\subsection{Cuda (1 GPU)}\label{sec:code-cuda-1}
\subsubsection{Σχεδιασμός προγράμματος}
Ο σχεδιασμός του προγράμματος για εκτέλεση σε κάρτα γραφικών, παρότι
ακολουθεί την ίδια λογική, η εκτέλεση και η αρχιτεκτονική του διαφέρει
αρκετά από τα προγράμματα που αξιοποιούν το MPI.

Πιο συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός με τη χρήση Cuda απαιτεί από την
προγραμματίστρια:
\begin{enumerate}
\item Να κατανοήσει το υλικό που αξιοποιείται και να υπολογίζει τις
  κατάλληλες παραμέτρους που αυτό υποστηρίζει,
\item Να διαστασιολογήσει το πρόβλημα και να αποφασίσει τον τρόπο που
  θα κατανείμει τα δεδομένα με τη μορφή \textbf{blocks}, δηλαδή ομάδες 
  threads,
\item Να γράψει κώδικα που τρέχει ανα thread GPU, βασιζόμενη σε
  εσωτερικές μεταβλητές που ορίζονται από την Cuda, και σχετίζονται με
  το block, και το thread το οποίο τρέχει ανά πάσα στιγμή.
\end{enumerate}

Έτσι, ψάχνοντας για την κάρτα γραφικών Quadro P4000 βρίσκουμε τα εξής
χαρακτηριστικά:
\begin{itemize}
\item 8 GB RAM
\item 6.1 Compute Capability
\item 98304 KB shared memory/block
\item 14 Streaming Multiprocessors, με 128 πυρήνες ανά SM, σύνολο 1792 πυρήνες
\end{itemize}

Βασιζόμενοι σε βιβλιογραφία που βρέθηκε στο διαδίκτυο\footnote{Samuel
  S. Cho, CUDA Thread Basics, 2011}\footnote{James Balfour, Cuda
  Threads and Atomics, 2011} και σε επίσημα εργαλεία της
Nvidia\footnote{\href{https://docs.nvidia.com/cuda/cuda-occupancy-calculator/index.html}{CUDA
    Occupancy Calculator}} προχωρήσαμε σε σχεδιασμό του προγράμματος. 

Επιλέχθηκε block size 512, αν και το μέγιστο επιτρεπόμενο είναι
1024. Και για τα δύο μεγέθη, το Occupancy Calculator υπολογίζει 100\%
αξιοποίηση. 

Η κεντρική \texttt{while} loop εκτελείται στη CPU, και από εκεί
ξεκινούν, σε κάθε επανάληψη, οι δύο kernels επίλυσης του προβλήματος:
\begin{itemize}
\item \texttt{calc} --- Kernel εκτέλεσης της μεθόδου Jacobi και
\item \texttt{reduce\_sum} --- Kernel εκτέλεσης reduction sum για τον
  υπολογισμό του συνολικού σφάλματος.
\end{itemize}

\subsubsection{Περιγραφή αλγορίθμου}
\paragraph{Προετοιμασία}
Με την εκκίνηση του προγράμματος, δημιουργούνται οι πίνακες \texttt{u}
και \texttt{u\_old}, και τους ανατίθεται η απαραίτητη μνήμη στη CPU
(για αρχικοποίηση των πινάκων στη GPU και για μετέπειτα μεταφορά του
τελικού πίνακα από τη GPU στη CPU για αποθήκευση σε αρχείο).

Δείκτες στους πίνακες αυτούς δίνονται στη wrapper συνάρτηση
\texttt{jacobiGPU}, η οποία και θα καλέσει στη συνέχεια τις
απαραίτητες kernel.

Στη συνέχεια, εντός της συνάρτησης \texttt{jacobiGPU} δεσμέυεται μνήμη
στη GPU στην οποία θα αποθηκευτούν στη συνέχεια τρεις πίνακες
(Κώδικας~\ref{code:cuda1-malloc}). Ο \texttt{d\_u} και ο
\texttt{d\_u\_old} εκτελούν την ίδια λειτουργικότητα με τους
\texttt{u} και \texttt{u\_old} στο πρόγραμμα MPI και έχουν διαστάσεις
$(n+2)\times (m+2)$ (περιλαμβανομένης και της άλω). O πίνακας
\texttt{error\_array\_device} είναι διαστάσεων $n\times m$, λόγω του
ότι δεν είναι αναγκάιο να περιλαμβάνει άλω. Ο τελευταίος αποθηκεύεται
σε \textbf{Unified Memory}, ώστε να μπορεί η CPU να μπορεί να διαβάσει
από εκεί το τελικό, ολικό σφάλμα υπολογισμού.

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Δέσμευση μνήμης στην GPU πριν
    την εκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης}, label={code:cuda1-malloc}]

  cudaError_t err;
  int			allocCount = (n + 2) * (m + 2);
  double *d_u;
  double *d_u_old;
  
  err = cudaMalloc((void **)&d_u, allocCount * sizeof(double));
  if(err != cudaSuccess)
  {
    fprintf(stderr, "GPUassert: %s\n", err);
    return err;
  }

  err = cudaMalloc((void **)&d_u_old, allocCount * sizeof(double));
  if(err != cudaSuccess)
  {
    fprintf(stderr, "GPUassert: %s\n", err);
    return err;
  }

  double *error_array_device;
  int error_array_size = (n * m);
  err = cudaMallocManaged(&error_array_device, sizeof(double) * error_array_size);
  if(err != cudaSuccess)
  {
      fprintf(stderr, "GPUassert: %s\n", err);
      return err;
  }  
\end{lstlisting}

Πριν την έναρξη των υπολογισμών, γίνεται ορισμός και των διαστάσεων
των blocks και του grid στα οποία θα οργανωθεί η GPU για την εκτέλεση
των kernels. Επιλέχθηκε block size 512 threads, με το grid size να
προσαρμόζεται βάσει του μεγέθους του πίνακα που υπολογίζεται.

Επιλέξαμε \textbf{μονοδιάστατα blocks} και διδιάστατο grid, για
διευκόλυνσή μας στους υπολογισμούς. Μονοδιάστατα blocks σημάινει πως
ανά block, καθε thread έχει διαφορετικό \texttt{threadIdx.x}, ενώ το
\texttt{threadIdx.y} παραμένει σταθερό.

Για να γίνει κατανοητό, στην περίπτωση πίνακα μεγέθους 840$\times$840,
για μονοδιάστατα block με μέγεθος 512 απαιτούνται 840$\times$2 
(βλ. Εικόνα~\ref{fig:cuda-block-size}). 

\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Χαρτογράφηση blocks μεγέθους 512 (μίας διάστασης) σε
    πρόβλημα μεγέθους 840$\times$840. Απαιτούνται 840$\times$2 blocks
    για την πλήρη κάλυψη του πίνακα, με μερικά thread κάποιων blocks
    να μένουν αδρανή κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.} 
  \includegraphics[height=270pt]{cuda-block-size}\label{fig:cuda-block-size}
\end{figure}

\paragraph{Επικοινωνία των στοιχείων της άλω}
Δεν είναι απαραίτητη για την εκτέλεση σε 1 GPU, όλοι οι πυρήνες της
GPU έχουν πρόσβαση στη RAM της ανά πάσα στιγμή. 
\paragraph{Εκτέλεση υπολογισμών}
Η εκτέλεση της μεθόδου Jacobi γίνεται στην kernel \texttt{calc} (στο
αρχείο \texttt{gpu\_calc.cu} στον υποφάκελο \texttt{cuda}).

Η kernel αυτή καλείται σε κάθε επανάληψη του while loop από τη
CPU. Ως παραμέτρους λαμβάνει τους δείκτες στον παλιό και το νέο πίνακα
(δείκτες στη μνήμη της GPU), τις διαστάσεις του προβλήματος και τις
παραμέτρους επίλυσης, καθώς κι ένα δείκτη στον πίνακα αποθήκευσης του
σφάλματος.

Εντός της kernel, υπολογίζεται για κάθε thread το συγκεκριμένο block
στο οποίο βρίσκεται, καθώς και το μοναδικό index του συγκεκριμένου
thread μεσα στο grid. Υπολογίζονται επίσης οι συντεταγμένες του thread
όπως χαρτογραφήσαμε το πρόβλημα, με υπολογισμό του στοιχείου του
πίνακα που το thread καλείται να υπολογίσει (Κώδικας~\ref{code:cuda1-coords-calc}).

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Υπολογισμός της θέσης και του
    στοιχείου του πίνακα που θα υπολογίσει το κάθε thread. \texttt{x}
    η στήλη και \texttt{y} η γραμμή που ανήκει το στοιχείο που θα
    υπολογιστεί από το thread},
  label={code:cuda1-coords-calc}]
  int blockId = (gridDim.x * blockIdx.y) + blockIdx.x;
  int threadId = (blockId * blockDim.x) + threadIdx.x;

  x = (blockIdx.x * blockDim.x + threadIdx.x) + 1;
  y = blockIdx.y + 1;
\end{lstlisting}

Εφόσον υπολογιστούν αυτές οι παράμετροι, είναι εύκολη πλέον η
διαδικασία υπολογισμού της τιμής του νέου πίνακα, εφόσον το thread
έχει άμεση πρόσβαση στην global μνήμη της κάρτας γραφικών, στην οποία
έχουμε αποθηκεύσει τον \texttt{d\_u\_old} από τον οποίο διαβάζει τα
γειτονικά στοιχεία από αυτό που υπολογίζει, καθώς και τον
\texttt{d\_u} στον οποίον αποθηκεύει το νέο στοιχείο. Αποθηκεύεται
επίσης από κάθε thread, για κάθε στοιχείο, η τιμή του σφάλματος
υπολογισμού στον πίνακα \texttt{error\_array\_device}.

Ο έλεγχος του αν το thread θα πρέπει να είναι αδρανές ή όχι γίνεται με
ένα απλό \texttt{if} (Κώδικας~\ref{code:cuda1-idle-if}).

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Έλεγχος για το αν το thread
    που εκτελείται θα πρέπει να είναι αδρανές ή όχι},
  label={code:cuda1-idle-if}]
  if(x < (n + 2 - 1)) // if current thread is within the array
\end{lstlisting}

Αφότου η kernel ολοκληρώσει τον υπολογισμό για όλα τα στοιχεία, η CPU
καλεί την \texttt{reduce\_sum} kernel, η οποία εκτελεί ένα παράλληλο
reduction sum\footnote{Mark Harris, Optimizing Parallel Reduction in CUDA} στον πίνακα, \texttt{error\_array\_device},
χρησιμοποιώντας 1 block των 1024 threads. Το αποτέλεσμα αποθηκεύεται
στο στοιχείο 0 του προαναφερθέντος πίνακα ο οποίος, όντας
αποθηκευμένος σε Unified Memory, είναι προσπελάσιμος κατευθείαν και
από τη CPU.

Στο τέλος της επανάληψης, γίνεται εναλλαγή των δεικτών
\texttt{d\_u\_old} και \texttt{d\_u} από τη CPU, ούτως ώστε η GPU,
στην επόμενη εκτέλεση της \texttt{calc} kernel, να διαβάσει από τον
``καινούριο'' πίνακα. 

\paragraph{Εκκαθάριση και έξοδος}

Αφότου τελειώσει ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων (ή το ολικό σφάλμα
πέσει κάτω από την οριακή τιμή), οι επαναλήψεις σταματούν και το
πρόγραμμα ετοιμάζεται για έξοδο.

Αρχικά, αντιγράφεται στη μνήμη της CPU ο πίνακας \texttt{d\_u\_old}
από τη μνήμη της GPU, προκειμένου να αποθηκευτεί σε αρχείο για
οπτικοποίηση και οι πίνακες αποδεσμέυονται από την GPU (Κώδικας~\ref{code:cuda1-memcpy}).

Στη συνέχεια, αφού αποθηκευτεί το αποτέλεσμα που υπολογίστηκε από την
GPU σε αρχείο, αποδεσμέονται και οι πίνακες \texttt{u\_old} και \texttt{u}.

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Αντιγραφή του πίνακα
    \texttt{d\_u\_old} στη CPU},
  label={code:cuda1-memcpy}]
  err = cudaMemcpy(h_u_old, d_u_old, sizeof(double) * allocCount,
  cudaMemcpyDeviceToHost);
  err = cudaFree(d_u);
  err = cudaFree(d_u_old);    
\end{lstlisting}
\subsubsection{Βελτιώσεις που υλοποιήθηκαν}
\begin{itemize}
\item Αρχικά, για δοκιμή, χρησιμοποιήθηκε η συνάρτηση
  \texttt{atomicAdd\_system} για την άθροιση του συνολικού σφάλματος
  από όλους τους πυρήνες της GPU (διαθέσιμο για Compute Capability
  $\geq$
  6.x\footnote{\href{https://docs.nvidia.com/cuda/cuda-c-programming-guide/index.html\#atomic-functions}{B.14. Atomic
    Functions}}). Φυσικά 
  αυτό δεν ήταν αποδοτική μέθοδος και αντικαταστάθηκε με έναν
  ξεχωριστό πίνακα στον οποίο κάθε πυρήνας γράφει το σφάλμα του
  υπολογισμού κάθε στοιχείου χωριστά. 
\end{itemize}
\subsubsection{Λοιπές σημειώσεις}
Δοκιμάστηκαν:
\begin{itemize}
\item Χρήση Unified Memory για την αποθήκευση του πίνακα σφαλμάτων, με
  πολύ κακές επιδόσεις και η μέθοδος απορρίφθηκε.
\end{itemize}

\textbf{Δεν} δοκιμάστηκαν:
\begin{itemize}
\item Αξιοποίηση block memory για ταχύτερη πρόσβαση στη μνήμη από το
  κάθε νήμα της GPU.
\item Δοκιμές με διαφορετικό block size (1024) για τη μέδοδο Jacobi
\item Εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού του συνολικού σφάλματος
\item Blocks δύο διαστάσεων
\item Λόγω της επιλογής να
  δημιουργηθεί ένας τρίτος πίνακας για την αποθήκευση του error για
  κάθε στοιχείο, το πρόγραμμα δεν δύναται να τρέξει για
  26880$\times$26880 στοιχεία, καθώς δεν επαρκεί η μνήμη της GPU για
  την αποθήκευση τριών πινάκων ($26880\times 26880 \times 8 bytes
  \times 3 = 17340825600 bytes = 16537 Mbytes$).
\end{itemize}