\section{Znane techniki przebijania bram - hole punching}\label{section:hole_punching}
Hole punching to technika przebijania bram czyli NAT oraz zapór sieciowych. Rozpatrywany będzie przypadek zastosowania IPv4, jako że łączność IPv6 jest zazwyczaj łatwiejsza do uzyskania - NAPT dla IPv6 jest rzadko spotykany. Docelowo przebijanie bram ma skutkować sytuacją przedstawioną na \ref{fig:base-green}. Oba urządzenia znajdują się w osobnych sieciach lokalnych, oba urządzenia mogą wysyłać pakiety na znany im adres publiczny drugiego, co będzie skutkować przekazaniem pakietów przez bramę (zakładamy NAPT i stanowy firewall) do klienta wewnątrz sieci. 

\begin{figure}
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{images/traversal/base_green.png}
    \caption{Pożądany stan połączenia}
    \label{fig:base-green}    
\end{figure}

Prześledzona zostanie próba uzyskania stanu widocznego na \ref{fig:base-green}. Uznając smartphone'a za stronę proaktywną, chcemy stworzyć lokalne gniazdko i wysłać dane do laptopa. Naturalnie musimy otworzyć połączenie z jedynym dostępnym dla nas adresem laptopa - publicznym, zmapowanym. Aktualna sytuacja jest przedstawiona na diagramie \ref{fig:base-mappings}.

\begin{figure}
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{images/traversal/base_mappings.png}
    \caption{Próba nawiązania połączenia, znane przyszłe mapowania które pojawią się przy wysyłaniu danych}
    \label{fig:base-mappings}    
\end{figure}

Zakładane jest rozwiązanie problemu mapowań, zostanie on omówiony w \ref{section:nat}. Oba urządzenia znają adres publiczny przyszłego mapowania drugiego; owe mapowanie zostanie stworzone przy wysyłaniu danych. Pozostaje spełnić wymagania zapory sieciowej. Zostanie to osiągnięte przez rozpoczynanie połączenia z obu sieci lokalnych, w stronę drugiego klienta. Koncepcyjnie, protokół warstwy transportowej nie ma znaczenia (ma implementacyjne, \ref{section:nat}). W ten sposób, obie zapory stworzą mapowanie pozwalające odbierać dane z zewnątrz.

W praktyce, któraś ze stron rozpocznie swoje połączenie jako pierwsza; druga strona nie zdąży nadać danych, tym samym nie stworzy mapowania. Przypadek ten widoczny jest na \ref{fig:base-one_side_mapping}.

\begin{figure}
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{images/traversal/base.one_side_mapping.png}
    \caption{Próba nawiązania połączenia, znane przyszłe mapowania które pojawią się przy wysyłaniu danych. Jeden klient był szybszy w rozpoczynaniu komunikacji}
    \label{fig:base-one_side_mapping}    
\end{figure}

Laptop wysyłając dane do telefonu napotka teraz używalne mapowanie po drugiej stronie (\ref{fig:base-one_sieded_success}), zakładając mały odstęp czasowy między ostatnią próbą połączenia ze strony telefonu. Oczywiście, mapowania mają określony czas trwania bez aktywności, po przekroczeniu którego są usuwane.

\begin{figure}
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{images/traversal/base.one_sided_success.png}
    \caption{Próba nawiązania połączenia, znane przyszłe mapowania które pojawią się przy wysyłaniu danych. Drugi klient przesłał dane}
    \label{fig:base-one_sieded_success}    
\end{figure}

Jeżeli telefon ponowi próbę dostarczenia danych, napotka otwarte w \ref{fig:base-one_sieded_success} mapowanie które przekaże dane do laptopa, osiągając stan pożądany, widoczny na \ref{fig:base-green}. Jest to podstawowy schemat spełniania wymogów zapór sieciowych nazywany hole punching'iem, czasem też określany \textit{simultaneous open}, ze względu na jednoczesne otwieranie połączeń z obu stron, czkając aż obie zapory stworzą mapowania. Nie jest konieczna dokładana synchronizacja klientów, wystarczą wielokrotne próby przebicia z obu stron. Należy jednak odnieść się do problemów które mogą wyniknąć ze szczególnych konfiguracji sieciowych.

\subsection{Hole punching TCP a biblioteka standardowa Java} \label{subsection:tcp_java}
Należy zauważyć, iż wymagane jest nadawanie oraz odbieranie na tym samym lokalnym adresie IP i porcie. Sprawia to problem techniczny przy korzystaniu z języka Java. Jeżeli przeprowadzimy hole punching używając protokołu TCP, będziemy musieli nagle zamykać implementację gniazda \texttt{Socket} zaraz po próbie nawiązania połączenia, aby móc wyczekiwać połączenia przychodzącego na \texttt{ServerSocket}. Korzystając ze standardowej biblioteki nie jest to wykonalne. Zamknięcie gniazda \texttt{Socket} spowoduje wysłanie \texttt{FIN} lub \texttt{RST}, co zapora sieciowa zinterpretuje jako zamnknięcie sesji. Nie da się więc utrzymać otwartego mapowania w zaporze, jednocześnie wyczekując połączenia na \texttt{ServerSocket}. Z tego względu podjęto decyzję o zastosowaniu protokołu transportowego UDP w ramach pracy. Dodatkowym argumentem przemawiającym za użyciem UDP jest fakt, iż spowoduje to powstanie bardziej uniwersalnego rozwiązania. Symulacja TCP w UDP jest znacznie bardziej powszechna niż w odwrotną stronę. Głównie ze względu na fakt, iż tunelowanie warstwy transportowej jest wydajniejsze korzystając z UDP, tak jak sugerują autorzy rozwiązań VPN \cite{tcp_tcp_wireguard} \cite{tcp_tcp_openvpn}.

\subsection{Wielopoziomowe NAT}
Wielopoziomowe NAT, lub CGNAT (ang. \textit{Carrier-grade NAT }) stwarzają mały problem niezawodności ponieważ przebijanie bram zależy w niektórych przypadkach od wsparcia \textit{hairpin NAT} \cite{holepunching}, czyli zdolności bramy do skierowania połączenia z jej sieci lokalnej, do niej samej, jeżeli dane są zaadresowane adresem publicznym owej sieci lokalnej \cite{rfc4787_udp}, jak widoczne jest na \ref{fig:base-haripin}. Dotyczy to sytuacji gdy klienci znajdują się za wielopoziomowym NAT ale za tą samą nadrzędną, publiczną bramą \cite{holepunching}. Niestety nie jest możliwe połączenie klientów znajdujących się za tym samym wielopoziomowym NAT (połączenie bezpośrednie między wewnętrznym NAT a drugim wewnętrznym NAT), bez interakcji z bramą publiczną \cite{holepunching}.

\begin{figure}
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{images/traversal/base_hairpin.png}
    \caption{Klient wysyła dane na adres publiczny mapowania do niego samego. Brama obsługuje połączenie - hairpin NAT}
    \label{fig:base-haripin}    
\end{figure}

Gdy klienci znajdują się za różnymi wielopoziomowymi NAT, jest to dla nich przeźroczyste, nie wpływa na procedurę. Każda z bram w hierarchii stworzy odpowiednie mapowanie \cite{holepunching}, co przedstawione zostało na \ref{fig:base-cascading-nat}.

\begin{figure}
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{images/traversal/base_cascading_nat.png}
    \caption{Wielokrotne mapowania w ramach sieci dostawcy internetu (ISP) są przeźroczyste}
    \label{fig:base-cascading-nat}    
\end{figure}

\subsection{Przewidywanie mapowań}\label{section:nat}
Przewidywanie i badanie mapowań to kwestia która znacznie utrudnia techniczną realizację zadania. Istnieje sposób klasyfikacji NAT (np. \textit{Full-cone NAT}, \textit{Port-restricted cone NAT}) jednak posłużę się kategoriami zaproponowanymi w \cite{rfc5128_edm} oraz \cite{rfc4787_udp}. Z perspektywy przebijania bram, istotne jest rozróżnienie na:
\begin{itemize}
    \item Brak NAT - najczęstszy przypadek przy wykorzystaniu globalnych adresów IPv6. Konieczne jest jedynie przebicie zapory sieciowej; adres IP i port lokalny będzie również publiczny.
    \item EIM (ang. \textit{Endpoint-Independent Mapping}) - dla stałego adresu IP i portu lokalnego, mapowanie również jest stałe, niezależnie od adresu IP i portu docelowego.
    \item EDM (ang. \textit{Endpoint-Dependent Mapping}) - dla stałego adresu IP i portu lokalnego, mapowania są różne w zależności od adresu IP i portu docelowego; dalsze rozróżnienie to:
    \begin{itemize}
        \item ADM (ang. \textit{Address-Dependent Mapping}) - dla stałego adresu IP i portu lokalnego, mapowania zależą od docelowego adresu IP. Oznacza to potencjalnie jedno mapowanie lokalne komunikujące się obustronnie z różnymi portami pod docelowym adresem IP. 
        \item APDM (ang. \textit{Address and Port-Dependent Mapping}) - dla stałego adresu IP i portu lokalnego, mapowania zależą tak od adresu IP jak i od portu docelowego. Najbardziej restrykcyjny przypadek.
    \end{itemize}
\end{itemize}

Do odkrywania rodzaju mapowania i adresu IP oraz portu publicznego wykorzystywane jest wiele sposobów, najpopularniejszym jest protokół STUN wspomniany w \ref{chapter:ice4j}. Serwer i klient implementujące owy protokół są w stanie wydedukować rodzaj NAT klienta. Stosując własną implementację pominięte zostały mechanizmy nikle zwiększające niezawodność, np. sprawdzanie sekwencyjności mapowań, opisane w \cite{rfc5128_edm}. Dla celów tej pracy wystarczy raportowanie publicznych adresów IP i portów oraz rozpoznawanie na tej podstawie wyżej wymienionych rodzajów NAT. 

Dla braku NAT jest to względnie proste. Wystarczy serwer "echo"\ który na zapytanie odpowie zaobserwowanym publicznym adresem IP i portem. Klient następnie jest w stanie wydedukować rodzaj mapowania porównując lokalny adres gniazda z otrzymanymi informacjami.

Dla pozostałych typów mapowań, preferowane są dwa serwery echo o różnych adresach IP. Pozwoli to ostatecznie rozróżnić EIM od EDM. Przy jednym serwerze echo można założyć, po sprawdzeniu dwóch portów, że mapowanie niezależne od portów (w gorszym przypadku ADM, w lepszym EIM) jest mapowaniem EIM. Ten optymizm przy wykorzystaniu jednego serwera echo jest potrzebny ponieważ hole punching dwóch mapowań EDM zajmuje bardzo dużo czasu \cite{tailscale}.

Dodatkowym ograniczeniem jest konieczność użycia tego samego gniazdka do badania mapowań i do faktycznej komunikacji z drugim klientem, po uprzednim przekazaniu mu adresu publicznego którego może użyć. Jeżeli użyjemy gniazda lokalnego o innym adresie IP lub porcie do faktycznej komunikacji to zostanie stworzone nowe mapowanie, na adres publiczny którego nie znamy. To samo ograniczenie najczęściej tyczy się użytego protokołu warstwy transportowej.

Przy próbie użycia mapowań zależnych od adresata sytuacja jest bardziej skomplikowana. Adres IP i port publiczny sprawdzony z pomocą serwera echo może być bezwartościowy. Wysyłając dane z tego samego gniazda lokalnego ale na inny adres IP i/lub port adresata stworzone zostanie nowe mapowanie. Najczęściej jednak mapowania ograniczają się do tego samego adresu publicznego i przy zastosowaniu odpowiednich zabiegów i przyjaznym schemacie mapowań drugiego klienta (dla mapowania EDM, drugi klient musi być przynajmniej EIM) - jest to wystarczające.

\subsection{Przebijanie mapowań EDM}
Do przeprowadzenia przebijania bram gdy jeden z klientów jest za EDM wykorzystany zostanie zabieg polegający na próbie dynamicznego znalezienia otwartego mapowania pod stronie EDM \cite{tailscale}. 

Na rysunku \ref{fig:base-eim-to-edm} przedstawiony został przypadek gdy telefon jest za EDM, co jest częste dla IPv4 gdy korzysta się z internetu mobilnego. Laptop natomiast znajduje się za mapowaniem typu EIM. Technika opisana w \cite{tailscale} przebiega następująco:
\begin{itemize}
    \item Strona EDM tworzy bardzo wiele gniazd lokalnych, na różnych portach (na ilustracji są to tylko 3 gniazda). Z tych wielu gniazd wysyła pakiety na publiczny adres IP i port mapowania drugiego klienta, z powtarzaniem.
    \item Strona EIM wykorzystuje swoje jedyne gniazdo do wysyłania pakietów na losowe porty bramy klienta za mapowaniem EDM, z powtarzaniem.
\end{itemize}
Taka procedura sprawia, iż z czasem prawdopodobieństwo przebicia bram po obu stronach rośnie. Jedna lub obie ze stron mogą zwiększać obszar ataku. Strona EIM może dodawać losowe porty do puli atakowanych, tak jak strona EDM może tworzyć kolejne gniazda.

Jest to jedyna mi znana i relatywnie czasochłonna metoda, lecz skuteczna do przebijania bram EDM.

Należy zauważyć, iż w przypadku globalnych adresów IPv6 które nie są skutkiem mapowania (co jest większością przypadków) problem bram EDM kompletnie nie istnieje. Należy jedynie uporać się ze stanowym firewallem. Jeżeli mamy do czynienia z adresami globalnymi IPv6, najczęściej sytuacja redukuje się do hole punching'u EIM na EIM. Niestety adopcja tego protokołu warstwy transportowej wciąż nie jest na poziomie wystarczająco wysokim aby porzucić implementację przebijania EDM. Trzeba również wziąć pod uwagę istnienie rozwiązania mapujących adresy IPv6.

\begin{figure}
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{images/traversal/base_edm.png}
    \caption{Hole punching EIM na EDM}
    \label{fig:base-eim-to-edm}    
\end{figure}

% Pojawia się szereg problemów:
% \begin{enumerate}
%     \item Jesteśmy gotowi na nawiązanie połączenia z publicznym adresem laptopa ale go nie znamy.
%     \item Jeżeli poznamy publiczny adres IP i numer portu mapowania na gniazdo aplikacji klienckiej na laptopie, próby połączenia gniazdem TCP lub wysłania pakietów UDP nie powiodą się ze względu na stanowy firewall.
% \end{enumerate}

% Powyższe punkty nakreślają dodatkowe wymagania. Konieczne jest stworzenie mapowania po stronie laptopa oraz poznanie jego publicznego adresu. Następnie, należy przekonać stanowy firewall, że przychodzące połączenie jest legalne.

% Informacje odnośnie mapowania laptop uzyska przez wspomniane w \ref{chapter:ice4j} mechanizmy STUN; wystarczy ograniczona funkcjonalność tego protokołu. Zaangażowany zostanie zewnętrzny, \textit{dobrze znany serwer} "echo". Oznacza to tyle, że aplikacja jest w stanie się z nim komunikować bez potrzeby konfiguracji. Implementacja serwera będzie wystarczająca jeżeli na połączenia będzie odpowiadać zaobserwowanymi publicznymi adresem IP i portem nadawcy.

% Stworzenie mapowania dotyczy również spełnienia wymagań stanowego firewall'a. Bowiem aby mapowanie było dla nas użyteczne z zewnątrz, laptop musiał wcześniej wysłać dane na adres publiczny telefonu. Tylko wtedy zapora w sieci laptopa uzna dane przychodzące od smartphone'a jako legalne (wysyłane w ramach rozpoczętej lokalnie sesji). 



