Події клавіатури призначені саме для роботи з клавіатурою (в тому числі й віртуальною), однак текст у поле 'inpit' може бути введений не лише з клавіатури, а наприклад, вставлений за допомогою миші. У цьому випадку події клавіатури нам не допоможуть. Деякі мобільні пристрої також не генерують події keypress/keydown, а відразу вставляють текст у поле. Таке введення даних теж неможливо опрацювати за допомогою клавіатурних подій. 
Тому для коректного відслідковування вводу даних в поле 'input' одних клавіатурних подій недостатньо. Для того, щоб надійно відслідковувати будь-які зміни в полі 'input' існує спеціальна подія input.