# Java Project

Στα πλαίσια της άσκησης θα επιλύσουμε ένα πρόβλημα δρομολόγησης οχημάτων.
Το επιχειρησιακό σενάριο έχει ως εξής:

1. Η κεντρική αποθήκη μίας επιχείρησης λαμβάνει ένα πλήθος παραγγελιών από διάφορους πελάτες
2. Στην κεντρική αποθήκη είναι βασισμένα φορτηγά αυτοκίνητα (θεωρούμε πως τα ενοικιάζουμε, επομένως δεν έχουμε περιορισμό στον αριθμό τους).
3. Σκοπός που τίθεται είναι η κατασκευή μίας διαδρομής για κάθε ένα από τα οχήματα που θα χρησιμοποιήσουμε με σκοπό την εξυπηρέτηση των πελατών
4. Κάθε διαδρομή ξεκινά από την κεντρική αποθήκη, επισκέπτεται τους διάφορους πελάτες και επιστρέφει στην κεντρική αποθήκη
5. Κάθε παραγγελία πρέπει να ικανοποιηθεί από μία και μόνο επίσκεψη ενός και μόνο οχήματος. Προφανώς όταν ένα όχημα επισκέπτεται ένα πελάτη, μεταφέρει σε αυτόν το
σύνολο των προϊόντων της παραγγελίας του.
6. Κάθε φορτηγό έχει μία συγκεκριμένη χωρητικότητα προϊόντων, επομένως τα μεταφερόμενα από το φορτηγό αγαθά δεν πρέπει να ξεπερνούν τη μέγιστη
χωρητικότητα του φορτηγού (1500 kg)
7. Υποθέστε πως τα οχήματα ταξιδεύουν με 35 km/hr και πως για κάθε πελάτη, ο χρόνος εκφόρτωσης των αγαθών είναι 15 λεπτά (0.25 hr).
8. Κάθε διαδρομή έχει ένα όριο συνολικής χρονικής διάρκειας (η επιστροφή δηλαδή στην αποθήκη, η οποία σηματοδοτεί και τη λήξη της διαδρομής, πρέπει να γίνει το αργότερο
5 ώρες μετά το ξεκίνημα των διαδρομών).

Ο σχεδιασμός των διαδρομών πρέπει να μειώνει τη συνολική απόσταση που διανύεται
(αντικειμενική συνάρτηση του προβλήματος) από τα φορτηγά.

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, πρέπει να γράψετε ένα πρόγραμμα το οποίο:

1.Να παρέχει το data model του εξεταζόμενου προβλήματος και να δημιουργεί το input(3)
    * Κλάσεις (π.χ. Διαδρομή, Πελάτης (ή Παραγγελία), κτλ.)
    * Πίνακες (Κόστος μεταξύ πελατών, Χρονικές Αποστάσεις...)
    * Προφανώς δεν υπάρχει ένας μοναδικός (και σωστός τρόπος) για την αναπαράσταση του προβλήματος. Σκοπός που τίθεται είναι η πλήρης περιγραφή
του μοντέλου, καθώς και η διευκόλυνση σας για την ανάπτυξη του αλγορίθμου βελτιστοποίησης.
2. Κατασκευάστε έναν κατασκευαστικό αλγόριθμο, ο οποίος να δημιουργεί μία αρχική λύση. Ο αλγόριθμος πρέπει να εισάγει διαδοχικά πελάτες στα οχήματα. Το κριτήριο
εισαγωγής είναι η ελαχιστοποίηση της ανεκμετάλλευτης χωρητικότητας κάθε οχήματος (η απόσταση δε μας ενδιαφέρει στο σημεία αυτό). Η εισαγωγή οφείλει να ικανοποιεί
όλους τους περιορισμούς του προβλήματος. (3)
3. Σχεδιάστε ένα αλγόριθμο τοπικής έρευνας ο οποίος να χρησιμοποιεί την κίνηση μετακίνηση ενός πελάτη (relocation) (2)
    a. Σε πόσες επαναλήψεις η μέθοδός σας παγιδεύεται σε τοπικό ελάχιστο;
    b. Ποιο είναι η είναι το κόστος του τοπικού ελάχιστου και ποιο το σύνολο των διαδρομών;
4. Σχεδιάστε και αναπτύξτε μία στρατηγική Tabu για την αποφυγή των τοπικών ελαχίστων. (2)
    a. Εφαρμόστε τον αλγόριθμό σας για 10,000 επαναλήψεις
    b. Ποιο είναι η καλύτερη λύση που κατασκεύασε ο αλγόριθμός σας; Ποιο είναι το
συνολικό κόστος της λύσης αυτής;

To input του προβλήματος να δημιουργείται από το παρακάτω κώδικα ο οποίος πρέπει να ενσωματωθεί (αφού τροποποιηθεί):

```java
    public class Main {
        public void CreateAllNodesAndCustomerLists(int numberOfCustomers) {
            //Create the list with the customers
            customers = new ArrayList();
            int birthday = 9021998; // if your bday is on 9 feb 1998
            Random ran = new Random(birthday);
            for (int i = 0 ; i < numberOfCustomers; i++) {
                Node cust = new Node();
                cust.x = ran.nextInt(100);
                cust.y = ran.nextInt(100);
                cust.demand = 100*(1 + ran.nextInt(5));
                cust.serviceTime = 0.25;
                customers.add(cust);
            }
            //Build the allNodes array and the corresponding distance matrix
            allNodes = new ArrayList();
            depot = new Node();
            depot.x = 50;
            depot.y = 50;
            depot.demand = 0;
            allNodes.add(depot);
            
            for (int i = 0 ; i < customers.size(); i++) {
                Node cust = customers.get(i);
                allNodes.add(cust);
            }
            for (int i = 0 ; i < allNodes.size(); i++) {
                Node nd = allNodes.get(i);
                nd.ID = i;
            }
        }
    }

```