---
title: "Haven en Infra as Code: samen naar een Digitale Standaard voor de
  Publieke Sector"
draft: false
date: 2024-12-31T13:58:00+01:00
thumbnail: /uploads/wereldstekkers.png
description: "Het Haven-project werkt al geruime tijd aan een digitale
  infrastructuur die de Nederlandse publieke sector toekomstbestendig moet
  maken. Nu Digilab de Haven-standaard heeft omarmd, is het nieuwe project
  ‘Infra as Code’ van start gegaan. Dit project, samen met Digilab, richt zich
  op het ontwikkelen van een flexibele standaard waarmee publieke organisaties
  applicaties veilig en efficiënt kunnen hosten, ongeacht het onderliggende
  systeem. Digilab fungeert als proeftuin waarin de standaarden worden getest en
  verbeterd, met bijdragen vanuit de markt en overheid. Deze aanpak biedt niet
  alleen technische voordelen, maar opent ook de deur naar nieuwe vormen van
  samenwerking in de publieke sector. "
tags:
  - Nieuws
---
Centraal in het project staat de Haven-standaard, die de verscheidenheid aan ICT-oplossingen binnen de publieke sector moet verenigen. Jacco, projectleider, vergelijkt Haven met een ‘wereldstekker’: “We ontwikkelen een oplossing waarmee applicaties ongeacht het platform blijven werken – of dat nu Amazon, Microsoft of iets anders is. Zo maken we de publieke sector digitaal zelfredzaam.” Door deze flexibiliteit kunnen diensten zich naadloos verplaatsen tussen cloud-platformen, wat de digitale autonomie van Nederlandse data versterkt. 

Digilab speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en validatie van de Haven-standaard. Het lab biedt een open-source omgeving waarin ideeën en oplossingen direct getest worden en aangepast kunnen worden met input van marktpartijen. “Het mooie van Digilab is dat het een plek biedt waar we niet blijven praten of plannen maken, maar dingen echt in de praktijk kunnen brengen,” zegt Jacco. “Hierdoor krijgt iedereen, van marktpartijen tot de overheid zelf, de kans om actief bij te dragen aan een digitale gemeenschapsbasis die werkt.” Deze praktijkgerichte aanpak voorkomt dat standaarden alleen op papier blijven en stimuleert een voortdurende samenwerking tussen publieke en private sectoren. 

Infra as Code bouwt voort op de Haven-standaard door een uniforme ondergrond te creëren voor cloud-agnostische diensten binnen de publieke sector. Deze aanpak ondersteunt publieke organisaties in hun digitale transitie en verhoogt hun innovatieve slagkracht. Jacco benadrukt dat deze projecten vragen om regie vanuit de overheid, die de standaard verder moet helpen vormgeven. Samenwerken op een solide digitale basis brengt de publieke sector als collectief dichter bij een duurzame, toekomstgerichte ICT-infrastructuur. 

Wil je meer weten over onze projecten of heb jij een interessant project die je wilt delen? Neem dan contact met ons op: https://digilab.overheid.nl/contact/
