\ifx\justbeingincluded\undefined%
\input{uoa_template.tex} % Import document template
\begin{document}

\fi
\subsection{Parallel I/O}\label{code:parallel-io}
Προκειμένου να οπτικοποιηθούν\footnote{βλ. και Παράγραφο~\ref{sec:code-visualization}} τα τελικά αποτελέσματα της εκτέλεσης του
κώδικα, χρησιμοποιήθηκαν συναρτήσεις που επιτρέπουν, μέσω MPI, σε πολλαπλές
διεργασίες να γράφουν σε ένα αρχείο σε διαφορετικά σημεία του. Η
μέθοδος προσαρμόστηκε και για τον κώδικα των άλλων προγραμμάτων, ώστε
να είναι δυνατή η επιβεβαίωση της καλής λειτουργίας του αλγόριθμου.

Μετά από ενημέρωση του επιβλέποντα, ενημερωθήκαμε ότι στο cluster δεν
έχει εγκαταστθεί κάποιο parallel filesystem, κάτι που δικαιολογεί και
τις επιδόσεις του κώδικα που αναπτύξαμε.

Η λογική του Parallel I/O βασίζεται στην ταυτόχρονη εγγραφή σε ένα
αρχείο από πολλές διεργασίες, με την προϋπόθεση ότι έχει υπολογιστεί
με ακρίβεια η θέση στην οποία γίνεται η εγγραφή από την καθεμία. Έτσι
λοιπόν, αναπτύξαμε κώδικα που επιτρέπει σε πολλαπλές διεργασίες να
εγγράψουν το υποπίνακα για τον οποίον είναι υπεύθυνες σε ένα αρχείο
(με το όνομα \texttt{matrix.txt}). Στο αρχείο αυτό οι εγγραφές είναι
της μορφής ``Συντεταγμένη Χ,Συντεταγμένη Υ,Τιμή Πίνακα στη
θέση (Χ,Υ)'' με κωδικοποίηση ASCII, για παράδειγμα
\texttt{-0.978546,1.000000,0.000002} και υπάρχει μόνο μία εγγραφή ανά
σειρά. 

Η βασική δυσκολία με την παραπάνω σύμβαση είναι ότι, για να
υπολογιστεί σωστά η ακριβής θέση εγγραφής του κάθε στοιχείου ώστε να
μην υπάρχει πιθανή επικάληψη κατά την εγγραφή (είτε μεταξύ
διαφορετικών διεργασιών είτε μεταξύ στοιχείων που εγγράφει η κάθε
διεργασία) είναι απαραίτητη η αυστηρή τυποποίηση των χαρακτήρων που
γράφονται στο αρχείο. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό, η κάθε
εγγραφή γινόταν σε προσωρινό char array συγκεκριμένου μεγέθους με
συγκεκριμένο format string, έτσι ώστε κάθε εγγραφή να καταλαμβάνει
ακριβώς ίδιο αριθμό bytes/χαρακτήρων (30 bytes).

Έτσι, επιλεχθηκε η εκτύπωση αριθμών με 6 δεκαδικά, καθώς η ακρίβεια
αυτή κάλυπτε τις ανάγκες της επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων. 

Για την παράλληλη εγγραφή δοκιμάστηκαν 3 διαφορετικές προσεγγίσεις:
\begin{enumerate}
\item \textbf{Πρώτη προσέγγιση} --- Κάθε διεργασία, για κάθε στοιχείο του υποπίνακα που της
  αναλογεί, γεμίζει ένα char array με τις τιμές και τις συντεταγμένες
  του και το εγγράφει. Η προσέγγιση αυτή οδηγεί σε\textit{ πολλαπλές
  επαναλαμβανόμενες  ``μικρές'' εγγραφές} (της τάξης των 30 bytes),
  οδηγώντας σε πολλές προσπελάσεις του αρχείου.
\item \textbf{Δεύτερη προσέγγιση} --- Κάθε διεργασία γεμίζει ένα char array με
  τα στοιχεία της κάθε σειράς και τα εγγράφει όλα μαζί στο
  αρχείο. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε \textit{λιγότερες εγγραφές που είναι
  όμως μεγαλύτερες σε μέγεθος} (της τάξης των 30 x n bytes, όπου n ο
  αριθμός στοιχείων του υποπίνακα της διεργασίας). 
\item \textbf{Τρίτη προσέγγιση} --- Το έτερο άκρο, δηλαδή η δημιουργία ενός
  ικανά μεγάλου char array, ικανού να χωρέσει όλα τα στοιχεία του
  υποπίνακα και \textit{μία μόνο εγγραφή στο αρχείο ανά διεργασία}. Η τελική εγγραφή είναι
  της τάξης των 30 x n x m bytes, όπου n ο αριθμός στηλών και m ο
  αριθμός σειρών του υποπίνακα της διεργασίας.
\end{enumerate}

Για την εγγραφή στο αρχείο χρησιμοποιήθηκαν οι συναρτήσεις
\texttt{MPI\_File\_set\_view} για να δηλωθεί το offset από την αρχή
του αρχείου στο οποίο θα γράψει η κάθε διεργασία (συνάρτηση του
αριθμού της διεργασίας και του στοιχείου το οποίο γράφεται) και η
συνάρτηση \texttt{MPI\_File\_write\_all} (δοκιμάστηκε και η
\texttt{MPI\_File\_write}, χωρίς ωστόσο διαφορά στις επιδόσεις,
βλ. και Παράγραφο~\ref{sec:results-parallel-io}).

\ifx\justbeingincluded\undefined%
\end{document}
\fi
