\input{uoa_template.tex} % Import document template
\def\justbeingincluded{justbeingincluded}


% author
\author{
  Παπαγιάννης Δημήτρης\\ \small{
    \href{mailto:en1190004@di.uoa.gr}{en1190004@di.uoa.gr}}
  \and
  Σχίζα Αλεξάνδρα\\ \small{
    \href{mailto:cs3180009@di.uoa.gr}{cs3180009@di.uoa.gr}}
  \and
  Τομαράς Παναγιώτης \\ \small{
    \href{mailto:en1200002@di.uoa.gr}{en1200002@di.uoa.gr}}
}
\newcommand{\documentTitle}{Εκτέλεση της μεθόδου Jacobi με Successive
  Over-Relaxation (SOR)} % document title, will appear on the right of the header
\date{\today}

\begin{document}
\maketitle
\thispagestyle{firststyle}
\tableofcontents
\renewcommand*\contentsname{Περιεχόμενα}
\pagebreak
\section{Εισαγωγή}
\subsection{Μέλη της ομάδας}
Αλφαβητικά, τα μέλη της ομάδας μας έιναι:
\begin{table}[H]
  \centering
  \begin{tabular}{c c c c }
    \toprule
    \multicolumn{4}{c}{\textbf{Μέλη της ομάδας}}\\
    \midrule
    Ονοματεπώνυμο & Α/Μ & Argo username & e-mail \\    \midrule
    Παπαγιάννης Δημήτρης&\texttt{EN1190004}& \texttt{argo256} &     \href{mailto:en1190004@di.uoa.gr}{en1190004@di.uoa.gr}  \\\midrule
    Σχίζα Αλεξάνδρα     &\texttt{CS3180009}&\texttt{argo282} & \href{mailto:cs3180009@di.uoa.gr}{cs3180009@di.uoa.gr} \\ \midrule    
    Τομαράς Παναγιώτης  &\texttt{EN1200002}& \texttt{argo222}&  \href{mailto:en1200002@di.uoa.gr}{en1200002@di.uoa.gr}\\ \bottomrule
  \end{tabular}  
\end{table}
\subsection{Περιγραφή Προβλήματος}
Το πρόβλημα που καλούμαστε να παραλληλοποιήσουμε είναι η επίλυση μιας διακριτοποίησης πεπερασμένων διαφορων της εξίσωσης Poisson:
\[
  (\nabla^2-\alpha)u=\frac{d^2}{dx^2}+\frac{d^2}{dy^2}u-\alpha u = f
\]
χρησιμοποιώντας μηδενική συνοριακή συνθήκη Dirichlet και με τη
επαναληπτική μέθοδο Jacobi (με Successive Overrelaxation).

Το πρόβλημα λύνεται σε δύο διαστάσεις, στο διάστημα $x\in[-1,1]$ και
$y\in[-1,1]$. Τα δύο διαστήματα αυτά διακριτοποιούνται σε σημεία, το
πλήθος των οποίων ορίζεται από το χρήστη πριν την εκκίνηση του
προγράμματος. Το πλήθος των σημείων παίζει καθοριστικό ρόλο στο χρόνο
επίλυσης του προγράμματος, καθώς και στην ακρίβεια του τελικού
αποτελέσματος.

Για κάθε ένα από τα στοιχεία του πίνακα που δημιουργείται από την
διακριτοποίηση, υπολογίζεται, για κάθε επανάληψη, η νέα τιμή του
στοιχείου, βάσει των τιμών των τεσσάρων γειτονικών στοιχείων, η οποία
αποθηκεύεται σε νέο πίνακα, ο οποίος αποτελεί τη λύση του προβλήματος
για μία επανάληψη. Στο νέο πίνακα αυτόν η διαδικασία επαναλαμβάνεται
έως ότου επιτευχθεί η κατάλληλη ακρίβεια στη λύση του προβλήματος.

Στην Εικόνα~\ref{fig:jacobi_method_neighbours} παρουσιάζεται σχηματικά
ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος, για ένα στοιχείο και για μία
επανάληψη. 

\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Υπολογισμός ενός στοιχείου του πίνακα, βάσει των τιμών των
    4 γειτόνων του (Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση). Οι τέσσερις
    γείτονες αποτελούν το ``stencil''. Τα \textcolor{blue}{μπλέ} στοιχεία αποτελούν
    εσωτερικά στοιχεία, τα οποία είναι μέρος της λύσης, ενώ τα
    εξωτερικά \textcolor{red}{κόκκινα} στοιχεία αποτελούν μέρος της
    συνοριακής συνθήκης, η οποία στην περίπτωσή μας ειναι τα στοιχεία
    αυτά να έχουν τιμή 0.}
  \includegraphics[width=200pt]{jacobi_method_neighbours}\label{fig:jacobi_method_neighbours} 
\end{figure}

Αυτός ο τρόπος επίλυσης της εξίσωσης Poisson προσφέρεται για
παραλληλοποίηση, καθώς ο υπολογισμός της νέας τιμής κάθε στοιχείου
είναι, σε μεγάλο βαθμό, ανεξάρτητος από τον υπολογισμό των υπόλοιπων
στοιχείων.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της παραλληλοποίησης του
προβλήματος αυτού εμφανίζεται με την εισαγωγή αναγκών επικοινωνίας
όταν διαφορετικές διεργασίες και νήματα αναλαμβάνουν διαφορετικά
κομμάτια του πίνακα. Αυτό εμφανίζεται λόγω της ανάγκη γνώσης των τιμών
γειτονικών στοιχείων που βρίσκονται σε τμήμα του προβλήματος άλλης
διεργασίας/νήματος.

\subsection{Σχεδιασμός επίλυσης του προβλήματος}
Για το σκοπό της εργασίας αυτής, αναπτύχθηκαν ξεχωριστά προγράμματα
για αξιοποίηση τριών διαφορετικών τεχνολογιών: 
\begin{itemize}
\item \textbf{MPI} (βιβλιοθήκη message-passing για ανταλλαγή μηνυμάτων
  μεταξύ διεργασιών)
\item \textbf{OpenMP} (βιβλιοθήκη threading για συστήματα κοινής μνήμης)
\item \textbf{Cuda} (βιβλιοθήκη για αξιοποίηση GPUs)
\end{itemize}

Αρχικά, μας δόθηκε ως βάση και πρόγραμμα αναφοράς ένα ακολουθιακό
πρόγραμμα που επιλύει την εξίσωση και το οποίο καλεστήκαμε να
βελτιώσουμε (Υποενότητα~\ref{sec:code-seq}).

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν τα εξής προγράμματα:
\begin{itemize}
\item Πρόγραμμα με χρήση μόνο της βιβλιοθήκης \textbf{MPI}
  (Υποενότητα~\ref{sec:code-mpi}),
\item Πρόγραμμα με ταυτόχρονη χρήση της βιβλιοθήκης \textbf{MPI και
    του OpenMP} (Υποενότητα~\ref{sec:code-mpi-openmp}),
\item Πρόγραμμα με τη χρήση της βιβλιοθήκης \textbf{Cuda σχεδιασμένο για 1
  GPU} (Υποενότητα~\ref{sec:code-cuda-1}),
\item Πρόγραμμα με τη χρήση της βιβλιοθήκης \textbf{Cuda σχεδιασμένο
    για 2 GPU} (Υποενότητα~\ref{sec:code-cuda-2}).
\end{itemize}

Και τα τέσσερα παραπάνω προγράματα μοιράζοναι μια κοινή αλληλουχία
ενεργειών, κάθε ένα από τα οποία την υλοποιεί βάσει των ιδαιτεροτήτων
της κάθε βιβλιοθήκης:

\begin{enumerate}
\item \textbf{Προετοιμασία} των μονάδων επεξεργασίας για την εκκίνηση της
  εκτέλεσης του προγράμματος (δημιουργία πινάκων, ανάγνωση παραμέτρων
  από αρχείο εισόδου),
\item \textbf{Εκκίνηση της επεξεργασίας} των δεδομένων που αντιστοιχούν στην
  κάθε μονάδα επεξεργασίας,
\item \textbf{Επικοινωνία} με άλλες μονάδες επεξεργασίας, όπου αυτό ειναι
  απαραίτητο,
\item \textbf{Εκτέλεση των απαραίτητων επαναλήψεων} επεξεργασίας, έως ότου
  ξεπεραστεί το μέγιστο όριο που ορίστηκε από το χρήστη ή έως ότου το
  σφάλμα της προσέγγισης πέσει κάτω από μια ελάχιστη τιμή.
\item \textbf{Εκκαθάριση} και έξοδος από το πρόγραμμα.
\end{enumerate}


\subsection{Hardware που χρησιμοποιήθηκε}
Δοκιμαστικές μετρήσεις εκτελέσθηκαν τοπικά σε οικιακό υπολογιστή για
απασφαλμάτωση και για δοκιμή αρχιτεκτονικών.

Τελικές μετρήσεις για χρονομέτρηση και κλιμάκωση εκτελέστηκαν στο
cluster Argo. Το cluster αποτελείται από 11 nodes:
\begin{itemize}
\item 10 x nodes Dell PowerEdge στα οποία εκτελέσθηκε το κομμάτι της
  άσκησης που περιλαμβάνει MPI και OpenMP και
\item 1 x node Dell Precision 7920 στο οποίο εκτελέσθηκε το σκέλος της
  άσκησης που περιλαμβάνει εκτέλεση σε GPU και το οποίο περιέχει:
  \begin{itemize}
  \item Intel Xeon Silver 4114 @2.2 GHz, με 10 πυρήνες (20 συνολικά με
    hyperthreading),
  \item RAM 16GB DDR4 @2666MHz
  \item 2 x Nvidia Quadro P4000    
  \end{itemize}
\end{itemize}
Δίνεται έτσι η δυνατότητα να εκτελεσθούν παραλληλήσιμα προγράμματα
σε πολλαπλούς επεξεργαστές με τη χρήση του MPI και OpenMP.\@



\pagebreak
\section{Ανάπτυξη Κώδικα}
Αφότου έγινε η σκιαγράφηση της μεθόδου που θα προσεγγιστεί η
παραλληλοποίηση του ακολουθιακού προγράμματος, ξεκινήσαμε με την
βελτιστοποίηση του τελευταίου, για να συνεχίσουμε με την ανάπτυξη του
MPI, του υβριδικού MPI+OpenMP, για να καταλήξουμε στα προγράμματα Cuda
και το συνδυασμό τουςμ με OpenMP ώστε να αξιοποιηθούν οι δύο
διαθέσιμες κάρτες γραφικών.

\include{code_sequential}

% MPI CODE 
\include{code_mpi}

% HYBRID CODE
\include{code_hybrid}

\include{code_cuda_1gpu}
\include{code_cuda_2gpus}
\include{parallel_io}
\include{code_visualization}


% Program Runs
\section{Εκτέλεση των προγραμμάτων}

% Results
\section{Παρουσίαση αποτελεσμάτων}
Μετά την καταγραφή των χρόνων εκτέλεσης, υπολογίστηκαν και η
επιτάχυνση (speedup)\footnote{$ Speedup =
  \frac{T_{serial}}{T_{parallel}} $} καθώς και η αποδοτικότητα
(efficiency)\footnote{$ Efficiency = \frac{T_{serial}}{p \cdot
    T_{parallel}}$, όπου $ p $ ο αρθιμός των διεργασιών} του
παραλληλισμού.
\include{results_sequential_improvements}
\include{results_mpi}
\include{results_parallel_io}
\include{results_hybrid}
\include{results_cuda_1gpu}
\include{results_cuda_2gpus}

% Appendix
\include{appendix}

\end{document}
