\subsection{Szyfrowanie - crypto}
Moduł odpowiedzialny za szyfrowanie i kodowanie zaowocował następującą hierarchią plików \ref{fig:crypto}.

\begin{figure}
        \centering
        \begin{forest}
      for tree={
        font=\ttfamily,
        grow'=0,
        child anchor=west,
        parent anchor=south,
        anchor=west,
        calign=first,
        inner xsep=7pt,
        edge path={
          \noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) pic {folder} \forestoption{edge label};
        },
        % style for your file node 
        file/.style={edge path={\noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) \forestoption{edge label};},
          inner xsep=2pt,font=\small\ttfamily
                     },
        before typesetting nodes={
          if n=1
            {insert before={[,phantom]}}
            {}
        },
        fit=band,
        before computing xy={l=15pt},
      }  
    [src
      [pl.mk.touchpad.crypto.encoding
        [Coding.java,file
        ]
      ]
      [pl.mk.touchpad.crypto.encryption
        [AESProcessor.java,file
        ]
        [Decrypter.java,file
        ]
        [\texttt{I} DecrypterService.java,file
        ]
        [Encrypter.java,file
        ]
        [\texttt{I} EncrypterService.java,file
        ]
        [Generator.java,file
        ]
        [Pair.java,file
        ]
        [\texttt{A} Processor.java,file
        ]
      ]
      [module$-$info.java,file
      ]
    ]
 \end{forest}
    \caption{Hierarchia pakietów modułu \texttt{crypto}}
    \label{fig:crypto}
\end{figure}

Istotne części implementacji to szyfrowanie i rozwiązanie problemu dostępności rozwiązań biblioteki standardowej Java na platformie Android.

\subsubsection{Szyfrowanie}

Zdefiniowana jest klasa abstrakcyjna \texttt{Processor} która nakreśla interfejs pozwalający szyfrować i deszyfrować wiadomości zadając dane (np. \texttt{byte[]}, \texttt{String}) oraz IV w postaci \texttt{javax.crypto.spec.IvParameterSpec}. Klasa ta definiuje również pomocnicze metody statyczne zwracające zaimplementowane w module rozszerzenie w postaci \texttt{AESProcessor}, widoczne na \ref{listing:crypto_helper_processor}.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Metody pomocnicze \texttt{Processor}}
        \label{listing:crypto_helper_processor}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
static public Processor getImplementation(SecretKey symmetricKey, Function<byte[],
String> encoder, Function<String, byte[]> decoder) {
    return new AESProcessor(symmetricKey, 16 * 8, encoder, decoder);
}
  
static public Processor getImplementation(SecretKey symmetricKey) {
    return new AESProcessor(
        symmetricKey, 
        16 * 8,
        (byte[] arg) -> Coding.encode64(arg),
        (String arg) -> Coding.decode64(arg)
    );
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

Sercem \texttt{AESProcessor} są dwie metody \ref{listing:crypto_aesprocessor_heart} \ref{listing:crypto_aesprocessor_heart2} opatrzone wieloma wrapper'ami zadeklarowanymi w \texttt{Processor} dla wygody.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Główna metoda \texttt{AESProcessor} - \texttt{crypt}}
        \label{listing:crypto_aesprocessor_heart}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
private synchronized byte[] crypt(byte[] data, boolean encrypt, IvParameterSpec iv) {
    try {
      cipher.init(
          encrypt? Cipher.ENCRYPT_MODE : Cipher.DECRYPT_MODE,
          key,
          iv);
      var cipherText = cipher.doFinal(data);
      return cipherText;
    } catch (IllegalBlockSizeException  | BadPaddingException |
        InvalidKeyException | InvalidAlgorithmParameterException e) {
      e.printStackTrace();
      System.exit(1);//nie powinno się wydarzyć, wyjdz
    }
    
    return null;
}

  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}
\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Główna metoda \texttt{AESProcessor} - konstruktor}
        \label{listing:crypto_aesprocessor_heart2}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
AESProcessor(SecretKey key , int unitSizeBits, Function<byte[], String> encoder,
      Function<String, byte[]> decoder) {
    if(unitSizeBits > 128) {
      throw new IllegalArgumentException();
    }
    Cipher buffCipher = null;
    try {
      buffCipher = Cipher.getInstance(
          "AES/OFB" + String.valueOf(unitSizeBits) + "/NoPadding");
    } catch (Exception e) {
      e.printStackTrace();
    }
    this.cipher = buffCipher;
    this.key = key;
    
    this.encoder = encoder;
    this.decoder = decoder;
}

  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\subsubsection{Kodowanie}
Przy zgodności z poziomem API 24, platforma Android nie zawiera \texttt{java.util.Base64} co utrudnia implementację uniwersalnego modułu. Problem ten został rozwiązany dzięki refleksji. Klasa pomocnicza \texttt{Coding} zawiera wiele statycznych metody. Jedną z nich jest \texttt{isAndroid()} która wywołuje \texttt{Class.forName("android.os.Build")} i sprawdza czy wystąpi błąd. Jeżeli tak, nie mamy do czynienia z platformą Android. Można założyć obecność \texttt{java.util.Base64}.

Wynik tego eksperymentu jest przypisywany do statycznego pola \texttt{boolean IS\_ANDROID} które jest używane przy decyzji czy na żądanie zakodowania danych do Base64 refleksyjnie powinna być użyta implementacja desktopowa czy Androidowa. Przykład widoczny jest na listingach \ref{listing:crypto_encode64_reflection_64} \ref{listing:crypto_encode64_reflection_android}.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Kodowanie Base64 dla środowiska Android - \texttt{encode64}}
        \label{listing:crypto_encode64_reflection_64}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
public static String encode64(byte[] data) {
    try {
      if (IS_ANDROID) {
        return encodeAndroid(data);
      } else {
        return encodeJava(data);
      }
    } catch (Exception e) {
      LOGGER.severe("Could not encode64 for is_android = " + IS_ANDROID +
        ", shutting down");
      e.printStackTrace();
      System.exit(1);
      return null;
    }
  }
\end{minted}
\end{listing}
\end{figure}
\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Kodowanie Base64 dla środowiska Android - \texttt{encodeAndroid}}
        \label{listing:crypto_encode64_reflection_android}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
protected static String encodeAndroid(byte[] data)
      throws IllegalAccessException, 
      IllegalArgumentException, 
      InvocationTargetException, 
      ClassNotFoundException, 
      NoSuchFieldException, 
      SecurityException, 
      NoSuchMethodException {
    Class<?> base64 = Class.forName("android.util.Base64");//api level 8, 2010
    int flagDefault = base64.getDeclaredField("DEFAULT").getInt(null);
    int flagNoWrap = base64.getDeclaredField("NO_WRAP").getInt(null);
    
    Method encodeToString = base64
        .getMethod("encodeToString", byte[].class, int.class);
    return ((String) encodeToString
        .invoke(null, data, flagDefault + flagNoWrap)).trim();
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}
