# Аналізування ринку 
**Цільова аудиторія** на ринку тематичних закладів випічки з моживісттями
коворкінгу - це студенти, офісні працівники та фрілансери. Люди, що шукають
місце, де можна було б ефективно попрацювати, відпочити або просто купити
смачної випічки. Вікова категорія кооливається від 17 до 40 років, причому
найбільша частка припадає на фрілансерів та студентів (17 - 30 років). 

На даний час на ринку закладів із продажу випічки з можливостями коворкінгу
спостерігається тенденція зростання попиту, до 14% щорічно. 

**Головними чинниками**, що стимулюють розвиток ринку закладів із продажу
випічки з можливостями коворкінгу є:
1. Економічні
    - Зменшення ціни на орендну плату
    - Зменшення ціни на випічку
    - Збільшення ціни на товари субститути
    - розвиток логістичної галузі, що зумовлює зменшення ціни на доставку
      необхідної сировини
    - розвиток сільськогосподарського ринку, що веде до збільшення якості
      продуктів їхнього різноманіття та ціни
    - Розвиток інфраструктури міст
2. Технічні
    - Поява необхідної техніки та обладняння на ринку,
      що дозволить зменшити кількість персоналу за
      рахунок автоматизації
    - Поява обладання, що дозволить готувати смачну та
      якісну випічку навіть некваліфікованому персоналу 
3. Демографічні
    - Збільшення кількості населення за рахунок
      природнього та механічного руху цільової групи
    - Збільшення кількості фрілансерів на ринку трудової
      праці
4. Екологічні
    - Поява більш еколоічних засобів для упакування
      випічки
    - Зменшення забруднення повітря в містах

**Географія ринку** закладів із продажу випічки із можливостями коворкінгу
обмежується зоною прохідності окремого індивіда із цільової аудиторії в межах 1-3 км.

**Попит на ринку** на ринку закладів із продажу випічка з можливостями
коворкінгу зростає за рахунок росту небхідності мість для віддаленої роботи, а
також збільшення попиту на випічку.

**Барєри входу на ринок** випічки практично відсутні, адже цей варіант бізнесу 
є можливим для фізичних осіб-підприємців будь-якої групи. Інвестиції для початку 
бізнесу доволі незначні, більша частина потрібна на обладнання, яке є доволі 
якісним та відносно дешевим на ринку.

**Конкуренти на ринку** випічки є торгівельні точки, що також виготовляють, чи 
лише продають свіжу випічку. Конкурентами є не лише кафе з випічкою, як основним 
продуктом, а й прості магазини та пекарні. Часто трапляється близьке розміщення 
кількох з таких видів бізнесу, що призводить до банкрутства їх усіх. Тому важливо 
зосередитись не лише на випічці, а й на оригінальності закладу, щоб клієнт міг не 
лише купити смачну випічку, а й провів час з користю(обід з друзями, усамітнений 
відпочинок чи віддалена робота)

**Основні параметри конкуренції на ринку**
1. Ціна на випічку
2. Якість та смак випічки
3. Зручність у місцерозташуванні
4. Оригінальність випічки
5. Асортимент товарів
6. Активна площа приміщення для коворкінгу
7. Інтер'єр

**Основні ризики проекту:**
1. Внутрішні: 
    1. Управлінський: низький рівень планування через нестачу досвіду
    2. Технічний: періодична зміна технологія виконання робіт
    3. Транспортний: доставка сировини

2. Зовнішні:
    1. Ринковий: зміна цін, вимог споживачів
    2. Конкуренти: боротьба з існуючими конкурентами або поява нових
    4. Економічний: банкрутство партнерів чи клієнтів
    5. Орендовий: різке збільшення ціни на оренду 

# Маркетинговий план

## Цільва аудиторія, вимоги споживачів 
Цільова аудиторія проекту «випічка і книга» – це студенти, офісні робітники та
фрілансери, люди, які готові купувати смачну випічку, шукають місце для роботи
або просто хочуть відпочити за прочитанням цікавої книги. Вікова категорія
коливається від 16 до 40 років.

### Ринкові перспективи 
Сприятлива кон'юнктура ринку, в т.ч. зросання попиту на випічку та місця для
коворкінгу, зумовлює позитивні передумови для створення бізнесу. 
Чудове розташування торгівельної точки на вулиці Бандери в м. Львів, біля 
Національного університету "Львівська політехніка" та двох шкіл(локації 
цільової авдиторії), поблизу великих соціальних об'єктів(зупинка трамваїв 
№1, 4 та 9, Школа №55, Львівська академічна гімназія при НУ "Львівська 
політехніка"), створює високий рівень прохідності потенційних споживачів.

## Основні конкуренти
Конкурентами проєкту "випічка і книга" є торгівельні точки, які також створюють
та/чи продають свіжу випічку.
Найвагомішим конкурентом цього проєкту є торгівельна точка "Грузинський хліб" на 
вул. Степана Бандери, 45.
Іншими конкурентами проєкту "випічка і книга" є:
1. "Львівські круасани", розташовані на вул. Шептицьких, 45
2. "Близенько", розташоване на території зупинкпи трамваїв №4 та 9

**Здатність пректу "випічка і книга" конкурувати**
1. За критерієм "ціна". Оскільки наша вікова категорія цільової авдиторії доволі 
велика, то споживачами будуть як і студенти, які намагаються економити через брак 
коштів, так і дорослі люди, що мають стабільний заробіток. Тому, наші продукти будуть 
розраховані на обидві категорії, з однаковою якістю їжі, але різною ціною та начинками 
випічки.
2. За критерієм "якість випічки". Проєкт "випічка і книга" насамперед забезпечить 
навчання кожного працівника та закупівлю якісних обладнання та сировини, для виконання 
найякіснішого продукту серед конкурентів.
3. За критерієм "зрічність розташування". Локація цього проєкту розташована на місці з 
найвищем рівні прохідності.
4. За критерієм "обслуговування". Оскільки, пошук працівників буде здебільшого серед 
студентів, персонал буде доброзичливим та працьовитим. Адже, студентам потрібні як 
заробітня платня, так і досвід спілкування з людьми.
5. За критерієм "асортимент випічки". Сильною стороною проєкту "випічка і книга" є 
різноманітний асортимент випічки для будь-яких смаків. Також, передбачений ріст кількості 
смаків з кожним періодом та можливе роозширення продукції на напої. 
6. За критерієм "дієвість акційних пропозицій". Окрім агресивної рекламної кампанії, 
планується запровадження акцій, зокрема, покупка таємничою випічки, коли клієнт платить 
фіксовану ціну, а отримує пакунок з випічкою, не знаючи що всередині.
## Збут
  | Назва | Ціна, грн. | Собівартість, грн. |
  |---------------- | --------------- | --------------- |
  | Круасан з морковою та творогом       | 20  |  11  |
  | Слойка з вишнею                      | 20  |  10  |
  | Слойка з бананом                     | 20  |  12  |
  | Круасан з гірким шоколадом           | 20  |  13  |
  | Круасан з полуницею                  | 18  |  9   |
  | Ватрушка із шоколадом і родзинками   | 21  |  15  |
  | Булочка з яблуками та ваннілю        | 12  |  7   |
  | Круасан звичайний                    | 17  |  9   |
  | Булачка з ожиною                     | 21  |  14  |

**Місце розподілу товару(торгівельна точка)**
Продаж продукції та її запакування(у випадку покупки "зі собою") чи подача(у випадку 
споживання безпосередньо у закладі) у торгівельній точці.

## Маркетингові засоби формування попиту та просування товару 
Організація бізнесу у сфері харчування має на увазі проведення різноманітних акцій зважаючи 
на конкуренцію. Залучення клінтів здійснюється за допомогою проведення рекламної кампанії 
відкриття та інструментів поточного маркетингу.
  1. Під час відкриття торгової точки основним завданням є залучення якомога більше споживачів.
  Для цього буде застосовано акцію "Таємна випічка"
  Сутність акції: клієнт платить фіксовану ціну та отримує пакунок з випічкою, не знаючи яка з 
можливих продуктів є всередині.
  Мета акції: акція спрямована на створення ажіотажу, привернення уваги до торгівельної точки та 
побудови довірливих зв'язків між бізнесом та клієнтом.
  Також активним буде просування бренду через соціальні мережі та сторінки "лідерів думок" міста 
Львів.
  2. акція "Вдвох смачніше та вигідніше" не лише привабить більше клієнтів, а й відкриє заклад 
як коворкінг та зону відпочинку
  Сутність акції: якщо клієнт приходить не один, а з знайомим(-ою) і вони замовляють по випічці, 
то 3 продукт іде у подарунок. Чим більше друзів клієнт залучить, тим більше подарунків.
  Мета акції: швидке досягнення більшої авдиторії закладу, не лише як пекарні, а й коворкінгу, 
серед цільової авдиторії. Завдяки вигідним умовам, споживачі стануть постійними.
  Термін проведення акцій необмежений.
  3. відкриття сторінки у соціальних мережах з можливістю зв'язку, реєстрації торгівельної точки 
на картах у Інтернеті та постійне отримання фідбеку від споживачів.
  4. також, важливою буде вивіска, її дизайн та вміст для залучення більшої кількості клієнтів. 
І створення власного мерчу(футболки для працівників, блокноти, горнятка чи шопери як подарунки 
для постійних клієнтів чи для покупки у подарунок ближнім).

**Початкові інвестиції на маркетинг**
| № | Статті витрат | Сума, грн. |
|---------------- | --------------- | --------------- |
| 1  |  Просування та маркетинг   |  7 000,00   |
| 2   | Вивіска та мерч    |  15 000,00   |
|      | Всього    |  23 000,00   |

Крім того, щомісяця 3% від доходу витрачатимуться на маркетингову діяльність, та окремі витрати 
на щомісячну премію працівнику, що займатиметься соціальними мережами, окрім своєї базової 
зайнятості у торгівельній точці.

