\input{uoa_template.tex} % Import document template

\newcommand{\documentTitle}{Τελική Εργασία} % document title, will appear on the right of the header
\date{\today}
\usepackage{soul}

\begin{document}
\maketitle
\thispagestyle{firststyle}
\tableofcontents
\pagebreak
\section{Εισαγωγή}
\subsection{Σκοπός}
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η χρήση ενός μικροελεγκτή ESP8266 για
την σύνδεση και αποστολή/λήψη μηνυμάτων με έναν κεντρικό server με τη
χρήση του πρωτοκόλλου MQTT και η δειγματοληψία δεδομένων από
έναν αισθητήρα, καθώς και η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που
λήφθηκαν. 

\subsection{Αναμενόμενη συμπεριφορά}

\begin{itemize}
\item Κατά την εκκίνησή του, ο μικροελεγκτής συνδέεται στο δίκτυο Wi-Fi.
\item Έπειτα από τη σύνδεση, γίνεται προσπάθεια επικοινωνίας με τον
  MQTT server.
\item Έπειτα από τη σύνδεσή του στο δίκτυο MQTT, ο μικροελεγκτής, ως MQTT subscriber,
  εγγράφεται στα θέματα \texttt{user3/data} και \texttt{user3/control}
  του server.
\item Ο μικροελεγκτής ζητάει από το server να του αποστείλει τα όρια
  θερμοκρασίας και υγρασίας πάνω από τα οποία θα εμφανίζει ένα μήνυμα
  στο τερματικό και την περίοδο δειγματοληψίας των δεδομένων (μέσω του
  topic \texttt{user3/control}).
\item Όταν αυτά ληφθούν στο topic \texttt{user3/data}, εφαρμόζεται
  αλγόριθμος CRC-8 στα δεδομένα αυτά, και αποστέλλεται (μέσω publish)
  το αποτέλεσμα αυτού στον server ως επιβεβαίωση σωστής λήψης, μέσω
  του topic \texttt{user3/control}.
\item Αν το CRC που έλαβε ο server είναι σωστό, ο τελευταίος
  αποστέλλει το μήνυμα  \texttt{startMeasurements} στο topic
  \texttt{user3/control} και ο μικροελεγκτής μπορεί, πια, να
  ξεκινήσει τη δειγματοληψία με την περίοδο που ορίστηκε από τον
  server. 
\item Κατά τη δειγματοληψία, ο μικροελεγκτής ελέγχει αν τα δεδομένα
  θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που λαμβάνει από τον αισθητήρα
  ξεπερνούν τα όρια που λήφθηκαν από τον server. Αν ναι, εκτυπώνεται
  ανάλογο μήνυμα προειδοποίησης στο τερματικό. 
\item Επιπλέον, κατά τη δειγματοληψία, υπολογίζεται και ο ρυθμός
  αλλαγής της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας με τη χρήση ενός
  αλγόριθμου ελαχίστων τετραγώνων.
\item Σε περίπτωση αποσύνδεσης και επανασύνδεσης στον MQTT server,
  ζητούνται εκ νέου οι παράμετροι δειγματοληψίας.
\end{itemize}



\section{Υλοποίηση}
\subsection{Hardware που χρησιμοποιήθηκε}
\begin{itemize}
\item Ο μικροελεγκτής D1 mini (που περιλαμβάνει ένα ESP8266) (Εικόνα~\ref{fig:d1mini})
\item Ο αισθητήρας DHT22 (Εικόνα~\ref{fig:dht22}), συνδεδεμένος στο pin
  D4 του D1 mini (Εικόνα~\ref{fig:boards})
\end{itemize}

Ο μικροελεγκτής τροφοδοτείται από το USB καλώδιο με το οποίο επίσης προγραμματίζεται.

\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[width=150pt]{d1mini}
  \caption{Ο μικροελεγκτής D1 mini}\label{fig:d1mini}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[width=150pt]{dht22}
  \caption{Ο αισθητήρας θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας DHT22}\label{fig:dht22}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \centering
  \includegraphics[width=200pt]{boards}
  \caption{Ο μικροελεγκτής και ο αισθητήρας συνδεδεμένοι}\label{fig:boards}
\end{figure}

\subsection{Δομή κώδικα}
Ο κώδικας του μικροελεγκτή οργανώθηκε έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι
εξής σκοποί:
\begin{itemize}
\item Να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερη λειτουργικότητα η
  οποία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε κλάσεις, 
\item Να επιτραπέι στον προγραμματιστή την ρύθμιση παραμέτρων στα
  περισσότερα κομμάτια του, απο το υψηλότερο επίπεδο (αυτό του
  κεντρικού προγράμματος)
\item Να γίνεται όσο το δυνατόν πιο εύκολα κατανοητός από κάποιον
  τρίτο αναγνώστη του
\end{itemize}

Δημιουργήθηκαν έτσι δύο ξεχωριστές κλάσεις:
\begin{itemize}
\item \texttt{MqttClientWrapper} --- Κλάση της οποίας στόχος είναι να
  απλουστεύσει τη σύνδεση του μικροελεγκτή στο WiFi και τον MQTT
  server και αναλαμβάνει:
  \begin{itemize}
  \item Την υλοποίηση της αρχικοποίησης και της διατήρησης της
    σύνδεσης στο δίκτυο,
  \item Την υλοποίηση της αρχικοποίησης και της διατήρησης της
    σύνδεσης σε έναν MQTT server, 
  \item Την αντιστοίχηση callbacks σε συγκεκριμένα MQTT topics και την
    κλήση τους ώστε ο μικροελεκγτής να αντιδρά ευέλικτα σε κάθε μήνυμα
    που λαμβάνει, ανάλογα με το topic.
  \end{itemize}

\item \texttt{SensorSampler} --- Κλάση που αναλαμβάνει:
  \begin{itemize}
  \item Την περιοδική δειγματοληψία του αισθητήρα DHT22 με ρυθμίσιμη περίοδο,
  \item Την κλήση callbacks στην περίπτωση που τα όρια των τιμών της
    θερμοκρασίας και της υγρασίας ξεπεραστούν,
  \item Τον υπολογισμό του ρυθμού αλλαγής των τιμών της θερμοκρασίας
    και της σχετικής υγρασίας.
  \end{itemize}

\end{itemize}

Στο κεντρικό αρχείο του firmware μένει όση λειτουργικότητα χρειάζεται
να παραμετροποιηθεί από τον προγραμματιστή:
\begin{itemize}
\item Παραμέτρους που έχουν να κάνουν με το WiFi,
\item Τα callbacks για την επεξεργασία δεδομένων για κάθε MQTT topic
  που εξαρτάται από τον κώδικα που εκτελείται στον εκάστοτε MQTT server,
\item Συναρτήσεις για την εκτύπωση πληροφoριών στο τερματικό.
\end{itemize}

Στη συνάρτηση \texttt{topic\_data\_callback} υλοποιείται η επεξεργασία
των καινούριων ορίων από το server, καθώς και της νέας περιόδου
δειγματοληψίας, όπως αυτά λαμβάνονται στο topic \texttt{user3/data}. 

Στη συνάρτηση \texttt{topic\_control\_callback} υλοποιείται η
επεξεργασία των εντολών που λαμβάνονται από το server για ό,τι έχει να
κάνει με την εκκίνηση των μετρήσεων (μήνυμα
\texttt{startMeasurements}), την αίτηση καινούριων παραμέτρων από το
server (μήνυμα \texttt{udpateConfig}) ή τον λάθος υπολογισμό 
του CRC (μήνυμα \texttt{crcError}) όπως αυτές λαμβάνονται
στο topic \texttt{user3/control}.

Οι συναρτήσεις \texttt{print\_rates}, \texttt{high\_temp\_alert} και
\texttt{high\_hum\_alert} αποτελούν αυτόνομες οντότητες που υλοποιούν
μόνο print logic και δίνονται ως παράμετροι (callbacks) στις κλάσεις
που περιγράφονται παραπάνω.
\subsection{Τεχνικές λεπτομέρειες}
\subsubsection{Quality of Service}
Το πρωτόκολλο MQTT περιγράφει, ανάμεσα σε άλλες παραμέτρους, το QoS
(Quality of Service). Για το πρωτόκολλο αυτό, η παράμετρος αυτή
περιγράφει τον τρόπου που κρίνεται η επιτυχής αποστολή ενός μηνύματος
μεταξύ ενός πομπού κι ενός δέκτη. Μπορεί να πάρει τρεις τιμές:
\begin{itemize}
\item 0 --- Το μήνυμα στάλθηκε \textit{το πολύ} μία φορά
\item 1 --- Το μήνυμα στάλθηκε \textit{τουλάχιστον} μία φορά
\item 2 --- Το μήνυμα στάλθηκε \textit{ακριβώς} μία φορα
\end{itemize}

Με αύξηση του QoS, αυξάνει και το overhead της επικοινωνίας, καθώς
λαμβάνουν χώρα επιπλέοντα μηνύματα για επιβεβαίωση της σωστής
αποστολής και λήψης του κάθε μηνύματος. 

Η βιβλιοθήκη που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση του πρωτοκόλλου
MQTT στον μικροελεγκτή (\texttt{PubSubClient}), επιτρέπει τη χρήση QoS
είτε 0 είτε 1 για κάθε topic ξεχωριστά. Για την εργασία επιλέχθηκε
η τιμή 1.

\subsection{Άλλα εργαλεία}
\subsubsection{Αλγόριθμος CRC-8}
Για τον υπολογισμό του CRC-8 για την κάθε μια από τις παραμέτρους που
αποστέλλει ο MQTT server χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος που μας 
δόθηκε\footnote{\href{http://www.sunshine2k.de/articles/coding/crc/understanding_crc.html\#ch43}%
  {Αλγόριθμος υπολογισμού CRC-8, δοθέντος του
    αριθμού-γεννήτρια}}. Υλοποιήθηκε η γενικευμένη μορφή του που
υποστηρίζει τον υπολογισμό του CRC για αλληλουχία bytes, αν και
χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό ενός byte τη φορά. 

Ως αριθμός-γεννήτρια για τον αλγόριθμο δόθηκε ο αριθμός 3.
\subsubsection{Αλγόριθμος υπολογισμού ρυθμού με ελάχιστα τετράγωνα}
Για τον υπολογισμό του ρυθμού μεταβολής της θερμοκρασίας και σχετικής
υγρασίας, χρησιμοποιήθηκε αλγόριθμος που μας
δόθηκε\footnote{\href{https://www.seas.upenn.edu/~biophys/training_manuals/virtual_workshop_in_parallel_computing/mpi2/least-squares.c}% 
  {Κώδικας C για τον υπολογισμό της γραμμής παρεμβολής με τη μέθοδο
    ελαχίστων τετραγώνων}}.
\end{document}