Projekt 2 - Iterační výpočty
---------
Body : 4.7/7

Popis projektu
---------
Implementujte výpočet přirozeného logaritmu a exponenciální funkce s obecným základem pouze pomocí matematických operací +,-,*,/.

Detailní specifikace
---------
### Překlad a odevzdání zdrojového souboru
Odevzdání: Program implementujte ve zdrojovém souboru proj2.c. Zdrojový soubor odevzdejte prostřednictvím informačního systému.

Překlad: Program překládejte s následujícími argumenty:
```
$ gcc -std=c99 -Wall -Wextra -Werror proj2.c -lm -o proj2
```

### Syntax spuštění
Program se spouští v následující podobě:
```
./proj2 --log X N
```
nebo
```
./proj2 --pow X Y N
```

Argumenty programu:
* --log X N požadavek pro výpočet přirozeného logaritmu z čísla X v N iteracích (Taylorova polynomu a zřetězeného zlomku).
* --pow X Y N požadavek pro výpočet exponenciální funkce z čísla Y s obecným základem X v N iteracích (Taylorova polynomu a zřetězeného zlomku)

### Implementační detaily
Je zakázané použít funkce z matematické knihovny. Jedinou výjimkou jsou funkce log a pow použité pouze pro srovnání výpočtů, funkce fabs (kvůli své trivialitě), funkce isnan a isinf a konstanty NAN a INFINITY. Ve všech výpočtech používejte typ double.

#### Implementace logaritmu ####
Funkci logaritmu implementujte dvakrát a to pomocí Taylorova polynomu a zřetězených zlomků.

#### 1. podúkol - Implementace Taylorova polynomu ####
Logaritmus pomocí Taylorova polynomu implementujte ve funkci s prototypem:
```
double taylor_log(double x, unsigned int n);
```
kde n udává rozvoj polynomu (počet členů). Taylorův polynom pro funkci logaritmu implementujte podle vzorce:

![](assets/1.png)

pro 0 < x < 2 a

![](assets/2.png)

pro x > 1/2. Doporučená mezní hodnota mezi těmito dvěma polynomy je 1.

#### 2. podúkol - Implementace zřetězeného zlomku ####
Logaritmus pomocí zřetězených zlomků (viz demonstrační cvičení) implementujte ve funkci s prototypem:
```
double cfrac_log(double x, unsigned int n);
```
kde n udává rozvoj zřetězeného zlomku (počet dělení ve zřetězeném zlomku). Funkci implementujte podle vzorce:

![](assets/3.png)

#### 3. podúkol - Výpočet exponenciální funkce s obecným základem ####
Exponenciální funkci s obecným základem počítejte ve funkci s prototypem:
```
double taylor_pow(double x, double y, unsigned int n);
```
a
```
double taylorcf_pow(double x, double y, unsigned int n);
```
kde n udává rozvoj polynomu (počet členů) a parametry x a y odpovídají parametrům funkce pow z matematické knihovny. Taylorův polynom pro exponenciální funkci implementujte podle vzorce:

![](assets/4.png)

pro a > 0.

Pro výpočet přirozeného logaritmu použijte funkci taylor_log v případě funkce taylor_pow a funkci cfrac_log v případě funkce taylorcf_pow.

#### Výstup programu ####
V případě výpočtu logaritmu (argument --log) program tiskne následující řádky:
```
       log(X) = LOG_X
 cfrac_log(X) = CFRAC_LOG_X
taylor_log(X) = TAYLOR_LOG_X
```
V případě výpočtu exponenciální funkce (argument --pow) program tiskne následující řádky:
```
         pow(X,Y) = POW
  taylor_pow(X,Y) = TAYLOR_POW
taylorcf_pow(X,Y) = TAYLORCF_POW
```
kde:
* X a Y jsou hodnoty zadané argumentem příkazové řádky (odpovídají formátu printf %g),
* LOG_X je hodnota logaritmu z matematické knihovny,
* CFRAC_LOG_ jsou hodnoty logaritmu vypočteného pomocí zřetězeného zlomku,
* TAYLOR_LOG_ jsou hodnoty logaritmu vypočteného pomocí Taylorova polynomu,
* POW je hodnota exponenciální funkce z matematické knihovny,
* TAYLOR_POW je hodnota vypočtená pomocí funkce taylor_pow,
* TAYLORCF_POW je hodnota vypočtená pomocí funkce taylorcf_pow,
* všechny *LOG_* a *POW hodnoty odpovídají formátu %.12g.

### Příklady vstupů a výstupů
Číselné údaje nemusí přesně odpovídat vaší implementaci. Výsledek závisí na způsobu implementace a optimalizaci.
```
$ ./proj2 --log 0.25 1
       log(0.25) = -1.38629436112
 cfrac_log(0.25) = -1.2
taylor_log(0.25) = -0.75
```
```
$ ./proj2 --log 1.131401114526 4
       log(1.1314) = 0.123456789012
 cfrac_log(1.1314) = 0.123456789012
taylor_log(1.1314) = 0.123452108537
```
```
$ ./proj2 --pow 0.25 2.5 1
         pow(0.25,2.5) = 0.03125
  taylor_pow(0.25,2.5) = 1
taylorcf_pow(0.25,2.5) = 1
```
```
$ ./proj2 --pow 1.23 4.2 5
         pow(1.23,4.2) = 2.38562110403
  taylor_pow(1.23,4.2) = 2.38071292586
taylorcf_pow(1.23,4.2) = 2.38079698166
```

Hodnocení
---------
Na výsledném hodnocení mají hlavní vliv následující faktory:
* implementace algoritmických schemat pro iterační výpočty,
* výpočet logaritmu a exponenciální funkce,
* ošetření neočekávaných stavů.

### Prémie
Prémiové body (max 4) je možné získat implementací alternativní funkce k funkcím log a pow. Alternativní funkce budou implementovány v prototypech:
```
double mylog(double x);
```
a
```
double mypow(double x, double y);
```
Obě funkce budou podle hodnoty zadaného argumentu volit nejpřesnější typ výpočtu (Taylorův polynom nebo zřetězené zlomky) a minimální počet iterací pro požadovanou přesnost. Nechť požadovaná přesnost je na 8 významných číslic (tj. odpovídá výstupnímu formátu %.7e přesného výsledku). Podmínkou pro udělení prémiových bodů je úspěšná obhajoba projektu a prémiového vypracování.