Поясніть своїми словами, що таке AJAX і чим він корисний при розробці Javascript.

AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) - це спосіб створення мережевих запитів, які вебсторінка надсилає на сервер у фоновому режимі та сама звідти довантажує потрібні користувачу дані. При цьому сама вебсторінка не перезавантажується.
Це дає можливість створювати зручні інтерфейси користувача для тих сторінок сайтів, де необхідно здійснювати активну взаємодію користувача із вебсторінкою. Оскільки AJAX є асинхронним, то користувач без проблем може далі переглядати сайт, незважаючи на те, що сервер все ще обробляє запит. Браузер не перезавантажує web-сторінку і дані посилаються на сервер без візуального підтвердження (крім випадків, коли ми самі захочемо показати процес з'єднання з сервером).