\section{Aplikacja na platformę Android}
Aplikacja na platformę Android w znacznej części korzysta z modułów wspólnych jednak konieczne było zaimplementowanie oddzielnego klienta WebSockets.

\subsection{Interfejs}
Widoki interfejsu zostały zaprezentowane na zrzutach ekranu \ref{fig:android_main}, \ref{fig:android_download}, \ref{fig:android_local} i \ref{fig:android_remote}.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{minipage}{0.35\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width=0.9\textwidth]{images/android/main.jpg} % first figure itself
        \caption{Widok startowy}
        \label{fig:android_main}
    \end{minipage}\hfill
    \begin{minipage}{0.35\textwidth}
        \vspace{0.44cm}
        \centering
        \includegraphics[width=0.9\textwidth]{images/android/download_dialog.jpg} % second figure itself
        \caption{Dialog z adresem aplikacji desktopowej}
        \label{fig:android_download}
    \end{minipage}
\end{figure}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{minipage}{0.35\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width=0.9\textwidth]{images/android/pairing.jpg} % first figure itself
        \caption{Komunikat o próbie parowania lokalnego}
        \label{fig:android_local}
    \end{minipage}\hfill
    \begin{minipage}{0.35\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width=0.9\textwidth]{images/android/trying_remote.jpg} % second figure itself
        \caption{Informacja o próbie parowania zdalnego - hole punching}
        \label{fig:android_remote}
    \end{minipage}
\end{figure}



\subsection{Najważniejsze części implementacji}
Poniżej zaprezentowano istotne dla implementacji fragmenty kodu.

\subsubsection{Klient WebSockets}
Oddzielny klient WebSockets był potrzebny ponieważ zależność implementująca stronę kliencką WebSocket'a użyta w aplikacji desktopowej nie działa na platformie Android. Użyty w tym przypadku klient WebSockets to \texttt{com.squareup.okhttp3:okhttp} na licencji Apache 2.0 \cite{okhttp_license}. Implementacja klienta w modelu nasłuchiwacza zdarzeń widzoczna jest na \ref{listing:android_okhttp_client_onopen} \ref{listing:android_okhttp_client_onhandshake}, na przykładzie rejestracji klienta z serwerem parującym przy nawiązaniu połączenia z nim, oraz natychmiastowe nadanie informacji o mapowaniach do klienta pasywnego - aplikacji desktopowej.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Część implementacji klienta WebSocket z użyciem \texttt{okhttp} - \texttt{onOpen}}
        \label{listing:android_okhttp_client_onopen}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
@Override
public void onOpen(WebSocket webSocket, @NonNull Response response) {
  ActivePairingClientAndroid.this.webSocket = webSocket;
  try {
    MessageContents registerMessage = new MessageContents(
        ActivePairingClientAndroid.this.ourHash,
        "",
        MessageType.REGISTER,
        null,
        null
    );
    webSocket.send(registerMessage.toString());
    onOpenHandshake();
  } catch (IOException e) {
    e.printStackTrace();
    ActivePairingClientAndroid.this.shutdown(true);
  }
}
\end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Część implementacji klienta WebSocket z użyciem \texttt{okhttp} - \texttt{onOpenHandshake}}
        \label{listing:android_okhttp_client_onhandshake}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
protected void onOpenHandshake() throws IOException {
    //pozyskanie naszych mapowań
    Optional<List<AttackAngle>> ourAttackAngles = this.attackAnglesSupplier.get();
    if(!ourAttackAngles.isPresent()) {
      throw new IOException("Could not get attack angles");
    }
    //zapisanie naszych mapowań
    this.ourAttackAngles = ourAttackAngles.get();
    //zaszyfrowanie mapowań
    Pair<String, IvParameterSpec> encryptedAttackAngles_iv = this.crypterService
        .encrypt(AttackAngle.toString(ourAttackAngles.get()));
    MessageContents ourAttackAnglesMessage = new MessageContents(
        this.ourHash,
        this.theirHash,
        MessageType.PAIRING_DATA,
        encryptedAttackAngles_iv.a,
        Coding.ivtoBase64(encryptedAttackAngles_iv.b)
    );
    //wysłanie naszych mapowań
    this.webSocket.send(ourAttackAnglesMessage.toString());
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\subsubsection{Skanowanie kodów QR}
Aktywność startowa jest tworzona w sposób widoczny na \ref{listing:android_qr_oncreate} \ref{listing:android_qr_accept}. Do odpowiedniego przycisku dodawany jest konsument zdarzenia który wywołuje skanowanie kodu QR z zadanymi opcjami. Jeżeli skanowanie się powiedzie (nie zostanie anulowane) i zwrócony zostanie kod w formie tekstowej, rozpoczęta zostanie aktywność parowania.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Część implementacji głównej aktywności rozpoczynająca skanowanie kodu QR - \texttt{onCreate}}
        \label{listing:android_qr_oncreate}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
@Override
protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
    super.onCreate(savedInstanceState);
    setContentView(R.layout.activity_main);

    ActivityResultLauncher<ScanOptions> barcodeLauncher = registerForActivityResult(
        new ScanContract(),
        this::acceptDecodedQR);

    ((Button) findViewById(R.id.qrScanningButton)).setOnClickListener(
        view -> barcodeLauncher.launch(QR_SCAN_OPTION)
    );

    ((Button) findViewById(R.id.downloadButton)).setOnClickListener(
        this::downloadPopup
    );
}
\end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Część implementacji głównej aktywności rozpoczynająca skanowanie kodu QR - \texttt{acceptDecodedQR}}
        \label{listing:android_qr_accept}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
private static final ScanOptions QR_SCAN_OPTION = new ScanOptions()
      .setDesiredBarcodeFormats(ScanOptions.QR_CODE)
      .setOrientationLocked(false);

private void acceptDecodedQR(ScanIntentResult result) {
    LOGGER.info("Scanned text: " + result.getContents());

    if(result.getContents() == null) {
      return;
    }

    Intent intent = new Intent(MainActivity.this, ControllingActivity.class);
    intent.putExtra("context", result.getContents());
    startActivity(intent);
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\subsubsection{Interpretacja dotyku}
Interpretacja dotyku jest wykonywana przy pomocy obiektu klasy \texttt{GestureDetector} \ref{listing:android_gesture_ontouch} oraz zadanemu mu obiektowi klasy rozszerzającej \textit{listener} gestów \ref{listing:android_gesture_listener1} \ref{listing:android_gesture_listener2}. Zinterpretowane zdarzenia są identyfikowane i wysyłane przez \texttt{LocalPeer}.

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Metoda przechwytująca zdarzenia dotyku i zlecająca interpretację obiektowi klasy \texttt{GestureDetector}}
        \label{listing:android_gesture_ontouch}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
@Override
public boolean onTouch(View view, MotionEvent motionEvent) {
    boolean res = gestureDetector.onTouchEvent(motionEvent);
    if(motionEvent.getActionMasked() == MotionEvent.ACTION_UP) {
      if(rightIsDown) {
        ParsedInput input_right = new ParsedInput(InputType.RELEASE_MOUSE_RIGHT);
        GestureSender.this.sendInput(input_right);
        rightIsDown = false;
      }
      if(leftIsDown) {
        ParsedInput input_left = new ParsedInput(InputType.RELEASE_MOUSE_LEFT);
        GestureSender.this.sendInput(input_left);
        leftIsDown = false;
      }
    }
    return res;
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Implementacja rozszerzająca \texttt{GestureDetector.SimpleOnGestureListener}}
        \label{listing:android_gesture_listener1}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
protected class GestureListener extends GestureDetector.SimpleOnGestureListener {
    protected float lastX;
    protected float lastY;

    @Override
    public boolean onDown(MotionEvent e) { return true; }

    @Override
    public boolean onSingleTapConfirmed(MotionEvent e) {
      ParsedInput input_press = new ParsedInput(InputType.LEFT_PRESS);
      ParsedInput input_release = new ParsedInput(InputType.RELEASE_MOUSE_LEFT);
      return GestureSender.this.sendInput(input_press) &&
        GestureSender.this.sendInput(input_release);
    }

    @Override
    public boolean onDoubleTap(MotionEvent e) {
      ParsedInput input = new ParsedInput(InputType.LEFT_PRESS);
      leftIsDown = true;
      return GestureSender.this.sendInput(input);
    }

    @Override
    public boolean onDoubleTapEvent(MotionEvent e) { return true; }

    @Override
    public void onLongPress(MotionEvent e) {
      ParsedInput input = new ParsedInput(InputType.RIGHT_PRESS);
      rightIsDown = true;
      GestureSender.this.sendInput(input);
    }

    @Override
    public void onShowPress(MotionEvent e) {}

    @Override
    public boolean onSingleTapUp(MotionEvent e) { return true; }
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}

\begin{figure}
    \centering
    \begin{listing}[H]
        \caption{Implementacja rozszerzająca \texttt{GestureDetector.SimpleOnGestureListener}, obsługująca ruch}
        \label{listing:android_gesture_listener2}
        \begin{minted}[
        frame=lines,
        framesep=2mm,
        fontsize=\footnotesize
      ]{java}
{
    @Override
    public boolean onScroll(MotionEvent e1, MotionEvent e2, float distanceX,
        float distanceY) {
      InputType inputType = (e1.getPointerCount() > 1 || e2.getPointerCount() > 1) ?
          InputType.SCROLL : InputType.MOVEMENT;
      return serviceMovement(e2, inputType);
    }

    protected boolean serviceMovement(MotionEvent e2, InputType inputType) {
      int historySize = e2.getHistorySize();
      lastX = historySize > 0? e2.getHistoricalX(0) : lastX;
      lastY = historySize > 0? e2.getHistoricalY(0) : lastY;

      ParsedInput[] parsedInputs = new ParsedInput[historySize + 1];
      for (int h = 0; h < historySize; ++h) {
        parsedInputs[h] = new ParsedInput(
            inputType,
            (int) (e2.getHistoricalX(h) - lastX),
            (int) (e2.getHistoricalY(h) - lastY),
            0
        );
        lastX = e2.getHistoricalX(h);
        lastY = e2.getHistoricalY(h);
      }

      parsedInputs[historySize] = new ParsedInput(
          inputType,
          (int) (e2.getX() - lastX),
          (int) (e2.getY() - lastY),
          0
      );
      lastX = e2.getX();
      lastY = e2.getY();

      for(ParsedInput input : parsedInputs) {
        GestureSender.this.sendInput(input);
      }

      return true;
    }
}
  \end{minted}
\end{listing}
\end{figure}