\documentclass[11pt]{article} %rozmiar czcionki i klasa dokumentu, używana głównie do sprawozdań, artykułów i prostych dokumentów

\usepackage{polski} %przydatne podczas składania dokumentów w j. polskim

%\usepackage[polish]{babel}%alternatywnie do pakietu polski, wybrać jeden z nich
\usepackage[utf8]{inputenc} %kodowanie znaków, zależne od systemu - do polskich liter w tytułach, WAŻNE
\usepackage[T1]{fontenc} %poprawne składanie polskich czcionek, WAŻNE

\usepackage{indentfirst} %pierwszy akapit wcięty

%pakiety do grafiki i wyświetlania 
\usepackage{graphicx,subfigure}
\usepackage{psfrag}
\usepackage{wrapfig}
%\usepackage{geometry}

\graphicspath{{./img/}} %ścieżka do obrazów w folderze img

%pakiety dodające dużo dodatkowych poleceń matematycznych
\usepackage{amsmath} %polecenia
\usepackage{amsfonts} %wektorowe skalowanie czcionki matematycznej

%pakiety wspomagające i poprawiające składanie tabel
\usepackage{supertabular}
\usepackage{array}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{hhline}

%do tytułu pod figurą 
\usepackage{caption}
%pakiet wypisujący na marginesie etykiety równań i rysunków zdefiniowanych przez \lab el{}, chcąc wygenerować finalną wersję dokumentu wystarczy usunąć poniższą linię
\usepackage{showlabels}

\usepackage{listings}% do listingu fragmentów kodu
\usepackage{xcolor}% do definiowania swoich własnych kolorów

%do tworzenia interaktywnych PDF-ów z odsyłaczami w tekście i ze spisu treści
\usepackage[backref]{hyperref}
\hypersetup{colorlinks = true, %czy mają być kolory
			linktoc = all, %czy wszystkie linki i podlinki
			linkcolor = black} %określenie koloru linku

%definicje własnych poleceń
\newcommand{\R}{I\!\!R} %symbol liczb rzeczywistych, działa tylko w trybie matematycznym
\newtheorem{theorem}{Twierdzenie}[section] %nowe otoczenie do składania twierdzeń

%redefinicja starych poleceń
\renewcommand{\figurename}{Rys.} %Rys. zamiast Rysunek przy automatycznym numerowaniu rysunków

%rozłożenie tekstu
\linespread{1.1} %interlinia
%\newgeometry{tmargin=2.5cm, bmargin=2.5cm, lmargin=2.0cm,rmargin=2.0cm} %marginesy wpisywane ręcznie samemu
%tutaj inny sposób na marginesy automatem pod A4 itp.
\usepackage[a4paper,margin=1in,footskip=0.25in]{geometry}



%New colors defined below
\definecolor{codegreen}{rgb}{0,0.6,0}
\definecolor{codegray}{rgb}{0.5,0.5,0.5}
\definecolor{codepurple}{rgb}{0.58,0,0.82}
\definecolor{backcolour}{rgb}{0.95,0.95,0.92}

%Code listing style named "mystyle"
\lstdefinestyle{mystyle}{
  backgroundcolor=\color{backcolour},   
  commentstyle=\color{codegreen},
  keywordstyle=\color{magenta},
  numberstyle=\tiny\color{codegray},
  stringstyle=\color{codepurple},
  basicstyle=\ttfamily\footnotesize,
  breakatwhitespace=false,         
  breaklines=true,                 
  captionpos=b,                    
  keepspaces=true,                 
  numbers=left,                    
  numbersep=5pt,                  
  showspaces=false,                
  showstringspaces=false,
  showtabs=false,                  
  tabsize=2
}

%"mystyle" code listing set
\lstset{style=mystyle}


\title{Sprawozdanie}
\author{Bartosz Jan Kwiatkowski}
\date{3 Listopad 2020}

\usepackage{natbib}
\usepackage{graphicx}

\begin{document}

\maketitle

\section{Opis programu}
Program liczy pierwiastki równania kwadratowego zwanego również
trójmianem kwadratowym. Liczby wejściowe są liczbami rzeczywistymi typu double, czyli podwójmej precyzji.

\section{Dane wejściowe}
Danymi wejściowymi są liczby rzeczywiste definiujące następujące wyróżniki a,b i c.

\[ y = ax^2+bx+c\]
\section{Dane wyjściowe}
Danymi wyjściowymi jest informacja zawierająca potencjalne pierwiastki danego równania lub ich brak.

\section{Kompilacja}
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=0.5]{compile}
\end{figure}

\section{Dokumentacja kodu}
Dyrektywy preprocesora i załączone biblioteki, w tym przypadku matematyczna i biblioteka użytkowa liczb zespolonych. Dyrektywa GET(x) upraszcza pobranie danych z klawiatury.
\begin{lstlisting}[language = C]
#include <stdio.h>
#include <math.h>
#include <complex.h>
#define GET(x) printf(#x " = "); scanf("%le", &x)

\end{lstlisting}
Zadeklarowanie używanych funkcji.
\begin{lstlisting}[language = C]
void printComplex(double complex z);
void squareTrinomal(double a, double b, double c);
\end{lstlisting}
\clearpage

Funkcja squareTrinomal licząca trójmian kwadratowy z argumentów a,b,c, które są zmiennymi typu double.
\begin{lstlisting}[language = C]
void squareTrinomal(double a, double b, double c){
  
  if (a == 0){ //sprawdzanie wartosci a = 0 ?
    if (b == 0){ //sprawdzanie wartosci b = 0 ?
      if (c == 0) //sprawdzanie wartosci c = 0 ?
        puts("Rozwiazanie dla wszystkich liczb rzeczywistych.");
      else 
        puts("Brak rozwiazan.");
    } else
      printf("Rozwiazaniem jest x = %f\n", c/-b);
  } else {
    double delta = pow(b, 2) - 4*a*c; //liczymy delte
    if (delta == 0){ //sprawdzanie delta = 0 ?
      printf("Rozwiazaniem rownania jest x = %f\n", -b/2*a);
    } else if (delta > 0){
      puts("Rozwiazaniem rownania jest: \n");
      printf("x1 = %f\n", (-b - sqrt(delta)) / (2*a));
      printf("x2 = %f\n", (-b + sqrt(delta)) / (2*a));
    } else if (delta < 0){
      double complex deltaComplex = csqrt(delta); //zapisanie w postaci l.zespolonej
      double complex z1 = (-b - deltaComplex) / (2*a);
      double complex z2 = (-b + deltaComplex) / (2*a);
      puts("Rozwiazaniem rownania jest: \n");
      printf("x1 = ");
      printComplex(z1);
      printf("x1 = ");
      printComplex(z2);
    }
  }
}
\end{lstlisting}

Funkcja printComplex wypisuje w czytelny sposób wartość liczby zespolonej
\begin{lstlisting}[language = C]
void printComplex(double complex z){
  
  if (cimag(z) == 0){
    printf("%f", creal(z));
  } else if (cimag(z) == 1){
    printf("%f + i", creal(z));
  } else if (cimag(z) == -1){
    printf("%f - i", creal(z));
  } else if (cimag(z) > 0){
    printf("%f + %fi", creal(z), cimag(z));
  } else if (cimag(z) < 0){
    printf("%f - %fi", creal(z), cimag(z)*-1);
  }
  printf("\n");
}
\end{lstlisting}
\clearpage

Funkcja główna main. wykonuje operacje pobrania argumentów w przypadku testowania programu oraz daje możliwość komercyjnego używania z klawiatury.
\begin{lstlisting}[language = C]
int main(int argc, char *argv[]) {
  
  double a,b,c;

  if (argc == 1){
    puts("Podaj wspolczynniki wedlug wzoru:");
    puts("  ax^+bx+c"); puts("");
    GET(a);
    GET(b); 
    GET(c);
  } else if (argc == 4){
    sscanf(argv[1], "%le", &a);
    sscanf(argv[2], "%le", &b);
    sscanf(argv[3], "%le", &c);
  }

  squareTrinomal(a,b,c);

  return 0;

}
\end{lstlisting}

\section{Testy}
Przy testach podaje liczby jako argumenty dla programu.

TEST 1. PODSTAWOWY
\[ A = 0 \]
\[ B = 0 \]
\[ C = 0 \]
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=1]{1}
\end{figure}
\clearpage

TEST 2.SKRAJNE LICZBY
\[ A = 1 \cdot 10^{-28} \]
\[ B = 2 \]
\[ C = 5 \cdot 10^{-28} \]
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=1]{2.2}
\includegraphics[scale=0.8]{2}
\end{figure}
\clearpage

TEST 3. STAŁA
\[ A = 0 \]
\[ B = 0 \]
\[ C = 5 \]
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=0.71]{3.3}
\includegraphics[scale=1]{3}
\end{figure}
\clearpage

TEST 4. PROSTA
\[ A = 0 \]
\[ B = 2 \]
\[ C = 3 \]
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=0.81]{4.4}
\includegraphics[scale=1]{4}
\end{figure}
\clearpage

TEST 5. PAROBOLA
\[ A = 2 \]
\[ B = 4 \]
\[ C = 2 \]
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=0.61]{5.5}
\includegraphics[scale=1]{5}
\end{figure}
\clearpage

TEST 6. PARABOLA

\[ A = 1 \]
\[ B = 4 \]
\[ C = -1 \]
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=0.75]{6.6}
\includegraphics[scale=1]{6}
\end{figure}
\clearpage

TEST 7. ZESPOLONE

\[ A = 1 \]
\[ B = 1 \]
\[ C = 1 \]
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=0.7]{7.7}
\includegraphics[scale=1]{7}
\end{figure}
\clearpage

TEST 8. DIABLO

\[ A = 3 \]
\[ B = 5 \]
\[ C = -1 \]
\begin{figure}[h!]
\centering
\includegraphics[scale=0.9]{8.8}
\includegraphics[scale=1]{8}
\end{figure}
\clearpage

\section{Wnioski}
Program działa poprawie dla wszystkich testów. Wyniki są podawane dokładnie i poprawnie. Zastosowanie liczb zespolonych również działa poprawnie. Jedynym mankamentem programu jest przyjmowanie liczb zespolonych jako danych wejściowych. Test na diablo wykonał się bez zarzutu. Programu testowalem na wielu różnych lizbach, gdyż jest szybki w użyciu i można dostać dokładny wynik. Wartości skrajne działają poprawie, gdzyż zastosowałem typ double, który jest typem podwójnej precyzji.

\end{document}
