---
title: Individdata och dataportabilitet
custom:
  title: Individdata och dataportabilitet
  description: Projekt för individcentrerad data infrastruktur för dataportabilitet
  contact_name: JobTech Development
  contact_email: jobtechdev@arbetsformedlingen.se
  block_1: |+
    Data är hårdvaluta i dagens digitala värld. Att få äga sin egen data har blivit lika nödvändigt som att få välja vem man vill dela den med.  Med en gemensam datainfrastruktur möjliggörs en större transparens och individens kontroll av personlig data blir ett nåbart mål. I vårt arbete vill vi uppmärksamma betydelsen av dataportabilitet och spårbarhet. Långsiktigt kommer infrastrukturen att gynna kompetensförsörjningen i Sverige och det livslånga lärandet för individen.



  product_info:
  - title: Projektstart
    value: Juni 2021
  - title: Projektavslut
    value: Januari 2024
  menu:
  - title: Diskutera
    url: https://forum.jobtechdev.se/t/framtidsprojekt-om-individdata-och-dataportabilitet/576
    showInShort: '1'
  title_block_2: underrubrik1  Bakgrund
  title_block_3: underrubrik 3  Delar av infrastrukturen
  title_block_4: underrubrik fakta
  block_4: |-
    ## "Vi får lära oss att vi lever i en informationsekonomi. Vad de inte berättar för oss är att det är omöjligt att flytta, leva och verka på vilken nivå som helst utan att lämna spår, bitar och till synes meningslösa fragment av personlig information efter sig."

    William Gibson, amerikansk-kanadensisk författare
  block_2: "Bristande infrastruktur för datautbyte är ett vanligt förekommande problem i Sverige och Europa. Projektets mål är därför att bygga en infrastruktur för utbyte av individdata mellan offentliga aktörer, företag och privatpersoner. Individen har en central roll i processen genom att äga, kontrollera och hantera sin personliga data. Inom infrastrukturen ska individen kunna begära tillgång till sin personliga data från myndigheter och andra offentliga aktörer (t.ex. skolor, universitet), men även från privata företag (t ex banker, försäkringsbolag), för att sedan kunna dela den med tredje part, antingen privat eller offentligt.\n\n## Forskningsområde dataportabilitet och spårbarhet\nNormalt måste individen manuellt samla in och leverera dokument till institutioner och privata aktörer, oavsett ärende. Processen blir än mer ineffektiv när individen behöver dokumentation från flera källor, så att flerfaldiga processer sammanlänkas.\n\n## Omfattning av tidigare fallstudier\n**1) Anspråk på arbetslöshetsförsäkring:** delning av digitalt certifierad registrering hos [Arbetsförmedlingen](https://arbetsformedlingen.se/) till försäkringsbolag.\n\n**2) Jobbansökan:** formulär med CV-data för rekryteringssyften ([ConnectOnce](https://jobtechdev.se/sv/komponenter/connect-once))\n\nFallstudier gav viktiga insikter och visade nödvändigheten av individens ökade kontroll av sin egen data. Baserat på rekommenderade riktlinjer och de tidigare fallstudierna, startade projektet med en utvärdering av olika teknologier som kan fullgöra en individcentrerad och transparent kunskap och kontroll för individen. Projektet är därför fokuserat på att utveckla en individcentrerad data infrastruktur där individen har utökad kontroll över sin personliga data och hur den används, och utgör därmed en komponent i utvecklingen av en sammanhängande datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Komponenten kan troligen även nyttjas inom andra datadomäner.\n\n## Pågående pilotprojekt: Jobbsprånget\n\n[Jobbsprånget](https://jobbspranget.se/) är ett praktikprogram, som erbjuder praktikplatser åt unga akademiker med sitt ursprung utanför EU. Programmet är ett samarbete mellan Kungliga vetenskapsakademin ([IVA](https://www.iva.se/)) och Arbetsförmedlingen. \nPiloten fokuserar på godkännandeprocessen: att möjliggöra för kandidaten att begära och samla all sin personliga data från olika myndigheter och dela den med tredje part (antingen privat eller offentligt).\n\n**Målsättning**\n* Att få ut mer av existerande lagstiftning\n* Individcentrerat fokus\n* Skalbarhet\n* Användarvänlighet och enkel integration\n* Open Source: All vår källkod är öppen för allmän medverkan\n"
  block_3: "## Kartläggning av infrastrukturen \nSkapandet av en digital plånbok (wallet), som ger individen rätt att begära och dela sin data med andra parter. För full GDPR-förenlighet krävs att all data och dokumentation som delas godkänns av individen före delning.\_\_\n\n![Delar av infrastrukturen](https://jobtechdev.se/user/pages/02.components/15.individdata-och-dataportabilitet/individdata_se.png)\n\n\n* En ‘datamottagare’ som via vårt ‘klientbibliotek’ instruerar individen\n* Kontrollpanelen (wallet) där individen kan kontrollera sin data, och godkänna eller neka medgivandet att dela data\n* Databehållaren som via exporter gör data tillgänglig i kontrollpanelen.\n<BR><BR>\n    \n## Teknologi\nSolid \n<BR><BR>\n\n\n![Globala målen](./8-10-16-17-se.png)\n\n_Projektet bidrar till FN:s hållbarhetsmål: 8.6, 10.2, 16.10, 17.16, 17.18_"
  ingress: Data är hårdvaluta i dagens digitala värld. Att få äga sin egen data har blivit lika nödvändigt som att få välja vem man vill dela den med.  Med en gemensam datainfrastruktur möjliggörs en större transparens och individens kontroll av personlig data blir ett nåbart mål. I vårt arbete vill vi uppmärksamma betydelsen av dataportabilitet och spårbarhet. Långsiktigt kommer infrastrukturen att gynna kompetensförsörjningen i Sverige och det livslånga lärandet för individen.
  content: "Bristande infrastruktur för datautbyte är ett vanligt förekommande problem i Sverige och Europa. Projektets mål är därför att bygga en infrastruktur för utbyte av individdata mellan offentliga aktörer, företag och privatpersoner. Individen har en central roll i processen genom att äga, kontrollera och hantera sin personliga data. Inom infrastrukturen ska individen kunna begära tillgång till sin personliga data från myndigheter och andra offentliga aktörer (t.ex. skolor, universitet), men även från privata företag (t ex banker, försäkringsbolag), för att sedan kunna dela den med tredje part, antingen privat eller offentligt.\\n\\n## Forskningsområde dataportabilitet och spårbarhet\\nNormalt måste individen manuellt samla in och leverera dokument till institutioner och privata aktörer, oavsett ärende. Processen blir än mer ineffektiv när individen behöver dokumentation från flera källor, så att flerfaldiga processer sammanlänkas.\\n\\n## Omfattning av tidigare fallstudier\\n**1) \n\n\nAnspråk på arbetslöshetsförsäkring:** delning av digitalt certifierad registrering hos [Arbetsförmedlingen](https://arbetsformedlingen.se/) till försäkringsbolag.\\n\\n**2) Jobbansökan:** formulär med CV-data för rekryteringssyften ([ConnectOnce](https://jobtechdev.se/sv/komponenter/connect-once))\\n\\nFallstudier gav viktiga insikter och visade nödvändigheten av individens ökade kontroll av sin egen data. Baserat på rekommenderade riktlinjer och de tidigare fallstudierna, startade projektet med en utvärdering av olika teknologier som kan fullgöra en individcentrerad och transparent kunskap och kontroll för individen. Projektet är därför fokuserat på att utveckla en individcentrerad data infrastruktur där individen har utökad kontroll över sin personliga data och hur den används, och utgör därmed en komponent i utvecklingen av en sammanhängande datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Komponenten kan troligen även nyttjas inom andra datadomäner.\\n\\n## Pågående pilotprojekt: Jobbsprånget\\n\\n[Jobbsprånget](https://jobbspranget.se/) är ett praktikprogram, som erbjuder praktikplatser åt unga akademiker med sitt ursprung utanför EU. Programmet är ett samarbete mellan Kungliga vetenskapsakademin ([IVA](https://www.iva.se/)) och Arbetsförmedlingen. \\nPiloten fokuserar på godkännandeprocessen: att möjliggöra för kandidaten att begära och samla all sin personliga data från olika myndigheter och dela den med tredje part (antingen privat eller offentligt).\\n\\n**Målsättning**\\n* Att få ut mer av existerande lagstiftning\\n* Individcentrerat fokus\\n* Skalbarhet\\n* Användarvänlighet och enkel integration\\n* Open Source: All vår källkod är öppen för allmän medverkan\\n"
taxonomy:
  category:
  - Projekt
  type:
  - Öppen research
media_order: GOAL_10_TARGET_10.2.png,Individdata.png,individdata_se.png,8-10-16-17-se.png
gitlaburl: https://gitlab.com/arbetsformedlingen/www/jobtechdev-se-v2/-/blob/main//user/pages/15.projekt/02.individdata-och-dataportabilitet/news_blog_post.sv.md
gitdir: /arbetsformedlingen/www/jobtechdev-se-v2
gitdir-file-path: /user/pages/15.projekt/02.individdata-och-dataportabilitet/news_blog_post.sv.md
date: '2023-10-03 13:02:40'
path: /arbetsformedlingen/www/jobtechdev-se-v2/user/pages/15.projekt/02.individdata-och-dataportabilitet/news_blog_post.sv.md
tags:
- user::pages::15.projekt::02.individdata-och-dataportabilitet::news_blog_post.sv.md
- pages::15.projekt::02.individdata-och-dataportabilitet::news_blog_post.sv.md
- 15.projekt::02.individdata-och-dataportabilitet::news_blog_post.sv.md
- 02.individdata-och-dataportabilitet::news_blog_post.sv.md
- news_blog_post.sv.md
---
---
title: 'Individdata och dataportabilitet'
custom:
    title: 'Individdata och dataportabilitet'
    description: 'Projekt för individcentrerad data infrastruktur för dataportabilitet'
    contact_name: 'JobTech Development'
    contact_email: jobtechdev@arbetsformedlingen.se
    block_1: "Data är hårdvaluta i dagens digitala värld. Att få äga sin egen data har blivit lika nödvändigt som att få välja vem man vill dela den med.  Med en gemensam datainfrastruktur möjliggörs en större transparens och individens kontroll av personlig data blir ett nåbart mål. I vårt arbete vill vi uppmärksamma betydelsen av dataportabilitet och spårbarhet. Långsiktigt kommer infrastrukturen att gynna kompetensförsörjningen i Sverige och det livslånga lärandet för individen.\n\n\n\n"
    product_info:
        -
            title: Projektstart
            value: 'Juni 2021'
        -
            title: Projektavslut
            value: 'Januari 2024'
    menu:
        -
            title: Diskutera
            url: 'https://forum.jobtechdev.se/t/framtidsprojekt-om-individdata-och-dataportabilitet/576'
            showInShort: '1'
    title_block_2: 'underrubrik1  Bakgrund'
    title_block_3: 'underrubrik 3  Delar av infrastrukturen'
    title_block_4: 'underrubrik fakta'
    block_4: "## \"Vi får lära oss att vi lever i en informationsekonomi. Vad de inte berättar för oss är att det är omöjligt att flytta, leva och verka på vilken nivå som helst utan att lämna spår, bitar och till synes meningslösa fragment av personlig information efter sig.\"\n\nWilliam Gibson, amerikansk-kanadensisk författare"
    block_2: "Bristande infrastruktur för datautbyte är ett vanligt förekommande problem i Sverige och Europa. Projektets mål är därför att bygga en infrastruktur för utbyte av individdata mellan offentliga aktörer, företag och privatpersoner. Individen har en central roll i processen genom att äga, kontrollera och hantera sin personliga data. Inom infrastrukturen ska individen kunna begära tillgång till sin personliga data från myndigheter och andra offentliga aktörer (t.ex. skolor, universitet), men även från privata företag (t ex banker, försäkringsbolag), för att sedan kunna dela den med tredje part, antingen privat eller offentligt.\n\n## Forskningsområde dataportabilitet och spårbarhet\nNormalt måste individen manuellt samla in och leverera dokument till institutioner och privata aktörer, oavsett ärende. Processen blir än mer ineffektiv när individen behöver dokumentation från flera källor, så att flerfaldiga processer sammanlänkas.\n\n## Omfattning av tidigare fallstudier\n**1) Anspråk på arbetslöshetsförsäkring:** delning av digitalt certifierad registrering hos [Arbetsförmedlingen](https://arbetsformedlingen.se/) till försäkringsbolag.\n\n**2) Jobbansökan:** formulär med CV-data för rekryteringssyften ([ConnectOnce](https://jobtechdev.se/sv/komponenter/connect-once))\n\nFallstudier gav viktiga insikter och visade nödvändigheten av individens ökade kontroll av sin egen data. Baserat på rekommenderade riktlinjer och de tidigare fallstudierna, startade projektet med en utvärdering av olika teknologier som kan fullgöra en individcentrerad och transparent kunskap och kontroll för individen. Projektet är därför fokuserat på att utveckla en individcentrerad data infrastruktur där individen har utökad kontroll över sin personliga data och hur den används, och utgör därmed en komponent i utvecklingen av en sammanhängande datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Komponenten kan troligen även nyttjas inom andra datadomäner.\n\n## Pågående pilotprojekt: Jobbsprånget\n\n[Jobbsprånget](https://jobbspranget.se/) är ett praktikprogram, som erbjuder praktikplatser åt unga akademiker med sitt ursprung utanför EU. Programmet är ett samarbete mellan Kungliga vetenskapsakademin ([IVA](https://www.iva.se/)) och Arbetsförmedlingen. \nPiloten fokuserar på godkännandeprocessen: att möjliggöra för kandidaten att begära och samla all sin personliga data från olika myndigheter och dela den med tredje part (antingen privat eller offentligt).\n\n**Målsättning**\n* Att få ut mer av existerande lagstiftning\n* Individcentrerat fokus\n* Skalbarhet\n* Användarvänlighet och enkel integration\n* Open Source: All vår källkod är öppen för allmän medverkan\n"
    block_3: "## Kartläggning av infrastrukturen \nSkapandet av en digital plånbok (wallet), som ger individen rätt att begära och dela sin data med andra parter. För full GDPR-förenlighet krävs att all data och dokumentation som delas godkänns av individen före delning.\_\_\n\n![Delar av infrastrukturen](https://jobtechdev.se/user/pages/02.components/15.individdata-och-dataportabilitet/individdata_se.png)\n\n\n* En ‘datamottagare’ som via vårt ‘klientbibliotek’ instruerar individen\n* Kontrollpanelen (wallet) där individen kan kontrollera sin data, och godkänna eller neka medgivandet att dela data\n* Databehållaren som via exporter gör data tillgänglig i kontrollpanelen.\n<BR><BR>\n    \n## Teknologi\nSolid \n<BR><BR>\n\n\n![Globala målen](./8-10-16-17-se.png)\n\n_Projektet bidrar till FN:s hållbarhetsmål: 8.6, 10.2, 16.10, 17.16, 17.18_"
    ingress: 'Data är hårdvaluta i dagens digitala värld. Att få äga sin egen data har blivit lika nödvändigt som att få välja vem man vill dela den med.  Med en gemensam datainfrastruktur möjliggörs en större transparens och individens kontroll av personlig data blir ett nåbart mål. I vårt arbete vill vi uppmärksamma betydelsen av dataportabilitet och spårbarhet. Långsiktigt kommer infrastrukturen att gynna kompetensförsörjningen i Sverige och det livslånga lärandet för individen.'
    content: "Bristande infrastruktur för datautbyte är ett vanligt förekommande problem i Sverige och Europa. Projektets mål är därför att bygga en infrastruktur för utbyte av individdata mellan offentliga aktörer, företag och privatpersoner. Individen har en central roll i processen genom att äga, kontrollera och hantera sin personliga data. Inom infrastrukturen ska individen kunna begära tillgång till sin personliga data från myndigheter och andra offentliga aktörer (t.ex. skolor, universitet), men även från privata företag (t ex banker, försäkringsbolag), för att sedan kunna dela den med tredje part, antingen privat eller offentligt.\\n\\n## Forskningsområde dataportabilitet och spårbarhet\\nNormalt måste individen manuellt samla in och leverera dokument till institutioner och privata aktörer, oavsett ärende. Processen blir än mer ineffektiv när individen behöver dokumentation från flera källor, så att flerfaldiga processer sammanlänkas.\\n\\n## Omfattning av tidigare fallstudier\\n**1) \n\n\nAnspråk på arbetslöshetsförsäkring:** delning av digitalt certifierad registrering hos [Arbetsförmedlingen](https://arbetsformedlingen.se/) till försäkringsbolag.\\n\\n**2) Jobbansökan:** formulär med CV-data för rekryteringssyften ([ConnectOnce](https://jobtechdev.se/sv/komponenter/connect-once))\\n\\nFallstudier gav viktiga insikter och visade nödvändigheten av individens ökade kontroll av sin egen data. Baserat på rekommenderade riktlinjer och de tidigare fallstudierna, startade projektet med en utvärdering av olika teknologier som kan fullgöra en individcentrerad och transparent kunskap och kontroll för individen. Projektet är därför fokuserat på att utveckla en individcentrerad data infrastruktur där individen har utökad kontroll över sin personliga data och hur den används, och utgör därmed en komponent i utvecklingen av en sammanhängande datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Komponenten kan troligen även nyttjas inom andra datadomäner.\\n\\n## Pågående pilotprojekt: Jobbsprånget\\n\\n[Jobbsprånget](https://jobbspranget.se/) är ett praktikprogram, som erbjuder praktikplatser åt unga akademiker med sitt ursprung utanför EU. Programmet är ett samarbete mellan Kungliga vetenskapsakademin ([IVA](https://www.iva.se/)) och Arbetsförmedlingen. \\nPiloten fokuserar på godkännandeprocessen: att möjliggöra för kandidaten att begära och samla all sin personliga data från olika myndigheter och dela den med tredje part (antingen privat eller offentligt).\\n\\n**Målsättning**\\n* Att få ut mer av existerande lagstiftning\\n* Individcentrerat fokus\\n* Skalbarhet\\n* Användarvänlighet och enkel integration\\n* Open Source: All vår källkod är öppen för allmän medverkan\\n"
taxonomy:
    category:
        - Projekt
    type:
        - 'Öppen research'
media_order: 'GOAL_10_TARGET_10.2.png,Individdata.png,individdata_se.png,8-10-16-17-se.png'
---

