

% Umístění obsahu paměťového média do příloh je vhodné konzultovat s vedoucím
\chapter{Obsah přiloženého paměťového média}
\label{storage}

\begin{itemize}
   \item \texttt{3d\_print/} - Složka obsahuje díly ochranné krabičky vestavěného zařízení určené pro 3D tisk.
   \item \texttt{mobile\_application/} - Složka obsahuje projekt Android Studia, ve kterém je vytvořena mobilní aplikace.
   \item \texttt{raspberry\_pi/} - Složka obsahuje soubory potřebné k instalaci systému na jednodeskový počítač Raspberry Pi.
   \item \texttt{text\_src/} - Složka obsahuje zdrojové soubory Latexu pro tvorbu textu práce.
   \item \texttt{system\_testing/} - Složka obsahuje fotky a video, které byly pořízeny během testování systému na letišti v Kotvrdovicích.
   \item \texttt{raspberry\_pi/README.txt} - Soubor obsahuje návod jak zprovoznit programy prováděné na Raspberry Pi.
   \item \texttt{mobile\_application.apk} - Instalační soubor mobilní aplikace.
\end{itemize}

\chapter{Podrobný popis implementace systému}

Tato příloha obsahuje podrobný popis implementace vestavěného zařízení a přístupové mobilní aplikace 

\section*{Podrobný popis implementace softwaru vestavěného zařízení}
\label{detailed embeded device implementation}

V následujících sekcích je podrobně popsána implementace jednotlivých částí, ze kterých je software vestavěného zařízení zhotoven.

\subsection*{Popis struktury Databáze uchovávající data vestavěného zařízení}

Databáze slouží vestavěnému zařízení pro uchování všech záznamů o pilotech a letových záznamech ultralehkého letounu. Data v~databázi jsou rozdělena do tří tabulek User, Flight a GPS\_Log. 

Tabulka User uchovává data o uživatelích využívajících systém. Ke každému uživateli je uchováváno jeho přihlašovací jméno, heslo, role a symbol. Role odlišuje dva podporované typy uživatelů potřebné pro rozdělení práv v mobilní aplikaci. Uživatelem může být majitel letadla, pak má přístup k veškerým datům a editaci, nebo pilot, který používá aplikaci jen pro prohlížení svých vlastních letových záznamů. Poslední uchovávanou hodnotou je jednoznakový symbol, který slouží pilotům pro jejich identifikaci na vestavěném zařízení před začátkem letu. Pro majitele letadla je tato hodnota vždy prázdná protože ho nejde použít jako pilota.

Tabulka Flight slouží pro namapování jednotlivých logovacích záznamů na konkrétního pilota, což představuje jeden konkrétní let. Odkaz na pilota může být prázdný, pokud během letu nebyl žádný stanoven, pak je tento let uložen bez této hodnoty a je očekáváno, že se k~němu pilot později přiřadí přes mobilní aplikaci.

V tabulce GPS\_Log jsou uloženy logovací záznamy, které vytvořil logovací program při zaznamenání, že je ultralehký letoun ve stavu letu. Každý log obsahuje odkaz na let, ke kterému patří i časové razítko v UTC, kdy byl záznam pořízen. Každý log má také místo pro zeměpisnou šířku a délku, tyto údaje se však vyplňují jen pokud je navázané validní GPS spojení, jinak je tento údaj nedostupný a je možné tvořit záznamy jen podle měřiče otáček.

Databáze je uložena v souboru airplane\_data.db, který se nachází ve stejné složce jako všechny ostatní soubory potřebné pro běh systému. Problémem s implementací této databáze je, že k ní přistupují dva programy současně. Může tedy nastat, že tabulku databáze používá jeden program pro editaci a druhý program by pak tuto tabulku nemohl použít. Z tohoto důvodu oba programy při jakékoli změně hned ukončují započatou transakci, aby byla tabulka zamčená na co nejmenší možný čas. Práce s databází v zaznamenávači letu byla také omezena jen na krátký okamžik před začátkem nebo po konci letu, kdy je potřeba uložit pořízená data do databáze. Lze tedy očekávat, že výskyt problému je velice málo pravděpodobný a nastane jen zřídka.

\subsection*{Implementace programu Bluetooth komunikace s mobilním zařízením}

Tento program slouží k tomu, aby poskytl mobilní aplikaci zaznamenaná data o pilotech a jejich letech, která získává z interní databáze vestavěného zařízení. V programu bylo nutné vyřešit automatické ovládání Bluetooth modulu a následně schéma přenosu dat mezi vestavěným zařízením a mobilní aplikací.

Program je interně rozdělen do dvou hlavních částí. První část, která se provádí hned po spuštění, se stará o nastavení Bluetooth modulu. Bluetooth modul je potřebné nastavit tak, aby se s ním mohli uživatelé kdykoli spárovat a nebyl potřebný žádný zásah na straně vestavěného zařízení pro uskutečnění nových spojení. Tato funkčnost je důležitá pro nové uživatele, kteří si stáhnou mobilní aplikaci a chtějí se podívat na svá data bez nutnosti nějakého nastavování na interním zařízení. Pro dosažení této funkčnosti jsou prováděny příkazy příkazové řádky, které nastaví viditelnost zařízení a automatické párování přes bluetoothctl\footnote{\url{https://www.linux-magazine.com/Issues/2017/197/Command-Line-bluetoothctl}}. Pro umožnění
posílání zpráv přes Bluetooth modul v Pythonu bylo potřeba do Raspberry Pi doinstalovat
knihovnu pybluez\footnote{\url{https://github.com/pybluez/pybluez}} a balíček bluetooth\footnote{\url{https://packages.ubuntu.com/bionic/bluetooth}}, které tuto funkčnost umožňují.

Dále program obsahuje hlavní část celé komunikace, která přijímá zprávy od mobilní aplikace a odesílání výsledky dotazů zpět mobilní aplikaci. Tato část je vytvořena ze dvou vnořených nekonečných smyček, kde první z nich nastaví Bluetooth do serverového módu, který čeká na navázání jakéhokoli spojení. Po úspěšném navázání spojení program přechází do druhé nekonečné smyčky, ve které přijímá příkazy od mobilního zařízení, podle kterých pracuje s~interní databází a posílá odpovědi stanovené vytvořeným přenosovým protokolem. Po zrušení navázaného spojení program dorazí opět na začátek první nekonečné smyčky, kde čeká na navázání nového spojení. Pokud by se s vestavěným zařízením spárovalo nějaké zařízení bez požadované aplikace, bude jen blokovat spojení pro další zařízení, žádná data se však nepřenesou, protože by zařízení muselo začít komunikovat přes stanovený protokol, aby mohl program nějak odpovědět.
\newline

Následuje popis protokolu využívaného pro přenos dat. Komunikace je ve směru od mobilní aplikace k vestavěnému zařízení:
\begin{itemize}
   \item \textbf{Send table User}: Požadavek na odeslání tabulky User z databáze. Odpověď je odesílána po řádcích. První řádek obsahuje číslo, které udává kolik záznamů se celkem přenese, další řádky obsahují záznamy ze sloupců tabulky oddělených znakem \textasciitilde{}. Každá hodnota je odesílána ve formátu název sloupce:hodnota.
   \item \textbf{Send table Flight}: Požadavek na odeslání tabulky Flight z databáze. Odpověď je odesílána po řádcích. První řádek obsahuje číslo, které udává kolik záznamů se celkem přenese, další řádky obsahují záznamy ze sloupců tabulky oddělených znakem \textasciitilde{}. Každá hodnota je odesílána ve formátu název sloupce:hodnota.
   \item \textbf{Send table GPS\_Log}: Požadavek na odeslání tabulky GPS\_Log z databáze. Odpověď je odesílána po řádcích. První řádek obsahuje číslo, které udává kolik záznamů se celkem přenese, další řádky obsahují záznamy ze sloupců tabulky oddělených znakem \textasciitilde{}. Každá hodnota je odesílána ve formátu název sloupce:hodnota.
   \item \textbf{Delete Flight ID:.}: Tento příkaz slouží majiteli ultralehkého letounu pro mazání letů uložených na vestavěném zařízení. Program přijme ID záznamu ke smazání a~smaže ho z~databáze. Po úspěšném smazání záznamu odpovídá program zprávou OK.
   \item \textbf{Delete User ID:.}:  Tento příkaz slouží majiteli ultralehkého letounu pro mazání pilotů uložených na vestavěném zařízení. Program přijme ID pilota ke smazání a~smaže ho z~databáze. Po úspěšném smazání pilota odpovídá program zprávou OK.
   \item \textbf{Change Pilot Flight\_ID:.\textasciitilde{}Pilot\_Name:.\textasciitilde{}}: Příkaz slouží pro přiřazení pilota k~letovému záznamu. Program spojí jméno pilota s logovými záznamy přes tabulku Flight. Úspěšné přiřazení letu pilotovi indikuje program odesláním zprávy OK.
   \item \textbf{Edit User ID:.\textasciitilde{} Values Name:.\textasciitilde{}Password:.\textasciitilde{}Symbol:.\textasciitilde{}}: Tento příkaz slouží pro editaci záznamů o uživatelích v tabulce User. Povinná je vždy hodnota ID, ostatní hodnoty se mohou namíchat dle toho, co je u daného uživatele zapotřebí změnit. Úspěšná změna údajů uživatele je indikována mobilní aplikaci zprávou OK.
   \item \textbf{Create User Values Name:.\textasciitilde{}Password:.\textasciitilde{}Symbol:.\textasciitilde{}}: Tento příkaz slouží majiteli ultralehkého letounu pro tvorbu nových účtů pro piloty. V každé zprávě jsou tedy obsaženy údaje potřebné pro vykonání této činnosti. Úspěšné přidání nového pilota do databáze na vestavěném zařízení je indikováno odesláním zprávy OK.
   \item Pokud vestavěné zařízení dostane jinou zprávu než je výše uvedeno, tak odpovídá zprávou Invalid action, která udává připojenému zařízení, že zpráva není podporována a čeká se na další příchozí zprávu.
\end{itemize}

Jak lze z jednotlivých příkazů protokolu poznat, tak celá komunikace funguje na principu klient-server. Komunikaci vždy začíná mobilní zařízení a pokud dostane vestavěné zařízení validní příkaz, tak jej provede. Pokud má příkaz nějaký výsledek, tak se vytvořená data odešlou mobilnímu zařízení. Dále je také vidět, že příkazy jsou formulovány běžnou řečí a není využíváno žádných specifických kódů. Tento styl jsem zvolil z důvodu, že příkazů není velké množství a také je tento způsob přehledný pro účely debugování\footnote{\url{https://cs.wikipedia.org/wiki/Lad\%C4\%9Bn\%C3\%AD_(programov\%C3\%A1n\%C3\%AD)}}. Data v~jednotlivých zprávách jsou oddělována speciálním znakem, zde \textasciitilde{}. Tento způsob byl zvolen pro jednoduchou identifikaci částí zprávy pomocí regexu\footnote{\url{https://cs.wikipedia.org/wiki/Regul\%C3\%A1rn\%C3\%AD_v\%C3\%BDraz}}.

\subsection*{Implementace programu zaznamenávání letů}
Funkcionalita tohoto programu je zodpovědná za ovládání všech připojených komponent k~vestavěnému zařízení a podle údajů z nich rozhoduje o aktuálním stavu ultralehkého letounu, zda je na zemi a nebo ve stavu letu, pomocí tohoto stavu jsou nakonec tvořeny záznamy uchovávající proběhlé lety. K vytvoření tohoto programu bylo zapotřebí vyřešit komunikaci s~každou komponentou, zpracování jejich dat, vytvořit rozhodovací logiku, která určuje, v~jakém stavu je ultralehký letoun a nakonec vyřešit zaznamenávání těchto získaných dat pro účel tvorby jednotlivých záznamů o proběhlých letech.

Tento program je, stejně jako program pro Bluetooth komunikaci, rozdělen na dvě hlavní části. V první části se provádí inicializace všech potřebných proměnných důležitých pro další běh programu a inicializují se spojení mezi GPIO piny vestavěného zařízení a připojenými komponentami. Většina vytvořených proměnných zde slouží pro uchování globálních parametrů, nebo pro uložení hodnot, které slouží programu pro rozhodování o aktuálním stavu systému a přechodu mezi nimi. Uloženy jsou zde například všechny podporované znaky pro segmentový displej, které jsem vybral 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,C,E,F,G,H,J,L,P,U. Mezi proměnnými je také malá sekce konstant, které jsou důležité pro funkčnost celého rozhodovacího systému. Tyto konstanty určují například rozhodovací rychlost nebo otáčky motoru, od kterých se začíná uvažovat, že systém přechází ze stavu na zemi do stavu letu a naopak. Hodnoty rozhodovacích konstant je nutné určit pro každý systém zvlášť dle charakteristik stroje, do kterého se bude systém umisťovat. Za proměnnými se nachází kompletní nastavení GPIO pinů, které je potřeba pro komunikaci s připojenými komponentami. Nastaveny jsou zde všechny samostatné piny, sériová komunikace UART pro GPS modul a I2C komunikace pro RTC modul. Pro komunikaci s RTC modulem jsem využil volně dostupnou knihovnu vytvořenou výrobci modulu, která nabízí jednoduché rozhraní pro kompletní komunikaci s~tímto modulem, uloženou na platformě Github\footnote{\url{https://github.com/switchdoclabs/RTC_SDL_DS3231}}.

Druhou částí kódu je nekonečná smyčka, která čte data z připojených komponent a~určuje stav systému. Každý průchod cyklem se stará o určení, zda byl vybrán pilot a podle toho zobrazuje danou hodnotu na segmentovém displeji. Pokud nebyl od spuštění programu vybrán žádný pilot, je pomocí globálních proměnných zajištěno, aby displej každou sekundu blikal všemi segmenty a upozornil tak pilota, aby se k letu navolil. Dále se cyklus stará o~získání aktuálních hodnot otáček motoru a získání dat z GPS modulu. Otáčky motoru jsou získávány pomocí přerušení vyvolávaného logickou jedničkou přicházející od motoru přes vytvořený obvod přizpůsobení napěťových úrovní. V programu počítám, kolik přijde impulzů za sekundu a~podle této hodnoty následně vypočítám odpovídající počet otáček motoru za minutu. Pro motor Rotax 912, namontovaný na testovacím letadle, udávají 2 pulzy jednu otáčku motoru. Tato hodnota se může lišit pro konkrétní ultralehký letoun, ve kterém bude systém namontován. Potom by bylo nutné předělat i rovnici výpočtu otáček. GPS data jsou vyhodnocována trochu komplikovanějším způsobem. GPS modul posílá data v NMEA\footnote{\url{http://aprs.gids.nl/nmea/}} formátu a jsou odeslána modulem každou sekundu. Pro možnost práce s těmito daty je tedy v každém cyklu hlavní smyčky nutné přečíst všechna NMEA data a vyhodnotit, zda jsou validní a nebo GPS modul zatím nezachytil GPS signál. Získaná data jsou uložena do lokálních proměnných a slouží dál rozhodovacímu algoritmu pro určení stavu systému. Pokud není zachycen signál GPS, data v lokálních proměnných jsou prázdná a~aktuální rychlost nastavena na 0 uzlů.
\newline

Poslední částí hlavní smyčky je rozhodovací, kód který je vypsaný v sekci \ref{embeded device software description}. Jak lze na popisu jednotlivých stavů vidět, tak fáze letu a přistání se proti prvním fázím už nezabývají aktuální hodnotou otáček motoru, ale jen aktuální rychlostí. Tato úprava byla vytvořena proto, aby byl rozhodovací systém schopný o stavu systému rozhodnout i pokud má dostupnou jen jednu z hodnot. Může se stát, že se GPS spojení vůbec nenačte nebo se během letu přeruší. Pokud by pro rozhodovací systém byla dostupná jen hodnota aktuálních otáček motoru za minutu, tak během letu není jednoduché určit, kdy má let skončit. Je totiž běžné, že se nastavení výkonu motoru mění od volnoběhu do maximálního výkonu. Pro zajištění spolehlivého měření letu když je dostupná jen aktuální rychlost motoru pracuje rozhodovací systém tak, že po odstartování se rozhodovací logika přepíná do stavu letu, ve kterém už ale zůstává a bez načtení údaje o rychlosti se nemůže z tohoto stavu přepnout jinam. Let je tedy počítán až do doby, než je vypnut přívod energie, který se stává většinou ve stejný okamžik, kdy se letadlu vypíná motor. Zařízení tedy umožňuje tvořit rozumně přesné záznamy, ať už je dostupná jakákoli jedna z hodnot.
\newline

Ukládání letových logů je řešeno pomocí pomocného souboru, který si tento program vytváří. Program si do něj ukládá zvoleného pilota a všechny vytvořené logy, po ukončení letu jsou data z tohoto souboru přečtena, uložena do databáze a následně smazána, aby se mohl zaznamenávat další let. Když se zaznamenané logy neuloží před vypnutím systému, je soubor zpracován při dalším spuštění systému. Tento způsob nakládání se záznamy je výhodný pro koncentrování času, kdy je nutné zapsat data do databáze, také poskytuje lepší práci s databází při vkládání pilota k letu. Při přímé práci s~databází by bylo nutné při každé změně pilota tlačítkem změnit hodnoty v databázi, místo jednotného zapsání po ukončení letu.
\newpage

\section*{Podrobný popis implementace softwaru mobilní aplikace}
\label{detailed mobile aplication implementation}

Při tvorbě nové aplikace je vždy zapotřebí zvolit minimální verzi operačního systému Android, na které dokáže aplikace stále běžet. Výběr minimální verze má za důsledek, že v programu nebude možné použít určité konstrukce které jsou dostupné jen na novějších verzích a bude potřebné požadovanou funkčnost vytvořit zastaralejšími způsoby. Je tedy nutné vybrat verzi, kterou podporuje rozumné množství zařízení na trhu a zároveň už není příliš stará na to, aby výrazně omezovala nová zařízení. Pro usnadnění tohoto výběru lze použít tabulku dostupnou v tomto vývojovém prostředí, která zobrazuje přibližné procento zařízení které dokáží spustit aplikaci pro konkrétní verzi Androidu (viz obrázek \ref{Android versions}). Dle této tabulky jsem tedy nakonec vybral verzi 5.0, která podporuje v dnešní době většinu zařízení.

\begin{figure}[hbt]
	\centering
	\includegraphics[width=0.6\textwidth]{obrazky-figures/SDK_version.PNG}
	\caption{Tabulka vyjadřující přibližný poměr zařízení, která podporují aplikace po určité verze Androidu. Převzato z Android Studia. Platné k 07.04.2021}
	\label{Android versions}
\end{figure}

Samotná aplikace tvořená v Android Studiu se primárně skládá z aktivit, kde každá aktivita znázorňuje jedno okno mobilní aplikace. Pro vytvoření jedné aktivity je zapotřebí vytvořit dva soubory, které ji budou definovat, a to soubor .xml, ve kterém je uložen vzhled aktivity a soubor .kt, ve kterém je uložena funkčnost dané aktivity naprogramovaná v~programovacím jazyce Kotlin. 

\begin{figure}[hbt]
	\centering
	\includegraphics[width=0.8\textwidth]{obrazky-figures/Activity_lifecycle.png}
	\caption{Životní cyklus Android aktivity}
	\label{Activity lifecicle}
\end{figure}

Přecházení uživatele mezi jednotlivými aktivitami je řízeno takzvaným životním cyklem aktivity (viz obrázek \ref{Activity lifecicle}) ve kterém jsou znázorněny jednotlivé stavy, ve kterých může aktivita být a jak aktivita mezi jednotlivými stavy přechází. Běžně v mobilních aplikacích funguje, že když uživatel zmáčkne tlačítko zpět, tak se dostane na poslední aktivitu, na které byl předtím. Pro účely mé aplikace bylo však zapotřebí tuto funkčnost změnit, protože návrat mezi některými okny je v aplikaci, ať už z důvodu navázaného Bluetooth spojení nebo přihlášení uživatele, nemožný. Příkladem může být, že je uživatel na aktuální stránce svých letů a následně by se odhlásil, při zmáčknutí zpětného tlačítka by se uživatel při normální funkčnosti dostal zpátky na okno se svými lety, jako kdyby byl přihlášený, to je ale z pohledu přihlašování uživatelů kompletně špatně. Podobný problém by nastal i u aktivity umožňující navázání Bluetooth spojení, zde by ale nejspíš celá aplikace při provedení uvedeného manévru spadla. Podrobněji je celý tento postup vysvětlen v textu příslušejícímu konkrétním aktivitám.

Kromě aktivit je také v projektu vytvořen soubor SQLiteHelper.kt, ve kterém je vytvořena třída uchovávající databázi provozu letadla načtenou z vestavěného zařízení. To, že mobilní aplikace uchovává vlastní kopii letových dat, značně ponižuje závislost aplikace na nepřetržitém přenášení všech potřebných dat mezi mobilní aplikací a vestavěným zařízením. Implementace vnitřní databáze umožňuje jedno načtení dat, které se provede při navázání Bluetooth spojení, následně už pak mohou aktivity číst data z vnitřní databáze. Pro komunikaci s vestavěným zařízením jsou následně potřeba už jen jednoduché příkazy, které se využijí, pokud uživatel nějaká data mění či maže a je potřeba je propsat do hlavní databáze. Jinak by se po zavření mobilní aplikace ztratila a ostatním uživatelům by se nezobrazila. Lokální databáze také dovoluje ztrátu Bluetooth spojení během prohlížení záznamů uživatelem, v tomto případě může dál uživatel prohlížet všechna data, ale je nedostupná jakákoli editace.

Následuje popis aktivit využitých v aplikaci v přibližném pořadí, jak se zobrazují uživateli:
\newpage

\subsection*{SelectDeviceActivity}

\begin{figure}[hbt]
	\centering
	\includegraphics[width=0.5\textwidth]{obrazky-figures/SelectDeviceActivity.png}
	\caption{Ukázka vzhledu SelectDeviceActivity}
	\label{SelectDeviceActivity}
\end{figure}

Tato aktivita je první, která se uživateli zobrazí po spuštění aplikace a slouží uživateli k~výběru konkrétního vestavěnému zařízení, ke kterému se chce připojit, pokud by jich měl víc (viz obrázek \ref{SelectDeviceActivity}). V seznamu dostupných zařízení je vždy zobrazena zařízení, která jsou přes Bluetooth spárovaná s mobilním zařízením, pokud by se tedy uživatel připojoval poprvé, tak je důležité, aby nejdříve spároval zařízení v nastavení mobilního telefonu, jinak se mu zařízení nezobrazí. Platné spojení je navázáno, když uživatel vybere zařízení, které je v provozu a~je to platné vestavěné zařízení, ne např. bezdrátová sluchátka. Po navázání spojení se aplikace automaticky přepne do přihlašovací aktivity.
\newpage

\subsection*{LoginActivity}

\begin{figure}[hbt]
	\centering
	\includegraphics[width=0.5\textwidth]{obrazky-figures/LoginActivity.png}
	\caption{Ukázka vzhledu LoginActivity}
	\label{LoginActivity}
\end{figure}

LoginActivity, jak už název napovídá, slouží pro přihlášení konkrétního uživatele aby si mohl prohlédnout svá data na vestavěném zařízení (viz obrázek \ref{LoginActivity}). První věc která se spustí při zapnutí této aktivity, je stahování dat z vestavěného zařízení do interní databáze, která se následně využívá pro veškerou práci s daty. Aktivita obsahuje jednoduchý formulář, kam uživatel zadá své přihlašovací údaje, které se po stisknutí tlačítka k přihlášení ověří se záznamy v databázi a při zadání platných údajů je uživatel puštěn na další aktivitu, kterou je FlightsActivity. Aktivita také obsahuje tlačítko pro odpojení od zařízení pokud by se uživatel přihlásil ke špatnému vestavěnému zařízení, pokud jich má spuštěných víc naráz.
\newpage

\subsection*{FlightsActivity}

\begin{figure}[hbt]
	\centering
	\includegraphics[width=0.9\textwidth]{obrazky-figures/FlightsActivity.png}
	\caption{Ukázka funkčnosti FlightsActivity}
	\label{FlightsActivity}
\end{figure}

FlightsActivity slouží uživatelům pro zobrazení jejich letů, které jsou na vestavěném zařízení uložena, kromě letů příslušných jednotlivým pilotům jsou také zobrazeny lety, u~kterých nebyl vybrán pilot pro možnost jejich zpětného přiřazení (viz obrázek \ref{FlightsActivity}). Všechny záznamy lze seřadit vzestupně či sestupně podle data jejich pořízení a jména pilota. Kliknutím na konkrétní let se zobrazí FlightDetailActivity s podrobnějšími daty o letu. Záznamy o letech je také možné stáhnout pro následné zpracování, například na počítači. Data se stahují pomocí tlačítka přítomného na displeji a ukládají se do složky se staženými soubory mobilního zařízení. Pro jednoduché následné zpracování jsou data ukládána ve formátu CSV\footnote{\url{https://cs.wikipedia.org/wiki/CSV}}. Pro další navigaci mezi aktivitami je v pravém horním rohu okna přítomné menu umožnující pohyb mezi FlightsActivity a EditUserActivity, nebo se zde může uživatel odhlásit, a dostane se zpět na LoginActivity.

Pro majitele letadla je funkčnost této aktivity rozšířena o možnost mazání letových záznamů dlouhým stiskem na konkrétním záznamu a o možnost přesunu na EditPilotsActivity dostupnou jako další položka v menu.
\newpage

\begin{figure}[!htb]
\minipage{0.32\textwidth}
  \includegraphics[width=0.8\linewidth]{obrazky-figures/FlightDetailActivity.png}
  \caption{\raggedright Ukázka vzhledu FlightDetailActivity}\label{FlightDetailActivity}
\endminipage\hfill
\minipage{0.32\textwidth}
  \includegraphics[width=0.8\linewidth]{obrazky-figures/EditUserActivity.png}
  \caption{\raggedright Ukázka vzhledu EditUserActivity}\label{EditUserActivity}
\endminipage\hfill
\minipage{0.32\textwidth}%
  \includegraphics[width=0.8\linewidth]{obrazky-figures/EditPilotsActivity.png}
  \caption{\raggedright Ukázka vzhledu EditPilotsActivity}\label{EditPilotsActivity}
\endminipage
\end{figure}

\subsection*{FlightDetailActivity}

FlightDetailActivity ukazuje uživateli všechny důležité informace o vybraném letu (viz obrázek \ref{FlightDetailActivity}). Pokud byl celý let pořízený i s GPS záznamy, tak se zobrazí i jeho dráha na Google mapách. Uživateli je také umožněno stažení jednotlivých logů zaznamenaných zařízením k aktuálnímu letu, pokud by je k něčemu potřeboval. Záznamy si lze stáhnout ve formátu CSV příslušným tlačítkem. Poslední nabízenou funkcí této aktivity je výběrový box, ve kterém lze přiřadit pilota k vybranému letu. Pro piloty je tato funkčnost dostupná jen pro případ, pokud by chtěly přiřadit sami sebe k letu, který nemá pilota, měnit data dalších pilotů nemohou. Majitel letadla může přiřadit let, kterémukoli pilotovy.

\subsection*{EditUserActivity}

Tato aktivita slouží uživatelům pro změnu údajů, kterými se do aplikace přihlašují. Pro piloty je zde také možnost změny jejich znaku, přes který se volí na vestavěném zařízení~(viz obrázek \ref{EditUserActivity}). Změna údajů je umožněna přes vytvořený formulář, který uživatel uloží zobrazeným tlačítkem.

\subsection*{EditPilotsActivity}

EditPilotsActivity je dostupná jen pro majitele letadla a umožňuje mu spravovat účty jednotlivých pilotů kteří s jeho letadlem létají (viz obrázek \ref{EditPilotsActivity}). Stiskem řádku s pilotem se otevře EditOrSavePilotActivity, ve které může majitel změnit přihlašovací údaje pilota a~jeho znak. Podržením řádku s pilotem je možné ho také smazat. Dále je přítomné tlačítko umožnující tvorbu nového pilota, vyvoláním EditOrSavePilotActivity. Tvorba nového pilota je tedy umožněna jen majiteli ultralehkého letounu, pilot si sám vytvořit účet nemůže. Tento způsob byl zvolen z důvodu bezpečnosti a kontroly všech účtů pilotů majitelem.

\subsection*{EditOrSavePilotActivity}

EditOrSavePilotActivity slouží majiteli letadla pro změnu údajů o jednotlivých pilotů a~tvorbu nových účtů pro piloty, kteří s letadlem létají.
\newline

Všechny aktivity jsou také dostupné ve světlém nebo tmavém provedení podle nastavení režimu mobilního telefonu.