Projekt 3 - Práce s datovými strukturami
---------
Body: 8.9/10

Popis projektu
---------
Vytvořte program, který implementuje jednoduchou shlukovou analýzu, metodu nejbližšího souseda (angl. single linkage).

Smyslem projektu není studium shlukových analýz. Pro projekt bude stačit následující popis (zdroj Wikipedia): Shluková analýza (též clusterová analýza, anglicky cluster analysis) je vícerozměrná statistická metoda, která se používá ke klasifikaci objektů. Slouží k třídění jednotek do skupin (shluků) tak, že jednotky náležící do stejné skupiny jsou si podobnější než objekty z ostatních skupin.

Shlukovou analýzu provádějte na dvourozměrných objektech. Každý objekt je identifikován celým číslem. Objekty jsou uloženy v textovém souboru.

Při implementaci můžete pro vizualizaci a porozumění objektů používat tuto jednoduchou aplikaci, která vykresluje a obarvuje vámi vygenerované shluky.

### Metoda nejbližšího souseda
Metoda nejbližšího souseda vybírá ke spojení vždy dva shluky, které mají k sobě nejblíže. Vzdálenost dvou shluků je rovna nejmenší vzdálenosti libovolných dvou objektů z obou shluků.

Detailní specifikace
---------
### Překlad a odevzdání zdrojového souboru
Odevzdání: Program implementujte ve zdrojovém souboru proj3.c. Zdrojový soubor odevzdejte prostřednictvím informačního systému.

Překlad: Program bude překládán s následujícími argumenty
```
$ gcc -std=c99 -Wall -Wextra -Werror -DNDEBUG proj3.c -o proj3 -lm
```
* Definice makra NDEBUG (argument -DNDEBUG) je z důvodu anulování efektu ladicích informací.
* Propojení s matematickou knihovnou (argument -lm) je z důvodu výpočtu vzdálenosti objektů.

### Syntax spuštění
Program se spouští v následující podobě:
```
./proj3 SOUBOR [N]
```
Argumenty programu:
* SOUBOR je jméno souboru se vstupními daty.
* N je volitelný argument definující cílový počet shluků. N > 0. Výchozí hodnota (při absenci argumentu) je 1.

Detailní specifikace
---------
### Formát vstupního souboru
Vstupní data jsou uložena v textovém souboru. První řádek souboru je vyhrazen pro počet objektů v souboru a má formát:
```
count=N
```
kde číslo je počet objektů v souboru. Následuje na každém řádku definice jednoho objektu. Počet řádků souboru odpovídá minimálně počtu objektů + 1 (první řádek). Další řádky souboru ignorujte. Řádek definující objekt je formátu:
```
OBJID X Y
```
kde OBJID je v rámci souboru jednoznačný celočíselný identifikátor, X a Y jsou souřadnice objektu také celá čísla. Platí 0 <= X <= 1000, 0 <= Y <= 1000.

### 1. podúkol
Stáhněte si kostru programu proj3.c. Seznamte se s datovými typy a funkcemi. Vaším úkolem je pouze doplnit kód na místech označených komentářem TODO.

### 2. podúkol
Načítání vstupního souboru a následný výpis:

\1. Implementujte funkce:
```
void init_cluster(struct cluster_t *c, int cap);
void clear_cluster(struct cluster_t *c);
void append_cluster(struct cluster_t *c, struct obj_t obj);
int load_clusters(char *filename, struct cluster_t **arr);
```
Funkce init_cluster slouží pro inicializaci shluku (alokaci požadovaného místa).

Funkce clear_cluster slouží pro odstranění všech objektů ve shluku (dealokaci místa) a reinicializaci shluku s kapacitou 0.

Funkce append_cluster slouží pro přidání objektu na konec shluku.

Funkce load_clusters načítá ze vstupního souboru všechny objekty a ukládá je každý do jednoho shluku. Shluky budou uloženy v poli. Místo pro pole shluků musí funkce alokovat.

\2. Ověřte funkcionalitu na načtení vstupního souboru (pomocí vámi implementované funkce load_clusters) a následném výpisu (pomocí funkce print_clusters):

Vstupní soubor objekty
```
count=20
40 86 663
43 747 938
47 285 973
49 548 422
52 741 541
56 44 854
57 795 59
61 267 375
62 85 874
66 125 211
68 80 770
72 277 272
74 222 444
75 28 603
79 926 463
83 603 68
86 238 650
87 149 304
89 749 190
93 944 835
```
Načtení vstupního souboru a následné vypsání shluků:
```
$ ./proj3 objekty 20
Clusters:
cluster 0: 40[86,663]
cluster 1: 43[747,938]
cluster 2: 47[285,973]
cluster 3: 49[548,422]
cluster 4: 52[741,541]
cluster 5: 56[44,854]
cluster 6: 57[795,59]
cluster 7: 61[267,375]
cluster 8: 62[85,874]
cluster 9: 66[125,211]
cluster 10: 68[80,770]
cluster 11: 72[277,272]
cluster 12: 74[222,444]
cluster 13: 75[28,603]
cluster 14: 79[926,463]
cluster 15: 83[603,68]
cluster 16: 86[238,650]
cluster 17: 87[149,304]
cluster 18: 89[749,190]
cluster 19: 93[944,835]
```

### 3. podúkol
Implementujte všechny ostatní funkce v kostře souboru proj3.c označené komentářem TODO. Výsledný program odevzdejte.

### Příklady vstupů a výstupů
```
$ cat objekty
count=20
40 86 663
43 747 938
47 285 973
49 548 422
52 741 541
56 44 854
57 795 59
61 267 375
62 85 874
66 125 211
68 80 770
72 277 272
74 222 444
75 28 603
79 926 463
83 603 68
86 238 650
87 149 304
89 749 190
93 944 835
```
```
$ ./proj3 objekty 8
Clusters:
cluster 0: 40[86,663] 56[44,854] 62[85,874] 68[80,770] 75[28,603] 86[238,650]
cluster 1: 43[747,938]
cluster 2: 47[285,973]
cluster 3: 49[548,422]
cluster 4: 52[741,541] 79[926,463]
cluster 5: 57[795,59] 83[603,68] 89[749,190]
cluster 6: 61[267,375] 66[125,211] 72[277,272] 74[222,444] 87[149,304]
cluster 7: 93[944,835]
```
```
$ valgrind ./proj3 objekty 8
==23223== Memcheck, a memory error detector
==23223== Copyright (C) 2002-2017, and GNU GPL'd, by Julian Seward et al.
==23223== Using Valgrind-3.13.0 and LibVEX; rerun with -h for copyright info
==23223== Command: ./proj3 objekty 8
==23223== 
Clusters:
cluster 0: 40[86,663] 56[44,854] 62[85,874] 68[80,770] 75[28,603] 86[238,650]
cluster 1: 43[747,938]
cluster 2: 47[285,973]
cluster 3: 49[548,422]
cluster 4: 52[741,541] 79[926,463]
cluster 5: 57[795,59] 83[603,68] 89[749,190]
cluster 6: 61[267,375] 66[125,211] 72[277,272] 74[222,444] 87[149,304]
cluster 7: 93[944,835]
==23223== 
==23223== HEAP SUMMARY:
==23223==     in use at exit: 0 bytes in 0 blocks
==23223==   total heap usage: 36 allocs, 36 frees, 9,748 bytes allocated
==23223== 
==23223== All heap blocks were freed -- no leaks are possible
==23223== 
==23223== For counts of detected and suppressed errors, rerun with: -v
==23223== ERROR SUMMARY: 0 errors from 0 contexts (suppressed: 0 from 0)
```

Hodnocení
---------
Na výsledném hodnocení mají hlavní vliv následující faktory:
* přesné dodržení implementačních detailů,
* implementace jednotlivých funkcí,
* správná práce s pamětí,
* správný algoritmus shlukování,
* správné řešení neočekávaných stavů.