\message{ !name(dimitris_papagiannis_en1190004_multicycle.tex)}\input{uoa_template.tex} % Import document template
\usepackage{titlesec}
\usepackage{scrextend}
\usepackage{listings}
\setcounter{tocdepth}{5}
\setcounter{secnumdepth}{5}

\renewcommand{\figurename}{Εικόνα}
\renewcommand{\lstlistingname}{Κώδικας}

\titleformat{\paragraph}
{\normalfont\normalsize\bfseries}{\theparagraph}{1em}{}
\titlespacing*{\paragraph}
{0pt}{3.25ex plus 1ex minus .2ex}{1.5ex plus .2ex}

% \setcounter{secnumdepth}{5}
\titleformat{\subparagraph}
{\normalfont\normalsize\bfseries}{\thesubparagraph}{1em}{}
\titlespacing*{\subparagraph}
{0pt}{3.25ex plus 1ex minus .2ex}{1.5ex plus .2ex}
\definecolor{codegreen}{rgb}{0,0.6,0}
\definecolor{codegray}{rgb}{0.5,0.5,0.5}
\definecolor{codepurple}{rgb}{0.58,0,0.82}
\definecolor{backcolour}{rgb}{0.95,0.95,0.92}

\lstdefinestyle{mystyle}{
    backgroundcolor=\color{backcolour},   
    commentstyle=\color{codegreen},
    keywordstyle=\color{magenta},
    numberstyle=\tiny\color{codegray},
    stringstyle=\color{codepurple},
    basicstyle=\ttfamily\footnotesize,
    breakatwhitespace=false,         
    breaklines=true,                 
    captionpos=b,                    
    keepspaces=true,                 
    numbers=left,                    
    numbersep=5pt,                  
    showspaces=false,                
    showstringspaces=false,
    showtabs=false,                  
    tabsize=2
}

\lstset{style=mystyle}
\lstdefinelanguage[arm]{Assembler}
   [x86masm]{Assembler}{
   keywordstyle=[2]{\color{codepurple}},
  morekeywords={MVN,EOREQ,EORSAL,ORRMI,ORR,ORRPL,LSR,ASR,LDR,ADDS,ADDEQ,B,BL},
   morekeywords=[2]{R0,R1,R2,R3,R4,R5,R6,R7,R8,R9,R10,R11,R12,R13,R14,R15,PC,LR}}

\newcommand{\documentTitle}{Υλοποίηση επεξεργαστή πολλών κύκλων
  αρχιτεκτονικής ARM σε γλώσσα VHDL} % document title, will appear on the right of the header
\date{\today}

\begin{document}

\message{ !name(dimitris_papagiannis_en1190004_multicycle.tex) !offset(-3) }

\maketitle
\thispagestyle{firststyle}
\tableofcontents
\renewcommand*\contentsname{Περιεχόμενα}
\section{Εισαγωγή}
\subsection{Σκοπός}
Σκοπός αυτού του project ήταν η υλοποίηση επεξεργαστή 32bit πολλών κύκλων αρχιτεκτονικής
ARM σε γλώσσα VHDL (Revision 1993), με σκοπό την εξοικείωση με τα
ψηφιακά κυκλώματα, τις γλώσσες περιγραφής υλικού (στην προκειμένη
περίπτωση την VHDL), την αρχιτεκτονική υπολογιστών (στην προκειμένη
περίπτωση την αρχιτεκτονική ARM), καθώς και με τη γλώσσα μηχανής (assembly).
\subsection{Γενική περιγραφή}
Ο επεξεργαστής εκτελεί εντολές οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε μια Μνήμη εντολών
(ROM), από την οποία διαβάζονται, επεξεργάζονται και εκτελούνται, με
τη βοήθεια μιας ALU, και με την επίβλεψη μιας Μονάδας Ελέγχου (Control
Unit). Υπάρχει διαθέσιμη και μια μνήμη δεδομένων (RAM) για προσωρινή
αποθήκευση τιμών.

\section{Υλοποίηση}
\subsection{Εντολές που υποστηρίζονται}
Το υποσύνολο εντολών που είναι δυνατόν να εκτελεστούν από τον επεξεργαστή
που υλοποιήθηκε είναι οι εξής:
\begin{itemize}
\item Εντολές Μνήμης
  \begin{itemize}
  \item \texttt{LDR}\footnote{Η εντολή υποστηρίζει
      την εκτέλεση υπό συνθήκη\label{note_cond}} --- Μετακίνηση μιας
    τιμής από μία διέυθυνση της μνήμης δεδομένων (RAM) σε έναν
    καταχωρητή
  \item \texttt{STR}\footref{note_cond} --- Αποθήκευση της τιμής ενός
    καταχωρητή σε μία διεύθυνση της μνήμης δεδομένων (RAM)
  \end{itemize}
\item Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων
  \begin{itemize}
  \item \texttt{ADD}\footref{note_cond}\footnote{Η εντολή υποστηρίζει την πράξη μεταξύ
      δύο καταχωρητών\label{note_reg}}\footnote{Η εντολή υποστηρίζει
      την πράξη μεταξύ ενός καταχωρητή και ενός άμεσου τελεστέου\label{note_imm}}\footnote{Η εντολή υποστηρίζει
      την ενημέρωση του καταχωρητή κατάστασης\label{note_status}} ---
    Εκτέλεση πρόσθεσης μεταξύ δύο τιμών και αποθήκευση του
    αποτελέσματος σε έναν καταχωρητή 
  \item
    \texttt{SUB}\footref{note_cond}\footref{note_reg}\footref{note_imm}\footref{note_status}
    --- Εκτέλεση αφαίρεσης μεταξύ δύο τιμών και αποθήκευση του
    αποτελέσματος σε έναν καταχωρητή  
  \item \texttt{CMP}\footref{note_cond}\footref{note_reg}\footref{note_imm} ---
    Εκτέλεση σύγκρισης δύο τιμών και ενημέρωση του καταχωρητή
    κατάστασης χωρίς αποθήκευση του αποτελέσματος
  \item
    \texttt{AND}\footref{note_cond}\footref{note_reg}\footref{note_imm}\footref{note_status}
    --- Εκτέλεση της πράξης bitwise AND μεταξύ δύο τιμών και
    αποθήκευση του αποτελέσματος σε έναν καταχωρητή
  \item
    \texttt{ORR}\footref{note_cond}\footref{note_reg}\footref{note_imm}\footref{note_status}
    --- Εκτέλεση της πράξης bitwise OR μεταξύ δύο τιμών και
    αποθήκευση του αποτελέσματος σε έναν καταχωρητή
  \item
    \texttt{EOR}\footref{note_cond}\footref{note_reg}\footref{note_imm}\footref{note_status}
    --- Εκτέλεση της πράξης bitwise XOR μεταξύ δύο τιμών και
    αποθήκευση του αποτελέσματος σε έναν καταχωρητή
  \item
    \texttt{MOV}\footref{note_cond}\footref{note_reg}\footref{note_imm}\footref{note_status}
    --- Αποθήκευση μιάς τιμής σε έναν καταχωρητή
  \item
    \texttt{MVN}\footref{note_cond}\footref{note_reg}\footref{note_imm}\footref{note_status}
    --- Αποθήκευση μιας τιμής σε έναν καταχωρητή, αφού εκτελεστεί
    bitwise NOT σε αυτήν
  \item
    \texttt{LSL}\footref{note_cond}\footref{note_imm}\footref{note_status}
    --- Εκτέλεση λογικής αριστερής ολίσθισης στην τιμή ενός καταχωρητή
    και αποθήκευση του αποτελέσματος σε έναν καταχωρητή
  \item
    \texttt{LSR}\footref{note_cond}\footref{note_imm}\footref{note_status}
    --- Εκτέλεση λογικής δεξιάς ολίσθισης στην τιμή ενός καταχωρητή
    και αποθήκευση του αποτελέσματος σε έναν καταχωρητή    
  \item
    \texttt{ASR}\footref{note_cond}\footref{note_imm}\footref{note_status}
    --- Εκτέλεση αριθμητικής δεξιάς ολίσθισης στην τιμή ενός καταχωρητή
    και αποθήκευση του αποτελέσματος σε έναν καταχωρητή        
  \item
    \texttt{ROR}\footref{note_cond}\footref{note_imm}\footref{note_status}
        --- Εκτέλεση δεξιάς περιστροφής στην τιμή ενός καταχωρητή
    και αποθήκευση του αποτελέσματος σε έναν καταχωρητή        
  \end{itemize}
\item Εντολές Διακλάδωσης
  \begin{itemize}
  \item \texttt{B}\footref{note_cond} --- Διακλάδωση και συνέχιση του εκτελούμενου
    προγράμματος από κάποια άλλη διεύθυνση μνήμης
  \item \texttt{BL}\footref{note_cond} --- Διακλάδωση και συνέχιση του εκτελούμενου
    προγράμματος από κάποια άλλη διεύθυνση μνήμης, και αποθήκευση της
    διεύθυνσης της επόμενης εντολής στον καταχωρητή 14 (Link Register).
  \end{itemize}
\end{itemize}
Όλες οι εντολές υποστηρίζουν την \emph{εκτέλεση υπό συνθήκη}. Οι συνθήκες
εμφανίζονται στη γλώσσα assembly με τη μορφή ενός
προθέματος/μνημονικού δύο γραμμάτων (π.χ. \texttt{ADD\color{green}EQ}). Οι συνθήκες που υποστηρίζονται
και τα αντίστοιχα μνημονικά τους είναι οι εξής:
\begin{itemize}
\item \texttt{EQ} --- Equal
\item \texttt{NE} --- Not Equal
\item \texttt{CS/HS} --- Higher or same (unsigned >=)
\item \texttt{CC/LO} --- Lower (unsigned <)
\item \texttt{MI} --- Negative
\item \texttt{PL} --- Positive or zero
\item \texttt{VS} --- Overflow
\item \texttt{VC} --- No overflow  
\item \texttt{HI} --- Higher (unsigned >)
\item \texttt{LS} --- Lower or same (unsigned <=)
\item \texttt{GE} --- Signed >=
\item \texttt{LT} --- Signed <
\item \texttt{GT} --- Signed >
\item \texttt{LE} --- Signed <=
\item \texttt{AL} --- Always
\end{itemize}

Οι εντολές που υποστηρίζουν \emph{ενημέρωση του καταχωρητή κατάστασης}
δέχνται το πρόθεμα \texttt{S} (για παράδειγμα
\texttt{ADD\color{red}S}).

Είναι δυνατή η εκτέλεση εντολής η οποία και
εκτελείται υπό συνθήκη αλλά και ενημερώνει τους καταχωρητές κατάστασης
(αν, τελικά εκτελεσθεί) με κατάλληλο συνδυασμό των μνημονικών
(π.χ. \texttt{ADD\color{red}S\color{green}EQ}).

Για τις εντολές \texttt{LSL}, \texttt{LSR}, \texttt{ASR} και
\texttt{ROR} \textbf{δεν} υποστηρίζεται η πράξη μεταξύ καταχωρητών.
\subsection{Δομικά στοιχεία}
\subsubsection{Διαδρομή Δεδομένων}
Η διαδρομή δεδομένων απαρτίζεται από τα εξής δομικά στοιχεία:
\begin{itemize}
\item Μνήμη Εντολών
\item Μετρητής Προγράμματος
\item Αρχείο Καταχωρητών
\item Μνήμη Δεδομένων
\item Μονάδα ALU
\item Μονάδα επέκτασης προσήμου/μηδενός
\end{itemize}

\paragraph{Μνήμη Εντολών (\texttt{ROM\_ARRAY})}
Η μνήμη δεδομένων (Instruction Memory) αποτελεί μια μνήμη ROM στην οποία
αποθηκεύονται από το χρήστη του επεξεργαστή το πρόγραμμα που θέλει να
εκτελεστεί. Έχει μία είσοδο των 6bit (\texttt{ADDR}) με την οποία
δίδεται η επιθυμητή διεύθυνση από την οποία θέλουμε να ανακτήσουμε την
αποθηκευμένη εντολή και μια έξοδο των 32bit (\texttt{DATA\_OUT}) από
την οποία εξέρχεται η αποθηκευμένη εντολή που βρίσκεται στην διεύθυνση
που δόθηκε στην είσοδο \texttt{ADDR}.
Η διευθυνσιοδότηση γίνεται σε επίπεδο λέξης, επομένως η διεύθυνση 0 θα
φέρει στην έξοδο της μνήμης την πρώτη αποθηκευμένη εντολή, η διεύθυνση
1 θα φέρει στην έξοδο της μνήμης τη δεύτερη αποθηκευμένη εντολή κ.ο.κ.
\subparagraph{Κώδικας VHDL}
Ο κώδικας VHDL για την Μνήμη δεδομένων είναι ο εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Κώδικας VHDL περιγραφής
συμπεριφοράς για την Μνήμη δεδομένων}]
entity ROM_ARRAY is
  generic (
    N : positive := 6;                  --address length
    M : positive := 32                  --data word length
    );
  port (
    ADDR     : in  std_logic_vector (N-1 downto 0);
    DATA_OUT : out std_logic_vector (M-1 downto 0)
    );
end ROM_ARRAY;

architecture Behavioral of ROM_ARRAY is
  type ROM_ARRAY is array (0 to 2**N-1)  --Used this instead of downto which
                                         --accessed the instructions in
                                         --reverse order
    of std_logic_vector (M-1 downto 0);
  constant ROM : ROM_ARRAY := (
    X"e3a000ff",
    X"e1e01000",
    X"e3e010aa",
    X"e2811055",
    X"e24110aa",
    ...
    X"00000000",
    X"00000000"
    );

begin
  DATA_OUT <= ROM(to_integer(unsigned(ADDR)));

end Behavioral;
\end{lstlisting}
\subparagraph{Σχηματικό RTL}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της μνήμης δεδομένων σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_instr_mem}\label{fig:rtl_instr_mem}
\end{figure}
\paragraph{Μετρητής Προγράμματος (\texttt{REGrwe\_n})}\label{par:pc_reg}
Ο μετρητής προγράμματος (PC Register, PC) αποτελεί έναν καταχωρητή
στον οποίον αποθηκεύεται η διεύθυνση της εντολής που εκτελείται στη
μνήμη δεδομένων. Υλοποιήθηκε με βάση τον παραμετροποιήσιμο καταχωρητή
\texttt{REGrwe\_n} που είχε ήδη υλοποιηθεί από άσκηση του μαθήματος.

\subparagraph{Κώδικας VHDL}
Ο κώδικας VHDL του μετρητή προγράμματος είναι ο εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Kώδικας VHDL περιγραφής συμπεριφοράς μετρητή προγράμματος}]
entity REGrwe_n is
  generic (WIDTH : positive := 4);      -- Default value of 4
  port (
    CLK   : in  std_logic;
    RESET : in  std_logic;
    WE    : in  std_logic;
    Din   : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
    Dout  : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0));
end REGrwe_n;

architecture Behavioral of REGrwe_n is

begin
  process (CLK)
  begin
    if (CLK = '1' and CLK'event) then
      if (RESET = '1') then Dout <= (others => '0');
      elsif (WE = '1') then Dout <= Din;
      end if;
    end if;
  end process;
end Behavioral;
\end{lstlisting}
\subparagraph{Σχηματικό RTL}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα του μετρητή προγράμματος σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_pc_reg}\label{fig:rtl_pc_reg}
\end{figure}
\paragraph{Αρχείο Καταχωρητών (\texttt{REGISTER\_FILE\_wR15})}
Το αρχείο καταχωρητών, βασικό δομικό στοιχείο του επεξεργαστή,
αποτελεί μια μονάδα η οποία έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει 15 τιμές
σε καταχωρητές εντός της, ενώ δίνει τη δυνατότητα ενός επιπλέοντα
καταχωρητή, τον μετρητή προγράμματος (PC register), να διέρχεται μέσα
από αυτήν, δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως τελεστέος σε
πράξεις. Ο καταχωρητής προγράμματος \emph{δεν} αποθηκεύεται στο αρχείο
καταχωρητών, αλλά στον μετρητή προγράμματος (\ref{par:pc_reg}).

Το αρχείο καταχωρητών έχει δύο εισόδους διευθυνσιοδότησης, ώστε να
είναι δυνατή η ανάγνωση δύο καταχωρητών ταυτόχρονα, ενώ η εγγραφή στο
αρχείο εκτελείται ανεξάρτητα από την ανάγνωση.

Το αρχείο καταχωρητών υλοποιήθηκε σε δύο επίπεδα: στο ανώτερο έγινε με
περιγραφή δομής (structural architecture) ενώ στο κατώτερο έγινε με
περιγραφή συμπεριφοράς (behavioral architecture).
\subparagraph{Κώδικας VHDL αρχείου καταχωρητών}
Ο κώδικας VHDL του αρχείου καταχωρητών (περιγραφή δομής) είναι ο εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Κώδικας VHDL περιγραφής
δομής αρχείου καταχωρητών}]
entity REGISTER_FILE_wR15 is
  generic (
    N : positive := 4;                  --Register addressing width
    M : positive := 32                  --Data width
    );
  port (
    CLK       : in  std_logic;
    WE        : in  std_logic;
    ADDR_W    : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
    ADDR_R1   : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
    ADDR_R2   : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
    DATA_IN   : in  std_logic_vector(M-1 downto 0);
    R15       : in  std_logic_vector(M-1 downto 0);  -- Extra register,
                                                     -- coming from PC
    DATA_OUT1 : out std_logic_vector(M-1 downto 0);
    DATA_OUT2 : out std_logic_vector(M-1 downto 0)
    );

end REGISTER_FILE_wR15;

architecture Structural of REGISTER_FILE_wR15 is
  component AND_n is
    generic (WIDTH : positive := 4);
    port(
      A : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      Z : out std_logic
      );
  end component;

  component REGISTER_FILE_n is
    generic (
      N : positive := 4;
      M : positive := 32
      );
    port (
      CLK       : in  std_logic;
      WE        : in  std_logic;
      ADDR_W    : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
      ADDR_R1   : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
      ADDR_R2   : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
      DATA_IN   : in  std_logic_vector(M-1 downto 0);
      DATA_OUT1 : out std_logic_vector(M-1 downto 0);
      DATA_OUT2 : out std_logic_vector(M-1 downto 0)
      );
  end component;

  -- Use two MUXes for getting R15
  component MUX_2_to_1_n is
    generic (
      WIDTH : positive := 4
      );
    port(
      A0 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      A1 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      S  : in  std_logic;
      Y  : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)
      );
  end component;

  -- Two signals coming out of each AND gate
  signal And1_in : std_logic;
  signal And2_in : std_logic;

  -- Two signals coming out of internal Register file
  signal DataOut1_in : std_logic_vector(M-1 downto 0);
  signal DataOut2_in : std_logic_vector(M-1 downto 0);

begin
  -- Internal component of final register file,
  -- will contain the first 15 registers, R0-R14.
  -- Using N = 4, it will contain 16 registers actually,
  -- but we will only use the first 15.
  REG_FILE_IN : REGISTER_FILE_n
    generic map (
      N => N,
      M => M
      )
    port map(
      CLK       => CLK,
      WE        => WE,
      ADDR_W    => ADDR_W,
      ADDR_R1   => ADDR_R1,
      ADDR_R2   => ADDR_R2,
      DATA_IN   => DATA_IN,
      DATA_OUT1 => DataOut1_in,
      DATA_OUT2 => DataOut2_in
      );

  -- First MUX, selects between RD1 from RF or R15
  MUX_DATA_OUT1 : MUX_2_to_1_n
    generic map (WIDTH => M)
    port map (
      A0 => DataOut1_in,
      A1 => R15,
      S  => And1_in,
      Y  => DATA_OUT1
      );

  -- Second MUX, selects between RD2 from RF or R15
  MUX_DATA_OUT2 : MUX_2_to_1_n
    generic map (WIDTH => M)
    port map (
      A0 => DataOut2_in,
      A1 => R15,
      S  => And2_in,
      Y  => DATA_OUT2
      );

  AND1 : AND_n
    generic map (WIDTH => N)
    port map(
      A => ADDR_R1,
      Z => And1_in
      );

  AND2 : AND_n
    generic map (WIDTH => N)
    port map(
      A => ADDR_R2,
      Z => And2_in
      );

end Structural;
\end{lstlisting}
\subparagraph{Σχηματικό RTL Αρχείου Καταχωρητών}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα του αρχείου καταχωρητών σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_reg_file}\label{fig:rtl_reg_file}
\end{figure}
Εσωτερικά του αρχείου καταχωρητών βρίσκεται μια υπομονάδα
(\texttt{REGISTER\_FILE\_n}), στην οποία και γίνεται η πραγματική
αποθήκευση των τιμών των καταχωρητών. Υλοποιείται ως μια μνήμη RAM των
16 θέσεων, με τις πρώτες 15 να αντιστοιχούν στους καταχωρητές
\texttt{R0}-\texttt{R14} ενώ 16η δεν χρησιμοποιείται.
\subparagraph{Κώδικας VHDL υπομονάδας αρχείου καταχωρητών}
Ο VHDL κώδικάς της (περιγραφή συμπεριφοράς) είναι ο εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Κώδικας VHDL περιγραφής
συμπεριφοράς αρχείου καταχωρητών 16 θέσεων, με μέγεθος λέξης 32bit}]
entity REGISTER_FILE_n is
  generic (
    N : positive := 4;                  --Register addressing width
    M : positive := 32                  --Data width
    );
  port (
    CLK       : in  std_logic;
    WE        : in  std_logic;
    ADDR_W    : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
    ADDR_R1   : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
    ADDR_R2   : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
    DATA_IN   : in  std_logic_vector(M-1 downto 0);
    DATA_OUT1 : out std_logic_vector(M-1 downto 0);
    DATA_OUT2 : out std_logic_vector(M-1 downto 0)
    );
end REGISTER_FILE_n;

architecture Behavioral of REGISTER_FILE_n is
  -- Declare a 2D array of 2**N-1 * M bits
  type RF_ARRAY is array (2**N-1 downto 0)
    of std_logic_vector (M-1 downto 0);

  signal RF : RF_array;
begin
  -- Process to write data to register, if WE is enabled
  REG_FILE : process(CLK)
  begin
    if (CLK = '1' and CLK'event) then
      if (WE = '1') then
        RF(to_integer(unsigned(ADDR_W))) <= DATA_IN;
      end if;
    end if;
  end process;
  -- Always output two registers, depending on the two addresses
  DATA_OUT1 <= RF(to_integer(unsigned(ADDR_R1)));
  DATA_OUT2 <= RF(to_integer(unsigned(ADDR_R2)));
end Behavioral;
\end{lstlisting}

\subparagraph{Σχηματικό RTL υπομονάδας αρχείου καταχωρητών}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της υπομονάδας \texttt{REGISTER\_FILE\_n} σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_reg_file_in}\label{fig:rtl_reg_file_in}
\end{figure}

\subparagraph{Πρόγραμμα δοκιμής}
Για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος δοκιμής, δημιουργήθηκε μια
επιπλέον οντότητα γραμμένη με περιγραφή δομής, στην οποία το αρχείο
καταχωρητών αποτελεί υπομονάδα, και κάθε είσοδος κι έξοδός του
συνδέεται με έναν καταχωρητή (Εικόνα~\ref{fig:rtl_reg_file_regs}).
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της οντότητας \texttt{RF\_REGrwe} στο
  επίπεδο RTL.\@Η οντότητα χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση του
  προγράμματος δοκιμής στην οντότητα \texttt{REGISTER\_FILE\_wR15}}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_reg_file_regs}\label{fig:rtl_reg_file_regs}
\end{figure}

Για τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας του αρχείου καταχωρητών,
δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα δοκιμής που εκτελεί τα κάτωθι βήματα:
\begin{enumerate}
\item Για κάθε καταχωρητή (εκτός του 16ου), εγγραφή της τιμής
  διεύθυνσής του πολλαπλασιαμένη με 4 (π.χ. εγγραφή της τιμής 0 στον
  καταχωρητή R0, εγγραφή της τιμής 4 στον καταχωρητή R1, εγγραφή της
  τιμής 8 στον καταχωρητή R1 κ.ο.κ). Στην είσοδο R15 σύνδεση της τιμής \texttt{0x3C}.
\item Για κάθε καταχωρητή (εκτός του 16ου), ανάγνωση της τιμής που
  εγγράφηκε σε αυτόν.
\item Δοκιμή εγγραφής της τυχαίας τιμής \texttt{0x3E7} στον καταχωρητή
  R15 μέσω της εισόδου \texttt{DATA\_IN}, αναμένοντας να αποτύχει.
\item Ανάγνωση του καταχωρητή R15, αναμένοντας να προκύψει η τιμή
  \texttt{0x3C} και όχι \texttt{0x3E7}.
\end{enumerate}

Ο κώδικας VHDL του προγράμματος δοκιμής του αρχείου καταχωρητών
\texttt{RF\_TB} είναι
το εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Κώδικας VHDL για testbench
του αρχείου καταχωρητών}]
entity RF_TB is
end RF_TB;

architecture Behavioral of RF_TB is
  component RF_REGrwe is
    port (
      CLK       : in  std_logic;
      WE        : in  std_logic;
      REG_WRITE : in  std_logic;
      ADDR_W    : in  std_logic_vector(4-1 downto 0);
      ADDR_R1   : in  std_logic_vector(4-1 downto 0);
      ADDR_R2   : in  std_logic_vector(4-1 downto 0);
      DATA_IN   : in  std_logic_vector(32-1 downto 0);
      R15       : in  std_logic_vector(32-1 downto 0);  -- Extra register,
                                                        -- coming from PC
      RESET     : in  std_logic;
      DATA_OUT1 : out std_logic_vector(32-1 downto 0);
      DATA_OUT2 : out std_logic_vector(32-1 downto 0)
      );
  end component;

  signal CLK          : std_logic                       := '0';
  signal WE           : std_logic                       := '0';  --For other registers
  signal RESET        : std_logic                       := '1';
  signal REG_WRITE    : std_logic                       := '0';  --For RF
  signal ADDR_W       : std_logic_vector(4-1 downto 0)  := (others => 'X');
  signal ADDR_R1      : std_logic_vector(4-1 downto 0)  := (others => 'X');
  signal ADDR_R2      : std_logic_vector(4-1 downto 0)  := (others => 'X');
  signal DATA_IN      : std_logic_vector(32-1 downto 0) := (others => 'X');
  signal R15          : std_logic_vector(32-1 downto 0) := (others => 'X');
  signal DATA_OUT1    : std_logic_vector(32-1 downto 0) := (others => 'X');
  signal DATA_OUT2    : std_logic_vector(32-1 downto 0) := (others => 'X');
  constant CLK_period : time                            := 10 ns;
begin
  uut : RF_REGrwe
    port map(
      CLK       => CLK,
      WE        => WE,
      RESET     => RESET,
      ADDR_W    => ADDR_W,
      ADDR_R1   => ADDR_R1,
      ADDR_R2   => ADDR_R2,
      DATA_IN   => DATA_IN,
      REG_WRITE => REG_WRITE,
      R15       => R15,
      DATA_OUT1 => DATA_OUT1,
      DATA_OUT2 => DATA_OUT2
      );
  clk_process : process
  begin
    CLK <= '0';
    wait for CLK_period/2;
    CLK <= '1';
    wait for CLK_period/2;
  end process;

  stimulus_process : process
  begin
    RESET <= '1';
    wait for 100 ns;
    wait until (CLK = '0' and CLK'event);
    RESET <= '0';
    WE    <= '1';
    R15   <= std_logic_vector(to_unsigned(15*4, 32));  --R15 = 0x3C

    -- Initialize all registers to a value same as their (reg number * 4)
    REG_WRITE <= '1';
    INIT : for I in 0 to 14 loop
      DATA_IN <= std_logic_vector(to_unsigned(I*4, 32));
      ADDR_W  <= std_logic_vector(to_unsigned(I, 4));  --R0    
      wait for 1*CLK_period;
    end loop INIT;

    -- Test reading from all reagisters
    REG_WRITE <= '0';                   --Disable write
    TEST_READ : for I in 0 to 7 loop
      -- Read from R0
      ADDR_R1 <= std_logic_vector(to_unsigned(I*2, 4));
      -- Read from R1
      ADDR_R2 <= std_logic_vector(to_unsigned(I*2+1, 4));
      wait for 1*CLK_period;
    end loop TEST_READ;

    -- Test writing 999 (0x3E7)  to R15, should fail
    REG_WRITE <= '1';
    ADDR_W    <= std_logic_vector(to_unsigned(15, 4));  --R15
    DATA_IN   <= std_logic_vector(to_unsigned(999, 32));
    wait for 1*CLK_period;

    -- Read from R15, should read 0x3c on DATA_OUT1
    REG_WRITE <= '0';
    ADDR_R1   <= std_logic_vector(to_unsigned(15, 4));
    wait for 2*CLK_period;
    stop(2);
  end process;

end Behavioral;
\end{lstlisting}
Αρχικά, η προσομοίωση γίνεται στο elaborated design. Στο πρώτο βήμα
του προγράμματος, εγγράφονται αρχικές τιμές σε κάθε καταχωρητή:
\begin{figure}[H]
\caption{Εγγραφή της τιμής \texttt{0x00} στον καταχωρητή R0}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_00}\label{fig:tb_rf_00}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Εγγραφή της τιμής \texttt{0x04} στον καταχωρητή R1}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_01}\label{fig:tb_rf_01}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Εγγραφή της τιμής \texttt{0x38} στον καταχωρητή R14}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_14}\label{fig:tb_rf_14}
\end{figure}

Στη συνέχεια, διαβάζονται οι τιμές που έχουν αποθηκευτεί στους
καταχωρητές ανά δύο και επιβεβαιώνονται οι αναμενόμενες τιμές:
\begin{figure}[H]
\caption{Ανάγνωση των τιμών των καταχωρητών R0 και R1}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_00_01_r}\label{fig:tb_rf_00_01_r}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Ανάγνωση των τιμών των καταχωρητών R2 και R3}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_02_03_r}\label{fig:tb_rf_02_03_r}
\end{figure}
Παρατηρούμε ότι οι τιμές των καταχωρητών εξέρχονται του αρχείου
καταχωρητών (από τις θύρες \texttt{DATA\_OUT1} και \texttt{DATA\_OUT2})
με καθυστέρηση ενός κύκλου, κάτι που το αναμένουμε, λόγω της ύπαρξης
επιπλέον καταχωρητών εξόδου στην οντότητα \texttt{RF\_REGrwe}.

Τέλος, γίνεται δοκιμή εγγραφής τιμής στον καταχωρητή R15, αναμένοντας
να αποτύχει:
\begin{figure}[H]
\caption{Δοκιμή εγγραφής της τιμής \texttt{0x3E7} στον καταχωρητή R15}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_15_w}\label{fig:tb_rf_15_w}
\end{figure}
Στη συνέχεια, διαβάζουμε την τιμή του καταχωρητή R15, αναμένοντας να
είναι η τιμή \texttt{0x3C} την οποία έχουμε συνδέσει στη θύρα
\texttt{R15}:
\begin{figure}[H]
\caption{Ανάγνωση της τιμής του καταχωρητή R15}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_15_r}\label{fig:tb_rf_15_r}
\end{figure}

Η ίδια προσομοίωση εκτελέσθηκε και μετά τη σύνθεση της οντότητας
(\textbf{post-synthesis functional simulation}) με τα ίδια αποτελέσματα:
\begin{figure}[H]
\caption{Ανάγνωση των τιμών που εγγράφηκαν στους καταχωρητές R0 ---
  R14, post-synthesis functional simulation}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_post_synth}\label{fig:tb_rf_post_synth}
\end{figure}
Εκτελέστηκε και η \textbf{post-implementation timing simulation} με τα ίδια αποτελέσματα:
\begin{figure}[H]
\caption{Ανάγνωση των τιμών που εγγράφηκαν στους καταχωρητές R0 ---
  R14, post-implementation timing simulation}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_post_impl}\label{fig:tb_rf_post_impl}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Ανάγνωση της τιμής καταχωρητή R15, post-implementation timing simulation}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_rf_post_impl_r15}\label{fig:tb_rf_post_impl_r15}
\end{figure}

\paragraph{Μνήμη Δεδομένων (\texttt{RAM\_ARRAY})}
Η μνήμη δεδομένων (Data Memory) επιτρέπει την αποθήκευση τιμών από τους
καταχωρητές του αρχείου καταχωρητών, όπως και την φόρτωση τιμών σε
καταχωρητές.
\subparagraph{Κώδικας VHDL}
Ο κώδικας VHDL της μνήμης εντολών είναι ο εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Κώδικας VHDL περιγραφής συμπεριφοράς της μονάδας RAM\_ARRAY}]
entity RAM_ARRAY is
  generic (
    N : positive := 10;                 --address length
    M : positive := 32);                --data word length
  port(
    CLK      : in  std_logic;
    WE       : in  std_logic;
    ADDR     : in  std_logic_vector (N-1 downto 0);
    DATA_IN  : in  std_logic_vector (M-1 downto 0);
    DATA_OUT : out std_logic_vector (M-1 downto 0)
    );
end RAM_ARRAY;

architecture Behavioral of RAM_ARRAY is
  type RAM_ARRAY is array (0 to 2**N-1)
    of std_logic_vector (M-1 downto 0);
  signal RAM : RAM_ARRAY;
begin
  BLOCK_RAM : process (CLK)
  begin
    if(CLK = '1' and CLK'event) then
      if (WE = '1') then RAM(TO_INTEGER(unsigned(ADDR))) <= DATA_IN;
      end if;
    end if;
  end process;
  DATA_OUT <= RAM(TO_INTEGER(unsigned(ADDR)));  -- This line makes the read async
end Behavioral;
\end{lstlisting}

\subparagraph{Σχηματικό RTL}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της Μνήμης Δεδομένων σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_data_mem}\label{fig:rtl_data_mem}
\end{figure}
\paragraph{Μονάδα \texttt{ALU\_n}}
Η μονάδα ALU εκτελεί όλες τις πράξεις που είναι δυνατόν να εκτελέσει ο
επεξεργαστής. 

Διαθέτει δύο εισόδους των 32bit (\texttt{SRC\_A} και
\texttt{SRC\_B}, μία για κάθε τελεστέο της πράξης), μια ξεχωριστή
είσοδο \texttt{SHAMT5} των 5bit για την εκτέλεση πράξεων ολίσθησης και
μια είσοδο για τον προσδιορισμό της πράξης που θα εκτελεστεί
(\texttt{ALUControl}). Διαθέτει δύο εξόδους, μία των 32bit για το αποτέλεσμα της
πράξης (\texttt{ALUResult}) και μία των 4bit για τις παραγόμενες
σημαίες (\texttt{N}egative, \texttt{Z}ero, \texttt{C}arry,
O\texttt{V}erflow). Η σημαία \texttt{V} ενημερώνεται μόνο από τις
εντολές \texttt{ADD}, \texttt{SUB} και \texttt{CMP}, ενώ οι υπόλοιπες
σημάιες μπορούν να ενημερωθούν από όλες τις εντολές επεξεργασίας
δεδομένων\footnote{\href{https://developer.arm.com/documentation/qrc0001/m/}{ARM
    and Thumb-2 Instruction Set Quick Reference Card}}. Στη δική μας
υλοποίηση, τη σημαία \texttt{C} την ενημερώνουμε μόνο με τις εντολές
\texttt{ADD} και \texttt{SUB}.

Οι πράξεις που υλοποιήθηκαν είναι οι εξής:
\begin{itemize}
\item \texttt{ADD}
\item \texttt{SUB}
\item \texttt{AND}
\item \texttt{OR}
\item \texttt{MOV}
\item \texttt{MVN}
\item \texttt{XOR}
\item \texttt{LSL}
\item \texttt{LSR}
\item \texttt{ASR}
\item \texttt{ROR}    
\end{itemize}

Πριν την υλοποίησή της, έγινε ένας πρόχειρος σχεδιασμός της δομής της
(Εικόνα~\ref{fig:sketch-alu}). Στη συνέχεια, η υλοποίηση έγινε με
περιγραφή δομής, ενώ οι επιμέρους υπομονάδες υλοποιήθηκαν με περιγραφή
συμπεριφοράς.
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της ALU σε επίπεδο σύλληψης}
\includegraphics[width=20cm, angle=90]{alu}\label{fig:sketch-alu}
\end{figure}

\subparagraph{Κώδικας VHDL}
Ο κώδικας VHDL (περιγραφή δομής) για την ALU είναι ο εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Κώδικας VHDL περιγραφής
δομής της μονάδας ALU}]
entity ALU_n is
  generic (WIDTH : positive := 32);
  port(
    -- in
    SRC_A      : in std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- Source A data
    SRC_B      : in std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- Source B data
    ALUControl : in std_logic_vector (3 downto 0);  -- Control signal from CU
    SHAMT5     : in std_logic_vector (4 downto 0);

    -- out
    Flags     : out std_logic_vector (3 downto 0);       -- 4 status flags
    ALUResult : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)  -- Final result
    );
end ALU_n;

architecture structural of ALU_n is
  component MUX_2_to_1_n is
    generic (
      WIDTH : positive := 4
      );
    port(
      A0 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      A1 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      S  : in  std_logic;
      Y  : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)
      );
  end component;

  component NOR_n is
    generic (WIDTH : positive := 4);
    port(
      A : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      Z : out std_logic
      );
  end component;

  component ADD_SUB_n is
    generic(WIDTH : positive := 4);
    port (
      A    : in std_logic_vector (WIDTH -1 downto 0);  -- First operand
      B    : in std_logic_vector (WIDTH -1 downto 0);  -- Second operand
      SorA : in std_logic;              -- Subtraction or addition

      R    : out std_logic_vector (WIDTH -1 downto 0);  -- Result
      Cout : out std_logic;                             -- Carry
      OV   : out std_logic                              -- Overflow
      );
  end component;

  component AND_OR_n is
    generic(WIDTH : positive := 4);
    port (
      A    : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- First operand
      B    : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- Second operand
      OorA : in  std_logic;                            -- OR or AND
      R    : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)   -- Result
      );
  end component;

  component LSL_LSR_n is
    generic(WIDTH : positive := 4);
    port (
      A    : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- First operand
      B    : in  std_logic_vector (4 downto 0);        -- Shift amount
      RorL : in  std_logic;                            -- LSR or LSL
      R    : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)   -- Result
      );
  end component;

  component ASR_ROR_n is
    generic(WIDTH : positive := 32);
    port (
      A    : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- First operand
      B    : in  std_logic_vector (4 downto 0);        -- SHift amount
      RorA : in  std_logic;                            -- ROR or ASR
      R    : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)   -- Result
      );
  end component;

  component XOR_n is
    generic(WIDTH : positive := 4);
    port (
      A    : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- First operand
      B    : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- Second operand
      XorX : in  std_logic;                            -- OR or AND
      R    : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)   -- Result
      );
  end component;

  component MOV_MVN_n is
    generic(WIDTH : positive := 4);
    port (
      B    : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- Second operand
      NorM : in  std_logic;                            -- OR or AND
      R    : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)   -- Result
      );
  end component;

  -- SIGNALS
  signal AddSub_in    : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal AndOr_in     : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal MovMvn_in    : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal Xor_in       : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal LSLLSR_in    : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal ASRROR_in    : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal MuxAA_in     : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal MuxMX_in     : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal MuxLA_in     : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal MuxAM_in     : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal ALUResult_in : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal C_in         : std_logic;
  signal V_in         : std_logic;
begin
  -- Add/Sub or And/Or
  MUX_AA : MUX_2_to_1_n
    generic map(WIDTH => 32)
    port map(
      A0 => AddSub_in,
      A1 => AndOr_in,
      S  => ALUControl(1),
      Y  => MuxAA_in
      );

  -- MOV/MVN or XOR
  MUX_MX : MUX_2_to_1_n
    generic map(WIDTH => 32)
    port map(
      A0 => MovMvn_in,
      A1 => Xor_in,
      S  => ALUControl(1),
      Y  => MuxMX_in
      );

  -- Logic or arithmetic shift
  MUX_LA : MUX_2_to_1_n
    generic map(WIDTH => 32)
    port map(
      A0 => LSLLSR_in,
      A1 => ASRROR_in,
      S  => ALUControl(1),
      Y  => MuxLA_in
      );

  -- ADD/SUB/AND/OR or MOV/MVN/XOR
  MUX_AM : MUX_2_to_1_n
    generic map(WIDTH => 32)
    port map(
      A0 => MuxAA_in,
      A1 => MuxMX_in,
      S  => ALUControl(2),
      Y  => MuxAM_in
      );

  MUX_ML : MUX_2_to_1_n
    generic map(WIDTH => 32)
    port map(
      A0 => MuxAM_in,
      A1 => MuxLA_in,
      S  => ALUControl(3),
      Y  => ALUResult_in
      );

  NOR_TREE : NOR_n
    generic map(WIDTH => 32)
    port map(
      A => ALUResult_in,
      Z => Flags(1)
      );

  -- ADD/SUB
  ADD_SUB : ADD_SUB_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map(
      A    => SRC_A,
      B    => SRC_B,
      SorA => ALUControl(0),
      R    => AddSub_in,
      Cout => C_in,
      OV   => V_in
      );

  AND_OR : AND_OR_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map(
      OorA => ALUControl(0),
      R    => AndOr_in,
      A    => SRC_A,
      B    => SRC_B
      );

  LSL_LSR : LSL_LSR_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map(
      RorL => ALUControl(0),
      R    => LSLLSR_in,
      -- A    => SRC_A,
      -- B    => SRC_B
      A    => SRC_B,
      B    => SHAMT5
      );
  ASR_ROR : ASR_ROR_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map(
      RorA => ALUControl(0),
      R    => ASRROR_in,
      -- A    => SRC_A,
      A    => SRC_B,
      B    => SHAMT5
      );

  XOR_UNIT : XOR_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map(
      XorX => ALUControl(0),
      R    => Xor_in,
      A    => SRC_A,
      B    => SRC_B
      );

  MOV_MVN : MOV_MVN_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map(
      NorM => ALUControl(0),
      R    => MovMvn_in,
      B    => SRC_B
      );

  -- Flags
  -- 0: N
  -- 1: Z
  -- 2: C
  -- 3: V
  -- Prevent V and C from being 1 if calculation is not ADD or SUB
  Flags(3) <= ((V_in and not ALUControl(1)) and not ALUControl(2)) and not ALUControl(3);
  Flags(2) <= ((C_in and not ALUControl(1)) and not ALUControl(2)) and not ALUControl(3);
  Flags(0) <= ALUResult_in(WIDTH-1);

  -- Final result
  ALUResult <= ALUResult_in;

end structural;
\end{lstlisting}

\subparagraph{Σχηματικό RTL}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της ALU σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_alu}\label{fig:rtl_alu}
\end{figure}
\subparagraph{Πρόγραμμα δοκιμής}
Προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή λειτουργία της ALU, δημιουργήθηκε
κατάλληλο πρόγραμμα δοκιμής της (testbench) το οποίο εκτελεί όλες τις
δυνατές πράξεις, προκειμένου να ελεγχθούν τα παραγόμενα αποτελέσματα
και τιμές σημαιών.

Η ALU, όπως και το αρχείο καταχωρητών, τοποθετήθηκε σε μια άλλη
οντότητα (\texttt{ALU\_REGWE\_32}), στην οποία η ALU είναι υπομονάδα
και οι είσοδοι κι έξοδοί της συνδέονται με καταχωρητές εισόδου κι
εξόδου (Εικόνα~\ref{fig:rtl_alu_regs}).
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της οντότητας \texttt{ALU\_REGWE\_32} σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_alu_regs}\label{fig:rtl_alu_regs}
\end{figure}

Τα βήματα που εκτελούνται από το πρόγραμμα δοκιμής είναι τα εξής:
\begin{enumerate}
\item Εκτέλεση πρόσθεσης 1 + 0 (αποτέλεσμα 1)
\item Εκτέλεση πρόσθεσης 455555 + 1 (αποτέλεσμα 455556)
\item Ετκέλεση πρόσθεσης 1 + (-1) (αποτέλεσμα 0)
\item Εκτέλεση πρόσθεσης \texttt{0x7fffffff} + 1 (αποτέλεσμα \texttt{0x80000000})
\item Εκτέλεση πρόσθεσης \texttt{0x7fffffff} + \texttt{0x80000001}
  (αποτέλεσμα 0 και αναμονή υπερχείλισης)
\item Εκτέλεση αφαίρεσης 0 - 1 (αποτέλεσμα -1)
\item Εκτέλεση αφαίρεσης \texttt{0x7fffffff} - \texttt{0x7fffffff}
  (αποτέλεσμα 0)
\item Εκτέλεση πράξης AND μεταξύ \texttt{0x7fffffff} και
  \texttt{0x7fffffff} (αποτέλεσμα \texttt{0x7fffffff})
\item Εκτέλεση πράξης AND μεταξύ \texttt{0x80000000} και
  \texttt{0x7fffffff} (αποτέλεσμα 0)
\item Εκτέλεση πράξης OR μεταξύ \texttt{0x80000000} και
  \texttt{0x7fffffff} (αποτέλεσμα \texttt{0xffffffff})
\item Εκτέλεση πράξης OR μεταξύ \texttt{0x80000000} και
  0 (αποτέλεσμα \texttt{0x80000000})
\item Εκτέλεση πράξης OR μεταξύ 0 και
  0 (αποτέλεσμα 0)
\item Εκτέλεση πράξης MOV στην τιμή 0 (αποτέλεσμα 0)
\item Εκτέλεση πράξης MVN στην τιμή 0 (αποτέλεσμα \texttt{0xffffffff})
\item Εκτέλεση πράξης XOR μεταξύ \texttt{0x7fffffff} και
  \texttt{0x7fffffff} (αποτέλεσμα 0)
\item Εκτέλεση πράξης XOR μεταξύ \texttt{0x7fffffff} και 0
  \texttt{0x7fffffff} (αποτέλεσμα \texttt{0x7fffffff})
\item Εκτέλεση πράξης LSL με μετακίνηση 0 θέσεις της τιμής
  \texttt{0x80000000} (αποτέλεσμα \texttt{0x80000000})
\item Εκτέλεση πράξης LSL με μετακίνηση 1 θέσης της τιμής
  \texttt{0x80000000} (αποτέλεσμα 0)
\item Εκτέλεση πράξης LSL με μετακίνηση 1 θέσης της τιμής
  1 (αποτέλεσμα 2)  
\item Εκτέλεση πράξης LSL με μετακίνηση 31 θέσεων της τιμής 1
  (αποτέλεσμα \texttt{0x80000000})
\item Εκτέλεση πράξης LSR με μετακίνηση 31 θέσεων της τιμής 1
  (αποτέλεσμα 0)
\item Εκτέλεση πράξης ASR με μετακίνηση 31 θέσεων της τιμής 1
  (αποτέλεσμα 0)
\item Εκτέλεση πράξης ASR με μετακίνηση 31 θέσεων της τιμής \texttt{0x80000000}
  (αποτέλεσμα \texttt{0xffffffff})  
\item Εκτέλεση ράξης ROR με μετακίνηση 31 θέσεων της τιμής 1
  (αποτέλεσμα 2)
\item Εκτέλεση πράξης ROR με μετακίνηση 1 θέσης της τιμής 1
  (αποτέλεσμα \texttt{0x80000000})        
\end{enumerate}


Ολόκληρο το πρόγραμμα δοκιμής \texttt{ALU\_TB}:
\begin{lstlisting}[language=VHDL, caption={Κώδικας VHDL για testbench
της μονάδας ALU}]
entity ALU_TB is
end ALU_TB;

architecture structural of ALU_TB is
  component ALU_REGWE_32 is
    port(
      SRC_A      : in  std_logic_vector (32-1 downto 0);  -- Source A data
      SRC_B      : in  std_logic_vector (32-1 downto 0);  -- Source B data
      ALUControl : in  std_logic_vector (3 downto 0);  -- Control signal from CU
      SHAMT5     : in  std_logic_vector (4 downto 0);
      Flags      : out std_logic_vector (3 downto 0);  -- 4 status flags
      ALUResult  : out std_logic_vector (32-1 downto 0);  -- Final result
      CLK        : in  std_logic;
      RESET      : in  std_logic;
      WE         : in  std_logic
      );
  end component;

  signal SRC_A        : std_logic_vector (31 downto 0) := (others => 'X');  -- Source A data
  signal SRC_B        : std_logic_vector (31 downto 0) := (others => 'X');  -- Source B data
  signal ALUControl   : std_logic_vector (3 downto 0)  := (others => 'X');  -- Control signal from CU
  signal SHAMT5       : std_logic_vector (4 downto 0)  := (others => 'X');
  signal Flags        : std_logic_vector (3 downto 0)  := (others => 'X');  -- 4 status flags
  signal ALUResult    : std_logic_vector (31 downto 0);  -- Final result
  signal CLK          : std_logic                      := '0';
  signal RESET        : std_logic                      := '1';
  signal WE           : std_logic                      := '0';
  constant CLK_period : time                           := 10 ns;
begin

  uut : ALU_REGWE_32
    port map(
      SRC_A      => SRC_A,
      SRC_B      => SRC_B,
      ALUControl => ALUControl,
      SHAMT5     => SHAMT5,
      Flags      => Flags,
      ALUResult  => ALUResult,
      CLK        => CLK,
      WE         => WE,
      RESET      => RESET
      );

  clk_process : process
  begin
    CLK <= '0';
    wait for CLK_period/2;
    CLK <= '1';
    wait for CLK_period/2;
  end process;

  stimulus_process : process
    begin
    RESET <= '1';
    wait for 100 ns;
    wait until (CLK = '0' and CLK'event);
    RESET <= '0';
    WE    <= '1';

    -- ADD
    ALUControl <= "0000";
    SHAMT5     <= "00000";

    -- 1 + 0
    SRC_A <= std_logic_vector(to_signed(0, 32));
    SRC_B <= std_logic_vector(to_signed(1, 32));
    wait for 1*CLK_period;

    -- 455555 + 1
    SRC_A <= std_logic_vector(to_signed(455555, 32));
    SRC_B <= std_logic_vector(to_signed(1, 32));
    wait for 1*CLK_period;

    -- 1 + -1
    SRC_A <= std_logic_vector(to_signed(1, 32));
    SRC_B <= std_logic_vector(to_signed(-1, 32));
    wait for 1*CLK_period;

    -- 0x7fffffff + 1
    -- Should overflow
    SRC_A <= X"7FFFFFFF";
    SRC_B <= std_logic_vector(to_signed(1, 32));
    wait for 1*CLK_period;

    -- 0x7fffffff + 0x80000001 = 0
    SRC_B <= X"80000001";
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "0001";               -- SUB

    -- 0 - 1
    SRC_A <= std_logic_vector(to_signed(0, 32));
    SRC_B <= std_logic_vector(to_signed(1, 32));
    wait for 1*CLK_period;

    -- 0x7fffffff - 0x7fffffff = 0
    -- SHould be zero
    SRC_A <= X"7FFFFFFF";
    SRC_B <= X"7FFFFFFF";
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "0010";               --AND

    -- 0x7fffffff AND 0x7fffffff = 0x7fffffff
    wait for 1*CLK_period;

    -- 0x7fffffff AND !(0x7fffffff) = 0
    -- SHould be zero
    SRC_A <= not(X"7FFFFFFF");
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "0011";               --OR
    -- 0x7fffffff OR !(0x7fffffff) = 0xffffffff = -1
    wait for 1*CLK_period;

    -- 0 OR !(0x7fffffff) = !(0x7fffffff)
    SRC_A <= X"00000000";
    wait for 1*CLK_period;

    -- 0 OR 0 = 0
    SRC_B <= X"00000000";
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "0100";               --MOV

    -- MOV 0 = 0
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "0101";               --MVN

    -- MVN 0 = 0xffffffff = -1
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "0110";               --XOR
    -- 0x7FFFFFFF XOR 0x7FFFFFFF = 0x7FFFFFFF
    SRC_A      <= X"7FFFFFFF";
    SRC_B      <= X"7FFFFFFF";
    wait for 1*CLK_period;

    -- 0x7FFFFFFF XOR 0 = 0x7FFFFFFF
    SRC_B <= X"00000000";
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "0111";               --XOR
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "1000";               --LSL
    -- 0x80000000 LSL 0 = 0x80000000
    SRC_B      <= X"80000000";
    wait for 1*CLK_period;

    -- 0x80000000 LSL 1 = 0
    SHAMT5 <= std_logic_vector(to_unsigned(1, 5));
    wait for 1*CLK_period;

    -- 1 LSL 1 = 2
    SRC_B <= X"00000001";
    wait for 1*CLK_period;

    -- 1 LSL 31 = 0x80000000
    SHAMT5 <= std_logic_vector(to_unsigned(31, 5));
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "1001";               --LSR
    -- 1 LSR 31 = 0
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "1010";               --ASR
    -- 1 ASR 31 = 0 
    wait for 1*CLK_period;

    -- 1 ROR 31 = 2
    ALUControl <= "1011";               --ROR
    wait for 1*CLK_period;

    -- 1 ROR 1 = 0x80000000
    SHAMT5 <= std_logic_vector(to_unsigned(1, 5));
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "1100";               --LSL
    -- 1 LSL 1 = 2
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "1101";               --LSR
    -- 1 LSR 1 = 0
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "1110";               --ASR
    -- 1 ASR 1 = 0
    wait for 1*CLK_period;

    -- 0x80000000 ASR 31 = 0xffffffff
    SRC_B  <= X"80000000";
    SHAMT5 <= std_logic_vector(to_unsigned(31, 5));
    wait for 1*CLK_period;

    ALUControl <= "1111";               --ROR
    -- 1 ROR 1 = 0x80000000
    SRC_B      <= X"00000001";
    SHAMT5     <= std_logic_vector(to_unsigned(1, 5));
    wait for 3*CLK_period;
    stop(2);
  end process;
end structural;
\end{lstlisting}

Κατά την προσομοίωση του elaborated design τα αποτελέσματα ήταν τα
αναμενόμενα. Κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα είχαν ως εξής:

\begin{figure}[H]
\caption{Εκτέλεση πρόσθεσης 1 + 0 (αποτέλεσμα 1)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_func_00}\label{fig:tb_alu_func_00}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Εκτέλεση πρόσθεσης 455555 + 1 (αποτέλεσμα 455556)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_func_01}\label{fig:tb_alu_func_01}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Ετκέλεση πρόσθεσης 1 + (-1) (αποτέλεσμα 0, ενεργοποίηση
  σημαιών C, Z)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_func_02}\label{fig:tb_alu_func_02}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Εκτέλεση πρόσθεσης \texttt{0x7fffffff} + 1 (αποτέλεσμα
  \texttt{0x80000000} και ενεργοποίηση σημαιών N, V)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_func_03}\label{fig:tb_alu_func_03}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Εκτέλεση αφαίρεσης \texttt{0x7fffffff} - \texttt{0x7fffffff}
  (αποτέλεσμα 0, ενεργοποίηση σημαίας Ζ)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_func_04}\label{fig:tb_alu_func_04}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Εκτέλεση MVN 0 (αποτέλεσμα \texttt{0x7fffffff}, ενεργοποίηση σημαίας N)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_func_05}\label{fig:tb_alu_func_05}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Εκτέλεση 1 LSL 31 (αποτέλεσμα \texttt{0x80000000}, ενεργοποίηση σημαίας N)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_func_06}\label{fig:tb_alu_func_06}
\end{figure}

Τα αποτελέσματα είναι τα ίδια για \textbf{post-synthesis functional simulation}
\begin{figure}[H]
\caption{Πρώτο μέρος πράξεων (post-synthesis functional simulation)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_post_synth_func_01}\label{fig:tb_alu_post_synth_func_01}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Δεύτερο μέρος πράξεων (post-synthesis functional simulation)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_post_synth_func_02}\label{fig:tb_alu_post_synth_func_02}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Τρίτο μέρος πράξεων (post-synthesis functional simulation)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_post_synth_func_03}\label{fig:tb_alu_post_synth_func_03}
\end{figure}

Τα αποτελέσματα επαληθεύτηκαν για \textbf{post-implementation timing simulation}
\begin{figure}[H]
\caption{Πρώτο μέρος πράξεων (post-implementation timing simulation)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_post_impl_time_01}\label{fig:tb_alu_post_impl_time_01}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Δεύτερο μέρος πράξεων (post-implementation timing simulation)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_post_impl_time_02}\label{fig:tb_alu_post_impl_time_02}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\caption{Τρίτο μέρος πράξεων (post-implementation timing simulation)}
\includegraphics[width=\textwidth]{tb_alu_post_impl_time_03}\label{fig:tb_alu_post_impl_time_03}
\end{figure}


\paragraph{Μονάδα επέκτασης προσήμου/μηδενός (\texttt{EXTEND})}
Η μονάδα επέκτασης έχει δύο ρόλους:
\begin{itemize}
\item Την επέκταση μηδενός ενός αριθμού 12bit σε αριθμό 32bit (για τις
  εντολές με άμεσο τελεστέο \texttt{ADD}, \texttt{SUB}, \texttt{ORR},
  \texttt{AND}, \texttt{EOR}, \texttt{LSL}, \texttt{LSR},
  \texttt{ASR}, \texttt{ROR})
\item Την επέκταση προσήμου ενός αριθμού 24bit σε αριθμό 32bit (για
  τις εντολές \texttt{B} και \texttt{BL})
\end{itemize}

\subparagraph{Κώδικας VHDL μονάδας EXTEND}
Για το κάθε είδος επέκτασης υλοποιήθηκε διαφορετική υπομονάδα
επέκτασης, αφότου παραμετροποιήθηκε κατάλληλα. Έτσι, ο κώδικας
περιγραφής δομής VHDL της μονάδας επέκτασης ειναι ο εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL, caption={Κώδικας VHDL περιγραφής
δομής της μονάδας EXTEND}]
entity EXTEND_IMMEDIATE_SC is
  port(
    SZ_in  : in  std_logic_vector (23 downto 0);
    ImmSrc : in  std_logic;
    SZ_out : out std_logic_vector (31 downto 0)
    );
end EXTEND_IMMEDIATE_SC;

architecture Structural of EXTEND_IMMEDIATE_SC is
  component EXTEND_n_m is
    generic (
      WIDTH_IN  : positive := 4;
      WIDTH_OUT : positive := 8
      );
    port(
      SZ_in  : in  std_logic_vector (WIDTH_IN-1 downto 0);
      SZ_out : out std_logic_vector (WIDTH_OUT-1 downto 0);
      SorZ   : in  std_logic            --Select Signed or Zero extension      
      );
  end component;

  component MUX_2_to_1_n is
    generic (
      WIDTH : positive := 4
      );
    port(
      A0 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      A1 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      S  : in  std_logic;
      Y  : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)
      );
  end component;

  -- Interal signals
  signal Ext_12_32_in : std_logic_vector (31 downto 0);
  signal Ext_26_32_in : std_logic_vector (31 downto 0);
  signal SZ_In_mul_4  : std_logic_vector (25 downto 0);

begin
  MUX_IN : MUX_2_to_1_n
    generic map(WIDTH => 32)
    port map(
      A0 => Ext_12_32_in,
      A1 => Ext_26_32_in,
      S  => ImmSrc,
      Y  => SZ_out
      );

  --Get 12 Least significant bits and extend to 32 if ImmSrc = 0
  EXTEND_12_32 : EXTEND_n_m
    generic map(
      WIDTH_IN  => 12,
      WIDTH_OUT => 32)
    port map(
      SZ_in  => SZ_in (11 downto 0),
      SZ_out => Ext_12_32_in,
      SorZ   => '0'                     --Zero extension
      );
  --Get 26 bits and extend to 32 if ImmSrc = 0
  EXTEND_26_32 : EXTEND_n_m
    generic map(
      WIDTH_IN  => 26,
      WIDTH_OUT => 32)
    port map(
      SZ_in  => SZ_in_mul_4,
      SZ_out => Ext_26_32_in,
      SorZ   => '1'                     --Signed extension
      );

  -- multiply SZ_in by 4, by appending two zeros
  SZ_in_mul_4 <= SZ_in & "00";

end Structural;
\end{lstlisting}
\subparagraph{Σχηματικό RTL μονάδας EXTEND}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της μονάδας EXTEND σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_extend}\label{fig:rtl_extend}
\end{figure}

Η παραμετροποιήσιμη υπομονάδα επέκτασης που χρησιμοποιήθηκε
υλοποιήθηκε με τον εξής κώδικα περιγραφής συμπεριφοράς VHDL:\@
\subparagraph{Κώδικας VHDL υπομονάδας EXTEND\_n\_m}
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Κώδικας VHDL περιγραφής
δομής της παραμετροποιήσιμης μονάδας EXTEND\_n\_m}]
entity EXTEND_n_m is
  generic (
    WIDTH_IN  : positive := 4;
    WIDTH_OUT : positive := 8
    );
  port(
    SZ_in  : in  std_logic_vector (WIDTH_IN-1 downto 0);  --Signed/Zero in
    SZ_out : out std_logic_vector (WIDTH_OUT-1 downto 0);
    SorZ   : in  std_logic              --Select Signed or Zero extension
    );
end EXTEND_n_m;

architecture Behavioral of EXTEND_n_m is

begin
  EXTEND : process (SZ_in, SorZ)
    variable SZ_in_u  : unsigned (WIDTH_IN-1 downto 0);
    variable SZ_in_s  : signed (WIDTH_IN-1 downto 0);
    variable SZ_out_u : unsigned (WIDTH_OUT-1 downto 0);
    variable SZ_out_s : signed (WIDTH_OUT-1 downto 0);
  begin
    -- Conversion to a signed and unsigned variable
    SZ_in_u := unsigned (SZ_in);
    SZ_in_s := signed (SZ_in);
    if (SorZ = '1') then
      SZ_out_s := RESIZE(SZ_in_s, WIDTH_OUT);
      SZ_out   <= std_logic_vector(SZ_out_s);
    else
      SZ_out_u := RESIZE(SZ_in_u, WIDTH_OUT);
      SZ_out   <= std_logic_vector(SZ_out_u);
    end if;
  end process;

end Behavioral;
\end{lstlisting}
\subparagraph{Σχηματικό RTL υπομονάδας EXTEND\_n\_m}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της υπομονάδας EXTEND\_n\_m σε επίπεδο
  RTL, παραμετροποιημένη για είσοδο 12bit}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_extend_in}\label{fig:rtl_extend_in}
\end{figure}

\paragraph{Συνολική εικόνα της Διαδρομής Δεδομένων}
Πριν την έναρξη υλοποίησης της διαδρομής δεδομένων, έγινε μια
απεικόνιση της σε επίπεδο σύλληψης (Εικόνα~\ref{fig:datapath_mc_whole}).

\begin{figure}[H]
\caption{Πλήρης διαδρομή δεδομένων (σε επίπεδο σύλληψης) για τον επεξεργαστή πολλαπλών
  κύκλων που υλοποιήθηκε}
\includegraphics[width=20cm, angle=90]{datapath_mc}\label{fig:datapath_mc_whole}
\end{figure}
\subparagraph{Κώδικας VHDL}
Ο κώδικας VHDL της Διαδρομής δεδομένων (περιγραφή δομής) είναι ο εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL, caption={Κώδικας VHDL περιγραφής δομής της Διαδρομής Δεδομένων}]
entity DATAPATH_MC_n is
  generic (WIDTH : positive := 32);
  port (
    CLK           : in  std_logic;
    RESET         : in  std_logic;
    PcSrc         : in  std_logic_vector(1 downto 0);
    MemToReg      : in  std_logic;
    MemWrite      : in  std_logic;
    ALUControl    : in  std_logic_vector(3 downto 0);
    ALUSrc        : in  std_logic;
    ImmSrc        : in  std_logic;
    RegWrite      : in  std_logic;
    RegSrc        : in  std_logic_vector(2 downto 0);
    FlagsWrite    : in  std_logic;
    Flags_out     : out std_logic_vector(3 downto 0);
    Instr_out     : out std_logic_vector(WIDTH-1 downto 0);
    PC_out        : out std_logic_vector(WIDTH-1 downto 0);
    ALUResult_out : out std_logic_vector(WIDTH-1 downto 0);
    Result_out    : out std_logic_vector(WIDTH-1 downto 0);
    WriteData_out : out std_logic_vector(WIDTH-1 downto 0);

    -- For multi-cycle implementation
    PCWrite : in std_logic;
    IRWrite : in std_logic;
    MAWrite : in std_logic
    );
end DATAPATH_MC_n;

architecture Structural of DATAPATH_MC_n is
  component REG_n
    generic (WIDTH : positive := 32);
    port(
      CLK  : in  std_logic;
      Din  : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      Dout : out std_logic_vector(WIDTH-1 downto 0)
      );
  end component;

  component REGrwe_n is
    generic (WIDTH : positive := 4);    -- Default value of 4
    port (
      CLK   : in  std_logic;
      RESET : in  std_logic;
      WE    : in  std_logic;
      Din   : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      Dout  : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0));
  end component;

  component ROM_ARRAY
    generic (
      N : positive := 4;                --address length
      M : positive := 32                --data word length
      );
    port (
      ADDR     : in  std_logic_vector (N-1 downto 0);
      DATA_OUT : out std_logic_vector (M-1 downto 0)
      );
  end component;

  component RAM_ARRAY is
    generic (
      N : positive := 10;               --address length
      M : positive := 32);              --data word length
    port(
      CLK      : in  std_logic;
      WE       : in  std_logic;
      ADDR     : in  std_logic_vector (N-1 downto 0);
      DATA_IN  : in  std_logic_vector (M-1 downto 0);
      DATA_OUT : out std_logic_vector (M-1 downto 0)
      );
  end component;

  -- Configurable 2-to-1 MUX
  component MUX_2_to_1_n is
    generic (
      WIDTH : positive := 4
      );
    port(
      A0 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      A1 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      S  : in  std_logic;
      Y  : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)
      );
  end component;

  component MUX_3_to_1_n is
    generic(WIDTH : positive := 4);
    port(
      S  : in  std_logic_vector (1 downto 0);
      A0 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      A1 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      A2 : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      Y  : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)
      );
  end component;

  component ADDER_n is
    generic (WIDTH : positive := 4);
    port (
      A    : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      B    : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      S    : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
      Cout : out std_logic;
      OV   : out std_logic);
  end component;

  -- Register file (R0-R14 and input for R15)
  component REGISTER_FILE_wR15 is
    generic (
      N : positive := 4;                --Register addressing width
      M : positive := 32                --Data width
      );
    port (
      CLK       : in  std_logic;
      WE        : in  std_logic;
      ADDR_W    : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
      ADDR_R1   : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
      ADDR_R2   : in  std_logic_vector(N-1 downto 0);
      DATA_IN   : in  std_logic_vector(M-1 downto 0);
      R15       : in  std_logic_vector(M-1 downto 0);  -- Extra register,
                                                       -- coming from PC
      DATA_OUT1 : out std_logic_vector(M-1 downto 0);
      DATA_OUT2 : out std_logic_vector(M-1 downto 0)
      );
  end component;

  -- Extend immediate unit
  component EXTEND_IMMEDIATE_SC is
    port(
      SZ_in  : in  std_logic_vector (23 downto 0);
      ImmSrc : in  std_logic;
      SZ_out : out std_logic_vector (31 downto 0)
      );
  end component;

  -- ALU
  component ALU_n is
    -- generic (WIDTH : positive := 32);
    port(
      -- in
      SRC_A      : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- Source A data
      SRC_B      : in  std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  -- Source B data
      ALUControl : in  std_logic_vector (3 downto 0);  -- Control signal from CU
      SHAMT5     : in  std_logic_vector (4 downto 0);
      Flags      : out std_logic_vector (3 downto 0);  -- 4 status flags
      ALUResult  : out std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0)   -- Final result
      );
  end component;

  -- Various internal signals
  -- Program counter
  signal PC_next         : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal PC_current      : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal Instr_in        : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --Internal instruction signal
  signal Instr_in_regIR  : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --Internal instruction signal
                                        --after REG_IR register
  signal PCPlus4         : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal PCPlus4_regPCP4 : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After REG_PCP4 register
  signal PCPlus8         : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);

  -- MUX outputs
  signal RA1_in             : std_logic_vector (3 downto 0);
  signal RA2_in             : std_logic_vector (3 downto 0);
  signal Result             : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal SrcB               : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal ALUResult_in       : std_logic_vector(WIDTH-1 downto 0);  --After ALU
  signal ALUResult_in_regMA : std_logic_vector(WIDTH-1 downto 0);  --After REG_MA
  signal ALUResult_in_regS  : std_logic_vector(WIDTH-1 downto 0);  --After REG_MA  

  -- Register File I/O
  signal SrcA            : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After RF
  signal SrcA_regA       : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After REG_A
  signal WriteData       : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After RF
  signal WriteData_regB  : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After REG_B
  signal WriteData_regWD : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After REG_WD
  signal WD3_in          : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);
  signal RA3_in          : std_logic_vector (3 downto 0);

  -- RAM
  signal ReadData_in       : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After DM
  signal ReadData_in_regRD : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After REG_RD

  -- ALU
  signal FlagsALU_in : std_logic_vector (3 downto 0);

  -- Extend
  signal ExtImm      : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After EXTEND
  signal ExtImm_regI : std_logic_vector (WIDTH-1 downto 0);  --After REG_I

begin  --Subcomponents
  EXTEND : EXTEND_IMMEDIATE_SC
    port map(
      ImmSrc => ImmSrc,
      SZ_in  => Instr_in_regIR(23 downto 0),
      SZ_out => ExtImm
      );

  REG_I : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => '1',
      Din   => ExtImm,
      Dout  => ExtImm_regI
      );

  MUX_PC_SRC : MUX_3_to_1_n
    generic map(WIDTH => WIDTH)
    port map(
      A2 => ALUResult_in,
      A1 => Result,
      A0 => PCPlus4_regPCP4,
      S  => PcSrc,
      Y  => PC_next
      );

  -- Status register, holding the ALU flags
  STATUS_REG : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 4)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => FlagsWrite,
      Din   => FlagsALU_in,
      Dout  => Flags_out
      );

  -- Progam counter register
  PC_REG : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => WIDTH)
    port map (
      CLK   => CLK,
      RESET => RESET,
      WE    => PCWrite,
      Din   => PC_next,
      Dout  => PC_current
      );

  REG_IR : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => IRWrite,
      Din   => Instr_in,
      Dout  => Instr_in_regIR
      );

  -- Instruction memory ROM
  INSTR_MEMORY : ROM_ARRAY
    generic map (N => 6, M => 32)       --2^6 instructions max, 32-bit words
    port map(
      ADDR     => PC_current(7 downto 2),  --Keep 7:2 bits from instr (word addressing)
      DATA_OUT => Instr_in
      );

  DATA_MEMORY : RAM_ARRAY
    generic map (N => 5, M => 32)
    port map(
      CLK      => CLK,
      WE       => MemWrite,
      DATA_IN  => WriteData_regWD,
      ADDR     => ALUResult_in_regMA(6 downto 2),
      DATA_OUT => ReadData_in
      );

  REG_RD : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => '1',
      Din   => ReadData_in,
      Dout  => ReadData_in_regRD
      );

  MUX_REG_SRC_0 : MUX_2_to_1_n
    generic map (WIDTH => 4)
    port map(
      A0 => Instr_in_regIR(19 downto 16),
      A1 => X"F",
      S  => RegSrc(0),                  -- fist bit of RegSrc
      Y  => RA1_in                      -- MUX output
      );

  MUX_REG_SRC_1 : MUX_2_to_1_n
    generic map (WIDTH => 4)
    port map(
      A0 => Instr_in_regIR(3 downto 0),
      A1 => Instr_in_regIR(15 downto 12),
      S  => RegSrc(1),                  -- second  bit of RegSrc
      Y  => RA2_in                      -- MUX output
      );

  MUX_REG_SRC_2_0 : MUX_2_to_1_n
    generic map (WIDTH => 4)
    port map(
      A0 => Instr_in_regIR(15 downto 12),
      A1 => X"E",
      S  => RegSrc(2),                  -- third bit of RegSrc
      Y  => RA3_in                      -- MUX output
      );

  MUX_REG_SRC_2_1 : MUX_2_to_1_n
    generic map (WIDTH => WIDTH)
    port map(
      A0 => Result,
      A1 => PCPlus4_regPCP4,
      S  => RegSrc(2),                  -- third bit of RegSrc
      Y  => WD3_in                      -- MUX output
      );

  -- First adder
  INC_4_0 : ADDER_n
    generic map (WIDTH => WIDTH)
    port map(
      A    => PC_current,
      B    => X"00000004",
      S    => PCPlus4,
      Cout => open,
      OV   => open
      );

  REG_PCP4 : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => '1',
      Din   => PCPlus4,
      Dout  => PCPlus4_regPCP4
      );

  -- Second adder
  INC_4_1 : ADDER_n
    generic map (WIDTH => WIDTH)
    port map(
      A    => PCPlus4_regPCP4,
      B    => X"00000004",
      S    => PCPlus8,
      Cout => open,
      OV   => open
      );

  REG_FILE : REGISTER_FILE_wR15
    generic map (N => 4, M => 32)
    port map(
      CLK       => CLK,
      WE        => RegWrite,
      ADDR_R1   => RA1_in,
      ADDR_R2   => RA2_in,
      ADDR_W    => RA3_in,
      R15       => PCPlus8,
      DATA_IN   => WD3_in,
      DATA_OUT1 => SrcA,
      DATA_OUT2 => WriteData
      );

  REG_A : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => '1',
      Din   => SrcA,
      Dout  => SrcA_regA
      );

  REG_B : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => '1',
      Din   => WriteData,
      Dout  => WriteData_regB
      );

  MUX_ALU_SRC : MUX_2_to_1_n
    generic map (WIDTH => WIDTH)
    port map(
      A0 => WriteData_regB,
      A1 => ExtImm_regI,
      S  => ALUSrc,
      Y  => SrcB
      );

  MUX_MEM_REG : MUX_2_to_1_n
    generic map (WIDTH => WIDTH)
    port map(
      A0 => ALUResult_in_regS,
      A1 => ReadData_in_regRD,
      S  => MemtoReg,
      Y  => Result
      );

  ALU : ALU_n
    -- generic map(WIDTH => WIDTH)
    port map(
      SRC_A      => SrcA_regA,
      SRC_B      => SrcB,
      ALUControl => ALUControl,
      ALUResult  => ALUResult_in,
      Flags      => FlagsALU_in,
      SHAMT5     => Instr_in_regIR(11 downto 7)
      );

  REG_MA : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => MAWrite,
      Din   => ALUResult_in,
      Dout  => ALUResult_in_regMA
      );

  REG_WD : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => '1',
      Din   => WriteData_regB,
      Dout  => WriteData_regWD
      );

  REG_S : REGrwe_n
    generic map (WIDTH => 32)
    port map (
      RESET => RESET,
      CLK   => CLK,
      WE    => '1',
      Din   => ALUResult_in,
      Dout  => ALUResult_in_regS
      );

  Instr_out     <= Instr_in_regIR;
  WriteData_out <= WriteData;
  PC_out        <= PC_current;
  ALUResult_out <= ALUResult_in;
  Result_out    <= Result;
end Structural;
\end{lstlisting}
\subparagraph{Σχηματικό RTL}
Το προκύπτον σχηματικό διάγραμμα σε επίπεδο RTL παρουσιάζεται στην
Εικόνα~\ref{fig:rtl_datapath}.
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό διάγραμμα της διαδρομής δεδομένων σε επίπεδο
  RTL.\@Με {\color{red}κόκκινο} χρώμα είναι σημειωμένες οι υπομονάδες που
  εμπλέκονται στο \textbf{πρώτο βήμα} εκτέλεσης εντολών, με {\color{blue}μπλε} αυτές που
  εμπλέκονται στο \textbf{δεύτερο βήμα}, με {\color{green}πράσινο} αυτές που εμπλέκονται στο
  \textbf{τρίτο βήμα}, με {\color{purple}μοβ} αυτές που εμπλέκονται στο \textbf{τέταρτο βήμα}, με
  {\color{yellow}κίτρινο} αυτές που εμπλέκονται στο \textbf{πέμπτο βήμα} και με μαύρο
  σημειώνονται οι \textbf{μη αρχιτεκτονικοί καταχωρητές}}
\includegraphics[width=18cm, angle=90]{rtl_datapath}\label{fig:rtl_datapath}
\end{figure}
\subsubsection{Μονάδα Ελέγχου}
Η μονάδα ελέγχου παράγει όλα τα απαραίτητα σήματα που καθορίζουν την
εκτέλεση μιας εντολής και επιτρέπει σε έναν επεξεργαστή πολλών κύκλων
να εκτελεί κάθε εντολή σε διαφορετικό αριθμό κύκλων ρολογιού ανάλογα
με τις απαραίτητες ενέργειες που εκτελεί η κάθε εντολή, σε αντίθεση με
τους επεξεργαστές ενός κύκλου που αναγκαστικά εκτελούν όλα τα βήματα
σε κάθε κύκλο ρολογιού.
Για τον επεξεργαστή ενός κύκλου, η μονάδα ελέγχουν αποτελείται από τις
εξής υπομονάδες:
\begin{itemize}
\item Αποκωδικοποιητής Εντολών (Instruction decoder) --- Μονάδα υπεύθυνη για
  ενεργοποίηση των σημάτων:
  \begin{itemize}
  \item RegSrc --- Επιλογή κατάλληλων σημάτων που θα οδηγηθούν στο
    αρχείο καταχωρητών
  \item ALUSrc --- Επιλογή κατάλληλου σήματος που θα οδηγηθεί στην
    θύρα \texttt{SRC\_B} της ALU (είτε από τη μονάδα Επέκτασης
    ή από το αρχείο καταχωρητών)
  \item MemtoReg --- Επιλογή κατάλληλου σήματος που θα συνδεθεί στο
    σήμα \texttt{Result} (είτε από τη Μνήμη Δεδομένων είτε από το
    αποτέλεσμα της μονάδας ALU)
  \item ALUControl --- Επιλογή κατάλληλου σήματος για έλεγχο της
    πράξης που θα εκτελέσει η ALU
  \item ImmSrc --- Επιλογή υπομονάδας εκτέλεσης Επέκτασης Μηδέν ή
    Προσήμου στη Μονάδα Επέκτασης
  \end{itemize}
\item Μονάδα Conditional logic --- Ελέγχει αν η παρούσα εντολή πρέπει
  να εκτελεστεί ή όχι, κρίνοντας τις υπάρχουσες σημαίες και το πεδίο
  υπο συνθήκης εκτέλεσης της εντολής, παράγοντας το εσωτερικό σήμα \texttt{CondEx\_in}
\item Μονάδα Μηχανής Πεπερασμένων Καταστάσεων (Finite-State Machine)
  --- Μονάδα υπέυθυνη για την ενεργοποίηση των σημάτων
  \begin{itemize}
  \item PCWrite
  \item IRWrite
  \item 
  \item 
  \item 
  \item 
  \end{itemize}
\end{itemize}

\paragraph{Instruction Decoder}
\subparagraph{Κώδικας VHDL}
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Kώδικας VHDL περιγραφής συμπεριφοράς για τον αποκωδικοποιητή εντολών}]
entity INSTR_DEC is
  generic (WIDTH : positive := 32);
  port (
    OP          : in  std_logic_vector(1 downto 0);  -- 2-bit signal
    FUNCT       : in  std_logic_vector(5 downto 0);  -- 6-bit signal
    SH          : in  std_logic_vector(1 downto 0);  -- 2-bit signal
    REG_SRC     : out std_logic_vector(2 downto 0);  -- 3-bit signal
    ALU_SRC     : out std_logic;                     -- 1-bit signal
    MEM_TO_REG  : out std_logic;                     -- 1-bit signal
    ALU_CONTROL : out std_logic_vector(3 downto 0);  -- 4-bit signal
    IMM_SRC     : out std_logic;                     -- 1-bit signal
    NO_WRITE_in : out std_logic                      -- 1-bit signal
    );
end INSTR_DEC;

architecture Behavioral of INSTR_DEC is

begin
  DECODER : process (OP, FUNCT, SH)
  begin
    case OP is
      -- Instruction type
      when "00" =>                      -- Data processing instruction
        case FUNCT is

          when "101000"|"101001" =>     --ADD IMMEDIATE
            REG_SRC     <= "0X0";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '1';
            IMM_SRC     <= '0';
            ALU_CONTROL <= "0000";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "001000"|"001001" =>     --ADD REGISTER
            REG_SRC     <= "000";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '0';
            IMM_SRC     <= 'X';
            ALU_CONTROL <= "0000";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "100101"|"100100" =>     --SUB IMMEDIATE
            REG_SRC     <= "0X0";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '1';
            IMM_SRC     <= '0';
            ALU_CONTROL <= "0001";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "000101"|"000100" =>     --SUB REGISTER
            REG_SRC     <= "000";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '0';
            IMM_SRC     <= 'X';
            ALU_CONTROL <= "0001";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "110101" =>              --CMP IMMEDIATE
            REG_SRC     <= "0X0";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '1';
            IMM_SRC     <= '0';
            ALU_CONTROL <= "0001";
            MEM_TO_REG  <= 'X';
            NO_WRITE_IN <= '1';

          when "010101" =>              --CMP REGISTER
            REG_SRC     <= "000";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '0';
            IMM_SRC     <= 'X';
            ALU_CONTROL <= "0001";
            MEM_TO_REG  <= 'X';
            NO_WRITE_IN <= '1';

          when "100001"|"100000" =>     --AND IMMEDIATE
            REG_SRC     <= "0X0";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '1';
            IMM_SRC     <= '0';
            ALU_CONTROL <= "0010";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "000000"|"000001" =>     --AND REGISTER
            REG_SRC     <= "000";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '0';
            IMM_SRC     <= 'X';
            ALU_CONTROL <= "0010";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "111000"|"111001" =>     --ORR IMMEDIATE
            REG_SRC     <= "0X0";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '1';
            IMM_SRC     <= '0';
            ALU_CONTROL <= "0011";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "011001"|"011000" =>     --ORR REGISTER
            REG_SRC     <= "000";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '0';
            IMM_SRC     <= 'X';
            ALU_CONTROL <= "0011";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "100011"|"100010" =>     --XOR IMMEDIATE
            REG_SRC     <= "0X0";       --
            ALU_SRC     <= '1';
            IMM_SRC     <= '0';
            ALU_CONTROL <= "011X";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "000011"|"000010" =>     --XOR REGISTER
            REG_SRC     <= "000";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '0';
            IMM_SRC     <= 'X';
            ALU_CONTROL <= "011X";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "111110" =>              --MVN IMMEDIATE
            REG_SRC     <= "0XX";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '1';
            IMM_SRC     <= '0';
            ALU_CONTROL <= "0101";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "011110" =>              --MVN REGISTER
            REG_SRC     <= "00X";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '0';
            IMM_SRC     <= 'X';
            ALU_CONTROL <= "0101";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "111010" =>              --MOV IMMEDIATE
            REG_SRC     <= "0XX";       --CHECK
            ALU_SRC     <= '1';
            IMM_SRC     <= '0';
            ALU_CONTROL <= "0100";
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';

          when "011010" =>              --MOV REGISTER, LSL, LSR, ASL, ROR
            -- MOV will be virtually useless, as it implements
            -- as an LSL with shamt5 = 0
            REG_SRC     <= "00X";
            ALU_SRC     <= '0';
            IMM_SRC     <= 'X';
            ALU_CONTROL <= "1X" & SH;   -- See commented case below
            MEM_TO_REG  <= '0';
            NO_WRITE_IN <= '0';
            -- case SH is
            --   when "00" =>              --LSL
            --     ALU_CONTROL <= "1X00";
            --   when "01" =>              --LSR
            --     ALU_CONTROL <= "1X01";
            --   when "10" =>              --ASL
            --     ALU_CONTROL <= "1X10";
            --   when "11" =>              --ROR
            --     ALU_CONTROL <= "1X11";
            -- end case;

          when others =>                --??
            REG_SRC     <= "XXX";       --CHECK
            ALU_SRC     <= 'X';
            IMM_SRC     <= 'X';
            ALU_CONTROL <= "XXXX";
            MEM_TO_REG  <= 'X';
            NO_WRITE_IN <= 'X';
        end case;  -- FUNCT
      when "01" =>                      -- Memory instruction
        NO_WRITE_IN <= '0';
        ALU_SRC     <= '1';
        IMM_SRC     <= '0';
        -- U is 1 or 0, indicating +imm12 or -imm12
        case FUNCT(3) is
          when '1' =>                   -- U = 1, ADD
            ALU_CONTROL <= "0000";
          when '0' =>                   -- U = 0, SUB
            ALU_CONTROL <= "0001";
          when others =>
            ALU_CONTROL <= "XXXX";
        end case;

        -- Instruction-specific signals
        case FUNCT is
          when "011001"|"010001" =>     --LDR
            REG_SRC    <= "0X0";
            MEM_TO_REG <= '1';
          when "011000"|"010000" =>     --STR
            REG_SRC    <= "010";
            MEM_TO_REG <= 'X';
          when others =>
            REG_SRC    <= "XXX";
            MEM_TO_REG <= 'X';
        end case;

      when "10" =>                      -- Branch instruction
        IMM_SRC     <= '1';
        ALU_SRC     <= '1';
        ALU_CONTROL <= "0000";
        MEM_TO_REG  <= '0';
        NO_WRITE_IN <= '0';
        case FUNCT(5 downto 4) is
          when "10" =>                  -- B
            REG_SRC <= "XX1";
          when "11" =>                  -- BL
            REG_SRC <= "1X1";
          when others =>
            REG_SRC <= "XXX";           --CHECK
        end case;

      when others =>
        REG_SRC     <= "XXX";           --CHECK
        ALU_SRC     <= 'X';
        IMM_SRC     <= 'X';
        ALU_CONTROL <= "XXXX";
        MEM_TO_REG  <= 'X';
        NO_WRITE_IN <= 'X';
    end case;
  end process DECODER;
end Behavioral;
\end{lstlisting}
\subparagraph{Σχηματικό RTL}
Το προκύπτον σχηματικό σε επίπεδο RTL παρουσιάζεται στην Εικόνα~\ref{fig:rtl_instr_dec}.
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό μονάδας \texttt{INSTR\_DEC} σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_instr_dec}\label{fig:rtl_instr_dec}
\end{figure}

\paragraph{Conditional Execution Logic}
\subparagraph{Πίνακας Αλήθειας}

\subparagraph{Κώδικας VHDL}
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Kώδικας VHDL περιγραφής συμπεριφοράς για τη μονάδα COND\_LOGIC}]
entity COND_LOGIC is
  port(
    FLAGS      : in  std_logic_vector(3 downto 0);  --N,Z,C,V
    COND_FIELD : in  std_logic_vector(3 downto 0);
    CondEx_in  : out std_logic
    );
end COND_LOGIC;

architecture Behavioral of COND_LOGIC is
  signal N : std_logic;
  signal Z : std_logic;
  signal C : std_logic;
  signal V : std_logic;
begin
  N <= FLAGS(0);
  Z <= FLAGS(1);
  C <= FLAGS(2);
  V <= FLAGS(3);
  CondEx : process(COND_FIELD, N, Z, C, V)
  begin
    case COND_FIELD is
      when "0000"        => CondEx_in <= Z;                           --EQ
      when "0001"        => CondEx_in <= not Z;                       --NE
      when "0010"        => CondEx_in <= C;                           --CS/HS
      when "0011"        => CondEx_in <= not C;                       --CC/LO
      when "0100"        => CondEx_in <= N;                           --MI
      when "0101"        => CondEx_in <= not N;                       --PL
      when "0110"        => CondEx_in <= V;                           --VS
      when "0111"        => CondEx_in <= not V;                       --VC
      when "1000"        => CondEx_in <= (not Z) and C;               --HI
      when "1001"        => CondEx_in <= Z or not C;                  --LS
      when "1010"        => CondEx_in <= not(N xor V);                --GE
      when "1011"        => CondEx_in <= N xor V;                     --LT
      when "1100"        => CondEx_in <= (not Z) and (not(N xor V));  --GT
      when "1101"        => CondEx_in <= Z or (N xor V);              --LE
      when "1110"|"1111" => CondEx_in <= '1';                         --AL/none
      when others        => CondEx_in <= 'X';
    end case;
  end process;
end Behavioral;
\end{lstlisting}
\subparagraph{Σχηματικό RTL}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό μονάδας \texttt{COND\_LOGIC} σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_cond_logic}\label{fig:rtl_cond_logic}
\end{figure}
\paragraph{Moore FSM}
\subparagraph{Κώδικας VHDL}
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Kώδικας VHDL περιγραφής συμπεριφοράς για τη μονάδα FSM}]
entity FSM is
  port(
    NoWrite_in : in std_logic;
    CondEx_in  : in std_logic;
    OP         : in std_logic_vector(1 downto 0);
    RD         : in std_logic_vector(3 downto 0);
    SL         : in std_logic;
    Instr_24   : in std_logic;
    CLK        : in std_logic;
    RESET      : in std_logic;

    PCWrite    : out std_logic;
    IRWrite    : out std_logic;
    RegWrite   : out std_logic;
    FlagsWrite : out std_logic;
    MAWrite    : out std_logic;
    MemWrite   : out std_logic;
    PCSrc      : out std_logic_vector(1 downto 0)
    );
end FSM;

architecture Behavioral of FSM is
  type FSM_STATES is
    (S0, S1, S2a, S2b, S3, S4a, S4b, S4c, S4d, S4e, S4f, S4g, S4h, S4i);
  signal current_state, next_state : FSM_STATES;

begin
  SYNC : process (CLK)
  begin
    if (CLK = '1' and CLK'event) then
      if (RESET = '1') then current_state <= S0;
      else current_state                  <= next_state;
      end if;
    end if;
  end process;

  ASYNC : process (current_state, NoWrite_in, CondEx_in, OP, RD, SL, Instr_24)
  begin
    next_state <= S0;
    PCWrite    <= '0';
    IRWrite    <= '1';
    RegWrite   <= '0';
    FlagsWrite <= '0';
    MAWrite    <= '0';
    MemWrite   <= '0';
    PCSrc      <= "00";
    case current_state is
      when S0 =>
        next_state <= S1;

      when S1 =>
        PCWrite    <= '0';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "00";
        if(CondEx_in = '0') then
          next_state <= S4c;
        elsif (CondEx_in = '1') then
          if (OP = "01") then
            next_state <= S2a;
          elsif (OP = "00" and NoWrite_in = '0') then  --Not CMP
            next_state <= S2b;
          elsif (OP = "00" and NoWrite_in = '1') then  --Not CMP
            next_state <= S4g;
          elsif (OP = "10") then
            if (Instr_24 = '0') then
              next_state <= S4h;
            elsif (Instr_24 = '1') then
              next_state <= S4i;
            end if;
          end if;
        end if;

      when S2a =>
        PCWrite    <= '0';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '1';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "00";
        if (SL = '1') then
          next_state <= S3;
        elsif (SL = '0') then
          next_state <= S4d;
        end if;

      when S2b =>
        PCWrite    <= '0';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "00";
        if (SL = '0') then
          if(RD = X"F") then
            next_state <= S4b;
          else
            next_state <= S4a;
          end if;
        elsif (SL = '1') then
          if(RD = X"F") then
            next_state <= S4f;
          else
            next_state <= S4e;
          end if;
        end if;

      when S3 =>
        PCWrite    <= '0';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "00";
        if(RD = X"F") then
          next_state <= S4b;
        else
          next_state <= S4a;
        end if;

      when S4a =>
        PCWrite    <= '1';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '1';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "00";
        next_state <= S0;

      when S4b =>
        PCWrite    <= '1';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "10";
        next_state <= S0;

      when S4c =>
        PCWrite    <= '1';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "00";
        next_state <= S0;

      when S4d =>
        PCWrite    <= '1';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '1';
        PCSrc      <= "00";
        next_state <= S0;

      when S4e =>
        PCWrite    <= '1';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '1';
        FlagsWrite <= '1';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "00";
        next_state <= S0;

      when S4f =>
        PCWrite    <= '1';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '1';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "10";
        next_state <= S0;

      when S4g =>
        PCWrite    <= '1';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '1';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "00";
        next_state <= S0;

      when S4h =>
        PCWrite    <= '1';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '0';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "11";
        next_state <= S0;

      when S4i =>
        PCWrite    <= '1';
        IRWrite    <= '0';
        RegWrite   <= '1';
        FlagsWrite <= '0';
        MAWrite    <= '0';
        MemWrite   <= '0';
        PCSrc      <= "11";
        next_state <= S0;
    end case;
  end process;
end Behavioral;
\end{lstlisting}
\subparagraph{Σχηματικό RTL}
Το προκύπτον σχηματικό σε επίπεδο RTL παρουσιάζεται στην Εικόνα~\ref{fig:rtl_fsm}.
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό μονάδας \texttt{FSM} σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_fsm}\label{fig:rtl_fsm}
\end{figure}

\paragraph{Συνολική εικόνα της Μονάδας ελέγχου}
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό μονάδας ελέγχου σε επίπεδο σύλληψης}
\includegraphics[width=\textwidth]{control_unit_sketch}\label{fig:control_unit_sketch}
\end{figure}
\subparagraph{Κώδικας VHDL}
Ο κώδικας VHDL περιγραφής δομής για τη μονάδα ελέγχου είναι ο εξής:
\begin{lstlisting}[language=VHDL,caption={Kώδικας VHDL περιγραφής δομής για τη μονάδα ελέγχου}]
entity CONTROL_UNIT is
  port(
    INSTR : in std_logic_vector(31 downto 0);
    FLAGS : in std_logic_vector(3 downto 0);
    CLK   : in std_logic;
    RESET : in std_logic;

    PcSrc      : out std_logic_vector(1 downto 0);
    MemToReg   : out std_logic;
    MemWrite   : out std_logic;
    ALUControl : out std_logic_vector(3 downto 0);
    ALUSrc     : out std_logic;
    ImmSrc     : out std_logic;
    RegWrite   : out std_logic;
    RegSrc     : out std_logic_vector(2 downto 0);
    FlagsWrite : out std_logic;
    PCWrite    : out std_logic;
    IRWrite    : out std_logic;
    MAWrite    : out std_logic
    );
end CONTROL_UNIT;

architecture Structural of CONTROL_UNIT is
  signal COND  : std_logic_vector(3 downto 0);
  signal OP    : std_logic_vector(1 downto 0);
  signal FUNCT : std_logic_vector(5 downto 0);
  signal RD    : std_logic_vector(3 downto 0);
  signal SH    : std_logic_vector(1 downto 0);

  component INSTR_DEC is
    port (
      OP          : in  std_logic_vector(1 downto 0);  -- 2-bit signal
      FUNCT       : in  std_logic_vector(5 downto 0);  -- 6-bit signal
      SH          : in  std_logic_vector(1 downto 0);  -- 2-bit signal
      REG_SRC     : out std_logic_vector(2 downto 0);  -- 3-bit signal
      ALU_SRC     : out std_logic;                     -- 1-bit signal
      MEM_TO_REG  : out std_logic;                     -- 1-bit signal
      ALU_CONTROL : out std_logic_vector(3 downto 0);  -- 4-bit signal
      IMM_SRC     : out std_logic;                     -- 1-bit signal
      NO_WRITE_in : out std_logic                      -- 1-bit signal
      );
  end component;

  component COND_LOGIC is
    port(
      FLAGS      : in  std_logic_vector(3 downto 0);  --N,Z,C,V
      COND_FIELD : in  std_logic_vector(3 downto 0);
      CondEx_in  : out std_logic
      );
  end component;

  component FSM is
    port(
      CLK        : in  std_logic;
      RESET      : in  std_logic;
      NoWrite_in : in  std_logic;
      CondEx_in  : in  std_logic;
      OP         : in  std_logic_vector(1 downto 0);
      RD         : in  std_logic_vector(3 downto 0);
      SL         : in  std_logic;
      Instr_24   : in  std_logic;
      PCWrite    : out std_logic;
      IRWrite    : out std_logic;
      RegWrite   : out std_logic;
      FlagsWrite : out std_logic;
      MAWrite    : out std_logic;
      MemWrite   : out std_logic;
      PCSrc      : out std_logic_vector(1 downto 0)
      );
  end component;

  signal NoWrite_in : std_logic;
  signal CondEx_in  : std_logic;
begin
  INSTR_DEC_UNIT : INSTR_DEC
    port map(
      OP          => OP,
      FUNCT       => FUNCT,
      SH          => SH,
      REG_SRC     => RegSrc,
      ALU_SRC     => ALUSrc,
      MEM_TO_REG  => MemToReg,
      ALU_CONTROL => ALUControl,
      IMM_SRC     => ImmSrc,
      NO_WRITE_in => NoWrite_in
      );

  COND_LOGIC_UNIT : COND_LOGIC
    port map(
      COND_FIELD => COND,
      FLAGS      => FLAGS,
      CondEx_in  => CondEx_in
      );

  FSM_UNIT : FSM
    port map(
      CLK        => CLK,
      RESET      => RESET,
      NoWrite_in => NoWrite_in,
      CondEx_in  => CondEx_in,
      OP         => OP,
      RD         => RD,
      SL         => FUNCT(0),
      Instr_24   => FUNCT(4),
      PCWrite    => PCWrite,
      IRWrite    => IRWrite,
      RegWrite   => RegWrite,
      FlagsWrite => FlagsWrite,
      MAWrite    => MAWrite,
      MemWrite   => MemWrite,
      PCSrc      => PcSrc
      );

  COND  <= INSTR(31 downto 28);
  OP    <= INSTR(27 downto 26);
  FUNCT <= INSTR(25 downto 20);
  RD    <= INSTR(15 downto 12);
  SH    <= INSTR(6 downto 5);
end Structural;
\end{lstlisting}

\subparagraph{Σχηματικό RTL}
Το προκύπτον σχηματικό σε επίπεδο RTL παρουσιάζεται στην Εικόνα~\ref{fig:rtl_control_unit}.
\begin{figure}[H]
\caption{Σχηματικό μονάδας ελέγχου σε επίπεδο RTL}
\includegraphics[width=\textwidth]{rtl_control_unit}\label{fig:rtl_control_unit}
\end{figure}
\subsection{Εκτέλεση προγράμματος assembly δοκιμής σωστής λειτουργίας}
Προκειμένου να δοκιμαστούν όλες οι πτυχές των δυνατοτήτων του
υλοποιημένου επεξεργαστή, συντέθηκε το Πρόγραμμα~\ref{code:test_complete}.
\begin{lstlisting}[language={[arm]Assembler}, caption={Πρόγραμμα
assembly \texttt{test\_complete.asm} για τη δοκιμή των λειτουργιών του επεξεργαστή},label={code:test_complete}]
start:
    MOV     R0, 0xff            ;R0 = 0xff
    MVN     R1, R0              ;R1 = !R0 = 0xffffff00
    MVN     R1, 0xAA            ;R1 = !0xAA = 0xffffff55
    ADD     R1, R1, 0x55        ;R1 = 0xfffff55 + 0x55 = 0xFFFFFFAA
    SUB     R1, 0xAA            ;R1 = 0xFFFFFFAA - 0xAA = 0xFFFFFF00
    CMP     R0, R1              ;0xFF == 0xFFFFFF00 ? Updates flags
    EOREQ   R2, R1, 0xAA        ;R2 = 0xFFFFFF00 ^ 0xAA -- Should not execute
    EORSAL  R2, R1, 0xAA        ;R2 = 0xFFFFFF00 ^ 0xAA = 0xFFFFFFAA, update flags
    AND     R2, R1, 0xFF        ;R2 = 0xFFFFFF00 & 0xFF = 0
    
    ORRMI   R3, R1, R2          ;Run only if previous result was < 0, should not run
    ORRPL   R3, R1, R2          ;R3 = R1 | R2 = 0xFFFFFF00 | 0 = 0xFFFFFF00
    ;; -- As above, but should run (flags have not changed)

    SUB     R0, R0, R2          ;R0 = R0 - R2 = 0xFF - 0 = 0xFF
    BL      sum                 ;R0 = R0+R1+R2+R3 = 0xFF+0xFFFFFF00+0+0xFFFFFF00
    ;; R0 should be 0xfffffeff now, and have triggered some overflows

    ;; Test shifts
    MOV     R0, R0              ;NOP
    LSL     R0, R0, #2          ;R0 = 0xfffffeff >> 1 = 0x3FFFFFBF
    LSR     R0, R0, #1          ;R0 = 0x3FFFFFBF << 2 = 0x7FFFFF7E
    MOV     R0, #1              ;R0 = 1
    ROR     R0, R0, #1          ;R0 = 1 ROR 1 = 0x80000000
    ASR     R0, R0, #1          ;R0 = 0x80000000 ASR 1 = 0xC0000000

    ;; Test LDR/STR
    MOV     R4, #1              ;Load address 1 to R4
    STR     R0, [R4, #0]        ;Store R0 to address 1 of RAM
    LDR     R1, [R4, #0]        ;Load address 1 from RAM to R4 -- S4a
    CMP     R0, R1              ;Compare them
    STR     PC, [R4, #0]
    LDR     PC, [R4, #0]        ;Test load PC + 1 to PC -- S4b

    ;; DP instruction on R15 
    ADDS    PC, PC, #-4         ;SL = 1 -- S4f
    ADD     PC, PC, #-4         ;SL = 0 -- S4b
    
    B       exit                ;exit
    
sum:                            ;SUM R0+R1+R2+R3
    MOV     R12, R4             ;R12 = R4 -- save R4
    ADD     R4, R0, R1          ;R4 = R0 + R1
    ADD     R4, R4, R2          ;R4 = R4 + R2
    ADD     R4, R4, R3          ;R4 = R4 + R3
    MOV     R0, R4              ;R0 = R4
    MOV     R4, R12             ;R4 = R12
    MOV     PC, LR              ;Return
exit:	

\end{lstlisting}


\section{Αποτελέσματα}
\end{document}

\message{ !name(dimitris_papagiannis_en1190004_multicycle.tex) !offset(-2721) }
