# makedonka

### Идеи
* Класификација на вест од кој провајдер е.
  ПОДАТОЦИ: Скрејпаме весници а тагот е изворот на весникот.
  МЕРИМЕ: F1, Kappa's score

* Да креираме граф на политичари (Слично како LocAI) и анализа
  ПОДАТОЦИ: Весници. 
  МЕРИМЕ: За почеток bipartite graph и шо проблеми идат со тоа.

* Граф на актери во македонска кинематографија. Два автори се пријатели ако глумат во ист филм. 
  ПОДАТОЦИ: Википедија + IMBD + македонски кино инфо

* ** Кластеринг на текстови. Графови на текстови од весници

* ** Анализа на македонска твитер мрежа.