\Chapter{Dostępne rozwiązania}\label{chapter:related}
Dostępnych jest bardzo wiele rozwiązań pozwalających kontrolować wskaźnik komputera telefonem znajdującym się w tej samej sieci, jednak nie znalezione zostały aplikacje obsługujące łączność między dwoma sieciami lokalnymi. Istnieje również wiele narzędzi wspierających nawiązywanie połączeń peer-to-peer. Wiele z nich nie spełnia jednak potrzeb tego projektu (webRTC), inne sumarycznie zwiększają niezawodność przebijania bram jednak zysk jest zbyt mały aby je rozważać (UPnP).

\section{Pokrewne aplikacje}
Zaprezentowane zostały dwie darmowe aplikacje ze sklepu Google Play \ref{fig:remote-mouse} \ref{fig:wifi-mouse}. Obie aplikacje oferują wiele przydatnych funkcji, jednak jak widać na zrzutach ekranu, nie ma możliwości połączenia się z urządzeniem spoza sieci lokalnej.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{minipage}{0.45\textwidth}
        \vspace{0.44cm}
        \centering
        \includegraphics[width=0.9\textwidth]{images/examples/remote-mouse.jpg} % first figure itself
        \caption{Komunikat w Remote Mouse}
        \label{fig:remote-mouse}
    \end{minipage}\hfill
    \begin{minipage}{0.45\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width=0.9\textwidth]{images/examples/wifi-mouse.jpg} % second figure itself
        \caption{Informacja w WiFi Mouse}
        \label{fig:wifi-mouse}
    \end{minipage}
\end{figure}

\section{Interactive Connectivity Establishment - ice4j}
\label{chapter:ice4j}
Duże nadzieje pokładane były w implementacji zbioru narzędzi, standardów i protokołów ICE w postaci ice4j \cite{ice4j}. Jest to projekt rozpoczęty przez Jitsi, organizację tworzącą oprogramowanie wideo-konferencyjne w domenie open source. Niestety implementacja nie przewiduje użycia na platformie Android i tym samym nie jest na niej testowana. Próby modyfikacji kodu nie dały oczekiwanych rezultatów. Jest to duża strata, zwłaszcza że ice4j jest rozwiązaniem kompleksowym, pozwalającym nawiązywać łączność przez UDP i Pseudo TCP. Do zawartych rozwiązań należą między innymi:
\begin{itemize}
    \item STUN (ang. \textit{Session Traversal Utilities for NAT}) - jest to protokół który znajduje zastosowanie w rozpoznawaniu rodzaju NAT zza którego wykonywane jest zapytanie.
    \item SDP (ang. \textit{Session Description Protocol} - protokół specyfikujący kodowanie informacji klienta w formacie umożliwiającym łatwy transport innym kanałem, oraz dekodowanie informacji do użytku przez innego klienta. To tutaj pojawiły się problemy z zależnościami używanymi przez ice4j.
    \item TURN (ang. \textit{Traversal Using relays around NAT}) - protokół wykorzystywany do przekazywania informacji między klientami za pomocą serwera pośredniczącego.
\end{itemize}

Implementacja w ramach tej pracy w znacznym stopniu opiera się na mechanizmach narzędzi zawartych w ICE; funkcjonalności które implementują są konieczne.

\input{chapters/related-work/traversal}

\section{Dynamiczne mapowania bram - UPnP i PCP}
Jest w użyciu kilka protokołów umożliwiających zlecenie stworzenia luk w bramie, efektywnie tworząc mapowania adresów i portów zewnętrznych na konkretne adresy i porty w sieci lokalnej. Mowa o UPnP (ang. \textit{Universal Plug and Play}) oraz PCP (ang. \textit{Port Control Protocol}). 

W kontekście tej pracy, protokoły te umożliwiają kompletne ominięcie bramy. Liczba pojedyncza użyta w poprzednim stwierdzeniu jest kluczowa ponieważ te protokoły nie są w stanie wejść w interakcję z żadną bramą znajdującą się poza tą najbliższą (w ramach specyfikacji). 

W praktyce, jeżeli dostawca internetu dzieli nas od internetu publicznego wieloma bramami, te protokoły są bliskie bezużyteczności dla celów tego projektu. Bardzo często popularniejsze z dwojga rozwiązań, UPnP, jest wyłączane przez administratorów ze względu na problemy z bezpieczeństwem tego rozwiązania. Przypadek pojedynczej bramy w postaci komercyjnego, domowego rutera będzie łatwo obsłużony mechanizmami które są potrzebne do obejścia wielokrotnych mapowań. Stąd, nie rozważono użycia implementacji tych protokołów.

\section{Kody QR}
Kody QR powstały w celu zastąpienia innych rodzajów kodowania etykiet części motoryzacyjnych. Celem była niezawodność pod wieloma względami. Oczekiwane były zniszczenia fizyczne etykiet, potrzebna była więc redundancja kodowania (nawet do 30\%). Etykiety często są skanowane w ruchu, na przykład na taśmie przekazującej; można więc je skanować pow wieloma kątami i orientacjami. Są również w stanie zakodować duże ilości danych. Cechy te sprawiają, że używanie kodów QR w kontekstach innych niż magazynowe czy produkcyjne jest bardzo komfortowe. Dostępne są implementacje skanera oraz generatora kodów na platformy Java i Android w postaci biblioteki \textit{zxing}, udostępnianej na licencji Apache 2.0 \cite{zxing}. Owa biblioteka niestety nie jest już aktywnie rozwijana.
