\subsection{Cuda (2 GPUs)}\label{sec:code-cuda-2}

\subsubsection{Σχεδιασμός προγράμματος}
Καθώς το υπολογιστικό σύστημα Αργώ διαθέτει 2 GPUs, είναι δυνατή η
αξιοποίησή τους παράλληλα, για περαιτέρω βελτιστοποίηση των επιδόσεων.

Βασιζόμενοι στο πρόγραμμα που γράφτηκε για εκτέλεση σε μία GPU και με
τη χρήση OpenMP, φτιάχτηκε πρόγραμμα που εκτελεί, με τη χρήση δύο
νημάτων, παράλληλα, μία φορά για κάθε νήμα, μια προσαρμοσμένη έκδοση
του κώδικα \texttt{jacobiGPU} που αναπτύχθηκε για την εκτέλεση σε μία
GPU.

Η βασική πρόκληση ήταν η εκτέλεση της επικοινωνίας της άλω μεταξύ των
δύο καρτών γραφικών, καθώς το πρόβλημα χωρίζεται πλέον στα δύο και
παρουσιάζεται αυτόματα η ανάγκη ανταλλαγής πληροφορίας μεταξύ των δύο
καρτών.

Τελικά, αποφασίστηκε η χρήση μιας ποσότητας μνήμης της CPU,
μέσω της οποίας θα γίνεται αντιγραφή των οριακών στοιχείων από και
προς τις GPUs (Εικόνες~\ref{fig:cuda-shared-halo-from} και~\ref{fig:cuda-shared-halo-to}).

\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Σχηματική απεικόνιση της μεταφοράς σειρών στοιχείων από τη
    μνήμη της CPU, από τον πίνακα \texttt{shared\_halo} προς τις
    GPUs. Η  GPU0 λαμβάνει την σειρά 1 του πίνακα
    \texttt{shared\_halo} στην σειρά \texttt{m+1} του πίνακα
    \texttt{d\_u\_old}, ενώ η GPU1 λαμβάνει την σειρά \texttt{0} στην σειρά \texttt{0} του πίνακα \texttt{d\_u\_old}}  
  \includegraphics[width=\textwidth]{cuda-shared-halo-from}\label{fig:cuda-shared-halo-from}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Σχηματική απεικόνιση της μεταφοράς σειρών στοιχείων από τις
  GPUs προς τη μνήμη της CPU, στον πίνακα \texttt{shared\_halo}. Η
  GPU0 αποστέλλει την σειρά \texttt{m} του πίνακα \texttt{d\_u}, στη σειρά 0 του πίνακα
  \texttt{shared\_halo}, ενώ η GPU1 αποστέλλει την σειρά \texttt{1}
  του πίνακα \texttt{d\_u}, στη σειρά 1 του πίνακα \texttt{shared\_halo}} 
\includegraphics[width=\textwidth]{cuda-shared-halo-to}\label{fig:cuda-shared-halo-to}


\end{figure}
\subsubsection{Περιγραφή αλγορίθμου}
\paragraph{Προετοιμασία}
Η διαδικασία προετοιμασίας του κώδικα είναι ίδια με του προγράμματος
με τη 1 GPU, με τις παρακάτω διαφοροποιήσεις:
\begin{itemize}
\item Δημιουργία του πίνακα \texttt{shared\_halo} για την ανταλλαγή
  στοιχείων της άλω,
\item Δημιουργία του πίνακα \texttt{h\_total\_error} για την
  αποθήκευση του σφάλματος για κάθε GPU,
\item O υπολογισμός δύο offset για τους δείκτες στους πίνακες
  \texttt{u} και \texttt{u\_old} που περνώνται ως παράμετροι στη
  \texttt{jacobiGPU}, καθώς πλέον η κάθε GPU θα πρέπει να γράψει σε
  διαφορετικό κομμάτι του τελικού συγκεντρωτικού πίνακα το αποτέλεσμά
  της. 
\end{itemize}

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Δέσμευση μνήμης στη CPU},
  label={code:cuda2-preparation}]
  double *	shared_halo;
  shared_halo = (double *)malloc(2 * (n + 2) * sizeof(double));
  for(int i = 0; i < 2 * (n + 2); i++)
  {
    shared_halo[i] = 0.0;
  }  
  double *h_total_error;
  h_total_error = (double *)malloc(2 * sizeof(double)); // one for
  each thread
\end{lstlisting}
\begin{lstlisting}[language=C, caption={Εκτέλεση, μέσω OpenMP, της
    συνάρτησης \texttt{jacobiGPU}},
  label={code:cuda2-omp-parallel}]
    omp_set_num_threads(2);
#pragma omp parallel
    {
        int TotalGpuNum;
        int ID = omp_get_thread_num();
        int numthreads = omp_get_max_threads();
        int pointer_offset_read = ID * (n + 2) * (m / 2);
        int pointer_offset_write = ID * (n + 2) * ((m / 2) + 1);
        printf("Thread %d: u offset read = %d, u_old offset write = %d\n",
               ID,
               pointer_offset_read,
               pointer_offset_write);
        jacobiGPU(u + pointer_offset_read,
                  u_old + pointer_offset_write,
                  n,
                  m / numthreads,
                  alpha,
                  relax,
                  tol,
                  mits,
                  ID,
                  shared_halo,
                  h_total_error);
    }
\end{lstlisting}  
\paragraph{Επικοινωνία των στοιχείων της άλω}
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η επικοινωνία των στοιχείων της άλω έγινε
μέσω της CPU, μέσω πολλαπλών \texttt{cudaMemcpy}. Στην αρχή της κάθε
επανάληψης γίνεται μεταφορά από τη CPU στις GPUs (Κώδικας~\ref{code:cuda2-host2dev}), και στο τέλος της
κάθε επανάληψης το αντίστροφο (Κώδικας~\ref{code:cuda2-dev2host}).
\begin{lstlisting}[language=C, caption={Αποστολή στοιχείων της άλω από
  τη CPU στις GPU},
  label={code:cuda2-host2dev}]
  // Send the required halo points to each GPU
  if(omp_get_thread_num() == 0) // GPU 0
  {
    err = cudaMemcpy((d_u_old + (n + 2) * (m + 1)),
    (shared_halo + n + 2),
    (n + 2) * sizeof(double),
    cudaMemcpyHostToDevice);
  }
  else if(omp_get_thread_num() == 1) // GPU 1
  {
    err = cudaMemcpy(
    d_u_old, shared_halo, (n + 2) * sizeof(double), cudaMemcpyHostToDevice);
  }
\end{lstlisting}


\begin{lstlisting}[language=C, caption={Αποστολή στοιχείων της άλω από
  τις GPU στη CPU},
  label={code:cuda2-dev2host}]
  #pragma omp barrier

  if(omp_get_thread_num() == 0)
  {
    err = cudaMemcpy(shared_halo,
    (d_u + ((n + 2) * (m))),
    (n + 2) * sizeof(double),
    cudaMemcpyDeviceToHost);
  }
  else if(omp_get_thread_num() == 1)
  {
    err = cudaMemcpy((shared_halo + n + 2),
    (d_u + (n + 2)),
    (n + 2) * sizeof(double),
    cudaMemcpyDeviceToHost);
  }

\end{lstlisting}  

\paragraph{Εκτέλεση υπολογισμών}
Για τον υπολογισμό του συνολικού σφάλματος, κρατήθηκε η ίδια
μεθοδολογία με την 1 GPU, αλλά εμφανίστηκε η εξής πρόκληση: εφόσον
κάθε νήμα OpenMP εκτελεί τις δικές του επαναλήψεις και μεταφέρει από
την GPU το επιμέρους συνολικό σφάλμα που υπολόγισε, δημιουργήσαμε ένα
πίνακα δύο στοιχείων στη μνήμη της CPU, μέσα στον οποίον αποθηκεύει το
κάθε νήμα OpenMP το σφάλμα της GPU με την οποία επικοινωνεί. Στη
συνέχεια, επιλέγεται το νήμα 0 για να κάνει την άθροιση των στοιχείων
του πίνακα. Λόγω δύσκαμπτης δομής του κώδικα δεν χρησιμοποιήθηκε
\texttt{omp reduce}.

\paragraph{Εκκαθάριση και έξοδος}
Όμοια με το πρόγραμμα για 1 GPU.
\subsubsection{Βελτιώσεις που υλοποιήθηκαν}
\subsubsection{Λοιπές σημειώσεις}
\begin{itemize}
\item Δοκιμαστικά, χρησιμοποιήθηκε Unified Memory για τη δήλωση των
  πινάκων \texttt{u} και \texttt{u\_old}, προκειμένου να είναι
  ευκολότερη η διαχείριση τους από τη μεριά του προγραμματιστή. Οι
  επιδόσεις της δομής αυτής όμως ήταν πολύ χαμηλές.
\item Όπως και το πρόγραμμα για 1 GPU, λόγω της επιλογής να
  δημιουργηθεί ένας τρίτος πίνακας για την αποθήκευση του error για
  κάθε στοιχείο, το πρόγραμμα δεν δύναται να τρέξει για
  26880$\times$26880 στοιχεία, καθώς δεν επαρκεί η μνήμη της GPU για
  την αποθήκευση τριών πινάκων ($26880\times 13440 \times 8 bytes
  \times 3 = 8670412800 bytes = 8268 Mbytes$).
 
\end{itemize}
