\documentclass{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}

\title{Sprawozdanie}
\author{Bartosz Jan Kwiatkowski}
\date{20 Styczeń 2021}

\usepackage{natbib}
\usepackage{graphicx}

\begin{document}

\maketitle

\section{Opis programu}
Celem programu jest sequel obrazów 1, czyli konwertowanie obrazów czarno-białych i kolorowych za pomocą funkcji wbudowanych.

\section{Dane wejściowe}
Obrazy typu pgm oraz ppm, czyli czarno-białe oraz kolorowe.

\section{Dane wyjściowe}
Przekonwerowane obrazy za pomocą funkcji wbudowanych. (ppm, pgm).

\section{Algorytm}

\subsection{Mechanizmy}
Mechanizmy używane w tym programie zostały lekko zmodyfikowane na potrzeby obrazów kolorowych, lecz cały kontent pozostaje taki sam jak w obrazach 1.0.

\subsection{RGB}
Program został rozdzielony na segmenty typu RGB, czyli gettery/settery i inity kolorów bezpośrednio za pomocą liczb z zakresu 0-255 czyli w standardowej mapie koloru rgb.

\subsection{Pixel}
Struktura obejmująca cały obraz po rozdzielczości to Pixel. Sama w sobie zawiera strukture RGB. Dzięki temu Można łatwo deklarowac tablicę pixeli.

\subsection{PictureImp}
Dodane zostały również moduły typu PictureImp zawierający implementacje struktury obrazu.

\subsection{PictureIO}
PictureIO obsługuje operacje wyjścia wejścia na obrazie.

\subsection{Format pliku}
Utworzony został również dedykowany algorytm rozpoznawania typu plików za pomocą numeru identyfikacyjnego pobieranego za pośrednictwe pierwszych 3 bitów.

\subsection{Operacje}
Funkcje operujące bezpośrednio na obrazach znajdują się w głównym module Picture.

\section{Kompilacja i testy}

\subsection{Kompilacja:}
    Kompilacja została wykonana za pośrednictwem CMake według wzoru podanego przez prowadzącego.

\subsection{Testy}
    Testy zostały wykonane na wszystkich obrazach i opisane w tytule zapisanego pliku. Kilka przykładów wrzucam tutaj, reszta znajduję się w dokumentacja/images.
    
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=0.45]{img/screen1}
\includegraphics[scale=0.45]{img/screen2}
\includegraphics[scale=0.45]{img/screen3}
\includegraphics[scale=0.45]{img/screen4}
\end{figure}

\end{document}
