\subsection{MPI + OpenMP}\label{sec:code-mpi-openmp}
Βασιζόμενοι στην υλοποίηση του προγράμματος καθαρού MPI, προχωρήσαμε
σε προσθήκες ούτως ώστε κομμάτια κώδικα που εκτελούνται σε κάθε
διεργασία να παραλληλοποιηθούν περαιτέρω με παραλληλοποίηση κοινής
με τη χρήση νημάτων (OpenMP).

\subsubsection{Περιγραφή αλγορίθμου}
Καθώς οι εντολές του OpenMP μπορούν έυκολα να εισαχθούν σε υπάρχοντα
προβλήματα και να τα παραλληλοποιήσουν, η χρήση τους ήταν σχετικά
απλή. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η επιβεβαίωση ότι η χρήση τους ήταν
στο σωστό σημείο, και με τις σωστές παραμέτρους, ούτως ώστε να
παράγεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η παραλληλοποίηση με νήματα εφαρμόστηκε στην κεντρική \texttt{while}
λούπα. Αυτή η εφαρμογή οδηγεί αυτόματα σε ταυτόχρονη εκτέλεση της
κεντρικής επανάληψης από όλα τα διαθέσιμα νήματα. Αυτό προκαλεί
αυτόματα κάποια προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν να
κάνουν με την ταυτόχρονη κλήση των MPI συναρτήσεων από κάθε νήμα, κάτι
το οποίο δεν έιναι θεμιτό. Η αντιμετώπισή του περιγράφεται παρακάτω.

Επιπλέον, η επιλογή του να γίνει η εκκίνηση του OpenMP πριν την
κεντρική \texttt{while} επανάληψη έγινε με το σκεπτικό του overhead
που θα παρουσιαζόταν αν η εκκίνηση γινόταν εντός της επανάληψης, κάθε
φορά που ξεκινούσαν οι υπολογισμοί.

Σχηματικά, η χρήση του OpenMP εντός της διεργασίας MPI παρουσιάζεται
στην Εικόνα~\ref{fig:hybrid-timeline}.

\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Χρονική εξέλιξη της εκκίνησης του υβριδικού προγράμματος
    και μιας επανάληψης υπολογισμού, για δύο OpenMP νήματα σε μία MPI
    διεργασία}
  \includegraphics[height=0.9\textheight]{hybrid_timeline}\label{fig:hybrid-timeline}
\end{figure}
\paragraph{Προετοιμασία}
Η διαδικασία παρέμεινε ίδια με τον κώδικα του καθαρού MPI
(Παράγραφος~\ref{par:mpi-preparation}). Καθώς οι περισσότερες
συναρτήσεις σε αυτό το κομμάτι κώδικα έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση
του MPI (και αυτές οι συναρτήσεις είναι σχεδιασμένες να τρέχουν από
μία διεργασία και όχι από πολλαπλά νήματα), δεν χρειάστηκε κάποια
αλλαγή.

Σχετικά με την παραλληλοποίηση της κεντρικής \texttt{while} loop,
καθώς  χρησιμοποιούνται μεταβλητές που ορίζονται εκτός της επανάληψης
και στις οποίες απαιτείται πρόσβαση και εγγραφή από κάθε νήμα, αυτές
δηλώθηκαν \texttt{private}. Πιο συγκεκριμένα, αυτές είναι η μεταβλητή
\texttt{iterationCount} (που καταμετρά τον αριθμό που έχει τρέξει η
επαναληπτική μέθοδος) και η μεταβλητή \texttt{y} που αποθηκεύει τον
αριθμό της γραμμής του πίνακα την οποία επεξεργάζεται ο αλγόριθμος
κάθε στιγμή, και χρησιμοποιείται στις επαναλήψεις \texttt{for} που
διατρέχουν τον πίνακα.

Οι μεταβλητή \texttt{total\_error} που αποθηκεύει το συνολικό σφάλμα
όλων των νημάτων της διεργασίας πρέπει να είναι \texttt{public}.

Η αρχική δήλωση χρήσης του OpenMP παρουσιάζεται στον Κώδικα~\ref{code:omp-initial}.

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Αρχική δήλωση \texttt{omp}
    στην κεντρική \texttt{while} loop}, label={code:omp-initial}]
  #pragma omp parallel private(iterationCount, y)
  while(iterationCount < maxIterationCount && total_error > maxAcceptableError)
  {
    ...
  }
\end{lstlisting}

\paragraph{Επικοινωνία των στοιχείων της άλω}
Καθώς οι επικοινωνία με τις υπόλοιπες MPI διεργασίες βασίζεται σε
κλήσεις συναρτήσεων MPI, το κομμάτι αυτό (το οποίο και βρίσκεται εντός
της κεντρικής \texttt{while} loop), έπρεπε να προστατευθεί με τη χρήση
των κατάλληλων δηλώσεων \texttt{\#pragma omp}.

Έτσι, η κλήση των \texttt{MPI\_Startall} συναρτήσεων βρίσκεται σε ένα
block \texttt{\#pragma omp master}, το οποίο εκτελείται μόνο από το
master νήμα. Στο τέλος του block \texttt{δεν} υπάρχει implicit
\texttt{omp barrier} (σε αντίθεση με τα \texttt{\#pragma omp single}),
που ωστόσο δεν μας απασχολεί, καθώς η εκκίνηση των υπολογισμών των
εσωτερικών στοιχείων δεν εξαρτάται από αυτήν την κλήση, οπότε τα
υπόλοιπα νήματα είναι ελεύθερα να ξεκινήσουν.

\paragraph{Εκτέλεση υπολογισμών}

Για τους υπολογισμούς εκτελούνται διπλες \texttt{for} επαναλήψεις που
διατρέχουν όλα τα στοιχεία του πίνακα \texttt{u\_old} της κάθε
διεργασίας. Προκειμένου αυτοί να αξιοποιήσουν πολλαπλά νήματα,
δοκιμάστηκαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για τον παραλληλισμό τους
με νήματα:
\begin{itemize}
\item Με τη δήλωση \texttt{\#pragma omp for} στην \textit{εσωτερική}
  επανάληψη υπολογισμού (που διατρέχει τα στοιχεία ίδιας
  σειράς) (Κώδικας~\ref{code:omp-no-collapse}).
\item Με τη δήλωση \texttt{\#pragma omp for} μαζί με τη δήλωση
  \texttt{collapse(2)}, \textit{εξωτερικά} της διπλής
  επανάληψης (Κώδικας~\ref{code:omp-with-collapse}). 
\end{itemize}

Αρχική μας σκέψη ήταν να παραλληλοποιηθούν οι διπλές \texttt{for}
επαναλήψεις, κάτι που ωστόσο δεν δούλεψε όπως αναμενόταν
(Εικόνα~\ref{fig:wrong-840-omp}) χωρίς τη χρήση του
\texttt{collapse}.

Τελικά, οι επιδόσεις της πρώτης επιλογής ήταν πολύ χειρότερες από ότι
αναμενόταν, ενώ οι επιδόσης της δέυτερης επιλογής, αν και καλύτερες
από την πρώτη, δεν έφτασαν τις αναμενόμενες (βλ. και Παράγραφο~\ref{sec:results-hybrid}).

Σχετικά με τον υπολογισμό του τελικού σφάλματος του υπολογισμού του
υποπίνακα της διεργασίας, καθώς κάθε νήμα υπολογίζει δικό του συνολικό
σφάλμα, ήταν αναγκαία και η χρήση της δήλωσης \texttt{reduction(+:error)}, προκειμένου όλα τα νήματα να γράφουν αθροιστικά σε μία μόνο
μεταβλητή το συνολικό σφάλμα. 

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Παραλληλοποίηση εμφωλευμένης
    \texttt{for} loop μόνο στην εσωτερική επανάληψη}, label={code:omp-no-collapse}]
  for(x = 1; x < n + 1; x++)
  {
    #pragma omp for reduction(+ : error) private(x) schedule(static, 1)
    for(x = 1; x < n + 1; x++)
    {
      ...
    }
  }
\end{lstlisting}

\begin{lstlisting}[language=C, caption={Παραλληλοποίηση εμφωλευμένης
    \texttt{for} loop εξωτερικά, με \texttt{collapse(2)}}, label={code:omp-with-collapse}]
  #pragma omp for reduction(+ : error) private(x, y, fX, fY) schedule(static, 1) collapse(2)
  for(y = 2; y < m; y++)
  {
    for(x = n; x < n + 1; x++)
    {
      ...
    }
  }
\end{lstlisting}



\paragraph{Εκκαθάριση και έξοδος}
Δεν έγιναν αλλαγές από το πρόγραμμα καθαρού MPI.

\subsubsection{Βελτιώσεις που υλοποιήθηκαν}
\begin{itemize}
\item Εκκίνηση του OpenMP εκτός της \texttt{while} loop, προκειμένου
  να ελαχιστοποιηθεί το overhead δημιουργίας νημάτων εντός της
  επανάληψης.
\item Η χρήση scheduling \texttt{static(1)} έδειξε να έχει καλύτερες
  επιδόσεις, ωστόσο δεν υπήρξε χρόνος για πειραματισμό.
\end{itemize}
\subsubsection{Λοιπές σημειώσεις}
Δεν καταφέραμε να απασφαλματώσουμε την μη αναμενόμενη κλιμάκωση και
επίδοση της εκτέλεσης του υβρδιφικού προγράμματος. 
