## Literatura 1. poloviny 20. století
(str. 116)
- **Vitalismus**
	- oslavování života, citové prožití existence, konec války
- **Expresionismus**
	- nejsilnější v Německu
	- nejistota člověka v chaotickém světě
	- díla plná zoufalství, bolesti
- **Dadaismus**
	- autoři chtěli zrušení literárních konvencí, návrat spontánnosti
	- náhoda, rozbití tradic, mystifikace
- **[Surrealismus](/Umelecke_smery/Surrealismus.md)**
	- tvorba založena na podvědomí a snech (stav spisovatele)
	- básně se nerýmují
- **Kubismus**
	- v literatuře málo
	- důležitý nebyl význam ale obraz (tvary z písmen)
- **[Ztracená generace](/Ztracena_generace.md)**
	- spisovatelé zažili 1. světovou válku
	- popisují skutečnost války, návrat vojáků
- **Existencialismus**
	- hlavním tématem je člověk jako jedinec
	- existence je brána jako úkol
- **[Proletářská poezie](/Umelecke_smery/Proletarska_poezie.md)**
	- inspirace dělníky (proletáři)
	- zobrazení bídného života, chudoby
- **[Poetismus](/Umelecke_smery/Poetismus.md)**
	- inspirace Dadaismem
	- nejenom literární směr, ale také životní styl
		- hravý, chuť poznávat nové věci, vytvářet nový svět
	- časté motivy jsou exotika, cestování, hudba
- autoři
	- Francie
		- Guillaume Apollinaire - Kaligramy (kubista)
	- Anglie
		- James Joyce - Odysseus (surrealista)
	- Pražská německá literatura
		- Franz Kafka - Proměna (existencialista)
	- USA
		- Ernest Hemingway - Stařec a moře (ztracená generace)
	- Česko 20. století
		- Jiří Wolker - Host do domu (proletář)
		- Jaroslav Seifert - Maminka (poetista)
		- Vítězslav Nezval - Pantomima (surrealismus)
	- Česko 1. polovina 20. století
		- Karel Čapek - R.U.R., Válka s mloky
		- Ivan Olbracht - Anna proletářka
		- Eduard Bass - Cirkus Humberto



-----------------
--> [12. Literatura 2. poloviny 20. století](/Literarni_smery/12_Literatura_2_poloviny_20_stoleti.md)