\Chapter{Implementacja}\label{chapter:implementation}
Sposób działania systemu dzieli się na strony aplikacji desktopowej i Androidowej. Obowiązki początkowe aplikacji pasywnej, na komputerze to:
\begin{enumerate}
    \item Aplikacja desktopowa tworzy mały lokalny serwer parujący (\texttt{LocalServer}) \ref{listing:desktop_localserver_handshake} tworzący na żądanie nowe gniazda UDP ze wstrzykniętym konsumentem instrukcji sterujących oraz mechanizmami utrzymania sesji (\texttt{InputPeer}) \ref{section:input_desc}. Serwer odbiera od klienta Androidowego port jego gniazda UDP (\texttt{InputPeer}), następnie informuje go o dostępnym dla niego porcie docelowego gniazda UDP (\texttt{InputProtocol}). Mimo, że tylko jedna strona wysyła instrukcje sterujące, obie strony są zobowiązane informować o zamknięciu połączania oraz wysyłać pakiety keep-alive. Stąd komunikacja obustronna.
    \item Następnie tworzona jest reprezentacja kontekstu parowania \texttt{PairingContext} \ref{section:pairing-common} która kodowana jest do kodu QR (\texttt{QRGenerator}) \ref{listing:desktop_qr_generator}. Owy kod zostaje wyświetlony w oknie aplikacji \ref{fig:desktop_inteface}.
    \item Uruchamiany jest lokalny wątek obsługujący parowanie zdalne \texttt{RemoteConnector} który wykorzystuje klienta WebSocket do połączenia z serwerem parującym \\(\texttt{PassivePairingClient}) \ref{section:pairing-common}.
\end{enumerate}

Obowiązki początkowe aplikacji Androidowej to:
\begin{enumerate}
    \item Po zeskanowaniu i odkodowaniu kontekstu parowania lokalnego z kodu QR \ref{listing:android_qr_accept}, rozpoczynana jest próba połączania się z odebranymi adresami lokalnymi hosta aplikacji desktopowej.
    \item Jeżeli uda się nawiązać łączność z małym lokalnym serwerem parującym, tworzony jest własny \texttt{InputPeer}, następuje wymiana portów i aktywny czarny widok pozwala już na sterowanie kursorem.
    \item Jeżeli parowanie lokalne nie powiedzie się, używany jest wrapper (\texttt{RemoteConnector}) klienta WebSocket (\texttt{ActivePairingClientAndroid}) używany do parowania zdalnego.
\end{enumerate}

Przebieg parowania zdalnego i hole punching'u wygląda następująco:
\begin{enumerate}
    \item Instancja aplikacji desktopowej rejestruje się w serwerze parującym, przekazując identyfikujący ją hash, ten sam który jest przekazywany aplikacji Androidowej (\ref{section:qr_schema}).
    \item Po uzyskaniu hasha z kodu QR aplikacja mobilna również rejestruje się z serwerem parującym, od razu przesyłając swoje zbadane mapowania, adresując wiadomość odebranym wcześniej hashem oraz podpisując swoim. Przekazywane mapowania są zawsze zaszyfrowane.
    \item Aplikacja desktopowa otrzymuje wiadomość zawierającą mapowania i odpowiada nadającemu swoimi. Na tym etapie komunikacji obie strony posiadają wszystkie potrzebne informacje do rozpoczęcia hole punching'u. Mianowicie, informacje odnośnie mapowań swoich i drugiego klienta.
    \item Następnie, obie aplikacje dokonują analizy w jaki sposób przeprowadzone będzie przebijanie (\texttt{SpamCoordinator}) \ref{section:pairing-common}. Jeżeli przebijanie może być owocne, wybierana jest adekwatna do rodzaju lokalnych mapowań implementacja. Jeżeli nie ma możliwości nawiązania łączności, np. w przypadku mapowań EDM dla obu klientów, procedura jest zaniechana. 
    \item Wysyłane są pakiety czekając na przebicie, jak jest to opisane w \ref{section:hole_punching}. W tym czasie, adekwatne implementacje (\texttt{SpammerEMD}, \texttt{SpammerEIMtoEDM} lub \texttt{SpammerEIMtoEIM}) \ref{section:pairing-common} przekazują używanemu koordynatorowi (\texttt{PassiveSpamCoordinator} dla aplikacji desktopowej, \texttt{ActiveSpamCoordinator} dla aplikacji mobilnej) zawartość pakietów odebranych przez lokalne gniazda. Odebranie pakietu świadczy o przebiciu lokalnej bramy. Dane zawarte w datagramie to hash identyfikujący nadającego klienta oraz drugi hash, identyfikujący konkretne gniazdko lub port po stronie nadającego klienta.
    \item Po otrzymaniu pakietu na gnieździe UDP, rozróżnienie na klienta aktywnego (Android) i pasywnego (desktop) zaczyna być bardziej istotne.
    \begin{itemize}
        \item Jeżeli koordynator pasywny otrzyma datagram, wysyła on przez serwer parujący otrzymany identyfikator gniazda do stron aktywnej. Wiadomość adresowana jest hashem otrzymanym w datagramie. Ustawiany jest typ wiadomości \texttt{MessageType.PUNCHED\_OUR\_SIDE} \ref{section:pairing-common}.
        \item Jeżeli koordynator aktywny otrzyma datagram, jedynie odnotowuje on ten fakt, zapisując że dane lokalne gniazdo otrzymało datagram z danym identyfikatorem gniazdka zdalnego. Po stronie aktywnej, klient WebSocket również wyczekuje wiadomości. Raportuje on otrzymane komunikaty \texttt{PUNCHED\_OUR\_SIDE} koordynatorowi.
    \end{itemize}
    
    \item Zwieńczeniem hole punching'u jest wybór pary gniazd UDP którymi prowadzone będzie sterowanie kursorem. Dzieje się to gdy aktywny koordynator otrzyma od klienta WebSocket wiadomość typu \texttt{PUNCHED\_OUR\_SIDE} zawierającą identyfikator lokalnego gniazda które również otrzymało datagram. Taka sytuacja oznacza, że bramy zostały przebite po obu stronach.
    \item Koordynator aktywny instruuje wtedy klienta WebSocket aby ten wysłał wiadomość typu \texttt{SELECT}, zawierającą identyfikator wybranego gniazda po stronie pasywnej (strona aktywna posiada tę informację ponieważ otrzymała ją wcześniej na wybranym lokalnym gnieździe i zapisała).
    \item Klient aktywny, czyli aplikacja mobilna, odłącza się od serwera parującego; aplikacja desktopowa pozostaje połączona z serwerem parującym w razie kolejnych prób nawiązania łączności.
    
    
\end{enumerate}

\input{chapters/implementation/modules/modules}

\input{chapters/implementation/servers}

\input{chapters/implementation/android}

\input{chapters/implementation/desktop}

\input{chapters/implementation/tests}