\- Сьогодні велике свято — Іллі. Сьогодні не можна працювати.

\- Так, мам.

\- І стригтися не можна.

\- Мамо, я вже рік не стрижуся.

\- Так, я пам’ятаю. Ну все одно, щоб ти знав.

\- Ну все, мам, мені треба йти.

\- Гаразд, бережи себе, котику.

\- Обов’язково, мам.

Але Аркадій не збирався відпочивати цього дня. У його планах робота була, й це була дуже важлива робота: зняти ювілейне 150-е відео. Аркадій був автором одного з найпопулярніших ютуб-каналів України, присвячених науковому світогляду й критичному мисленню. І от сьогодні він вкотре під новим кутом він демонстрував, як наука перемагає старі забобони на кшталт віри у всесильного дядька високо в небі. Звісно, далеко не всі відгукувалися по такий контент схвально. Багато зашорених користувачів налітали у секції коментарів та наводили щоразу однакові “аргументи”. Але що вже очікувати від них, якщо навіть його предки вірили в цю мішуру. Ба, навіть використовували її, щоби вирішувати, коли можна стригтися!

Упоравшись з роботою, Аркадій вирішив ще трохи позалипати в ютуб. В решті-решт ніхто не скасовував основного закону інтернетів: щоби тебе лайкали, ти сам маєш лайкати. Його увагу привернуло відео з клікбейтним заголовком:

*“ШОКУЮЧА кампанія за декриміналізацію проституції”.*

Так ніби “проституція” недостатньо клікбейтно. Треба обов’язково ще втулити “шокуюча” капсом. Аркадій увімкнув відео.

*У невеличкому ізраїльскому селищі секс-робітниця Адель зазнавала булінгу з боку місцевого населення.*

Якби до неї ніхто не ходив, то вона б і секс-робітницею не була. Люди, що не вміють критично мислити, завжди думають, що існують якісь сили крім ринкових.

*Жителі неодноразово виступали проти її діяльності, яку вони називали брудною й аморальною.*

Ну так, вночі всі до неї ходять, а в день роблять вигляд, що це вона розпусниця, а вони не при ділах.

*Нагадаємо, Ізраїль одна з найбільш релігійних країн.*

Хто б сумнівався.

*Цьому вирішив покласти край місцевий активіст, влаштувавши акцію прямо посеред головної площі селища.*

Хоч хтось притомний. Дати людині можливість легально сплачувати податки, проходити медогляд, мати страхування. Невже не очевидно, що в цьому випадку суспільство виграє більше, аніж дотримуючись норм “моралі”?

*Активіст посадив Адель на стілець і почав омивати їй ноги пахучою олією.*

І оце треба було писати капсом “шокуюча”? Насправді, люди цікаві створіння й вони рідко щирі щодо своїх справжніх мотивів. Зазвичай чому людина робить щось, чому вона думає що вона це робить і що вона каже людям з цього приводу, це три абсолютно різні речі. Так і тут: мабуть в чувака просто фут-фетиш, як у Тарантино. Втім, він все одно молодець, що не побоявся виступити проти суспільного невігластва. Аркадій навіть на хвилинку відчув спорідненість до цього дивного чувака з фут-фетишем, бо от вони двоє борються на цьому невидимому фронті з людською дурістю.

Втім, настав час закруглятися — чекали хатні клопоти. Хлопець трохи перекусив, потім виписав список товарів, які треба придбати, (маленькі перестороги від імпульсивних покупок) і подався в супермаркет. Вже на касі він знову пригадав того активіста. Щось незвичайне було в його вчинку. Щось таке, чого Аркадій ніколи раніше не бачив і ніколи сам не робив. У всіх своїх 150-и відео він апелював до розуму, наводив аргументи. Зазвичай, він атакував, ставлячи віруючих у глухий кут.

Але цей чувак він не атакував. Він нікому нічого не доводив. Він просто був добрий до іншої людини, хоча й у дуже дивний спосіб. Чомусь він згадав усіх, кого зустрічав у своєму житті й хто був хоч трохи пов’язаний з організованою релігією. Ряжених ФСБ-шників попів, розлючених бабок, що облизують частини тіла мертвих людей у церквах, забобонних мамашок, що кладуть своїм личинусам у коляски ікони від “дурного ока”. Чому серед усіх цих фріків немає жодної людини, що просто робить добро іншим? Когось такого, як цей активіст. Аркадій захотів, щоби цей чувак неодмінно став його другом. Він навіть спіймав себе на думці, що якби цей активіст був віруючим, то, можливо, і він сам теж би повірив разом із ним.

Здається, настав час для 151-ого відео.