\ifx\justbeingincluded\undefined%
\input{uoa_template.tex} % Import document template
\begin{document}

\fi
\subsection{MPI}\label{sec:code-mpi}
Το πρόγραμμα \texttt{jacobi\_mpi.c} περιλαβμάνει μόνο χρήση του MPI.%

\subsubsection{Περιγραφή αλγορίθμου}
Η συνολική λογική του αλγορίθμου παρουσιάζεται στην
Εικόνα~\ref{fig:mpi-flowchart} και περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω.
\begin{figure}[H]
  \resizebox{400pt}{200pt}{%
    \begin{tikzpicture}[node distance=2cm, scale=1, auto]%
      \node (start) [startstop] {Εκκίνηση};

      \node (mpiinit) [process, below of=start] {\texttt{MPI\_Init}};

      \node (readparams) [io, right of=mpiinit, node distance=6cm] {[Διεργασία 0]
        Ανάγνωση παραμέτρων από το αρχείο \texttt{input}};

      \node (paramsdatatype) [process, right of=readparams, node distance=6cm] {
        Δημιουργία \texttt{MPI\_Datatype} για αποστολή παραμέτρων σε όλες τις διεργασίες};

      \node (broadcastparams) [process, right of=paramsdatatype, node distance=6cm] {[Διεργασία 0]
        \texttt{MPI\_Bcast} των παραμέτρων σε όλες τις διεργασίες};

      \node (cartcreate) [process, right of=broadcastparams, node distance=6cm] {
        Δημιουργία Καρτεσιανής τοπολογίας};

      \node (limitcalc) [process, right of=cartcreate, node distance=6cm] {
        Υπολογισμός \texttt{xLeft}, \texttt{xRight}, \texttt{yUp},
        \texttt{yBottom}, \texttt{n}, \texttt{m} για κάθε διεργασία};

      \node (coltype) [process, below of=mpiinit, node distance=3cm]
      {\texttt{MPI\_Datatype} για δημιουργία τύπου για αποστολή
        δεδομένων στήλης};

      \node (persistconfig) [process, right of=coltype, node distance=6cm]
      {Παραμετροποίηση persistent communication};

      \node (barrier) [process, right of=persistconfig, node distance=6cm]
      {\texttt{MPI\_Barrier} και εκκίνηση χρονομέτρησης};

      \node (sendirecv) [process, right of=barrier, node distance=6cm]
      {Εκκίνηση non-blocking λήψης και αποστολής δεδομένων με τις
        γειτονικές διεργασίες};

      \node (jacobiintern) [process, below of=coltype, node distance=3cm]
      {Υπολογισμός \textbf{εσωτερικών στοιχείων} του πίνακα};

      \node (waitall) [process, below of=jacobiintern]
      {Αναμονή ολοκλήρωσης λήψης δεδομένων από γειτονικές διεργασίες};

      \node (jacobiextern) [process, below of=waitall] %
      {Υπολογισμός \textbf{εξωτερικών σημείων} του πίνακα};

      \node (mpireduce) [process, right of=jacobiintern, node
      distance=6cm]
      {Αποστολή τοπικών τιμών του \texttt{error} στη διεργασία 0 με
        \texttt{MPI\_Reduce}};

      \node (totalerror) [process, below of=mpireduce]{[Διεργασία 0]
        Υπολογισμός της συνολικής τιμής του σφάλματος};

      \node (bcasterror) [process, below of=totalerror]{[Διεργασία 0]
        Αποστολή της συνολικής τιμής του σφάλματος σε όλες τις διεργασίες
        με \texttt{MPI\_Bcast}};

      \node (loop) [decision, right of=bcasterror, text width=1.5cm, node distance=6cm]{
        Συνέχεια επανάληψης;};

      \node (writefile) [io, below of=loop, node distance=3cm] {Εγγραφή αποτελέσματος
        σε αρχείο (Parallel I/O)};
      \node (cleanup) [process, below of=writefile] {Εκκαθάριση datatypes,
        requests και \texttt{MPI\_Finalize}};
      \node (stop) [startstop, below of=cleanup] {Έξοδος};

      \draw [arrow] (start) -- (mpiinit);
      \draw [arrow] (mpiinit) -- (readparams);
      \draw [arrow] (readparams) -- (paramsdatatype);
      \draw [arrow] (paramsdatatype) -- (broadcastparams);
      \draw [arrow] (broadcastparams) -- (cartcreate);
      \draw [arrow] (cartcreate) -- (limitcalc);
      \draw [arrow] (limitcalc) -- +(0,-1.5) -| node[anchor=north]{} (coltype);
      \draw [arrow] (coltype) -- (persistconfig);
      \draw [arrow] (persistconfig) -- (barrier);    
      \draw [arrow] (barrier) -- (sendirecv);
      \draw [arrow] (sendirecv) -- +(0,-1.5) -| node[anchor=north]{} (jacobiintern);
      \draw [arrow] (jacobiintern) -- (waitall);
      \draw [arrow] (waitall) -- (jacobiextern);
      \draw [arrow] (jacobiextern) -- node[right=2pt]{} ++(3,0) |- (mpireduce);
      \draw [arrow] (mpireduce) -- (totalerror);
      \draw [arrow] (totalerror) -- (bcasterror);
      \draw [arrow] (bcasterror) -- (loop);
      \draw [arrow] (loop) -- +(+9,0) |- node[anchor=east] {Ναι}
      (sendirecv);
      \draw [arrow] (loop) -- node[anchor=south]{Όχι} (writefile); 
      
      \draw [arrow] (writefile) -- (cleanup);
      \draw [arrow] (cleanup) -- (stop);    
    \end{tikzpicture}
  }
  \caption{Διάγραμμα ροής αλγορίθμου}\label{fig:mpi-flowchart}
\end{figure}


\paragraph{Προετοιμασία}\label{par:mpi-preparation}
Κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας, το πρόγραμμα εκτελέι τις παρακάτω ενέργειες:
\begin{enumerate}
\item Εκκίνηση του MPI, 
\item Ανάγνωση των παραμέτρων εκτέλεσης από το \texttt{stdin},
\item Δημιουργία των κατάλληλων datatypes,
\item Επικοινωνία των παραμέτρων εκτέλεσης με όλες τις διεργασίες,
\item Δημιουργία καρτεσιανής τοπολογίας,
\item Δέσμευση μνήμης για την εκτέλεση των πράξεων,
\item Υπολογισμός των γειτονικών διεργασιών και εκκίνηση persistent
  communication,
\item Εκκίνηση χρονομέτρησης.
\end{enumerate}

Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία datatypes γίνεται για δύο χρήσεις:
\begin{itemize}
\item Για την \textbf{επικοινωνία των παραμέτρων εισόδου} από τη διεργασία 0
  στις υπόλοιπες και 
\item Για την \textbf{επικοινωνία στηλών} μεταξύ δυτικών και ανατολικών
  γειτόνων κατά τη διάρκεια των υπολογισμών.
\end{itemize}

Ομαδοποιήθηκαν έτσι οι παράμετροι εισόδου \texttt{n} (αριθμός στηλών),
\texttt{m} (αριθμος σειρών), 
\texttt{alpha}, \texttt{relax}, \texttt{tol} (ελάχιστο όριο σφάλματος κάτω από
το οποίο σταματάει η επαναληπτική μέθοδος) και \texttt{mits}
(μέγιστος αριθμός επαναλήψεων της μεθόδου) σε ένα
\texttt{MPI\_Datatype}, έτσι ώστε η διεργασία 0 (η οποία και διαβάζει
τις παραμέτρους εκτέλεσης) να μπορεί να αποστείλει με ένα
\texttt{MPI\_Bcast} τις παραμέτρους σε όλες τις υπόλοιπες διεργασίες.

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Δημιουργία datatype για
    αποστολή παραμέτρων εκτέλεσης}]
  /********** Parameters Datatype creation begin **********/
  // Build a datatype to broadcast parameters to all processes
  // n, m, alpha, relax, tol, mits
  MPI_Datatype parameters_struct;
  MPI_Datatype array_of_types[6]
  = { MPI_INT, MPI_INT, MPI_DOUBLE, MPI_DOUBLE, MPI_DOUBLE, MPI_INT };
  int datatype_blocklengths[6]
  = { 1, 1, 1, 1, 1, 1 }; // datatype contains one of each type specified above

  MPI_Aint n_addr, m_addr, alpha_addr, relax_addr, tol_addr, mits_addr;
  MPI_Aint datatype_displacements[6] = { 0 };

  MPI_Get_address(&n, &n_addr);
  MPI_Get_address(&m, &m_addr);
  ...

  datatype_displacements[1] = m_addr - n_addr;
  datatype_displacements[2] = alpha_addr - n_addr;
  ...

  MPI_Type_create_struct(
  6, datatype_blocklengths, datatype_displacements, array_of_types, &parameters_struct);
  MPI_Type_commit(&parameters_struct);
  /********** Parameters Datatype creation end **********/

  /********** Broadcast parameters start **********/
  // Broadcast parameters read from input
  MPI_Bcast(&n, 1, parameters_struct, 0, MPI_COMM_WORLD);
  MPI_Type_free(&parameters_struct);
  /********** Broadcast parameters end **********/    
\end{lstlisting}

Στη συνέχεια γίνεται και η δήλωση ενός ξεχωριστού
\texttt{MPI\_Datatype} για την \textbf{αποστολή και λήψη στηλών στοιχείων}. To
stride δηλώνεται ίσο με \texttt{n + 2}, εφόσον λειτουργούμε βάσει τη
δομή μνήμης της γλώσσας C,  για την οποία οι πίνακες μίας διάστασης
(όπως και αυτοί που δηλώνουμε στο πρόγραμμά μας)
αποθηκεύονται ως ένα συνεχόμενο κομμάτι μνήμης (Εικόνα~\ref{fig:array-memory}).

\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Αποθήκευση πινάκων στη μνήμη, γλώσσα C, υπολογισμός του
    stride = n + 2}
  \includegraphics[width=200pt]{array_memory}\label{fig:array-memory}
\end{figure}

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Δημιουργία datatype για
    μεταφορά στηλών δεδομένων}]
  /********* Col Datatype creation start *********/
  MPI_Datatype column_type;

  // Create a column type which contains m * 1 * MPI_DOUBLE, with stride = n+2
  MPI_Type_vector(
  m, 1, n + 2, MPI_DOUBLE, &column_type);
  MPI_Type_commit(&column_type);
  /********* Col Datatype creation end *********/  
\end{lstlisting}  

Έπειτα δημιουργείται η \textbf{καρτεσιανή τοπολογία}, ώστε να διαμοιραστεί ο
πίνακας στις διαθέσιμες διεργασίες (Κώδικας~\ref{code:mpi-cart-create}).
\begin{lstlisting}[language={C}, caption={Δημιουργία καρτεσιανής τοπολογίας}, label={code:mpi-cart-create}] 
    /********** Cartesian topology creation start **********/
    MPI_Comm cart_comm;
    int      cart_dim_size[2] = { 0, 0 };
    int      periods[2] = { 0, 0 };
    MPI_Dims_create(world_size, 2, cart_dim_size); // Calculate dims size

    // 2D, dimensions calculated by MPI, no periodicity, reorder
    MPI_Cart_create(MPI_COMM_WORLD, 2, cart_dim_size, periods, 1, &cart_comm);
    int coords[2]; // Current process' coordinates in the cartesian grid
    MPI_Cart_coords(cart_comm, world_rank, 2, coords);

    /********* Cartesian topology creation end **********/
\end{lstlisting}

Γίνεται ενεργοποίηση και του αυτοόματου reordering από το MPI, έτσι
ώστε να βελτιστοποιηθεί η επικοινωνία μεταξύ γειτονικών διεργασιών

Για τη δέσμευση της απαραίτητης ποσότητας μνήμης ανά διεργασία,
υπολογίζεται το υποσύνολο του πίνακα που αναλογεί στην κάθε διεργασία,
βάσει των συνολικών διαθέσιμων διεργασιών, και με τη χρήση της
υπολογισμένης (από το MPI) τοπολογίας.

\begin{lstlisting}[language={C}, caption={Υπολογισμός των διαστάσεων
τις του υποπίνακα που αναλογεί στη διεργασία και δέσμευση της
απαραίτητης μνήμης}, label={code:mpi-memory-alloc}] 
    /********* Memory allocation start *********/
    // Calculate local dimensions
    // Typecasting to int is not really safe, unless problem size
    // dimensions are exactly divisible by cart dimensions calculated
    // by MPI
    m = (int)(m / cart_dim_size[0]);
    n = (int)(n / cart_dim_size[1]);

    allocCount = (n + 2) * (m + 2);

    // Those two calls also zero the boundary elements
    u = (double *)calloc(allocCount, sizeof(double)); // reverse order
    u_old = (double *)calloc(allocCount, sizeof(double));

    /********* Memory allocation end *********/
\end{lstlisting}  

Απαιτείται επίσης και ο εκ νέου \textbf{υπολογισμός των συντενταγμένων των
άκρων} του υποπίνακα που αναλογεί στην διεργασία

\begin{lstlisting}[language={C}, caption={Υπολογισμός των
συντεταγμένων των άκρων του πίνακα}, label={code:mpi-edge-coords}] 
    // Local grid edge values
    double xL = xLeft + coords[1] * n * deltaX;
    double xR = xL + (n - 1) * deltaX;
    double yU = yUp - coords[0] * m * deltaY;
    double yB = yU - (m - 1) * deltaY;
\end{lstlisting}

Ο \textbf{υπολογισμός των γειτονικών διεργασιών} γίνεται έυκολα με τη χρήση του
MPI και την δημιουργηθείσα τοπολογία
(Κώδικας~\ref{code:mpi-neighbours-calc}). 

\begin{lstlisting}[language={C}, caption={Υπολογισμός των
γειτόνων της διεργασίας με τη χρήση του \texttt{MPI\_Cart\_shift} σε
δύο διαστάσεις}, label={code:mpi-neighbours-calc}] 
	int neighbours[4];
	MPI_Cart_shift(cart_comm, 0, 1, &neighbours[NORTH], &neighbours[SOUTH]);
	MPI_Cart_shift(cart_comm, 1, 1, &neighbours[WEST], &neighbours[EAST]);
\end{lstlisting}

Το τελευταίο βήμα πριν την εκκίνηση των υπολογισμών είναι η \textbf{ρύθμιση
του persistent communication.} Η αξιοποίηση του persistent
communication για την εκτέλεση της επικοινωνίας επιφέρει μια 
βελτίωση στον κώδικά μας, καθώς το overhead της εκκίνησης της
επικοινωνίας με τους γείτονες γίνεται μόνο μία φορά, πριν την εκκίνηση
των επαναλήψεων και όχι εντός των επαναλήψεων που εκτελούν τους
υπολογισμούς.

Ωστόσο, για τη χρήση της μεθόδου αυτού, απαιτείται η εξαρχής δήλωση
των θέσεων μνήμης από τις οποίες η διεργασία αποστέλλει δεδομένα, όπως
και απαιτείται η δήλωση των θέσεων μνήμης στις οποίες λαμβάνει τα
δεδομένα.

Δεδομένου του ότι η προσπέλαση των πινάκων στους οποίους γίνεται ο
υπολογισμός και η λήψη/αποστολή δεδομένων γίνεται μέσω δεικτών, τους
οποίους εναλλάσσουμε από επανάληψη σε επανάληψη, και λαμβάνοντας
υπόψιν ότι το persistent communication απαιτεί τη ρύθμιση μιας
συγκεκριμένης θέσης μνήμης την οποία χρησιμοποιεί για αποστολή ή λήψη
πληροφοριών, απαιτήθηκε η δήλωση πολλαπλών \texttt{MPI\_Request}
(συνολικά 8, ένα για κάθε γείτονα για τον πίνακα \texttt{u\_old} και
ένα για κάθε γείτονα για τον πίνακα \texttt{u}).

Η παράθεση του κώδικα στο κείμενο παραλήφθηκε λόγω όγκου.


\paragraph{Επικοινωνία των στοιχείων της άλω}\label{par:code-mpi-async-comm}
Καθώς τα εξωτερικά στοιχεία του υποπίνακα τον οποίον υπολογίζει η κάθε
διεργασία εξαρτώνται από στοιχεία που ανήκουν σε γειτονικές
διεργασίες, υπάρχει η ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ αυτών, ώστε να
ολοκληρωθεί ο υπολογισμός όλων των στοιχείων του υποπίνακα.

Η επικοινωνία των συνοριακών στοιχείων γίνεται μέσω μηνυμάτων MPI και
μόνο, σε προϋπολογισμένες γειτονικές διεργασίες. Η επικοινωνία αυτή
μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στον κώδικα και σε σπατάληση
χρόνου με αναμονές λήψης και αποστολής.

Προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάληση χρόνου, το πρόγραμμα δομείται
έτσι ώστε, πέρα από την αξιοποίηση του persistent communication, να
γίνεται \textbf{εκκίνηση της λήψης και αοστολής} στοιχείων στην αρχή της κάθε
επανάληψης ασύγχρονα, στη συνέχεια να γίνεται \textbf{υπολογισμός των
εσωτερικών στοιχείων} του υποπίνακα (που δεν έχουν εξάρτηση από
στοιχεία γειτονικών πινάκων), έπειτα να ακολουθεί \textbf{αναμονή για την
ολοκλήρωση της λήψης} των απαιτούμενων στοιχείων από τις γειτονικές
διεργασίες, με τον υπολογισμό των εξωτερικών στοιχείων του υποπίνακα
να έπεται. Τέλος, πριν την ολοκλήρωση μιας επανάληψης υπολογισμού,
γίνεται \textbf{αναμονή της αποστολής} των στοιχείων στις υπόλοιπες
διεργασίες. 

\paragraph{Εκτέλεση υπολογισμών}\label{par:code-mpi-calcs}
\definecolor{mygreen}{HTML}{00FF00}
\definecolor{myyellow}{HTML}{FFFD6B}
\definecolor{mypink}{HTML}{FF00FF}
\definecolor{myblue}{HTML}{0000FF}
\definecolor{myorange}{HTML}{FF7632}
Όπως αναφέρεται και στην Παράγραφο~\ref{par:code-mpi-async-comm}, για
καλύτερη αξιοποίηση του νεκρού χρόνου που σπαταλάται στην αποστολή και
λήψη στοιχείων από και προς τις γειτονικές διεργασίες, γίνεται
επικάλυψη του χρόνου αυτού με υπολογισμό των στοιχείων που δεν
εξαρτώνται από τα στοιχεία των γειτόνων.

Έτσι, ο υπολογισμός όλου του υποπίνακα από μια διεργασία γίνεται σε
τέσσερα στάδια:
\begin{enumerate}
\item Όσο γίνεται αναμονή λήψης των στοιχείων της άλω (χρώμα
  \textcolor{myyellow}{κίτρινο} στην
  Εικόνα~\ref{fig:mpi_calc_iterations}) από τους
  γείτονες, υπολογίζονται τα εσωτερικά στοιχεία του πίνακα (χρώμα
  \textcolor{myorange}{πορτοκαλί} στην Εικόνα~\ref{fig:mpi_calc_iterations})
\item Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη των στοιχείων της άλω, υπολογίζεται όλη
  η πρώτη και τελευταία σειρά των εξωτερικών στοιχείων σε μία διπλή
  επανάληψη (χρώμα \textcolor{mygreen}{πράσινο} στην Εικόνα~\ref{fig:mpi_calc_iterations})
\item Στη συνέχεια γίνεται υπολογισμός των στοιχείων στην πρώτη
  εξωτερική στήλη (χρώμα \textcolor{myblue}{μπλε} στην
  Εικόνα~\ref{fig:mpi_calc_iterations})
\item Τέλος γίνεται υπολογισμός των στοιχείων στην τελευταία
  εξωτερική στήλη (χρώμα \textcolor{mypink}{ροζ} στην Εικόνα~\ref{fig:mpi_calc_iterations})   
\end{enumerate}

\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Εκτέλεση 4 διαφορετικών επαναλήψεων για τον υπολογισμό όλων
  των στοιχείων του υποπίνακα, ανάλογα με την εξάρτηση από τα στοιχεία
της άλω.}
  \includegraphics[width=200pt]{mpi_calc_iterations}\label{fig:mpi_calc_iterations}
\end{figure}

Σε κάθε επανάληψη γίνεται και υπολιγισμός του αθροιστικού σφάλματος
του υπολογισμού. Η κάθε διεργασία υπολογίζει αθροιστικά το σφάλμα του
υποπίνακα που της αντιστοιχεί βάσει του τύπου:
\[
  local\_error_{proc}=update\_val^{2}
\]

και στη συνέχεια, με τη χρήση του
\texttt{MPI\_Reduce}, το αποτέλεσμα αθροίζεται στη διεργασία 0, η
οποία αναλαμβάνει να υπολογίσει την τελική τιμή του συνολικού
σφάλματος βάσει του τύπου: 
\[
  total\_error = \frac{\sqrt{\sum_{proc=0}^{N-1} local\_error_{proc} }}{n_{total}\cdot m_{total}}
\]
για N διεργασίες, με n και m τις στήλες και γραμμές του συνολικού
πίνακα αντίστοιχα. Αφού υπολογιστεί η τελική τιμή του $total\_error$, η
διεργασία 0 την αποστέλλει σε όλες τις υπόλοιπες διεργασίες μέσω
\texttt{MPI\_Bcast} έτσι ώστε να κριθεί αν το σφάλμα που επιτεύχθηκε
είναι κάτω του ορίου που τέθηκε στην εκκίνηση του προγράμματος ώστε να
σταματήσουν οι επαναλήψεις.

\paragraph{Εκκαθάριση και έξοδος}
Μετά το πέρας του συνόλου των επαναλήψεων, το πρόγραμμα ετομάζεται για
εκκαθάριση της μνήμης και, εάν έχει ενεργοποιηθεί από το χρήστη,
καταγράφει τα περιεχόμενα του πίνακα που περιέχει την τελική
προσέγγιση της λύσης σε ένα αρχείο με το όνομα \texttt{matrix.txt}
(βλ. Παράγραφο~\ref{code:parallel-io}).

Εκκαθαρίζονται, τελικά, οι πίνακες \texttt{u}, \texttt{u\_old}, καθώς
και όλα τα \texttt{MPI\_Request} και \texttt{MPI\_Datatype} που
χρησιμοποιήθηκαν. 

\subsubsection{Βελτιώσεις που υλοποιήθηκαν}

Συνοπτικά, λαμβάνοντας υπ'οψιν τις παραπάνω παραγράφους, οι βελτιώσεις
που υλοποιήθηκαν ήταν:
\begin{itemize}
\item Υπολογισμοί παραμέτρων που παραμένουν σταθερές καθ'όλη τη
  διάρκεια των υπολογισμών μόνο μία φορά, πριν την κεντρική
  επανάληψη. 
\item Καρτεσιανή τοπολογία με αυτόματο reordering
\item Persistent Communication
\item Ασύγχρονη Επικοινωνία ώστε να επικαλυφθεί ο αδρανής χρόνος
  αναμονής λήψης και αποστολής δεδομένων με υπολογισμο των εσωτερικών
  στοιχείων του πίνακα
\item Αντικατάσταση πολλών μικρών επιμέρους υπολογισμών με μεγάλες
  παραστάσεις (ειδικότερα μέσα στο \texttt{while} loop).
\end{itemize}

\subsubsection{Λοιπές σημειώσεις}
Μια αλλαγή που έγινε στον αρχικό ακολουθιακό κώδικα, προκειμένου να
λειτουργήσει όπως σχεδιάστηκε ήταν η αλλαγή της γραμμής:

\begin{lstlisting}[language=C]
fY = yBottom + (y - 1) * deltaY;
\end{lstlisting}

σε:

\begin{lstlisting}[language=C]
fY = yUp - (y - 1) * deltaY;
\end{lstlisting}

Λόγω του ότι καθώς γινόταν η επανάληψη από τις ``πάνω'' σειρές προς
τις ``κάτω'', φάνηκε σωστότερο να αφαιρούμε από yUp το κατάλληλο
πολλαπλάσιο του \texttt{deltaY}.


\ifx\justbeingincluded\undefined%
\end{document}
\fi
