\subsection{MPI}\label{sec:results-mpi}
\subsubsection{Πρόγραμμα Challenge}
\paragraph{Χρόνοι εκτέλεσης}  
\begin{table}[H]
  \caption{Χρόνοι εκτέλεσης προγράμματος challenge Jacobi
     \texttt{jacobiMPI.x}
    (δευτερόλεπτα)}\label{table:results-mpi-seq-opt}  
  \centering
  \begin{tabular}{c c c c c c c c c}
    \toprule
    \multicolumn{9}{c}{\textbf{Χρόνοι εκτέλεσης (s)}}\\
    \midrule
    $\frac{Prob. size}{Procs.}$ & 1 & 2 & 4 & 8 & 16 & 32 & 64 & 80 \\    \midrule
    $840\times 840$&        0.835  &0.419   &0.222   &0.128     &0.129  &0.106  &0.106  &0.135  \\ 
    $1680\times 1680$&      3.329  &1.674   &0.867   &0.473     &0.360  &0.298  &0.304  &0.315  \\ 
    $3360\times 3360$&      13.305 &6.666   &3.411   &1.850     &1.349  &1.092  &0.960  &0.942  \\ 
    $6720\times 6720$&      53.204 &26.649  &13.588  &7.317     &5.245  &4.228  &3.706  &3.619  \\ 
    $13440\times 13440$&    ---    &106.703 &54.275  &29.147    &20.737 &16.624 &14.536 &14.172  \\
    $26880\times 26880$&    ---    &---     &---     &116.924   &83.135 &66.266 &58.094 &59.230\\ 
  \end{tabular}  
\end{table}

\subsubsection{Ακολουθιακό πρόγραμμα αναφοράς}
\paragraph{Χρόνοι εκτέλεσης}  
\begin{table}[H]
  \caption{Χρόνοι εκτέλεσης ακολουθιακού αλγορίθμου Jacobi (MPI) προ
    βελτιστοποίησης (δευτερόλεπτα)}\label{table:results-mpi-seq-opt} 
  \centering
  \begin{tabular}{c c}
    \toprule
    \multicolumn{2}{c}{\textbf{Χρόνοι εκτέλεσης (s)}}\\
    \midrule
    $\frac{Prob. size}{Procs.}$ & 1  \\    \midrule
    $840\times 840$&        0.878    \\    
    $1680\times 1680$&	    3.374    \\    
    $3360\times 3360$&	    13.374   \\    
    $6720\times 6720$&	    53.250   \\    
    $13440\times 13440$&	212.876  \\    
    $26880\times 26880$&	851.197  \\    
  \end{tabular}
\end{table}


\begin{table}[H]
  \caption{Χρόνοι εκτέλεσης ακολουθιακού αλγορίθμου Jacobi (MPI) μετά
    βελτιστοποίησης (δευτερόλεπτα)}\label{table:results-mpi-seq-opt}
  \centering
  \begin{tabular}{c c}
    \toprule
    \multicolumn{2}{c}{\textbf{Χρόνοι εκτέλεσης (s)}}\\
    \midrule
    $\frac{Prob. size}{Procs.}$ & 1 \\    \midrule
    $840\times 840$&        0.841    \\    
    $1680\times 1680$&	    3.231    \\    
    $3360\times 3360$&	    12.719   \\    
    $6720\times 6720$&	    50.734   \\    
    $13440\times 13440$&	202.845  \\    
    $26880\times 26880$&	811.996    \\  
  \end{tabular}
\end{table}

\subsubsection{Πρόγραμμα που αναπτύξαμε (\texttt{jacobi\_mpi.c})}
\paragraph{Χρόνοι εκτέλεσης}  
\begin{table}[H]
  \caption{Χρόνοι εκτέλεσης αλγορίθμου Jacobi (MPI) με Reduce,
    Persistent Communication (δευτερόλεπτα)}\label{table:results-mpi-jacobi-all-runtimes}
  \centering
  \begin{tabular}{c c c c c c c c c}
    \toprule
    \multicolumn{9}{c}{\textbf{Χρόνοι εκτέλεσης (s)}}\\
    \midrule
    $\frac{Prob. size}{Procs.}$ & 1 & 2 & 4 & 8 & 16 & 32 & 64 & 80 \\    \midrule
    $840\times 840$&        0.802  &0.403 	&0.207   &0.111	&0.072 	&0.071	&0.060	&0.051  \\
    $1680\times 1680$&	    3.192  &1.609	&0.818   &0.436	&0.234	&0.136	&0.110	&0.095  \\
    $3360\times 3360$&	    12.741 &6.401	&3.246   &1.791	&0.937	&0.491	&0.276	&0.232  \\
    $6720\times 6720$&	    50.928 &25.516	&12.087  &7.061	&3.587	&1.853	&0.962	&0.805  \\
    $13440\times 13440$&	203.675&102.075	&51.332  &28.179&14.151	&7.109	&3.602	&2.979  \\
    $26880\times 26880$&	811.996&---	    &---	 &---	&---	&---	&---  &11.437\\ 
  \end{tabular}
\end{table}
\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Χρόνοι εκτέλεσης του προγράμματος}
  \includegraphics[width=\textwidth]{mpi_runtimes_graph}\label{fig:mpi_runtimes_graph}
\end{figure}


\paragraph{Speedup και Efficiency}
\begin{table}[H]
  \caption{Speedup αλγορίθμου Jacobi (MPI) με Reduce,
    Persistent Communication (δευτερόλεπτα)}\label{table:results-mpi-jacobi-all-speedup}
  \centering
  \begin{tabular}{c c c c c c c c c}
    \toprule
    \multicolumn{9}{c}{\textbf{Speedup}}\\
    \midrule
    $\frac{Prob. size}{Procs.}$ & 1 & 2 & 4 & 8 & 16 & 32 & 64 & 80 \\    \midrule
    $840\times 840$&        1.00&1.99&3.87&  7.23&  11.14&  11.30&  13.37&  15.73  \\    
    $1680\times 1680$&	    1.00&1.98&3.90&  7.32&  13.64&  23.47&  29.02&  33.60  \\
    $3360\times 3360$&	    1.00&1.99&3.93&  7.11&  13.60&  25.95&  46.16&  54.92  \\
    $6720\times 6720$&	    1.00&2.00&4.21&  7.21&  14.20&  27.48&  52.94&  63.26  \\
    $13440\times 13440$&	1.00&2.00&3.97&  7.23&  14.39&  28.65&  56.54&  68.37  \\
    $26880\times 26880$&	1.00    &---	    &---	 &---	&---
                                                     &---	&---  & 71.00\\ 
  \end{tabular}
\end{table}
\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Speedup προγράμματος}
  \includegraphics[width=\textwidth]{mpi_speedup_graph}\label{fig:mpi_speedup_graph}
\end{figure}
\begin{table}[H]
  \caption{Efficiency αλγορίθμου Jacobi (MPI) με Reduce,
    Persistent Communication (δευτερόλεπτα)}\label{table:results-mpi-jacobi-all-efficiency}
  \centering
  \begin{tabular}{c c c c c c c c c}
    \toprule
    \multicolumn{9}{c}{\textbf{Speedup}}\\
    \midrule
    $\frac{Prob. size}{Procs.}$ & 1 & 2 & 4 & 8 & 16 & 32 & 64 & 80 \\    \midrule
    $840\times 840$&        1.00&1.00&0.97&  0.90&  0.70&  0.35&  0.21&  0.20  \\     
    $1680\times 1680$&	    1.00&0.99&0.98&  0.92&  0.85&  0.73&  0.45&  0.42  \\ 
    $3360\times 3360$&	    1.00&1.00&1.05&  0.89&  0.85&  0.81&  0.72&  0.69  \\ 
    $6720\times 6720$&	    1.00&1.00&0.99&  0.90&  0.85&  0.86&  0.83&  0.79  \\ 
    $13440\times 13440$&	1.00&1.00&0.99&  0.90&  0.90&  0.90&  0.88&  0.85  \\ 
    $26880\times 26880$&	1.00    &---	    &---	 &---	&---
                                                     &---	&---  & 0.89\\ 
  \end{tabular}
\end{table}
\begin{figure}[H]
  \centering
  \caption{Efficiency του προγράμματος}
  \includegraphics[width=\textwidth]{mpi_efficiency_graph}\label{fig:mpi_efficiency_graph}
\end{figure}
\subsubsection{Αποτελέσματα \texttt{mpiP}}
Ενδεικτικά, παρατίθενται κάποια παραδείγματα από το profiling που
έγινε με mpiP.
\begin{lstlisting}
---------------------------------------------------------------------------
@--- Callsite Time statistics (all, milliseconds): 848 --------------------
---------------------------------------------------------------------------
Name              Site Rank  Count      Max     Mean      Min   App%   MPI%

Bcast               65    1     50     69.5     1.91   0.0369   0.67  29.83
Bcast               65    *     50     69.5     1.91   0.0369   0.04   1.76

Reduce             429    6     50       38    0.778   0.0143   0.27  14.06
Reduce             429    *     50       38    0.778   0.0143   0.02   0.72

Waitall            123    2     25      127     6.39     1.01   1.12  49.33
Waitall            123    *     25      127     6.39     1.01   0.07  2.96

@--- Aggregate Time (top twenty, descending, milliseconds) ----------------
---------------------------------------------------------------------------
Call                 Site       Time    App%    MPI%      Count    COV
Waitall               545        234    0.10    4.34         25   0.00
Waitall               334        234    0.10    4.33         25   0.00
Waitall               228        229    0.10    4.24         25   0.00
Waitall               757        216    0.10    4.00         25   0.00
Waitall               282        214    0.09    3.97         25   0.00
Waitall               492        204    0.09    3.77         25   0.00
Waitall               705        198    0.09    3.68         25   0.00
Reduce                  5        193    0.08    3.58         50   0.00
Waitall               175        187    0.08    3.46         25   0.00
Waitall               652        172    0.08    3.18         25   0.00
\end{lstlisting}

\subsubsection{Σχόλια}
Παρατηρούμε από τα αποτελέσματα παραπάνω, ότι οι επιδόσεις του
παράλληλου προγράμματος με χρήση MPI είναι πολύ ικανοποιητικές. Η
απόδοση στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι πολύ κοντά στην τιμή
1.00, εκτός από πολύ λίγες εξαιρέσεις για τις οποίες αναμένεται χαμηλή
απόδοση.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές είναι οι περιπτώσεις που ο αριθμός διεργασιών
είναι μεγάλος, ενώ το μέγεθος του προβλήματος μικρό, με αποτέλεσμα το
overhead εκκίνησης του μεγάλου αυτού αριθμού διεργασιών να
αντισταθμίζει τα οφέλη της παραλληλοποίησης.

Παρατηρείται πως, για σταθερό αριθμό διεργασιών, παρατηρείται αύξηση
της αποδοτικότητας όσο το μέγεθος του προβλήματος μεγαλώνει, κάτι που
δικαιολογείται και από την προηγούμενη παρατήρηση.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του mpiP, παρατηρήσαμε ότι οι μεγαλύτερες
καθυστερήσεις εμφανίζονται, όπως αναμένεται, κατά το Bcast και
Reduce, αλλά και στα Waitall, που αναμένουν την μετάδοση/λήψη
δεδομένων. Ενδεχομένως να υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης στη
δομή του κώδικα.
% \subsubsection{Δείκτες POP}
% Παρακάτω παρουσιάζονται οι υπολογισμένοι δείκτες POP για μέγεθος
% προβλήματος $2^{30}$ (Πίνακας~\ref{table:mpi-pop} και Εικόνα~\ref{fig:graph_mpi_pop}).
% \begin{table}[H]
%   \caption{Δείκτες POP MPIP για την εκτέλεση αλγορίθμου τραπεζίων σε
%   πρόβλημα μεγέθους $2^{30}$ (καθαρό MPI)}\label{table:mpi-pop}
%   \begin{tabular}{ccccccccc}
%     \toprule
%     \textbf{Διεργασίες}&1&2&4&8&16&32&64&80\\
%     \midrule
%     \textbf{Load Balance}&100.00&99.90&99.75&99.62&99.13&90.16&95.67&94.11\\
%     \midrule
%     \textbf{Comm. Eff.}  &100.00&99.98&99.55&97.98&90.30&79.69&61.96&44.70\\
%     \midrule
%     \textbf{Parall. Eff.}&100.00&99.88&95.30&97.61&89.52&71.85&59.27&42.06\\
%     \bottomrule
%   \end{tabular}
% \end{table}

% \begin{figure}[H]
%   \caption{Εξάρτηση speedup από το πλήθος των διεργασιών και το
%   μέγεθος του προβλήματος (καθαρό MPI)}
%   \includegraphics[width=\textwidth]{graph_mpi_speedup}\label{fig:graph_mpi_speedup}
% \end{figure}

% \begin{table}[H]
%   \caption{Αποδοτικότητα που επιτέυχθηκε --- MPI}\label{table:mpi-efficiency-col}
%   \centering
%   \begin{tabular}{ c c c c c c c c >{\color{red}}c}
%     \toprule
%     \multicolumn{9}{c}{\textbf{Αποδοτικότητα}}\\
%     $\rfrac{Trapezoids}{Processes}$ & 1 & 2 & 4 & 8 & 16 & 32 & 64 & 80 \\    \midrule
%     $2^{24}$ & 1.00 & 0.99 & 0.77 & 0.43 & 0.40 & 0.11 & 0.04&0.05\\ \midrule
%     $2^{26}$ & 1.00 & 1.00 & 0.92 & 0.86 & 0.70 & 0.50 & 0.54&0.59\\ \midrule
%     $2^{28}$ & 1.00 & 1.00 & 0.98 & 0.99 & 0.92 & 0.62 & 0.44&0.36\\ \midrule
%     $2^{30}$ & 1.00 & 1.00 & 0.99 & 1.00 & 0.99 & 0.84 & 0.70&0.75 \\
%     \bottomrule
%   \end{tabular}
% \end{table}

% \begin{lstlisting}
%                                                        Req'd  Req'd   Elap
% Job ID     Username Queue    Jobname    SessID NDS TSK Memory Time  S Time
% ---------- -------- -------- ---------- ------ --- --- ------ ----- - -----
% 15268.argo argo256  N10C80   mpi_job_p* 10384*   1   1    --  00:01 F 00:00
% 15269.argo argo256  N10C80   mpi_job_p* 568199   1   2    --  00:01 F 00:00
% 15270.argo argo256  N10C80   mpi_job_p* 10384*   1   4    --  00:01 F 00:00
% 15271.argo argo256  N10C80   mpi_job_p* 10385*   1   8    --  00:01 F 00:00
% 15272.argo argo256  N10C80   mpi_job_p* 10386*   2  16    --  00:01 F 00:00
% 15273.argo argo256  N10C80   mpi_job_p* 10386*   4  32    --  00:01 F 00:00
% 15274.argo argo256  N10C80   mpi_job_p* 10387*   8  64    --  00:01 F 00:00
% 15275.argo argo256  N10C80   mpi_job_p* 10388*  10  80    --  00:01 F 00:00
% \end{lstlisting}


