\Chapter{Podsumowanie}\label{chapter:conclusions}
Udało się spełnić większość celów projektowych. Nie udało się jednak w pełni przetestować implementacji hole punching'u. W przetestowanym scenariuszu (EDM na EIM) przebijanie bram było wysoce niezawodne. Nie udało się osiągnąć funkcjonalności przeciągania elementów przy emulacji touchpad'a.

\section{Wnioski}
Złożoność rozwiązań sieciowych sprawia, że nawiązywanie łączności peer-to-peer jest znacznie utrudnione przy spotkaniu z niektórymi topologiami sieciowymi i konfiguracjami sprzętu sieciowego.

Widoczne są jednak potencjalne zyski z zastosowania rozwiązań przebijających NAT - wysoka responsywność i brak aplikacji pośredniczących przy faktycznej wymianie informacji. 

\section{Możliwy rozwój}
Należy usprawnić interpretację dotyku ekranu. Na chwilę obecną nie jest ona tak responsywna jak mogłaby być.