\documentclass{beamer}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[slovak]{babel}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{skak}%Sachovy balicek pre diagramy
\usepackage{multirow}
\usepackage{chessboard}

\author{Alexander Dračka}
\title{Zápočtová prezentácia}
\subtitle{Šachové zahájenia}
\institute{VŠB-TUO FEI}
\date{12.4.2013}

\mode<presentation>
{
	\usetheme{Warsaw}
}

\begin{document}

\begin{frame}
	\titlepage 
\end{frame}

%Obsah prezentacie
\begin{frame}
	\frametitle{Obsah}
	\tableofcontents
\end{frame}


%Sachove figury
\begin{frame}
	\section{Základy}
	\frametitle{Figúry}
		\begin{itemize}
			\item Pravidlá FIDE uznávajú od r. 1981 iba šachovú notáciu nazývanú algebrický skrátený zápis.
			\item Šachové figúry sa označujú veľkým začiatočným písmenom svojho názvu. Pešiaci sa nezaznačujú.
		\end{itemize}
		
		\begin{table}[ht]
		\caption{Zoznam jednotlivých figúr a ich preklad}
		\centering
		\begin{tabular}{|l|l|c|}
		\hline
		Preklad & FIDE & SAN \\
		\hline \hline
		Pešiak & Pawn & P\\
		Veža & Rook & R\\
		Jazdec & Knight & N\\
		Strelec & Bishop & B\\
		Dáma & Queen & Q\\
		Král & King & K\\
		\hline
		\end{tabular}	
		%\label{table:nonlin}
		\end{table}
\end{frame}
%Popis znacenia sachovnice
\begin{frame}
	\begin{itemize}
		\item Stĺpce šachovnice sa z ľava doprava zo strany bieleho označujú malými písmenami abecedy od „a“ po "h". Rady šachovnice sa označujú číslicami od „1“ po "8".
		\item Pole sa identifikuje spojením písmena a číslice. K označeniu figúry sa pripojí označenie poľa, na ktoré sa ňou ťahá.
		\item V skrátenej notácii sa nezaznačuje východzie pole. Pri ťahu pešiaka sa označí iba pole, kam sa ním ťahá.
	\end{itemize}
	\begin{itemize}
		\centering
		\newgame
		\def\mycenter{d4-e5}
		\item \chessboard[tinyboard, pgfstyle=cross,
							color=red,
							linewidth=0.2em,
							markarea=\mycenter]
		\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
	%\frametitle{Výsledok hry}
	Šach (z perštiny šáh) mohli hrať v minulosti výhradne kráľovia a šlachta. Ústrednou figúrou je Kráľ (šáh). Hra môže dopadnúť výhrou/prehrou alebo remízou.
	
	\begin{table}
		\begin{tabular}{|l|p{9cm}|}
			\hline
			{\bf Výsledok} & {\bf Podmienky }\\
			\hline \hline
			\multirow{3}{*}{Výhra} & hráč zahrá šach mat \\
														& hráč sa vzdá \\
														& keď súper prekročí časový limit a sám ma materiál na výhru\\
					\hline
			\multirow{5}{*}{Remíza} & hráči sa na remíze dohodnú\\
															& po trojnásobnom dosiahnutí rovnakej pozície\\
															& ani jeden hráč nemá materiál na dosiahnutie matovej situácie\\
															& 50 ťahov prejde bez pohybu pešiaka a brania materiálu\\
															& nastane pat\\
															
			\hline
			\end{tabular}
	\end{table}
\end{frame}

%Netradicne pravidla
\begin{frame}
	
	\frametitle{Rošáda}
	\begin{itemize}
		\item Rošáda je súčasný ťah kráľa a veže: kráľ ťahá o dve polia smerom k veži a veža ho jednoducho preskočí
		\item Rošádu možno vykonať len ak:
			\begin{enumerate}
				\item polia medzi kráľom a vežou sú prázdne
				\item kráľ a veža od začiatku partie neťahali 
				\item na pôvodné a nové pole kráľa, ako aj na pole medzi nimi nepôsobí súperov kameň šach.
			\end{enumerate}
	\end{itemize}

		\fenboard{r1bqkbnr/pppp1ppp/2n5/1B2p3/4P3/5N2/PPPP1PPP/RNBQK2R w - - 0 -}
		\tinyboard
		\storegame{game1}
		\fenboard{r1bqkbnr/pppp1ppp/2n5/1B2p3/4P3/5N2/PPPP1PPP/RNBQ1RK1 b - - 0 -}
		\tinyboard
		\storegame{game2}
		%\centering ???
			\begin{tabular}{cc}
			
				Pred Rošádou & Po Rošáde\\
				\restoregame{game1} 
				%\showboard 
				\def\mymove{e1-g1}
				\chessboard[tinyboard,pgfstyle=straightmove,
				markmove= \mymove]
				& \restoregame{game2} 
				\chessboard[tinyboard, pgfstyle=circle, color=red, markfields={f2,g2,h2}]
				\\
			\end{tabular}
\end{frame}

%Vysvetlenie enPassant
\begin{frame}
	\frametitle{En Passant - Branie mimochodom}
	Šach je plný protikladov. Pešiak je najslabšia a zároveň najsilnejšia figúra a to hneď troch dôvodov:
	\begin{itemize}
			\item Pešiak pri prvom ťahu môže ísť o jeden alebo o dva políčka.
			\item Pri dosiahnutí posledného políčka sa premení sa ľubovolnú figúru.
			\item Najmenej známa schopnosť pešiaka, ktorá neraz zaskočí aj skúsených šachistov, je tzv. En passant.
		\end{itemize}
	
	\fenboard{8/2p5/8/3P4/8/8/8/8 b - - 0 -}
		\tinyboard
		\storegame{game3}
	\fenboard{8/8/8/2pP4/8/8/8/8 w - - 0 -}
		\tinyboard
		\storegame{game4}	
	\fenboard{8/8/2P5/8/8/8/8/8 b - - 0 -}
		\tinyboard
		\storegame{game5}
	%\begin{table}[h]
		\begin{tabular}{ccx}
			\restoregame{game3} \chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove, markmove={c7-c5}] 
			& \restoregame{game4} \chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove, markmove={d5-c6}] 
			& \restoregame{game5} \chessboard[tinyboard, color=red, markstyle=color,
					markfields=c5]
		\end{tabular}
	%\end{table}
\end{frame}

\begin{frame}
	\frametitle{Rozdelenie šachovej partie}
	\begin{enumerate}
		\item Otvorenie/Zahájenie
		\item Stredná hra
		\item Koncovka
	\end{enumerate}	
	\begin{description}
		\item[Otvorenie]  je úvodná časť šachovej partie. V ňom sa uvádzajú do hry pešiaci a figúry a zvyčajne sa určí, akým spôsobom sa bude hra vyvíjať (ostrá hra, pozičné manévrovanie, a. i.)
			\begin{description}
				\item[Otvorené hry] Škótska hra, Španielská hra, Talianská hra
				\item[Polootvorené hry] Francúzska obrana, Sicílska obrana
				\item[Zatvorené hry] Dámsky gambit
			\end{description}
	\end{description}
\end{frame}

\section{Otvorené hry}
\begin{frame}
	\frametitle{Otvorené hry}
	Tieto otvorenia vznikajú ak biely zahrá e4 a čierny odpovie e5.
	\begin{description}
		\item[Španielská hra] Vzniká po ťahoch: 	
			\newgame
			\styleC
			\def\bs{b5-e8}
			\item[Notace] \mainline{1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5}
			\item \chessboard[smallboard, pgfstyle=straightmove,
						color=red,markmove=\bs,
						color=black, markmove={e1-g1},
						pgfstyle=knightmove, color=blue, markmoves={f3-e5,f3-g5}]
	\end{description}
\end{frame}
\begin{frame}
	\frametitle{Berlínska obrana}
	\styleB
	\mainline{3... Nf6}
	Čierny rozohra figúru a zároveň napáda stred šachovnice \\
	\variation{3... a6}
	Výnimočne používaný ťah\\
	\mainline{4.O-O Nxe4}\\	
	\storegame{BO}
	%Teraz má biely dve možnosti, ako vyrovnať počet pešiakov.\\
	\restoregame{BO}
	\hidemoves{5.Re1}
	\storegame{BO1}
	\restoregame{BO}
	\hidemoves{5.d4}
	\storegame{BO2}
	%\showboard \\

		\begin{tabular}{cc}
		Slabý ťah-Re1 & Silný ťah-d4\\
		\restoregame{BO1} 
		\chessboard[smallboard, pgfstyle=knightmove,
					markmoves={f6-e4},
					pgfstyle=straightmove,color=brown, markmove={e1-e8}
					]
		& 
		\restoregame{BO2} 
		\chessboard[smallboard, pgfstyle=knightmove,
					markmoves={f3-e5},
					pgfstyle=straightmove,color=red, markmoves={d4-e5, c1-g5}
					]
		\end{tabular}
\end{frame}

\begin{frame}
	\frametitle{Berlínska obrana- Pokračovanie}
		\newgame
		\fenboard{r1bqkb1r/pppp1ppp/2n5/1B2p3/3Pn3/5N2/PPP2PPP/RNBQ1RK1 b - - 0 5}
		\begin{itemize}
			\item[Čierny] má 3 možné ťahy
		\centering
			 \item [1.možnosť] \variation{5... exd4} \\
			 \item [2.možnosť] \variation{5... Nd6} \\
			 \item [3.možnosť] \variation{5... Be7} \\
			\item \chessboard[smallboard, pgfstyle=straightmove,
				color=brown,markmoves={e5-d4, f8-e7},
				pgfstyle=knightmove, markmove={e4-d6}]
			\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\frametitle{Berlínska obrana - 1.možnosť}
		\newgame
		\fenboard{r1bqkb1r/pppp1ppp/2n5/1B2p3/3Pn3/5N2/PPP2PPP/RNBQ1RK1 b - - 0 5}
		\smallboard
		\styleC
		\mainline{5... exd4 6.Re1 d5 7.Nxd4 Bd6}
			Jediný ťah, ktorý zabraňuje prehre čierneho. Vznika Rižský variant\\
		
		\begin{itemize}
			\centering
			\item \chessboard[smallboard, pgfstyle=straightmove,
				color=purple,markmoves={f1-e1, d7-d5,f8-d6},
				pgfstyle=knightmove, markmove={f3-d4},
				color=red,  markmove={e1-e8},
				pgfstyle=circle,linewidth=0.1em, color=blue, markfields=e4
				]
		\end{itemize}
		
\end{frame}

\begin{frame}
	\frametitle{Berlínska obrana - 2.možnosť}
		\newgame
		\fenboard{r1bqkb1r/pppp1ppp/2n5/1B2p3/3Pn3/5N2/PPP2PPP/RNBQ1RK1 b - - 0 5}
		\smallboard
		\styleB
		%\mainline{5... Nd6 6.Bxc6 dxc6 7.dxe5 Nf5 8.Qxd8+ Kxd8 9.Nc3}
		\mainline{5... Nd6 6.Bxc6 dxc6}
		\storegame{OB21}
		\mainline{7.dxe5 Nf5}
		\storegame{OB22}
		\mainline{8.Qxd8+ Kxd8 9.Nc3}
		\storegame{OB23}
		%\showboard
		\tinyboard
		\begin{table}
			\begin{tabular}{ccx}
				Po 6.ťahu & Po 7.ťahu & Po 8.ťahu\\
				\restoregame{OB21} 
				\chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
				color=purple,markmoves={b5-c6, d7-c6},
				pgfstyle=knightmove, markmove={e4-d6}
				]
				& 
				\restoregame{OB22} 
				\chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
				color=purple,markmoves={d4-e5},
				pgfstyle=knightmove, markmove={d6-f5},
				pgfstyle=straightmove, color=red, markmove={d1-d8}
				]
				& 
				\restoregame{OB23} 
				\chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
				color=purple,markmoves={d1-d8, e8-d8}
				]
			\end{tabular}
		\end{table}
\end{frame}

\begin{frame}
	\frametitle{Berlínska obrana - 3.možnosť}
		\newgame
		\fenboard{r1bqkb1r/pppp1ppp/2n5/1B2p3/3Pn3/5N2/PPP2PPP/RNBQ1RK1 b - - 0 5}
		\styleB
		\mainline{5... Be7 6.Qe2 Nd6 }
		\storegame{OB31}
		\mainline{7.Bxc6 bxc6 }
		\storegame{OB32}
		\mainline{8.dxe5 Nb7}
		\storegame{OB33}
		\tinyboard
		\begin{table}
			\begin{tabular}{ccx}
				Po 6.ťahu & Po 7.ťahu & Po 8.ťahu\\
				\restoregame{OB31} \chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
				color=purple,markmoves={f8-e7, d1-e2},
				pgfstyle=knightmove, markmove={e4-d6},
				color=black,pgfstyle=straightmove,markmove={e8-g8},
				markstyle=border,color=blue,markfields=e7,
				]
				& 
				\restoregame{OB32} \chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
				color=purple, markmoves={b5-c6,b7-c6},
				pgfstyle=straightmove, color=red, markmoves={c8-a6,a6-f1},
				markstyle=border, markfields={c6,c7,e2,f1}
				]
				& 
				\restoregame{OB33} \chessboard[tinyboard,
				pgfstyle=knighmove, markmove={d6-b7},
				color=blue,markstyle=border, markfields={e5,f3},
				markstyle=circle,markfields={d8,c8}
				]
			\end{tabular}
		\end{table}
\end{frame}

\section{Polootvorené hry}
\begin{frame}
	\frametitle{Polootvorené hry}
	Vznikajú ak biely zahrá e4 a čierny zahrá iný ťah ako e5\\
			\newgame
			\styleC
			\smallboard
	\begin{description}	
		\item[Francúzska obrana] Pomenové podľa zápasu v korešpondenčnom šachu medzi Parížom a Londýnom v rokoch 1834-1836.\\
		\item[Notace] \mainline{1.e4 e6 2.d4 d5} 
		
	\end{description}
	\begin{itemize}
			\centering
			\item \chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
				color=red, markmoves={e4-e5,d8-b6},
				pgfstyle=straightmove, color=red, markmoves={c1-g5,f1-b5},
				color=blue,markstyle=border, markfields={c8}
				]
		\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\frametitle{Zatvorená varianta Francúzskej varianty}
	\newgame
	\styleC
	\smallboard
	\hidemoves{1.e4 e6 2.d4 d5}
	\mainline{3.e5 c5}
	Veľmi populárna varianta. Biely sa snaží postupom e-pešiaka ešte viac obmedziť čiernemu manévrovací priestor. Čierny reaguje útokom na bieleho d-pešiaka
	\begin{itemize}
		\centering
		\item \chessboard[smallboard, pgfstyle=straightmove,
				color=red, markmoves={c5-d4,d8-b6},
       color=black, markmoves={d4-e5},
				color=blue,markstyle=border, markfields={d4}
				]
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\frametitle{Zatvorená varianta Francúzskej varianty}
	\newgame
	\styleC
	\smallboard
	\hidemoves{1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5}
	\mainline{4.c3 Nc6 5.Nf3}
	\begin{itemize}
		\centering
		\item \chessboard[smallboard, pgfstyle=straightmove,
       color=black, markmoves={b2-e5},
				color=blue,markstyle=border, markfields={d4},
				markstyle=knightmove,color=red,markmove={c6-d4,f3-d4,f3-e5}
				]
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\frametitle{Zatvorená varianta-Klasické pokračovanie}
		\newgame
		\tinyboard
		\styleB
		\hidemoves{1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 Nc6 5.Nf3}
		\mainline{5... Qb6}
		\storegame{FV}
		
		\restoregame{FV}
			\hidemoves{6.a3 c4}
			\storegame{FV1}
		\restoregame{FV}
			\hidemoves{6.Be2 cxd4}
			\storegame{FV2}
		\restoregame{FV}
			\hidemoves{6.Bd3 cxd4}
			\storegame{FV3}
		\begin{tabular}{ccx}
		6.a3 c4 & 6.Be2 cxd4 & 6.Bd3 cxd4 \\
		\restoregame{FV1} \chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
       color=red, markmoves={b6-d4,a2-a3},
			color=blue,markmoves={f7-c4},
				color=blue,markstyle=circle, markfields={d4,c8},
				]
		&
		\restoregame{FV2} \chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
       color=red, markmoves={f1-e2,e2-g4,f8-c5},
			color=black,markmove={e1-g1},
			color=blue,markmoves={f7-c4},
				color=blue,markstyle=cross, markfields={d4},
				]
		&
		\restoregame{FV3} \chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
       color=red, markmoves={f8-c5},
			color=black,markmove={e1-g1},
			color=blue,markmoves={f7-c4},
				padding=0.3ex,color=black,markstyle=circle, markfields={d4},
				color=red,markstyle=circle,markfields=d3
				]
		\end{tabular}
\end{frame}
	
	\section{Zatvorené hry}
	\begin{frame}
		\frametitle{Zatvorené hry}
		Všeobecne sú takto označované hry, kde biely zahrá inak než e4. Najpopulárnejšou je Dámsky gambit\\
		\begin{description}
		\item[Gambit] je obecné označenie obety určitej figúry, ktorou získa strategickú výhodu. Buď lepšie postavenie na šachovnici alebo zisk tempa.
		\end{description}
		\newgame
		\tinyboard
		\styleA
		\mainline{1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Nf3 Nf6 4.Qa4+}\\
		\begin{itemize}
		\storegame{DG}
		\centering
		\item \chessboard[tinyboard, pgfstyle=straightmove,
       color=red, markmoves={a4-e8,a4-c4},
			color=black,markmove={c1-g5},
				color=blue,markstyle=circle, markfields={d4}
				]
		\end{itemize}
	\end{frame}
	






















\end{document}
