\section*{Streszczenie}
Prezentowana praca dotyczy dotkliwego problemu który wpływa na wiele aplikacji, desktop'owych czy mobilnych. Chodzi mianowicie o trudności w nawiązywaniu bezpośredniej łączności między urządzeniami. W erze NAT (ang. \textit{Network Address Translation}) i stanowych firewall'i dzielących użytkowników od publicznego internetu, nawiązywanie łączności \textit{peer-to-peer} odbywa się przy pomocy technik określanych nazwami \textit{hole punching} lub \textit{NAT traversal}.

Prezentowane rozwiązanie znacznie bazuje na ICE (ang. \textit{Interactive Connectivity Establishment}), popularnych technikach pomagających rozwiązać wyżej wspomniany problem. ICE to kompleksowe narzędzie zawierające wspomagające protokoły i standardy, np. STUN (ang. \textit{Session Traversal Utilities for NAT}) czy SDP (ang. \textit{Session Description Protocol}).

Przykładem działania tych rozwiązań będzie aplikacja emulująca touchpad na ekranie smartphone'a z systemem Android, łączącego się z aplikacją desktopową. Implementacja odbyła się z użyciem języka programowania i środowiskiem Java w wersji 11.

\section*{Abstract}
The presented thesis addresses an acute problem that affects many applications, both desktop and mobile. I is the difficulty in establishing direct communication between devices. In the era of NATs and stateful firewalls separating users from the public Internet, establishing connectivity \textit{peer-to-peer} is done using techniques falling under the terms \textit{hole punching} or \textit{NAT traversal}. 

The presented solution is largly based on ICE (\textit{Interactive Connectivity Establishment}), a popular solution to the NAT problem. ICE is a comprehensive tool that includes protocols and standards useful in hole punching, such as STUN (\textit{Session Traversal Utilities for NAT}) or SDP (\textit{Session Description Protocol}).

An example of these utilities will be an application emulating a touchpad connecting with a desktop application. The Java programming language and environment at version 11 was used in the implementation.