\documentclass[12pt]{article}

\usepackage{polski}

\usepackage{listings}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{geometry}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{wrapfig}
\usepackage{subfig}
\newgeometry{tmargin=3cm, bmargin=3cm, lmargin=3cm, rmargin=2cm}

\setlength{\parindent}{1.7cm}

\captionsetup[figure]{labelsep=period}
\usepackage[figurename=Rys966]{caption}
\usepackage[tablename=Tab966]{caption}
\usepackage{chngcntr}
\counterwithin{figure}{section}

\linespread{1.3}



\begin{document}
\title{Sprawozdanie}
\author{Bartosz Jan Kwiatkowski}
\date{\today}
\maketitle


\section{Opis}
Głównym założeniem programu jest użyteczność metody odległości Hamminga i Levenshteina w postaci prostego porównywania zgodności dwóch zdań.

\section{Algorytm}

Algorytm polega na porównywaniu poszczególnych liter dwóch wyrazów w macierzy. 

    \subsection{Podstawowa numeracja}
    
        Tworzymy macierz o szerokości i wysokości zależnej od długości porównywanych wyrazów wraz i dodając jeden. Nasze wyrazy numerujemy począwszy od 1 elementu, inkrementując z każdą literą.
        
        \begin{figure}[!ht]
            \centering
            \includegraphics[width=0.4\textwidth]{img/screen1.png}
        \end{figure}
        \clearpage
    
    \subsection{Podobieństwa liter}
    
        Na polach wypadkowych obydwu liter stosujemy odpowiednie wzory. Gdy Litery się od siebie różnią koszt jest równy 1. 
        
        \begin{figure}[!ht]
            \centering
            \includegraphics[width=0.4\textwidth]{img/screen2.png}
        \end{figure}
    
    \subsection{Wartość komórki}
    
        W przypadku, gdy znaki się nie różnią, czyli koszt jest równy 0. Porównujemy wartości komórki macierzy wyżej i dodając do niej wartość 1, komórki po lewej dodając wartość oraz komórki po skosie + koszt. 
        
        \[ C - koszt\]
        \[ A_{1} = M_{n \times m-1} + 1\]
        \[ A_{2} = M_{n-1 \times m} + 1\]
        \[ A_{3} = M_{n-1 \times m-1} + C\]
        
        \begin{figure}[!ht]
            \centering
            \includegraphics[width=0.4\textwidth]{img/screen3.png}
        \end{figure}
     \clearpage
    
    \subsection{Odległość Levensteina}
        Odległością Levensteina jest wartość komórki o indeksie m i n. W tym przypadku jest to 3. 
        
        \[ M_{n \times m}\]
       
        \begin{figure}[!ht]
            \centering
            \includegraphics[width=0.4\textwidth]{img/screen4.png}
        \end{figure}
        
    \subsection{Podobieństwo wyrazów}
        
        Podobieństwo wyrazów można obliczyć ze wzoru:
        
        \[ x - odległość Levensteina \]
        \[ \frac{1}{ (1 - x)}\]

\section{Przykłady}
    
    Moja zmodernizowana wersja programu z labolatorium nr 7 obejmuje użycie odległości Levensteina oraz bada podobieństwo dwóch zdań.
    \\
    
    Znaki znajdujące się w nawiasach kwadratowych to komentarze, które są ignorowane całkowicie.
    \clearpage
    
    \subsection{Podobne zdania}
        \begin{figure}[!ht]
            \centering
            \includegraphics[width=0.4\textwidth]{img/screen5.png}
        \end{figure}
    \subsection{Zdania inne}
        \begin{figure}[!ht]
            \centering
            \includegraphics[width=0.4\textwidth]{img/screen6.png}
        \end{figure}
    \subsection{Zdanie minimalnie podobne}
        \begin{figure}[!ht]
            \centering
            \includegraphics[width=0.4\textwidth]{img/screen7.png}
        \end{figure}
\end{document}
