus podpisu
                -   podpis
                -   nepodepisovane atributy
                    -   kontrasignatura - seriovy podpis
                    -   casove razitko podpisu
        -   zasifrovana data
-   overeni elektronickeho podpisu
    -   obdobne jako overeni certifikatu
-   priklady utoku
    -   podvrzene certifikaty
    -   paralelni podpisy
-   elektronicka obalka
    -   data zasifruju symetricky
    -   klic sifruju pro kazdeho prijemce pomoci jejich verejneho klice
    -   prijemce dokaze klic desifrovat a pote desifrovat zpravu

### Porovnani standardu pro el. podpis

|               | PKCS#7         | XML signature | PDF signature | JSON signature |
| ------------- | -------------- | ------------- | ------------- | -------------- |
| struktura dat | libovolna data | XML struktura | PKCS#7 (CMS)  | JSON struktura |
|               |                |               |               |                |

## Zadost o certifikat

-   vygeneruju verejny a soukromy klic
-   do zadosti dava verejny klic + dalsi data
    -   verze
    -   poradove cislo
    -   algoritmus podpisu
    -   vydavatel
    -   platnost
    -   predmet
    -   verejny klic
    -   rozsireni
    -   el. podpis soukromym klicem
-   co je treba navic
    -   fakturacni udaje
    -   dukaz o vlastnictvi soukromeho klice - pomoci elektronickeho podpisu
    -   dukaz o generovani parovych dat (napr cipovou kartou)
    -   hesla pro komunikaci s CA (napr. jednorazove heslo pro vystaveni/odvolani certifikatu)
-   dukaz o vlastnictvi soukromeho klice
    -   CSR (Certificate Signing Request) - elektronicky podpis
    -   DH - sdilene tajemstvi -> MAC
    -   klice urcene k sifrovani
    -   dukaz jinou cestu
        -   osobne na RA (Registracni autorita)
        -   parova data generuje CA
-   CMC - Certificate Management Messages over CMS
-   PKCS#10
    -   zjednodusena zadost
    -   verze
    -   predmet
    -   verejny klic
    -   el. podpis soukromym klicem
    -   atributy
        -   jdnorazove heslo pro odvolani certifikatu
        -   rozsireni ktera si zadatel preje v certifikatu
    -   nevyhoda: nelze pouzit pro podpis
-   obnoveni
    -   renew - prodluzuji platnost stavajiciho klice (dosavadni musi byt platny)
    -   rekey - generovani noveho

## Odvolani certifikatu

-   napr. pri ztrate nebo zcizeni
-   CRL - Certificate Revocation List
    -   seznam revokovanych certifikatu
    -   pozdavek na odvolani - Revocation date
    -   odvolani - this update
    -   nejpozdejsi vydani seznamu CRL - next update
        -   pravidelne intervaly kdy se vydava (musi se zajisti)
        -   vydavano po kazdem akceptovanem odvolani
    -   strategie
        -   muzu cekat na dalsi CRL nez potvrdim (zavisi na implementaci)
        -   CRL cache (az do next update)
-   typy
    -   uplne CRL
    -   prirustkove CRL (pouze zmeny od urciteho CRL)
-   duvody odvolani
    -   nespecifikovan
    -   klic kompromitovan
    -   zmena udeju drzitele
    -   nahrazen novejsim certifikatem
    -   zmena opravneni
    -   vypoved zamestnance
-   datova struktura CRL
    -   verze
    -   algoritmus podpisu
    -   vydavatel
    -   cas vydani
    -   predpokladane vydani noveho CRL
    -   odvolane certifikaty
        -   cislo odvolaneho certifikatu
        -   obdrzeni pozadavku
        -   rozsireni
            -   duvod odvolani
            -   datum kompromitace klice
            -   vydavatel
    -   rozsireni
        -   cislo CRL
        -   indikator prirustkoveho CRL
        -   a dalsi
    -   el. podpis vydavatelem CRL
-   OCSP - Online Certificate Status protocol
    -   OCSP responder - dotaz <-> odpoved o platnosti certifikatu
    -   muze odpovidat za vice CA
    -   odpoved muzu dostat rychleji nez next update CRL a je kratsi nez stahovat cele CRL
    -   odpoved
        -   verze
        -   id responderu
        -   produced at - kdy OCSP podepsal
        -   revocation time
        -   this update
        -   next update

## Casova razitka

-   dukaz ze dokument existoval v case
    -   svazuje hash dokumentu s casem
-   obsahuje
    -   cas
    -   otisk zpravy (imprint - algoritmus + hash)
    -   vydavatel
    -   poradove cislo
    -   podepsano TSA (Timestamp Stamping Authority - Autorita pro vydavani casovych razitek)
-   cas
    -   oscilator - periodicky opakujici pohyb (kyvadlo, pruzina atd.)
        -   mechanicke - mechanicke hodiny
        -   astronomicke - slunecni hodiny
        -   krystalicke
            -   piezoeletricky jev - krystal kremene
        -   atomove - elektromagneticky signal elektronu v atomech (cesium, rubidium)
    -   vterina
        -   definice astronomu vs fyziku se rozchazeji
        -   prestupna vterina
    -   UTC - Universal Time Coordinated
        -   mistni cas +2:00 atd
        -   v PKI pouzivame UTC bez mistniho casu
    -   zdroje casu
        -   radiove hodiny (DCF77 radiove vlny)
        -   internet - NTP (Network Time Protocol) - synchronizace casu mezi servery
        -   druzice - GPS, Galileo atd.
-   TSA - Time Stamping Authority
    -   poskytuje overeni pro klienty pomoci TSU (TimeStamping Unit), ktere komunikuji s NTP serverem
    -   prikazani:
        -   duveryhodny zdroj casu
        -   duveryhodny cas do kazdeho razitka (necachovat)
        -   poradova cisla razitek
        -   vydava razitka pro kazdou validni zpravu
        -   do kazdeho razitka identifikator TSA
        -   identifikovan algoritmus
        -   kontrola hash vs algoritmus
        -   nesnazi se analyzovat podepisovany hash
        -   k podpisu vyuzivat k tomu urceny certifikat
-   TSP - Time Stamping Protocol
    -   zadost o casove razitko
        -   verze
        -   message imprint
            -   hash
            -   algoritmus hashe
        -   politika
        -   nonce (nahodne cislo slouzici pro parovani odpovedi)
        -   rozsireni
    -   TSA vyda odpoved
        -   status - chyba/ok
        -   casove razitko (struktura viz predchozi body)

## TLS (HTTPS)

-   budeme se bavit o TLS 1.0 - dnes nepouzivat - zastaraly, alespon 1.1
-   Transport Layer Security
    -   rodina protokolu, ze kterych se sklada
-   princip
    -   zabezpecuje proud dat mezi klientem/serverem
    -   primarne pro webovou komunikaci, ale pouiva se obecne pro aplikacni vrstvu
    -   aplikacni vrstva se spoleha na to, ze TCP spojeni funguje
    -   mezi aplikacni vrstvu a TCP vlozim TSL a tim zabezpecim komunikaci
-   https
    -   zcela anonymni komunikace (strany se neautentizuji)
    -   anonymni https server (server se autentizuje certifikatem, ale klienti ne)
    -   neanonymni (autentizuje se klienti)
        -   autentizace na urovni HTTP - heslo, kerberos apod
        -   autentizace na urovni TLS - osobnim certifikatem
-   funkce
    -   protokol RLP
        -   sifruje a desifruje komunikaci
        -   na zacatku mame aplikacni paket
            -   rozdelen na fragmenty (mensi nez 2^14B)
            -   k fragmentu pridan typ dat, verze, delka
            -   fragment se komprimuje
            -   fragment se zasifruje (vypocte se MAX a doplni se za data, vyuziva se blokova sifra -> doplni se data aby to vychazelo)
    -   handshake protokol
        -   dohodnuti obou stran na sifrovacich algoritmech, klicich, certifikatech
        -   change cipher specification - vymena informaci
        -   komunikace
            -   klient posle nahodne cislo `client random`
            -   server posle nahodne cislo `server_random` + certifikat
            -   klient overi certifikat a verejnym klicem zasifruje `pre-master-secret`
            -   klient odesle `pre-master-secret` na server
            -   server desifruje
            -   nyni obe strany maji `client_secret`, `server_secret`, `pre_master_secret` => vytvori `master_secret`
            -   z `master_secret` se vygeneruje `key_block` a z nej se generuji dalsi potrebne klice
    -   aktualni kryptograficke parametry (nastaveny z handshake protokolu)
        -   z pocatku nastaveny na nesifruj, neoveruj integritu, nokomprimuj
-   TLS zabezpeceni
    -   tok z klient na server
        -   symetricka sifra s klicem Ck a init. vektorem Civ
        -   sdilene tajemstvi C_MAC
    -   tok ze serveru na klienta
        -   to same akorat jine hodnoty
    -   TLS
        -   relace
            -   dohodnuti na pouzitych kryptografickych aloritmech
            -   vymena nahodna cisla, vymena certifikatu apod.
            -   overeni vymeny
        -   spojeni
