%library:
%    Hoofdvraag: hoe kan de library het best worden geïmplementeerd in het systeem?
%    Deelvraag:
%        -Welke taal is het meest geschikt om de library in te schrijven?
%        -Hoe snel kan de library instructies geven en reageren op responses?
        
        
\subsection{Introductie}
%Waarom dit onderzoek?
%Hoofdvraag en deelvragen
Om de mainhub instructies te kunnen laten uitvoeren zal een library moeten worden ontwikkeld. 
Deze library is een abstractielaag op de verbinding tussen de mainhub en de pc. Het onderliggende
communicatie protocol is dus niet belangrijk voor de interface van de bovenliggende applicatie
met de library.\\
Om de library op een juiste manier te programmeren is het belangerijk dat de volgende hoofdvraag
beantwoord zal worden: \emph{Op welke manier kan de library het beste ge\"{i}mplementeerd worden?}\\
Uit deze hoofdvraag zijn een aantal losse deelvragen ontstaan:
\begin{enumerate}
    \item \emph{Met welke snelheid moet de library data van de main hub kunnen ontvangen?}
    \item \emph{Welke taal is het meest geschikt om de library in te ontwikkelen?}
    \item \emph{Tot welk abstractie niveau zullen functies worden ontwikkeld?}
\end{enumerate}
Na het beantwoorden van deze deelvragen zal duidelijk worden hoe de library wordt ontwikkeld.

\subsection{Methodology}
%hoe ga je onderzoeken (per deelvraag)
Het onderzoeken van de deelvragen zal worden gedaan via onderstaande methodes:

\subquestion{1}{Met welke snelheid moet de library data van de main hub kunnen ontvangen?}{methodology_library}
Om te bepalen wat de gewenste snelheid van de library is, moeten een aantal parameters bekend zijn:
\begin{itemize}
    \item Sample rate van sensor waarden op modules
    \item Sensor data formaat van module
\end{itemize}
Met deze parameters is de minimale overdracht snelheid te bepalen(tussen main hub en een pc). 
Omdat ieder protocol overhead met zich meebrengt, zal dit meegenomen moeten worden in de berekening.


\subquestion{2}{Welke taal is het meest geschikt om de library in te ontwikkelen?}{methodology_library}
Deze deelvraag is lastig te beantwoorden, omdat het antwoord afhangt van de 
mening van de schrijver. Wel is het mogelijk om de voor en nadelen van 
verschillende programmeertalen te vergelijken en op basis hiervan 
een programmeertaal te kiezen. Hiervoor zal een tabel worden gemaakt, met daarin
de vijf meest gebruikte programmeertalen, samen met de voor en nadelen voor
het ontwikkelen van deze specifieke library.


\subquestion{3}{Tot welk abstractie niveau zullen functies worden ontwikkeld?}{methodology_library}
Voor deze deelvraag is het belangrijk dat de doelgroep/gebruikers van de library
bekend zijn. Op basis hiervan kan de keuze gemaakt worden tot welk abstractie 
niveau de functies zullen worden ontwikkeld.


\subsection{Onderzoeksresultaten}
%Wat zijn de resultaten van het onderzoek(per deelvraag)
De resultaten per deelvraag zijn hieronder beschreven.

\subquestion{1}{Met welke snelheid moet de library data van de main hub kunnen ontvangen?}{results_library}
De snelheid waarmee bits verzonden zullen moeten worden, kan worden berekend met 
de formule in \autoref{eq:bitrate_library} waar $b$ de bitrate(bits per seconde) is,
$s$ de samplerate(samples per seconde) en $d$ is de hoeveelheid bits per
sample.

\begin{equation}
    \label{eq:bitrate_library}
    b = s * d
\end{equation}

De communicatie tussen de mainhub en de library verloopt door middel van een protocol.
In dit protocol zal een manier moeten worden ontwikkeld om een datastream te kunnen 
starten en te kunnen stoppen, om overhead te beperken. 
Stel dat dit protocol 5 bytes nodig heeft om de stream te kunnen starten en 1 byte 
nodig heeft om de stream te kunnen stoppen, dan zorgen deze pakketten niet voor
overhead. \\
Wanneer de stream bezig is, wordt alleen data verzonden, zonder overige bytes. 
In dit geval geldt de formule in \autoref{eq:bitrate_library} nog steeds.\\

Om rekening te houden met overhead in verband met eventuele protocollen zoals UART
zal de formule in \autoref{eq:bitrate_library_uart} gebruikt moeten worden. 
Deze formule houd rekening met de overdracht snelheid van UART. In de formule is 
$b$ de bitrate waarmee data verzonden zal worden, $s$ de samplerate, $d$ de 
data grootte in bits, $u_d$ de UART databits, $u_p$ de UART parity bits en $u_s$ de 
UART stop bits. In de formule is de constante 1 gebruikt voor de start bit voor UART.
\cite{uart_basics}

\begin{equation}
    \label{eq:bitrate_library_uart}
    b = ((s * d)/u_d) * (1 + u_d + u_p + u_s)
\end{equation}

Om een indicatie te geven van de nodige baudrate is een uitwerking met een aantal
willekeurige parameters gemaakt. In de uitwerking wordt uitgegaan van de volgende parameters: 
$s = 100$, $d = 32$, $u_d = 8$, $u_p = 1$, $u_s = 1$.

\begin{align*}
    b &= ((s * d)/u_d) * (1 + u_d + u_p + u_s)\\
    b &= ((100 * 32)/8) * (1 + 8 + 1 + 1)\\
    b &= 4400
\end{align*}

De bitrate is in dit geval $4400$. Dit betekend dat een UART baudrate van minimaal 4400 nodig is.
De minimale snelheid waarmee de library de data kan verwerken zal dus hoger of gelijk moeten zijn aan de
UART baudrate, mits er gekozen wordt voor UART als communicatie protocol tussen de mainhub en de 
library.\\

In de uitwerking hieronder wordt uitgegaan van de volgende parameters: 
$s = 1000$, $d = 64$, $u_d = 8$, $u_p = 0$, $u_s = 1$. 

\begin{align*}
    b &= ((s * d)/u_d) * (1 + u_d + u_p + u_s)\\
    b &= ((1000 * 64)/8) * (1 + 8 + 0 + 1)\\
    b &= 80000
\end{align*}



Met de python library 'pySerial' zal deze baudrate zeker geen probleem zijn;
deze library kan volgens de documentatie een baudrate tot en met 115200 goed verwerken.\cite{pyserial}\\



\subquestion{2}{Welke taal is het meest geschikt om de library in te ontwikkelen?}{results_library}
Uit verschillende bronnen blijkt dat de programmeertalen beschreven in 
\autoref{tab:programming_languages} de vijf meest gebruikte programmeertalen zijn.
\cite{most_popular_programming_languages}\cite{top_7_programming_languages}\\
In de tabel zijn ook de voor en nadelen van iedere taal beschreven voor het ontwikkelen van de library.

\begin{table}[H]
    \centering
    \begin{tabular}{|c|p{5cm}|p{5cm}|}
        \hline
        \bf Programmeertaal & \bf Voordelen & \bf Nadelen \\\hline
        Python & 
            \titem Gemakkelijke syntax
            \titem Veel libraries beschikbaar
            \titem Data analyse en bewerken eenvoudig
            \titem Integratie met C en C++ 
        &
            \titem Ge\"{i}nterpreteerde taal 
        \\\hline
            
            
        Java &
            \titem Loosly coupled taal
            \titem Multiplatform
            \titem Bekend bij de doelgroep van de library
        &
            \titem Ge\"{i}nterpreteerde taal
        \\\hline
        
        JavaScript & 
            \titem High level taal 
            \titem Multiplatform
        &
            \titem Ge\"{i}nterpreteerde taal
            \titem Deze high level taal is niet handig voor communicatie met USB devices.
        \\\hline
        
        
        C++ & 
            \titem Snel
            \titem Multiplatform 
        &
            \titem Lastig voor nieuwe programmeurs
       \\\hline 
        
        C\# &
            \titem Veiligere variant op C 
        &
            \titem Lastig voor nieuwe programmeurs 
            \titem Vooral ontwikkeld voor Windows
        \\\hline
        
        
    \end{tabular}
    \caption{Meest gebruikte programmeertalen met voor en nadelen voor het 
    ontwikkelen van de library}
    \label{tab:programming_languages}
\end{table}

Uit \autoref{tab:programming_languages} blijkt dat iedere taal voordelen heeft bij gebruik voor dit project. De studenten
van Technische Informatica hebben al ervaring met Java, dus Java is een goede
optie. Maar omdat python de taal is met de meeste voordelen en de minste nadelen, 
lijkt dit de beste optie. 



\subquestion{3}{Tot welk abstractie niveau zullen functies worden ontwikkeld?}{results_library}
De library moet in staat zijn om te kunnen communiceren met zowel de main hub als individuele losse modules. Omdat de interface voor de gebruiker hetzelfde moet zijn voor 
beide componenten, is de draadloze communicatie niet van belang voor 
de eindgebruiker.\\
De doelgroep voor deze library zullen hoogstwaarschijnlijk studenten van
Technische Informatica zijn. Vanwege de technische achtergrond van deze studenten,
is het niet nodig om belangrijke gegevens te verbergen. Wel is het handig om
generalisatie toe te passen. Dit houd in dat functies altijd op een zelfde 
manier werken.\cite{software_abstraction}\\

Een functie welke een data stream kan openen zal op een soortgelijke manier moeten
werken als een functie om de stream te stoppen. De onderliggende werking van deze
functies hoeft niet te worden begrepen door de programmeur.
\cite{introduction_to_computation_and_programming_using_python}


\subsection{Conclusie \& advies}
%Wat is de conclusie van alle deelvragen? 
%Beantwoord de hoofdvraag
%Geef advies

%\inlineTodo{Conclusie alle deelvragen}
De snelheid van de library is belangerijk, maar zal geen probleem zijn. Zelfs een samplerate van 1000 
en een data grootte van 64 bits zal geen probleem zijn voor de meeste devices. Officieel is voor de 
python library ``pySerial'' een maximale baudrate van 115200 ondersteund. Baudrates hierboven zijn niet
officieel ondersteund, maar kunnen volgens de documentatie nog steeds goed werken op de meeste 
platformen. \\
dit moment de nieuwste versie van deze taal, en is ondersteund op veel platformen. Voor de taal zijn 
erg veel libraries beschikbaar en communicatie via UART is geen enkel probleem. Ook is het verwerken 
van grote hoeveelheden data erg handig in python.\\
Functies moeten abstract zijn tot het punt waar de programmeur zich niet bezig hoeft te houden met 
de onderliggende werking van het communicatie protocol. De doelgroep (studenten Technische Informatica)
heeft voldoende kennis van het ontwikkelen van software. Daarom zal een enkele abstractie 
laag(om het communicatie protocol te verbergen) voldoende zijn.\\

%\inlineTodo{Hoofdvraag beantwoorden}
De hoofdvraag \emph{Op welke manier kan de library het beste ge\"{i}mplementeerd worden?} kan als 
volgt worden beantwoord:
%\inlineTodo{Advies geven}
Het advies is om de library te ontwikkelen in de taal Python3. De library ``pySerial'' kan prima 
gebruikt worden voor communicatie tussen mainhub en library, maar er moet wel onderzocht worden 
welke alternatieven zijn voor UART. Abstractie moet worden toegepast voor een eenvoudige interface.


