\documentclass{article}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc} 
\usepackage[left=2cm, text={17cm, 24cm}, top=2cm]{geometry}
\usepackage{graphicx} \usepackage{amsmath}
\usepackage{xcolor}
\usepackage[european]{circuitikz} 
\usepackage{amssymb}
\usepackage{siunitx}

\title{IEL -- Semestrální projekt}
\author{Matěj Kudera (xkuder04)} 
\date{\today}

\begin{document}

\begin{titlepage}
	\centering
	{\scshape\LARGE Vysoké učení technické v Brně\par}
	\vspace{0.5cm}
	{\scshape\Large Fakulta informačních technologií\par}
	\vspace{1.5cm}
	{\huge\bfseries Elektrotechnika pro informační technologie\par}
	\vspace{0.5cm}
	{\scshape\Large Semestrální projekt\par}
	\vspace{2cm}
	{\Large Matěj Kudera (xkuder04)\par}
	\vfill
	\vfill
	{\large \today\par}
\end{titlepage}

\newpage

\section{Příklad 1}
Stanovte napětí $U_{R3}$  a proud $I_{R3}$ . Použijte metodu postupného zjednodušování obvodu.
\newline
Skupina: H
\newline
\newline
\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
    \hline sk.&$U_1$ [V]&$U_2$ [V]&$R_1$ [\si{\ohm}]&$R_2$ [\si{\ohm}]&$R_3$ [\si{\ohm}]&$R_4$ [\si{\ohm}]&$R_5$ [\si{\ohm}]&$R_6$ [\si{\ohm}]&$R_7$ [\si{\ohm}]&$R_8$ [\si{\ohm}] \\
    \hline H&135&80&680&600&260&310&575&870&355&265\\
    \hline
\end{tabular}
\newline
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,4) -- (1.5,4) to [R, l=$R_1$, *-] (4.5,4) to [R, l=$R_2$, -*] (6.5,4) to [R, l=$R_5$] (9.5,4)
        (1.5,4) -- (1.5,2) 
        (9.5,4) -- (9.5,2)
        (6.5,4) to [R, l=$R_4$] (6.5,2)
        (1.5,2) to [R, l=$R_3$, v=$U_{R3}$, i=$I_{R3}$, -*] (6.5,2) to [R, l=$R_6$, -*] (9.5,2)
        (0,4) to [V, v=$U_1$] (0,2) to [V, v=$U_2$] (0,0)
        (0,0) -- (4,0)
        (4,0) to [R, l=$R_7$, *-*] (7,0)
        (4,0) -- (4,-2) to [R, l=$R_8$] (7,-2) -- (7,0)
        (7,0) -- (9.5,0) -- (9.5,2)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
\textbf{Výpočet:}
\newline
Zjednodušení $R_1$, $R_2$, $R_7$, $R_8$, $U_1$ a $U_2$.
$$R_{12} = R_1 + R_2$$
$$R_{78} = \frac{R_7*R_8}{R_7+R_8}$$
$$U = U_1 + U_2$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,4) -- (1.5,4) to [R, l=$R_{12}$, *-*] (6.5,4) to [R, l=$R_5$] (9.5,4)
        (1.5,4) -- (1.5,2) 
        (9.5,4) -- (9.5,2)
        (6.5,4) to [R, l=$R_4$] (6.5,2)
        (1.5,2) to [R, l=$R_3$, v=$U_{R3}$, i=$I_{R3}$, -*] (6.5,2) to [R, l=$R_6$, -*] (9.5,2)
        (0,4) to [V, v=U] (0,0)
        (0,0) to [R, l=$R_{78}$] (9.5,0)
        (9.5,0) -- (9.5,2)
        (6.5,4.5) node {A}
        (6.5,1.5) node {B}
        (10,2) node {C}
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
\newpage
Transfigurace $R_4$, $R_5$ a $R_6$ z trojúhelníku na hvězdu.
$$R_{A} = \frac{R_4*R_5}{R_4+R_5+R_6}$$
$$R_{B} = \frac{R_4*R_6}{R_4+R_5+R_6}$$
$$R_{C} = \frac{R_5*R_6}{R_4+R_5+R_6}$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,4) -- (1.5,4) to [R, l=$R_{12}$, *-] (5,4)
        (1.5,4) -- (1.5,2) 
        (1.5,2) to [R, l=$R_3$, v=$U_{R3}$, i=$I_{R3}$] (5,2)
        (5,4) to [R, l=$R_A$, -*] (7,3)
        (5,2) to [R, l=$R_B$, -*] (7,3)
        (7,3) to [R, l=$R_C$, *-] (9.5,3)
        (0,4) to [V, v=U] (0,0)
        (0,0) to [R, l=$R_{78}$] (9.5,0)
        (9.5,0) -- (9.5,3)
        (5,4.5) node {A}
        (5,1.5) node {B}
        (10,3) node {C}
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Zjednodušení $R_{12}$, $R_A$, $R_3$, $R_B$, $R_{78}$ a $R_C$.
$$R_{12A} = R_{12} + R_A$$
$$R_{3B} = R_3 + R_B$$
$$R_{78C} = R_{78} + R_C$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,4) -- (1.5,4) to [R, l=$R_{12A}$, *-*] (5,4)
        (1.5,4) -- (1.5,2) 
        (1.5,2) to [R, l=$R_{3B}$] (5,2) -- (5,4) -- (7,4)
        (0,4) to [V, v=U] (0,0)
        (0,0) to [R, l=$R_{78C}$] (7,0) -- (7,4)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Zjednodušení $R_{12A}$ a $R_{3B}$.
$$R_{12A3B} = \frac{R_{12A}*R_{3B}}{R_{12A}+R_{3B}}$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,4) to [R, l=$R_{12A3B}$] (7,4)
        (0,4) to [V, v=U] (0,0)
        (0,0) to [R, l=$R_{78C}$] (7,0) -- (7,4)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
\newpage
Zjednodušení $R_{12A3B}$ a $R_{78C}$.
$$R_{12A3B78C} = R_{12A3B}+R_{78C}$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,4) to [R, l=$R_{12A3B78C}$] (7,4) -- (7,0) -- (0,0)
        (0,4) to [V, v=U] (0,0)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Zjištění napětí a proudu na rezistoru.
$$I = \frac{U}{R_{12A3B78C}}$$
$$U_{R_{12A3B78C}} = U$$
\newline
Zjištění proudu a napětí na odporu $R_{12A3B}$.
$$I_{R_{12A3B}} = I$$
$$U_{R_{12A3B}} = I*R_{12A3B}$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,4) to [R, l=$R_{12A3B}$] (7,4)
        (0,4) to [V, v=U] (0,0)
        (0,0) to [R, l=$R_{78C}$] (7,0) -- (7,4)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Zjistíme proud protékající odporem $R_{3B}$, víme že se rovná proudu protékajícím odporem $R_3$.
Také víme napětí na odporu $R_{3B}$.
$$U_{R_{3B}} = U_{R_{12A3B}}$$
$$I_{R_3} = I_{R_{3B}} = \frac{U_{R_{3B}}}{R_{3B}}$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,4) -- (1.5,4) to [R, l=$R_{12A}$, *-*] (5,4)
        (1.5,4) -- (1.5,2) 
        (1.5,2) to [R, l=$R_{3B}$] (5,2) -- (5,4) -- (7,4)
        (0,4) to [V, v=U] (0,0)
        (0,0) to [R, l=$R_{78C}$] (7,0) -- (7,4)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Díky proudu na odporu $R_3$ dokážeme vypočítat napětí na odporu $R_3$.
$$U_{R_3} = I_{R_3}*R_3$$
Vytvoření rovnice pro $I_{R_3}$.
$$I_{R_3} = \frac{\frac{U_1+U_2}{(\frac{(R_1+R_2+\frac{R_4*R_5}{R_4+R_5+R_6}) * (R_3+\frac{R_4*R_6}{R_4+R_5+R_6})}{R_1+R_2+\frac{R_4*R_5}{R_4+R_5+R_6} + R_3+\frac{R_4*R_6}{R_4+R_5+R_6}}) + \frac{R_7*R_8}{R_7+R_8}+\frac{R_5*R_6}{R_4+R_5+R_6}}*(\frac{(R_1+R_2+\frac{R_4*R_5}{R_4+R_5+R_6}) * (R_3+\frac{R_4*R_6}{R_4+R_5+R_6})}{R_1+R_2+\frac{R_4*R_5}{R_4+R_5+R_6} + R_3+\frac{R_4*R_6}{R_4+R_5+R_6}})}{R_3+\frac{R_4*R_6}{R_4+R_5+R_6}}$$
$$I_{R_3} = \frac{\frac{135+80}{(\frac{(680+600+\frac{310*575}{310+575+870}) * (260+\frac{310*870}{310+575+870})}{680+600+\frac{310*575}{310+575+870} + 260+\frac{310*870}{310+575+870}}) + \frac{355*265}{355+265}+\frac{575*870}{310+575+870}}*(\frac{(680+600+\frac{310*575}{310+575+870}) * (260+\frac{310*870}{310+575+870})}{680+600+\frac{310*575}{310+575+870} + 260+\frac{310*870}{310+575+870}})}{260+\frac{310*870}{310+575+870}}$$
$$I_{R_3} \doteq \textbf{0.2191}A$$
\newline
Vypočítání $U_{R_3}$.
$$U_{R_3} \doteq 0.2191*260 \doteq \textbf{56.9660}V$$
\newpage

\section{Příklad 2}
Stanovte napětí $U_{R1}$ a proud $I_{R1}$. Použijte metodu Théveninovy věty.
\newline
Skupina: B
\newline
\newline
\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}
    \hline sk.&U [V]&$R_1$ [\si{\ohm}]&$R_2$ [\si{\ohm}]&$R_3$ [\si{\ohm}]&$R_4$ [\si{\ohm}]&$R_5$ [\si{\ohm}]\\
    \hline B&100&50&310&610&220&570\\
    \hline
\end{tabular}
\newline
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,0) to [R, l=$R_3$, -*] (3,0) -- (6,0)
        (0,0) -- (0,4) -- (0,6)
        (3,0) to [R, l=$R_4$, *-*] (3,4) -- (3,6)
        (0,4) to [R, l=$R_2$, *-*] (3,4) to [R, l=$R_5$] (6,4)
        (6,4) to [V, v=U] (6,0)
        (3,6) to [R, l=$R_1$, v=$U_{R1}$, i=$I_{R1}$] (0,6)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
\textbf{Výpočet:}
\newline
Náhradní obvod pro výpočet.
\newline
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,0) to [V, l=$U_0$] (0,4) to [R, l=$R_i$, -o] (4,4) to [R, l=$R_z$, o-o] (4,0) -- (0,0)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
\newpage
Výpočet vnitřního odporu zdroje $R_i$ v náhradním schématu.
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,0) to [R, l=$R_3$, -*] (3,0) -- (6,0)
        (0,0) -- (0,4) -- (0,6)
        (3,0) to [R, l=$R_4$, *-*] (3,4) -- (3,6)
        (0,4) to [R, l=$R_2$, *-*] (3,4) -- (6,4)
        (6,4) to [R, l=$R_5$] (6,0)
        (0,7) node {X}
        (3,7) node {Y}
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Zjednodušení $R_4$ a $R_5$.
$$R_{45} = \frac{R_4*R_5}{R_4+R_5}$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,0) to [R, l=$R_3$] (3,0)
        (0,0) -- (0,4) -- (0,6)
        (3,0) to [R, l=$R_{45}$, *-*] (3,4) -- (3,6)
        (0,4) to [R, l=$R_2$, *-*] (3,4)
        (0,7) node {X}
        (3,7) node {Y}
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
\newpage
Zjednodušení $R_{45}$ a $R_3$.
$$R_{345} = R_{45} + R_3$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,0) to [R, l=$R_{345}$] (3,0)
        (0,0) -- (0,2) -- (0,4)
        (3,0) -- (3,2) -- (3,4)
        (0,2) to [R, l=$R_2$, *-*] (3,2)
        (0,5) node {X}
        (3,5) node {Y}
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Zjednodušení $R_{345}$ a $R_2$.
$$R_{2345} = \frac{R_2*R_{345}}{R_2+R_{345}}$$
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,0) to [R, l=$R_{2345}$] (3,0)
        (0,0) -- (0,2)
        (3,0) -- (3,2)
        (0,3) node {X}
        (3,3) node {Y}
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Výme že odpor $R_{2345}$ a odpor $R_i$ jsou stejné.
$$R_i = R_{2345}$$
\newline
Výpočet $R_i$.
$$R_i = \frac{R_2*(\frac{R_4*R_5}{R_4+R_5} + R_3)}{R_2+\frac{R_4*R_5}{R_4+R_5} + R_3}$$
$$R_i = \frac{310*(\frac{220*570}{220+570} + 610)}{310+\frac{220*570}{220+570} + 610}$$
$$R_i = \mathbf{\frac{941315}{4261}}\si{\ohm}$$
\newpage
Výpočet napětí náhradního zdroje $U_0$ pomocí metody smyčkových proudů.
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,0) to [R, l=$R_3$, -*] (3,0) -- (6,0)
        (0,0) -- (0,4) -- (0,6)
        (3,0) to [R, l=$R_4$, *-*] (3,4) -- (3,6)
        (0,4) to [R, l=$R_2$, *-*] (3,4)
        (6,4) to [R, l=$R_5$] (3,4)
        (6,4) to [V, v=U] (6,0)
        (3,6)  to[open, v=$U_0$] (0,6)
        (1.5,2) node[scale=4]{$\circlearrowleft$}
        (1.5,2) node{$I_B$}
        (4.5,2) node[scale=4]{$\circlearrowleft$}
        (4.5,2) node{$I_A$}
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Z obrázku je vidět, že napětí $U_{R_2}$ a napětí $U_0$ je stejné.
$$U_0 = U_{R_2}$$
\newline
Vytvoření rovnic pro smyčky $I_A$ a $I_B$.
$$I_A: -U + R_5*I_A + R_4*I_A - R_4*I_B = 0$$
$$I_B: R_2*I_B + R_3*I_B + R_4*I_B - R_4*I_A = 0$$
\newline
Vyjádření $I_A$ z druhé rovnice.
$$I_A = \frac{R_2*I_B + R_3*I_B + R_4*I_B}{R_4}$$
\newline
Dosazení $I_A$ do první rovnice.
$$-U + R_5*\frac{R_2*I_B + R_3*I_B + R_4*I_B}{R_4} + R_4*\frac{R_2*I_B + R_3*I_B + R_4*I_B}{R_4} - R_4*I_B = 0$$
\newline
Zjednodušení rovnice a výpočet $I_B$.
$$I_B = \frac{U*R_4}{R_5*(R_2+R_3+R_4) + R_4*(R_2+R_3+R_4) - R_4^2}$$
$$I_B = \frac{100*220}{570*(310+610+220) + 220*(310+610+220) - 220^2}$$
$$I_B = \mathbf{\frac{110}{4261}}A$$
\newline
Výpočet $U_0$ pomocí $I_B$.
$$U_0 = U_{R_2} = I_B * R_2$$
$$U_0 = U_{R_2} = \frac{110}{4261} * 310$$
$$U_0 = \mathbf{\frac{34100}{4261}}V$$
\newpage
Teď můžeme vypočítat proud $I_{R_1}$ a napětí $U_{R_1}$ z náhradního obvodu.
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,0) to [V, l=$U_0$] (0,4) to [R, l=$R_i$, -o] (4,4) to [R, l=$R_1$, o-o] (4,0) -- (0,0)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Proud $I_{R_1}$.
$$I_{R_1} = \frac{U_0}{R_i+R_1}$$
$$I_{R_1} = \frac{\frac{34100}{4261}}{\frac{941315}{4261}+50} = \frac{6820}{230873} \doteq \mathbf{0.0295}A$$
\newline
Napětí $U_{R_1}$.
$$U_{R_1} = I_{R_1} * R_1$$
$$U_{R_1} = \frac{6820}{230873} * 50 \doteq \mathbf{1.4770}V$$
\newpage

\section{Příklad 3}
Stanovte napětí $U_{R3}$ a proud $I_{R1}$. Použijte metodu uzlových napětí ($U_{A}$, $U_{B}$, $U_{C}$).
\newline
Skupina: E
\newline
\newline
\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
    \hline sk.&U [V]&$I_1$ [A]&$I_2$ [A]&$R_1$ [\si{\ohm}]&$R_2$ [\si{\ohm}]&$R_3$ [\si{\ohm}]&$R_4$ [\si{\ohm}]&$R_5$ [\si{\ohm}]\\
    \hline E&135&0.55&0.65&52&42&52&42&21\\
    \hline
\end{tabular}
\newline
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (6,4) to[R, *-*, l=$R_3$, i=$I_{R3}$, v=$U_{R3}$] (2,4) to[R, l=$R_2$, v=$U_A$] (2,0)--(0,0)
        (6,4) to[R, l=$R_4$] (6,0) to[R, l=$R_5$, v=$U_C$, *-*] (2,0)
        (0,2) to[R, l=$R_1$] (0,4)--(2,4)--(2,6) to[I, i=$I_1$] (6,6)--(6,4)
        (0,2) to[V, v=U] (0,0)
        (6,0)--(8,0) to[I, i=$I_2$] (8,4)--(6,4) to[open, v=$U_B$] (2,0)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
\textbf{Výpočet:}
\newline
Převedení zdroje U na proudový zdroj $I_3$ a určení nezávislých uzlů.
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (8,4) to[R, *-*, l=$R_3$, i=$I_{R3}$, v=$U_{R3}$] (4,4) to[R, l=$R_2$, v=$U_A$] (4,0)--(0,0)
        (8,4) to[R, l=$R_4$] (8,0) to[R, l=$R_5$, v=$U_C$, *-*] (4,0)
        (0,4)--(4,4)--(4,6) to[I, i=$I_1$] (8,6)--(8,4)
        (2,4) to [R, l=$R_1$, *-*] (2,0)
        (0,0) to[I, i=$I_3$] (0,4)
        (8,0)--(10,0) to[I, i=$I_2$] (10,4)--(8,4) to[open, v=$U_B$] (4,0)
        (8,-0.5) node{3}
        (3.5,4.5) node{1}
        (8.5, 4.5) node{2} 
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Vypočtení prudu proudového zdroje $I_3$.
$$I_3 = \frac{U}{R_1}$$
$$I_3 = \mathbf{\frac{135}{52}}A$$
\newpage
Sestavíme rovnice pro nezávislé uzly.
$$1: I_3 -\frac{U_A}{R_1} -\frac{U_A}{R_2} + \frac{U_B - U_A}{R_3} -I_1 = 0$$
$$2: I_2 + I_1 - \frac{U_B - U_A}{R_3} - \frac{U_B = U_C}{R_4}= 0$$
$$3: \frac{U_B - U_C}{R_4} - \frac{U_C}{R_5} - I_2 = 0$$
\newline
Upravení rovnic.
$$1: U_A*(-\frac{1}{R_1}-\frac{1}{R_2}-\frac{1}{R_3}) + U_B*\frac{1}{R_3} = I_1 -I_3$$
$$2: U_A*\frac{1}{R_3}+U_B*(-\frac{1}{R_3}-\frac{1}{R_4}) + U_C*\frac{1}{R_4} = -I_2-I_1$$
$$3: U_B*\frac{1}{R_4}+U_C*(-\frac{1}{R_4}-\frac{1}{R_5}) = I_2$$
\newline
Rovnice převedeme na matici.
$$\begin{bmatrix}
        -\frac{1}{R_1}-\frac{1}{R_2}-\frac{1}{R_3} & \frac{1}{R_3} & 0 & I_1 -I_3 \\[1em]
        \frac{1}{R_3} & -\frac{1}{R_3}-\frac{1}{R_4} & \frac{1}{R_4}& -I_2-I_1 \\[1em]
        0 & \frac{1}{R_4} & -\frac{1}{R_4}-\frac{1}{R_5} & I_2
\end{bmatrix}$$
\newline
Vypočítáme determinant matice $\Delta$.
$$\Delta =\begin{vmatrix}
        -\frac{1}{R_1}-\frac{1}{R_2}-\frac{1}{R_3} & \frac{1}{R_3}& 0\\[1em]
        \frac{1}{R_3} & -\frac{1}{R_3}-\frac{1}{R_4} & \frac{1}{R_4}\\[1em]
        0 & \frac{1}{R_4} & -\frac{1}{R_4}-\frac{1}{R_5}
\end{vmatrix}$$
$$\Delta =\begin{vmatrix}
        -\frac{1}{52}-\frac{1}{42}-\frac{1}{52} & \frac{1}{52} & 0\\[1em]
        \frac{1}{52} & -\frac{1}{52}-\frac{1}{42} & \frac{1}{42}\\[1em]
        0 & \frac{1}{42} & -\frac{1}{42}-\frac{1}{21}
\end{vmatrix}$$
$$\Delta =\begin{vmatrix}
        -\frac{17}{273} & \frac{1}{52} & 0\\[1em]
        \frac{1}{52} & -\frac{47}{1092} & \frac{1}{42}\\[1em]
        0 & \frac{1}{42} & -\frac{1}{14}
\end{vmatrix}$$
$$\Delta = -\frac{17}{273}*-\frac{47}{1092}*-\frac{1}{14} - (\frac{1}{42}*\frac{1}{42}*-\frac{17}{273} - \frac{1}{14}*\frac{1}{52}*\frac{1}{52}) = \mathbf{-\frac{6497}{50083488}}$$
\newline
Vypočítáme determinant matice $\Delta_1$.
$$\Delta_1 =\begin{vmatrix}
        I_1-I_3 & \frac{1}{R_3}& 0\\[1em]
        -I_2-I_1 & -\frac{1}{R_3}-\frac{1}{R_4} & \frac{1}{R_4}\\[1em]
        I_2 & \frac{1}{R_4} & -\frac{1}{R_4}-\frac{1}{R_5}
\end{vmatrix}$$
$$\Delta_1 =\begin{vmatrix}
        0.55-\frac{135}{52} & \frac{1}{52} & 0\\[1em]
        -0.65-0.55 & -\frac{1}{52}-\frac{1}{42} & \frac{1}{42}\\[1em]
        0.65 & \frac{1}{42} & -\frac{1}{42}-\frac{1}{21}
\end{vmatrix}$$
$$\Delta_1 =\begin{vmatrix}
        -\frac{133}{65} & \frac{1}{52} & 0\\[1em]
        -1.2 & -\frac{47}{1092} & \frac{1}{42}\\[1em]
        0.65 & \frac{1}{42} & -\frac{1}{14}
\end{vmatrix}$$
$$\Delta_1 = -\frac{133}{65}*-\frac{47}{1092}*-\frac{1}{14} + 0.65*\frac{1}{52}*\frac{1}{42} - (\frac{1}{42}*\frac{1}{42}*-\frac{133}{65} - \frac{1}{14}*\frac{1}{52}*-1.2)$$
$$\Delta_1 = \mathbf{-\frac{11041}{1703520}}$$
\newline
Vypočítáme determinat matice $\Delta_2$.
$$\Delta_2 =\begin{vmatrix}
        -\frac{1}{R_1}-\frac{1}{R_2}-\frac{1}{R_3} & I_1-I_3 & 0\\[1em]
        \frac{1}{R_3} & -I_2-I_1& \frac{1}{R_4}\\[1em]
        0 & I_2 & -\frac{1}{R_4}-\frac{1}{R_5}
\end{vmatrix}$$
$$\Delta_2 =\begin{vmatrix}
        -\frac{1}{52}-\frac{1}{42}-\frac{1}{52} & 0.55-\frac{135}{52} & 0\\[1em]
        \frac{1}{52} & -0.65-0.55 & \frac{1}{42}\\[1em]
        0 & 0.65 & -\frac{1}{42}-\frac{1}{21}
\end{vmatrix}$$
$$\Delta_2 =\begin{vmatrix}
        -\frac{17}{273} & -\frac{133}{65} & 0\\[1em]
        \frac{1}{52} & -1.2 & \frac{1}{42}\\[1em]
        0 & 0.65 & -\frac{1}{14}
\end{vmatrix}$$
$$\Delta_2 = -\frac{17}{273}*-1.2*-\frac{1}{14} - (\frac{1}{42}*0.65*-\frac{17}{273} - \frac{1}{14}*-\frac{133}{65}*\frac{1}{52}) = \mathbf{-\frac{10709}{1490580}}$$
\newline
Teď pomocí Cramerova pravidla můžeme vypočítat napětí $U_A$ a napětí $U_B$.
\newline
Napětí $U_A$.
$$U_A = \frac{\Delta_1}{\Delta}$$
$$U_A = \frac{-\frac{11041}{1703520}}{-\frac{6497}{50083488}} = \mathbf{\frac{1623027}{32485}}V$$
Napětí $U_B$.
$$U_B = \frac{\Delta_2}{\Delta}$$
$$U_B = \frac{-\frac{10709}{1490580}}{-\frac{6497}{50083488}} = \mathbf{\frac{1799112}{32485}}V$$
\newline
Z původních rovnic dokážeme vypočítat napětí $U_{R_3}$.
$$U_{R_3} = U_B - U_A$$
$$U_{R_3} = \frac{1799112}{32485} - \frac{1623027}{32485} = \frac{35217}{6497} \doteq \mathbf{5.4205}V$$
\newline
Pomocí napětí $U_{R_3}$ dokážeme spočítat proud $I_{R_3}$.
$$I_{R_3} = \frac{U_{R_3}}{R_3}$$
$$I_{R_3} = \frac{\frac{35217}{6497}}{52} = \frac{2709}{25988} \doteq \mathbf{0.1042}A$$
\newpage

\section{Příklad 4}
Pro napájecí napětí platí: $u_{1}$ = $U_{1}$·sin(2$\pi$ft), $u_{2}$ = $U_{2}$·sin(2$\pi$ft). Ve vztahu pro napětí $u_{C_2}$ = $U_{C_2}$·sin(2$\pi$ft+$\varphi_{C_2}$) určete |$U_{C_2}$| a $\varphi_{C_2}$. Použijte metodu smyčkových proudů.
\newline
Skupina: H
\newline
\newline
\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
    \hline sk.&$U_1$ [V]&$U_2$ [V]&$R_1$ [\si{\ohm}]&$R_2$ [\si{\ohm}]&$R_3$ [\si{\ohm}]&$L_1$ [mH]&$L_2$ [mH]&$C_1$ [\si{\micro}F]&$C_2$ [\si{\micro}F]&f [Hz] \\
    \hline H&65&60&10&10&12&160&75&155&70&95\\
    \hline
\end{tabular}
\newline
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,6) -- (0,3) to [vsourcesin, v=$U_1$, *-] (0,0)
        (0,6) to [C, l=$C_1$] (4,6) to [R, l=$R_1$] (6,6) to [vsourcesin, v=$U_2$, -*] (6,3)
        (0,3) to [cute inductor, l=$L_1$, *-] (2,3) to [R, l=$R_2$, -*] (4,3) to [cute inductor, l=$L_2$, -*] (6,3)
        (0,0) -- (4,0) to [R, l=$R_3$, *-] (6,0) -- (6,3)
        (4,3) to [C, l=$C_2$, v=$u_{C_2}$, i=$i_{C_2}$] (4,0)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
\textbf{Výpočet:}
\newline
Pro výpočet si určíme proudy v jednotlivých smyčkách.
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,6) -- (0,3) to [vsourcesin, v=$U_1$, *-] (0,0)
        (4,6) to [C, l=$C_1$] (0,6)
        (4,6) to [R, l=$R_1$] (8,6) to [vsourcesin, v=$U_2$, -*] (8,3)
        (0,3) to [cute inductor, l=$L_1$, *-] (2,3) to [R, l=$R_2$, -*] (4,3)
        (8,3) to [cute inductor, l=$L_2$, -*] (4,3)
        (0,0) -- (4,0) to [R, l=$R_3$, *-] (8,0) -- (8,3)
        (4,3) to [C, l=$C_2$, v=$u_{C_2}$, i=$i_{C_2}$] (4,0)
        (2,1.5) node[scale=4]{$\circlearrowright$}
        (2,1.5) node{$I_B$}
        (4,4.5) node[scale=4]{$\circlearrowleft$}
        (4,4.5) node{$I_A$}
        (6,1.5) node[scale=4]{$\circlearrowleft$}
        (6,1.5) node{$I_C$}
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
Pro výpočet si vyjádříme úhlovou rychlost $\omega$.
$$\omega = 2\pi f$$
\newline
Díky úhlové rychlosti můžeme vypočítat induktance $X_{L_1}$ a $X_{L_2}$ a kapacitance $X_{C_1}$ a $X_{C_2}$.
\newline
Induktance.
$$X_{L_1} = j\omega L_1 = j 2\pi f L_1$$
$$X_{L_2} = j\omega L_2 = j 2\pi f L_2$$
\newpage
Kapacitance.
$$X_{C_1} = -\frac{j}{\omega C_1} = -\frac{j}{2\pi f C_1}$$
$$X_{C_2} = -\frac{j}{\omega C_2} = -\frac{j}{2\pi f C_2}$$
\newline
Vyjádření rovnic smyčkových proudů pomocí druhého obrázku.
$$I_A: -U_2 + R_1*I_A + X_{C_1}*I_A + X_{L_1}*I_A + X_{L_1}*I_B + R_2*I_A + R_2*I_B + X_{L_2}*I_A - X_{L_2}*I_C = 0$$
$$I_B: -U_1 + X_{L_1}*I_B + X_{L_1}*I_A + R_2*I_B + R_2*I_A + X_{C_2}*I_B + X_{C_2}*I_C = 0$$
$$I_C: X_{L_2}*I_C - X_{L_2}*I_A + X_{C_2}*I_C + X_{C_2}*I_B + R_3*I_C = 0$$
Úprava rovnic.
$$I_A: I_A*(R_1 + X_{C_1} + X_{L_1} + R_2 + X_{L_2}) + I_B*(X_{L_1} + R_2) + I_C*(-X_{L_2}) = U_2$$
$$I_B: I_A*(X_{L_1} + R_2) + I_B*(X_{L_1} + R_2 + X_{C_2}) + I_C*X_{C_2} = U_1$$
$$I_C: I_A*(-X_{L_2}) + I_B*X_{C_2} + I_C*(X_{L_2} + X_{C_2} + R_3) = 0$$
\newline
Rovnice převedeme na matici.
$$\begin{bmatrix}
         R_1 + X_{C_1} + X_{L_1} + R_2 + X_{L_2} & X_{L_1} + R_2 & -X_{L_2} & U_2 \\[1em]
         X_{L_1} + R_2 & X_{L_1} + R_2 + X_{C_2} & X_{C_2} & U_1 \\[1em]
         -X_{L_2} & X_{C_2} & X_{L_2} + X_{C_2} + R_3 & 0
\end{bmatrix}$$
\newline
Dosazení za induktance $X_{L_1}$ a $X_{L_2}$ a kapacitance $X_{C_1}$ a $X_{C_2}$.
$$\begin{bmatrix}
         R_1 -\frac{j}{2\pi f C_1} + j 2\pi f L_1 + R_2 + j2\pi f L_2 & j 2\pi f L_1 + R_2 & -j 2\pi f L_2 & U_2 \\[1em]
         j 2\pi f L_1 + R_2 & j 2\pi f L_1 + R_2 -\frac{j}{2\pi f C_2} & -\frac{j}{2\pi f C_2} & U_1 \\[1em]
         -j 2\pi f L_2 & -\frac{j}{2\pi f C_2} & j 2\pi f L_2 -\frac{j}{2\pi f C_2}  + R_3 & 0
\end{bmatrix}$$
\newline
Vypočítáme determinant matice $\Delta$.
$$\Delta = \begin{vmatrix}
         R_1 -\frac{j}{2\pi f C_1} + j 2\pi f L_1 + R_2 + j2\pi f L_2 & j 2\pi f L_1 + R_2 & -j 2\pi f L_2\\[1em]
         j 2\pi f L_1 + R_2 & j 2\pi f L_1 + R_2 -\frac{j}{2\pi f C_2} & -\frac{j}{2\pi f C_2}\\[1em]
         -j 2\pi f L_2 & -\frac{j}{2\pi f C_2} & j 2\pi f L_2 -\frac{j}{2\pi f C_2}  + R_3
\end{vmatrix}$$
$$\Delta = \begin{vmatrix}
         20 + 129.463627j & 10 + 95.504417j & -44.767695j\\[1em]
         10 + 95.504417j & 10 + 71.571343j & -23.933074j\\[1em]
         -44.767695j & -23.933074j & 12 + 20.834621j
\end{vmatrix}$$
\newline
$$\Delta = (-187015.691129005062 - 360823.853504843451667501j) - (-179546.396416457578 - 382625.199019968922099096j)$$
$$\Delta \doteq \mathbf{-7469.294712547484 + 21801.345515125470j} $$
\newpage
Vypočítáme determinant matice $\Delta_2$.
$$\Delta_2 = \begin{vmatrix}
         R_1 -\frac{j}{2\pi f C_1} + j 2\pi f L_1 + R_2 + j2\pi f L_2 & U_2 & -j 2\pi f L_2\\[1em]
         j 2\pi f L_1 + R_2 & U_1 & -\frac{j}{2\pi f C_2}\\[1em]
         -j 2\pi f L_2 & 0 & j 2\pi f L_2 -\frac{j}{2\pi f C_2}  + R_3
\end{vmatrix}$$
$$\Delta_2 = \begin{vmatrix}
         20 + 129.463627j & 60 & -44.767695j\\[1em]
         10 + 95.504417j & 65 & -23.933074j\\[1em]
         -44.767695j & 0 & 12 + 20.834621j
\end{vmatrix}$$
\newline
$$\Delta_2 = (-224011.877553639655 + 128066.63636j) - (-242457.423436104045 + 81263.95284j)$$
$$\Delta_2 = \mathbf{18445.54588246439 + 46802.68352j}$$
\newline
Vypočítáme determinant matice $\Delta_3$.
$$\Delta_3 = \begin{vmatrix}
         R_1 -\frac{j}{2\pi f C_1} + j 2\pi f L_1 + R_2 + j2\pi f L_2 & j 2\pi f L_1 + R_2 & U_2\\[1em]
         j 2\pi f L_1 + R_2 & j 2\pi f L_1 + R_2 -\frac{j}{2\pi f C_2} & U_1\\[1em]
         -j 2\pi f L_2 & -\frac{j}{2\pi f C_2} & 0
\end{vmatrix}$$
$$\Delta_3 = \begin{vmatrix}
         20 + 129.463627j & 10 + 95.504417j & 60\\[1em]
         10 + 95.504417j & 10 + 71.571343j & 65\\[1em]
         -44.767695j & -23.933074j & 0
\end{vmatrix}$$
\newline
$$\Delta_3 = (415051.176504844455 - 43458.84615j) - (393645.10999432397 - 57973.6132j)$$
$$\Delta_3 = \mathbf{21406.066510520485 + 14514.76705j}$$
\newline
Teď pomocí Cramerova pravidla můžeme vypočítat proud $I_B$ a $I_C$.
\newline
Proud $I_B$.
$$I_B = \frac{\Delta_2}{\Delta}$$
$$I_B = \frac{18445.54588246439 + 46802.68352j}{-7469.294712547484 + 21801.345515125470j} \doteq \mathbf{1.661842378 - 1.415432655j}A$$
\newline
Proud $I_C$.
$$I_C = \frac{\Delta_3}{\Delta}$$
$$I_C = \frac{21406.066510520485 + 14514.76705j}{-7469.294712547484 + 21801.345515125470j} \doteq \mathbf{0.2947777554 - 1.082861992j}A $$
\newline
Z hodnot proudů $I_B$ a $I_C$ dokážeme vyjádřit napětí $U_{C_2}$.
$$U_{C_2} = X_{C_2}*(I_B + I_C)$$
$$U_{C_2} =  -23.933074j * ((1.661842378 - 1.415432655j) + (0.2947777554 - 1.082861992j)) \doteq -59.791871 - 46.827934j V$$
$$U_{C_2} \doteq  \mathbf{59.791871 + 46.827934j}V$$
\newline
Díky $U_{C_2}$ teď už dokážeme vypočítat |$U_{C_2}$| a $\varphi_{C_2}$.
$$|U_{C_2}| = \sqrt{Re(U_{C_2})^2 + Im(U_{C_2})^2}$$
$$|U_{C_2}| = \sqrt{(59.791871)^2 + (46.827934)^2} \doteq \mathbf{75.94684}V $$
\newline
$$\varphi_{C_2} = -arctan\frac{Im(U_{C_2})}{Re(U_{C_2})}$$
$$\varphi_{C_2} = -arctan\frac{46.827934}{59.791871} \doteq \mathbf{-0.6644}rad$$
\newpage

\section{Příklad 5}
Sestavte diferenciální rovnici popisující chování obvodu na obrázku, dále ji upravte dosazením hodnot parametrů. Vypočítejte analytické řešení $u_{C}$ = f(t). Proveďte kontrolu výpočtu dosazením do sestavené diferenciální rovnice.
\newline
Skupina: B
\newline
\newline
\begin{tabular}{|c|c|c|c|}
    \hline sk.&C [F]&R [\si{\ohm}]&$u_C$(0) [V]\\
    \hline B&10&20&8\\
    \hline
\end{tabular}
\newline
\begin{center}
    \begin{circuitikz} \draw 
        (0,0) -- (0,4) to [R, l=R] (3,4) to [C, l=C, v=$u_{C}$] (3,0) -- (0,0)
        ;
    \end{circuitikz}
\end{center}
\textbf{Výpočet:}
\newline
Vytvoříme si rovnici pro smyčkový proud podle obrázku.
$$U_R + u_C = 0$$
\newline
Z rovncice vyjádříme proud I.
$$U_R + u_C = 0$$
$$I*R + u_C = 0$$
$$I = -\frac{u_C}{R}$$
\newline
Vytvoříme diferenciální rovnici prvního řádu a dosadíme známé hodnoty.
$$u'_C = \frac{1}{C} * I$$
$$u'_C = \frac{1}{C} *-\frac{u_C}{R}$$
$$u'_C = -\frac{u_c}{RC}$$
$$u'_C = -\frac{u_c}{20*10}$$
$$u'_C + u_C\frac{1}{200} = 0$$
\newline
Očekávané rěšení.
$$u_C(t) = k(t)e^{\lambda t}$$
\newline
Výpočet $\lambda$ pro charakteristickou rovnici.
$$\lambda + \frac{1}{200} = 0$$
$$\lambda = -\frac{1}{200}$$
\newline
Zjištěnou hodnotu dosadíme do očekávaného řešení a zderivujeme.
$$u_C(t) = k(t)e^{-\frac{1}{200}t}$$
$$u'_C = k'(t)e^{-\frac{1}{200}t} - \frac{1}{200}k(t)e^{-\frac{1}{200}t}$$
\newline
Dosadíme zjištěnou podobu $u'_C$ a $u_C$ do základní rovnice a vyjádříme $k'(t)$.
$$u'_C + u_C\frac{1}{200} = 0$$
$$k'(t)e^{-\frac{1}{200}t} - \frac{1}{200}k(t)e^{-\frac{1}{200}t} + \frac{1}{200}k(t)e^{-\frac{1}{200}t}= 0$$
$$k'(t)e^{-\frac{1}{200}t}= 0$$
$$k'(t)= 0$$
\newline
Aby jsme dostaly $k(t)$, tak zintegrujeme $k'(t)$.
$$\int k'(t) \mathrm= \int 0\, \mathrm{d}t$$
$$k(t)= 0 + C$$
$$k(t)= C$$
\newline
Hodnotu dosadíme do očekávaného řešení.
$$u_C(t) = k(t)e^{\lambda t}$$
$$u_C(t) = C*e^{-\frac{1}{200}t}$$
\newline
Vyjádříme C z počáteční podmínky $u_C$(0) = 8.
$$u_C(t) = C*e^{-\frac{1}{200}t}$$
$$u_C(0) = C*e^{-\frac{1}{200}*0}$$
$$8 = C*e^{0}$$
$$C = 8$$
\newline
Výsledek:
$$u_C(t) = \mathbf{8*e^{-\frac{1}{200}t}}$$
\newline
\newline
Pro zkoušku dosadíme do rovnice.
\newline
Vyjádření $u'_C$.
$$u'_C + u_C\frac{1}{200} = 0$$
$$u'_C + \frac{8*e^{-\frac{1}{200}t}}{200} = 0$$
$$u'_C = - \frac{8*e^{-\frac{1}{200}t}}{200}$$
\newline
Dosazení.
$$u'_C + u_C\frac{1}{200} = 0$$
$$ - \frac{8*e^{-\frac{1}{200}t}}{200} + \frac{8*e^{-\frac{1}{200}t}}{200} = 0$$
$$\mathbf{0 = 0}$$
\newpage

\section{Výsledky}
\begin{center}
    \begin{tabular}{|c|c|c|}
        \hline Příklad&Skupina&Výsledky\\
        \hline 1&H& \large{$U_{R3} \doteq \textbf{56.9660}V$ $I_{R3} \doteq \textbf{0.2191}A$}\\
        \hline 2&B& \large{$U_{R1} \doteq \mathbf{1.4770}V$  $I_{R1} \doteq \mathbf{0.0295}A$}\\
        \hline 3&E& \large{$U_{R3} \doteq \mathbf{5.4205}V$  $I_{R3} \doteq \mathbf{0.1042}A$}\\
        \hline 4&H& \large{$|U_{C_2}| \doteq \mathbf{75.9468}V$  $\varphi_{C_2} \doteq \mathbf{-0.6644}rad$}\\
        \hline 5&B& \large{$u_{C} = \mathbf{8*e^{-\frac{1}{200}t}}$}\\
        \hline
    \end{tabular}
\end{center}

\end{document} 