\Chapter{Wprowadzenie}\label{chapter:introduction}
Możliwość korzystania z telefonu jako touchpad'a stanowi atrakcyjną perspektywę, zwłaszcza jeżeli sprzęt w naszym laptopie przestanie działać lub jeżeli dysponujemy komputerem który jest w stanie obsłużyć środowisko graficzne ale nie chcemy obarczać salonu dużą ilością przewodów lub intensywna eksploatacja pasma 2,4GHz nie pozwala na komfortowe użytkowanie rozwiązań Bluetooth. Przykładem może być Raspberry Pi podpięty do telewizora.

\section{Geneza problemu}
Problem napotykamy przy dodaniu dodatkowego wymagania wobec aplikacji której szukamy, mianowicie łączenia urządzeń nie martwiąc się o to do jakich sieci należą. Potencjalnie oznacza to łączność między dwoma sieciami lokalnymi. Ryzykujemy responsywnością aplikacji, wymierną i bardzo pożądaną własnością. Czas reakcji, bardzo odczuwalny przy korzystaniu z touchpad'a, będzie najmniejszy przy bezpośrednim połączeniu między smartphone'em a komputerem, bez urządzenia pośredniczącego funkcjonującego jako przekaźnik.

Utrzymanie serwera aktywnie pośredniczącego generowałoby również dodatkowe koszta oraz pracę. Biorąc pod uwagę możliwość, że potencjalny użytkownik będzie sam hostować przekaźnik na domowym serwerze, utrzymanie połączenia przez sygnały keep-alive może negatywnie wpłynąć na wydajność energetyczną i zużycie. Niektóre podzespoły obsługują dodatkowe stany aktywności w ramach ACPI (ang. \textit{Advanced Configuration and Power Interface}). Aktywny proces może w efekcie uniemożliwić całemu systemowi wejście w głębszy \textit{Package C-state}\cite{cstates}\cite{cstates_dell}, co może znacząco zwiększyć pobór mocy. Jest to dosyć specyficzny argument, jednak obrazuje że warto dążyć do jak najmniejszego zaangażowania sprzętu.

Bazując na powyższym, nawiązywanie połączeń peer-to-peer jest bardzo opłacalne i fakt ten nie ogranicza się do aplikacji symulujących touchpad. Ewidentnie funkcja ta byłaby bardzo wartościową częścią aplikacji, jednak napotkamy trudności próbując ją uzyskać. Nawiązywanie połączeń peer-to-peer to zagadnienie względnie ezoteryczne, nie znajdziemy wielu dojrzałych rozwiązań; wysokiej jakości aktualne materiały i informacje na ten temat są rzadkością. 

Rozważając język programowanie do użycia w realizacji aplikacji szybko na myśl przychodzi Java. Dojrzały ekosystem, przenośność, możliwość implementacji całego systemu w jednym języku, wygodne zarządzanie pamięcią - są to chyba najsilniejsze argumenty za wybraniem Java'y. Są one wystarczające.

Wybrawszy Java'ę należy wziąć pod uwagę, iż zagadnienia sieciowe często znajdują implementację w najwydajniejszych, niskopoziomowych językach programowania lub doczekują się opatrzenia poziomem abstrakcji w najpopularniejszych. Język Java niestety nie jest okraszony żadną z tych etykiet. Nie ma również niskopoziomowego dostępu do stosu sieciowego systemu. Dodatkowym problemem jest fakt, iż chcemy osiągnąć połączenia peer-to-peer między platformami dekstopową i Android. Jest to wymaganie którego nie spełnia implementacja ICE, jednego z najpopularniejszych rozwiązań problemu połączeń peer-to-peer - ice4j \ref{chapter:ice4j}.

Stąd motywacja do implementacji własnego rozwiązania przebijania bram, czyli urządzeń pełniących funkcje firewall'a i/lub NAT. Jest to również bardzo dobra okazja do poszerzenia wiedzy i zrozumienia protokołów i standardów sieciowych.

\section{Cel}
Konkretnym celem pracy jest aplikacja symulująca touchpad na ekranie smartphone'a Android obsługującego minimalnie 24 poziom API. Pomoże to zapewnić małe wymagania sprzętowe aplikacji, poziom API 24 lub wyższy jest dostępny na ponad 96\% urządzeń Android \ref{tab:api-levels}. 

\begin{table}[H]
    \centering
        \caption{Wykaz wersji Android i poziomów API (źródło: \cite{apilevels})} 
        \label{tab:api-levels} 
        \begin{tabular}{llllll}
        \toprule
\textbf{Wersja} & \textbf{API} & \textbf{Kod wersji} & \textbf{Nazwa}  & \textbf{Wsparcie}                                                               & \textbf{\begin{tabular}[c]{@{}l@{}}Rok\\ wydania\end{tabular}} \\ \midrule
Android   13    & 33           & TIRAMISU            & Tiramisu        & 20.00\%                                                                         & 2022                                                           \\
Android   12L   & 32           & S\_V2               & Snow Cone       & 40.80\%                                                                         & 2022                                                           \\
Android 12      & 31           & S                   & Snow Cone       & 40.80\%                                                                         & 2021                                                           \\
Android   11    & 30           & R                   & Red Velvet Cake & 61.90\%                                                                         & 2020                                                           \\
Android   10    & 29           & Q                   & Quince Tart     & 78.50\%                                                                         & 2019                                                           \\
Android   9     & 28           & P                   & Pie             & 86.60\%                                                                         & 2018                                                           \\
Android   8.1   & 27           & O\_MR1              & Oreo            & 91.30\%                                                                         & 2017                                                           \\
Android 8       & 26           & O                   & Oreo            & 92.90\%                                                                         & 2017                                                           \\
Android   7.1   & 25           & N\_MR1              & Nougat          & 94.00\%                                                                         & 2016                                                           \\
Android 7       & 24           & N                   & Nougat          & 96.20\%                                                                         & 2016                                                           \\
Android   6     & 23           & M                   & Marshmallow     & 97.90\%                                                                         & 2015                                                           \\
Android   5.1   & 22           & LOLLIPOP\_MR1       & Lollipop        & 99.10\%                                                                         & 2015                                                           \\
Android 5       & 21           & LOLLIPOP, L         & Lollipop        & 99.30\%                                                                         & 2014                                                           \\
Android 4.4W    & 20           & KITKAT\_WATCH       & KitKat          & \multirow{2}{*}{\textit{\begin{tabular}[c]{@{}l@{}}Brak\\ danych\end{tabular}}} & 2014                                                           \\
Android   4.4   & 19           & KITKAT              & KitKat          &                                                                                 & 2013       \\                                     \bottomrule             
\end{tabular}
        % \begin{tabular}{lrrrr}
        % \toprule
        % Method &  anger &   joy &  optimism &  sadness \\
        % \midrule
        % model1 & 0.772 & \textbf{0.751} & \textbf{0.532} & 0.673 \\
        % model2 & 0.727 & 0.661 & 0.307 & 0.629 \\
        % model3 & 0.761 & 0.739 & 0.498 & \textbf{0.679} \\
        % model4 & \textbf{0.782} & 0.740 & 0.470 & 0.672 \\
        % \bottomrule
        % \end{tabular}
\end{table}

Możliwe ma być sterowanie wskaźnikiem komputera znajdującego się w tej samej sieci lokalnej co telefon, bez angażowania innych urządzeń. 

Możliwe ma być kontrolowanie komputera znajdującego się w innej sieci lokalnej niż telefon, z zaangażowaniem innych urządzeń, z jak największą niezawodnością. Możliwy jest bardzo duży zakres konfiguracji sieci i urządzeń między komputerem a telefonem. Osiągnięcie stuprocentowej niezawodności może być jedynie celem. 

Łączność między sieciami lokalnymi będzie nawiązywana z wykorzystaniem technik przebijania bram. Należy uściślić, iż celem w rzeczywistości jest przebijanie:
\begin{itemize}
    \item NAPT (ang. \textit{Network Address Port Translation}) czyli narzędzia potencjalnie mapującego adresy jak i porty\cite{rfc2663}, jednak popularny skrót \textit{NAT} jest używany praktycznie zamiennie. Obsługa rozwiązań mapujących również protokół warstwy sieciowej (NAPT64, NAPT46) nie jest priorytetem ze względu na trudności w testowaniu.
    \item Stanowych zapór sieciowych (firewall'i), akceptujących jedynie zewnętrzne pakiety które zostały przysłane w ramach istniejącej sesji, rozpoczętej ze strony sieci lokalnej.
\end{itemize}
Powyższe punkty zarysowują dwa algorytmiczne wyzwania implementacyjne: rozpoznawanie wykonywanego mapowania adresów i/lub portów, spełnienie kryteriów zapory sieciowej.