---
title: SEMIC2022
custom:
  title: 'JobTechDev intog scenen på SEMIC2022 '
  short: 'EU-kommissionen bjöd in JobTech Development att delta i paneldiskussionen ”Personal data space implementations – interoperability challenges" på årets Semic2022-konferens i Bryssel. Konferensen organiserades av Interoperabilitet (DIGIT.D.2), EU-kommissionen i samarbete med Tjeckiens ordförandeskap i EU:s ministerråd. '
  content: "\nDen 6:e december intog JobTech Developments projektledare Marcello Grita scenen på Semic2022 och presenterade det pågående utvecklingsprojektet kring individcentrerad datainfrastruktur. I en digitaliserad och uppkopplad värld har individens rätt att äga sin data blivit allt viktigare. Interoperabilitet är inte bara ett svåruttalat ord, utan också ett komplext, intressant och framtida viktigt område för den hållbara digitala omställningen i samhället. \n\n> \"Genom vårt utvecklingsprojekt kring individcentrerad datainfrastruktur bidrar vi till en mer tillgänglig och digitaliserad offentlig sektor. Allt arbete är byggt i öppen källkod, och tillgängligt för alla\", poängterade Marcello Grita i sitt anförande. \n\nMarcello Grita deltog i panelen tillsammans med Viivi Lahteenoja, forskare vid Helsingfors universitet, och Esther de Loof, verksamhetschef vid SolidLab i Belgien. Inget system är fullkomligt från början och vi behöver vara pragmatiska och anpassningsbara genom hela resan, var huvudbudskapet från Viivi Lahteenoja. \n\n> \"Och det är verkligen resan som är målet, inte destinationen\", avslutade hon sin presentation. \n\nEsther de Loof delade med sig av ett intressant use case kring datautrymmen, från den flamländska regionen i Belgien. Hon gav ett par exempel på vad kan man göra i sitt utvecklingsarbete genom att använda Solid som teknikval. \n\nMer om [projektet kring individcentrerad datainfrastruktur på svenska här](https://jobtechdev.se/sv/komponenter/individdata-och-dataportabilitet), samt på [engelska här](https://jobtechdev.se/en/components/individdata-och-dataportabilitet). \n\n\n![Marcello Grita intog scenen på SEMIC2022.](Semic2022-3.PNG)\n_Marcello Grita intog scenen på SEMIC2022\n_\n\n\n \n\n\n"
  infobox: "### Interoperabilitet i offentlig sektor bland 35 europeiska länder\nSverige uppfyller det europeiska genomsnittet för alla tolv EIF:s principer (på EU-nivå finns det europeiska ramverket för interoperabilitet, det så kallade European Interoperability Framework, (EIF), där landets prestationsnivå varierar på olika områden. <BR> <BR>\nÄr du intresserad av att få en helhetsbild av 35 andra europeiska länder, samt förbättringsområden i Sveriges offentliga sektors digitaliseringsresa – läs gärna:\n* [Sveriges höjdpunkter](https://joinup.ec.europa.eu/sites/default/files/inline-files/DPA%20infographic_Sweden_2022_vFinal.pdf) \n* [Sveriges full rapport](https://joinup.ec.europa.eu/sites/default/files/inline-files/DPA_Factsheets_2022_Sweden_vFinal_0.pdf) \n* [faktablad per europeiskt land](https://joinup.ec.europa.eu/collection/nifo-national-interoperability-framework-observatory/digital-public-administration-factsheets-2022)"
  ingress: 'EU-kommissionen bjöd in JobTech Development att delta i paneldiskussionen ”Personal data space implementations – interoperability challenges" på årets Semic2022-konferens i Bryssel. Konferensen organiserades av Interoperabilitet (DIGIT.D.2), EU-kommissionen i samarbete med Tjeckiens ordförandeskap i EU:s ministerråd. '
taxonomy:
  category:
  - Nyhet
  status:
  - Avslutad
date: 2022-12-06 16:46
media_order: Semic2022-3.PNG
gitlaburl: https://gitlab.com/arbetsformedlingen/www/jobtechdev-se/-/blob/main//user/pages/03.news/15.semic2022-interoperabilitet/news_blog_post.sv.md
gitdir: /arbetsformedlingen/www/jobtechdev-se
gitdir-file-path: /user/pages/03.news/15.semic2022-interoperabilitet/news_blog_post.sv.md
path: /arbetsformedlingen/www/jobtechdev-se/user/pages/03.news/15.semic2022-interoperabilitet/news_blog_post.sv.md
tags:
- user::pages::03.news::15.semic2022-interoperabilitet::news_blog_post.sv.md
- pages::03.news::15.semic2022-interoperabilitet::news_blog_post.sv.md
- 03.news::15.semic2022-interoperabilitet::news_blog_post.sv.md
- 15.semic2022-interoperabilitet::news_blog_post.sv.md
- news_blog_post.sv.md
---
---
title: SEMIC2022
custom:
    title: 'JobTechDev intog scenen på SEMIC2022 '
    short: 'EU-kommissionen bjöd in JobTech Development att delta i paneldiskussionen ”Personal data space implementations – interoperability challenges" på årets Semic2022-konferens i Bryssel. Konferensen organiserades av Interoperabilitet (DIGIT.D.2), EU-kommissionen i samarbete med Tjeckiens ordförandeskap i EU:s ministerråd. '
    content: "\nDen 6:e december intog JobTech Developments projektledare Marcello Grita scenen på Semic2022 och presenterade det pågående utvecklingsprojektet kring individcentrerad datainfrastruktur. I en digitaliserad och uppkopplad värld har individens rätt att äga sin data blivit allt viktigare. Interoperabilitet är inte bara ett svåruttalat ord, utan också ett komplext, intressant och framtida viktigt område för den hållbara digitala omställningen i samhället. \n\n> \"Genom vårt utvecklingsprojekt kring individcentrerad datainfrastruktur bidrar vi till en mer tillgänglig och digitaliserad offentlig sektor. Allt arbete är byggt i öppen källkod, och tillgängligt för alla\", poängterade Marcello Grita i sitt anförande. \n\nMarcello Grita deltog i panelen tillsammans med Viivi Lahteenoja, forskare vid Helsingfors universitet, och Esther de Loof, verksamhetschef vid SolidLab i Belgien. Inget system är fullkomligt från början och vi behöver vara pragmatiska och anpassningsbara genom hela resan, var huvudbudskapet från Viivi Lahteenoja. \n\n> \"Och det är verkligen resan som är målet, inte destinationen\", avslutade hon sin presentation. \n\nEsther de Loof delade med sig av ett intressant use case kring datautrymmen, från den flamländska regionen i Belgien. Hon gav ett par exempel på vad kan man göra i sitt utvecklingsarbete genom att använda Solid som teknikval. \n\nMer om [projektet kring individcentrerad datainfrastruktur på svenska här](https://jobtechdev.se/sv/komponenter/individdata-och-dataportabilitet), samt på [engelska här](https://jobtechdev.se/en/components/individdata-och-dataportabilitet). \n\n\n![Marcello Grita intog scenen på SEMIC2022.](Semic2022-3.PNG)\n_Marcello Grita intog scenen på SEMIC2022\n_\n\n\n \n\n\n"
    infobox: "### Interoperabilitet i offentlig sektor bland 35 europeiska länder\nSverige uppfyller det europeiska genomsnittet för alla tolv EIF:s principer (på EU-nivå finns det europeiska ramverket för interoperabilitet, det så kallade European Interoperability Framework, (EIF), där landets prestationsnivå varierar på olika områden. <BR> <BR>\nÄr du intresserad av att få en helhetsbild av 35 andra europeiska länder, samt förbättringsområden i Sveriges offentliga sektors digitaliseringsresa – läs gärna:\n* [Sveriges höjdpunkter](https://joinup.ec.europa.eu/sites/default/files/inline-files/DPA%20infographic_Sweden_2022_vFinal.pdf) \n* [Sveriges full rapport](https://joinup.ec.europa.eu/sites/default/files/inline-files/DPA_Factsheets_2022_Sweden_vFinal_0.pdf) \n* [faktablad per europeiskt land](https://joinup.ec.europa.eu/collection/nifo-national-interoperability-framework-observatory/digital-public-administration-factsheets-2022)"
    ingress: 'EU-kommissionen bjöd in JobTech Development att delta i paneldiskussionen ”Personal data space implementations – interoperability challenges" på årets Semic2022-konferens i Bryssel. Konferensen organiserades av Interoperabilitet (DIGIT.D.2), EU-kommissionen i samarbete med Tjeckiens ordförandeskap i EU:s ministerråd. '
taxonomy:
    category:
        - Nyhet
    status:
        - Avslutad
date: '2022-12-06 16:46'
media_order: Semic2022-3.PNG
---

