\input{uoa_template.tex} % Import document template

\newcommand{\documentTitle}{Εργαστηριακή άσκηση 1} % document title, will appear on the right of the header
\date{\today}

\begin{document}
\maketitle
\thispagestyle{firststyle}
\tableofcontents
\section{Εισαγωγή}
Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης αυτής είναι ο σχεδιασμός ενός
απαριθμητή με τη χρήση της γλώσσας SystemVerilog.


Οι είσοδοι του απαριθμητή είναι:
\begin{itemize}
\item \texttt{rstn\_i} --- Μηδενίζει την τιμή του απαριθμητή
\item \texttt{data\_i} --- Χρησιμοποιείται για την φόρτωση μιας τιμής
  5 bit στον απαριθμητή
\item \texttt{load\_i} --- Σήμα ενεργοποίησης της φόρτωσης
  τιμής από το σήμα \texttt{data\_i}
\item \texttt{en\_i} --- Ενεργοποιεί την λειτουργία απαρίθμησης
\item \texttt{clk\_i} --- Σήμα ρολογιού
\end{itemize}


Η έξοδοι του απαριθμητή είναι:
\begin{itemize}
\item \texttt{count\_o} --- Η τιμή απαρίθμησης 5 bit την κάθε δεδομένη στιγμή
\end{itemize}


\begin{figure}[h]
  \caption{Σχηματική απεικόνιση του απαριθμητή}
  \includegraphics[width=\textwidth]{counter_sketch}\label{fig:counter_sketch}
\end{figure}

Η συμπεριφορά του απαριθμητή θα πρέπει να είναι η εξής:
\begin{itemize}
\item Λειτουργία του απαριθμητή στην ανερχόμενη ακμή του σήματος
  ρολογιού \texttt{clk\_i}.
\item Το σήμα \texttt{rstn\_n} είναι ασύγχρονο και αρνητικής λογικής,
  μηδενίζοντας τον απαριθμητή όταν είναι ανενεργό.
\item Σύγχρονη ενεργοποίηση του σήματος \texttt{load\_i} φορτώνει την
  τιμή που έχει το σήμα \texttt{data\_i} στον απαριθμητή και η
  απαρίθμιση συνεχίζει από την τιμή που φορτώθηκε.
\item Ενεργοποίηση του σήματος \texttt{en\_i} ενεργοποιεί την
  λειτουργία απαρίθμησης προς τα πάνω, αυξάνοντας την τιμή του
  απαριθμητή κατά 1 σε κάθε κύκλο ρολογιού.
\item Όταν η λειτουργία απαρίθμισης φτάσει στο μέγιστο της τιμής της,
  ξεκινάει πάλι από την τιμή 0.
\end{itemize}

Επιπλέον σχεδιαστικοί περιορισμοί και υποθέσεις:
\begin{itemize}
\item Τα σήματα \texttt{load\_i} και \texttt{en\_i} ενεργοποιούνται
  σύγχρονα και δεν μπορούν να είναι ενεργά ταυτόχρονα.
\end{itemize}

Η σχηματική απεικόνιση του απαριθμητή φαίνεται στην Εικόνα~\ref{fig:counter_sketch}.

\section{Υλοποίηση}
\subsection{Συμπεριφορά}
Για τη περιγραφή της συμπεριφοράς του απαριθμητή, χρησιμοποιήθηκε το
block \texttt{always\_ff}, σε συνδυασμό με τα σήματα τα οποία
προστίθενται στη λίστα ευαισθησίας, καθώς και τον τύπο ακμής στην
οποία είναι ευαίσθητος.

Αρχικά ελέγχεται το σήμα \texttt{rstn\_i} και, αν ειναι 0, μηδενίζεται
η τιμή του απαριθμητή.
Στην συνέχεια, ελέγχεται το σήμα \texttt{en\_i}, και αν είναι
ενεργοποιημένο, η τιμή του μετρητή αυξάνεται κατά 1.
Στην περίπτωση που το σήμα \texttt{en\_i} δεν ειναι ενεργοποιημένο,
ελέγχεται το σήμα \texttt{load\_i} και, αν είναι ενεργοποιημένο,
φορτώνεται η τιμή του \texttt{data\_i} στον απαριθμιτή.
Στην περίπτωση που το σήμα \texttt{load\_i} είναι ταυτόχρονα
ενεργοποιημένο με το \texttt{en\_i}, αγνοείται και
συνεχίζεται η καταμέτρηση χωρίς να φορτωθεί η καινούρια τιμή.

Το αποτέλεσμα σε
επίπεδο RTL εμφανίζεται στην Εικόνα~\ref{fig:counter_schem_01}.

\begin{figure}[h]
  \caption{Σχηματικό απαριθμητή σε επίπεδο RTL}
  \includegraphics[width=\textwidth]{counter_schem_01}\label{fig:counter_schem_01}
\end{figure}
   
Στην περίπτωση που δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε αν τα σήματα
\texttt{load\_i} και \texttt{en\_i} μπορούν να να ενεργοποιηθούν
ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιους επιπλέον ελέγχους στον
απαριθμητή, όπως φαίνεται στον Κώδικα~\ref{code:counter-extra}. Το
σχηματικό που προκύπτει φαίνεται στην
Εικόνα~\ref{fig:counter_schem_02}.
\begin{lstlisting}[language=Verilog,firstnumber=5]
	  else if(en_i && !load_i)             
\end{lstlisting}
\begin{lstlisting}[language=Verilog,caption={Τμήμα κώδικα
    για την περιγραφή συμπεριφοράς του απαριθμητή με επιπλέον
    ελέγχους},label={code:counter-extra}, firstnumber=7]
  else if(load_i && !en_i)
\end{lstlisting}
  
\begin{figure}[h]
  \caption{Σχηματικό απαριθμητή με επιπλέον ελέγχους σε επίπεδο RTL}
  \includegraphics[width=\textwidth]{counter_schem_02}\label{fig:counter_schem_02}
\end{figure}
  

\subsection{Testbench}
Για την δοκιμή της συμπεριφορας του απαριθμητή, εξετάστηκαν οι εξής
περιπτώσεις:
\begin{itemize}
\item Μηδενισμός της τιμής του απαριθμητή,
\item Ενεργοποίηση της απαρίθμησης και καταμέτρηση έως τον αριθμό 31
  (μέγιστη τιμή),
\item Υπερχείλιση και αρχή απαρίθμισης από το 0,
\item Φόρτωση τιμής χωρίς την ενεργοποίηση του σήματος,
  αναμένοντας να αποτύχει,
\item Φόρτωση τιμής με ενεργοποίηση του σήματος,
  αναμένοντας να πετύχει.
\end{itemize}

\begin{figure}[H]
\begin{subfigure}{.5\textwidth}
  \centering
  \includegraphics[width=0.9\linewidth]{tb_reset}
  \caption{Reset}\label{fig:tb_reset}
\end{subfigure}
\begin{subfigure}{.5\textwidth}
  \centering
  \includegraphics[width=0.9\linewidth]{tb_count}
  \caption{Counting}\label{fig:tb_count}
\end{subfigure}
\begin{subfigure}{.5\textwidth}
  \centering
  \includegraphics[width=0.9\linewidth]{tb_over}
  \caption{Overflow}\label{fig:tb_over}
\end{subfigure}
\begin{subfigure}{.5\textwidth}
  \centering
  \includegraphics[width=0.9\linewidth]{tb_load}
  \caption{Load value}\label{fig:tb_load}
\end{subfigure}
\caption{Αποτελέσματα εκτέλεσης testbench}\label{fig:tb_cu}
\end{figure}
Παρατηρούμε ότι όλες οι λειτουργίες λειτουργούν όπως αναμένεται, με
την τιμή εξόδου να μηδενίζεται με την ενεργοποίηση του σήματος
\texttt{rstn\_i} (Εικόνα~\ref{fig:tb_reset}). Με ενεργοποίηση του
σήματος \texttt{en\_i} ξεκινά η λειτουργία απαρίθμισης
(Εικόνα~\ref{fig:tb_count}). Μετά το πέρας 32 κύκλων ρολογιού,
παρατηρείται υπερχείλιση και έξοδος της τιμής 0
(Εικόνα~\ref{fig:tb_over}). Τέλος, με φόρτωση νέας τιμής χωρίς το σήμα
ενεργοποίησης \texttt{load\_i} ενεργό, η απαρίθμιση συνεχίζει όπως
πριν, ενώ με την ενεργοποίηση του σήματος \texttt{load\_i}, ο
απαριθμητής φορτώνει τη νέα τιμή από το σήμα \texttt{data\_i} (Εικόνα~\ref{fig:tb_load}).




\end{document}