\subsection{Parowanie - pairing-common}
\label{section:pairing-common}
Struktura modułu przedstawiona jest na \ref{fig:pairing}. Moduł \texttt{pairing-common} jest intensywnie używane przez resztę systemu, zawiera on większość implementacji która dotyczy komunikacji. Oznacza to łatwą edycję np. kodowania instrukcji sterujących kursorem.

\begin{figure}
        \centering
        \footnotesize
        \begin{forest}
      for tree={
        font=\ttfamily,
        grow'=0,
        child anchor=west,
        parent anchor=south,
        anchor=west,
        calign=first,
        inner xsep=7pt,
        edge path={
          \noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) pic {folder} \forestoption{edge label};
        },
        % style for your file node 
        file/.style={edge path={\noexpand\path [draw, \forestoption{edge}]
          (!u.south west) +(7.5pt,0) |- (.child anchor) \forestoption{edge label};},
          inner xsep=2pt,font=\small\ttfamily
                     },
        before typesetting nodes={
          if n=1
            {insert before={[,phantom]}}
            {}
        },
        fit=band,
        before computing xy={l=15pt},
      }  
    [src
      [pl.mk.touchpad.pairing.common
        [AttackAngle.java,file
        ]
        [MessageContents.java,file
        ]
        [\texttt{E} MessageType.java,file
        ]
        [\texttt{E} NATType.java,file
        ]
        [PairingContext.java,file
        ]
        [Util.java,file
        ]
      ]
      [pl.mk.touchpad.pairing.echo
        [EchoProtocol.java,file
        ]
      ]
      [pl.mk.touchpad.pairing.reliable
        [ReliableProtocol.java,file
        ]
      ]
      [pl.mk.touchpad.pairing.simulOpen
        [\texttt{I} ActiveClient.java,file
        ]
        [\texttt{I} ExceptionBiConsumer.java,file
        ]
        [\texttt{A} PairingClient.java,file
        ]
        [PairingProtocol.java,file
        ]
        [PassivePairingClient.java,file
        ]
      ]
      [pl.mk.touchpad.pairing.simulOpen.spamming
        [ActiveSpamCoordinator.java,file
        ]
        [PassiveSpamCoordinator.java,file
        ]
        [\texttt{A} SpamCoordinator.java,file
        ]
        [\texttt{A} Spammer.java,file
        ]
        [SpammerEDM.java,file
        ]
        [\texttt{A} SpammerEIM.java,file
        ]
        [SpammerEIMtoEDM.java,file
        ]
        [SpammerEIMtoEIM.java,file
        ]
      ]
      [module$-$info.java,file
      ]
    ]
 \end{forest}
 \normalfont
    \caption{Hierarchia pakietów modułu \texttt{pairing-common}}
    \label{fig:pairing}
\end{figure}

Najważniejsze pliki to:
\begin{itemize}
    \item \texttt{AttackAngle} - przechowuje dane mapowania takie jak adres IP i port publiczny, lokalny oraz gniazdo użyte do badania mapowania, jeżeli jest to instancja stworzona lokalnie.
    \item \texttt{MessageContents} - instancje tej klasy są kodowane do ciągu znaków i przesyłane do serwera parującego, zaadresowane do niego samego lub do innego klienta. Odbierając wiadomość, ciąg znaków odkodowuje się do obiektu tej klasy.
    \item \texttt{PairingProtocol} - jest to klasa która implementuje statyczne metody rozpoznawania rodzajów mapowań na podstawie informacji uzyskanych od serwera echo.
    \item \texttt{A SpamCoordinator} - porównuje lokalne mapowania z mapowaniami zdalnego klienta i wybiera odpowiednie implementacje \texttt{Spammer}'a do użycia. Na przykład, dwie bramy wykonujące mapowania EDM skutkować będą rzuceniem wyjątku.
    \item \texttt{A Spammer} - klasy implementujące mają zgłaszać koordynatorowi odebrane pakiety oraz atakować bramę drugiego klienta.
    \item \texttt{SpammerEDM} - implementacja używana przez klientów za bramą wykonującą mapowania EDM. Tworzy wiele gniazd UDP i atakuje z nich adres drugiego klienta. Jeżeli hole punching zakończy się sukcesem, zwraca gniazdo które ma być użyte do komunikacji. Ilość lokalnych gniazd jest stała.
    \item \texttt{SpammerEIMtoEIM} - implementacja używana przez klientów za bramą wykonującą mapowania EIM, chcących połączyć się z klientem za bramą EIM. Najprostszy przypadek, z jednego zadanego w konstruktorze gniazda wysyła pakiety na jeden publiczny adres IP i port.
    \item \texttt{SpammerEIMtoEDM} - implementacja używana przez klientów za bramą wykonującą mapowania EIM, chcących połączyć się z klientem za bramą EDM. Z jednego zadanego w konstruktorze gniazda wysyła pakiety na jeden publiczny adres IP i losowe porty. Z czasem pula atakowanych portów zwiększa się.
\end{itemize}

Przykładem implementacji \texttt{Spammer}'a będzie kod klasy \texttt{SpammerEDM}, widoczny na \ref{listing:pairing_spammer_edm_spam}. Wywoływane metody widoczne są na listingu \ref{listing:pairing_spammer_edm_service}. Widoczne jest wypełnienie datagramów hashem i identyfikatorem gniazda, wysyłanie datagramów z każdego gniazda. Następnie sprawdzane jest czy w buforach gniazdek są datagramy gotowe do odczytania. Jeżeli są - jest to zgłaszane instancji \texttt{SpamCoordinator}. 

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Główna pętla przebijania bram klasy \texttt{SpammerEDM}}
        \label{listing:pairing_spammer_edm_spam}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
@Override
public synchronized DatagramSocket spam() throws IOException, InterruptedException {
    if(this.finished) {
      throw new IllegalStateException("Spammer not usable after having closed");
    }
    long start_time = Instant.now().getEpochSecond();
    while(Instant.now().getEpochSecond() - start_time <= TOTAL_RECEIVE_TIMEOUT_S && 
        !this.finished) {
      sendOutPackets();
      serviceReceivedPackets();
    }
    close();
    if(!this.finished) {
      throw new SocketTimeoutException("Could not punch through in " +
          TOTAL_RECEIVE_TIMEOUT_S + " seconds");      
    }
    this.selectedSocket.connect(this.remotePeerAddress);
    this.selectedSocket.setSoTimeout(0);
    return this.selectedSocket;
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Wysyłanie i przyjmowanie pakietów w ramach klasy \texttt{SpammerEDM}}
        \label{listing:pairing_spammer_edm_service}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
protected void sendOutPackets() throws IOException, InterruptedException {
    for(DatagramSocket socket : this.socket_socketId.keySet()) {
      preparePacketPayload(socket);
      socket.send(this.packet_send);
      Thread.sleep(SEND_INTERVAL_MS);
    }
  }
  
protected void serviceReceivedPackets() throws IOException {
    for(DatagramSocket socket : this.socket_socketId.keySet()) {
      serviceReceivedPackets(socket, this.socket_socketId.get(socket));
    }
  }
  
protected void serviceReceivedPackets(DatagramSocket socket, String socketId)
throws IOException {
    try {
      while(true) {
        socket.receive(this.packet_receive);
        this.punchedOurSide_ourSocketId_theirSocketIdConsumer
          .accept(socketId, extractReceivedSocketId());
      }
    } catch (SocketTimeoutException e) {}
 }
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}