## Literatura 2. poloviny 20. století
- odraz války, angažovaná próza
- převážně vědeckofantastická literatura
- autoři
	- Svět
		- George Orwell - Farma zvířat, 1984
		- Jurij Bondarev - Hořící sníh
		- Albert Camus - Cizinec
		- Alberto Moravia - Horalka
	- Česko
		- Ladislav Fuks - Spalovač mrtvol
		- Ota Pavel - Smrt krásných srnců
		- [Bohumil Hrabal](/Autori/Bohumil_Hrabal.md) - Ostře sledované vlaky, Obsluhoval jsem anglického krále
		- Jan Otčenášek - "Romeo, Julie a tma"