\documentclass{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}

\title{Sprawozdanie}
\author{Bartosz Jan Kwiatkowski}
\date{19 Październik 2020}

\usepackage{natbib}
\usepackage{graphicx}

\begin{document}

\maketitle

\section{Opis programu}
Celem programu jest sprawdzenie możliwego przecięcia się dwóch odcinków. Sam program sprawdza też, w którym punkcie dochodzi do takiego przecięcia uwzględniając wszystkie możliwe przypadki.

\[ y = ax + b \]

\section{Dane wejściowe}
Danymi wejściowymi są współrzędne wszystkich czterech punktów A,B,C,D, uwzględnione zostały ze zbioru liczb rzeczywistych.

\[ A = [ x ; y ] \]
\[ B = [ x ; y ] \]
\[ C = [ x ; y ] \]
\[ D = [ x ; y ] \]

\section{Dane wyjściowe}
Danymi wyjściowymi jest krótka informacja czy odcinki przecinają się oraz w przypadku przecięcia współrzędne tego punktu.

\section{Algorytm}
Mechanizm sprawdzający przecinanie się odcinków podzieliłem na kilka sektorów sprawdzających:

\begin{enumerate}
    \item Utworzenie dwóch prostych, na których leżą dane odcinki
    \item Sprawdzenie sytuacji gdy odcinki leża na jednej prostej
    \item Sprawdzenie sytuacji gdy proste się przecinają 
\end{enumerate}




\subsection{Utworzenie dwóch prostych, na których leżą dane odcinki}
Funkcja straightLine przyjmuje 4 zmiennie typu double, które są odpowiednio wspólrzędnymi punktów A i B oraz C i D. Funkcja zwraca współczynnik kierunkowy prostej, oraz wartość zerową funkcji.

\[ a = \frac{y_B-y_A}{x_B-x_A} \]
\[ b = y_A - (a*x_1) \]

\subsection{Sprawdzenie sytuacji gdy odcinki leża na jednej prostej}
Gdy odcinki lezą na jednej prostej mogą się przecinać jedynie gdy ich końce lezą na sobie. Mamy 4 taki przypadki.

\begin{figure}[h!]
\includegraphics[scale=0.3]{screen1}
\includegraphics[scale=0.3]{screen2}
\end{figure}
\begin{figure}[h!]
\includegraphics[scale=0.3]{screen3}
\includegraphics[scale=0.3]{screen4}
\end{figure}



\subsection{Sprawdzenie sytuacji gdy proste się przecinają }
Podczas gdy proste się przecinają, znajdujemy punkt przecięcia i sprawdzamy czy leży on na jednym z odcinków. W poniższej sytuacji zmieniają się jedynie kolejności liter. Sprawdzana jest sytuacja czy punkt w znajduje się miedzy C i D oraz A i B.
\begin{figure}[h!]
\includegraphics[scale=0.5]{screen5}
\end{figure}

\section{Kompilacja i testy}

\subsection{Kompilacja:}
    Kompilacja została wykonana za pośrednictwem GNU C. Komenda użyta podczas jej realizacji wraz z parametrami: 
    \begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[scale=0.6]{screen6}
    \end{figure}
\subsection{Testy}
\subsubsection{Test 1}
        \[ A = [ 0 ; 2 ] \]
        \[ B = [ 5 ; 7 ] \]
        \[ C = [ 0 ; 4 ] \]
        \[ D = [ 8 ; 3 ] \]
        Wynik: Przecina się w punkcie:
        \[ W = [ 1.777 ; 3.777 ] \]
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.5]{screen7}
        \end{figure}
        
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.15]{screen8}
        \end{figure}
\subsubsection{Test 2}
        \[ A = [ 0 ; 0 ] \]
        \[ B = [ 6 ; 2 ] \]
        \[ C = [ 0 ; 1 ] \]
        \[ D = [ 6 ; 4 ] \]
        Wynik: Brak przecięcia odcinków
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.5]{screen9}
        \end{figure}
         \clearpage
        \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.15]{screen10}
        \end{figure}
    \subsubsection{Test 3 (Szczególny)}
        \[ A = [ 0 ; 0 ] \]
        \[ B = [ 4 ; 4 ] \]
        \[ C = [ -4 ; -4 ] \]
        \[ D = [ 0 ; 0 ] \]
        Wynik: Przecina się w punkcie:
        \[ W = [ 0 ; 0 ] \]
        \begin{figure}[h!]
        \includegraphics[scale=0.5]{screen11}
        \end{figure}
        \clearpage
        \begin{figure}[h!]
        \includegraphics[scale=0.15]{screen12}
        \end{figure}
    \subsubsection{Test 4 (Serwer PWR)}
    \begin{figure}[h!]
        \centering
        \includegraphics[scale=0.55]{screen13}
        \end{figure}
\end{document}
