Гадаєш, все, про що ми говорили з тобою, страшно?

Пам’ятаєш, як ти збирався написати пост у фейсбуці про речі, які мають для тебе значення, але так і не наважився? Бо налетить поліція моралі, почнуться відписки, а, можливо, тебе навіть забанять? Візьми ту людину, з якою ти можеш без остраху поділитися цими речами, і полетіть кудись. Тобі не обов’язково відкладати це допоки ти не станеш багатим, успішним, впевненим. Просто дочекайся розпродажу від лоукост перевізника і придбай за 30 євро квиток байдуже куди. Зупиніться у найдешевшому гест хаузі. Коли ти прийдеш туди після дня вражень у новому місті, ти будеш надто втомлений, щоби думати про те, що міг би винайняти помешкання з більш розкішними інтер’єрами. Якщо ви екстраверти, можете зупинитися в хостелі. Тоді ви зекономите навіть більше й на додачу познайомитеся з цікавими людьми. Оглядай архітектуру, транспорт, людей. Щось буде зовсім по-іншому, а щось точнісінько як у тебе вдома. Буде щось таке, що було б класно мати у вашому місті, і щось таке, що краще на Батьківщині. Насолоджуйся незвичною кухнею, новими звичаями. Можеш робити фото, але в жодному разі не викладай їх у інтернет. Розділи радість із важливою для тебе людиною, замість дешевого схвалення від підписників та "друзів", які забудуть про тебе, щойно ти зникнеш зі стрічки новин.

Пригадуєш той день, коли ти був малий і ви пішли з батьками до парку? Ти бавився, уявляючи себе героєм з гонг-конгських бойовиків. Потім ви поверталися додому, ти радів і показував всякі трюки, а батьки хвалили тебе. Твоя дитина не пригадає, як ти зголосився на додаткові години роботи, щоби відправити її до репетитора, якого ти дбайливо втиснув у графік десь між курсами англійської, грою на скрипці та походами в басейн. Прогуляйтеся до найближчого парку. Побавтеся разом. Поглянь, як твоя дитина сміється. Коли ти останній раз сміявся? Не відчував себе розумним, витонченим, освіченим, успішним, а просто сміявся? Розмовляйте. Послухай, як справи у школі, у які ігри малий грає з друзями, який крутий робот з нового мультика. Згадай, як ти приніс маленьку крихітку, що незграбно ворушила кінцівками й видавала звуки подібні на булькання, а іноді просто голосно верещала. Загадай, як твоя малеча незграбно хиталася ніби маленький морячок, роблячи перші кроки. Як твоя дружина відмивала всю кухню після того, як ви уперше спробували дорослу їжу. Тепер, кажучи “маленька людина”, ти все частіше звертаєш увагу не на слові "маленька", а на слові “людина”. Послухай, як твоя дитина міркує про життя, про що вона переживає та що видається важливим у її ще маленькому світі. На хвильку уяви, як колись ти теперішній розповідаєш собі майбутньому, старому й поважному, про те як тобі некомфортно в офісі й про лінійного менеджера, що тебе ображає. Так само як твоя малеча зараз розповідає тобі про свої дитячі проблемки. А майбутній ти лише посміхається з розумінням, знаючи, що все це лише дитячі пустощі порівняно з такими от прогулянками з твоєю маленькою найріднішою людиною.

Зроби паузу від модних пабів твого міста, крафтового елю, виставок абстрактних художників, дискусій та семінарів. Виберись на природу. Відчуй запах нагрітої сонцем літньої трави, що тебе оточує. Ніхто не звертає уваги на запахи різнотрав’я, в які ти поринаєш, щойно виїжджаєш за місто, бо це не те, що можна передати інстаграмом. Спостерігай за яскравою пташкою, назви якої ти не знаєш. Зауваж тихі коливання маятнику природи, шепотіння вітру, що перебирає листям, і сонця, яке пестить твою шкіру. Насолодись гармонією кольорів, звуків. Віддайся в обійми спокою й розміреності. Бодай на день забудь про сповіщення, застосунки на смартфоні й прислухайся до свого внутрішнього світу. Побудь на одинці з собою й відчуй, як раптом все стає просто, добре й зрозуміло. Як легко можна жити, коли вирватися з безкінечних щурячих перегонів. Як мало значить тут посеред вічного буяння життя твоя дбайливо курована онлайн-персона.

Все, про що ми говорили із тобою до сьогодні, видається страшним: карколомний темп життя, дурні люди, що тягнуть країну не туди, дивні ідеології, потік беззмістовного онлайн-контенту. Але все це забудеться, щойно ти вийдеш з інтернету і почнеш жити тим, що насправді має значення і приносить радість.