\subsection{Sterowanie - input-handling}\label{section:input_desc}
Moduł implementujący sterowanie definiuje uniwersalne metody szyfrowania i kodowania datagramów sterujących, opakowuje gniazdo UDP w mechanizmy utrzymania sesji przez sygnały keep-alive, zamykania przez sygnał \textit{shutdown}. Struktura pakietów modułu widoczna jest na \ref{fig:input}.

\begin{figure}
        \centering
        \begin{forest}
      for tree={
        font=\ttfamily,
        grow'=0,
        child anchor=west,
        parent anchor=south,
        anchor=west,
        calign=first,
        inner xsep=7pt,
        edge path={
          \noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) pic {folder} \forestoption{edge label};
        },
        % style for your file node 
        file/.style={edge path={\noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) \forestoption{edge label};},
          inner xsep=2pt,font=\small\ttfamily
                     },
        before typesetting nodes={
          if n=1
            {insert before={[,phantom]}}
            {}
        },
        fit=band,
        before computing xy={l=15pt},
      }  
    [src
      [pl.mk.touchpad.input
        [HeartbeatSink.java,file
        ]
        [\texttt{I} InputConsumer.java,file
        ]
        [InputPeer.java,file
        ]
        [InputProtocol.java,file
        ]
        [InputSender.java,file
        ]
        [\texttt{E} InputType.java,file
        ]
        [PacketHandlingException.java,file
        ]
        [ParsedInput.java,file
        ]
        [ShutdownException.java,file
        ]
      ]
      [module$-$info.java,file
      ]
    ]
 \end{forest}
    \caption{Hierarchia pakietów modułu \texttt{input-handling}}
    \label{fig:input}
\end{figure}

Poszczególne z plików definiują:
\begin{itemize}
    \item \texttt{E InputType} - rodzaje zdażeń sterujących, np. \texttt{LEFT\_PRESS}, \texttt{MOVEMENT}, \texttt{SHUTDOWN} czy \texttt{RELEASE\_MOUSE\_RIGHT}.
    \item \texttt{ParsedInput} - klasa przechowująca dane o koordynatach zdarzenia oraz jego typie.
    \item \texttt{I InputConsumer} - interfejs funkcjonalny definiujący metodę przyjmującą obiekt klasy \texttt{ParsedInput} jako argument. Funkcja ta zdefiniowana jest jako rzucająca \texttt{ShutdownException}, w przypadku otrzymania zdarzenia typu \texttt{SHUTDOWN}.
    \item \texttt{InputProtocol} - sposób szyfrowania, kodowania oraz odszyfrowywania, odkodowywania zawartości datagramów sterujących.
    \item \texttt{InputPeer} - klasa obsługująca wątki nadający i otrzymujący sygnały keep-alive. Konstruktor zapisuje również callback który zostaje wykonany w przypadku zerwania połączenia. Datagramy sterujące przekazywane są wstrzykniętemu obiektowi klasy \texttt{InputConsumer}. W przypadku gdy potrzebujemy obsłużyć jedynie sygnały keep-alive, do konstruktora wystarczy podać obiekt klasy \texttt{HeartbeatSink}. 
\end{itemize}

Pakiet sterujący składa się z bajtów:
\begin{enumerate}
    \item 0-15 - jawne bajty IV.
    \item 16-47 - zaszyfrowany hash strony pasywnej.
    \item 48-54 - zaszyfrowane dane sterujące
\end{enumerate}

Na \ref{listing:input_handlepacket} przedstawiono metodę obsługującą odebrane datagramy, \ref{listing:input_sendpacket} przedstawia z kolei publiczną metodę służącą do wysyłania informacji. Jest ona synchronizowana na obiekcie ponieważ mimo, że operacje na samym gnieździe UDP są wewnętrznie synchronizowane na wysyłanym pakiecie, edycja samych danych zawartych w pakiecie stanowi potencjalny wyścig.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Metoda klasy \texttt{InputPeer} obsługująca odebrane pakiety}
        \label{listing:input_handlepacket}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
protected void handlePacket(byte[] payload)
      throws PacketHandlingException, ShutdownException {
    try {
      Pair<byte[], ParsedInput> hash_input = 
          InputProtocol.decryptPacket(this.decrypter, payload);
      
      if(!indenticalByteArrays(hash, hash_input.a)) {
        throw new SecurityException("Hash mismatch, getting spammed or network error");
      }
      
      this.inputConsumer.serviceInput(hash_input.b);
    } catch (ShutdownException e) {
      throw e;
    } catch (Exception e) {
      e.printStackTrace();
      throw new PacketHandlingException(e.getMessage());      
    }
  }
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Metoda klasy \texttt{InputPeer} wysyłająca pakiety}
        \label{listing:input_sendpacket}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
public synchronized boolean sendPacket(ParsedInput input) throws IOException {
    InputProtocol.preparePayload(
        encrypter,
        payload_send,
        hash,
        input);

    datagramSocket.send(packet_send);
    
    return true;
    
  }
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}