# Sök API för jobbannonser - Kom igång

*[Om du vill komma igång med att skriva programkod för att anropa våra API:er, gå hit: https://gitlab.com/arbetsformedlingen/job-ads/getting-started-code-examples]*

Syftet med denna text är att gå igenom vad du ser i Swagger GUI, för att ge dig en uppfattning om vad du kan göra med
Job Search API. Om du bara letar efter ett sätt att hämta alla annonser, använd vårt Stream-API. Sök-API: et är avsett
för sökningar inte för att ladda ner alla jobbannonser.

Ett dåligt exempel innebär tillexempel att du gör en sökning efter alla jobb i alla regioner var femte minut. Ett bra
exempel innebär att du gör många olika anrop initierade av riktiga användare.

# Innehållsförteckning


* [Endpoints](#Endpoints)
* [Resultat](#Resultat)
* [Fel](#Fel)
* [Användarfall](#Användarfall)
* [Vad händer](#vad-händer)

## Kort introduktion

Endpoints i API:et är:

* [search](#Ad-Search) - returnerar annonser som matchar en sökfras.
* [complete](#Typeahead) - returnerar vanliga ord som matchar en sökfras. Användbar för autocomplete.
* [ad](#Ad) - returnerar annonsen som matchar ett id.
* [logo](#Logo) -returnerar logotypen för en annons.

Det enklaste sättet att testa API: et är att gå till  [Swagger-GUI](https://jobsearch.api.jobtechdev.se/).

## Endpoints

Nedan visar vi bara webbadresserna. Om du föredrar curl-kommandot skriver du det som:

	curl "{URL}" -H "accept: application/json"

### Ad search

/search?q={search text}

Search endpointen i det första avsnittet returnerar jobbannonser som för närvarande är öppna för ansökan. API: et är
avsett för sökning, vi vill erbjuda dig möjligheten att bara bygga ditt eget anpassade GUI ovanpå vårt fritextfält "q" i
/ search så här ...

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?q=Flen

Det betyder att du inte behöver oroa dig för hur du bygger en avancerad logik för att hjälpa användarna att hitta de
mest relevanta annonser för, låt oss säga, Flen. Sökmotorn kommer att göra detta åt dig. Om du vill begränsa
sökresultatet på andra sätt än via frisök kan du använda tillgängliga sökfilter.

Vissa av filtren behöver id som inmatning för att söka strukturerad data. Id finns
i  [Taxonomy API](https://jobtechdev.se/sv/produkter/jobtech-taxonomy). Dessa ID hjälper dig att få skarpare träffar för
strukturerad data. Vi kommer alltid att arbeta med att förbättra träffarna för frisökning med förhoppning om att du får
mindre och mindre användning för filtrering.

### Typeahead

/complete?q={typed string}

Om du vill hjälpa dina slutanvändare med förslag kan du använda typeahead-funktionen, som returnerar vanliga termer som
finns i jobbannonserna. Detta ska fungera bra med en auto completefunktion i din sökruta. Om du gör en request för ...

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/complete?q=stor

... får du storkök, storhushåll, storesupport och storage eftersom de är de vanligaste termerna som börjar med "stor *"
i annonser.

Om du har ett mellanslag i slutet av

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/complete?q=storage%20s

... får du sverige, stockholms län, stockholm, svenska och script eftersom de är de vanligaste termerna som börjar med "
s" för annonser som innehåller ordet "storage”

OBS! Siffran i "occurences" är inte exakt (pga skillnader i frågan mot Elastic).
Använd det som en grov uppskattning, inte som ett exakt svar.  


### Ad

/ad/{id}

Denna endpoint används för att hämta specifika jobbannonser med all tillgänglig metadata, efter deras annons-ID-nummer.
ID-numret kan hittas genom att göra en sökfråga.

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/ad/8430129

### Logo

/ad/{id}/logo

Den här endpointen returnerar logotypen för en given annons id-nummer.

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/ad/8430129/logo

Om det inte finns någon logotyp returneras en vit bild på 1x1 pixelstorlek.

### Kodexempel

Kodexempel för åtkomst till api finns här:
https://gitlab.com/arbetsformedlingen/job-ads/getting-started-code-examples


### Jobtech-Taxonomi

Om du behöver hjälp med att hitta de officiella namnen för yrken, färdigheter eller geografiska platser hittar du dem i
vårt Taxonomi API.

[Taxonomy API](https://jobtechdev.se/sv/produkter/jobtech-taxonomy)

## Resultat

Resultaten av dina frågor kommer att vara i  [JSON](https://en.wikipedia.org/wiki/JSON) format. Vi försöker inte
förklara attribut för attribut i detta dokument. Istället har vi bestämt oss för att försöka inkludera detta i
datamodellen som du hittar i vårt
[Swagger-GUI](https://jobsearch.api.jobtechdev.se).

Lyckade frågor har en svarskod på 200 och ger dig en resultatuppsättning som består av:

1. Viss metadata om din sökning, t.ex. antal träffar och den tid det tog att utföra frågan och
2. Annonserna som matchade din sökning.

## Fel

Misslyckade frågor får följande responkoder:

| HTTP Status code | Reason | Explanation |
| ------------- | ------------- | -------------|
| 400 | Bad Request | Något fel i frågan |
| 404 | Missing ad | Annonsen du försökte hämta är inte tillgänglig |
| 429 | Rate limit exceeded | You have sent too many requests in a given amount of time |
| 500 | Internal Server Error | Något fel på serversidan |

## Användarfall

För att hjälp dig framåt, så finns några exempel på användarfall:

* [Sökning med wildcard](#Sökning-med-wildcard)
* [Fras sökning](#Fras-sökning)
* [Sökning efter specifik jobbtitel](#Sökning-efter-specifik-jobbtitel)
* [Sökning inom specifikt arbetsområdet](#Sökning-inom-specifikt-arbetsområde)
* [Filtrera arbetsgivare utifrån organisationsnummer](#Filtrera-arbetsgivare-utifrån-organisationsnumer)
* [Hitta jobb nära dig](#Hitta-jobb-nära-dig)
* [Negativ sökning](#Negativ-sökning)
* [Hitta svenskspråkiga jobb utomlands](#Hitta-svenskspråkiga-jobb-utomlands)
* [Anpassa resultatet](#Anpassa-resultatet)
* [Hämta alla jobb mellan viss tid och datum](#Hämta-alla-jobb-mellan-viss-tid-och-datum)
* [Enkel fritext sökning](#Enkel-fritext-sökning)

#### Sökning med Wildcard

För vissa termer är det enklaste sättet att hitta allt du vill ha genom ett jokertecken. Ett exempel från en användare
som begärde denna typ av sökning var för museijobb där både sökningar efter "museum" och de olika jobbtitlar som börjar
med "musei" skulle vara relevanta träffar något som informationsstrukturen för närvarande inte slår samman så bra. Från
version 1.8.0

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?q=muse*

#### Frassökning

För att söka en fras i annonstexten, använd q parametern och skriv frasen inom situationstecken: "den här frasen"
För att anropa den behöver du omvandla till HTML koden %22

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?q=%22search%20for%20this%20phrase%22

#### Sökning efter en specifik jobbtitel

Enklaste sättet att få annonser som innehåller ett specifikt ord som tillexempel en jobbtitel, är att använda fritext (
q) söking tillsammans med  _search_ endpoint. Resultatet kommer då att bli annonser som innehåller det specifika ordet i
endera rubriken, anninsbeskrivningen eller i arbetsplatsnamnet.

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?q=souschef

Om du vill vara säker på att annonsen gäller en "souschef" och inte bara namner ordet "souschef" - kan du använda "
occupation ID" i fältet "occupation". Om annonsen har registrerats av arbetsgivaren med "souschef" i fältet "occupation"
, kommer annonsen visas i denna sökning. För att göra denna sökfråga, behöver du använda
både [Taxonomy API](https://jobtechdev.se/sv/produkter/jobtech-taxonomy)  och _search_ endpoint. Först av allt behöver du hitta "
occupation ID" för "souschef". Det gör du med hjälp av [Taxonomy API](https://jobtechdev.se/sv/produkter/jobtech-taxonomy)  för
termen i den högra kategorin (occupation-name).

**OBS! den gamla endpoint (~~jobsearch.api.jobtechdev.se/taxonomy/~~) är utfasad.
Använd [Taxonomy API](https://jobtechdev.se/sv/produkter/jobtech-taxonomy) istället**

Nu kan du använda conceptId (iugg_Qq9_QHH) i _search_ för att hämta annonser som är registrerade med termen "souschef" i
occupation-name fältet:

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?occupation-name=iugg_Qq9_QHH

Det här kommer att ge ett mindre antal resultat men med en högre träffsäkerhet att det verkligen eftersöks en "souschef"
, men detta resultat kommer troligen att missa en del annonser, eftersom fältet occupation-name inte alltid är ifyllt av
arbetsgivaren. Du kommer att upptäcka att ett större set är mer användbart eftersom flera sorteringsfaktorer som arbetar
för att visa de mest relevanta träffarna först. Vi jobbar hela tiden för att förbättra APIet när det gäller
ostrukturerad data.

### Sökning inom specifikt yrkesområde

Först, använd [Taxonomy API](https://jobtechdev.se/sv/produkter/jobtech-taxonomy) för att få Id Data/IT (occupation field). Gör
sedan en fritext sökning på "IT" för att specificera sökningen till occupation-fältet.

I svaret hittar du conceptId (apaJ_2ja_LuF)för termen Data/IT. Använd detta tilsammans med "search" endpoint för att
definera vad du vill ha. Så nu vill jag kombinera det här med mitt favorit programmeringsspråk utan alla liknande jobb
förstör min sökning.

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?occupation-field=apaJ_2ja_LuF&q=python

På liknande sätt kan du använda [Taxonomy API](https://jobtechdev.se/sv/produkter/jobtech-taxonomy) för att hitta conceptId för
parametrarna  _occupation-group_ och _occupation-collection_.

_occupation-collection_ kan användas i kombination med _occupation-name_, _occupation-field_ och _occupation-group_ och
sökningen kommer att visa annonser som finns i alla.

### Filtrera arbetsgivare utifrån organisationsnummer

Om du vill lista alla jobb hos en specifik arbetsgivare kan du använda det svenska organisationsnummret från
Bolagsverket.Tillexempel är det möjligt att ta Arbetsförmedlingens nummer 2021002114 helt enkelt använda det som ett
filter.

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?employer=2021002114

Filtret gör en prefix sökning som default, ungefär som en sökning med "wild card" utan att du behöver ange en asterix.
Så ett gott exempel av användbarheten är fördelena att alla statliga arbetsgivare i sverige, har ett organisationsnummer
som börjar med 2. Så du kan göra en förfrågan för Java jobb i den offentliga sektor så här:

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?employer=2&q=java

### Hitta jobb nära dig

Du kan filtrera på geografiska termer som du hämtat från Taxonomi APIet på samma sätt som du kan med occupation-titles
och occupation-fields. (Concept_id fungerar inte överallt ännu, men du kan använda numeriska id'n som är oficiella och
risken är liten att de förändras, som färdigheter och yrken ibland gör. Om du vill söka efter jobb i norge, kan du hitta
conceptId för "Norge" i [Taxonomy API](https://jobtechdev.se/sv/produkter/jobtech-taxonomy)

Och lägga till parametern conceptId (QJgN_Zge_BzJ) i country fältet.

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?country=QJgN_Zge_BzJ

Om du gör en sökning med två geografiska filter kommer den mest lokala att visas först. Som i detta fall, du söker efter
lärare och använde kommunkoden för Haparanda (tfRE_hXa_eq7) och regionskoden för Norbottens län (9hXe_F4g_eTG). Jobben
som finns i Haparanda kommer att vara de som visas först i listan.

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?municipality=tfRE_hXa_eq7&region=9hXe_F4g_eTG&q=l%C3%A4rare

Du kan också använda latitude, longitude koordinater och radie i kilometer om du vill.

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?position=59.3,17.6&position.radius=10

### Negativ sökning

Så, det här är väldigt enkelt om du använder q-fältet. Tillexempel, du vill hitta Unix jobb.

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?q=unix

Men du upptäcker att du får flera träffar för Linux jobb, vilket du inte alls vill. Det enda du behöver göra är att
sätta ett - tecken och det ord du vill utesluta

Request URL

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?q=unix%20-linux

### Hitta svenskspråkiga jobb utomlands

Ibland kan ett filter bli för brett och då är det enklare att använda en negativ sökning för att ta bort specifika
resultat som du inte vill ha. I det här fallet visar vi dig hur du kan filtrera bort alla jobb i sverige. Istället för
att lägga till ett - tecken i q fältet "-sverige" kan du använda landskoden och country field i sökningen. Så först
letar du rätt på landskoden för sverige i[Taxonomy API](https://jobtechdev.se/sv/produkter/jobtech-taxonomy) .

Till svar får du conceptId i46j_HmG_v64 för "Sverige" och conceptId zSLA_vw2_FXN för "Svenska".

Request URL för att få svenskspråkiga jobb yutanför sverige.

	https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?language=zSLA_vw2_FXN&country=-i46j_HmG_v64

### Anpassa resultatet

Det finns flera anledningar till att du kanske vill ha mindre fält i din resultatlista. I det här fallet är idén en
sökning som visar jobben på en karta beroende vad användaren söker. Det som behövs är GPS koordinaterna för markeringen
på kartan och id, arbetsgivare och rubriken på annonsen så mer information kan hämtas när användare klickar på
annonsmarkeringen. Antagligen vill du också vet totala antalet annonser. I Swagger GUI är det möjligt att använda
X-fälten för att definera vilka fält som ska tas med i resultatet.

    total{value}, hits{id, headline, workplace_address{coordinates}, employer{name}}

Det här skapar en extra header som visas i curl example i Swagger. Så, det här exemplet kommer att se ut så här:

    curl "https://jobsearch.api.jobtechdev.se/search?q=skogsarbetare" -H "accept: application/json" -H "X-Fields: total{value}, hits{id, headline, workplace_address{coordinates}, employer{name}}"

### Hämta alla jobb mellan viss tid och datum

Ett väldigt vanligt användarfall är att hämta ALLA ANNONSER. Vi vill inte att du använde Job Search API för detta. Det
tar mycket bandbredd, CPU och utvecklingstid och det är inte ens garanterat att du får alla annonser. Om du vill hämta
alla annonser rekomenderar vi att du använder [Stream API](https://jobstream.api.jobtechdev.se).

### Enkel fritext sökning

För att inaktivera de smarta sökfunktionerna sätt header `x-feature-disable-smart-freetext` till `true`. Resultatet blir
att q fältet kommer att fungera som en enkel textsökning i annonsens rubrik och beskrivningsfält.

# Vad händer härnäst

Förutom det ständigt pågående arbetet med att förbättra sök-algoritmen, så jobbar vi på ett söktrends API om publicerade
annonser och gjorda sökningar.
