# Progtest 01

# Nalezení zprávy s počátečními nulovými bity v SHA-512 hashi

Vaším úkolem je realizovat funkci (či sadu funkcí, ne celý program), které naleznou libovolnou zprávu, jejíž hash (SHA-512) začíná zleva na posloupnost nulových bitů.

Pořadí bitů je big-endian: Bajt 0 od MSB do LSB, Bajt 1 od MSB do LSB, …, poslední bajt od MSB do LSB.

Neboli, dva nulové bity odpovídají například bajtu 0010 0111 (0x27).

Funkce je požadována ve dvou variantách:

- Základní řešení (funkce findHash). Implementace této funkce je povinná.
- Vylepšené řešení (funkce findHashEx). Implementace této funkce není povinná, bez dodané „dummy“ implementace se ale úloha nepodaří zkompilovat. Funkci implementujte, pokud se rozhodnete usilovat o bonus.

## Parametry

### Základní funkce (findHash)

- `int findHash(int bits, string & message, string & hash)`: 
  - `bits`: požadovaný počet nulových bitů v hashi zprávy.
  - `message`: výstupní parametr. Obsahuje data, pro která byl nalezen příslušný hash. Výsledek je uložen jako hexadecimální řetězec.
  - `hash`: výstupní parametr. Jedná se o hash zprávy `message` z předchozího parametru, opět jde o hexadecimální řetězec.

### Vylepšená funkce (findHashEx)

Rozšíření funkce `findHash`. Všechny parametry i návratová hodnota zůstávají stejné jako v případě základní varianty.

- `int findHashEx(int bits, string & message, string & hash, string_view hashFunction)`:
  - `bits`: požadovaný počet nulových bitů v hashi zprávy.
  - `message`: výstupní parametr. Obsahuje data, pro která byl nalezen příslušný hash. Výsledek je uložen jako hexadecimální řetězec.
  - `hash`: výstupní parametr. Jedná se o hash zprávy `message` z předchozího parametru, opět jde o hexadecimální řetězec.
  - `hashFunction`: nový parametr, který udává, která hashovací funkce má být použita pro nalezení posloupnosti nulových bitů. Zadaný název hashovací funkce je kompatibilní s funkcí `EVP_get_digestbyname`.

## Odevzdávání zdrojového souboru

Odevzdávejte zdrojový soubor, který obsahuje implementaci požadované funkce `findHash` nebo `findHashEx`. Do zdrojového souboru si můžete přidat i další Vaše podpůrné funkce, které jsou z `findHash` nebo `findHashEx` volané. Funkce bude volána z testovacího prostředí, je proto důležité přesně dodržet zadané rozhraní funkce.

Za základ pro implementaci použijte kód z přiloženého archivu níže. Ukázka obsahuje testovací funkci `main`, uvedené hodnoty jsou použité při základním testu. Všimněte si, že vkládání hlavičkových souborů a funkce `main` jsou zabalené v bloku podmíněného překladu `#ifdef/#endif`. Prosím, ponechte bloky podmíněného překladu i v odevzdávaném zdrojovém souboru. Podmíněný překlad Vám zjednoduší práci. Při kompilaci na Vašem počítači můžete program normálně spouštět a testovat. Při kompilaci na Progtestu funkce `main` a vkládání hlavičkových souborů „zmizí“, tedy nebude kolidovat s hlavičkovými soubory a funkcí `main` testovacího prostředí.

V ukázce se dále nachází funkce `dumpMatch`, kterou si budete (s nemalou pravděpodobností) muset implementovat pro své lokální testování. Funkce je zabalená v bloku podmíněného překladu (= nebude testována). Přesto je vhodné ji implementovat pro ověření správnosti Vašeho řešení.
