+++
title = "Polski"
lang = "pl"
+++

# Regulamin Serwera

_EsperoNova ma bardzo niewiele zasad — ufamy, że większość graczy będzie kierować się zdrowym rozsądkiem, by serwer mógł dalej pozostać spokojnym zakątkiem społeczności języka esperanto.
Dla utrzymania ładu, naszych graczy obowiązują trzy podstawowe zasady:_

1.  **Używaj esperanta jak najwięcej.**
    W publicznym czacie dozwolony jest tylko język esperanto.
    Jeśli chcesz posługiwać się innym językiem, rób to prywatnie, używając tego polecenia: `/msg <gracz> <wiadomość>`.
    Dotyczy to również początkujących.
    Żadnych wymówek!
2.  **Szanuj innych graczy i ich budowle.**
    Kieruj się zdrowym rozsądkiem — jak na każdym innym serwerze.
    Są tu gracze, którzy spędzili _setki godzin_, pracując nad swoimi konstrukcjami.
    Oczywiście byliby oburzeni, gdyby się zalogowali i zastali zepsute budynki czy puste skrzynie.
    Administrator serwera może łatwo naprawić takie szkody; niemniej jednak byłoby najlepiej, gdyby nigdy nie miały one miejsca.
    Używaj zdrowego rozsądku! Jeśli złamiesz którąś z zasad, grozi ci ban.
3.  **Na serwer zapraszaj tylko innych esperantystów.**
    Początkujący (_komencantoj_) są zawsze mile widziani na serwerze EsperoNova.
    Gracze, którzy nie znają języka esperanto i nie są zainteresowani jego nauką, nie są mile widziani i zostaną natychmiast zbanowani.
    _Nie zapraszaj takich graczy na serwer._
    Jeśli zrobisz to przypadkowo, otrzymasz upomnienie; jeśli jednak zrobisz to ponownie, otrzymasz permanentnego bana.
    (Jeśli otrzymasz bana, możesz się odwołać, kontaktując się z menedżerem serwera; patrz: poniższe linki).
