\section{Aplikacja desktopowa}
Wykaz pakietów aplikacji desktopowej zaprezentowany jest na \ref{fig:desktop}.

\begin{figure}
        \centering
        \begin{forest}
      for tree={
        font=\ttfamily,
        grow'=0,
        child anchor=west,
        parent anchor=south,
        anchor=west,
        calign=first,
        inner xsep=7pt,
        edge path={
          \noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) pic {folder} \forestoption{edge label};
        },
        % style for your file node 
        file/.style={edge path={\noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) \forestoption{edge label};},
          inner xsep=2pt,font=\small\ttfamily
                     },
        before typesetting nodes={
          if n=1
            {insert before={[,phantom]}}
            {}
        },
        fit=band,
        before computing xy={l=15pt},
      }  
    [src
      [pl.mk.touchpad.desktop.base
        [Main.java,file
        ]
        [Master.java,file
        ]
        [RoboMouse.java,file
        ]
        [Util.java,file
        ]
      ]
      [pl.mk.touchpad.desktop.gui
        [LoadingBar.java,file
        ]
        [Window.java,file
        ]
      ]
      [pl.mk.touchpad.desktop.net.local
        [LocalServer.java,file
        ]
      ]
      [pl.mk.touchpad.desktop.net.punching
        [RemoteConnector.java,file
        ]
      ]
      [pl.mk.touchpad.desktop.net.qr
        [QRGenerator.java,file
        ]
      ]
      [module$-$info.java,file
      ]
    ]
 \end{forest}
    \caption{Hierarchia pakietów aplikacji desktopowej}
    \label{fig:desktop}
\end{figure}

Klasy widoczne na \ref{fig:desktop} implementują:
\begin{itemize}
    \item \texttt{QRGenerator} - generuje obrazy klasy \texttt{BufferedImage} przedstawiające przekazane dane tekstowe zakodowane do kodu QR \ref{section:desktop_qr}.
    \item \texttt{RoboMouse} - implementuje interfejs \texttt{InputConsumer} \ref{section:input_desc}. Obsługuje kontrolę kursora poprzez klasę \texttt{java.awt.Robot}.
    \item \texttt{LoadingBar} - ilustruje status połączenia z serwerem parującym. Jeżeli połączenie nie jest sprawne, pasek stanu jest czerwony a nie niebieski \ref{fig:desktop_inteface}.
    \item \texttt{LocalServer} - mały lokalny serwer parujący w ramach sieci lokalnej \ref{chapter:implementation}.
    \item \texttt{RemoteConnector} - przekazuje instancji klasy \texttt{PassivePairingClient} konsumenta gniazd połączonych do przebitych mapowań. Owy konsument startuje dla gniazda instancję \texttt{LocalPeer} \ref{section:input_desc}.
\end{itemize}

\subsection{Interfejs}
Interfejs graficzny aplikacji desktopowej zaprezentowany jest na \ref{fig:desktop_inteface}.

\begin{figure}
    \centering
    \includegraphics[width=0.55\textwidth]{images/desktop/image.png}
    \caption{Interfejs graficzny aplikacji desktopowej}
    \label{fig:desktop_inteface}    
\end{figure}

\subsection{Najważniejsze części implementacji}
Implementacja klienta desktopowego w dużej mierze korzysta z modułów współdzielonych. Parowanie w ramach tej samej sieci lokalnej realizowane jest w pewnej części w aplikacji.

\subsubsection{Mały lokalny serwer}
Listing \ref{listing:desktop_localserver_handshake} przedstawia proces informowania klienta o porcie przygotowanego dla niego \texttt{LocalPeer} \ref{section:input_desc}.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Metoda klasy \texttt{LocalServer} obsługująca telefony w sieci lokalnej}
        \label{listing:desktop_localserver_handshake}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
private void handshakeSocket(Socket socket) throws IOException {
    var iv = ReliableProtocol.acceptIv(socket);
    var decryptedHash = ReliableProtocol.acceptHash(
        socket,
        iv,
        this.decrypter,
        this.pairingHash.length
    );  
    var theirSenderPort = ReliableProtocol.acceptPort(socket);
	  
    if((!anyConnectedCheck.get() || multiControllAllowed.get()) &&
      Arrays.equals(pairingHash, decryptedHash)) {
    
        DatagramSocket receiverSocket = new DatagramSocket();
        receiverSocket.connect(socket.getInetAddress(), theirSenderPort);
        
        InputPeer receiver = new InputPeer(
            this.encrypter,
            this.decrypter,
            this.pairingHash,
            receiverSocket,
            this.roboMouse,
            () -> cleanupReceivers()
        );
        receivers.add(receiver);
        
        ReliableProtocol.sendPort(socket, receiverSocket.getLocalPort());
        LOGGER.info("Written receiver port " + receiverSocket.getLocalPort());
    } else {
        socket.close();
        LOGGER.info("We refused connection");
    }
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\subsubsection{Parowanie zdalne}
Parowanie zdalne odbywa się przez obiekt klasy \texttt{RemoteConnector}. Konstruktorowi \texttt{PassivePairingClient} przekazywany jest \texttt{java.util.function.Supplier} listy mapowań, konsument gniazd przebitych mapowań oraz funkcja do wykonania w razie rozłączenia (między innymi ustawienie graficznego znacznika na czerwony). 

% \begin{figure}
%     \centering
%     \begin{listing}[H]
%         \caption{Metoda klasy \texttt{RemoteConnector} rejestrująca klienta z serwerem parującym}
%         \label{listing:desktop_remoteconnector_register}
%         \begin{minted}[
%         frame=lines,
%         framesep=2mm,
%         fontsize=\footnotesize
%       ]{java}
% public void register() throws IOException, DeploymentException, URISyntaxException{
%     pairingClient = new PassivePairingClient(
%         hash,
%         () -> {
%           try {
%             return Optional.of(checkAttackAngles());
%           } catch (Exception e) {
%             e.printStackTrace();
%             return Optional.empty();
%           }
%         },
%         this::consumeSocket,
%         this.encrypter,
%         this.decrypter,
%         this.disconnectCallback
%     );
    
%     pairingClient.connect();
% }
%   \end{minted}
% \end{listing}
% \end{figure}

\subsubsection{Generowanie kodu QR}\label{section:desktop_qr}

Na listingu \ref{listing:desktop_qr_generator} widoczna jest metoda generująca kody QR. Jak widać, używany jest najmniejszy poziom redundancji - L. W przypadku wyświetlania na ekranach laptopów lub komputerów, redundancja nie jest potrzebna.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Metoda klasy \texttt{QRGenerator} generująca kody QR}
        \label{listing:desktop_qr_generator}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
public static BufferedImage generate(String input) throws WriterException {
    QRCodeWriter writer = new QRCodeWriter();
    var screenHeight = Toolkit.getDefaultToolkit().getScreenSize().height;
    int size = screenHeight/2;
    BitMatrix bitMatrix = writer.encode(
        input,
        BarcodeFormat.QR_CODE,
        size,
        size,
        Map.of(EncodeHintType.ERROR_CORRECTION, ErrorCorrectionLevel.L)
    );
    return MatrixToImageWriter.toBufferedImage(bitMatrix);
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}