\documentclass[11pt]{article} %rozmiar czcionki i klasa dokumentu, używana głównie do sprawozdań, artykułów i prostych dokumentów

\usepackage{hyperref}
\hypersetup{
    colorlinks=true,
    linkcolor=blue,
    filecolor=magenta,      
    urlcolor=cyan,
}

\usepackage{polski} %przydatne podczas składania dokumentów w j. polskim

%\usepackage[polish]{babel}%alternatywnie do pakietu polski, wybrać jeden z nich
\usepackage[utf8]{inputenc} %kodowanie znaków, zależne od systemu - do polskich liter w tytułach, WAŻNE
\usepackage[T1]{fontenc} %poprawne składanie polskich czcionek, WAŻNE

\usepackage{indentfirst} %pierwszy akapit wcięty

%pakiety do grafiki i wyświetlania 
\usepackage{graphicx,subfigure}
\usepackage{psfrag}
\usepackage{wrapfig}
%\usepackage{geometry}

\graphicspath{{./img/}} %ścieżka do obrazów w folderze img

%pakiety dodające dużo dodatkowych poleceń matematycznych
\usepackage{amsmath} %polecenia
\usepackage{amsfonts} %wektorowe skalowanie czcionki matematycznej

%pakiety wspomagające i poprawiające składanie tabel
\usepackage{supertabular}
\usepackage{array}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{hhline}

%do tytułu pod figurą 
\usepackage{caption}
%pakiet wypisujący na marginesie etykiety równań i rysunków zdefiniowanych przez \lab el{}, chcąc wygenerować finalną wersję dokumentu wystarczy usunąć poniższą linię
\usepackage{showlabels}

\usepackage{listings}% do listingu fragmentów kodu
\usepackage{xcolor}% do definiowania swoich własnych kolorów

%do tworzenia interaktywnych PDF-ów z odsyłaczami w tekście i ze spisu treści
\usepackage[backref]{hyperref}
\hypersetup{colorlinks = true, %czy mają być kolory
			linktoc = all, %czy wszystkie linki i podlinki
			linkcolor = black} %określenie koloru linku

%definicje własnych poleceń
\newcommand{\R}{I\!\!R} %symbol liczb rzeczywistych, działa tylko w trybie matematycznym
\newtheorem{theorem}{Twierdzenie}[section] %nowe otoczenie do składania twierdzeń

%redefinicja starych poleceń
\renewcommand{\figurename}{Rys.} %Rys. zamiast Rysunek przy automatycznym numerowaniu rysunków

%rozłożenie tekstu
\linespread{1.1} %interlinia
%\newgeometry{tmargin=2.5cm, bmargin=2.5cm, lmargin=2.0cm,rmargin=2.0cm} %marginesy wpisywane ręcznie samemu
%tutaj inny sposób na marginesy automatem pod A4 itp.
\usepackage[a4paper,margin=1in,footskip=0.25in]{geometry}



%New colors defined below
\definecolor{codegreen}{rgb}{0,0.6,0}
\definecolor{codegray}{rgb}{0.5,0.5,0.5}
\definecolor{codepurple}{rgb}{0.58,0,0.82}
\definecolor{backcolour}{rgb}{0.95,0.95,0.92}

%Code listing style named "mystyle"
\lstdefinestyle{mystyle}{
  backgroundcolor=\color{backcolour},   
  commentstyle=\color{codegreen},
  keywordstyle=\color{magenta},
  numberstyle=\tiny\color{codegray},
  stringstyle=\color{codepurple},
  basicstyle=\ttfamily\footnotesize,
  breakatwhitespace=false,         
  breaklines=true,                 
  captionpos=b,                    
  keepspaces=true,                 
  numbers=left,                    
  numbersep=5pt,                  
  showspaces=false,                
  showstringspaces=false,
  showtabs=false,                  
  tabsize=2
}

%"mystyle" code listing set
\lstset{style=mystyle}

\title{Sprawozdanie}
\author{Bartosz Jan Kwiatkowski}
\date{29 Listopad 2020}

\usepackage{natbib}
\usepackage{graphicx}

\begin{document}

\maketitle

\section{Opis programu}
Celem programu jest edycja i konwertowanie wczytanego obrazu poprzez załączone
funkcje. Zapis jego oraz dodawanie odpowiednich komentarzy.

\section{Dane wejściowe}
Program ma przyjazny dla użytkownika tryb menu, który poprowadzi każdego
po wszystkich opcjach.\newline
\newline
(DEBUG) Tryb debugowania przyjmuje jako argument przy uruchamianiu nazwę obrazka do edycji.

\section{Dane wyjściowe}
W zależności od wykonywanych operacji są to poszczególne konwersje pliku wejściowego. Zapis może odbywać się z poziomu menu jako nadpisanie pierwotnego pliku lub zapisanie jako inny plik bez zmiany pierwotnego.\newline
\newline
(DEBUG) Tworzony jest podkatalog o nazwie pictures, do którego zapisywane są wszystkie możliwe
kombinacje nie mieszających się funkcji programu jako pliki z nazwami tych operacji.


\section{Algorytm}
Mechanizmy użyte zostały na podstawie pdf załączonego na stronie katedry. Każda operacja ma swoją funkcje przez co program jest czytelny i łatwy do zrozumienia.

\section{Kompilacja i testy}
Wszystko znajduje się w \href{https://xheler.github.io/DocumentationZ3}{dokumentacji}. Wykonane zostały dwie wersje programu. Jedna dla użytkownika posiadająca menu oraz wersja DEBUG.

\end{document}
