# Оброблення датасету (ітерація 3)

Було завантажено датасет із 109 волонтерів та 64 сигналами. Із цих 64 сигналів були узяті Fp1, Fp2, Af7 (лобні точки) та такі стани мозку:
1. R01 - Відпочинок, очі відкриті
2. R02 - Відпочинок, очі закриті
3. R03 - Почергово відпочинок, стискання та розтискання лівого кулаку, стискання та розтискання правого кулаку
4. R04 - Почергово відпочинок, представлення стискання та розтискання лівого кулаку, представлення стискання та розтискання правого кулаку

Для рекурентного аналізу було вибрано $\tau=1$,  $m=4$.

Наступним кроком за допомогою [PyRQA](https://pypi.org/project/PyRQA/) було обчислено для кожного сигналу наступні параметри:
1. `L_min`: Мінімальна довжина діагональної лінії (L_min) - найменша довжина діагональної лінії в рекурентному графі.
4. `V_min`: Мінімальна довжина вертикальної лінії (V_min) - найменша довжина вертикальної лінії в рекурентному графі.
5. `W_min`: Мінімальна довжина білої вертикальної лінії (W_min) - найменша довжина білої вертикальної лінії в рекурентному графі.
6. `RR`: Рекурентна частота (RR) - відношення кількості рекурентів до загальної кількості точок у рекурентному графі.
7. `DET`: Визначеність (DET) - відношення кількості точок у рекурентному графі, що утворюють діагональні лінії, до загальної кількості точок.
8. `L`: Середня довжина діагональної лінії (L) - середня довжина діагональних ліній у рекурентному графі.
9. `L_max`: Найбільша довжина діагональної лінії (L_max) - найбільша довжина діагональної лінії у рекурентному графі.
10. `DIV`: Дивергенція (DIV) - відношення кількості точок, які не утворюють рекурентів, до загальної кількості точок у рекурентному графі.
11. `L_entr`: Ентропія діагональних ліній (L_entr) - міра непорядку або невизначеності у розподілі діагональних ліній у рекурентному графі.
12. `LAM`: Ламінарність (LAM) - відношення кількості точок у рекурентному графі, що утворюють вертикальні лінії, до загальної кількості точок.
13. `TT`: Час захоплення (TT) - середній час, який система проводить в області рекурентного простору.
14. `V_max`: Найбільша довжина вертикальної лінії (V_max) - найбільша довжина вертикальної лінії у рекурентному графі.
15. `V_entr`: Ентропія вертикальних ліній (V_entr) - міра непорядку або невизначеності у розподілі вертикальних ліній у рекурентному графі.
16. `W`: Середня довжина білої вертикальної лінії (W) - середня довжина білих вертикальних ліній у рекурентному графі.
17. `W_max`: Найбільша довжина білої вертикальної лінії (W_max) - найбільша довжина білої вертикальної лінії у рекурентному графі.
18. `W_div`: Дивергенція найбільшої білої вертикальної лінії (W_div) - відношення кількості точок, які не утворюють найбільшу білу вертикальну лінію, до загальної кількості точок у рекурентному графі.
19. `W_entr`: Ентропія білих вертикальних ліній (W_entr) - міра непорядку або невизначеності у розподілі білих вертикальних ліній у рекурентному графі.
20. `DET/RR`: Відношення визначеності до рекурентної частоти (DET/RR) - відношення показника визначеності до показника рекурентної частоти.
20. `LAM/DET`: Відношення ламінарності до визначеності (LAM/DET) - відношення показника ламінарності до показника визначеності.

Отримані параметри були відображені за допомогою [matplotlib](https://pypi.org/project/matplotlib/) та функції що будує графіки через [Скрипкову діаграму](https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B4%D1%96%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0). Таким чином ми наочно можемо бачити які значення отримують кожні із параметрів найчастіше. При відображенні на графіку значення були відфільтровані, прибрані нульові значення, та нескінчено великі значення.

![[Plot 3/tau.png]]
![[Plot 3/m.png]]
![[Plot 3/L_min.png]]
![[Plot 3/V_min.png]]
![[Plot 3/W_min.png]]
![[Plot 3/RR.png]]
![[Plot 3/DET.png]]
![[Plot 3/L.png]]
![[Plot 3/L_max.png]]
![[Plot 3/DIV.png]]
![[Plot 3/L_entr.png]]
![[Plot 3/LAM.png]]
![[Plot 3/TT.png]]
![[Plot 3/V_max.png]]
![[Plot 3/V_entr.png]]
![[Plot 3/W.png]]
![[Plot 3/W_max.png]]
![[Plot 3/W_div.png]]
![[Plot 3/W_entr.png]]
![[Plot 3/DET_RR.png]]
![[Plot 3/LAM_DET.png]]

---
Посилання:
1. [Schalk, G., McFarland, D.J., Hinterberger, T., Birbaumer, N., Wolpaw, J.R. BCI2000: A General-Purpose Brain-Computer Interface (BCI) System. IEEE Transactions on Biomedical Engineering 51(6):1034-1043, 2004.](http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15188875)
2. Rawald, T., Sips, M., Marwan, N. (2017): PyRQA - Conducting Recurrence Quantification Analysis on Very Long Time Series Efficiently. - Computers and Geosciences, 104, pp. 101-108.

---
Copyright (c) 2024 Yehor Panasenko \<gaura.panasenko@gmail.com\> 