---
modified: 2023-03-27T02:07:02.932Z
title: 356) Koleksiyonlar Nelerdir? Diziler Varken Neden Koleksiyon Yapıları
  İnşa Edilmiştir?
---

***
# 356) Koleksiyonlar Nelerdir? Diziler Varken Neden Koleksiyon Yapıları İnşa Edilmiştir?
- Dizilerin daha gelişmiş yapılamasıdır.

- Dizilerle aynı amaca hizmet ederler. Dizilerdeki amaç birden fazla veriyi tek bir dizi içerisinde tutup yönetebilmek orada işleyebilmek. Koleksiyonda aynı işlemi yapar.

- Dizilerle koleksiyonların amacı aynı. Birden fazla veriyi yönetmek amma velakin dizilerde sınırlılıklarımız vardı işte bu sınırlılıklarımızı ortadan kaldırabilmek için koleksiyonlar üretilmiştir diyebiliriz. Dizilerdeki sınırlılıklar koleksiyonlarda yoktur.

- Koleksiyonlar bizzat OOP'nin bizlere kazandırdığı belirli yapılardır. Bunlar kendileri arka planda belirli algoritmalarla çalışırlar.

- Dizilerde tanımlama yaparken eleman sayısını bildirmek zorunluydu sen bir dizi tanımlayacaksın bir veri kümesi oluşturacaksın ama oluşturacağın veri kümesinin içinde kaç tane verinin olacağını önceden bilmek zorundaydın. Bu bir dibine kadar handikaptır.
    * Örneğin bir satış sitesi yaptığını düşünürsen eğer günlük ne kadar satış yapacağını önceden bilemeyeceğinden dolayı yapacağın bütün satışları karşılayacağın dizinin kaç elemanlı olacağını bilmen gerekiyor. Normalde benim bir sepetim olmalı içerisine veri attıkça bu sepetin kendisi büyümeli. 
    * Dizi diyor ki kardeşim kaç elemanlı bir dizi tanımlaman gerektiğini bana söylemen lazım. Ne fazlası olur ne eksiği olur.

1. Koleksiyonlarda dizilerdeki eleman sayısını bildirme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

- Diziler tanımlandığında kullansakta kullanmasakta bellekte belirtilen eleman sayısı kadar alan tahsisinde bulunur.
    * Sen gittin 1000 elemanlık bir dizi tanımladın ama elinde 3 tane veri var. RAM'inde 1000 elemanlık 1000 alanlık tahsis gerçekleştirildi 3 tanesini kullanıyorsan yapacak bişey yok. 
    * Dizilerde performans kaybı da söz konusu olabilmekte. Dizileri sen eğer doğru bir şekilde kullanıyorsan eğer inanılmaz çok hızlı bir şekilde çalışma yapabilirsin ama ne yazık ki çok iyi kullanma derdinde olmadığımızdan dolayı performans kaybına sebep oluyor maliyetli oluyor. Sen 3 tane veri için 1000 alan ayırıyorsun o 1000 alanlık yapılan tahsis 3 tane de kullansan 1000 tane de kullansan yine 1000 alanlık olarak gösteriliyor.

2. Koleksiyonlarda ne kadar veri eklersen o kadar alan tahsisinde bulunulacağından dolayı bu sınırlılıkta buradaki maliyette düşürülecek ve tercih edilecektir.

- Senin tanımlamış olduğun bir dizi 10 elemanlıysa eline 15 elemanlık veri geldi diyelim napacan 5 tanesini gözden çıkaracan. Ya da gidip kaynak kodunu değiştireceksin Runtime'da ilgili çalışmayı yapamayacağından dolayı derleme sürecinde kodunu yeniden derleyip o şekilde 15 tane veri alabilecek şekile getirmen lazım vs. Ya ona göre kod geliştirmen lazım. Ya da diziyi kullanıyorsan o şekilde bir sınırlılığa denk geleceksin. Koleksiyonlar diyor ki kardeşim benim sınırlılığım yok. Sen bir sepet düşün sepete veriyi ekledikçe bir tane veri ekledin artık bunun kapasitesi 1 olsun 2.yi mi ekledin 2 oldu 3.'yümü ekledin 3 oldu öyle düşünebilirsiniz. Normalde `ArrayList` koleksiyonu 2 katı olarak arttırır. İlk olarak 2 daha sonra 4 daha sonra 8 2^n olarak kapasiteyi arttırır. Veri ekledikçe kapasitesi artar bu yüzden daha az maliyetlidir.

- Koleksiyonlar dizilerdeki bu sınırlılıkları ortadan kaldırmak için geliştirilmiş yapılardır.

- Biz yazılımcıları asıl amacı dili öğrenmek dili kullanmak belirli verileri doğru bir şekilde işleyebilmek çıktılar verebilmek vs ama bunu yaparken elimizdeki kaynakları düşünmek zorundayız. Elimizdeki kaynaklar bir kere ne kadar az tüketiliyorsa o kadar fazla işlem yapma şansın var. Yaptığım işi ne kadar esnek ne kadar doğrucu ne kadar runtime'da yapabilir haldeyim. 

- Dizilerde Runtime'da 10 elemanlık diziyi 15'e çıkaramıyorsun ama koleksiyonlarda yapabiliyorsun bunu hani bunu da düşünmek lazım. Bu tarz faktörleri düşündüğümüzde koleksiyonların dizilere nazaran kodsal açıdan bize daha az iş çıkardığını söyleyebiliyoruz. 

- Esasında diziler koleksiyon yapılarına nazaran az maliyetlidir. Çünkü daha hızlı çalışırlar. Programlama dilinin dahilinde olduklarından dolayı. Ama koleksiyonlarda biz developerler açısından gelişim süreçlerine olan katkılarından dolayı oradaki maliyeti dengeliyorlar. Yani dizilere nazaran olan belki bir tık yavaşlık söz konusu olabilir ama belki bu yavaşlığı getirdikleri efektif çalışmayla amorti edebiliyorlar.

- Diziler hiçbir zaman çöp değildir her daim kullanacağız her daim ihtiyacımız olacak. Hızlı çalışmalarda ya da belirli operasyonlarda diziler olmazsa olmazımız. Başımızın tacı yani. Sen kod yazarken yeni birşey öğreniyorsan eskisini çöpe at diye bir mantık yoktur. Yeni birşey geliyorsa bişeyin yerine gelmiyor zaten o şey değiştirilir kaldırılır onunla ilgili bir yayın yapılır. Diziler vardır her daim olacaktır. Diziler yeri geldi mi kullanılacaktır. Ama koleksiyonlarda vardır.

- Yapısal olarak var olan birşeyi öğrenmek bir kere bir yazılımcının borcudur.

<img src="1.png" width="auto">

***
# 357) ArrayList Koleksiyonu
- Esasında bizim onlarca koleksiyonumuz var. Bu koleksiyonlar arasından ilkidir. 

- Dizilerdeki sınırlılıklardan kurtulmak için koleksiyonlar oluşturuyoruz ya bu ilk oluşturulan koleksiyon olarak düşünebilirsiniz. Haliyle kendine göre sınırlılıkları da olacak. Yani bir acemilik süreci olarak düşünebilirsiniz. Bu sınırlılıklardan dolayı başka koleksiyonlarında çıkışına sebep olacak bir koleksiyon hani evrimsel açıdan geçiş süreci olarak düşünebiliriz.

- `ArrayList` dediğimiz koleksiyon dizilerdeki sınırlılıkları tam olarak %100 kaldıran onları atan bir koleksiyondur. Verisel çalışmalarda kullanıyoruz. Yani diğer koleksiyonlardan ve dizilerden bu amaçla hiçbir farkı yok. Sadece koleksiyonların ilkidir diyebiliriz.

- Koleksiyonlara geçişlerde ilk ara geçiş örneği olarak ele alacağımız koleksiyondur.

***
# 358) ArrayList Koleksiyonu Tanımlama
- Dizi tanımlarken öncelikle türünü bildiriyorduk ardından index'er ile tanımlama yapıyorduk.  Sonrasında da kaç elemanla çalışacaksak bildiriyorduk.

- Yani eleman sayısı eksik olduğunda fazlasını yazamıyoruz. Fazla olduğunda eksiğini yazabiliyoruz belki ama bellekte bu sefer fazla alan tahsisinde bulunuyor.

- Koleksiyonlar `System.Collections` namespace'i altında toplanmıştır. Bunlar esasında özünde bir sınıftır.

- `ArrayList _yaslar = new ArrayList();` Nesne oluşturma operasyonudur.

- `ArrayList _yaslar = new ArrayList();`
- `int[] yaslar = new int[17];`
    * Burada yaşlar isminde iki tane birden fazla veriyi tutabilecek küme/kaynak oluşturmuş oldum. Bu kaynağın birisi dizi diğeri koleksiyon.
    * Dizilerde başlangıçta kaç tane eleman tutacağını kaç eleman üzerinde işlem yapacağını bildirmen gerekir. Koleksiyonda herhangi bir başlangıç değeri tanımlamana gerek yok. İstediğin kadar veri atayabilirsin.

- `ArrayList` koleksiyonlar arasındaki en ilkelidir diyebiliriz.

```C#
#ArrayList
#ArrayList Koleksiyonu Tanımlama
int[] yaslar = new int[17];
//Diziler tanımlanırken kaç eleman tutacakları bildirilmek zorundadır.
ArrayList _yaslar = new ArrayList();
```

***
# 359) ArrayList Tanımlanmış Koleksiyona Değer Atama
- `ArrayList` yapılanması yani koleksiyon yapılanması dizilerdeki değer atama operasyonlarına da dokunuyor ve buradaki hantallığı daha da dinamik hale getiriyor.

- `yaslar[5]` 0'dan 4.index'e kadar olan aralık hala default değerler için duruyor. Ben direkt diğerlerini atladım 5. index'e değerini koyuyorum. 
    * Böyle bir çalışmada hem atladığımız alanlar oluyor. Hemde biz bir değer atayabilmek için dizilerde illaki boş alanı index'erla bildirmek zorunda kalıyoruz. yani ben n elemanlı bir dizinin içerisinde hangi elemanların boş olduğunu bir şekilde ya zihnen ya da kodların üzerinde ya da not alarak takip etmeliyim.
    * Sen dizilerde hangi elemana değer atayacağını düşünürken koleksiyonlar diyor ki sana sen değer atarken hangi index'e bu değeri vereceğinle ilgilenmene gerek yok. Sen direkt değeri bana ver ben direkt sıralı bir şekilde arkada bunları indexleyecem zaten diyor. Haliyle koleksiyonlarda değer atama işlemlerinde ki sınırlılıklarda ortadan kaldırılıyor. Koleksiyona veriyorsun değerini o uygun yere direkt yerleştiriyor. Sen buradaki index'le bilmemneyle ilgilenmek zorunda kalmıyorsun.

- `_yaslar.Add(123);` Bu kendi içindeki bir sonraki index'e yerleştirme yapıyor.
    * Örneğin senin koleksiyonun içerisinde 35 tane veri vardır. Vermiş olduğun bir sonraki değer 36'ya yani 35. index'e atanır. Ama dizilerde böyle değildir. Dizilerde 50'lik bir dizinin içerisinde 35 tane veri dağınık bir şekilde yerleştirilebilir. Dolayısıyla yönetimi de zordur değer ataması da zordur.

- Koleksiyonlarda dizilerdeki olduğu gibi zahmetli bir değer atama operasyonu yapılmıyor bunu fonksiyonel bir şekilde hallettmekteyiz. Tüm koleksiyonlarda `Add` fonksiyonu kullanılmamakta ama birçoğunda `Add` fonksiyonu ile atama yapıyoruz.

```C#
#ArrayList
#Tanımlanmış Koleksiyona Değer Atama
int[] yaslar = new int[17];

ArrayList _yaslar = new ArrayList();

yaslar[5] = 123;

_yaslar.Add(123);
```

***
# 360) ArrayList Tanımlanmış Koleksiyondan Değer Okuma
- Burada değer okumayı ele alırken dizilerdekinden bir fark olmadığını göreceğiz. Dizilerle koleksiyonların tek benzer noktası budur. Yani dizilerde koleksiyonlarda farketmeksizin ikisi de aynı şekilde değer okunabilmektedir. Direkt indexer üzerinden değer okumamız gerekecektir.

- indexer operatörünü(`[]`) çağırdığın zaman indexer diyorki kardeşim ben sana ilgili index üzerinden vermiş olduğun index'e karşılık değeri sana döndürürüm diyor.

- index dediğimiz yapı koleksiyonlarda da vardır. Dizilerde birden fazla veri söz konusu olduğundan dolayı sistem/mimari/dil tarafından her bir elemana otomatik index dediğimiz numaralar atanıyordu. Aynı yapılanma aynı amaca hizmet eden yapılanma sadece daha gelişmişi daha konforlusu olan koleksiyonlarda da indexer olacaktır index olacaktır. Nihayetinde ona koymuş olduğumuz değerler arka planda index numarasıyla işaretlenecek ve biz bu index numaraları üzerinden belirli operasyonlar gerçekleştirebileceğiz. İşte biz bunu index dediğimiz değeri dizilerde sürekli kullanırken değer atarken değer alırken başka bir işlem yaparken sürekli kullanıyoruz. Ama koleksiyonlarda sadece koleksiyonun değerini alırken işte o zaman kullanabiliyoruz. Öbür türlü index'le falan çok fazla işimiz yok.

```C#
#ArrayList
int[] yaslar = new int[17];

ArrayList _yaslar = new ArrayList();

#Tanımlanmış Koleksiyondan Değer Okuma
for (int i = 0; i < 17; i++)
{
    yaslar[i] = i + 10;
    _yaslar.Add(i + 10);
}

//Diziler
System.Console.WriteLine(yaslar[5]);

//Koleksiyonlar
System.Console.WriteLine(_yaslar[5]);
```

***
# 361) ArrayList Boxing - Unboxing Durumlarından Dolayı Sınırlılıklar
- Dizilerdeki sınırlılıkları kaldırmak için üretilmiş ilk koleksiyondur. İlk koleksiyon olduğundan dolayı kendine has belirli sınırlılıklarla üretilmiştir. Yani biraz acemiliğe denk gelmiştir.

- Diziyi oluştururken içerisine hangi türden veri alacağını bildiriyorduk. Ama `ArrayList` oluştururken böyle bir bildirimde bulunmayız. `ArrayList` `object` olarak veriyi alır. Şimdi bir `object` türe herhangi bir türdeki değeri verdiğimizde Boxing işlemi yaparız. Benzer mantıkla `object` olan bir değeri ben kendi türünde elde etmek istiyorsam Unboxing yapmam gerekiyor. 

- Eğer ki biz hangi türden olursa olsun birden fazla veriyi `ArrayList`te tutuyorsak bu verileri kendi türlerinde elde etmek istiyorsak Unboxing işlemine tabi tutmamız gerekecektir. Çünkü `ArrayList`e vermiş olduğumuz değerler otomatik Boxing işlemine tabi tutuluyor.

- `ArrayList`e `Add` fonksiyonuyla bir değer vermek istediğimde burada `object` olarak aldığından dolayı zaten buradaki değer özünde farklı bir değer de olsa arka planda `object`e dönüştürülüyor. Yani Heap'te tutuluyor.

- `ArrayList`, verilen datayı boxing işlemine tabi tutar bu bir maliyettir. Ama esas maliyet şudur ki ben bu veriler üzerinde işlem yapacaksam işim gücüm yok birde bunları Unboxing yapmak zorundayım cast etmek zorundayım. Maliyet burada hem fazladan iş yapmış oluyoruz hem de kod maliyeti de ortaya çıkmış oluyor. Fazladan kod açısından da işlem yapmış oluyoruz.

- `ArrayList` içerisindeki herhangi bir veriyi talep ettiğimizde o veri `object` olarak gelecektir. Dolayısıyla kendi türünde işlem yapabilmek için unboxing işlemine tabi tutmamız gerekir.

- Elinde bir koleksiyon var ben bu koleksiyon içerisine veriyi koyduğumda eğer ki kendi türünde koyamıyorsam ve bu koleksiyonun içerisinden veriyi çektiğimde kendi öz türünde veriyi çekemiyorsam bu bizim için bir maliyet olacaktır. Dolayısıyla `ArrayList` kendisi her ne kadar dizilere nazaran daha gelişmiş bir yapılanma olsa dahi bu maliyeti bizlere yaşatan buna bir şekilde çözüm getirmemizi gerektiren bir koleksiyondur.

- Şimdi sen operasyon yaparken dizi içerisindeki bütün değerlerin üzerinde işlem yaparken herhangi bir dönüşüm yapmana gerek yok. Burada dizi bir tık daha öne çıkmış oluyor. Ama `ArrayList`te çalışıyorsanız `ArrayList` boxing yaptığından dolayı kendi türünde işlem yapacaksanız bunu Unboxing yapıp o şekilde operasyona tabi tutmanız lazım. Koleksiyonlardan `ArrayList`in diziye karşı bir adım geride olduğu tek konu bu diyebiliriz. Bunu da şu şekilde aşarız diğer koleksiyon yapılarımız var bu koleksiyonlarda Generic yapılanmalar söz konusu olacak işte Generic koleksiyon dediğimiz yapılanmalar kendi içerisinde hangi türleri alabildiğini bileceğinden dolayı herhangi bir dönüşüme boxing'e unboxing'e gerek duymaksızın işlem yapmamıza yarayacaktır.

- `ArrayList` koleksiyonlarının getirmiş olduğu sınırlılıklar ileride Generic dediğimiz koleksiyonlar sayesinde aşılacağından dolayı şöyle düşünebilirsiniz Generic koleksiyonlar daha gelişmiş koleksiyonlar sanki buradaki sınırlılıktan dolayı oluşturulmuştur diye düşünmenizde herhangi bir zarar yok.

- Koleksiyonlarda eleman sayısını öğrenebilmek için `Count` property'sini kullanırız. Dizi de çalışıyorsak eğer `Length` eleman sayısını verir.

- `as` operatörünü kullanabilmeniz için ilgili dönüşüm yapılacak hedef türün nullable/referans türlü olması gerekir.

- `ArrayList`in generic hali `List` koleksiyonlar zaten bu işlem için yani boxing - unboxing meselesinden dolayı üretilmiştir. `ArrayList` ile birebir fıtraten aynıdır sadece generic halidir. Yani özel genelleştirilmiş hali herhangi bir türü veriyorsun o türe özel bir tek içerisine veri alıyor.

- `ArrayList` her ne kadar dizilerdeki sınırlılıkları kaldıran bir fonksiyon olsa da kendine has belirli sınırlılıkları mevcuttur işte bu sınırlılıkları ortadan kaldırabilmek için generic koleksiyonlar çıkmıştır bunların çıkış sebebi bu ve bunun gibi sebeplere dayalıdır.

```C#
#ArrayList
#ArrayList Kullanırken Boxing - Unboxing Durumları
ArrayList _yaslar = new ArrayList();
for (int i = 0; i < 17; i++)
{
    _yaslar.Add(i);
}

//`ArrayList`, verilen datayı boxing işlemine tabi tutar. 
//`ArrayList` içerisindeki herhangi bir veriyi talep ettiğimizde o veri `object` olarak gelecektir. Dolayısıyla kendi türünde işlem yapabilmek için unboxing işlemine tabi tutmamız gerekir.

int toplam = 0;
for (int i = 0; i < _yaslar.Count; i++)
{
    toplam += (int)_yaslar[i];
}
```

***
# 362) ArrayList Collection Initializers(Koleksiyon İlklendirici)
- Dizilerde nasıl ki tanımlama varyasyonları mevcuttu `ArrayList`te de bir başka varyasyon mevcut. Esasında biz bu varyasyona Collection Initializers diyeceğiz.

- `ArrayList`lere istediğimiz tipte değer atayabiliriz. Çünkü `object` türü tüm değerleri karşılayabilir.

- Dizilere değer atarken dizinin türü neyse o türde bir değer vermen gerekiyordu. Ama gel gör ki `ArrayList` `object` türde temelde çalıştığından dolayı `object`in karşılayabildiği bütün türleri verebilirsin.

- `ArrayList`in içine verilen birden fazla farklı türdeki değerlerin üzerinde çalışırken bu değerlerin hangi türde olduğunu kontrol edip ona göre operasyonlara tabi tutmanız gerekecektir. 

```C#
#ArrayList
#ArrayList Collection Initializers(Koleksiyon İlklendirici) İle Değer Ekleme

ArrayList arrayList = new ArrayList() 
{ 
    "Ahmet",
    123,
    'a',
    true 
};
```