\section{Εισαγωγή στο φίλτρο Kalman}
 
\graphicspath{{Chapter1/Figs/}}


% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Φίλτρο - Φιλτράρισμα}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \begin{itemize}\setlength\itemsep{1em}
    \item Συνήθως υποδηλώνει μία διαδικασία απομάκρυνσης μη επιθυμητών στοιχείων.
    \item Φιλτράρισμα του θορύβου των μετρήσεων.
    \item Αναδημιουργία μη μετρημένων στοιχείων.
    \item Τυφλή πλοήγηση.
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Τι είναι το φίλτρο Kalman}
  \framesubtitle{Θεωρητικά}
  \label{s1:kalman}
  \begin{itemize}\setlength\itemsep{1em}
    \item είναι ένας εκτιμητής του λεγόμενου γραμμικού προβλήματος των ελαχίστων τετραγώνων.
    \item Καλείται κανείς να υπολογίσει τη στιγμιαία "κατάσταση" (state) ενός γραμμικού δυναμικού μοντέλου που διαταράσσεται από "λευκό θόρυβο" (white noise)
    \item δηλαδή, μετρήσεις που σχετίζονται γραμμικά με τη δυναμική κατάσταση του συστήματος αλλά είναι αλλοιωμένες από "λευκό θόρυβο"
    \item Ο εκτιμητής είναι στατιστικά βέλτιστος ως προς οποιαδήποτε συνάρτηση του τετραγώνου του σφάλματος εκτίμησης ($f(\varepsilon^{2})=min$)
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Τι είναι το φίλτρο Kalman}
  \framesubtitle{Πρακτικά}
  \label{s1:kalman}
  \begin{itemize}\setlength\itemsep{1em}
    \item είναι ένα μοναδικό εργαλείο για τον έλεγχο πολύπλοκων δυναμικών διεργασιών (π.χ. η ροή ενός πλημμυρισμένου ποταμού) ή συστημάτων σε οχήματα, πλοία αεροσκάφη, δορυφόρους...
    \item Παρέχει έναν πλήρη στατιστικό χαρακτηρισμό ενός δυναμικού προβλήματος. Λαμβάνει υπόψη τη διανομή των πιθανοτήτων (Probability Distributions $\rightarrow$ γνώση του πραγματικού κόσμου) για όλες τις μεταβλητές που επιφορτίζεται να υπολογίσει.
    \item Κάνει δυνατή την πρόβλεψη της δυναμικής κατάστασης ενός συστήματος λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση όλων των προηγούμενων παρατηρήσεων.
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}[allowframebreaks]
  \frametitle{Εφαρμογές φίλτρων Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \begin{longtable}{ |p{2.5cm}|p{3cm}|p{4cm}|  }
    \hline
    \rowcolor{lightgray} Εφαρμογή & Δυναμικό Σύστημα & Αισθητήρες \\
    \hline
    Έλεγχος διεργασίας & Χημικές εγκαταστάσεις & 
    \begin{itemize}
    \item Πίεση
    \item Θερμοκρασία
    \item Ανίχνευση αερίων
    \end{itemize}\\
    \hline
    Πρόβλεψη πλημμύρων & Ροή υδάτων ποταμού &
    \begin{itemize}\setlength\itemsep{.1em}
    \item Στάθμης νερού
    \item Βροχόμετρα
    \item Ραντάρ καιρού
    \end{itemize}\\
    \hline
    Παρακολούθηση δορυφόρων & Τροχιακή κίνηση &
    \begin{itemize}
    \item Ραντάρ
    \item GNSS
    \item Αδρανειακά συστήματα
    \end{itemize}\\
    \hline
    Πλοήγηση & Πλοία, αεροπλάνα, UAV/UGV &
    \begin{itemize}
    \item Ραντάρ
    \item GNSS
    \item Αδρανειακά συστήματα
    \end{itemize}\\
    \hline
    Μικρομετακινήσεις & Ωκεάνιες/Γήινες Παλίρροιες, Τεκτονικές μετακινήσεις &
    \begin{itemize}
    \item GNSS
    \item SLR,VLBI
    \item Παλιρροιογράφοι
    \item Δορυφορική Βαρυτημετρία
    \end{itemize}\\
    \hline
    \multicolumn{3}{p{9.5cm}}{\textit{Μία από τις πρώτες εφαρμογές του φίλτρου Kalman ήταν στις αποστολές Apollo για την προσέγγιση της Σελήνης.}}
  \end{longtable}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Χρονοσειρά υψομέτρων σε σταθμό GNSS στην Ανταρκτική}
  \label{s1:kalman}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=\textwidth]{190_2016_918_Fig4_HTML.png}
    {\scriptsize \href{https://link.springer.com/article/10.1007/s00190-016-0918-5}{Didova, O., Gunter, B., Riva, R. et al. J Geod (2016) 90: 1207. https://doi.org/10.1007/s00190-016-0918-5}}
  \end{center}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Χρονοσειρά υψομέτρων σε σταθμό GNSS στην Ανταρκτική}
  \label{s1:kalman}
  \begin{center}
    \includegraphics[width=\textwidth]{190_2016_918_Fig5_HTML.png}
    {\scriptsize \href{https://link.springer.com/article/10.1007/s00190-016-0918-5}{Didova, O., Gunter, B., Riva, R. et al. J Geod (2016) 90: 1207. https://doi.org/10.1007/s00190-016-0918-5}}
  \end{center}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Εισαγωγή στο φίλτρο Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  Δημοσιεύθηκε από τον R.E. Kalman to 1960 με το άρθρο
  
  \href{https://www.cs.unc.edu/~welch/kalman/media/pdf/Kalman1960.pdf}{A New Approach to Linear Filtering and Prediction Problems}
  
  \begin{itemize}\setlength\itemsep{1em}
    \item Μέθοδος εφαρμογής διαδοχικών συνορθώσεων,
    \item σε παραμέτρους οι οποίες μεταβάλλονται με τον χρόνο,
    \item επιτρέπει:
    \begin{itemize}\setlength\itemsep{,6em}
      \item την \textbf{πρόβλεψη} (prediction)
      \item το \textbf{φιλτράρισμα} (filtering)
      \item την \textbf{εξομάλυνση} (smoothing)
    \end{itemize}
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide


% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Εισαγωγή στο φίλτρο Kalman}
  \framesubtitle{Τύποι εκτίμησης}
  \label{s1:kalman}
  Έστω ότι μία παράμετρος που μεταβάλεται με τον χρόνο και έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις γia $n$ διαφορετικές χρονικές στιγμές. Εάν $t_{i}$ η παρούσα στιγμή και $t_{j}$ η χρονική στιγμή που θέλουμε να εκτιμήσουμε την παράμετρο τότε:
  \begin{center}
    \begin{tabular}{|c|c|c|} \hline
      \multicolumn{3}{c}{Eκτίμηση $x(t_{i},t_{j})$}\\ \hline \hline
      Πρόβλεψη & $t_{i} < t_{j}$ & Μέλλον \\
      Φιλτράρισμα & $t_{i}=t_{j}$ & Παρόν \\
      Εξομάλυνση & $t_{i}>t_{j}$ & Παρελθόν\\
      \hline  
    \end{tabular}
  \end{center}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Εισαγωγή στο φίλτρο Kalman}
  \framesubtitle{Πλεονεκτήματα}
  \label{s1:kalman}
  
  \begin{itemize}\setlength\itemsep{1em}
    \item Με απλούς υπολογισμούς γίνεται εκτίμηση των παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο.
    \item Έχει τη δυνατότητα χρήσης μετρήσεων διαφορετικών ειδών.
    \item Δίνεται η δυνατότητα χρήσης μετρήσεων που δεν αρκούν για τον προσδιορισμό των παραμέτρων.
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

\section{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  
  \begin{itemize}\setlength\itemsep{1em}
    \item \textbf{Πρωτεύον Μοντέλο} (primary model) ή \textbf{μοντέλο των μετρήσεων} (measurement model). Για κάθε χρονική στιγμή των μετρήσεων δημιουργείται ένα συναρτησιακό μοντέλο που τις συνδέει με τις άγνωστες παραμέτρους.
    \item \textbf{Δευτερεύον Μοντέλο} (secondary model) ή \textbf{δυναμικό μοντέλο} (dynamic model). Συναρτησιακό μοντέλο (διαφορική εξίσωση) που συνδέει τις παραμέτρους μεταξύ δύο διαφορετικών χρονικών στιγμών. 
    \item \textbf{Διαδικασία εφαρμογής}
    \begin{itemize}\setlength\itemsep{.2em}
      \item \textbf{Πρόβλεψη}
      \item \textbf{Φιλτράρισμα-ενημέρωση}
      \item \textbf{Πρόβλεψη}
    \end{itemize}
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον Μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{F_{i}(\hat{x}_{i})=b_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}
  Σε γραμμική μορφή:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{A_{i}\hat{x}_{i}=b_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}
  όπου
  
  $\mathrm{\mathbf{\hat{x}}}$: το διάνυσμα των αγνώστων παραμέτρων.
  
  $\mathrm{\mathbf{b}}$: το διάνυσμα των μετρήσεων.
  
  $\mathrm{\mathbf{v}}$: το διάνυσμα των υπολοίπων των μετρήσεων.
  
  $\mathrm{\mathbf{A}}$: ο πίνακας σχεδιασμού.
  
  \textbf{Πίνακας βαρών των μετρήσεων:} $\mathrm{\mathbf{P_{i}=Q_{b}^{-1}}}$
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}[allowframebreaks]
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Δευτερεύον Μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  Το συναρτησιακό μοντέλο ως διαφορική εξίσωση:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\Phi_{i, i+1}(\hat{x}_{i}, \hat{x}_{i+1},\Delta t_{i,i+1})=0}}
  \end{align*}
  Σε γραμμική μορφή:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{i+1}=T_{i}\hat{x}_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}
  όπου
  
  $\mathrm{\mathbf{\hat{x}}}$: το διάνυσμα κατάστασης.
  
  $\mathrm{\mathbf{v}}$: το διάνυσμα των αγνώστων σφαλμάτων του δευτερεύοντος μοντέλου.
  
  $\mathrm{\mathbf{T}}$: ο πίνακας μετάβασης (Transition matrix).
  \newpage
  Το διάνυσμα $\mathrm{\mathbf{v_{i}}}$ μπορεί να εκφραστεί ως:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{v_{i}=H_{i}g_{i}}}
  \end{align*}
  
  $\mathrm{\mathbf{g}}$: το διάνυσμα των μεγεθών που προκαλού σφάλματα στο δευτερεύον μοντέλο.
  
  $\mathrm{\mathbf{H}}$: πίνακας συντελεστών ώστε το γινόμενο $\mathrm{\mathbf{Hg}}$ να εκφράζει την επίδραση του διανύσματος κατάστασης.
  
  \textbf{Πίνακας βαρών των μετρήσεων:} $\mathrm{\mathbf{P_{i}=Q_{b}^{-1}}}$
  
  \textbf{Πίνακας των συντελεστών βάρους:} $\mathrm{\mathbf{Q_{v_{i}}=H_{i}Q_{g_{i}}H_{i}^{T}}}$
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον μοντέλο τη χρονική στιγμή $t_0$}
  \label{s1:kalman}
  
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{A_{0}\hat{x}_{0}=b_{0}+v_{0}}}
  \end{align*}
  με πίνακα βαρών 
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{P_{0}=Q_{b_{0}}^{-1}}}
  \end{align*}
  
  Υπολογίζονται ή δίνονται
  \begin{itemize}
    \item το διάνυσμα κατάσταση $\mathrm{\mathbf{\hat{x}_{0}}}$
    \item ο πίνακας συντελεστών βάρους $\mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{0}}}}$
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide


% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρόβλεψη}
  \label{s1:kalman}
  Για την χρονική στιγμή $t_1$
  
  Το διάνυσμα κατάστασης
  
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{1/0}=T_{0}\hat{x}_{0}}}
  \end{align*}
  
  και ο πίνακας συντελεστών βάρους
  
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{1/0}}=Q_{T_{0}\hat{x}_{0}}+Q_{v_{0}}=
    T_{0}Q_{\hat{x}_{0}}T_{0}^{T} + H_{0}Q_{g_{0}}H_{0}^{T}}}
  \end{align*}
  
  

  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Φιλτράρισμα - Ενημέρωση}
  \label{s1:kalman}
  Τη χρονική στιγμή $t_1$ γίνονται και μετρήσεις και επομένως το νέο πρωτεύον μοντέλο είναι
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{A_{1}\hat{x}_{1}=b_{1}+v_{1}}}
  \end{align*}
  με πίνακα βαρών 
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{P_{1}=Q_{b_{1}}^{-1}}}
  \end{align*}
  
  Υπολογίζονται, ενημερώνονται:
  \begin{itemize}
    \item το διάνυσμα κατάσταση $\mathrm{\mathbf{\hat{x}_{1}}}$
    \item ο πίνακας συντελεστών βάρους $\mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{1}}}}$
  \end{itemize}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Φιλτράρισμα - Ενημέρωση}
  \label{s1:kalman}
  Με τη χρήση του Πίνακα Κέρδους $\mathrm{\mathbf{G_{1/0}}}$ υπολογίζονται:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{1}=\hat{x}_{1/0} + G_{1/0}w_{1/0}}}
  \end{align*}
  όπου 
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{w_{1/0}=b{1}-A_{1}\hat{x}_{1/0}}}
  \end{align*}
  
% \textcolor{red}{CHECK AGAIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!}
  
  \begin{columns}
  \begin{column}{0.5\textwidth}
    \begin{center}
      Αντιμετώπιση Bayes
      \begin{align*}
        \mathrm{\mathbf{G_{1/0}=Q_{\hat{b}_{1}}^{-1}A_{1}^{-1}(Q_{\hat{x}_{1/0}}^{-1}+A_{1}Q_{b_{1}}^{-1}A_{1}^{T})^{-1} }}
      \end{align*}
      \begin{align*}
        \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{1}} = (Q_{\hat{x}_{1/0}}^{-1} + A_{1}Q_{b_{1}}^{-1}A_{1}^{T})^{-1}}}
      \end{align*}
    \end{center}
  \end{column}
  \begin{column}{0.5\textwidth}
    \begin{center}
      Αντιμετώπιση Kalman
      \begin{align*}
        \mathrm{\mathbf{G_{1/0}=Q_{\hat{x}_{1/0}}^{-1}A_{1}^{T}(Q_{\hat{b}_{1}} + A_{1}Q_{x_{1/0}}A_{1}^{T})^{-1} }}
      \end{align*}
      \begin{align*}
        \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{1}} = (I -G_{1/0}A_{1})Q_{\hat{x}_{1/0}}}}
      \end{align*}
    \end{center}
  \end{column}
  \end{columns}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Εξομάλυνση (Ομαλοποίηση)}
  \label{s1:kalman}
  
  Όταν $t_1$ είναι η τελευταία χρονική στιγμή τότε...
  
  το ομαλοποιημένο διάνυσμα κατάσταση είναι 
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{1}}}(s)=\mathrm{\mathbf{\hat{x}_{1}}}
  \end{align*}
  
  και ο ομαλοποιημένος πίνακας συντελεστών
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{1}(s)}=Q_{\hat{x}_{1}}}}
  \end{align*}
  
  Επομένως για τη χρονική στιγμή $t_0$ υπολογίζονται
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{0}}}(s)=\mathrm{\mathbf{\hat{x}_{0}+S_{1}(\hat{x}_{1}(s) - \hat{x}_{1/0})}}
  \end{align*}
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{0}(s)}=Q_{\hat{x}_{0}} + S_{1}(Q_{\hat{x}_{1}(s)}-Q_{\hat{x}_{1/0}})S_{1}^{T} }}
  \end{align*}
  
  όπου
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{S_{1} = Q_{\hat{x}_{0}}T_{0}^{T}Q_{\hat{x}_{1/0}^{-1}}}}
  \end{align*}
  

  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide


% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Γενικεύοντας για κάθε χρονική στιγμή $t_i$}
  \label{s1:kalman}
  \textbf{\underline{ΠΡΟΒΛΕΨΗ}}
  
  Tο διάνυσμα κατάστασης
  
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{i/i-1}=T_{i-1}\hat{x}_{i-1}}}
  \end{align*}
  
  και ο πίνακας συντελεστών βάρους
  
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{i/i-1}}=
    T_{i-1}Q_{\hat{x}_{i-1}}T_{i-1}^{T} + H_{i-1}Q_{g_{i-1}}H_{i-1}^{T}}}
  \end{align*}

  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide



% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Γενικεύοντας για κάθε χρονική στιγμή $t_i$}
  \label{s1:kalman}
  \textbf{\underline{ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ}}
  
  Τη χρονική στιγμή $t_i$ γίνονται και μετρήσεις και επομένως το νέο πρωτεύον μοντέλο είναι
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{A_{i}\hat{x}_{i}=b_i1}+v_{i}}
  \end{align*}
  με πίνακα βαρών 
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{P_{i}=Q_{b_{i}}^{-1}}}
  \end{align*}
  Υπολογίζεται το ενημερωμένο διάνυσμα κατάστασης:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{i}=\hat{x}_{i/i-1} + G_{i/i-1}w_{i/i-1}}}
  \end{align*}
  όπου 
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{w_{i/i-1}=b{i}-A_{i}\hat{x}_{i/i-1}}}
  \end{align*}
  και
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{w_{i}} = Q_{b_{i}} + A_{i}Q_{\hat{x}_{i/i-1}}A_{i}^{T}}}
  \end{align*}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Διαδικασία εφαρμογής φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Γενικεύοντας για κάθε χρονική στιγμή $t_i$}
  \label{s1:kalman}
  \textbf{\underline{ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ II}}
  
  Ο Πίνακας Κέρδους
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{G_{i/i-1} = Q_{\hat{x}_{i/i-1}}A_{i}^{T}(Q_{b_{i}} + A_{i}Q_{\hat{x}_{i/i-1}}A_{i}^{T})^{-1} }}
  \end{align*}
  και ο αντίστοιχος πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{i}} = (I - G_{i/i-1}A_{i})Q_{\hat{x}_{i/i-1}}}}
  \end{align*}
  Το διάνυσμα των υπολοίπων
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{v_{i}=b_{i}-A_{i}\hat{x}_{i}}}
  \end{align*}
  και ο πίνακας συντελεστών βάρους των υπολοίπων
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{v_{i}} = Q_{b_{i}}-A_{i}Q_{\hat{x}_{i}}A_{i}^{T}}}
  \end{align*}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide



% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Γενικεύοντας για κάθε χρονική στιγμή $t_i$}
  \framesubtitle{}
  \label{s1:kalman}
  \textbf{\underline{ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ (ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ)}}
  
  Έστω ότι $n$ η τελευταία χρονική στιγμή
  
  Το ομαλοποιημένο διάνυσμα κατάστασης
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_n}(s)} = \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{n}}} 
  \end{align*}
  και ο ομαλοποιημένος πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{n}(s)}=Q_{\hat{x}_{n}}}}
  \end{align*}
  Για την χρονική στιγμή $t-1$ ισχύει:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{n-1}}(s)} = \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{n-1} + S_{n}(\hat{x}_{n}(s) - \hat{x}_{n/n-1} )}}
  \end{align*}
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{n-1}(s)} = Q_{\hat{x}_{n-1}} + S_{n}(Q_{\hat{x}_{n}(s)} - Q_{\hat{x}_{n/n-1}})S_{n}^{T} }}
  \end{align*}
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{S_{n} = Q_{\hat{x}_{n-1}}T_{n-1}^{T}Q_{\hat{x}_{n/n-1}}^{-1} }}
  \end{align*}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

\section{Παράδειγμα εφαρμογής φίλτρου Kalman}

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
      {\footnotesize

  Σκάφος κινούμενο με περίπου σταθερή ταχύτητα προσδιορίστηκαν οι συνιστώσες της θέσης και της ταχύτητας τη χρονική στιγμή $t_0$ με αποτελέσματα:
  \vskip-0.2cm
    \begin{columns}
  \begin{column}{0.5\textwidth}
    \begin{center}
    $E_0=7875.000 m$
    
    $N_0=6319.392 m$
    
    $\dot{E}_0=7 m/s$
    
    $\dot{N}_0=3 m/s$
    
    $\sigma_{E_0}^{2}=\sigma_{N_0}^{2}=20 m^{2}$
    
    $\sigma_{\dot{E}_0}^{2}=\sigma_{\dot{E}_0}^{2}=0.5 m^{2}/s^{2}$
    \end{center}
  \end{column}
  \begin{column}{0.4\textwidth}
    \begin{center}
      \includegraphics[width=.7\textwidth]{kalship3.png}
    \end{center}
  \end{column}
  \end{columns}
  'Υστερα από $\Delta t=60s$ ($t_1$) μετρήθηκαν οι αποστάσεις ως προς τρία γνωστά σημεία A, B, C
  \vskip-0.2cm
  \begin{columns}
  \begin{column}{0.3\textwidth}
    \begin{center}
        $s_{1A}=3876.1 m$
        
        $s_{1B}=7321.4 m$
        
        $s_{1C}=7288.5 m$
        
        $\sigma_{s}^{2}=1.0 m^2$
    \end{center}
  \end{column}
  \begin{column}{0.7\textwidth}
    \begin{center}
      \begin{tabular}{|c|c c|} \hline
        $j$ & $E_{j}$(m) & $N_{j}$(m)\\ \hline
        A & 10000.000 & 10000.000\\
        B & 13880.000 & 11250.000\\
        C & 15550.000 & 7160.000\\ \hline
      \end{tabular}
    \end{center}
  \end{column}
  \end{columns}
  
  Θεωρείται ότι κατά την πορεία υπάρχουν πιθανές επιταχύνσεις με μεταβλητότητες $\sigma_{\ddot{Ε}^{2}}= \sigma_{\ddot{N}^{2}}=0.017 m^2/s^4$
  
  \textit{$\Rightarrow$ Να υπολογιστούν οι συνιστώσες της θέσης και της ταχύτητας με τους αντίστοιχους πίνακες συντελεστών βάρους της χρονική στγμή $t_1$}
  }
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{x_i}}=
    \begin{bmatrix}
      E_i\\
      N_i\\
      \dot{E}_i\\
      \dot{N}_i
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
    y_i=\sqrt{(E_j-\hat{E}_i)^{2}+(N_j-\hat{N}_i)^{2}}=b_i + v_i, \hspace*{0.5cm} j=A,B,C
  \end{align*}
  
  γραμμικοποιώντας της σχέση:
  \begin{align*}
    -\frac{E_j-E_{i/i-1}}{s_{i/i-1}} \delta E_{i}-\frac{N_{j}-N_{i/i-1}}{s_{i/i-1}} \delta N_{i}= \delta \ell_{i}+v_{i}, \hspace*{0.5cm} j=A,B,C
  \end{align*}

  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{A_{i}\hat{x}_{i}=b_{i}+v_{i}}} \hspace*{0.5cm} \textrm{ή} \hspace*{0.5cm} \mathrm{\mathbf{A_{i}\boldsymbol{\delta}\hat{x}_{i}=\boldsymbol{\delta \ell}_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρωτεύον μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
%   \begin{align*}
%   
%   \end{align*}
%   
%   \begin{align*}
%   \end{align*}
  Πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_b}}=
  \begin{bmatrix}
    \sigma_{s}^{2} & 0 & 0\\
    0 & \sigma_{s}^{2} & 0\\
    0 & 0 & \sigma_{s}^{2}
  \end{bmatrix}=
  \begin{bmatrix}
    1.0 & 0 & 0\\
    0 & 1.0 & 0\\
    0 & 0 & 1.0
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Δευτερεύον Μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
   \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{i+1}=T_{i}\hat{x}_{i}+v_{i}}}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{T}}=
  \begin{bmatrix}
    1 & 0 & \Delta t & 0\\
    0 & 1 & 0 & \Delta t\\
    0 & 0 & 1 & 0\\
    0 & 0 & 0 & 1\\
  \end{bmatrix}=
  \begin{bmatrix}
    1 & 0 & 60 & 0\\
    0 & 1 & 0 & 60\\
    0 & 0 & 1 & 0\\
    0 & 0 & 0 & 1\\
  \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
   \mathrm{\mathbf{\hat{v}_{i}=H_{i}{g}_{i}}}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{H}}=
  \begin{bmatrix}
  \frac{1}{2}(\Delta t)^{2}   & 0\\
  0 & \frac{1}{2}(\Delta t)^{2}\\
  \Delta t & 0\\
  0 & \Delta t
  \end{bmatrix}=
  \begin{bmatrix}
  1800   & 0\\
  0 & 1800\\
  60 & 0\\
  0 & 60
  \end{bmatrix} \hspace*{1cm} 
    \mathrm{\mathbf{g_i}}=
  \begin{bmatrix}
  \ddot{E}_i\\
  \ddot{N}_i
  \end{bmatrix} 
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Δευτερεύον Μοντέλο}
  \label{s1:kalman}
  Πίνακας συντελεστών βάρους
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_g}}=
  \begin{bmatrix}
    \sigma_{\ddot{E}}^{2} & 0\\
     & \sigma_{\ddot{N}}^{2}
  \end{bmatrix} =
  \begin{bmatrix}
    0.017 & 0\\
    0 & 0.017
  \end{bmatrix} 
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Διαδικασία Εφαρμογής}
  \label{s1:kalman}
    Το διάνυσμα κατάστασης τη χρονική στιγμή $t_0$
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{x_0}}=
    \begin{bmatrix}
      E_0\\
      N_0\\
      \dot{E}_0\\
      \dot{N}_0
    \end{bmatrix}=
    \begin{bmatrix}
      7875.00\\
      6319.392\\
      7\\
      3
    \end{bmatrix}
  \end{align*}

    Πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_0}}}=
  \begin{bmatrix}
    \sigma_{E_0}^{2} & 0 & 0 & 0\\
    0 & \sigma_{N_0}^{2} & 0 & 0\\
    0 & 0 & \sigma_{\dot{E}_0}^{2} & 0\\
    0 & 0 & 0 & \sigma_{\dot{N}_0}^{2}
  \end{bmatrix}=
   \begin{bmatrix}
    20 & 0 & 0 & 0\\
    0 & 20  & 0 & 0\\
    0 & 0 & 0.5 & 0\\
    0 & 0 & 0 & 0.5
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Πρόβλεψη}
  \label{s1:kalman}
  
  Το διάνυσμα κατάστασης τη χρονική στιγμή $t_1$ από τη διαδικασία της πρόβλεψης
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{1/0}=T\hat{x}_0}}=
    \begin{bmatrix}
      8295.000\\
      6499.392\\
      7\\
      3
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  
    Πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{1/0}}=TQ_{\hat{x}_0}T^{T}+HQ_{g}H^{T}}}=
  \begin{bmatrix}
    56900 & 0 & 1866 & 0\\
    0 & 56900 & 0 & 1866\\
    0 & 0 & 61.77 & 0\\
    0 & 0 & 0 & 61.77
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Φιλτράρισμα - Ενημέρωση}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{A_1\hat{x}_{1}=\delta \ell + v_1}}=
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{A_1}}=
    \begin{bmatrix}
      -0.4379 & -0.8990 & 0 & 0\\
      -0.7617 & -0.6479 & 0 & 0\\
      -0.9959 & -0.0907 & 0 & 0
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{\boldsymbol{\delta \ell}}}=
  \begin{bmatrix}
    s_{1A} - s_{1/0,A}\\
    s_{1B} - s_{1/0,B}\\
    s_{1C} - s_{1/0,C}
  \end{bmatrix}=
   \begin{bmatrix}
    -17.6\\
    -10.8\\
    3.5
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Φιλτράρισμα - Ενημέρωση}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{G_{1/0}= Q_{\hat{x}_{1/0}}A_{1}^{T}(Q_{\ell}+A_{1}Q_{\hat{x}_{1/0}}A_{1}^{T})^{-1}}}=
  \begin{bmatrix}
  0.2755 & -0.2517 & -09327\\
  -0.9450 & -0.3250 & 0.6641\\
  0.0090 & -0.0083 & -0.0306\\
  -0.0310 & -0.0107 & 0.0218
  \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{w_{1/0}=\boldsymbol{\delta \ell}}}=
    \begin{bmatrix}
    -17.6\\
    -10.8\\
    3.5
  \end{bmatrix}
  \end{align*}
  
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{\hat{x}_1=\hat{x}_{1/0}+G_{1/0}w_{1/0}}}=
  \begin{bmatrix}
  8289.594\\
  6521.882\\
  6.823\\
  3.738
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Φιλτράρισμα - Ενημέρωση}
  \label{s1:kalman}
  \begin{align*}
  \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_1}=(I-G_{1/0}A_{1})Q_{\hat{x}_{1/0}}}}=\\
  \begin{bmatrix}
   1.0092 & -0.7980 & 0.0331 & -0.0262\\
    & 1.4398 & -0.0262 & 0.0472\\
     &  & 0.5068 & -0.0009\\
      &  &  & 0.5072
  \end{bmatrix}
  \end{align*}

\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Eξομάλυνση}
  \label{s1:kalman}
  
  Το ομαλοποιημένο διάνυσμα κατάστασης για $t=1$
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_1}(s)} = \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{1}}} 
  \end{align*}
  και ο ομαλοποιημένος πίνακας συντελεστών βάρους
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{1}(s)}=Q_{\hat{x}_{1}}}}
  \end{align*}
  Για την χρονική στιγμή $t=0$ ισχύει:
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{0}}(s)} = \mathrm{\mathbf{\hat{x}_{0} + S_{1}(\hat{x}_{1}(s) - \hat{x}_{1/0} )}}
  \end{align*}
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_{0}(s)} = Q_{\hat{x}_{0}} + S_{1}(Q_{\hat{x}_{1}(s)} - Q_{\hat{x}_{1/0}})S_{1}^{T} }}
  \end{align*}
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{S_{1} = Q_{\hat{x}_{0}}T^{T}Q_{\hat{x}_{1/0}}^{-1} }}
  \end{align*}
  
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Eξομάλυνση-αποτελέσματα}
  \label{s1:kalman}
  \vskip-.2cm
  Το ομαλοποιημένο διάνυσμα κατάστασης για $t=1$
  \begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{\hat{x}_1}(s)} =  
    \begin{bmatrix}
  7874.993\\
  6319.412\\
  6.994\\
  3.021
  \end{bmatrix}
  \end{align*}
Πίνακας συντελεστών βάρους
\begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{Q_{\hat{x}_0}}(s)} =  
    \begin{bmatrix}
    19.9658 & -0.000005 & -0.0306 & -0.000004\\
     & 19.9658 & -0.000004 & -0.0306\\
      &  & 0.04694 & -0.000003\\
       &  &  & 0.4694
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
όπου
\begin{align*}
    \mathrm{\mathbf{S_1}} =  
    \begin{bmatrix}
    0.0429 & 0 & -1.2970 & 0\\
    0 & 0.0429 & 0 & -1.2970\\
     0.0319 & 0 & -0.9568 & 0\\
     0 & 0.0319 & 0 & -0.9568
    \end{bmatrix}
  \end{align*}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% ------------------------------------------------------------------------------
\begin{frame}
  \frametitle{Παράδειγμα φίλτρου Kalman}
  \framesubtitle{Στοιχεία πορείας}
  \label{s1:kalman}
  Μήκος διαδρομής
  \begin{align*}
  \sigma_i=\sigma_{i-1}+\sqrt{(E_i-E_{i-1})^{2}+(N_i-N_{i-1})^{2}}
  \end{align*}

  Ταχύτητα
\begin{align*}
v_i=\sqrt{\dot{E}_{i}^{2}+\dot{N}_{i}^{2}}
  \end{align*}
Αζιμούθιο
\begin{align*}
\alpha_{i}=arctan(\frac{\dot{E}_{i}}{\dot{N}_{i}})
  \end{align*}
\end{frame}
\note{} % Add notes for this slide

% % ------------------------------------------------------------------------------
% \begin{frame}
%   \frametitle{}
%   \framesubtitle{}
%   \label{s1:constraints}
% 
% \end{frame}
% \note{} % Add notes for this slide

