---
title: "FSC policy builder"
draft: false
date: 2024-06-07T06:02:06.898Z
thumbnail: /uploads/fsc-policy-builder.png
description: Overheidsorganisaties delen regelmatig gegevens met andere (overheids)organisaties. Vaak is het wenselijk om deze gegevensuitwisseling te beperken door bepaalde regels, zogenaamde policies. Digilab heeft een tool ontwikkeld om het maken en beheren van zulke policies eenvoudiger te maken.
---

Overheidsorganisaties delen regelmatig gegevens met andere (overheids)organisaties. [FSC](https://nlx.io/) is een standaard voor veilige digitale gegevensuitwisseling, ontwikkeld door de overheid. Vaak is het echter wenselijk om deze gegevensuitwisseling te beperken door bepaalde regels, zogenaamde policies. Digilab heeft een tool ontwikkeld om het maken en beheren van zulke policies eenvoudiger te maken.

FSC zorgt voor de *autorisatie* van de vragende partij: een verzoek wordt wel of niet doorgelaten. Daarnaast is er vaak sprake van *authenticatie*: de vragende gebruiker of partij wordt gecontroleerd op bevoegdheden om de data te mogen inzien.


## Soorten authenticatie

Voor het authenticeren van een gebruiker of partij zijn de volgende modellen gebruikelijk:

- **RBAC:** Role-Based Access Control. Voorbeeld: gebruikers met de rol 'admin' mogen bepaalde gegevens inzien, andere gebruikers niet.
- **ABAC:** Attribute-Based Access Control. Voorbeeld: een arts kan de patiëntendossiers inzien van patiënten die aan hem/haar zijn toegewezen.
- **PBAC:** Policy-Based Access Control. Voorbeeld: managers van een organisatie kunnen financiële rapportages inzien, maar alleen tijdens kantooruren op werkdagen.

Van deze modellen is de laatste (PBAC) het meest uitgebreid en flexibel. FSC heeft een extensie waarmee ingaande of uitgaande verzoeken kunnen worden getoetst aan policies. Dit gebeurt door Open Policy Agent.


## Open Policy Agent

Open Policy Agent (OPA) is een systeem dat verzoeken tot toegang van data kan toetsen aan policies. OPA gebruikt daarvoor de programmeertaal Rego, waarin policies kunnen worden gedefinieerd.

Een voorbeeld van zo'n policy is:

```rego
package rego

import rego.v1

default allow := false

allow if {
	input.method == "GET"
	regex.match(`^/dossiers/(.*)$`, input.path)

	data.users[input.requestHeaders["X-User-Id"]].role == "doctor"
}
```

Het schrijven van zulke policies vereist enige kennis van de programmeertaal Rego. Rego-policies kunnen relatief gecompliceerd worden. Om dit te vereenvoudigen, heeft Digilab een policy builder ontwikkeld. Dit is een low-code/no-code tool waarmee iedereen gemakkelijk policies kan schrijven. De tool is specifiek gericht op het maken van FSC policies.

De FSC policy builder is te vinden op [fsc-policy-builder.apps.digilab.network](https://fsc-policy-builder.apps.digilab.network/).

Met de tool kunnen relatief eenvoudig policies worden geschreven. Die kunnen vervolgens worden geëxporteerd en geïmporteerd.

De FSC policy builder maakt onderscheid tussen routes, policies en data:
- **Routes** zijn paden (delen van URLs) waarop requests binnenkomen, bijvoorbeeld `/api/v1/books` voor een website van een boekenwinkel.
- **Policies** bevatten regels over of binnenkomende requests wel of niet goedgekeurd moeten worden.
- **Data** bevat data waar in policies naar verwezen wordt, bijvoorbeeld een lijst van gebruikers met bijbehorende rechten.

Een voorbeeld een vergelijkbare policy als de bovenstaande is te zien in de volgende screenshot:

![Een voorbeeld een vergelijkbare policy](policies.png)

(Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de service die het verzoek doet de goede `X-User-Id` request header meegeeft, dus dat de eindgebruiker niet zelf het request kan aanpassen.)

Een voorbeeld van bijbehorende data is te zien in de volgende screenshot:

![Een voorbeeld van bijbehorende data](data.png)

Het voordeel van de splitsing tussen policies en data is dat de data kan worden gewijzigd zonder dat de policies zelf hoeven te worden aangepast. Bijvoorbeeld kan een gebruiker andere rechten of eigenschappen krijgen, zonder dat de policies daarvoor hoeven te worden aangepast.

De policies kunnen eventueel worden getoetst aan verschillende invoer met behulp van een zogenaamde *playground* die onderdeel is van de policy builder.


## Policies implementeren

Wanneer een policy is aangemaakt, wat is dan de vervolgstap om deze te implementeren?

Wanneer met behulp van de policy builder een policy is aangemaakt, kan deze worden geëxporteerd als Rego-bestand. De werknemer of partij die FSC heeft opgezet kan vervolgens [Open Policy Agent activeren](https://docs.nlx.io/nlx-in-production/setup-authorization/), waarna de policy kan worden ingesteld.


## Beperkingen

De FSC policy builder heeft verschillende limitaties:
- De tool is bedoeld om op weg te helpen en minder geschikt voor uitgebreide policies. Rego is een programmeertaal met uitgebreide mogelijkheden, die lastig allemaal te vatten zijn in een low-code tool.
- De tool is beperkt tot Rego/OPA. Er zijn andere systemen voor PBAC-authenticatie. Mogelijk wordt de tool in de toekomst uitgebreid om meer systemen te ondersteunen.
