\Chapter{Projekt}
Do uzyskania połączenia za pomocą hole punching'u (\ref{section:hole_punching}) niezbędny będzie zewnętrzny kanał komunikacyjny do wymiany informacji odnośnie mapowań oraz stanu przebiegu parowania. Zostanie to zrealizowane jako dobrze znany serwer parujący, nie uczestniczący w wymianie danych sterujących kursorem. Serwer dobrze znany to serwer z którym komunikacja nie wymaga konfiguracji aplikacji. Serwer parujący nie będzie obsługiwał trwałej rejestracji, będzie jedynie przekaźnikiem. 

Parowanie urządzeń będzie nietrwałe i będzie trwać aż do zerwania połączenia. Nie będzie możliwości szybszego połączenia się z urządzeniami z którymi połączenie zostało zawarte w przeszłości.

Połączenia w przypadku obu urządzeń znajdujących się w tej samej sieci lokalnej będą realizowane bez angażowania dobrze znanego serwera parującego.

Urządzenie desktopowe przekaże dane parujące urządzeniu Android za pomocą wygenerowanego kodu QR, wyświetlonego w oknie aplikacji. 

Stawiając na własną implementację niektórych mechanizmów realizowanych przez protokół STUN, potrzebny będzie również dobrze znany serwer echo. Implementacja zostanie przystosowana do jednej instancji serwera echo ze względu na ograniczenia w dostępnych zasobach. 

Ze względu na ograniczenia wymienione w \ref{subsection:tcp_java}, użyty zostanie protokół warstwy transportowej UDP.

\section{Wymagania funkcjonalne i niefunkcjonalne system}
Poniżej wyspecyfikowane zostały wymagania wobec systemu rozróżnione na wymagania funkcjonalne wobec aplikacji mobilnej i desktopowej oraz na wymagania niefunkcjonalne.

\subsection{Wymagania funkcjonalne aplikacji mobilnej}
\begin{itemize}
    \item Wyświetlenie i ewentualne skopiowanie adresu z którego można pobrać aplikację desktopową.
    \item Kontrolowanie kursora poprzez sparowanie z instancją aplikacji desktopowej.
\end{itemize}

\subsection{Wymagania funkcjonalne aplikacji desktopowej}
\begin{itemize}
    \item Odświeżenie kodu QR zawierającego informacje parujące.
    \item Zerwanie połączeń ze sparowanymi instancjami aplikacji mobilnej.
\end{itemize}

\subsection{Wymagania niefunkcjonalne}
\begin{itemize}
    \item Działanie aplikacji mobilnej na platformach Android wersji wyższej lub równej 7.
    \item Cały system możliwy do uruchomienia w środowisku uruchomieniowym Java (JVM).
    \item Wykorzystanie środowiska i języka Java w wersji 11, z użyciem JRE w implementacji OpenJDK i AdoptOpenJDK.
    \item Aplikacja desktopowa oraz moduły używane przez obie aplikacje zostaną zbudowane korzystając z narzędzia Maven.
    \item Jako reverse-proxy dla serwera parującego użyty zostanie nginx.
\end{itemize}

\section{Przypadki użycia}
Projektowany system składa się z małej ilości prostych przypadków użycia, jednak zostaną one wyspecyfikowane.

\subsection{Przypadki użycia aplikacji mobilnej}

\noindent
\begin{minipage}{\textwidth}
\noindent
\textbf{Nazwa}: Wyświetlenie i ewentualne skopiowanie adresu z którego można pobrać aplikację desktopową. \\
\textbf{Aktor}: Użytkownik aplikacji mobilnej \\
\textbf{Warunki początkowe}: Widoczny jest główny panel aplikacji \\
\textbf{Warunki końcowe}: Wyświetlony został adres z którego można pobrać aplikację desktopową; w zależności od czynności użytkownika, adres mógł zostać skopiowany do schowka.\\
\textbf{Przebieg}:\\
1. Użytkownik kliknął przycisk \textit{Download desktop app}. \\
2. Wyświetlany jest dialog z widocznym adresem z którego można pobrać aplikację desktopową. \\
3a. Użytkownik zamyka dialog. \\
\textbf{Alternatywny przebieg}: \\
3b. Użytkownik wybiera opcję \textit{Copy to clipboard}, co zapisuje adres w schowku. \\
4b. Dialog zostaje zamknięty. \\
\end{minipage}

\noindent
\begin{minipage}{\textwidth}
\noindent
\textbf{Nazwa}: Kontrolowanie kursora poprzez sparowanie z instancją aplikacji desktopowej. \\
\textbf{Aktor}: Użytkownik aplikacji mobilnej \\
\textbf{Warunki początkowe}: Widoczny jest główny panel aplikacji \\
\textbf{Warunki końcowe}: Użytkownik kontroluje kursor myszy poprzez instancję aplikacji desktopowej lub parowanie nie powiodło się. Możliwe jest zaniechanie parowania w dowolnym punkcie. \\
\textbf{Przebieg}:\\
1. Użytkownik kliknął przycisk \textit{Pair with PC}. \\
2. Otwierana jest kamera z celownikiem skanera QR. \\
3. Użytkownik skanuje kod QR wyświetlony przez aplikację desktopową. \\
4. Wyświetlane są informacje odnośnie przebiegu parowania. \\
5a. Ekran staje się czarny i możliwe jest sterowanie kursorem. \\
\textbf{Alternatywny przebieg}: \\
5b. Wyświetlana jest informacja o niepowodzeniu parowania.
\end{minipage}


\subsection{Przypadki użycia aplikacji desktopowej}
\noindent
\begin{minipage}{\textwidth}
\noindent
\textbf{Nazwa}: Odświeżenie kodu QR zawierającego informacje parujące. \\
\textbf{Aktor}: Użytkownik aplikacji desktopowej \\
\textbf{Warunki początkowe}: Widoczne jest okno aplikacji \\
\textbf{Warunki końcowe}: Informacje parujące i zawierający je kod QR zostają odświeżone; wygenerowane zostają nowe dane parujące. \\
\textbf{Przebieg}:\\
1. Użytkownik kliknął przycisk \textit{Options} na górnym pasku opcji. \\
2. Użytkownik wybrał opcję \textit{Refresh}. \\
3. Prezentowany jest nowy kod QR oraz połączone instancje aplikacji mobilnej zostają rozłączone.
\end{minipage} \\\\

\noindent
\begin{minipage}{\textwidth}
\noindent
\textbf{Nazwa}: Zerwanie połączeń ze sparowanymi instancjami aplikacji mobilnej. \\
\textbf{Aktor}: Użytkownik aplikacji desktopowej \\
\textbf{Warunki początkowe}: Widoczne jest okno aplikacji \\
\textbf{Warunki końcowe}: Wcześniej połączone instancje aplikacji mobilnej tracą możliwość sterowania kursorem - zostają rozłączone. \\
\textbf{Przebieg}:\\
1. Użytkownik kliknął przycisk \textit{Options} na górnym pasku opcji. \\
2. Użytkownik wybrał opcję \textit{Refresh}. \\
3. Prezentowany jest nowy kod QR oraz połączone instancje aplikacji mobilnej zostają rozłączone.
\end{minipage}

\section{Zapewnienie bezpieczeństwa}
Komunikacja informacji tajnych odbędzie się poprzez przesyłanie tekstu zaszyfrowanego symetrycznym szyfrem AES w trybie \texttt{AES/OFB128/NoPadding}, z wykorzystaniem kluczy 128-bitowych. Strumieniowy tryb szyfrowania \texttt{OFB128} w połączeniu z trybem \texttt{NoPadding} pozwala szyfrować informacje bez potrzeby dopełniania danych do wielkości bloku. Zapewnione będzie generowanie nowego wektora inicjalizującego IV dla każdej operacji szyfrowania. IV będzie przekazywany razem z zabezpieczonymi danymi.

Szyfrownie i deszyfrowanie AES jest w znacznej części realizowane przez dedykowane instrukcje - AES-NI (ang. \textit{AES New Instructions}) dla x86 i podobne na platformach ARM. Opóźnienia aplikacji przy szyfrowaniu i deszyfrowaniu pakietów zawierających instrukcje sterujące kursorem są niezauważalne.

Komunikacja z serwerem parującym będzie zabezpieczona certyfikatem SSL serwowanym przez reverse-proxy.

\section{Wymiana danych parujących przez kod QR}\label{section:qr_schema}
Do wymiany początkowych danych parujących zostanie użyty kod QR wyświetlany w oknie aplikacji desktopowej. Zachowane zostanie wymaganie "pustej strefy"\ otaczającej kod. Zastosowany zostanie poziom redundancji L (ang. \textit{low}, uszkodzeniu może ulec 7\% kodu). Rozmiar graficznej reprezentacji kodu będzie wynosił pół wysokości ekranu. Dane zawarte w kodzie to następująco:
\begin{enumerate}
    \item 32-bajtowy hash identyfikujący instancję aplikacji desktopowej, zakodowany w Base64. Nie jest gwarantowana unikalność hasha w ramach serwera parującego, jednak prawdopodobieństwo kolizji jest znikome. W przypadku wystąpienia owej kolizji, nie będzie ryzyka połączenia przez osobę trzecią.
    \item 128-bitowy klucz AES zakodowany w Base64. Klucz ten będzie używany do zabezpieczenia komunikacji bezpośredniej i pośredniej aplikacji desktopowej z aplikacją mobilną.
    \item Port gniazda TCP małego serwera lokalnego wykorzystywanego do informowania aplikacji mobilnej o dostępnym dla niej porcie odbiornika pakietów sterujących. Więcej na ten temat w \ref{section:proj_dekstop}.
    \item Kolejno wymienione adresy lokalne hosta aplikacji desktopowej. Aplikacja mobilna wykona próby połączenia na owe adresy i port wspomniany w powyższym punkcie.
\end{enumerate}

\section{Serwery}
Wdrożenie serwerów odbędzie się przy pomocy rozwiązania konteneryzacji Docker oraz narzędzia orkiestracji kontenerów Docker Compose. Wszystkie te narzędzia są udostępnione pod licencją Apache 2.0 \cite{docker_cli}\cite{moby}\cite{docker_compose}. Jako faktyczny serwer zostanie użyty darmowy VPS (ang. \textit{Virtual Private Server}) w serwisie Oracle Cloud, korzystający z architektury aarch64. Adres publiczny owego VPS zostanie przypisany darmowej pod-domenie w serwisie Duck DNS.

\subsection{Serwer parujący}
Serwer parujący będzie zrealizowany przy pomocy technologii WebSockets. W przeciwieństwie do protokołu HTTP/S pozwoli to na komunikację obustronną. Dodatkowym atutem jest fakt, iż praca z dostępnym w środowiku Java API JSR 356 jest bardzo wygodna. Serwer będzie zabezpieczony certyfikatem cyfrowym w ramach utrudnienia ataków man-in-the-middle. Ułatwi to również rozwój serwera jeżeli nastąpi potrzeba wymiany danych tajnych z samym serwerem parującym. Darmowy certyfikat SSL pojedynczej domeny zostanie pozyskany z urzędu certyfikacji Let's Encrypt. Faktyczną implementacją serwera WebSocket będzie zagnieżdżony serwer Eclipse Jetty (licencja Apache 2.0 i Eclipse Public License 2.0 \cite{jetty_license}). Zadanie serwera parującego ograniczy się do:
\begin{enumerate}
    \item Obsługi "rejestracji"\ klientów do struktury danych w ulotnej pamięci operacyjnej na czas trwania połączenia z klientem.
    \item Przekazywania informacji między klientami zgodnie z adresem wiadomości w postaci hasha identyfikującego klienta.
    \item Monitorowania połączenia z klientami. Wiele implementacji serwerów WebSocket obsługuje mechanizm keep-alive, jednak nie wszystkie. Po dłuższym czasie nieaktywności klienta (braku komunikacji lub wiadomości typu keep-alive) połączenie będzie zamykane przez serwer oraz informacje klienta zostaną wyczyszczone ze struktury danych do której się on zarejestrował.
\end{enumerate}

\subsection{Serwer echo}
Serwer echo będzie obsługiwał zapytania realizowane korzystając z protokołu transportowego UDP. Po otrzymaniu datagramu, zbada adres IP oraz port jego nadawcy. Informacje zwrotne zostaną zakodowane na 20 bajtach, w następujący sposób:
\begin{itemize}
    \item 0 - bajt świadczący o tym, czy zakodowany dalej adres IP jest adresem IPv4 czy IPv6. Mianowicie - wartość 0 odpowiada IPv6, wartość niezerowa odpowiada IPv4.
    \item 1-16 - bajty na których zapisany jest zaobserwowany publiczny adres IP nadawcy; dla adresu IPv4 puste bajty wypełniane są zerami.
    \item 17-18 - na tych bajtach zapisany jest zaobserwowany port nadawcy.
    \item 19 - zapasowy bajt zagospodarowany na rozszerzenia.
\end{itemize}

Serwer będzie odpowiadać na zapytania na dwóch portach, ze względu na wymagania opisane w \ref{section:nat}. Niezawodność zostanie zapewniona po stronie klienta, będzie on nadawał pakiety aż otrzyma informację zwrotną.

\section{Wspólne moduły}
Przewidywane wspólne moduły to:
\begin{itemize}
    \item \texttt{pl.mk.touchpad:crypto} - moduł zawierający implementację szyfrowania oraz przydatne metody kodowania np. do Base64.
    \item \texttt{pl.mk.touchpad:pairing-common} - implementacja łączności z serwerem parującym oraz serwerem echo. Definicja sposobu reprezentacji mapowań czy informacji używanych do łączności w ramach jednej sieci lokalnej. Implementacja obu stron hole punching'u UDP.
    \item \texttt{pl.mk.touchpad:input-handling} - obsługa finalnej łączności sterującej, realizowanej w protokole UDP. Implementacja wysyłania instrukcji sterujących, przekazywanie ich konsumentom spełniającym zdefiniowany interfejs. Utrzymanie połączenia UDP przez sygnały keep-alive, definicja długości interwału między sygnałami.
\end{itemize}

\section{Aplikacja na platformę Android}
Aplikacja na platformę Android będzie realizować przypadki użycia przy pomocy wspólnych modułów oraz implementacji zagadnień dotyczących tylko platformy Android. Minimalny poziom SDK to 24, docelowy poziom SDK to 33. Wymagane będą pozwolenia \texttt{CAMERA} oraz \texttt{INTERNET}. Pozwolenie na używanie kamery będzie uzyskane dynamicznie, przy uruchamianiu czytnika kodów QR. Zapewniona będzie głęboka czerń widoku sterowania kursorem na ekranach AMOLED.

\section{Aplikacja desktopowa}\label{section:proj_dekstop}
Aplikacja desktopowa będzie pasywnie umożliwiać sparowanie z nią instancji aplikacji mobilnej, będzie implementować zdefiniowane przypadki użycia. Stan połączenia z serwerem parującym będzie prezentowana graficznie.