\section{Serwery}

\subsection{Serwer parujący}
Serwer parujący jako pola statyczne ma zdefiniowane bezpieczne mapy \\\texttt{ConcurrentHashMap} (dwie aby symulować bi-mapę) jako ulotną bazę danych.

Serwer monitoruje połączenia sam, ponieważ ustalając maksymalny czas bez aktywności dla sesji, wiadomości keep-alive manualnie wysyłane \textit{do} klientów resetują odliczanie do uznania sesji za wygasłą. jest to problematyczne ponieważ wysyłanie wiadomości do zerwanego połączenia nie generuje błędów przy użyciu artefaktu \\\texttt{org.eclipse.jetty.websocket:javax-websocket-server-impl} w wersji 9.4.51.

Przyjmowanie i obsługa wiadomości realizowana jest asynchronicznie, jak widać na \ref{listing:serwer_pairing_onmessage}. Na listingu \ref{listing:serwer_pairing_relay} zaprezentowana jest metoda ostatecznie wywoływana przez \\\texttt{serviceConnection}, polega ona na jedynie na odnalezieniu zapisanej sesji adresata i przekazaniu mu wiadomości.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Metoda Serwera parującego obsługująca przychodzące wiadomości}
        \label{listing:serwer_pairing_onmessage}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
@OnMessage
public void onMessage(String message, Session session) throws IOException {
    session_lastMessageTimestamp.put(session, Instant.now());
    
    MessageContents messageContents = MessageContents.valueOf(message);
    CompletableFuture.runAsync(() -> {
      try {
        serviceConnection(messageContents, session);
      } catch (IOException e) {
        e.printStackTrace();
        onError(session, e);
      }
    });
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Metoda Serwera parującego przekazująca wiadomości}
        \label{listing:serwer_pairing_relay}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
protected void relay(MessageContents messageContents, Session session)
    throws IOException {
    String recipientHash = messageContents.getRecipientHash();
    if(!hash_session.containsKey(recipientHash)) {
      LOGGER.warning("No such hash " + recipientHash);
      throw new IllegalStateException("No such client " + recipientHash);
    }
    
    Session recipientSession = hash_session.get(recipientHash);
    recipientSession.getBasicRemote().sendText(messageContents.toString());
    LOGGER.info("Sent " + messageContents.toString() + " to hash " + recipientHash);
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\subsection{Serwer echo}
Serwer nasłuchuje na dwóch portach. Pomijając kod nie związany bezpośrednio z funkcjonalnością, implementacja ogranicza się do metody widocznej na listingu \ref{listing:serwer_echo_handle}. Owa funkcja wykonywana jest w pętli dla każdego z dwóch gniazd.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Metoda Serwera echo obsługująca przychodzące datagramy}
        \label{listing:serwer_echo_handle}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
protected void echo() throws IOException {
      byte[] payload = new byte[EchoProtocol.PAYLOAD_LENGTH];
      DatagramPacket packet = new DatagramPacket(payload, payload.length);
      
      socket.receive(packet);
      
      executorService.submit(() -> {
        InetAddress remoteAddress = packet.getAddress();
        int remotePort = packet.getPort();
        
        EchoProtocol.prepareEchoPayload(payload, remoteAddress, remotePort);
        
        packet.setAddress(remoteAddress);
        packet.setPort(remotePort);
        try {
          socket.send(packet);
        } catch (IOException e) {
          e.printStackTrace();
        }
        LOGGER.info("ECHO: " + remoteAddress + ":" + remotePort);
      });
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\subsection{Wdrożenie}

Serwery zostały wdrożone korzystając z poniższego opisu usług Docker Compose \ref{listing:docker_compose}. Aby móc skorzystać z tego szablony potrzebna jest hierarchia folderów jak na \ref{fig:folders_docker_compose}. Szablonu należy używać z tego samego foldery w którym znajduje się plik \texttt{docker$-$compose.yaml}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{minipage}{0.45\textwidth}
        \centering
        \begin{listing}[H]
        \caption{Wdrożenie serwerów w Docker Compose}
        \label{listing:docker_compose}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{yaml}
version: '3'

networks:
  internal_network:

services:
  webserver:
    image: nginx:latest
    container_name: reverse-proxy-nginx
    hostname: reverse-proxy-nginx
    restart: unless-stopped
    ports:
      - 80:80
      - 443:443
    volumes:
      - ./nginx.Conf:/etc/nginx/conf.d/:ro
      - /etc/certbot/conf:/etc/nginx/ssl/:ro
      - ./stat:/srv/stat:ro
    networks:
      - internal_network

  pairingServer:
    build:
      context: ./server_pairing
      dockerfile: Dockerfile
    image: pairing-server
    container_name: pairing-server
    hostname: pairing-server
    restart: unless-stopped
    depends_on:
      - webserver
    expose:
      - 443
    networks:
      - internal_network

  echoServer:
    build:
      context: ./server_echo
      dockerfile: Dockerfile
    image: echo-server
    container_name: echo-server
    hostname: echo-server
    restart: unless-stopped
    depends_on:
      - webserver
    network_mode: host
  \end{minted}
\end{listing}
    \end{minipage}
    \begin{minipage}[t]{0.45\textwidth}
        \centering
        \begin{forest}
      for tree={
        font=\ttfamily,
        grow'=0,
        child anchor=west,
        parent anchor=south,
        anchor=west,
        calign=first,
        inner xsep=7pt,
        edge path={
          \noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) pic {folder} \forestoption{edge label};
        },
        % style for your file node 
        file/.style={edge path={\noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) \forestoption{edge label};},
          inner xsep=2pt,font=\small\ttfamily
                     },
        before typesetting nodes={
          if n=1
            {insert before={[,phantom]}}
            {}
        },
        fit=band,
        before computing xy={l=15pt},
      }  
    [
      [nginx.Conf
        [nginx.conf,file
        ]
      ]
      [server\_echo
        [Dockerfile,file
        ]
        [echo\_server.jar,file
        ]
      ]
      [server\_pairing
        [Dockerfile,file
        ]
        [pairing\_server.jar,file
        ]
      ]
      [stat
        [Touchpad\_Desktop.jar,file
        ]
      ]
      [docker$-$compose.yaml,file
      ]
    ]
 \end{forest}
    \caption{Hierarchia folderów dla plików konfiguracyjnych wdrożenia}
    \label{fig:folders_docker_compose}
    \end{minipage}
\end{figure}



Serwer echo nie będzie znajdować się za proxy. Jego porty nie mogą być też wyeksponowane mechanizmem mapowania portów Docker'a - skutkiem byłoby przekazywanie mu datagramów przez wewnętrzne \textit{docker-proxy} które samo w sobie dokonuje translacji adresów. Kontener serwera echo uruchamiany jest w trybie \texttt{network\_mode$:$ host}.

Kontener serwera parującego znajduje się w wewnętrznej sieci z kontenerem nginx. Sprawia to, że serwer parujący nie jest dostępny poza reverse-proxy.

Kontener nginx ma zdefiniowane wolumeny zawierające kolejno: konfigurację, certyfikat SSL, folder z plikiem aplikacji desktopowej.

Konfiguracja reverse-proxy jest zawarta w listingu \ref{listing:nginx.conf}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Konfiguracja reverse-proxy nginx; domena została ocenzurowana}
        \label{listing:nginx.conf}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{text}
server {
  listen 80;
  listen [::]:80;

  server_name oooo.duckdns.org www.oooo.duckdns.org;
  server_tokens off;

  location / {
    return 301 https://$host$request_uri;
}
}

server {
  listen 443 default_server ssl;
  listen [::]:443 ssl;

  server_name oooo.duckdns.org www.oooo.duckdns.org;

  ssl_certificate /etc/nginx/ssl/live/oooo.duckdns.org/fullchain.pem;
  ssl_certificate_key /etc/nginx/ssl/live/oooo.duckdns.org/privkey.pem;

  location /punchpad {
    proxy_pass http://pairing-server:443;
    proxy_http_version 1.1;
    proxy_set_header Upgrade $http_upgrade;
    proxy_set_header Connection "Upgrade";
    proxy_set_header Host $host;
  }

  location /Touchpad_Desktop.jar {
    root /srv/stat/;
  }
}

\end{minted}
\end{listing}
\end{figure}