
<!-- README.md is generated from README.Rmd. Please edit that file -->

# Grenswijzigingen

<!-- badges: start -->
<!-- badges: end -->

Deze repository bevat de code voor grenswijzigingen.

## Introductie

Het grondgebied van Nederland kan op diverse manieren worden opgedeeld.
De opdeling waar het in deze repository over gaat is de opsplitsing in
gemeenten, wijken en buurten. Daarbij geldt dat buurten optellen tot
wijken en wijken optellen tot gemeenten.

Deze indeling ligt niet vast. Het aantal gemeenten neemt de laatste
jaren af door fusies. Een grotere gemeente kan taken die worden
toegewezen aan gemeenten gemakkelijker oppakken. Het aantal wijken neemt
geleidelijk aan toe. Een gemeente kan zelf bepalen hoe zij hun
grondgebied willen opdelen in wijken en buurten. Wellicht doordat het
aantal gemeenten af neemt, is er behoefte een gemeente op te delen in
meer wijken.

![](man/figures/README-trends.png)

Door deze ontwikkelingen wijzigen de grenzen van gemeenten en wijken
regelmatig . Dat heeft consequenties als men de huidige wijkkenmerken
wil vergelijken met het verleden. Immers, de huidige wijk bestond
mogelijk nog niet in voorgaande jaren. Daarmee is het lastig om trends
in de ontwikkelingen in wijkkenmerken scherp te ontwaren. Bij
wijkkenmerken kan men bijvoorbeeld denken aan het aandeel 65-plussers,
de gemiddelde huishoudgrootte of de gemiddelde huizenprijs in een wijk.
Zie voorbeeld hieronder waarbij de gemeente Haaren van 2020 naar 2021
opgaat in de vier gemeenten Boxtel, Oisterwijk, Tilburg, en Vught.

![](man/figures/README-example.png)

Het CBS rapporteert de wijzigingen in gemeentegrenzen en hoe
wijkkenmerken over de jaren heen vergeleken kunnen worden. Voor de
wijkgrenzen is er geen jaarlijkse publicatie over hoe wijkkenmerken over
de jaren heen vergeleken kunnen worden. Het CBS geeft enkel aan of de
cijfers vergeleken mogen worden met het jaar daarvoor. Als de cijfers
niet vergelijkbaar zijn met het vorige jaar wordt niet aangegeven hoe
deze getransformeerd moeten worden.

In principe kan het CBS of de gemeente op basis van zogenaamde microdata
exact uitrekenen wat de wijkkenmerken van vorige jaren zijn voor de
huidige wijkgrenzen. Deze microdata bestaat uit kenmerken op persoons-
of huishoudensniveau. Voor het rekenen met microdata moeten de privacy
regels goed gewaarborgd worden.

Indien er geen beschikking is over microdata, of als men niet met
privacy gevoelige data wil of kan rekenen, kunnen er toch schattingen
worden gemaakt van de wijkkenmerken van vorige jaren met de huidige
wijkgrenzen. Deze repository bevat R-script waarmee dergelijke
schattingen gemaakt kunnen worden.

Zie deze link voor een dashboard die grenswijzigingen inzichtelijk maakt
<https://datamonitoringvng.shinyapps.io/grenswijzigingen/>

## Modellen voor grenswijzigen

Alle modellen zijn gebaseerd op het volgen van adressen door de tijd
heen. Hierdoor kan worden achterhaalt bij welke wijk een adres hoort op
in elk jaar. Vervolgens zijn er verschillende manieren om deze
informatie te benutten. In deze repository zijn er drie modellen
geïmplementeerd voor het uitvoeren van grenswijzigingen.

-   Model.0 gaat uit van een uniforme verdeling van wijkkenmerken over
    de wijk heen. Dat wil zeggen dat wordt aangenomen dat kenmerken,
    bijvoorbeeld het aantal 65-plussers, gelijkelijk verdeeld zijn over
    de wijk. Bij het delen van de wijk in kleinere stukken kunnen deze
    kenmerken dan evenredig met het aantal adressen in deze stukken
    worden toegekend. In Model.0 zijn adressen gedefinieerd als
    postcode + huisnummer. Huisnummertoevoegingen en gebruiksfunctie van
    adressen worden niet meegenomen. Model.0 is daarmee een heel
    toegankelijk model dat een redelijk goede grenswijziging uitvoerd,
    maar dat faalt in geval van wijken met veel huisnummertoevoegingen
    (bijvoorbeeld hoogbouw of flats) en wijken met veel adressen zonder
    woonfunctie (bijvoorbeeld winkels, scholen en fabrieken).

-   Model.1 werkt gelijk aan Model.0 maar neemt daarentegen wel de
    huisnummertoevoeging en gebruiksfunctie van het adres mee. In
    Model.1 worden alleen adressen met een woonfunctie beschouwt.
    Daarmee presteert Model.1 aanzienlijk beter dan Model.0 voor wijken
    met veel huisnummertoevoegingen en andere gebruiksfuncties dan
    wonen. Model.1 gaat echter nog wel altijd uit van een uniforme
    verdeling van de wijkkenmerken over de wijk heen. Daarnaast wordt er
    een VNG api gebruikt om de huisnummertoevoegingen en gebruiksfunctie
    te achterhalen Dat kost het tamelijk veel tijd om uit te voeren voor
    alle adressen in Nederland. Daarom zijn ook vooraf berekende
    omzetmatrices beschikbaar gesteld in deze repository.

-   Model.2 neemt een andere benadering. Hier worden adressen opgedeeld
    in blokken gedefinieerd door de overlappingen tussen wijken in het
    ene jaar en de wijken in het volgende jaar. Voor elk blok wordt een
    variabele gedefinieerd die het gemiddelde van een wijkkenmerk in dat
    blok weergeeft. Voor deze variabelen wordt een stelsel formules
    opgesteld zodat de sommen van de adressen maal de gemiddelden gelijk
    zijn aan de wijkkenmerken zoals gepubliceerd door het CBS. Daarnaast
    wordt aangenomen dat deze gemiddelden van jaar tot jaar nauwelijks
    wijzigen. Dat lijkt een redelijke aanname: bijvoorbeeld het
    gemiddelde aantal 65-plussers per adres zal van jaar tot jaar
    ongeveer gelijk zijn. Dit stelsel vergelijkingen wordt opgelost wat
    tot grensgewijzigde data leidt. In dit model wordt eveneens
    uitgegaan van adressen met huisnummertoevoegingen en woonfunctie.

## Installatie

### Pakket als bibliotheek

Het pakket van ‘grenswijzigingen’ kan geïnstalleerd worden vanuit GitHub
als:

``` r
# Install the development version from GitHub
devtools::install_github("VNG-Realisatie/grenswijzigen") 
```

### Opzetten project

Indien gewenst kan de gehele code ook vanuit GitHub gecloned worden. We
gebruiken Renv voor het versiebeheer van de packages en de R-versie. Om
direct te kunnen beginnen installeer je alle relevante packages met het
commando `renv::restore()`.

De hoofdfunctie voor het uitvoeren van de code is de functie
`wrapper_vertaal_naar_peiljaar` in het bestand grenswijzigingen.R.
Indicatoren die bestaan uit aantallen (bijvoorbeeld aantal inwoners in
de wijk of aantal 65-plussers in de wijk) worden intern op een andere
manier behandeld dan indicatoren die bestaan uit percentages of aandelen
(bijvoorbeeld gemiddelde huishoudgrootte of aandeel arbeidsongeschikten
per wijk). De functie `wrapper_vertaal_naar_peiljaar` probeert op basis
van kolomnamen zelf in te schatten of het om aantallen of aandelen gaat.

## Voorbeeld

Hieronder staat een basis voorbeeld hoe de code gebruikt kan worden. Het
is noodzakelijk dat het data-frame naast de indicatoren ook de kolommen
‘jaar’ en ‘wijkcode’ bevat. De wijkcode bevat de
[gwb-code](https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/nederland-regionaal/gemeente/gemeenten-en-regionale-indelingen/codering-gebieden)
van de wijk. Het ‘jaar’ refereert aan de wijkindeling die voor de
indicatoren gebruikt is.

``` r
library(grenswijzigen)
require(cbsodataR)
#> Loading required package: cbsodataR
require(dplyr)
#> Loading required package: dplyr
#> 
#> Attaching package: 'dplyr'
#> The following objects are masked from 'package:stats':
#> 
#>     filter, lag
#> The following objects are masked from 'package:base':
#> 
#>     intersect, setdiff, setequal, union

kolommen_te_laden <- c(
  "WijkenEnBuurten", "Gemeentenaam_1",
  "AantalInwoners_5", "k_65JaarOfOuder_12",
  "GemiddeldeHuishoudensgrootte_32"
)

# laad de kerncijfers per wijk voor 2017 en 2018
df <- rbind(
  cbs_get_data(
    id="83765NED",
    WijkenEnBuurten = has_substring("WK"),
    select = kolommen_te_laden
  ) %>% mutate(jaar=2017),
  cbs_get_data(
    id="84286NED",
    WijkenEnBuurten = has_substring("WK"),
    select = kolommen_te_laden
  ) %>% mutate(jaar=2018)
) %>% rename(
  wijkcode=WijkenEnBuurten,
  gemeentenaam=Gemeentenaam_1,
  aantal_inwoners=AantalInwoners_5,
  aantal_65plus=k_65JaarOfOuder_12
)

# laat de wijken in Wageningen zien
print(filter(df, grepl("Wageningen", gemeentenaam)))
#> # A tibble: 14 × 6
#>    wijkcode     gemeentenaam                       aanta…¹ aanta…² Gemid…³  jaar
#>    <chr>        <chr>                                <int>   <int>   <dbl> <dbl>
#>  1 "WK028900  " "Wageningen                      …   33885    5125     1.7  2017
#>  2 "WK028901  " "Wageningen                      …    4570     800     1.9  2017
#>  3 "WK028901  " "Wageningen                      …    4725     440     2.3  2018
#>  4 "WK028902  " "Wageningen                      …    2480       5     1.1  2018
#>  5 "WK028903  " "Wageningen                      …    2750     545     2.2  2018
#>  6 "WK028904  " "Wageningen                      …    2085     365     2.2  2018
#>  7 "WK028905  " "Wageningen                      …    3170      35     1.4  2018
#>  8 "WK028906  " "Wageningen                      …    6890    1435     1.7  2018
#>  9 "WK028907  " "Wageningen                      …    5185     755     1.8  2018
#> 10 "WK028908  " "Wageningen                      …    2505     560     1.6  2018
#> 11 "WK028909  " "Wageningen                      …    3530     510     1.4  2018
#> 12 "WK028910  " "Wageningen                      …    2520     710     1.9  2018
#> 13 "WK028911  " "Wageningen                      …    1175     410     2.3  2018
#> 14 "WK028912  " "Wageningen                      …    1365     385     2.1  2018
#> # … with abbreviated variable names ¹​aantal_inwoners, ²​aantal_65plus,
#> #   ³​GemiddeldeHuishoudensgrootte_32

# Omzetten van de data van 2017 naar 2018
df_omgezet <- wrapper_vertaal_naar_peiljaar(
  as.data.frame(df),
  peiljaar = 2018,
  model="model.2"
)
#> ----------------------------
#> De volgende kolommen worden niet meegenomen in de grensomzetting
#> wijkcode
#> gemeentenaam
#> jaar
#> gwb_code
#> ----------------------------
#> [1] "Aantal rijen omgezette data-frame: 3085"
#> [1] "Aantal rijen omgezette data-frame: 3085"


# laat de wijken in Wageningen zien
print(filter(df_omgezet, grepl("Wageningen", gemeentenaam)))
#>    gwb_code jaar aantal_inwoners aantal_65plus GemiddeldeHuishoudensgrootte_32
#> 1     28901 2017        4731.450    420.221218                        2.250470
#> 2     28901 2018        4725.000    440.000000                        2.300000
#> 3     28902 2017        2480.943      2.106764                        1.085815
#> 4     28902 2018        2480.000      5.000000                        1.100000
#> 5     28903 2017        2753.530    534.173181                        2.161249
#> 6     28903 2018        2750.000    545.000000                        2.200000
#> 7     28904 2018        2085.000    365.000000                        2.200000
#> 8     28904 2017        2086.779    359.545556                        2.172495
#> 9     28905 2018        3170.000     35.000000                        1.400000
#> 10    28905 2017        3173.439     24.453154                        1.372402
#> 11    28906 2017        6921.518   1338.344758                        1.584218
#> 12    28906 2018        6890.000   1435.000000                        1.700000
#> 13    28907 2018        5185.000    755.000000                        1.800000
#> 14    28907 2017        5198.047    714.988467                        1.725506
#> 15    28908 2017        2509.150    547.273581                        1.558570
#> 16    28908 2018        2505.000    560.000000                        1.600000
#> 17    28909 2017        3535.615    492.780891                        1.351131
#> 18    28909 2018        3530.000    510.000000                        1.400000
#> 19    28910 2017        2523.462    699.382214                        1.861657
#> 20    28910 2018        2520.000    710.000000                        1.900000
#> 21    28911 2018        1175.000    410.000000                        2.300000
#> 22    28911 2017        1175.612    408.123382                        2.283867
#> 23    28912 2017        1365.454    383.606834                        2.088000
#> 24    28912 2018        1365.000    385.000000                        2.100000
#>    berekend                             gemeentenaam   wijkcode
#> 1      TRUE Wageningen                               WK028901  
#> 2     FALSE Wageningen                               WK028901  
#> 3      TRUE Wageningen                               WK028902  
#> 4     FALSE Wageningen                               WK028902  
#> 5      TRUE Wageningen                               WK028903  
#> 6     FALSE Wageningen                               WK028903  
#> 7     FALSE Wageningen                               WK028904  
#> 8      TRUE Wageningen                               WK028904  
#> 9     FALSE Wageningen                               WK028905  
#> 10     TRUE Wageningen                               WK028905  
#> 11     TRUE Wageningen                               WK028906  
#> 12    FALSE Wageningen                               WK028906  
#> 13    FALSE Wageningen                               WK028907  
#> 14     TRUE Wageningen                               WK028907  
#> 15     TRUE Wageningen                               WK028908  
#> 16    FALSE Wageningen                               WK028908  
#> 17     TRUE Wageningen                               WK028909  
#> 18    FALSE Wageningen                               WK028909  
#> 19     TRUE Wageningen                               WK028910  
#> 20    FALSE Wageningen                               WK028910  
#> 21    FALSE Wageningen                               WK028911  
#> 22     TRUE Wageningen                               WK028911  
#> 23     TRUE Wageningen                               WK028912  
#> 24    FALSE Wageningen                               WK028912
```

## Modellen voor omzetten postcode naar regio

In sommige gevallen is data op postcode niveau beschikbaar, vaak betreft
dat data die op 4-cijferige postcode gepubliceerd is. Deze data kan
worden omgezet naar regionaal niveau, dat wil zeggen, naar data op wijk-
of gemeenteniveau. Voor deze omzetting kan dezelfde techniek worden
gebruikt als voor de grenswijzigingen zoals hierboven beschreven onder
‘Model.0’.

Voor het omzetten van data op postcode niveau naar regionaalniveau is
ook een functie opgenomen in dit pakket. Zie voor een voorbeeld hoe deze
functie te gebruiken hieronder.

``` r
# Voor het omzetten van data op postcode niveau naar data op regionaalniveau
# kan de volgende procedure gebruikt worden

library(grenswijzigen)
require(cbsodataR)
require(dplyr)

# laad de bevolkingsgrootte per 4-cijferige postcode
df.postcode <- cbs_get_data(
  id = "83502NED",
  Geslacht = "T001038",
  Leeftijd = "10000",
  Postcode = has_substring("PC"),
  Perioden = "2020JJ00",
  select = c("Geslacht", "Leeftijd", "Postcode", "Perioden", "Bevolking_1")
) %>% mutate(
  Postcode = gsub("\\D", "", Postcode)
) %>% select("Postcode", "Bevolking_1")

# zet om naar wijk
df.vertaald = vertaal_postcode_naar_regio_op_peiljaar(
  df.postcode,
  oorspronkelijk_jaar = 2020,
  peiljaar = 2021,
  type_kolommen = "aantal",
  regionaalniveau = "wijk"
)
#> [1] "Aantal rijen omgezette data-frame: 3243"

# Hieronder staat de omgezette postcode data
print(head(df.vertaald))
#>   gwb_code Bevolking_1 jaar
#> 1     1400   23400.192 2020
#> 2     1401   19864.358 2020
#> 3     1402   14374.962 2020
#> 4     1403   18545.000 2020
#> 5     1404   11841.837 2020
#> 6     1405    3996.121 2020

# Voor het vergelijken met data op wijkniveau
# laad de bevolkingsgrootte uit de KWB-data per wijk
df.wijk <- cbs_get_data(
  id="85039NED",
  WijkenEnBuurten = has_substring("WK"),
  select = c("WijkenEnBuurten", "AantalInwoners_5")
)

# Vergelijk deze output met de schatting hierboven.
print(head(df.wijk %>% arrange(WijkenEnBuurten)))
#> # A tibble: 6 × 2
#>   WijkenEnBuurten AantalInwoners_5
#>   <chr>                      <int>
#> 1 "WK001400  "               22735
#> 2 "WK001401  "               19695
#> 3 "WK001402  "               14055
#> 4 "WK001403  "               18405
#> 5 "WK001404  "               12355
#> 6 "WK001405  "                3290
```

## Updaten matrices naar nieuw jaar

Om matrices toe te voegen dienen de volgende stappen gevolgd te worden:

### configuratie aanpassen

Eerst moet de configuratie in `data-raw/config_grenswijzigingen.R`
aangepast worden.

Bekijk daarvoor eerst de zip-file met Buurt, wijk, en gemeente voor
postcode huisnummer van het CBS. Deze zijn te vinden op:
[https://www.cbs.nl/nl-nl/reeksen/redactioneel/nederland-regionaal](https://www.cbs.nl/nl-nl/reeksen/redactioneel/nederland-regionaal)
.

In deze zipfile staan een aantal csv files. Noteer daarvan de pc6
filename (bijv pc6hnr20220801_gwb.csv), en de gemeente filename (bijv
gem2022.csv). Deze moeten ingevuld worden in het dataframe
`adressen_CBS`; welke gedefinieerd wordt in `config_grenswijzigingen.R`.
Pas deze dataframe als volgt aan: 

* voeg bij jaar het nieuwe jaar toe
* voeg bij url de url toe (naar de zip file) 
* voeg bij pc6hnr de pc6
filename toe 
* voeg bij path in het stramien {jaar}-cbs={pc6 filename
zonder extensie}\_buurt toe 
* voeg bij gemeente de naam van de gemeente
file toe

### main_maak_alle_matrices aanpassen

Pas in `data_raw\main_maak_alle_matrices aanpassen.R` de van_jaren en
naar_jaren arrays aan, zodat deze passen bij het huidige jaar. Let op
dat de van_jaren altijd 1 jaar achterloopt op de naar_jaren.

Draai vervolgens dit bestand. De matrices worden aangepast, en de
documentatie wordt gemaakt.

## Contact
Neem contact met ons op in geval van vragen of opmerkingen.

Voor vragen, mail naar wmovoorspelmodel@vng.nl



## Licentie

<a rel="license" href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.nl"><img alt="Creative Commons-Licentie" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/88x31.png" /></a><br />Dit
werk valt onder een
<a rel="license" href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.nl">Creative
Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0
Internationaal-licentie</a>.

## Project Organization

    │   DESCRIPTION
    │   grenswijzigingen.Rproj
    │   LICENSE.md
    │   NAMESPACE
    │   README.md
    │   README.Rmd                      <- De top-level README voor ontwikkelaars die gebruik maken van het project.
    │   renv.lock                       
    │
    ├───data                            <- Plek waar de omzetmatrices worden opgeslagen  
    │
    ├───data-raw
    │   │   AdresDataOphalen.R
    │   │   config_grenswijzigingen.R
    │   │   maak_omzet_matrices.R
    │   │   main_maak_alle_matrices.R   <- script om de omzetmatrices vanaf de bron opnieuw te maken
    │   │
    │   ├───external                    <- de externe data kan hier worden opgeslagen
    │   │
    │   └───models
    │
    ├───man                             <- help-bestanden
    │
    └───R
            data.R
            laad_omzet_matrices.R
            util_functies_grenswijzigingen.R
            vertaal_naar_peiljaar.R
            vertaal_naar_peiljaar_limSolve.R
            vertaal_postcode_naar_regio_op_peiljaar.R  <- dit is de functie voor het omzetten van data op postcode niveau
            wrapper_vertaal_naar_peiljaar.R   <- dit is de hoofdfunctie voor het omzetten van grenzen

------------------------------------------------------------------------
