\documentclass[12pt,a4paper]{article}
\usepackage[utf8x]{inputenc}
\usepackage{parskip}
\usepackage{indentfirst}
\usepackage{enumitem}\usepackage[square,sort,comma,numbers]{natbib}
\usepackage{scrextend}
\usepackage[usenames,dvipsnames,svgnames,table]{xcolor}
\usepackage{minted}
\usepackage[hyphens]{url}
\usepackage[none]{hyphenat}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{caption}
\usepackage{mdframed}
\usepackage{float}
\usepackage{times}
\usepackage{titlesec}
\usepackage[T1]{fontenc}
\renewcommand{\ttdefault}{ul9}
\definecolor{lbcolor}{rgb}{0.9,0.9,0.9}
\setcounter{secnumdepth}{4}
\captionsetup[figure]{name=Figura}
\setlength{\parindent}{4em}
\setlength{\parskip}{1em}
\setlist[description]{style=multiline,topsep=10pt,leftmargin=3.8cm}
\renewcommand*\contentsname{Cuprins}
\renewcommand{\refname}{Bibliografie}

\definecolor{light-gray}{gray}{0.99}

\graphicspath{ {imagini/} }
\renewcommand{\figurename}{}

\begin{document}
\thispagestyle{empty}
\begin{center}
\large
Universitatea București \\
Facultatea de Matematică şi Informatică  \\
\vspace{\stretch{2}}

{\LARGE
	\textbf{Procesul de Testare al Aplicaţiilor Web şi Automatizarea acestuia}
}

\vspace{3cm}

\bigskip
\bigskip
\noindent\textbf{Profesor Coordonator:}\hfill\hfill

\noindent Conf. dr. Boriga Radu\hfill\hfill

\noindent\hfill\hfill\textbf{Absolvent:}

\noindent\hfill\hfill\ Popescu S. Andrei-Bogdan

\vspace{\stretch{2}}
București\\
Septembrie 2018\\
\vspace*{1cm}
\end{center}

\newpage
\tableofcontents
\thispagestyle{empty}
\newpage
\pagenumbering{arabic}
\begin{sloppypar}
\addcontentsline{toc}{section}{Introducere}
\section*{Introducere}

În cadrul oricărui proiect de dezvoltare al unei aplicaţii web, testarea de acceptanţă sau funcţională, unde testele sunt create cu scopul de a exprima ce comportament trebuie să aibă o aplicaţie ca să fie acceptată de către client, ocupă un rol foarte important, indiferent de ideologia folosită pentru a o facilita. Testarea este importantă prin prisma faptului că pot fi găsite defecte în cadrul aplicaţiei web. Defectele pot fi costisitoare şi periculoase pentru utilizatorii aplicatiei, cât şi pentru clienţii pentru care este dezvoltată. Găsirea din timp a defectelor ajută la mitigarea problemelor ce pot apărea ulterior, precum şi eliminarea riscurilor în urma utilizării acesteia.

Testarea funcţională este un proces complex, minuţios în execuţie, ce consumă foarte mult timp. Din acest motiv, în ultimele două decenii, s-au facut progrese majore în această direcție, spre dezvoltarea de unelte şi metodologii pentru facilitarea testarii automate. În acest moment, s-a ajuns la o colaborare suficient de stransă intre dezvoltatorii de browsere web şi comunitatea de dezvoltatori de aplicaţii web pentru a standardiza şi a ajuta procesul de testare automată.

Automatizarea procesului testare variază de la un dezvoltator software la altul, iar avantajul şi eficienţa automatizării constă în viteza de execuţie şi implementare a scenariilor de testare, precum şi faptul că pot fi executate repetat, de un număr nelimitat de ori, rezultând în verificarea rapida şi interativă a oricărei modificari în aplicaţia web şi astfel se dezvoltă unui produs mai bun per total.

În această lucrare, va fi prezentat, în detaliu, procesul de testare realizat cu ajutorul automatizării şi cum ajută acesta automatizarea în cadrul ciclului de dezvoltare din perioada recentă, în care majoritatea aplicaţiilor sunt bazate pe servicii web.
\newpage
\section{Metodologii şi tehnologii folosite în testarea automată}
\subsection{Conceptul ciclului de testare}
Provocarea principală în a dezvolta o soluţie de testare automată pentru un produs este găsirea celei mai bune abordări pentru eficientizarea procesului iterativ al aplicaţiei ce va fi testată. Asa cum evidențiază Elfriede Dustin et al. în \cite{astmbook}, de cele mai multe ori, se urmează o metodă Agile, deoarece este cea mai apropiată de acest principiu de iterare rapidă a funcţionalităţilor din cadrul aplicaţiei. Această abordare constă în şase procese importante: 
\begin{enumerate}[topsep=0pt,itemsep=-1ex,partopsep=1ex,parsep=1ex]
\item Luarea deciziei de a automatiza un test.
\item Achiziţia uneltelor de automatizare pertinente pentru aplicaţia ce va fi testată.
\item Procesul de introducere a testarii automate în cadrul dezvoltării.
\item Crearea unui plan de testare prin analiza cerinţelor aplicaţiei şi implementarea acestuia.
\item Execuţia şi mentenanţa testelor automate.
\item Revizuirea planului de testare şi crearea unui raport pe baza execuţiei testelor automate.
\end{enumerate}
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[width=6.5cm]{testare}
\caption{\textit{Diagramă ce evidenţiază paşii parcurşi în cadrul ciclului de testare automată}}
\label{ATLM}
\end{figure}

Folosind această abordare sistematică enumerată mai sus, dezvoltatorul poate organiza uşor şi eficient planificarea, crearea şi executarea testelor automate, într-un mod în care poate acoperi majoritatea aplicaţiei, în limita resurselor disponibile. Acest ciclu structurat susţine activităţile detaliate şi interconectate care sunt necesare pentru a introduce şi utiliza orice fel de unealtă specifică pentru testarea automată, pentru a dezvolta un plan de testare ce va fi urmat în cadrul procesului, deasemenea şi pentru analiza, dezvoltarea, execuţia şi mentenanţa cazurilor de testare. Este necesară această structură pentru a ajuta echipa de testare să evite greşeli uzuale atunci când este facut un plan de testare, precum:
\begin{itemize}
\item Implementarea testelor automate fără un proces de testare pus la punct sau fără a urma un design standard, ce poate rezulta în crearea de teste ce pot fi nu pot fi folosite sau repetate la nevoie.
\item Folosirea de unelte greşite sau de elaborarea unei aplicaţii de testare mult prea complexe pentru ce este necesar.
\item Implementarea tardivă a uneltelor de testare în ciclul de producţie a aplicaţiei web, prin urmare nu se alocă suficient timp ca testele automatizate să fie testată, rezultând astfel maturizate.
\item Implicarea tardivă a unui inginer de testare pentru a dezvolta uneltele de testare automată duce la posibila întelegere greşită a aplicaţiei ce urmează să fie testată şi astfel rezultă în implementarea de teste incomplete.
\end{itemize}
\subsection{Metodologii}
În cadrul procesului testării aplicaţiilor software, crearea unei structuri de iteraţie rapidă a fost iniţial dezvoltată prin transformarea cerinţelor aplicaţiei în teste specifice pentru fiecare componentă. Acest concept are în vedere următorii paşi:
\begin{itemize}
\item Pregătirea întregului sistem sau a unei componente a sistemului ce va fi testat. Acest pas consta în aducerea sistemului într-o stare iniţială şi adaugarea de date necesare pentru a fi folosite în execuţia testului.
\item Execuţia testului, declanşarea efectivă a comportamentului sistemului şi eventuala prelucrare a datelor anterior pregătite prin intermediul rulării testului.
\item Validarea rezultatelor, verificarea comportamentului corect al sistemului şi a datelor ce rezultă din timpul execuţiei testului. Validarea se poate face şi în timpul execuţiei testului dar şi după încheierea rulării testului.
\item Curăţarea sistemului dupa rularea testului pentru a facilita reexecuţia acestuia. Pasul acesta este opţional deoarece, în cadrul ideologiei testării, execuţia unui test nu trebuie să influenţeze execuţia alui test, dar este totuşi recomandat, pentru a curăţa mediul de dezvoltare.
\end{itemize}
Pe parcursul anilor, au aparut mai multe metodologii privind modul cum ar trebui planuite testele pentru aplicaţii software, dar toate aceste metodologii respectă paşii anterior menţionaţi. Se vor aprofunda două dintre cele mai folosite metodologii momentan, şi anume, TDD (Test Driven Development) şi BDD (Behaviour Driven Development).
\subsubsection{TDD (Test Driven Development)}
Conceptul din spatele metodologiei TDD este de a scripta testele inainte de a scrie orice fel de implementare a componentei aplicaţiei, folosind testele precum un ghid în dezvoltarea componentei. În \cite{tddbook}, Kent Beck et al. afirmă că acest lucru duce la o mai bună inţelegere a sistemului ce trebuie dezvoltat şi reduce apariţia defectelor în implementare de la un stadiu incipient al proiectului. În scriptarea de teste în format TDD, se axează pe importanţa realizării unor teste uşor de implementat şi repetabile. Aceste teste trebuie să fie utilizabile în viitor oricând se face o modificare în cadrul sistemului aplicaţiei şi trebuie sa poată fi rulate de oricine se ocupă de dezvoltare pentru componenta respectivă, fără a avea prea multe cunoştiinţe în prealabil despre ce constă implementarea testului. Rularea unui test trebuie să fie cât mai puţin costisitoare ca timp şi memorie, astfel încat procesul de dezvoltare al sistemului aplicaţiei sa fie iterat rapid. Formatul unui astfel de test este urmatorul:
\pagebreak
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=2mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
linenos
]{java}
//Executăm metoda pentru a pregăti datele necesare testului

metodăTestare(parametrii){
	//Simulăm comportamentul componente ce trebuie testată 
	//prin metode adiacente
	
	//Verificăm rezultatul execuţiei
	
	//Putem face alte execuţii şi verificări daca se specifică 
	//în cerinţe sau dacă ne asteptăm 
	//şi la alte comportamente ale componentei 
}

//Curaţăm sistemul de datele folosit în execuţia testului anterior
\end{minted}
Din păcate, de cele mai multe ori, testele în format TDD sunt scriptate pe un fond tehnic, ce nu poate fi înţeles decât de către dezvoltatorii testelor şi al aplicaţie, fapt ce poate duce la situaţii în care un client al aplicaţiei, care ar dori sa afle despre starea proiectului, să nu reuşească să înţeleagă exact situaţia proiectului şi dacă au fost întocmite toate cerinţele stabilite în faza incipientă a acestuia. Din acest motiv, a fost creată metodologia BDD, despre care vom vorbi în paragraful următor.
\subsubsection{BDD (Behaviour Driven Development)}
Dezvoltarea de teste prin intermediul BDD îmbunătaţeşte asupra ideea de testare prezentă anterior în cadrul TDD prin formalizarea testelor într-o structură transparentă şi inteligibilă clientului aplicaţiei. Așa cum admite Mat Wynne în \cite{cucumberbook}, din punctul de vedere a dezvoltatorului, este de competenţa acestuia să creeze teste ce pot fi citite de oricine, indiferent dacă persoana în cauză are un fundal profesional tehnic sau nu. Metodologia se foloseşte de cazurile de test create în acest format pentru a primi feedback de la analistul de business al clientului, cu care se stabilesc, de comun deacord, cerinţele proiectului în cauză. În acest mod, se reduc multe dintre neînţelegerile legate de cerinţe clientului asupra aplicaţiei.

Pentru crearea testelor în format BDD, se foloseşte limbajul Gherkin \cite{gherkin}, care se axează pe cuvinte cheie şi propoziţii clare şi scurte ce determină comportamentul sistemului în dezvoltare. Aceste cuvinte cheie sunt:
\pagebreak
\begin{description}
\item [FEATURE] Defineşte grupul de teste care o sa fie create. Acesta se marchează deobicei la începutul fişierului şi aici se defineşte şi numele grupului.
\item [SCENARIO] Defineşte testul. Aici se defineşte şi numele testului.
\item [GIVEN] Defineşte pasul pregătitor pentru test. Semnifică acţiunea ce pregăteşte mediul de testare (de exemplu, datele de test şi configurările folosite de aplicaţie).
\item [WHEN] Defineşte pasul unde se execută acţiunile în cadrul testului. Simulăm comportamentul sistemului prin acest pas.
\item [THEN] Defineşte pasul unde se validează datele şi comportamentul corect după execuţia pasului sau paşilor de la WHEN.
\item [AND] Se foloseşte în cazul în care dorim să facem mai multe acţiuni sau validări în cadrul testului.   
\item [SCENARIO OUTLINE] Se foloseşte în cazul în care avem mai multe cazuri de test similare, dar nu dorim să rescriem un test, doar să folosim alte date pentru pregătire, execuţie sau validare. Acesta este acompaniat de cuvantul cheie 'Examples' la sfarşitul scrierii paşilor, unde vom avea o tabelă cu exact ce date se doresc a fi schimbate atunci când se rulează testul.
\item [BACKGROUND] Defineşte o listă de paşi ce se vor executa înainte de toate cuvintele cheie SCENARIO sau SCENARIO OUTLINE într-un FEATURE. Se poate folosi ca un mod de pregătire global al mediului de test. 
\item [*] Se foloseşte în caz că avem paşi ce nu pot fi încadraţi în unul din cuvintele cheie menţionate anterior.
\end{description}   
\pagebreak
Folosind aceste cuvinte cheie, putem structura în termeni non-tehnici, comportamentul aplicaţiei ce va fi testată. Un exemplu practic de scriere în limbajul Gherkin:
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=2mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
linenos,
breaklines
]{cucumber}
Feature: Licenta - Interfaţă Web
  Background:
    * Se deschide browserul web
  Scenario: Utilizatorul a fost autentificat cu succes
    Given utilizatorului i se arată pagina de autentificare
    When utilizatorul se autentifică
    Then utilizatorul a fost autentificat cu succes
  Scenario Outline: Utilizatori multipli au fost autentificaţi cu succes
    Given utilizatorului i se arată pagina de autentificare
    When utilizatorul cu <numeUtilizator> se autentifică
    Then utilizatorul cu <numeUtilizator> a fost autentificat cu succes
    Examples:
      | numeUtilizator |
      | utilizator1    |
      | utilizator2    |
\end{minted}
\subsection{Tehnologii}
Pentru a realiza testarea automată a aplicaţiilor web, se pot utiliza mijloace de testare scrise în orice limbaj de programare modern, dar această lucrare va trata moduri de testare automată folosind tehnologii scrise pe baza limbajului Java.
\subsubsection{JUnit}
JUnit este o librarie Java, bazată pe arhitectura xUnit, folosită pentru scrierea de teste unitare, dar de curând a fost adaptată pentru a scrie teste de acceptanţă şi este una din cele mai folosite librării de testare. \cite{junit}

Aceasta se foloseşte pentru a executa testele automate şi se ocupă de organizarea lor prin metode simple Java. Pentru a marca o metodă ca fiind un test, se foloseste adnotarea @Test:
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=2mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
linenos,
breaklines
]{java}
@Test
public void testAfisarePaginăAutentificare() {
    //pregătim browserul web
    //se deschide pagina de autentificare
    //validăm că într-adevăr a fost afişată cu succes pagina de autentificare 
}
\end{minted}
Librăria permite şi prioritizarea rulării metodelor de test, definirea de metode ce pot rula înainte şi după o clasă cu metode de test sau doar după fiecare o metodă de test în parte, precum şi o serie de metode interne folosite pentru validări.
\subsubsection{Cucumber JVM}
Iniţial fiind dezvoltată pe limbajul Ruby pentru a permite automatizarea pe baza metodologiei BDD, libraria Cucumber a fost portată şi în limbajul Java, permiţând interpretarea limbajului Gherkin prin metode specifice acestui limbaj. \cite{cucumber}

În cadrul librăriei CucumberJVM, interpretarea fişierelor în format Gherkin se face prin implementarea de metode pentru paşii pe care îi dorim să fie executaţi, având annotări scrise înaintea metodei, de forma @When,@Given, etc. fiecare adnotare primeşte ca parametru un obiect de tip String, o expresie regulată. Astfel librăria potriveşte paşii primiţi din fişierul în format Gherkin, iar pentru fiecare SCENARIO sau SCENARIO OUTLINE, aceasta creează o nouă metodă de test în memorie ce apelează fiecare metodă corespunzătoare paşilor găsiţi.
De exemplu, următorul pas scris în format Gherkin:
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=2mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
linenos,
breaklines
]{cucumber}
Given utilizatorului i se arată pagina de autentificare
\end{minted}
i se atribuie metodei
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=2mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
linenos
]{java}
@Given("^utilizatorului i se arată pagina de autentificare$")
public void afiseazaPaginaAutentificare() {
    //se deschide pagina de autentificare
}
\end{minted}
 ceea ce face reutilizarea paşilor mult mai simplă, reducând din timpul de scriere a implementării testelor în cazul în care scenariile de testare au fost deja dezvoltate.
\subsubsection{Selenium WebDriver}
Una din cele mai populare tehnologii folosite în testarea aplicaţiilor web este libraria Selenium WebDriver \cite{selenium}, o implementare a standardului Consorţiului World Wide Web \cite{webdriver} ce permite inspectarea conţinutului paginilor web şi declaşarea de acţiuni specifice browserelor web pe aceste pagini web.

Standardul WebDriver se bazează pe protocolul JSONWire. Acesta furnizează un interfaţă ce permite trimiterea de acţiuni, prin request-uri, catre implementarea unui server integrat în browserele web moderne, permiţând astfel interacţiunea cu browserul. Fiecarei intanţă a unui server WebDriver îi corespunde o sesiune, cu o singură instanţă a browserului corespunzător implementării serverului, iar fiecare acţiune trimisă acestei sesiuni va fi redirecţionată browserului în cauză. Standardul defineşte că fiecare element de pe pagina web deschisă în sesiune este un WebElement avand un identificator unic pe baza caruia poate fi găsit de către clientul (în cazul de faţă, libraria creată de inginerul de testare) care doreşte să facă acţiuni în cadrul paginii web. De asemenea, fiecare sesiune creată poate primi capabilităţi pentru a putea fi personalizată în funcţie de preferinţe. Toate acţiunile pe care un client poate să le facă vor primi ca răspuns ori cu succes ori o eroare specifică motivului pentru care acţiunea a eşuat. În cadrul folosirii tehnologiei pentru testare, comunicarea cu browserul web se face prin Selenium WebDriver, care se ocupă cu trimiterea de acţiuni în formatul JSONWire, inginerul de testare ocupându-se doar de folosirea librăriilor scrise în limbajul dorit de acesta.

Selenium WebDriver a adus contribuţii majore în domeniul testării automate pe aplicaţii web, iar la data scrierii acestei lucrări, a ajuns la versiunea 3.14.0, având parte de cel puţin o rescriere completă pentru a îmbunătăţii compatibilitatea cu browserele web moderne precum Firefox şi Chrome, precum şi aducerea de îmbunătăţiri pentru compatibilitatea cu sisteme de operare Windows şi Linux.
\subsubsection{RestAssured}
Datorită faptului că testarea şi validarea serviciilor web REST (Representational state transfer) este mult mai dificilă în Java, spre deosebire de Ruby, libraria RestAssured aduce simplitatea folosirii unui DSL (Domain-specific language) pentru a crea şi valida teste pentru aceste sevicii. [7]

Pentru a ilustra modul de scriere a unui test folosind acest limbaj avem urmatorul test ca exemplu, scris în JUnit:
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=2mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
linenos
]{java}
@Test
public void testListaContine20DeNumere() {
    //presupunem că raspunsul de la server va furniza un obiect
    //json "listaNumere" care conţine o listă de 20 de numere   
    given().
    when().
        get("http://localhost:8080/api/numere/20").
    then().
        assertThat().
        body("listaNumere",hasSize(20));     //aici se va face validarea
}
\end{minted}
După cum se poate observa, apelurile succesive folosite din cadrul librariei RestAssured sunt similare cu formatul BDD care a fost prezentat anterior în această lucrare, ceea ce oferă o coerenţă şi o înţelegere uşoară a testului.

Deasemenea, se poate valida şi corectitudinea tehnică a antetului răspunsului de la server, anume: codul de status primit, lungimea conţinutului, tipul conţinutului, etc.

Libraria permite şi logarea atât a răspunsului primit, cât şi a request-ului trimis către server, serializarea şi deserializarea implicită a obiectelor Java trimise şi primite de la server, parametrizarea request-ului, cât şi autentificarea securizată cu serverul. 
\subsubsection{AssertJ}
AssertJ este o librărie Java ce conţine mai multe metode pentru validări decât oferă JUnit, care permite ca inginerul de testare să facă validări multiple fără să eşueze testul la prima validare care returnează fals, şi să-şi creeze propriile metode de validare. Un exemplu de folosire a librăriei:
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=2mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
linenos,
breaklines
]{java}
//importam libraria AssertJ pentru a putea fi folosită oriunde în clasă
import org.assertj.core.api.Assertions.*;
//presupunem că listaNumere este un obiect de tip ArrayList
assertThat(listaNumere).hasSize(20);
\end{minted}
\newpage
\section{Prezentarea aplicaţiei practice în testare}
Pentru a facilita partea practica, a fost dezvoltată o aplicaţie simplă, cu scopul de a crea o librărie de testare specifică, având un client cu interfață ce poate fi folosită în cadrul unui browser, cât şi o parte de server. Aplicația web în cauză, este o clonă Twitter, proiect în care au fost implementate o parte din cele mai mare funcționalități pe care o platformă similară ar trebui să ofere, de la autentificare de utilizatori până la postări de mesaje (sau tweet-uri).
\subsection{Interfață}
\subsubsection{Autentificarea şi înregistrarea utilizatorilor}
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[width=4cm]{login}
\caption{\textit{Componenta de autentificare a unui utilizator}}
\label{LoginScreen}
\end{figure}
Pagina de autentificare permite utilizatorului să facă două acţiuni principale:
\begin{enumerate}
\item Autentificarea cu un cont de utilizator existent
\item Trimiterea către pagina de înregistrare pentru a permite utilizatorului să-şi creeze un cont nou
\end{enumerate}
Pagina de înregistrare conţine doar elementele necesare pentru a crea un nou utilizator: un email valid, un nume de utilizator şi parola cu care doreşte să fie autentificat (introdusă de două ori pentru a asigura că utilizatorul nu a greşit parola aleasă).
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[width=5cm]{register}
\caption{\textit{Componenta de înregistrare a unui utilizator}}
\label{RegisterScreen}
\end{figure}
Deasemenea, pe acest ecran se fac şi validări, cu mesaje de eroare ce apar sub fiecare tip de camp de date, dacă aceste date introduse de utilizator nu sunt corecte sau sunt incomplete.
\begin{figure}[H]
\centering
\fbox{\includegraphics[width=4cm]{register_errors_caption}}
\caption{\textit{Exemplu de mesaj de erorare ce poate fi prezentat utilizatorului}}
\label{RegisterErrorScreen}
\end{figure}
\subsubsection{Profilul utilizatorului}
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[width=14cm]{profile}
\caption{\textit{Profilul unui utilizator}}
\label{ProfileScreen}
\end{figure}
Pagina de profil a utilizatorului permite ca acesta să vadă data în care s-a înregistrat, email-ul cu care s-a inregistrat, cât şi o descriere sumară, de maxim 255 caractere, ce poate fi modificată de un număr nelimitat de ori. 
\begin{figure}[H]
\centering
\begin{minipage}{.3\textwidth}
  \centering
  \includegraphics[width=4cm]{profile_card}
  \captionof{figure}{\textit{Detaliile profilului utilizatorului}}
  \label{ProfileDetailsScreen}
\end{minipage}%
\begin{minipage}{.5\textwidth}
  \centering
  \includegraphics[width=4cm]{edit_profile_desc}
  \captionof{figure}{\textit{Editarea descrierii}}
  \label{EditDetailsScreen}
\end{minipage}
\end{figure}
\newpage
\paragraph{Postări de mesaje}

Pot fi adaugate mesaje pe pagina de profil de către acest utilizator, iar pe pagină vor apărea cele mai recente mesaje create în vârful listei de mesaje. Un mesaj creat nu poate depăşi o lungime de 255 de caractere. Fiecare mesaj poate fi apreciat(like) de orice utilizator de pe platformă prin apăsarea butonului $\star$ .
\begin{figure}[H]
\centering
\fbox{\includegraphics[width=12cm]{tweet_post}}
\caption{\textit{Componenta de adăugare a unui mesaj}}
\label{TweetPostScreen}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\centering
\fbox{\includegraphics[width=12cm]{tweet_empty}}
\caption{\textit{Exemplu de mesaj prezentat utilizatorului când nu are creat niciun mesaj}}
\label{NoTweetsScreen}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\centering
\fbox{\includegraphics[width=7cm]{tweet_list}}
\caption{\textit{Exemplu de listă cu mesaje deja create de utilizator sau cei care sunt urmăriți de acesta}}
\label{TweetsScreen}
\end{figure}
\paragraph{Urmărirea altor utilizatori}

În scopul de a facilita partea socială a acestei aplicații, a dezvoltat un sistem de a urmării alți utilizatori, a vedea cine te urmăreşte pe tine şi de a vedea chiar pe pagina ta de profil ce mesaje au postat utilizatorii pe care-i urmareşti
\begin{figure}[H]
\centering
\fbox{\includegraphics[width=6cm]{followers}}
\caption{\textit{Listă de utilizatori ce urmăresc un profil}}
\label{FollowerComponent}
\end{figure}
\subsubsection{Căutare utilizatori şi postări}
Pentru a căuta conținut în cadrul aplicației, utilizatorul se poate folosi de două elemente: o componentă prin care se introduce numele parţial sau complet al utilizatorului ce se vrea a fi căutat, aflată pe bara de navigare, şi o componentă ce returnează o listă de rezultate pentru căutarea anterioară.
\begin{figure}[H]
\centering
\fbox{\includegraphics[width=10cm]{search_component}}
\caption{\textit{Componenta de căutare. Starea iniţială a componente conţine un text înlocuitor pentru a explica funcţionalitatea.}}
\label{SearchComponent}
\end{figure}
\begin{figure}[H]
\centering
\fbox{\includegraphics[width=7cm]{search_component_with_results}}
\caption{\textit{Exemplu de rezultat al unei căutări}}
\label{SearchResultsComponent}
\end{figure}
\subsubsection{Bara de navigare}
Bara de navigare poziţionată ca şi antet al paginii web conţine următoarele componente:
\begin{enumerate}
\item Două butoane de navigare, primul către pagina de profil a utilizatorului curent, iar al doilea către pagina de căutari de utilizatori.
\item O bară de căurare rapidă a utilizatorilor.
\item Numele utilizatorului curent.
\item Un buton de delogare pentru a se autentifica cu un alt utilizator dacă acesta doreşte.
\end{enumerate}
\begin{figure}[H]
\centering
\fbox{\includegraphics[width=14cm]{navbar}}
\caption{\textit{Bara de navigare}}
\label{SearchResultsComponent}
\end{figure}
\subsection{Server}
Toate apelurile către server se folosesc de calea \textit{/api} pusă ca şi antet. În continuare vor fi descrise ce apeluri au fost dezvoltate pentru aplicaţia ce va fi testată:
\begin{description}
\item [/user/add] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: POST
\item Conţinut: Obiect de tip JSON ce conţine datele necesare pentru a înregistra un utilizator nou.
\item Acţiune: Înregistrează un utilizator nou.
\item Necesită autentificare: nu
\end{itemize}
\item [/user/\{username\}] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: GET
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Returnează un obiect JSON ce conţine detaliile utilizatorul cerut.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă; trimis în antetul apelului 
\end{itemize}
\item [/user/\{username\}] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: PUT
\item Conţinut: Obiect de tip JSON ce conţine modificări cu detalii noi ale utilizatorului.
\item Acţiune: Returnează un obiect JSON ce conţine detaliile actualizate ale utilizatorul cerut.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă; trimis în antetul apelului.
\item Detalii suplimentare: Utilizatorul are voie doar să actualizeze descrierea lui.
\end{itemize}
\item [/user/\{username\}     /followers] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: GET
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Returnează o listă de obiecte JSON ce conţine detaliile utilizatorilor ce urmaresc acest utilizator.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă; trimis în antetul apelului 
\end{itemize}
\item [/user/\{id\}/follow] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: POST
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Urmăreste postările utilizatorul cu id-ul indicat.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă; trimis în antetul apelului 
\end{itemize}
\item [/user/\{id\}/unfollow] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: POST
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Opreste urmărirea utilizatorul cu id-ul indicat.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă; trimis în antetul apelului 
\end{itemize}
\item [/user/search?\\value=\{username\}] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: GET
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Returnează o listă de obiecte JSON ce conţin detaliile utilizatorilor înregistraţi găsiţi.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă; trimis în antetul apelului.
\item Detalii suplimentare: Parametrul \{username\} este necesar pentru acest apel să reuşească.
\end{itemize}
\item [/tweet/\{username\}] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: POST
\item Conţinut: Obiect de tip JSON ce conţine mesajul ce se vrea creat de către utilizatorul curent.
\item Acţiune: Returnează un obiect de tip JSON cu detaliile mesajului creat (identificatorul unic al mesajului, data la care a fost creat şi conţinutul mesajului).
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă; trimis în antetul apelului.
\item Detalii suplimentare: Parametrul \{username\} este necesar pentru ca acest apel să reuşească.
\end{itemize}
\item [/tweet/\{username\}] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: GET
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Returnează o listă de obiecte de tip JSON cu detaliile mesajelor recente ale utilizatorul.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă
\end{itemize}
\item [/tweet/\{id\}/like] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: POST
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Incrementează contorul ce reprezintă numărul utilizatorilor cărora le-a plăcut o postare.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă
\end{itemize}
\item [/tweet/\{id\}/unlike] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: POST
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Decrementează contorul ce reprezintă numărul utilizatorilor cărora le-a plăcut o postare.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă
\end{itemize}
\item [/tweet/search?\\value=\{tweetContent\}] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: POST
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Decrementează contorul ce reprezintă câtor utilizatori le-a plăcut o postare.
\item Necesită autentificare: da
\item Metodă autentificare: email şi parolă
\end{itemize}
\item [/user/testcleanup] 
\begin{itemize}
\item Metodă HTTP: DELETE
\item Apelul este trimis fără conţinut.
\item Acţiune: Șterge utilizatorii creați în timpul testării, împreună cu postările lor.
\item Necesită autentificare: da (Administrator)
\item Metodă autentificare: email şi parolă
\end{itemize}
\end{description}
\newpage
\section{Analiza aplicaţiei în contextul testării}
Pentru a avea o perspectiva asupra aplicației ce urmează să o testăm, va trebui să dezasamblăm pe componente facilitățile pe care aceasta le oferă - pe de o parte prin interfață, pe de altă parte apeluri HTTP către serverul ce comunică cu baza de date.
\subsection{Arhitectura aplicației web}
Aplicația în sine a fost dezvoltată folosind Java 8, cu ajutorul framework-ul Spring Boot, ce ajută să prototipăm rapid o aplicație web. Pentru a ne persista datele, folosim o bază de date PostgreSQL, prin care se fac interogări cu ajutorul implementării modulului de persistență Java, denumit Hibernate. Acesta va facilita procesul prin crearea automată a tabelelor si legăturilor dintre acestea, folosind doar clase Java simple si adnotările anexe lor.
\subsubsection{Baza de Date}
Un exemplu al folosiri modulului de persistență a bazei de date în această lucrare, este clasa User, prezentată mai jos. Pentru a putea fi detectată si folosită în crearea structurii bazei de date, clasa trebuie definită ca entitate (cu ajutorul adnotării @Entity) si i se atribuie un nume de tabel (folosind adnotarea @Table). Orice coloană pe care dorim să o modelăm în cadrul acestui tabel, trebuie definită printr-o variabilă adnotată cu @Column. Pentru a defini o cheie primară folosim adnotarea @Id și, opțional, definim strategia de generare automată a cheii de indentitate la fiecare inserare nouă, deoarece de multe ori nu ne dorim să incrementăm manual aceste valori (fiind contraindicat din pricina naturii volatile a unei asemenea aplicații). Este de retinut că aceste adnotări sunt definite deja în limbajul Java, în cadrul pachetului javax.persistence, iar Spring doar ne ajută prin configurarea automată a funcționalității din spate.
\pagebreak
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
@Entity
@Table(name = "tusers")
public class User implements Serializable {

    @Id
    @GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY)
    @Column(name = "id", unique = true, nullable = false)
    private Long id;

    @Column(name = "username", unique = true)
    private String username;

    @Column(name = "password")
    @JsonSerialize
    private String password;

    @Column(name = "email", unique = true)
    private String email;

    @Column(name = "description")
    private String description = "";

    @Column(name = "creationDate", columnDefinition = "timestamp default now()")
    @JsonFormat(pattern = "dd-MMM-yyyy HH:mm")
    private Timestamp creationDate;

    @OneToOne
    @JoinColumn(name = "roleId", referencedColumnName = "id")
    private Role roleId;
    //getteri, setteri si constructori	
}
\end{minted}

Desigur, nu ne trebuie doar modelul pentru a avea acces la baza noastră de date, ci și metode de acces la datele respective. Pentru a putea fi manipulate corespunzător, ne vom baza pe modulul de persistență și pe funcționalitățile oferite de Spring, specifice pentru lucrul cu baze de date. Ne definim pentru modelul anterior, o interfață UserDAO (Data Access Object) prin care ne vom crea acțiunile dorite pentru tabelul de utilizatori. Trebuie neapărat extinsă interfața JpaRepository, deoarece, în felul acesta, definim cui atasăm aceste acțiuni si cum păstrăm index-ul tabelului. Din fericire, JpaRepository deja cuprinde acțiuni simple de interogare (precum Create, Update si Delete), la care noi adăugăm doar acțiuni specifice, precum căutare după numele sau emailul utilizatorului.
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
linenos,
breaklines
]{java}
@Repository
public interface UserDAO extends JpaRepository<User, Long> {
    User findByUsername(String username);
    User findByEmail(String email);
    List<User> findByUsernameContainingIgnoreCaseOrderByUsernameAsc(String username);
}
\end{minted}

Aceste două componente trebuie definite pentru fiecare tabel folosit în cadrul aplicației noastre. Momentan aplicația menține date pentru următoarele:
\begin{itemize}
\item{Utilizatori - Date pentru autentificare, înregistrare si date personale, precum data de înregistrare sau descrierea utilizatorilor.}
\item{Postările de Mesaje - Date legate de postările de mesaje de la utilizatori, inclusiv conținutul si atribuirea acestora}
\item{Legăturile Sociale - Date legate de numărul si numele utilizatorilor ce urmăresc alt utilizator si numărul celor care au plăcut o postare}
\end{itemize}
\begin{figure}[H]
\centering
\fbox{\includegraphics[width=11cm]{db_schema}}
\caption{\textit{Pentru a avea o înțelege mai amplă asupra structurii bazei de date, mai sus poate fi găsită o structură UML (Universal Modeling Language).}}
\label{DBSchema}
\end{figure}
\subsubsection{Servicii}
După ce au fost definite modelele pentru baza de date, trebuie create servicii specifice pentru fiecare acțiune dorită. Urmând cele 3 tipuri de date menționate mai sus, funcționalitatea va fi separată în cadrul a două servicii: unul pentru acțiunile specifice utilizatorilor și unul pentru acțiunile specifice mesajelor.
\begin{itemize}
\item{Serviciul de utilizatori}
\end{itemize}

Pentru acțiunile utilizatorilor, aspectele cel mai importante de care trebuie să ținem seama, sunt facilitarea de servicii pentru manipularea datelor utilizatorilor, cât și prelucrarea datelor pe parte de conectare socială între utilizatori. Una din componentele cele mai importante este înregistrarea unui utilizator, unde trebuie făcute multiple verificări de corectitudine pentru a valida acceptarea sau respingerea înregistrării.

Pentru a exemplifica procesul de inregistrare, pe partea de server, după ce primim o cerere de înregistrare, întâi pregătim o listă ce va contine rezultatele validarilor noastre și pregătim două clase ajutătoare, special create pentru a valida adrese de email si parole:
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
Set<ActionResult> actionResults = new LinkedHashSet<>();
emailValidationHandler.setEmail(user.getEmail());
passwordValidationHandler.setPasswordAndUsername(
	user.getUsername(), 
	user.getPassword(), 
	user.getMatchingPassword()
);
\end{minted}
Apoi, validăm pe rand urmatoarele cazuri:
\begin{itemize}
\item{Numele utilizatorului nu poate fi gol}
\end{itemize}
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
breaklines
]{java}
if (user.getUsername().isEmpty()) {
	actionResults.add(ActionResult.buildResult(ActionResultCode.USERNAME_ERROR, "Invalid username."));
}
\end{minted}
\pagebreak
\begin{itemize}
\item{Numele sau emailul utilizatorului nu trebuie să fie deja existent în baza de date}
\end{itemize}
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
Optional<User> existingUser = Optional.ofNullable(
	users.findByUsername(user.getUsername())
);
existingUser.ifPresent(userEntity ->
actionResults.add(
	ActionResult.buildResult(
		ActionResultCode.USERNAME_ERROR, 
		"User already exists."))
);
existingUser = Optional.ofNullable(users.findByEmail(user.getEmail()));
existingUser.ifPresent(userEntity -> 
	actionResults.add(
		ActionResult.buildResult(
			ActionResultCode.EMAIL_ERROR, 
			"Email has been registered to another user."))
);
\end{minted}
Pentru email se verifică urmatoarele (cu ajutorul unei expresii regulate):
\begin{itemize}
\item{Trebuie să existe cel mult un caracter '@'}
\item{Numele domeniului nu conține cifre}
\item{Adresa conține doar caractere alfanumerice}
\end{itemize}
Pentru parolă se vor verifica urmatoarele:
\begin{itemize}
\item{Parola nu trebuie să fie goala}
\item{Parola și retastarea parolei pentru confirmare trebuie să fie identica}
\item{Parola nu trebuie să aibă mai putin de 8 caractere și mai mult de 20 de caractere}
\item{Parola nu trebuie sa conțină sau să fie identică cu numele utilizatorului}
\item{Parola trebuie să conțină cel puțin o majusculă și o minusculă}
\item{Parola trebuie să conțină cel puțin un caracter special}
\item{Parola trebuie să conțină cel puțin un caracter numeric}
\end{itemize}
Se adaugă în lista de mai sus, rezultatele validarilor eșuate: 
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
linenos
]{java}
actionResults.addAll(emailValidationHandler.handleValidation());
actionResults.addAll(passwordValidationHandler.handleValidation());
\end{minted}
Dacă validările au fost cu succes și nu există niciun element în setul 'actionResults', continuăm cu înregistrarea utilizatorului nou; Encriptăm parola utilizatorului cu BCrypt \cite{bcrypt}, o librărie de encriptat, ce va oferi un nivel adițional de securitate, atașăm rolul de user, și salvăm entitatea acestuia în tabela 'tusers', și returnăm un răspuns de OK (status 200). Altfel, returnăm un raspuns de eroare, în care listăm toate problemele apărute la validare.
\begin{itemize}
\item{Serviciul de mesaje}
\end{itemize}

Pentru acțiunile mesajelor, similar cu ce a fost făcut pentru utilizatori, am creat un model de bază din care se pot crea mesaje, se pot cere toate mesajele unui utilizator și alte funcționalități. Sunt mai multe component importante in acest serviciu, dar ne vom axa pe unul singur, anume functionalitatea de 'like' a unui mesaj.

Pentru a exemplifica procesul de 'like' a unui mesaj, după ce primim o cerere de 'like' pe o cheie de identitate a unui mesaj, cautăm mai întâi dacă mesajul respectiv există în baza de date:
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
Optional<TweetLike> tweetLikesOptional = Optional.ofNullable(
                tweetLikes.findByTweetAndUser(
                        tweetDetails,
                        tweetDetails.getUser()
                )
);
\end{minted}
În caz că am găsit mesajul în cauză, urmează să verificăm dacă utilizatorul nostru a dat 'like' deja pe mesajul respectiv. Dacă nu a dat 'like' mesajului respectiv până în acest moment, salvăm faptul că mesajul a primit cel putin un 'like' și incrementăm numărul de like-uri din înregistrarea din tabela 'ttweetlikescount', și returnăm OK (status 200). Creăm orice fel de entitate de care avem nevoie pentru a procesa cererea, în caz că aceasta nu există în baza de date.
\newpage
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
]{java}
if (tweetLike.isActive()) {
	logger().info("Tweet is already liked");
	return new GenericResponseBuilder<>()
		.addResult(ActionResult.buildResult(
			ActionResultCode.TWEET_LIKE_DUPLICATE, 
			"Tweet already liked."))
		.build();
} else {
	logger().debug("Activating tweet like");
	tweetLike.setActive(true);
	tweetLikes.save(tweetLike);
	logger().debug("Incrementing tweet like count");
	tweetLikesCount.incrementLikeCountByTweetId(tweetLike.getTweet());

	logger().info("Tweet liked successfully");
	return new GenericResponseBuilder<>()
	.addResult(ActionResult.buildResult(
		ActionResultCode.TWEET_LIKE_SUCCESS, 
		"Tweet like successful."))
         .build();
}
\end{minted}
Dacă nu am găsit niciun mesaj, returnăm un răspuns de eroare ce conține motivul pentru care nu am putut procesa cererea de 'like'.
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1.2,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize,
breaklines
]{java}
return new GenericResponseBuilder<>()
	.addResult(ActionResult
		.buildResult(ActionResultCode.TWEET_LIKE_FAILURE, "Tweet does not exist."))
	.build();
\end{minted}
Având prezentate mai sus componentele aplicației ce urmează să fie testată, trecem la arhitectura librariei de testare ce va rula pachete (sau suite) de testare, cu o acoperire cât mai mare a  funcționalităților aplicației.
\newpage
\subsection{Arhitectura librăriei de testare}

La fel ca și aplicația web prezentată anterior, se va folosi Java 8, dar nu vom folosi Spring, deoarece nu este o librarie creată pentru a facilita testarea. În schimb, vom folosi Selenium WebDriver (pentru testele de interfață), RestAssured (pentru testele de server) și două librării de gestiune a testelor: JUnit și CucumberJVM. Pentru a vizualiza și diferenția cele două librarii de gestiune a testelor, precum și cele două conceptele diferite de testare (TDD si BDD), testele de server și interfața au fost dezvoltate în ambele librării. 

Pentru a valida corectitudinea funcționalității interfeței web și a serverului, au fost dezvoltate următoarele teste:
\begin{itemize}
\item{Înregistrare utilizator nou cu succes}
\item{Validare login/logout utilizator}
\item{Validarea corectă a emailului, numelui și parolei la înregistrarea unui utilizator nou}
\item{Validarea editării profilului propriului utilizator}
\item{Postarea, vizualizarea și funcționalitatea de 'like'/'unlike' a mesajelor }
\item{Vizualizarea și funcționalitatea de 'follow' a utilizatorilor}
\item{Căutarea de mesaje și utilizatori}
\end{itemize}

În continuare, se vor prezenta câteva exemple, folosind ambele metodologii de testare.
\subsubsection{Diferența dintre TDD și BDD în implementarea testelor}
Pentru a exemplifica diferențele de implementare a celor două metodologii, o să prezentăm cel mai simplu test din suita noastra de testare: Înregistrarea unui utilizator.

Pentru a înregistra un utilizator în mod corect va trebui să introducem următoarele date valide: un email inexistent în baza de date, un username inexistent în baza de date și parola acestuia (introdusă de două ori, a doua oară fiind pentru confirmare). Aceste date le vom genera aleator (mai putin pentru parola, unde nu este nevoie decat de un șir de caractere ce respectă validarea): pentru email generăm un șir de caractere de forma 'TestUserxxxxxxxx@licenta.fmi', caracterele cu x fiind înlocuite cu cifre, iar numele utilizatorul va fi doar adresa de email, fară domeniu.  Odată ce utilizatorul a fost înregistrat cu succes, acesta va fi redirecționat la pagina lui de profil, de unde poate face orice altă acțiune permisă lui. 

În continuare se vor prezenta metodologiile de testare folosite pentru a implementa acest test:
\begin{itemize}
\item{TDD}
\end{itemize}
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
public class RegisterTest extends TestBase {
    @Test void registerUser() {
        UserModel user = UserModel.generateRandomUser();
        loginPage.goToRegisterPage();
        registerPage.doRegister(user);
        Assertions.assertTrue(
		profilePage.isCorrectProfile(user.getUsername()));
    }
}
\end{minted}
După cum se poate observa, testele realizate în formatul TDD cu ajutorul librăriei JUnit, se rezumă la o simpla metodă adnotată cu @Test, și actiuni simple (generare de date aleatoare pentru utilizator, tranziții între paginile aplicației web, și la final o aserție, sau verificare). 

Așa cum este prezentat în Figura 16, orice fel de inițializare se face în metodele 'setup' (ce se ocupă de configurarea URL-ului și portul pentru API și a sesiunii de Selenium WebDriver pentru Google Chrome) și 'init' (inițializarea efectivă a conexiunilor către API și deschiderea browserului pentru efectuarea rulării) din clasa 'TestBase', apoi se rulează efectiv testul, la final fiind apelată metoda 'cleanup' (ce se ocupă de inchiderea conexiunilor la API și închide sesiunea de browser). Se folosesc Page Object-uri create prin metode din clasa de bază 'TestBase' înainte de rularea efectivă a testului. 

Modul de implementare a metodei 'registerUser' nu este suficient de apropiat de limbajul natural, din păcate, așadar s-ar putea să nu fie înteles de persoane fără un fundal tehnic, mai ales dacă acțiunile din cadrul metodei aveau denumiri mai tehnice.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[width=9.5cm]{junit}
\caption{\textit{Șirul de apeluri pentru un test implementat cu metodologia TDD în cadrul aplicației de testare}}
\label{JUnitFlow}
\end{figure}
\begin{itemize}
\item{BDD}
\end{itemize}
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=2mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{cucumber}
Feature: Website
  Scenario: Register and Login - Success
    Given I register a new user
    When I login with the current user
    Then the correct user profile is displayed
\end{minted}
Testul în format BDD este mult mai usor de inteles pentru persoanele fără profil tehnic, dar structura din spatele librăriei CucumberJVM necesită ca fiecare rând ce începe având cuvintele cheie recunoscute de scenarii, sa fie implementate ca metode.

Spre exemplu, se poate lua urmatoarea linie din scenariul nostru de înregistrare:
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=2mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{cucumber}
    Given I register a new user
\end{minted}
execută metoda 'iRegisterANewUser' din clasa următoare
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
public class WebsiteSteps implements LogProvider {

    private SharedDataAndActions sharedDataAndActions;

    public WebsiteSteps(SharedDataAndActions sharedDataAndActions) {
        this.sharedDataAndActions = sharedDataAndActions;
    }

    @Given("^I register a new user$")
    public void iRegisterANewUser() throws Throwable {
        sharedDataAndActions.generateNewUser();
        sharedDataAndActions.getMainHeader().logout();
        sharedDataAndActions.getLoginPage().goToRegisterPage();
        sharedDataAndActions.getRegisterPage().doRegister(
                sharedDataAndActions.getCurrentUser()
        );
    }
}
\end{minted}

După cum se observa în Figura 17, șirul de apeluri este similar cu metodologia TDD, aici diferența constă în modul de inițializare. Pentru aceasta, se folosește o clasă intermediară, în cazul nostru numită SharedDataAndActions. Clasa SharedDataAndActions conține toate Page Object-urile ce pot fi folosite în cazul testelor, inclusiv orice formă de date de test necesare de-a lungul rulării unui scenariu. Această clasă este necesară pentru a păstra în memorie datele de test, ce vor fi folosite de la o apelare de metodă la alta, în cadrul unui scenariu, altfel s-ar pierde informații de la un apel de metodă la altul.

Metoda 'iRegisterANewUser' are același număr de linii precum testului complet de TDD, dar ea poate fi folosită în orice situatie, din orice punct al testării aplicației web, deoarece are un pas suplimentar de logout; astfel ne asigurăm că, indiferent de acțiunile anterioare putem face înregistrarea de utiizator oricând în cadrul rulării scenariului.
\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[height=10cm]{cucumber}
\caption{\textit{Șirul de apeluri pentru un test implementat cu metodologia BDD în cadrul aplicației de testare}}
\label{CucumberJVMFlow}
\end{figure}

O concluzie ce se poate trage din implementarea celor două metodologii este o clara distincție între cazurile în care este de preferat o metodă sau alta; dacă se dorește refolosirea cât mai ușoară a unor pași clari și este nevoie și de o lizibilitate clară pentru persoane care nu provin din profile tehnice; este de preferat folosirea BDD; dacă se dorește o cât mai rapidă implementare a testelor, mai apropiată de modul de implementare a aplicatiei web, se folosește TDD. 
\subsubsection{Rapoarte create pe baza execuţiei testelor}
Ca urmare a rulării tuturor testelor din suita de testare, se va vor genera rapoarte de test, din care, în caz ca unele teste au eșuat, se pot efectua analize pentru a stabili motivul pentru care au eșuat. De multe ori acestea sunt însoțite de un desfșurător de acțiuni petrecute în timpul testului, pentru a fi mai usor de descoperit cauza, și ajută la stabilirea pasilor de reproducere a unui potențial defect.

Generarea de rapoarte pentru testele executate în format TDD va fi facută de un plugin de Maven \cite{maven} numit Apache Surefire \cite{surefire}, ce are posibilitatea de a afișa într-o pagină HTML (Figura 18) starea testelor (dacă au rulat cu succes sau au eșuat) dupa execuție.

\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[height=10cm]{raportsurefire}
\caption{\textit{Exemplu de raport HTML creat de Apache Surefire}}
\label{SurefireReport}
\end{figure}

Pentru testele executate în format BDD, se folosește un plugin de Maven \cite{maven} numit Maven Cucumber Reporting \cite{cucumberreporting}. Rezultatele testelor sunt prezentate ierarhic și se pot vedea detalii precum pasul la care testul a eșuat. De asemenea, se pot introduce imagini și desfășurătorul testului în cadrul raportului, făcând mai ușoară analiza testelor eșuate. Principala diferență se rezumă la esteticul de prezentare a raportului, ambele tipuri având toate datele necesare pentru începerea analizei problemelor ce ar putea să apară.

\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[height=7cm]{cucumberreport}
\caption{\textit{Raportul Cucumber JVM general. Prezintă toate datele necesare pentru analiza rezultatelor testelor.}}
\label{cucumbereport1}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
\centering
\includegraphics[height=3.7cm]{cucumberreport2}
\caption{\textit{Exemplu de raport pentru executia unui scenariu. Prezintă stadiul pașilor din timpul executiei și durata executiei fiecăruia.}}
\label{cucumbereport2}
\end{figure}

\subsubsection{Defecte găsite și reparate pe parcursul dezvoltării aplicației}

Pe masură ce aplicația a fost dezvoltată, au apărut și defecte, care au fost descoperite rapid datorită dezvoltării concomitente a librăriei de testare și rularea acesteia după fiecare schimbare importantă în cadrul implementării aplicației. Se va enunta o varietate dintre problemele apărute precum și modul de rezolvare a acestora.
\pagebreak
\begin{itemize}
\item{Unui mesaj cu starea de 'like', nu i se poate apela acțiunea de 'unlike'}
\end{itemize}
Un defect major, urmarea unei erori minore tipografice în clasa de tip Controller pentru apelurile de API a mesajelor.
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
//înainte
@RequestMapping(value = "/tweet/{id}/like")
    public ResponseEntity<GenericResponse> unlikeTweet(...) {...
//după
@RequestMapping(value = "/tweet/{id}/unlike")
    public ResponseEntity<GenericResponse> unlikeTweet(...){...
\end{minted}
\begin{itemize}
\item{După un număr anume de caractere, textul pentru un mesaj afișat pe interfața web depasește cadrul desemnat acestuia}
\end{itemize}
Un defect minor, cauzat de lipsa de stil ce permite textului să treacă pe rândul următor, atunci când lovește limitele de lățime a elementului HTML.
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{html}
//înainte
<p th:text="${tweet.content}">Tweet message</p>
//după
<p style="word-wrap: break-word;" th:text="${tweet.content}">Tweet message</p>
\end{minted}
\begin{itemize}
\item{Când se apelează acțiunea de 'like' pe mesajul unui alt utilizator, utilizatorul curent este redirecționat către pagina lui de profil}
\end{itemize}
Un defect mediu, urmarea lipsei de propagare a numelui utilizatorului a cărui mesaj aparține, în metoda de redirecționare după efectuarea acțiunii de 'like', în clasa de tip Controller pentru apelurile de interfața web. De asemenea, interfața a trebuit să fie modificată pentru a trimite ca parametru numele utilizatorului care a publicat mesajului.
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
//înainte
    public ResponseEntity<GenericResponse> likeTweet(...) {
	...
	return redirectToProfile(authentication, model);
    }
//după
    public ResponseEntity<GenericResponse> likeTweet(...) {
	String profileUsername = request.getParameter("profileUsername");	
	...
	return redirectToProfile(authentication, model, profileUsername);
    }
\end{minted}
\begin{itemize}
\item{Eroare cu status 500 (Internal Server Error) atunci când un mesaj primește al doilea 'like'}
\end{itemize}
Un defect major, cauzat de lipsa verificării în cadrul metodei 'likeTweet' din clasa pentru serviciul de mesaje, 'TweetService', a existentei unei intrări inițiale pentru numărarea like-urilor unui mesaj. De asemenea, nu se incrementa acest număr.
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
//înainte
TweetLikeCount tweetLikeCount = new TweetLikeCount(tweet.get(), 1);
tweetLikeCountDAO.save(tweetLikeCount);

//după
Optional<TweetLikeCount> tweetLikeCountOpt = Optional.ofNullable(
	tweetLikeCountDAO.findByTweet(tweet.get())
);
if (!tweetLikeCountOpt.isPresent()) {
	TweetLikeCount tweetLikeCount = new TweetLikeCount(tweet.get(), 1);
	tweetLikeCountDAO.save(tweetLikeCount);
} else {
	tweetLikeCountDAO.incrementLikeCountByTweetId(tweet.get());
}
\end{minted}
\begin{itemize}
\item{Validări incomplete pentru parolă}
\end{itemize}
Un defect major, cauzat de validarea incorectă a parolei în anumite cazuri specifice. Un utilizator putea trimite o parola care sa contină numele utilizatorului, dacă avea era în altă combinație de minuscule și majuscule. Alt caz specific este validarea incorectă a caracterelor speciale, deoarece expresia regulată folosită nu acopera situația în care erau multiple caractere speciale folosite in cadrul parolei.
\begin{minted}[
frame=lines,
framesep=1mm,
baselinestretch=1,
bgcolor=light-gray,
fontsize=\footnotesize
]{java}
//înainte
if (!password.matches("(.*[,~!@#$%^&*()-_=+[{]}|;:<>/?].*$)")) {...
//după
if (!password.matches("(.*(?![0-9])[,~!@#$%^&*()-_=+[{]}|;:<>/?].*)")) {...
\end{minted}

Cu ajutorul librăriei de testare, aceste defecte (și probabil altele nemenționate) au fost rapid depistate și ușor de verificat, desigur după ce s-au adăugat sau schimbat funcționalitătile relevante lor. Datorită automatizării unei suite complete de testare, se poate trece prin procesul de testare funcțională, prin toate zonele aplicației web, astfel acoperind o mare parte din cazurile de folosință de care un utilizator normal s-ar lovi.
\newpage
\addcontentsline{toc}{section}{Concluzie privind stadiul actual al industriei}
\section*{Concluzie privind stadiul actual al industriei}

Analiza cazurilor de test și deciziile de a automatiza o parte din acestea au ramas neschimbate de-a lungul anilor, ele fiind clar definite și standardizate sub ciclul de dezvoltare al aplicațiilor, fie prin metodologiile Agile sau Waterfall.

însă din punct de vedere tehnic, în ultimii ani s-au facut progrese în domeniul testării automatizate, mai exact în testarea de interfață web, prin standardizarea formatului WebDriver de către World Wide Web Consortium, cât și implementarea și mai ales suportul oferit acestui standard de către browserele majore. Din păcate, sunt unele cazuri în care implementarea este incompletă (sau incorectă față de standardul W3C), precum Marrionette (Gecko) WebDriver. După cum se poate observa în \cite{firefoxbugs}, sunt multe defecte încă deschise ce pretind la funcționalitatea acestuia, el aflându-se la versiunea 0.21.0 și este în dezvoltare încă din 2015, el fiind unica implementare WebDriver pentru automatizarea acțiunilor în cadrul browserului Mozilla Firefox. Acest fapt de cele mai multe ori încurcă testarea pe aceste browsere din cauza inconsistenței acțiunilor ce au loc pentru același scenariu de test, și astfel se pierde timp investigând probleme care nu au legatură cu aplicația web dezvoltată.

De asemenea, și procestul de testare pentru API este usurat prin intermediul librăriei RestAssured, care a redus volumul de muncă necesar pentru a crea seturi de testare, nemaifiind necesară crearea unei implementari proprii de librărie pentru apeluri de metode HTTP. 

Cu toate acestea, automatizarea nu poate acoperi toate cazurile de testare manuală, deoarece fiecare aplicație web este implementata diferit și nu există o soluție universală pentru orice caz ar fi întâmpinat. Automatizarea este totusi o unealta din ce in ce mai importantă pentru a verifica funcționalități noi sau schimbări în funcționalitățile deja existente, devenind un mod eficient și rapid de testare atunci cand este implementat corect.
\newpage
\clearpage
\addcontentsline{toc}{section}{Bibliografie}
\begin{thebibliography}{9}
\bibliography{sample}
\bibliographystyle{unsrt}
\bibitem{astmbook}
Elfriede Dustin, Jeff Rashka, John Paul (1999), \emph{Automated Software Testing: Introduction, Management, and Performance: Introduction, Management, and Performance}, Editura Addison-Wesley
\bibitem{cucumberbook}
Matt Wynne, Aslak Hellesoy, Steve Tooke (2017) \emph{The Cucumber Book, 2nd Edition: Behaviour-Driven Development for Testers and Developers}, Editura Pragmatic Bookshelf
\bibitem{tddbook}
Kent Beck (2003) \emph{Test Driven Development By Example}, Editura Pearson Education
\bibitem{jdk}
\url{http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk8-downloads-2133151.html}
\bibitem{spring}
\url{https://spring.io/}
\bibitem{selenium}
\url{https://www.seleniumhq.org/projects/webdriver/}
\bibitem{twitter}
\url{https://twitter.com/}
\bibitem{webdriver}
\url{https://www.w3.org/TR/webdriver1/}
\bibitem{gherkin}
\url{https://docs.cucumber.io/gherkin/}
\bibitem{restassured}
\url{http://rest-assured.io/}
\bibitem{junit}
\url{https://junit.org/junit5/}
\bibitem{cucumber}
\url{https://cucumber.io}
\bibitem{maven}
\url{https://maven.apache.org/}
\bibitem{surefire}
\url{https://maven.apache.org/surefire/maven-surefire-report-plugin/}
\bibitem{cucumberreporting}
\url{https://github.com/damianszczepanik/cucumber-reporting}
\bibitem{bcrypt}
\url{https://docs.spring.io/spring-security/site/docs/4.2.5.RELEASE/apidocs/org/springframework/security/crypto/bcrypt/BCrypt.html}
\bibitem{firefoxbugs}
\url{https://bugzilla.mozilla.org/showdependencytree.cgi?id=721859&hide_resolved=1}
\bibitem{drawio}
Desenele au fost realizate cu ajutorul \url{https://www.draw.io/}
\end{thebibliography}
\thispagestyle{empty}
\end{sloppypar}
\end{document}
