\documentclass[12pt, a4paper]{article}

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{indentfirst}
\usepackage[ddmmyyyy]{datetime}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{listings}
\usepackage{xcolor}


\renewcommand{\dateseparator}{.}
\renewcommand{\contentsname}{Permbajtja}
\lstloadlanguages{SQL}
\lstset{
  basicstyle=\ttfamily\small,
  language=SQL,
  numbers=left,
  breaklines=true,
  showstringspaces=false,
  columns=flexible,
  keepspaces=true
}

\title{Nje sistem databaze per kinematografine}
\author{
    Andri Reveli - \href{mailto:andri.reveli@fshnstudent.info}{\texttt{andri.reveli@fshnstudent.info}}
    \and
    Ardit Sokoli - \href{mailto:ardit.sokoli@fshnstudent.info}{\texttt{ardit.sokoli@fshnstudent.info}}
    \and
    Armando Shukulli - \href{mailto:armando.shukulli@fshnstudent.info}{\texttt{armando.shukulli@fshnstudent.info}}
    \and
    Edmond Hyka - \href{mailto:edmond.hyka@fshnstudent.info}{\texttt{edmond.hyka@fshnstudent.info}}
    \and
}

\begin{document}
\maketitle
\tableofcontents

\newpage

\section{Pershkrimi}
Ky projekt synon te implementoje nje sistem databaze per industrine kinematografike e cila do te
lehtesonte punen per perzgjedhjen e nje ose disa filmave bazuar ne kritere specifike.

Databaza do te realizoje grupimin e filmave te ndryshem ne kategori specifike bazuar ne zhanrin e
filmit, vitin e prodhimit, kohezgjatjes ne minuta si dhe te sjelli te dhena per stafin e tij duke
vene fokusin te aktoret, regjizoret, producentet dhe stafin teknik te tyre.

Databaza do te jete e organizuar ne tabela specifike per stafin e filmit me rolet e gjithesecilit,
vleresimet nga juria dhe ne rastin e serialeve do te ofroje grupimin e tyre sipas struktures
\texttt{Sezon\#Episod\#}. Gjthashtu do lejoje emertimin e ndryshem te filmave dhe serialeve bazuar
ne rajonet e ndryshme gjeografike.

Ne perfundim te ketij projekti cdo perdorues do te jete ne gjendje te filtroje seriale apo filma te
drejtuar nga nje regjizor i caktuar apo ku merr pjese nje aktor i dhene, te mund te gjeje filmat te
cilet jane pershtatur ne numrin me te madhe te gjuheve te huaja ose te rendise zhanerat me te
preferuara te audiences per periudha te caktuara kohore.

\section{Objektivat}
Projekti synon krijimin e nje sisteme databaze qe te mund tu vije ne ndihme industrise
kinematografike si dhe adhuruesve te ketij zhanri arti. Databaza do te permbaje te dhena per 2 nga
elementet themelore te kinematografise: filmat (dhe titujte alternative te te tyre si pasoje e
perkthimeve ne gjuhe te huaja) dhe stafi qe ka realizuar ate produksion.

Pertej ketyre synon t'u jape mundesi perdoruesve te aksesojne vleresimet e kritikes per nje film
specifik apo edhe te llogarise vleresimin mesatar per secilin film duke perftuar keshtu nje list me
filmat me te preferuar te kritikeve profesionist.

Se fundmi, si cdo databaze tjeter nje nga arsyet themelore se pse vendoset te ngrihet nje databaze
eshte te sigurohet akses i shpejte dhe i sigurt te te dhenat. Shtimi i nje numri te madhe rekordesh
duhet te shoqerohet me nje ulje te performances sa me te vogel te jete i mundshem si dhe te ruhet
itegriteti i te dhenave. Duhet parandaluar dublikimi i te dhenave dhe futja e rekordeve te
pavlefshme.

\section{Organizimi i databazes}
\subsection{Skema ER}
\includegraphics[width = \textwidth]{resource/eer-diagram.png}

\subsection{Tabela film} \label{tabela-film}
Per sa i perket filmave, per ato do te ruhen te dhena te tilla si kohezgjatja, zhanri dhe viti i
prodhimit. Arsyeja se perse jane zgjedhur keto atribute qendron te menyra se si kritiket e kinemase
perzgjedhin t'i kategorizojne filmat. Kohezgjatja eshte e rendesishme pasi shume festivale i
kategorizojne filmat ne filma me metrazh te shkurter (zakonisht me pak se 40
minuta)\footnote{\url{https://en.wikipedia.org/wiki/Short_film}}. Si rrjedhoje perdoruesit e
databazes mund te selektojne te gjithe filmat me metrazh te shkurter me ane te nje \textit{query}
teper te thjeshte.

Viti i prodhimit eshte nje tjeter atribut me rendesi. Ne keto mbi 120 vite te
kinematografise\footnote{\url{https://en.wikipedia.org/wiki/Cinematography\#Film}} shume filma jane
ribere bazuar ne filmin origjinal duke tejkaluar kufizimet ne cilesine e produksioneve te kohes ose
si ne rastin e trendeve te fundit duke i ribere filmat vizatimore me \textit{live
action}\footnote{\url{https://en.wikipedia.org/wiki/Live_action}}. Vete fansat dhe kineastet, shpesh
e perdorin vitin e prodhimit te filmit per te identifikuar nje realizim te nje filmi nga nje tjeter
si psh: Hamlet (1948)\footnote{\url{https://en.wikipedia.org/wiki/Hamlet_(1948_film)}} per t'iu
referuar nje prej pershtatje me te famshme te vepres se Shekspirit nga regjizori dhe vete aktori ne
rolin protagonist Laurence Olivier dhe Hamlet
(1996)\footnote{\url{https://en.wikipedia.org/wiki/Hamlet_(1996_film)}} nje tjeter pershtatje shume
e famshme ku vete regjizori luan rolin e Hamletit, por e realizuar gati 50 vjet me vone dhe me nje
ngjyrim artistik krejt tjeter.

Zhanri eshte nje nga ato ceshtje teper te diskuetueshme. Ndonjehere nje film sikurse cdo veper
tjeter arti mund te kete nuanca nga disa zhanera, por ne do te marrim ne konsiderate vetem nuancen
dominante te realizimit per rrjedhoje do ta konsiderojme filmin
Amadeus\footnote{\url{https://en.wikipedia.org/wiki/Amadeus_(film)}} si nje film biografik ne vend
te dramatik.

\subsection{Tabela stafi}
Pervec realizimit shpesh jemi te interesuar edhe per ata qe kane qendruar pas produksionit:
regjizore, aktore, producent, drejtor fotografie etj. Per kete tabele eshte perzgjedhur skema
\textit{Many-to-Many}, ku uniciteti do te garantohet si bashkesia e prodhimit kartezian te filmit me
personin dhe punen qe ai ka kryer ne film. Sic e demostruam ne shembullin ne \ref{tabela-film}, ne
shume filma regjizori mund te zgjedhe te luaje rolin e nje personazhi pse jo edhe te protagonist per
rrjedhoje prodhimi kartezian i \texttt{film.id} me \texttt{person.id} eshte i pamjaftueshem dhe
kerkohet patjeter perfshirja e punes qe personi ka kryer ne kete film.

\subsection{Tabela alternativ}
Qellimi i ekzistences se ketij entiteti eshte te dokumentoje pershtatjen, dublimin ose perkthimin e
nje filmi ne gjuhe te huaj. Ky entitet duhet te konsiderohet si nje entitet i dobet pasi vete
ekzistenca e pershtatjes se nje filmi kushtezohet nga ekzistenca e nje filmi origjinal. Kjo ben qe
celsi primar te zgjerohet pertej perkufizimi tone te pare \texttt{alternativ.gjuha} \(\times\)
\texttt{alternativ.titull} qe te perfshije edhe \texttt{film.id}. Megjithate ky diskutim ia vlen te
konsiderohet me shume si nje diskutim teorik mbi natyren e entiteve pasi relacioni
\textit{One-to-Many} midis \texttt{film} dhe \texttt{alternativ} do te na detyronte te benim te
njejte gje.

\section{Skema relacionale}
\begin{lstlisting}
CREATE TABLE person(
       id INTEGER PRIMARY KEY,
       emri VARCHAR(20) NOT NULL,
       ditelindja DATE,     --- per filma shume te vjeter per te cilet mund te kete mungese te dhenash
);

CREATE TABLE film(
       id INTEGER PRIMARY KEY,
       titull VARCHAR(30) NOT NULL,
       prodhimi DATE,       --- per filma shume te vjeter per te cilet mund te kete mungese te dhenash ose filmi nuk eshte shfaqur akoma
       zhanri VARCHAR(20) NOT NULL,
       kohezgjatja INTEGER CHECK(kohezgjatja > 0),
);

CREATE TABLE vleresim(
       film FOREIGN KEY REFERENCES(film),
       kritik FOREIGN KEY REFERENCES(person),
       nota FLOAT CHECK(nota >= 0 AND nota <= 10)
       PRIMARY KEY(film, kritik),
);

CREATE TABLE stafi(
       film FOREIGN KEY REFERENCES(film),
       person FOREIGN KEY REFERENCES(person),
       puna VARCHAR(30) NOT NULL,
       PRIMARY KEY(film, person, puna),
);

CREATE TABLE alternativ(
       film FOREIGN KEY REFERENCES(film),
       titull VARCHAR(30) NOT NULL,
       gjuha VARCHAR(20) NOT NULL,
       PRIMARY KEY(film, titull, gjuha),
);

CREATE TABLE serial(
       film FOREIGN KEY REFERENCES(film),
       sezon INTEGER NOT NULL,
       episod INTEGER NOT NULL,
       titull VARCHAR(30) NOT NULL,
       PRIMARY KEY(film, sezon, episod),
);

CREATE TABLE studio(
       emri VARCHAR(30) PRIMARY KEY,
       drejtues FOREIGN KEY REFERENCES(person),
       adresa VARCHAR(50) NOT NULL,
);

CREATE TABLE produksion(
       film FOREIGN KEY REFERENCES(film),
       studio FOREIGN KEY REFERENCES(studio),
       PRIMARY KEY(film, studio),
);
\end{lstlisting}

\section{Aplikime praktike}
Shembujte e meposhtem paraqesin nje bashkesi te problemeve per te cilat databaza ne fjale jep
zgjidhje:
\begin{enumerate}
    \item Te gjithe zhanerat e historise se kinematografise.
    \begin{lstlisting}[language=SQL]
    SELECT DISTINCT(zhanri)
    FROM film;
    \end{lstlisting}

    \item Filmi me i gjate/shkurter per secilin zhaner.
    \begin{lstlisting}[language=SQL]
    WITH zhanerat(zhanri, kohezgjatja) AS ( --- kohezgjatja maksimale per secilin zhaner
        SELECT zhanri, MAX(kohezgjatja)
        FROM film
        GROUP BY zhanri
    )
    SELECT film.zhanri, film.titull, film.kohezgjatja
    FROM film JOIN zhanerat ON
                film.kohezgjatja = zhanerat.kohezgjatja AND
                film.zhanri = zhanerat.zhanri
    ORDER BY film.kohezgjatja;
    \end{lstlisting}

    \item Numri i filmave te prodhuar per secilin zhaner.
    \begin{lstlisting}[language=SQL]
    SELECT zhanri, COUNT(*) AS nr_prodhimeve
    FROM film
    GROUP BY zhanri
    ORDER BY nr_prodhimeve;
    \end{lstlisting}

    \item Numri filmave te prodhuar per secilen dekade.
    \begin{lstlisting}[language=SQL]
    SELECT (EXTRACT(YEAR FROM prodhimi) / 10 * 10) AS dekada,   --- funksion specifik i ORACLE
            COUNT(*) AS nr_prodhimeve
    FROM titles
    WHERE premiered IS NOT NULL
    GROUP BY dekada
    ORDER BY nr_prodhimeve;
    \end{lstlisting}

    \item \(N\) filmat me te dubluar te te gjitha koherave.
    \begin{lstlisting}[language=SQL]
    WITH dublim AS (
        SELECT film, COUNT(*) AS nr_dublimeve
        FROM alternativ
        GROUP BY film
        ORDER BY nr_dublimeve
        LIMIT 10        --- shembull: top 10
    )
    SELECT film.titull, nr_dublimeve
    FROM dublim JOIN film ON film.id = dublim.film
    ORDER BY nr_dublimeve DESC;
    \end{lstlisting}

    \item \(N\) filmat me te vleresuar nga kritika te te gjitha koherave.
    \begin{lstlisting}[language=SQL]
    WITH top_10 AS (
        SELECT film, AVG(vleresim) AS mesatare
        FROM vleresim
        GROUP BY film
        ORDER BY mesatare
        LIMIT 10
    )
    SELECT titull, mesatare
    FROM film JOIN top_10 ON film.id = top_10.film
    ORDER BY mesatare DESC;
    \end{lstlisting}

    \item Personat qe kane punuar ne filmat e drejtuar nga Steven Spielberg.
    \begin{lstlisting}[language=SQL]
    WITH filmat_spielberg AS (
        SELECT film
        FROM stafi
        WHERE puna = 'regjizor' AND person = ( --- Steven Spielberg
            SELECT id
            FROM person
            WHERE emri = 'Steven Spielberg'
        )
    )
    SELECT person, film
    FROM stafi
    WHERE film IN filmat_spielberg
    ORDER BY film;
    \end{lstlisting}

    \item Te gjithe filmat ku personi \(X\) dhe \(Y\) marrim pjese se bashku qofte si regjizor ose
    si aktor.
    \begin{lstlisting}[language=SQL]
    CREATE VIEW filmat_x AS (
        SELECT DISTINCT(film)
        FROM stafi
        WHERE puna IN ('regjizor', 'aktor') AND stafi.person IN (
            SELECT id
            FROM person
            WHERE emri = X     --- personi X
        )
    );
    CREATE VIEW filmat_y AS (
        SELECT DISTINCT(film)
        FROM stafi
        WHERE puna IN ('regjizor', 'aktor') AND stafi.person IN (
            SELECT id
            FROM person
            WHERE emri = Y     --- personi Y
        )
    );
    SELECT FROM filmat_x INTERSECT filmat_y;
    \end{lstlisting}

    \item Rendisni te gjitha serite e Game of Thrones sipas struktures \texttt{Sezon\#Epison\#}.
    \begin{lstlisting}[language=SQL]
    SELECT serial.titull, serial.sezon, serial.episod
    FROM serial
    WHERE serial.film = (
        SELECT id
        FROM film
        WHERE film.titull = 'Game of Thrones'
    )
    ORDER BY sezon ASC, episod ASC;
    \end{lstlisting}
\end{enumerate}

\section{Performanca}
Tabelat \texttt{film} dhe \texttt{person} jane tabela qe nuk referojne asnje tabele tjeter, por
shume tabela kane reference ndaj ketyre tabela dhe disa madje jane tabela prodhim kartezian i ketyre
te dyjave. Per te shmangur Renien e ndjeshme te performances gjate ekzekutimit te query-ve mund t'i
indeksojme keto 2 tabela, te pakten mbi celesat primare. Ne tabelen \texttt{film} mund te
konsiderojme krijimin e nje indeksi mbi titullin e nje filmi, pasi eshte shume e larte mundesia qe
nje perdorues i kesaj databaze te shkruaj query qe i referohen nje titulli specifik.

Kjo menyre e te menduarit mund te zgjerohej edhe ne tabelat e tjera, por 2 probleme kryesore
evidentohen qe s'na bejne aq entuziaste per t'i indeksuar:
\begin{enumerate}
    \item Tabelat e tjera i referohen 2 tabelave te mesiperme dhe databazat moderne jane te
    optimizuara per te kryer \textit{join-ne} mbi tabela te medha dhe per me teper ne e kemi nje
    \textit{index}.
    \item Ne kushte te nje databaze qe ruan nje sasi te madhe informacioni indeksimi i cdo tabele do
    te sillte nje rritje akoma me te madhe sasise se informacionit. Kjo do te sillte rritje te
    kostove per ta mbajtur ne pune databazen pasi do te kerkohej me teper hapsire fizike per
    ruajtjen e informacionit dhe pajisjet fizike \textit{hard disk} ose \textit{SSD} duhet te jene
    te optimizuara per lexim dhe shkrim ne kushte te tilla qe te ruhet performanca si ne nje pajisje
    fizike me kapacitet me te vogel.
\end{enumerate}

\begin{lstlisting}
CREATE UNIQUE INDEX film_id ON film(id);
CREATE UNIQUE INDEX person_id ON person(id);
CREATE INDEX film_titull ON film(titull);
\end{lstlisting}

\end{document}
