\section{Επανάληψη στο φίλτρο Kalman}
 
\graphicspath{{Chapter1/Figs/}}

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Εισαγωγή στο φίλτρο Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  Δημοσιεύθηκε από τον R.E. Kalman to 1960 με το άρθρο
  
  \href{https://www.cs.unc.edu/~welch/kalman/media/pdf/Kalman1960.pdf}{A New Approach to Linear Filtering and Prediction Problems}
  
  \begin{itemize}\setlength\itemsep{1em}
    \item Μέθοδος εφαρμογής διαδοχικών συνορθώσεων,
    \item σε παραμέτρους οι οποίες μεταβάλλονται με τον χρόνο,
    \item επιτρέπει:
    \begin{itemize}\setlength\itemsep{,6em}
      \item την \textbf{πρόβλεψη} (prediction)
      \item το \textbf{φιλτράρισμα} (filtering)
      \item την \textbf{εξομάλυνση} (smoothing)
    \end{itemize}
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  
  \begin{itemize}\setlength\itemsep{1em}
    \item \textbf{Πρωτεύον Μοντέλο} (primary model) ή \textbf{μοντέλο των μετρήσεων} (measurement model). Για κάθε χρονική στιγμή των μετρήσεων δημιουργείται ένα συναρτησιακό μοντέλο που τις συνδέει με τις άγνωστες παραμέτρους.
    \item \textbf{Δευτερεύον Μοντέλο} (secondary model) ή \textbf{δυναμικό μοντέλο} (dynamic model). Συναρτησιακό μοντέλο (διαφορική εξίσωση) που συνδέει τις παραμέτρους μεταξύ δύο διαφορετικών χρονικών στιγμών. 
    \item \textbf{Διαδικασία εφαρμογής}
    \begin{itemize}\setlength\itemsep{.2em}
      \item \textbf{Πρόβλεψη}
      \item \textbf{Φιλτράρισμα-ενημέρωση}
      \item \textbf{Πρόβλεψη}
    \end{itemize}
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον Μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{F_{i}(\hat{x}_{i})=b_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}
  Σε γραμμική μορφή:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{A_{i}\hat{x}_{i}=b_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}
  όπου
  
  $\mathrm{\mathbf{\hat{x}}}$: το διάνυσμα των αγνώστων παραμέτρων.
  
  $\mathrm{\mathbf{b}}$: το διάνυσμα των μετρήσεων.
  
  $\mathrm{\mathbf{v}}$: το διάνυσμα των υπολοίπων των μετρήσεων.
  
  $\mathrm{\mathbf{A}}$: ο πίνακας σχεδιασμού.
  
  \textbf{Πίνακας βαρών των μετρήσεων:} $\mathrm{\mathbf{P_{i}=Q_{b}^{-1}}}$
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}[allowframebreaks]
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Δευτερεύον Μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  Το συναρτησιακό μοντέλο ως διαφορική εξίσωση:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\Phi_{i, i+1}(\hat{x}_{i}, \hat{x}_{i+1},\Delta t_{i,i+1})=0}}
  \end{align*}
  Σε γραμμική μορφή:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{i+1}=T_{i}\hat{x}_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}
  όπου
  
  $\mathrm{\mathbf{\hat{x}}}$: το διάνυσμα κατάστασης.
  
  $\mathrm{\mathbf{v}}$: το διάνυσμα των αγνώστων σφαλμάτων του δευτερεύοντος μοντέλου.
  
  $\mathrm{\mathbf{T}}$: ο πίνακας μετάβασης (Transition matrix).
  \newpage
  Το διάνυσμα $\mathrm{\mathbf{v_{i}}}$ μπορεί να εκφραστεί ως:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{v_{i}=H_{i}g_{i}}}
  \end{align*}
  
  $\mathrm{\mathbf{g}}$: το διάνυσμα των μεγεθών που προκαλού σφάλματα στο δευτερεύον μοντέλο.
  
  $\mathrm{\mathbf{H}}$: πίνακας συντελεστών ώστε το γινόμενο $\mathrm{\mathbf{Hg}}$ να εκφράζει την επίδραση του διανύσματος κατάστασης.
  
  \textbf{Πίνακας βαρών των μετρήσεων:} $\mathrm{\mathbf{P_{i}=Q_{b}^{-1}}}$
  
  \textbf{Πίνακας των συντελεστών βάρους:} $\mathrm{\mathbf{Q_{v_{i}}=H_{i}Q_{g_{i}}H_{i}^{T}}}$
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Γενικεύοντας για κάθε χρονική στιγμή $t_i$}
  \label{s1:kalman}
  \textbf{\underline{ΠΡΟΒΛΕΨΗ}}
  
  Tο διάνυσμα κατάστασης
  
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{i/i-1}=T_{i-1}\hat{x}_{i-1}}}
  \end{align*}
  
  και ο πίνακας συντελεστών βάρους
  
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{i/i-1}}=
    T_{i-1}Q_{\hat{x}_{i-1}}T_{i-1}^{T} + H_{i-1}Q_{g_{i-1}}H_{i-1}^{T}}}
  \end{align*}

  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Γενικεύοντας για κάθε χρονική στιγμή $t_i$}
  \label{s1:kalman}
  \textbf{\underline{ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ}}
  
  Τη χρονική στιγμή $t_i$ γίνονται και μετρήσεις και επομένως το νέο πρωτεύον μοντέλο είναι
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{A_{i}\hat{x}_{i}=b_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}
  με πίνακα βαρών 
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{P_{i}=Q_{b_{i}}^{-1}}}
  \end{align*}
  Υπολογίζεται το ενημερωμένο διάνυσμα κατάστασης:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{i}=\hat{x}_{i/i-1} + G_{i/i-1}w_{i/i-1}}}
  \end{align*}
  όπου 
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{w_{i/i-1}=b{i}-A_{i}\hat{x}_{i/i-1}}}
  \end{align*}
  και
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{w_{i}} = Q_{b_{i}} + A_{i}Q_{\hat{x}_{i/i-1}}A_{i}^{T}}}
  \end{align*}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Γενικεύοντας για κάθε χρονική στιγμή $t_i$}
  \label{s1:kalman}
  \textbf{\underline{ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ II}}
  
  Ο Πίνακας Κέρδους
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{G_{i/i-1} = Q_{\hat{x}_{i/i-1}}A_{i}^{T}(Q_{b_{i}} + A_{i}Q_{\hat{x}_{i/i-1}}A_{i}^{T})^{-1} }}
  \end{align*}
  και ο αντίστοιχος πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{i}} = (I - G_{i/i-1}A_{i})Q_{\hat{x}_{i/i-1}}}}
  \end{align*}
  Το διάνυσμα των υπολοίπων
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{v_{i}=b_{i}-A_{i}\hat{x}_{i}}}
  \end{align*}
  και ο πίνακας συντελεστών βάρους των υπολοίπων
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{v_{i}} = Q_{b_{i}}-A_{i}Q_{\hat{x}_{i}}A_{i}^{T}}}
  \end{align*}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Γενικεύοντας για κάθε χρονική στιγμή $t_i$}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \textbf{\underline{ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ (ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ)}}
  
  Έστω ότι $n$ η τελευταία χρονική στιγμή
  
  Το ομαλοποιημένο διάνυσμα κατάστασης
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_n}(s)} = \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{n}}} 
  \end{align*}
  και ο ομαλοποιημένος πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{n}(s)}=Q_{\hat{x}_{n}}}}
  \end{align*}
  Για την χρονική στιγμή $t-1$ ισχύει:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{n-1}}(s)} = \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{n-1} + S_{n}(\hat{x}_{n}(s) - \hat{x}_{n/n-1} )}}
  \end{align*}
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{n-1}(s)} = Q_{\hat{x}_{n-1}} + S_{n}(Q_{\hat{x}_{n}(s)} - Q_{\hat{x}_{n/n-1}})S_{n}^{T} }}
  \end{align*}
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{S_{n} = Q_{\hat{x}_{n-1}}T_{n-1}^{T}Q_{\hat{x}_{n/n-1}}^{-1} }}
  \end{align*}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

\section{Πορεία πλοίου}

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
      {\footnotesize

  Σκάφος κινούμενο με περίπου σταθερή ταχύτητα προσδιορίστηκαν οι συνιστώσες της θέσης και της ταχύτητας τη χρονική στιγμή $t_0$ με αποτελέσματα:
  \vskip-0.2cm
    \begin{columns}
  \begin{column}{0.5\textwidth}
    \begin{center}
    $E_0=7875.000 m$
    
    $N_0=6319.392 m$
    
    $\dot{E}_0=7 m/s$
    
    $\dot{N}_0=3 m/s$
    
    $\sigma_{E_0}^{2}=\sigma_{N_0}^{2}=20 m^{2}$
    
    $\sigma_{\dot{E}_0}^{2}=\sigma_{\dot{E}_0}^{2}=0.5 m^{2}/s^{2}$
    \end{center}
  \end{column}
  \begin{column}{0.4\textwidth}
    \begin{center}
      \includegraphics[width=.7\textwidth]{kalship3.png}
    \end{center}
  \end{column}
  \end{columns}
  'Υστερα από $\Delta t=60s$ ($t_1$) μετρήθηκαν οι αποστάσεις ως προς τρία γνωστά σημεία A, B, C
  \vskip-0.2cm
  \begin{columns}
  \begin{column}{0.3\textwidth}
    \begin{center}
        $s_{1A}=3876.1 m$
        
        $s_{1B}=7321.4 m$
        
        $s_{1C}=7288.5 m$
        
        $\sigma_{s}^{2}=1.0 m^2$
    \end{center}
  \end{column}
  \begin{column}{0.7\textwidth}
    \begin{center}
      \begin{tabular}{|c|c c|} \hline
        $j$ & $E_{j}$(m) & $N_{j}$(m)\\ \hline
        A & 10000.000 & 10000.000\\
        B & 13880.000 & 11250.000\\
        C & 15550.000 & 7160.000\\ \hline
      \end{tabular}
    \end{center}
  \end{column}
  \end{columns}
  
  Θεωρείται ότι κατά την πορεία υπάρχουν πιθανές επιταχύνσεις με μεταβλητότητες $\sigma_{\ddot{Ε}^{2}}= \sigma_{\ddot{N}^{2}}=0.017 m^2/s^4$
  
  \textit{$\Rightarrow$ Να υπολογιστούν οι συνιστώσες της θέσης και της ταχύτητας με τους αντίστοιχους πίνακες συντελεστών βάρους της χρονική στγμή $t_1$}
  }
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{x_i}}=
    \begin{bmatrix}
      E_i\\
      N_i\\
      \dot{E}_i\\
      \dot{N}_i
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
    y_i=\sqrt{(E_j-\hat{E}_i)^{2}+(N_j-\hat{N}_i)^{2}}=b_i + v_i, \hspace*{0.5cm} j=A,B,C
  \end{align*}
  
  γραμμικοποιώντας της σχέση:
  \begin{align*}
    -\frac{E_j-E_{i/i-1}}{s_{i/i-1}} \delta E_{i}-\frac{N_{j}-N_{i/i-1}}{s_{i/i-1}} \delta N_{i}= \delta \ell_{i}+v_{i}, \hspace*{0.5cm} j=A,B,C
  \end{align*}

  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{A_{i}\hat{x}_{i}=b_{i}+v_{i}}} \hspace*{0.5cm} \textrm{ή} \hspace*{0.5cm} \mathrm{\mathbf{A_{i}\boldsymbol{\delta}\hat{x}_{i}=\boldsymbol{\delta \ell}_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
%   \begin{align*}
%   
%   \end{align*}
%   
%   \begin{align*}
%   \end{align*}
  Πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_b}}=
  \begin{bmatrix}
    \sigma_{s}^{2} & 0 & 0\\
    0 & \sigma_{s}^{2} & 0\\
    0 & 0 & \sigma_{s}^{2}
  \end{bmatrix}=
  \begin{bmatrix}
    1.0 & 0 & 0\\
    0 & 1.0 & 0\\
    0 & 0 & 1.0
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Δευτερεύον Μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
   \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{i+1}=T_{i}\hat{x}_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{T}}=
  \begin{bmatrix}
    1 & 0 & \Delta t & 0\\
    0 & 1 & 0 & \Delta t\\
    0 & 0 & 1 & 0\\
    0 & 0 & 0 & 1\\
  \end{bmatrix}=
  \begin{bmatrix}
    1 & 0 & 60 & 0\\
    0 & 1 & 0 & 60\\
    0 & 0 & 1 & 0\\
    0 & 0 & 0 & 1\\
  \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
   \mathrm{\mathbf{\hat{v}_{i}=H_{i}{g}_{i}}}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{H}}=
  \begin{bmatrix}
  \frac{1}{2}(\Delta t)^{2}   & 0\\
  0 & \frac{1}{2}(\Delta t)^{2}\\
  \Delta t & 0\\
  0 & \Delta t
  \end{bmatrix}=
  \begin{bmatrix}
  1800   & 0\\
  0 & 1800\\
  60 & 0\\
  0 & 60
  \end{bmatrix} \hspace*{1cm} 
    \mathrm{\mathbf{g_i}}=
  \begin{bmatrix}
  \ddot{E}_i\\
  \ddot{N}_i
  \end{bmatrix} 
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Δευτερεύον Μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  Πίνακας συντελεστών βάρους
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_g}}=
  \begin{bmatrix}
    \sigma_{\ddot{E}}^{2} & 0\\
     & \sigma_{\ddot{N}}^{2}
  \end{bmatrix} =
  \begin{bmatrix}
    0.017 & 0\\
    0 & 0.017
  \end{bmatrix} 
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Διαδικασία Εφαρμογής}
  \label{s1:kalman}
    Το διάνυσμα κατάστασης τη χρονική στιγμή $t_0$
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{x_0}}=
    \begin{bmatrix}
      E_0\\
      N_0\\
      \dot{E}_0\\
      \dot{N}_0
    \end{bmatrix}=
    \begin{bmatrix}
      7875.00\\
      6319.392\\
      7\\
      3
    \end{bmatrix}
  \end{align*}

    Πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_0}}}=
  \begin{bmatrix}
    \sigma_{E_0}^{2} & 0 & 0 & 0\\
    0 & \sigma_{N_0}^{2} & 0 & 0\\
    0 & 0 & \sigma_{\dot{E}_0}^{2} & 0\\
    0 & 0 & 0 & \sigma_{\dot{N}_0}^{2}
  \end{bmatrix}=
   \begin{bmatrix}
    20 & 0 & 0 & 0\\
    0 & 20  & 0 & 0\\
    0 & 0 & 0.5 & 0\\
    0 & 0 & 0 & 0.5
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρόβλεψη}
  \label{s1:kalman}
  
  Το διάνυσμα κατάστασης τη χρονική στιγμή $t_1$ από τη διαδικασία της πρόβλεψης
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{1/0}=T\hat{x}_0}}=
    \begin{bmatrix}
      8295.000\\
      6499.392\\
      7\\
      3
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  
    Πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{1/0}}=TQ_{\hat{x}_0}T^{T}+HQ_{g}H^{T}}}=
  \begin{bmatrix}
    56900 & 0 & 1866 & 0\\
    0 & 56900 & 0 & 1866\\
    0 & 0 & 61.77 & 0\\
    0 & 0 & 0 & 61.77
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Φιλτράρισμα - Ενημέρωση}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{A_1\hat{x}_{1}=\delta \ell + v_1}}=
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{A_1}}=
    \begin{bmatrix}
      -0.4379 & -0.8990 & 0 & 0\\
      -0.7617 & -0.6479 & 0 & 0\\
      -0.9959 & -0.0907 & 0 & 0
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{\boldsymbol{\delta \ell}}}=
  \begin{bmatrix}
    s_{1A} - s_{1/0,A}\\
    s_{1B} - s_{1/0,B}\\
    s_{1C} - s_{1/0,C}
  \end{bmatrix}=
   \begin{bmatrix}
    -17.6\\
    -10.8\\
    3.5
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Φιλτράρισμα - Ενημέρωση}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{G_{1/0}= Q_{\hat{x}_{1/0}}A_{1}^{T}(Q_{\ell}+A_{1}Q_{\hat{x}_{1/0}}A_{1}^{T})^{-1}}}=
  \begin{bmatrix}
  0.2755 & -0.2517 & -09327\\
  -0.9450 & -0.3250 & 0.6641\\
  0.0090 & -0.0083 & -0.0306\\
  -0.0310 & -0.0107 & 0.0218
  \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{w_{1/0}=\boldsymbol{\delta \ell}}}=
    \begin{bmatrix}
    -17.6\\
    -10.8\\
    3.5
  \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{\hat{x}_1=\hat{x}_{1/0}+G_{1/0}w_{1/0}}}=
  \begin{bmatrix}
  8289.594\\
  6521.882\\
  6.823\\
  3.738
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Φιλτράρισμα - Ενημέρωση}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_1}=(I-G_{1/0}A_{1})Q_{\hat{x}_{1/0}}}}=\\
  \begin{bmatrix}
   1.0092 & -0.7980 & 0.0331 & -0.0262\\
    & 1.4398 & -0.0262 & 0.0472\\
     &  & 0.5068 & -0.0009\\
      &  &  & 0.5072
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Eξομάλυνση}
  \label{s1:kalman}
  
  Το ομαλοποιημένο διάνυσμα κατάστασης για $t=1$
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_1}(s)} = \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{1}}} 
  \end{align*}
  και ο ομαλοποιημένος πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{1}(s)}=Q_{\hat{x}_{1}}}}
  \end{align*}
  Για την χρονική στιγμή $t=0$ ισχύει:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{0}}(s)} = \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{0} + S_{1}(\hat{x}_{1}(s) - \hat{x}_{1/0} )}}
  \end{align*}
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{0}(s)} = Q_{\hat{x}_{0}} + S_{1}(Q_{\hat{x}_{1}(s)} - Q_{\hat{x}_{1/0}})S_{1}^{T} }}
  \end{align*}
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{S_{1} = Q_{\hat{x}_{0}}T^{T}Q_{\hat{x}_{1/0}}^{-1} }}
  \end{align*}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Eξομάλυνση-αποτελέσματα}
  \label{s1:kalman}
  \vskip-.2cm
  Το ομαλοποιημένο διάνυσμα κατάστασης για $t=1$
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_1}(s)} =  
    \begin{bmatrix}
  7874.993\\
  6319.412\\
  6.994\\
  3.021
  \end{bmatrix}
  \end{align*}
Πίνακας συντελεστών βάρους
\begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_0}}(s)} =  
    \begin{bmatrix}
    19.9658 & -0.000005 & -0.0306 & -0.000004\\
     & 19.9658 & -0.000004 & -0.0306\\
      &  & 0.04694 & -0.000003\\
       &  &  & 0.4694
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
όπου
\begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{S_1}} =  
    \begin{bmatrix}
    0.0429 & 0 & -1.2970 & 0\\
    0 & 0.0429 & 0 & -1.2970\\
     0.0319 & 0 & -0.9568 & 0\\
     0 & 0.0319 & 0 & -0.9568
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Στοιχεία πορείας}
  \label{s1:kalman}
  Μήκος διαδρομής
  \begin{align*}
  \sigma_i=\sigma_{i-1}+\sqrt{(E_i-E_{i-1})^{2}+(N_i-N_{i-1})^{2}}
  \end{align*}

  Ταχύτητα
\begin{align*}
v_i=\sqrt{\dot{E}_{i}^{2}+\dot{N}_{i}^{2}}
  \end{align*}
Αζιμούθιο
\begin{align*}
\alpha_{i}=arctan(\frac{\dot{E}_{i}}{\dot{N}_{i}})
  \end{align*}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

\section{Επίγειες μετρήσεις - monitoring}

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=.7\textwidth]{kalman_terrestrial.png}
  \end{center}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
    \begin{bmatrix}
      x\\
      y\\
      z
    \end{bmatrix}=
    \begin{bmatrix}
      1 & 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \\
      0 & 0 & 1 & 0 & 0 & 0 \\
      0 & 0 & 0 & 0 & 1 & 0 \\
    \end{bmatrix}
    \begin{bmatrix}
      x\\
      \dot{x}\\
      y\\
      \dot{y}\\
      z\\
      \dot{z}
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_b}}=
    \begin{bmatrix}
      \sigma_{x}^{2} & 0 & 0  \\
%       0 & \sigma_{\dot{x}}^{2} & 0 & 0 & 0 & 0 \\
      0 & \sigma_{y}^{2} & 0 \\
%       0 & 0 & 0 & \sigma_{\dot{y}}^{2} & 0 & 0 \\
      0 & 0 & \sigma_{z}^{2} \\
%       0 & 0 & 0 & 0 & 0 & \sigma_{\dot{z}}^{2} \\
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Δευτερεύον μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
    \begin{bmatrix}
      x\\
      \dot{x}\\
      y\\
      \dot{y}\\
      z\\
      \dot{z}
    \end{bmatrix}=
    \begin{bmatrix}
      1 & dt & 0 & 0 & 0 & 0 \\
      0 & 1 & 0 & 0 & 0 & 0 \\
      0 & 0 & 1 & dt & 0 & 0 \\
      0 & 0 & 0 & 1 & 0 & 0 \\
      0 & 0 & 0 & 0 & 1 & dt \\
      0 & 0 & 0 & 0 & 0 & 1 \\
    \end{bmatrix}
    \begin{bmatrix}
      x\\
      \dot{x}\\
      y\\
      \dot{y}\\
      z\\
      \dot{z}
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}}}}=
    \begin{bmatrix}
      \sigma_{x}^{2} & 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \\
      0 & \sigma_{\dot{x}}^{2} & 0 & 0 & 0 & 0 \\
      0 & 0 & \sigma_{y}^{2} & 0 & 0 & 0 \\
      0 & 0 & 0 & \sigma_{\dot{y}}^{2} & 0 & 0 \\
      0 & 0 & 0 & 0 & \sigma_{z}^{2} & 0 \\
      0 & 0 & 0 & 0 & 0 & \sigma_{\dot{z}}^{2} \\
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=.8\textwidth]{kalter_01_xy.png}
  \end{center}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \begin{columns}
  \begin{column}{0.5\textwidth}
    \begin{center}
      \includegraphics[width=\textwidth]{kalter_02_x.png}
    \end{center}
  \end{column}
  \begin{column}{0.5\textwidth}
    \begin{center}
      \includegraphics[width=\textwidth]{kalter_03_y.png}
    \end{center}
  \end{column}
  \end{columns}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=.8\textwidth]{kalter_04_sigma.png}
  \end{center}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

\section{Μόνιμο δίκτυο σταθμών GNSS - monitoring}

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=.8\textwidth]{kalgnss_01_net.jpg}
  \end{center}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
   \Delta h_k = \Delta h_{k-1} + \dot{\Delta h} \delta t + \alpha_{\Delta h}\frac{\delta t^{2}}{2}
  \end{align*}
  Δευτερεύον μοντέλο, μετάβαση από $k-1$ στην $k$
  \begin{align*}
    \begin{bmatrix}
      \Delta h_k\\
      \dot{\Delta h}\\
      \alpha_{\Delta h}
    \end{bmatrix}=
    \begin{bmatrix}
      1 & \delta t & \frac{\delta t^{2}}{2}\\
      0 & 1 & \delta t\\
      0 & 0 & 1
    \end{bmatrix}
    \begin{bmatrix}
      \Delta h_{k-1}\\
      \dot{\Delta h}\\
      \alpha{\Delta h}
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
  \end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
    p_{i}=\frac{100}{m_{\Delta h_i}^{2}}
  \end{align*}
  \begin{itemize}
    \item model 1: $m_{\Delta h}=m_{\Delta Z} \sqrt{2}$
    \item model 2: $m_{\Delta h}=m_{\alpha Z} \sqrt{2}$
    \item model 3: $m_{\Delta h}=(a_Z + b_Z D)\sqrt{2}$
    \item model 4: $m_{\Delta h}=\sqrt{2(\alpha_{Z}^{2}+(b_Z \Delta Z)^{2})}$
    \item model 5: $m_{\Delta h}=\sqrt{2(\alpha_{Z}^{2}+(b_Z \frac{m_\Delta Z}{m_D} D)^{2})}$
    \item model 6: $m_{\Delta h}=(a_Z + b_Z||DeltaZ|)\sqrt{2}$
    \item model 7: $m_{\Delta h}=(\alpha_{Z}^{2}+(b_Z \frac{m_\Delta Z}{m_D} D)^{2})\sqrt{2}$
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  baseline \textbf{P1003-P1009}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=.8\textwidth]{model3_1.jpg}
  \end{center}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  baseline \textbf{P1003-P1009}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=.8\textwidth]{model3_2.jpg}
  \end{center}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

\section{Αναφορές}
% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Αναφορές}
  \framesubtitle{Ενδεικτικές εφαρμογές του φίλτρου Kalman στη Γεωδαισία}
  \label{s1:kalman}
  {\footnotesize
  \begin{itemize}
    \item Shults R., Annenkov A. (2018), Investigation of the different weight model in Kalman filter: A case study of GNSS monitoring results. Geodesy and Geophysics, v. 9,  p. 220-228.  doi: \href{https://doi.org/10.1016/j.geog.2017.09.003}{10.1016/j.geog.2017.09.003}.
    \item Wu, X., Abbondanza, C., Altamimi, Z., Chin, T. M., Collilieux, X., Gross, R. S., Heflin, M. B., Jiang, Y., and Parker, J. W. ( 2015), KALREF—A Kalman filter and time series approach to the International Terrestrial Reference Frame realization. J. Geophys. Res. Solid Earth, 120, 3775– 3802. doi: \href{https://doi.org/10.1002/2014JB011622}{10.1002/2014JB011622}.
    \item Capezio F., Sgorbissa A. and Zaccaria R., (2005) "GPS-based localization for a surveillance UGV in outdoor areas," Proceedings of the Fifth International Workshop on Robot Motion and Control, 2005. RoMoCo '05., Dymaczewo, 2005, pp. 157-162. doi: \href{https://doi.org/10.1109/ROMOCO.2005.201417}{10.1109/ROMOCO.2005.201417}
    \item  Acar, M., Özlüdemir, M.T., Çelik, R.N., Erol, S., Ayan, T. (2004), "Landslide Monitoring Through Kalman Filtering: A Case Study in Gürpýnar", ISPRS, July 2004, Ýstanbul, Turkey \href{https://www.researchgate.net/profile/Mustafa_Acar/publication/228937042_LANDSLIDE_MONITORING_THROUGH_KALMAN_FILTERING_A_CASE_STUDY_IN_GURPINAR/links/00b7d53cb059a75060000000.pdf}{[Link]}
  \end{itemize}
  }

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% % ------------------------------------------------------------------------------
% \begin{frame}
%   \frametitle{}
%   \framesubtitle{}
%   \label{s1:constraints}
% 
% \end{frame}
% \note{} % Add notes for this slide

