---
name: Dorota Kozieł-Wierzbowska
institution:
  name: Uniwersytet Jagielloński
  slug: uniwersytet_jagiellonski
  country: Πολωνία
---

Η Dorota γεννήθηκε στο Γκόρλιτσε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε ένα χωριό κοντά στο Μπίετς της Μικρής Πολωνίας, όπου μπορούσε χωρίς περιορισμούς να απολαμβάνει τον σκοτεινό ουρανό με την κορδέλα του Γαλαξία μας. Μετακόμισε στην Κρακοβία για να σπουδάσει φυσική και αστρονομία, και από τότε είναι δεμένη με αυτή την πόλη και τα περίχωρα. Μελετά ενεργούς γαλαξίες, ιδιαίτερα ραδιογαλαξίες, αν και κυρίως σε οπτικό φως. Εξακολουθεί να γοητεύεται από τον ουρανό και όποτε της το επιτρέπει ο χρόνος, οι φοιτητές και οι επιτροπές κατανομής χρόνου τηλεσκοπίου, πραγματοποιεί παρατηρήσεις αστέρων και γαλαξιών. Ιδιαιτέρως, προσπαθεί να ελέγξει το γλυκό χάος που εισήγαγαν στη ζωή της οι δίδυμοι γιοι της.
