\documentclass[11pt]{article} %rozmiar czcionki i klasa dokumentu, używana głównie do sprawozdań, artykułów i prostych dokumentów

\usepackage{hyperref}
\hypersetup{
    colorlinks=true,
    linkcolor=blue,
    filecolor=magenta,      
    urlcolor=cyan,
}

\usepackage{polski} %przydatne podczas składania dokumentów w j. polskim

%\usepackage[polish]{babel}%alternatywnie do pakietu polski, wybrać jeden z nich
\usepackage[utf8]{inputenc} %kodowanie znaków, zależne od systemu - do polskich liter w tytułach, WAŻNE
\usepackage[T1]{fontenc} %poprawne składanie polskich czcionek, WAŻNE

\usepackage{indentfirst} %pierwszy akapit wcięty

%pakiety do grafiki i wyświetlania 
\usepackage{graphicx,subfigure}
\usepackage{psfrag}
\usepackage{wrapfig}
%\usepackage{geometry}

\graphicspath{{./img/}} %ścieżka do obrazów w folderze img

%pakiety dodające dużo dodatkowych poleceń matematycznych
\usepackage{amsmath} %polecenia
\usepackage{amsfonts} %wektorowe skalowanie czcionki matematycznej

%pakiety wspomagające i poprawiające składanie tabel
\usepackage{supertabular}
\usepackage{array}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{hhline}

%do tytułu pod figurą 
\usepackage{caption}
%pakiet wypisujący na marginesie etykiety równań i rysunków zdefiniowanych przez \lab el{}, chcąc wygenerować finalną wersję dokumentu wystarczy usunąć poniższą linię
\usepackage{showlabels}

\usepackage{listings}% do listingu fragmentów kodu
\usepackage{xcolor}% do definiowania swoich własnych kolorów

%do tworzenia interaktywnych PDF-ów z odsyłaczami w tekście i ze spisu treści
\usepackage[backref]{hyperref}
\hypersetup{colorlinks = true, %czy mają być kolory
			linktoc = all, %czy wszystkie linki i podlinki
			linkcolor = black} %określenie koloru linku

%definicje własnych poleceń
\newcommand{\R}{I\!\!R} %symbol liczb rzeczywistych, działa tylko w trybie matematycznym
\newtheorem{theorem}{Twierdzenie}[section] %nowe otoczenie do składania twierdzeń

%redefinicja starych poleceń
\renewcommand{\figurename}{Rys.} %Rys. zamiast Rysunek przy automatycznym numerowaniu rysunków

%rozłożenie tekstu
\linespread{1.1} %interlinia
%\newgeometry{tmargin=2.5cm, bmargin=2.5cm, lmargin=2.0cm,rmargin=2.0cm} %marginesy wpisywane ręcznie samemu
%tutaj inny sposób na marginesy automatem pod A4 itp.
\usepackage[a4paper,margin=1in,footskip=0.25in]{geometry}



%New colors defined below
\definecolor{codegreen}{rgb}{0,0.6,0}
\definecolor{codegray}{rgb}{0.5,0.5,0.5}
\definecolor{codepurple}{rgb}{0.58,0,0.82}
\definecolor{backcolour}{rgb}{0.95,0.95,0.92}

%Code listing style named "mystyle"
\lstdefinestyle{mystyle}{
  backgroundcolor=\color{backcolour},   
  commentstyle=\color{codegreen},
  keywordstyle=\color{magenta},
  numberstyle=\tiny\color{codegray},
  stringstyle=\color{codepurple},
  basicstyle=\ttfamily\footnotesize,
  breakatwhitespace=false,         
  breaklines=true,                 
  captionpos=b,                    
  keepspaces=true,                 
  numbers=left,                    
  numbersep=5pt,                  
  showspaces=false,                
  showstringspaces=false,
  showtabs=false,                  
  tabsize=2
}

%"mystyle" code listing set
\lstset{style=mystyle}


\title{Sprawozdanie}
\author{Bartosz Jan Kwiatkowski}
\date{12 Listopad 2020}

\usepackage{natbib}
\usepackage{graphicx}

\begin{document}

\maketitle

\section{Opis programu}
Celem programu jest weryfikowanie częstotliwości przecięć zera analizowanej na podstawie otrzymanych danych. Częstotliwość jest mierzona w określonych paczkach danych, czyli dla wcześniej ustalonego czasu.

\section{Dane wejściowe}
Danymi wejściowymi są przygotowane dane z plików dostępnych na 
stronie katedry (Więcej o tym w \href{https://xheler.github.io/DocumentationZ2}{dokumentacji} ).

\section{Dane wyjściowe}
Danymi wyjściowymi jest informacja o ewentualnym wyjściu częstotliwości poza poprawny zakres. (Na potrzeby łatwego sprawdzenia również ilość przeciec w każdym pakiecie)

\section{Algorytm}
Sposób sprawdzania zmiany znaku, która skutkuje przecięciem zera sprawdzam za pośrednictwem typu zdefiniowanego jako enum, który zawiera trzy możliwe stany liczby poprzedniej. (Więcej o tym w \href{https://xheler.github.io/DocumentationZ2}{dokumentacji} ).
 Następnie program zlicza przecięcia i dla określonego pakietu sprawdza częstotliwość.
\begin{enumerate}
    \item Odczytanie aktualnej liczby
    \item Sprawdzenia znaku poprzedniej liczby
    \item Sprawdzenie za pomocą alternatywy rozłącznej zmiany znaku
\end{enumerate}

\subsection{Odczytanie aktualnej liczby}
Program sprawdza, która wartość w z kolei jest wczytywana. Zapisuje jedynie liczbę całkowitą (puste linie są pomijane).

\subsection{Sprawdzenia znaku poprzedniej liczby}
Sprawdzanie znaku jest bardzo proste, dla liczb większych od zera znak jest ustalany jako dodatni (True), dla wartości mniejszej od zera (False). Jeżeli liczba jest równa zero znak jest przepisywany z poprzedniej liczby, jeżeli takowej nie ma to zapisywany jest brak znaku (None).
\subsection{Sprawdzenie za pomocą alternatywy rozłącznej zmiany znaku }
Alternatywa rozłączna jako znak logiczny służy do sprawdzenia potencjalnej zmiany znaku, opcje są dwie. Znak się zmienia, następuje dodanie liczby przecięć. Znak się nie zmienia, program kontynuuję sprawdzanie następnych danych.

\section{Kompilacja i testy}

\subsection{Kompilacja:}
    Kompilacja została wykonana za pośrednictwem GNU C. Komenda użyta podczas jej realizacji wraz z parametrami: 
    \begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[scale=0.4]{resources/screen1}
    \end{figure}
\subsection{Testy}
Na potrzeby testów wielkość pakietu została zmieniona do 4, pozostałem stałe zostały zaimplementowane tak jak w programie właściwym. Wykresy zostały utworzone za pośrednictwem języka python. Kod języka python oraz c został umieszczony i szczegółowo wytłumaczony w 
\href{https://xheler.github.io/DocumentationZ2}{dokumentacji}. (W razie problemu z linkiem, dokumentacja znajduję się w folderze "/Z3/Dokumentacja" plik: "index.html")

\subsubsection{Test 1}
Test ten sprawdza podstawowe przecięcie oraz poprawne wyświetlenie liczby przeciec dla pojedynczego pakietu. 

        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.50]{resources/test1.1.png}
         \includegraphics[scale=0.70]{resources/test1.3.png}
        \end{figure}
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.45]{resources/test1.2.png}
        \end{figure}
\clearpage

\subsubsection{Test 2}
Test ten sprawdza przecięcia z zerami pomiędzy.

        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.35]{resources/test2.1.png}
         \includegraphics[scale=0.53]{resources/test2.2.png}
        \end{figure}
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.43]{resources/test2.3.png}
        \end{figure}

\subsubsection{Test 3}
Test ten sprawdza brak przeciec miedzy pakietami.

        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.37]{resources/test3.1.png}
         \includegraphics[scale=0.50]{resources/test3.2.png}
        \end{figure}
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.43]{resources/test3.3.png}
        \end{figure}
\clearpage

\subsubsection{Test 4}
Test ten sprawdza rozpoczęcie pakietu od zera.

        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.37]{resources/test4.1.png}
         \includegraphics[scale=0.48]{resources/test4.2.png}
        \end{figure}
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.40]{resources/test4.3.png}
        \end{figure}

\subsubsection{Test 5}
Test ten sprawdza pominięcie pustej linii.

        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.37]{resources/test5.1.png}
         \includegraphics[scale=0.50]{resources/test5.2.png}
        \end{figure}
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.43]{resources/test5.3.png}
        \end{figure}
\clearpage

\subsubsection{Test 6}
Test ten sprawdza wybieranie wartości z zakresu [-10; 10].

        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.37]{resources/test6.1.png}
         \includegraphics[scale=0.50]{resources/test6.2.png}
        \end{figure}
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.43]{resources/test6.3.png}
        \end{figure}
        
\subsubsection{Test 7}
Test ten sprawdza zakończenie i rozpoczęcie pakietu liczbą z poza zakresu
[-10; 10].

        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.33]{resources/test7.1.png}
         \includegraphics[scale=0.45]{resources/test7.2.png}
        \end{figure}
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.43]{resources/test7.3.png}
        \end{figure}
\clearpage

\subsubsection{Test 8}
Test ten sprawdza czy program uwzględni niepełny pakiet.

        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.33]{resources/test8.1.png}
         \includegraphics[scale=0.45]{resources/test8.2.png}
        \end{figure}
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.43]{resources/test8.3.png}
        \end{figure}
        
\subsubsection{Test 8 (Diablo)}
Test ten sprawdza czy program działa na serwerze katedry.
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.55]{resources/test9.1.png}
        \end{figure}
\clearpage

\maketitle
\tableofcontents
\clearpage
\end{document}
