У напіврозваленій таверні десь у нетрях Ґватемали завжди було гамірно й людно, попри її плачевний стан. Цей день також не був виключенням. З потертої платівки грав реггетон, котрий втім було нечутно, через крики відвідувачів. Дим від дешевого тютюну застиг нерухомою сизою хмарою, наповнюючи собою легені п'яних матросів. Останні зібралися в коло й уважно спостерігали посоловілими очима, як один з їхніх побратимів грав у шахи з Каракатицею.

\- А знаєш, Каракатице... На мене в Осло чекає дівчина, - провадив її опонент по грі. - А можливо, й не дочекалася. Я цього не переживу.

\- Вона тебе обов'язково дочекається, Нільсе. Вам було так добре разом. Не можна так просто взяти й забути таке. А якщо ж і кине тебе, то не переживай. Значить вам не судилося бути разом, а тоді розставання все одно не уникнути. Знайдеш кращу. В світі повно класних дівчат для такого морського вовка як ти.

Каракатиця провела чудову контратаку у відповідь на непродуману жертву, котра була націлена на руйнування пішакового захисту навколо короля. Моряк вимушений був здатися.

\- Знаєш, я думаю з такою агресивною грою, тобі не слід грати c2-c4. Спробуй е2-е4.

\- Дякую за гру. І знаєш... дякую тобі за підтримку. Я ж нічого не значу в твоєму житті, а ти так просто береш і допомагаєш мені. І від цього стає легше.

\- Та нема за що.

Матроси всі як один підняли свої кухлі з пивом.

\- За Каракатицю - найкрутішу каракатицю в світі!

Вона трохи засоромилась.

\- Даруйте, не хочу плисти в свою нору вночі.

\- То давай ми тебе проведемо. Посидь іще. - Запропонував шахіст.

\- Та ні, дякую. Удачі вам.

\- І тобі.

Моряки продовжили пиятику.

\- А знаєш, мені здалося, вона сьогодні якась сумна. - Сказав один з них товаришеві.

\- Та нєєє. Просто вона засоромилась. Ти ж знаєш цих каракатиць.

\- А, може, слід було спитати? Можливо, і їй потрібна була б наша підтримка?

\- Ну... Може й так... Не страшно… Хтось інший її підтримає.

\- Хто?

\- Та біс її зна. Вона душа компанії. В неї купа друзів. Хтось підтримає.

***

Каракатиця насправді трохи покривила душею. В нору вона плисти зовсім не планувала. Хоча дуже хотілося. Але вона вже обіцяла косякові тунця скласти компанію цього вечора. А обіцянки слід дотримувати навіть, якщо на те нема жодного бажання.
Після двох годин прогулянки біля закинутого корабля, улюбленого місця тутешньої рибної тусівки, настав час прощатися.

\- Каракатице, ти така жартівниця. Як тобі вдається бути веселою? - Дивувався косяк її друзів-тунців. У тебе нема напевне жодних проблем. Інакше ніяк.

\- Ну знаєте. В усіх бувають проблеми. Просто я навчилась ставитися до них по-філософському. Хуане, - спитала вона в тунця, котрий був ніби віддаль від косяка, - чого ти такий понурий?

\- Тобі не зрозуміти. В тебе не буває таких серйозних проблем. Я розстався з дівчиною.

Каракатиця тяжко зітхнула.

\- Не засмучуйся. Хто-хто, а ти один точно не пропадеш.

***

Нарешті, каракатиця приплила у свою нору, зовсім змучена. Вона впала на ліжко,  взяла телефон і набрала ліпшого друга. Такого собі морського коника.

\- Привіт.

\- Привіт, маленька. Як ти?

\- Нормально...

\- А чого голос такий сумний? - спитав коник.

\- Та є одна проблемка.

Каракатиця важко зітхнула, намагаючись стримати сльози, що накочували до горла.

\- Так-так. Співчуваю. А я з батьком посварився.

\- Не парся. Батьки вони всі такі. Просто їм іноді нудно й хочеться покричати.

\- Зрозуміло. А ще. Уявляєш, цей листоноша він щось наплутав і я не отримаю випуск улюбленого журналу.

\- Не порядок. Обов'язково розберися. Вони там на пошті вічно щось плутають.

\- От і розберусь! Гади! А яку сорочку мені ліпше придбати: кремову чи рожеву?

\- Бери кремову, вона тобі більше личитиме.

\- Слухай, Каракатице. Мушу бігти. Справ багато. Дякую тобі за допомогу.

\- Та нема за що. Приходь іще.
