\input{uoa_template.tex} % Import document template

\newcommand{\documentTitle}{Εργαστηριακή άσκηση 2} % document title, will appear on the right of the header
\date{\today}

\begin{document}
\maketitle
\thispagestyle{firststyle}
\tableofcontents
\pagebreak
\section{Εισαγωγή}
\subsection{Σκοπός}
Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης αυτής είναι ο σχεδιασμός ενός
φίλτρου στη μορφή κυκλώματος το οποίο υπολογίζει το μέσο όρο 8
τιμών, όπως προκύπτουν από ασύγχρονα σήματα εξωτερικά του
κυκλώματος, αφού οι τιμές αυτές περάσουν από ένα median filter των 3
θέσεων. 

\subsection{Αναμενόμενη συμπεριφορά}
Η συμπεριφορά του φίλτρου θα πρέπει να είναι η εξής:
\begin{itemize}
\item Ανάγνωση των εισερχόμενων τιμών, όταν αυτές είναι διαθέσιμες
\item Εύρεση των διαμέσων τιμών, ενώ εισέρχονται νέες τιμές στο
  φίλτρο, με τη χρήση μιας υπομονάδας median
\item Ταυτόχρονη εγγραφή των δεδομένων που εξέρχονται της μονάδας
  median σε μια μνήμη RAM μέσω μιας υπομονάδας FSM Write
\item Με την ολοκλήρωση εγγραφής 8 τιμών στην μνήμη, ενεργοποίηση μιας
  μονάδας FSM Read, για ανάγνωση τους και υπολογισμού του μέσου όρου
  αυτών.
\end{itemize}

\subsection{Δομή}
Το κύκλωμα θα πρέπει να αποτελείται από τις εξής υπομονάδες:
\begin{itemize}
\item Μια υπομονάδα συγχρονισμού του εισερχόμενου σήματος
  διαθεσιμότητας νέων δεδομένων με το ρολόι του
  κυκλώματος (υπομονάδα \texttt{sync\_stage}).
\item Μια υπομονάδα υπολογισμού της διάμεσης τιμής βάσει των
  εισερχόμενων τιμών (υπομονάδα \texttt{median\_filter\_3})
\item Μια υπομονάδα εγγραφής των διαμέσων τιμών σε μια μνήμη RAM
  (υπομονάδα \texttt{fsm\_wr})
\item Μια μνήμη RAM 8 θέσεων στην οποία αποθηκεύονται μέχρι 8
  διάμεσες τιμές, όπως προκύπτουν απο το \texttt{median\_filter}
  (υπομονάδα \texttt{mem\_inst}).
\item Μια υπομονάδα ανάγνωσης των 8 αποθηκευμένων στη RAM τιμών η
  οποία υπολογίζει το μέσο όρο τους και τον προωθέι στην έξοδο του κυκλώματος
\end{itemize}

Η είσοδοι του κυκλώματος είναι:
\begin{itemize}
\item \texttt{data\_i} --- Είσοδος δεδομένων (16 bit)
\item \texttt{data\_av\_ai} --- Σήμα που υποδεικνύει την ύπαρξη νέων
  δεδομένων στην είσοδο \texttt{data\_i}
\item \texttt{clk\_rstn\_intrf} --- interface που ομαδοποιεί το σήμα
  ρολογιού και το σήμα reset
\end{itemize}

Η έξοδοι του κυκλώματος είναι:
\begin{itemize}
\item \texttt{avg\_o} --- Το τελικό αποτέλεσμα, όπως υπολογίστηκε από
  το κύκλωμα.
\end{itemize}

Η σχηματική απεικόνιση του κυκλώματος φαίνεται στην
Εικόνα~\ref{fig:overview}.

\begin{figure}[h]
  \caption{Σχηματική απεικόνιση του κυκλώματος του φίλτρου}
  \includegraphics[width=\textwidth]{overview}\label{fig:overview}
\end{figure}

Επιπλέον σχεδιαστικοί περιορισμοί και υποθέσεις που έγιναν:
\begin{itemize}
\item Τα δεδομένα \texttt{data\_i} και το σήμα \texttt{data\_av\_ai}
  θα πρέπει να παρέχονται στις κατάλληλες εισόδους του κυκλώματος ως
  εξής:
  \begin{enumerate}
  \item Ενεργοποίηση του \texttt{data\_av\_ai}
  \item Αναμονή για μία περίοδο ρολογιού
  \item Παροχή των δεδομένων στην είσοδο \texttt{data\_i} και
    απενεργοποίηση του \texttt{data\_av\_ai}
  \item Αναμονή για μία περίοδο ρολογιού
  \end{enumerate}
\end{itemize}

\section{Υλοποίηση}
Το σχηματικό ολόκληρου του κυκλώματος σε επίπεδο RTL φαίνεται στην Εικόνα~\ref{fig:filter_schematic}.
\subsection{Synchronizer}
Για την υλοποίηση ενός synchronizer συνδέονται δύο καταχωηρητές στη
σειρά, με την έξοδο του πρώτου να συνδέεται στην έξοδο του δεύτερου
(Εικόνα~\ref{fig:sync_stage_rtl}). Η υλοποίηση των καταχωρητών
χρησιμοποιήθηκε αυτούσια από παράδειγμα που μας είχε ήδη δοθεί, το
οποίο περιλαμβάνει και concurrent asertion.
\begin{figure}[H]
  \caption{Σχηματικό \texttt{sync\_stage} σε επίπεδο RTL}
  \includegraphics[width=\textwidth]{sync_stage_rtl}\label{fig:sync_stage_rtl}
\end{figure}
\subsection{Median filter}
Η υπομονάδα αυτή διαθέτει μια είσοδο δεδομένων 16 bit (\texttt{data\_i}), μια είσοδο
ασύγχρονου σήματος διαθεσιμότητας δεδομένων (\texttt{data\_av\_ai})
\begin{figure}[h]
  \caption{Σχηματικό φίλτρου σε επίπεδο RTL}
  \includegraphics[width=\textwidth]{filter_schematic}\label{fig:filter_schematic}
\end{figure}

\subsection{RAM}
Χρησιμοποιήθηκε η λειτουργία BRAM generator του Vivado για την
δημιουργία μιας BRAM 8 θέσεων των 16bit, με ανεξάρτητες θύρες
ανάγνωσης και εγγραφής.

\subsection{FSM Write}
Η υπομονάδα αυτή είναι υπεύθυνη να καταγράφει τιμές από το median
filter στη μνήμη RAM.

\textbf{Είσοδοι:}
\begin{itemize}
\item \texttt{control\_i} --- Σηματοδότηση διαθέσιμων δεδομένων από τη
  μονάδα median.
\item \texttt{data\_i} --- Νέα δεδομένα από τη μονάδα median.
\end{itemize}

\textbf{Έξοδοι:}
\begin{itemize}
\item \texttt{data\_o} --- Έξοδος τιμής για εγγραφή στη μνήμη
\item \texttt{addr\_o} --- Έξοδος διεύθυνσης εγγραφής στη μνήμη
\item \texttt{control\_we\_o} --- Σηματοδότηση ενεργοποίησης εγγραφής
  στη μνήμη
\item \texttt{control\_fsm\_o} --- Σηματοδότηση ολοκλήρωσης της
  διαδικασίας εγγραφής στη μνήμη για ενεργοποίηση της υπομονάδας FSM
  Read.
\end{itemize}

Η μηχανή καταστάσεων αυτή σχεδιάστηκε με \textbf{4 καταστάσεις}
(Εικόνα~\ref{fig:fsm_wr_draw}):
\begin{itemize}
\item IDLE --- Η κατάσταση αναμονής νέων δεδομένων από τη μονάδα
  median. Είναι η κατάσταση στην οποία εισέρχεται η μηχανή με το σήμα
  Reset. Ενεργοποίηση του σήματος \texttt{control\_i} οδηγεί σε
  αποθήκευση της παρούσας τιμής του σήματος \texttt{data\_i} σε
  προσωρινό καταψωρητή (στην περίπτωση που αυτό αλλάξει στον επόμενο
  κύκλο, πριν προλάβει η μονάδα να την καταγράψει), και μετάβαση στην
  κατάσταση WRITING.
\item WRITING --- Εξαγωγή των δεδομένων του προσωρινού καταχωρητή,
  ενεργοποίηση του σήματος εγγραφή στη μνήμη. Αν η διεύθυνση εγγραφής
  ξεπεράσει την τιμή 7 (μέγιστη διεύθυνση εγγραφής στη μνήμη),
  μετάβαση στην κατάσταση WAITING, αλλιώς στην κατάσταση INCREMENT.
\item INCREMENT --- Απενεργοποίηση του σήματος εγγραφής, και αύξηση
  της διεύθυνσης εγγραφής κατά 1. Αν το σήμα διαθεσιμότητας δεδομένων
  είναι ακόμα ενεργοποιημένο, γίνεται προσωρινή αποθήκευση των νέων
  δεδομένων στον προσωρινό καταχωρητή και μετάβαση στην κατάσταση
  WRITING, αλλιώς μετάβαση στην κατάσταση IDLE.
\item WAITING --- Τελική κατάσταση αδράνειας της μηχανής
  καταστάσεων. Όλες οι τιμές έχουν γραφεί στην μνήμη, και αναμονή του
  σήματος reset για επανεκκίνηση.
\end{itemize}

Κρίθηκε απαραίτητη η χρήση μιας ξεχωριστής κατάστασης για την
προσαύξηση της τιμής της διαεύθυνσης εγγραφής στη μνήμη, λόγω του ότι
δεν γνωρίζουμε τρόπο για την προσαύξηση ενώ βρισκόμαστε στην κατάσταση
WRITING, χωρίς να επηρεάσουμε την διευθυνση στην οποία γράφουμε στον
ίδιο κύκλο. Ιδανικά, η εγγραφή των δεδομένων θα ήταν ένα blocking
assignment έπειτα από το οποίο θα γινόταν η προσαύξηση της διεύθυνσης
εγγραφής (εντός του ίδιου κύκλου) αλλά αυτό δεν ειναι δυνατόν.

Η χρήση ενός προσωρινού καταχωρητή έγινε για να προβλέψει την
περίπτωση τα δεδομένα εισόδου να αλλάξουν αφότου ληφθεί το σήμα
\texttt{control\_i}. Δεδομένου ότι η εγγραφή γίνεται ένα κύκλο μετά
την ενεργοποίηση του σήματος αυτού, τα δεδομένα εισόδου αποθηκεύονται
προσωρινά τη στιγμή που το σήμα ενεργοποιείται.

\begin{figure}[H]
  \caption{Καταστάσεις του FSM Write}
  \includegraphics[width=\textwidth]{fsm_wr_draw}\label{fig:fsm_wr_draw}
\end{figure}


\subsection{FSM Read}
Η υπομονάδα αυτή είναι υπεύθυνη για την ανάγνωση 8 τιμών από τη μνήμη
και υπολογισμού του μέσου όρου τους, όταν τελειώσει η εγγραφή των 8
τιμών στη μνήμη από τη μονάδα FSM Write.

\textbf{Είσοδοι:}
\begin{itemize}
\item \texttt{control\_i} --- Σήμα ενεργοποίησης της μηχανής
  καταστάσεων, ενεργοποιείται από το FSM Write
\item \texttt{rd\_data\_i} --- Είσοδος δεδομένων από τη μνήμη RAM
\end{itemize}

\textbf{Έξοδοι:}
\begin{itemize}
\item \texttt{addr\_o} --- Προσδιορισμός διεύθυνσης ανάγνωσης από τη
  μνήμη RAM
\item \texttt{avg\_o} --- Έξοδος του αποτελέσματος
\end{itemize}

Η μηχανή καταστάσεων αυτή σχεδιάστηκε με \textbf{5 καταστάσεις}
(Εικόνα~\ref{fig:fsm_rd_draw}):
\begin{itemize}
\item IDLE --- Αρχική κατάσταση αδράνειας της μηχανής δεδομένων, κατά
  την οποία αναμένεται ενεργοποίηση του σήματος \texttt{control\_i}
\item READING --- Ανάγνωση δεδομένων από τη μνήμη και προσθήκη τους σε
  εσωτερικό καταχωρητή που αθροίζει όλες τις αναγωσμένες
  τιμές. Ταυτόχρονη προσάυξηση της διεύθυνσης ανάγνωσης κατά 1 για
  εξοικονόμηση χρόνου, καθώς η μνήμη απαιτεί 2+ κύκλους ρολογιού για
  αλλαγή της τιμής που εξάγει. Αν η διεύθυνση ανγάγνωσης έγινε
  μεγαύτερη ή ιση με την τιμή 7, μετάβαση στην κατάσταση WAITING,
  αλλιώς στην κατάσταση WAIT\_MEM0. 
\item WAIT\_MEM0 --- Πρώτος κύκλος αναμονής λήψης δεδομένων από την
  μνήμη. Μετάβαση στην κατάσταση WAIT\_MEM1.
\item WAIT\_MEM1 --- Δεύτερος κύκλος αναμονής λήψης δεδομένων από τη
  μνήμη. Μετάβαση στην κατάσταση READING.
\item WAITING --- Τελική κατάσταση αδράνειας της μηχανής
  καταστάσεων. Έχουν αναγνωστεί όλες οι τιμές της μνήμης και
  υπολογίζεται ο μέσος όρος τους.
\end{itemize}

\begin{figure}[H]
  \caption{Καταστάσεις του FSM Read}
  \includegraphics[width=\textwidth]{fsm_rd_draw}\label{fig:fsm_rd_draw}
\end{figure}

Η απαίτηση 2 κύκλων αναμονής από τη στιγμή που αλλάζει η διεύθυνση
ανάγνωσης από τη μνήμη, έτσι ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα που εξάγει η
μνήμη, είναι φανερή και στην
Εικόνα~\ref{fig:tb_bram_read}. Παρατηρείται ότι, αφού η διεύθυνση 
πάρει την τιμή 4 (κατάσταση READING), η τιμή 300 (η οποία είναι
αποθηκευμένη στη διεύθυνση μνήμης 4) εμφανίζεται στην έξοδο της μνήμης
20.1 ns αργότερα, ίσο δηλαδή με 2 κύκλους ρολογιού και 100 ps επιπλέον
(για κύκλο ρολογιού 10 ns). Δικαιολογείται, λοιπόν, η ανάγκη 2 
κύκλων αναμονής για την ανάγνωσή της από το FSM Read. Μετά τους δύο
κύκλους αναμονής, το FSM μεταβαίνει πάλι στην κατάσταση READING, κατά
την οποία τα δεδομένα που εξέρχονται από τη RAM έχουν σταθεροποιηθεί.
Απαιτούνται, λοιπόν, 3 κύκλοι για την ανάγνωση μιας τιμής από τη μνήμη
RAM αυτήν.

\begin{figure}[H]
  \caption{Αλλαγή των δεδομένων της μνήμης 2 κύκλους και 100 ps αφότου
    αλλάξει η διεύθυνση ανάγνωσης, απαιτώντας έτσι 3 κύκλους για να
    αναγνωστούν σωστά}
  \includegraphics[width=\textwidth]{tb_bram_read}\label{fig:tb_bram_read}
\end{figure}


\section{Επαλήθευση}
\subsection{Assertions}
\subsubsection{Synchronizer}
Σε κάποιες από τις υπομονάδες που σχεδιάστηκαν, προστέθηκαν concurrent
assertions για τη συνεχή επαλήθευση κάποιων βασικών λειτουργιών τους
καθ'όλη τη διάρκεια της λειτουργίας και προσωομοίωσής τους.

Η μονάδα \texttt{sync\_stage}, η οποία σχεδιάστηκε ως δύο flip-flops
(registers) στη σειρά, διαθέτει assertions εντός των υπομονάδων που
ελέγχουν ότι, εφόσον είναι ενεργοποιημένο το σήμα enable στην
ανερχόμενη ακμή του ρολογιού, η τιμή που εξέρχεται στον επόμενο κύκλο
από την υπομονάδα είναι ίδια με την τιμή που εισήλθε στον προηγούμενο
κύκλο.

Ωστόσο, αν και η υλοποίηση σε επίπεδο RTL προέκυψε όπως αναμενόταν
(Εικόνα~\ref{fig:sync_stage_rtl}), τα assertions δεν επαλήθευσαν την
σωστή λειτουργία του κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης. Δεν ήταν
δυνατή η απασφαλμάτωση αυτής της συμπεριφοράς.



\subsubsection{FSM Write}
Για την υπομονάδα αυτήν, γράφηκαν 4 properties για concurrent
assertions:
\begin{itemize}
\item \texttt{addr\_incr} --- Επιβεβαίωση αύξησης της διεύθυνσης
  εγγραφής κατά 1, δύο κύκλους μετά την ενεργοποίηση του σήματος
  που σηματοδοτεί την ύπαρξη νέων δεδομένων από τη μονάδα median
  (\texttt{control\_i}) (Απενεργοποίηση σε περίπτωση reset και
  διεύθυνση εγγραφής μεγαλύτερη ή ιση του 7).
\item \texttt{state\_change\_write} --- Επιβεβάιωση ότι, με το που
  ενεγοποιηθεί το σήμα \texttt{control\_i}, η επόμενη κατάσταση είναι
  η κατάσταση WRITING (Απενεργοποίηση σε περίπτωση reset και
  διεύθυνση εγγραφής μεγαλύτερη ή ιση του 7).
\item \texttt{state\_change\_increment} --- Από την κατάσταση WRITING
  αναμένεται, στον επόμενο κύκλο, να γίνει μετάβαση στην κατάσταση
  INCREMENT. (Απενεργοποίηση σε περίπτωση διεύθυνση εγγραφής
  μεγαλύτερη ή ιση του 7).
\item \texttt{state\_change\_writing} --- Από την κατάσταση INCREMENT,
  και, στην περίπτωση που το σήμα διαθεσιμότητας δεδομένων είναι ακόμα
  ενεργοποιημένο, μετάβαση στην κατάσταση WRITING, αντί της IDLE.
\end{itemize}

Παρόλο που στο testbench που σχεδιάστηκε για τη μονάδα αυτή τα
assertions λειτουργούσαν όπως αναμενόταν, κατά την εκτέλεση του
τελικού testbench, αυτά απέτυχαν. Δεν ήταν δυνατόν να
απασφαλματωθεί αυτή η συμπεριφορά.

\subsection{Testbench}
Για την βεβαίωση καλής λειτουργίας τόσο του φίλτρου όσο και των
υπομονάδων που το απαρτίζουν, σχεδιαστηκαν testbenches που τα
ελέγχουν μέσω προσομοίωσης της συμπεριφοράς τους. Θα εστιάσουμε όμως
μόνο στο τελικό testbench, που αποδεικνύει την συνολική
λειτουργικότητα του κυκλώματος.

Ως αναφορά, μας έχει δοθεί η αλληλουχία τιμών εισόδου 1500, 100, 10,
40000, 300, 1100, 35000, 2000, οι οποίες, εφόσον εισαχθούν στο κύκλωμα
με τη σειρά, θα πρέπει να παράγουν το αποτέλεσμα 600.

Το τελικό testbench, λοιπόν, εκτελεί την εξής απλή αλληλουχία βημάτων:
\begin{enumerate}
\item Εκτέλεση καθολικού reset
\item Για κάθε ένα από τα στοιχεία της αλληλουχίας που δόθηκε:
  \begin{enumerate}
  \item Ενεργοποίηση του σήματος \texttt{data\_av\_ai}
  \item Αναμονή για έναν κύκλο (συγχρονισμός με τη μονάδα
    \texttt{sync\_stage})
  \item Σύνδεση της τιμής του στοιχείου με την είσοδο
    \texttt{data\_i} και ταυτόχρονη απενεργοποίηση του σήματος
    \texttt{data\_av\_ai}
  \item Αναμονή για έναν κύκλο και επανάληψη για το επόμενο στοιχείο. 
  \end{enumerate}
\item Αναμονή για όσους κύκλους χρειαστεί το κύκλωμα για να υπολογίσει
  τον μέσο όρο.
\end{enumerate}

\subsubsection{Πρώτη και δεύτερη φάση --- 19 κύκλοι}
Η πρώτη και δεύτερη φάση εκτέλεσης επικαλύπτονται και ορίζονται από τη
χρονική στιγμή που ληφεί η πρώτη ενεργοποίηση του σήματος
\texttt{data\_av\_ai} έως τη στιγμή που ενεργοποιείται το σήμα
ολοκλήρωσης της εγγραφής όλων των 8 τιμών της μνήμης. Οι δύο φάσεις
εκτελούνται το λιγότερο σε 19 κύκλους. 

Στην \textbf{πρώτη φάση} εκτέλεσης του testbench (Εικόνα~\ref{fig:tb_phase_01_marked}), εκτελείται η εξής λειτουργία:
\begin{enumerate}
\item Καθολικό reset όλων των υπομονάδων.
\item Παροχή των τιμών στις κατάλληλες εισόδους.
\item Ταυτόχρονος συγχρονισμός μέσω της μονάδας
  \texttt{sync\_stage}. Παρατηρείται η καθυστέρηση εξόδου του σήματος
  \texttt{data\_av\_o} λόγω της παρεμβολής των δύο καταχωρητών.
\item Υπολογισμός της διάμεσης τιμής των δεδομένων που
  εισάγονται. Παρατηρείται ότι τα δεδομένα που εξέρχονται της μονάδας
  median ειναι αυτά που έχει η έξοδος \texttt{data\_o}, τις χρονικές
  στιγμές που η έξοδος \texttt{control\_o} είναι στην ανερχόμενη ακμή της.
\end{enumerate}

\begin{figure}[H]
  \caption{Πρώτη φάση εκτέλεσης του testbench --- Είσοδος,
    συγχρονισμός δεδομένων και υπολογισμός median τιμής}
  \includegraphics[width=\textwidth]{tb_phase_01_marked}\label{fig:tb_phase_01_marked}
\end{figure}

Στη \textbf{δεύτερη φάση} εκτέλεσης του testbench (Εικόνα~\ref{fig:tb_phase_02_marked}), εκτελείται η εξής λειτουργία:
\begin{enumerate}
\item Η μονάδα FSM Write παραλαμβάνει δεδομένα από το median filter
  και τα προωθεί στην μνήμη.
\item Η μνήμη RAM εγγράφει τα δεδομένα όπως τα παραλαμβάνει από το FSM
  και, όταν γεμίσει, το FSM Write ενεργοποιεί το FSM Read.
\end{enumerate}

\begin{figure}[H]
  \caption{Δεύτερη φάση εκτέλεσης του testbench --- Εγγραφή στη RAM
    από το FSM Write}
  \includegraphics[width=\textwidth]{tb_phase_02_marked}\label{fig:tb_phase_02_marked}
\end{figure}

\subsubsection{Τρίτη φάση --- 24 κύκλοι}
Η τρίτη φάση εκτελείται αναγκαστικά αφότου ολοκληρωθούν η πρώτη και
δεύτερη φάση, και ορίζεται από τη χρονική στιγμή που ενεγοποιηθεί το
σήμα ενεργοποίησης του FSM Read, έως τη στιγμή που η τιμή του μέσου
όρου εξέλθει από το κύκλωμα. Απαιτούνται το λιγότερο 24 κύκλοι για την
εκτέλεσή της.

Στην \textbf{τρίτη φάση} εκτέλεσης του testbench (Εικόνα~\ref{fig:tb_phase_03_marked}), εκτελείται η εξής λειτουργία:
\begin{enumerate}
\item Η μονάδα FSM Read διαβάζει ένα-ένα τα στοιχεία που έχουν
  αποθηκευτεί στη μνήμη RAM,
\item Όταν διαβαστούν 8 τιμές, η FSM Read υπολογίζει το μέσο όρο
  τους. Επιβεβαιώνεται ο ορθός υπολογισμός της τιμής 600.
\end{enumerate}

\begin{figure}[H]
  \caption{Τρίτη φάση εκτέλεσης του testbench --- Ανάγνωση από τη RAM
    και υπολογισμός του μέσου όρου}
  \includegraphics[width=\textwidth]{tb_phase_03_marked}\label{fig:tb_phase_03_marked}
\end{figure}

\subsubsection{Παράλληλες διεργασίες}
Χρησιμοποιήθηκαν επίσης και δύο \texttt{always} blocks για την
εκτέλεση παράλληλων ελέγχων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του testbench:
\begin{itemize}
\item Για την επιβεβαίωση των τιμών που εξέρχονται από την μονάδα
  median (Κώδικας~\ref{code:tb-median}). Χρησιμοποιείται (ίσως κακώς)
  ο ίδιος αλγόριθμος για τον υπολογισμό της διάμεσης τιμής. Κατάλληλα μηνύματα
  εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του testbench μόνο σε περίπτωση
  σφάλματος.
\item Για τον παράλληλο υπολογισμό και επιβεβαίωση του μέσου όρου των
  τιμών που καταγράφηκαν στη μνήμη (Κώδικας~\ref{code:tb-avg}). Στο
  τέλος του testbench, γίνεται σύγκριση της τιμής που υπολογίστηκε με
  την τιμή που εξέρχεται από το κύκλωμα. Κατάλληλα μηνύματα
  εμφανίζονται στο τέλος του testbench.
\end{itemize}

\begin{lstlisting}[language=Verilog,caption={Always block που ελέγχει
    συνεχόμενα την διάμεση τιμή που υπολογίζεται από το median
    filter, κατά την εκτέλεση του testbench},label={code:tb-median}]
   // Median value output check block
   int median_value, d0, d1, d2;
   always
     begin : MEDIAN_CHECK
        @(posedge clk)
          begin
             median_value = 0;
             d0 =       filter_daq_inst.median_filter_inst.data0_o;
             d1 =       filter_daq_inst.median_filter_inst.data1_o;
             d2 =       filter_daq_inst.median_filter_inst.data2_o;

             if(d0 > d1)
               if(d1 > d2)
                 median_value = d1;
               else
                 if(d0 > d2)
                   median_value = d2;
                 else
                   median_value = d0;
             else
               if(d1 > d2)
                 if(d0 > d2)
                   median_value = d0;
                 else
                   median_value = d2;
               else
                 median_value = d1;

             if(median_value != filter_daq_inst.median_filter_inst.data_o)
               $error("Invalid median %d calculated from values %d, %d, %d",filter_daq_inst.median_filter_inst.data_o,d0,d1,d2);
          end
     end : MEDIAN_CHECK
\end{lstlisting}

\begin{lstlisting}[language=Verilog,caption={Always block για τον
    υπολογισμό του μέσου όρου κατά την εκτέλεση του testbench, με τη
    χρήση των τιμών που γράφονται στη μνήμη από το FSM
    Write},label={code:tb-avg}] 
   // Always block which calculates the average in software
   int median_acc = 0;
   int i = 0;
   always
     begin : AVG_CHECK
        @(posedge filter_daq_inst.fsm_wr_inst.control_we_o)
          begin
             median_acc += filter_daq_inst.fsm_wr_inst.data_o;
             i+=1;
             if(i >= 8)
               begin
                  median_acc = median_acc/8;
                  $info("Average calculated = %d", median_acc);
               end
          end
     end : AVG_CHECK

\end{lstlisting}

% \begin{figure}[H]
%   \begin{subfigure}{.5\textwidth}
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.9\linewidth]{tb_reset}
%     \caption{Reset}\label{fig:tb_reset}
%   \end{subfigure}
%   \begin{subfigure}{.5\textwidth}
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.9\linewidth]{tb_count}
%     \caption{Counting}\label{fig:tb_count}
%   \end{subfigure}
%   \begin{subfigure}{.5\textwidth}
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.9\linewidth]{tb_over}
%     \caption{Overflow}\label{fig:tb_over}
%   \end{subfigure}
%   \begin{subfigure}{.5\textwidth}
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.9\linewidth]{tb_load}
%     \caption{Load value}\label{fig:tb_load}
%   \end{subfigure}
%   \caption{Αποτελέσματα εκτέλεσης testbench}\label{fig:tb_cu}
% \end{figure}

\section{Ελλείψεις}
\begin{itemize}
\item Το κύκλωμα δεν λειτουργεί σωστά στην περίπτωση που τα δεδομένα
  εισέρχονται στην είσοδο \texttt{data\_i} με το σήμα
  \texttt{data\_av\_ai} μόνιμα ενεργοποιημένο. Απαιτείται δηλαδή η
  απενεργοποίηση του συγκεκριμένου σήματος για έναν κύκλο.
\item Ο πρώτος καταχωρητής του \texttt{sync\_stage} φαίνεται να μην
  επιφέρει κάποια αλλαγή στο σήμα εισόδου \texttt{data\_av\_ai}, το
  οποίο φαίνεται να διέρχεται μέσα του χωρίς καθυστέρηση, σε αντίθεση
  με το δεύτερο καταχωρητή που αναμενόμενα επιφέρει καθυστέρηση ενός κύκλου
  (Εικόνα~\ref{fig:tb_sync_error}). Ίσως αυτός ειναι και ο λόγος που
  τα concurrent assertions του sync stage αποτυγχάνουν.
\item Δεν είναι γνωστό γιατί η ανάγνωση μιας τιμής από τη συγκεκριμένη
  μνήμη απαιτεί δύο κύκλους και 100 ps, και δεν αναφέρεται κάτι στις
  οδηγίες χρήσης της. Ελέγχθηκε και η περίπτωση να είχε να κάνει με το
  time resolution που δηλώθηκε στο testbench, αλλά η ίδια συμπεριφορά
  επαναλήφθηκε και με time resolution 1 ns.
\item Τα assertions του FSM Write δεν λειτουργούν σωστά στο τελικό
  testbench, παρότι λειτουργούν σωστά στο testbench που γράφτηκε για
  να ελέγξει μόνο την υπομονάδα FSM Write.
\end{itemize}

\begin{figure}[H]
  \caption{Ενδεχόμενο λάθος στο sync stage}
  \includegraphics[width=\textwidth]{tb_sync_error}\label{fig:tb_sync_error}
\end{figure}

\end{document}