# Pavel Kohout
- narozen v Praze r. 1928
- ovlivněn svou dobou
- psal tendenční básně = "častušky"
- po r. 1968 na seznamu zakázaných autorů
- byl u zrodu Charty 77
- 1977 odjel do Rakouska
- 1979 zbaven občanství, fyzické bránění k návratu
- ***Katyně*** (1980)
	- o 15 leté dívce, která se nedostane na žádnou střední školu
- ***Kde je zakopán pes*** (1987)
	- memoárový román - jeho vzpomínky
	- zápas jedince s totalitní mocí
	- kriminální zápletka
