# Administrace Windows Serveru

-   MS Server 2016 - podobna 2019 (novejsi)
-   uvod - MS hate
    -   duplikovane funkce (x krat createDirectory - implementovane ruznymi knihovnami)
    -   na stejny dotaz odpovida pokazde jina sluzba a jinak
    -   chybejici dokumentace (celkova, release notes - zmena pri updatech)
    -   x restartu pro zmenu
-   programy
    -   Server manager
        -   pridavani roli
        -   sluzba roli - sluzby zavisle na rolich - napr. NFS (network file system)
        -   features - funkce a komponenty nezavisle na rolich a sluzbach rolich
            -   napr. bitlocker (sifrovani disku), zalohovani
-   instalace
    -   azure - create virtual
        -   connect - download RDP file
        -   remina
            -   import RDP
            -   set display options if necessary (resolution, color depth)
            -   connect
    -   pri defaultni se nepovoluje graficke rozhrani (server core) - rychlejsi a spolehlivejsi (mene komponent)
    -
-   ruzne verze - podle pouziti, funkci
    -   essentials
    -   standard - 1 fyzicka a 2 virtualni licence (cca 20k czk)
    -   datacenter - 1 fyzicka a inf virtualni licence (cca 130k czk)
    -   hyper-v - virtualizace (muzu na serveru instalovat dalsi virtualy pod jednou licenci)
        -   client na w10 - muzu si rozbehnout dalsi virtualy
        -   MS server - v nem rozbehnu dalsi virtualy
    -   storage server - zadarmo, nema v cene zadny virtual
        -   v nem delam virtualy
    -   nanoserver - uvedeno ve verzi 2016 a ukonceno taky v ni
-   minimum naroky (server 2016 - server core)
    -   procesor: x64, 1.4GHz
    -   ram: 512 MB, hd: 32Gb
-   remote ovladani
    -   w10 - client
-   SLMGR - prace s licencni politikou
    -   nastavuju typ licence, prodluzuju atd
-   sysinternals suite - nastroje pro troubleshooting, help, spravu ..

## Active directory

-   nekolik ruzne spolupracujicich komponent
-   zakladni autentizacni databaze (otevrena - da se vyuzit i na jine veci)
-   uklada do `ntds.di` souboru (neni v registrech)
-   ADLDS - Active Directory Lightweight Directory Services
    -   ulozeni ruznych data (databaze)
-   ADRMS - Active Directory Rights Management Services
    -   nastavba nad pravy ()
-   ADFS - Active Directory Federation Services - nadstavba napr. pro android
-   ADCS - Active Directory Certificate Services - certifikacni autorita
-   ADDS - Active Directory Domain Services

    -   add roles and features -> ADDS -> Deployment configuration
    -   pro potreby kurzu nenastavujeme statickou IP
    -   udaje ulozeny lokalne v registru
    -   je treba zalohovat, redundance (vice serveru)
    -   domain controller - server kde bezi ADDS
    -   domain - oblast platnosti AD - muze platit pro x dalsich pocitacu
        -   muze mit child domain (hierarchie)
        -   forest root - top level domena
        -   muzu nastavit comp. se starsi verzi AD controlleru
    -   DSRM - Directory Services Restore Mode - heslo pro obnoveni
    -   AD - je MS implementace LDAP (neco vynechane)
    -   AD DS - Directory Schema - jake atributy muzu ukladat
        -   tridy a u nich atributy
    -   AD
        -   domenova partition
        -   schema partition
        -   configuration partition
    -   objekty
        -   organizacni jednotky - organization units
        -   globalni catalog - alespon jeden ve forestu
    -   SRV records
    -   sign-in process
        -   ziskanu TGT (ticke granted ticket) - od domain controlleru
        -   s nim se prihlasuju na server
        -   protocol kerberos
    -   synchronizace casu
        -   u vsech pc v domene (i servery, i controllery)
        -   pokud vetsi rozdil (5+ min) - nelze pouzivat AD, prihlasovat se atd
    -   queries jsou kdyz otevres AD Users and Computers, tak je tam slozka saved queries, tak tam das pravym -> new query a pak jsme delali treba query na skupiny koncici operator, nebo uzviatele bez telefonu
    -   hiearchii - Entriprise administrators -> administrators -> operators -> delegate -> special neco
        -   delegovat muzu konkretni opravneni, ale nepouziva se to, protoze to nejde vypsat
    -   group policy
        -   aby uzivatel mohl delat nejakou cinnost- musi dostat schvaleni od rights a groups
        -   **rights** - prava
            -   priorita zakaz - zakaz ma prednost pred povolenim
        -   **groups** - zasady, zalozeni na organizacnich jednotkach
            -   neplati priorita zakazu
            -   computer conf
            -   user conf
        -   zmena prav se projevi az po 1/2 restartech - WTF 💀

-   poslat mailem 5 funkcnich okomentovanych prikazu v powershellu
    -   kazdy min 2 parametry
    -   potom `Get-History | out-file C:\data\ps-hajny.txt`
    -   soubor zedituju - smazat spatne prikazy, necham jen 5, kazdy okomentuju co dela
    -   poslat na mail: bohdan.cafourek@post.cz
