\input{uoa_template.tex} % Import document template

\newcommand{\documentTitle}{Εργαστηριακή άσκηση 3} % document title, will appear on the right of the header
\date{\today}
\usepackage{soul}

\begin{document}
\maketitle
\thispagestyle{firststyle}
\tableofcontents
\pagebreak
\section{Εισαγωγή}
\subsection{Σκοπός}

\subsection{Αναμενόμενη συμπεριφορά}
Η συμπεριφορά του φίλτρου θα πρέπει να είναι η εξής:
\begin{itemize}
\item Ανάγνωση των εισερχόμενων τιμών, όταν αυτές είναι διαθέσιμες
\item Εύρεση των διαμέσων τιμών, ενώ εισέρχονται νέες τιμές στο
  φίλτρο, με τη χρήση μιας υπομονάδας median
\item Ταυτόχρονη εγγραφή των δεδομένων που εξέρχονται της μονάδας
  median σε μια μνήμη RAM μέσω μιας υπομονάδας FSM Write
\item Με την ολοκλήρωση εγγραφής 8 τιμών στην μνήμη, ενεργοποίηση μιας
  μονάδας FSM Read, για ανάγνωση τους και υπολογισμού του μέσου όρου
  αυτών.
\end{itemize}

\subsection{Δομή}
Το κύκλωμα θα πρέπει να αποτελείται από τις εξής υπομονάδες:
\begin{itemize}
\item Μια υπομονάδα συγχρονισμού του εισερχόμενου σήματος
  διαθεσιμότητας νέων δεδομένων με το ρολόι του
  κυκλώματος (υπομονάδα \texttt{sync\_stage}).
\item Μια υπομονάδα υπολογισμού της διάμεσης τιμής βάσει των
  εισερχόμενων τιμών (υπομονάδα \texttt{median\_filter\_3})
\item Μια υπομονάδα εγγραφής των διαμέσων τιμών σε μια μνήμη RAM
  (υπομονάδα \texttt{fsm\_wr})
\item Μια μνήμη RAM 8 θέσεων στην οποία αποθηκεύονται μέχρι 8
  διάμεσες τιμές, όπως προκύπτουν απο το \texttt{median\_filter}
  (υπομονάδα \texttt{mem\_inst}).
\item Έναν μικροεπεξεργαστή Picoblaze (soft core) ο οποίος τρέχει ένα πρόγραμμα σε
  assembly το οποίο διαβάζει τις 8 τιμές από τη μνήμη και υπολογίζει
  το μέσο όρο τους.
\end{itemize}

Η είσοδοι του κυκλώματος είναι:
\begin{itemize}
\item \texttt{data\_i} --- Είσοδος δεδομένων (16 bit)
\item \texttt{data\_av\_ai} --- Σήμα που υποδεικνύει την ύπαρξη νέων
  δεδομένων στην είσοδο \texttt{data\_i}
\item \texttt{clk\_rstn\_intrf} --- interface που ομαδοποιεί το σήμα
  ρολογιού και το σήμα reset
\end{itemize}

Η έξοδοι του κυκλώματος είναι:
\begin{itemize}
\item \texttt{avg\_o} --- Το τελικό αποτέλεσμα, όπως υπολογίστηκε από
  το κύκλωμα.
\end{itemize}

Η σχηματική απεικόνιση του κυκλώματος φαίνεται στην
\hl{TODO}%Εικόνα~\ref{fig:overview}.

% \begin{figure}[h]
  % \caption{Σχηματική απεικόνιση του κυκλώματος του φίλτρου}
  % \includegraphics[width=\textwidth]{overview}\label{fig:overview}
% \end{figure}

Επιπλέον σχεδιαστικοί περιορισμοί και υποθέσεις που έγιναν:
% \begin{itemize}

% \end{itemize}

\section{Υλοποίηση}
Το σχηματικό ολόκληρου του κυκλώματος σε επίπεδο RTL φαίνεται στην \hl{TODO}%Εικόνα~\ref{fig:filter_schematic}}.


\section{Επαλήθευση}
\subsection{Assertions}

\subsection{Testbench}
Για την βεβαίωση καλής λειτουργίας τόσο του φίλτρου όσο και των
υπομονάδων που το απαρτίζουν, σχεδιαστηκαν testbenches που τα
ελέγχουν μέσω προσομοίωσης της συμπεριφοράς τους. Θα εστιάσουμε όμως
μόνο στο τελικό testbench, που αποδεικνύει την συνολική
λειτουργικότητα του κυκλώματος.

Ως αναφορά, μας έχει δοθεί η αλληλουχία τιμών εισόδου 1500, 100, 10,
40000, 300, 1100, 35000, 2000, οι οποίες, εφόσον εισαχθούν στο κύκλωμα
με τη σειρά, θα πρέπει να παράγουν το αποτέλεσμα 600.

Το τελικό testbench, λοιπόν, εκτελεί την εξής απλή αλληλουχία βημάτων:
\begin{enumerate}
\item Εκτέλεση καθολικού reset
\item Για κάθε ένα από τα στοιχεία της αλληλουχίας που δόθηκε:
  \begin{enumerate}
  \item Ενεργοποίηση του σήματος \texttt{data\_av\_ai}
  \item Αναμονή για έναν κύκλο (συγχρονισμός με τη μονάδα
    \texttt{sync\_stage})
  \item Σύνδεση της τιμής του στοιχείου με την είσοδο
    \texttt{data\_i} και ταυτόχρονη απενεργοποίηση του σήματος
    \texttt{data\_av\_ai}
  \item Αναμονή για έναν κύκλο και επανάληψη για το επόμενο στοιχείο. 
  \end{enumerate}
\item Αναμονή για όσους κύκλους χρειαστεί το κύκλωμα για να υπολογίσει
  τον μέσο όρο.
\end{enumerate}

\subsubsection{Πρώτη και δεύτερη φάση --- 19 κύκλοι}

\subsubsection{Τρίτη φάση --- 24 κύκλοι}



\end{document}