\chapter{Introducere}
\label{chap:intro}

\par Lucrarea de față tratează dezvoltarea unei aplicații mobile numite, Brașov StudNet, prin care se dorește ca studenții și profesorii, persoanele implicate în cadrul unei facultății, să poată comunica, să interacționeze, să colaboreze și să se cunoască mai ușor unii cu alții, atât în mod virtual, cât și fizic.

\par Spre exemplu, se dorește o mai bună comunicare atât în căminele studențești, cât și în cadrul grupelor școlare din care fac parte studenții. Fie, într-un cadru mai larg, spre exemplu la nivelul unei întregi facultăți, an de studiu sau cămin, sau la nivelul unui singur student, camere de cămin.

\par Studenții vor putea sa comunice și să ajungă să-i cunoască mai ușor pe colegii de facultate și colegii de cămin și de asemenea vor putea să desfășoare activități împreună pe baza unor interese comune, dar si pe baza unor acțiuni pe care ei doresc sa le întreprindă spre exemplu: organizarea de grupuri de studii, planificarea unor evenimente (activități sportive, ieșirea în oraș, la plimbare, pe munte, etc.)

\par De asemenea, companiile si alte persoane ce doresc sa comunice cu studenții,
vor putea transmite mesaje de interes studențiilor pe anumite categorii, fie din cadrul aplicației, sau dintr-o pagina web de unde printr-un sistem de notificări studenții vor fi notificați in timp real (dacă au internet pe telefon) despre noua oportunitate.

\par In plus fata de evenimentele pe care studenții le pot partaja unii cu alții si pe care companiile le pot transmite, aplicația mobilă se mai dorește a fi o metodă de a putea comunica mai ușor cu studenții din punctul de vedere al unui profesor, secretar, instructor, șef de cămin/grupa/etc. , prin faptul ca se vor putea trimite mesaje de tip "broadcast" unei întregi categorii de studenți, e.g. unei întregi grupe, an școlar, facultate, cămin, etaj de cămin sau doar unei singure camere sau unui singure student (indiferent ca stă in cămin sau nu)

\newpage

\section{Obiectivele lucrării de disertație}
Printre obiectivele principale se numără următoarele:
\begin{itemize}
\item Dezvoltarea unei aplicații pe platforma mobilă Android în scopul facilitării unor interacțiuni și colaborări mai intense a studențiilor. Se dorește ca studenți și profesorii să poată comunica și să se cunoască mai ușor unii cu alții.
\item Dezvoltarea unui cadru virtual prin care oamenii implicați în mediul academic modern, fie ei studenți sau distinși profesori, să poată fi interconectați, \textit{în mod implicit}, prin simplul fapt că își desfășoară activitatea în mod fizic în același loc. In funcție de cât de restrâns sau extins se dorește a fi acest cadru, spre exemplu se pot definii următoarele grupe de interacțiune: participarea la același curs, aceeași grupa, semi-grupa sau facultate sau fie cazarea în același campus, cămin sau cameră, etc. , în cadrul cărora cei implicați își pot trimite mesaje unu la unu , unu la mai mulți.
\item Integrarea oamenilor din mediul business și corporate interesați să comunice cu studenții sau profesorii la nivel de grup sau cu o singură persoană, în scopuri de colaborare, implicare în societate, marketing, angajare, etc.
\end{itemize}

\section{Motivație}
\par Există o serie de cauze care au determinat poziția mea în alegerea temei pentru elaborarea lucrării de disertație, și anume:

\begin{enumerate}
\item În primul rând, am observat pe parcursul celor doi ani de studiu din cadrul masteratului, în care am fost și cazat într-un cămin studențesc, că există o lipsă de comunicare, care dacă ar fi eliminată ar avea un impact pozitiv asupra tutor. 
Am observat o nevoie, și anume, că un student nou venit nu cunoaște pe nimeni în afară de cei cu care interacționează în mod implicit (cei cu care stă în aceeași cameră de cămin sau sunt in aceeași grupa la școală, etc.).
Pentru ca el să poată cunoaște pe cineva, din afara grupului de proximitate, trebuie ca el însuși să facă ceva pentru a putea interacționa în mod fizic cu persoane necunoscute. 
De aici, mi-am pus o serie de întrebări: 
\begin{itemize}
	\item "Dacă în mod fizic, ca și student, sunt legat în mod implicit de cei din imediata mea proximitate, de ce în mod virtual nu sunt?"
	Dacă folosesc o rețea de socializare publică trebuie ca și acolo să mă împrietenesc cu o persoană de care sunt legată implicit în mod fizic, dar virtual nu sunt.
	\item "De ce nu există o rețea de socializare în care sunt legat în mod implicit de cei care stau în proximitatea mea sau cu care interacționez în mod implicit în mediul academic? Prin simplul faptul că sunt student, profesor, secretar sau orice funcție aș avea în cadrul instituției de învățământ respective"
	\item "De ce nu există o modalitate prin care eu ca și student pot să aflu, online, cine sunt cei din imediata mea proximitate față de locul în care îmi desfășor activitățile."
\end{itemize}

\item În al doilea rând, am observat ca deși există modalități prin care universitatea, sau facultatea sau un secretariat sau un profesor sau administrator de cămin poate comunica cu studenții, aceste mijloace de comunicare nu ajung la student "când trebuie", adică în timp real, sau nu sunt folosite de către cei care ar trebuii sa le utilizeze.
Datorita modului de transmisie al acestor mijloace (emailul sau siteul facultății/universității), trebuie ca studentul să facă ceva, să intre pe emailul de la facultate sau să intre pe siteul/portalul unde s-a postat un anunț sau un mesaj important de către persoana responsabilă. 
Din experiența proprie, pot spune că îmi verific foarte rar emailul de la facultate sau și mai rar intru pe siteul universității sau al facultății pentru a putea urmării ce mai e nou. Cred că o mare parte dintre studenți procedează la fel.

De ce nu vine mesajul la student în loc să meargă studentul la mesaj? 

\par Cazuri de utilizare pentru care un grup de studenți sau altă categorie de persoane ar putea fi notificați / înștiințați:
\begin{itemize}
	\item Notificare studenți ce au de plătit taxe de școlarizare
	\item Notificare studenți bursieri
	\item Notificare studenți și profesori de către firme despre internshipuri, locuri de munca, traininguri, etc.
	\item Notificare studenți cu privire la diverse schimbări legate de licență/disertație
	\item Notificare studenți restanți la plata căminului
    \item Notificare studenți cu privire la repartizare, budget/taxă după fiecare an.
	\item Notificarea unei grupe
    \item Notificarea mai multor grupe
    \item Notificarea unui an școlar
	\item Notificare studenți și profesori cu privire la schimbarea orarului și alte schimbări
	\item Notificare studenți cu privire la orarul examenelor, colocviilor și programarea lor
	\item Notificare studenți învățământ la distanță 
	\item Notificare studenți înainte de fiecare oră din orar. Pentru prima ora mai devreme decât celelalte (să îi motiveze pe studenți să vină la ore)
	\item Notificare studenți cu privire la practică
	\item Notificare studenți pentru educație fizică și sport
	\item Notificare studenți legat de evenimente la nivel de facultate și universitate
	\item Notificare studenți legat de schimbări de regulament
	\item Notificare cu privire la concursuri
	\item Notificare studenți orar restanțe
	\item Notificare despre diverse oferte din partea a diverși terți
	\item Notificare despre diverse evenimente (sport, cursuri, concursuri, etc.)
	\item Notificare prelungire termen taxă altfel exmatriculare
	\item Notificare burse internaționale , Erasmus, etc.
	\item Notificare de la bibliotecă către studenți cu privire la împrumuturi, cărți noi din domeniile de interes
	\item Notificare cu privire la acțiuni de voluntariat în care se caută studenți să meargă să ajute o organizație non-profit sau pentru anumite cauze
	\item Notificare rezultate examene și restante
\end{itemize}

\item Nivelul tot mai ridicat de tehnologizare al societății moderne face ca oamenii să aibă nevoie de modalități de comunicare și acces la informații în timp real și cât mai facil, iar o platformă mobilă reprezintă punctul principal de dezvoltare având în vedere gradul ridicat de răspândire în rândul studenților.
\end{enumerate}

\newpage

\section{Structura lucrării de disertație}
\par Capitolul 1 prezintă obiectivele principale și motivația din spatele lucrării.
\par Capitolul 2 descrie într-un mod cât mai succint posibil o parte dintre tehnologiile și uneltele folosite pe parcursul procesului de dezvoltare al aplicației, în toate etapele sale.
\par Capitolul 3 prezintă o serie de șabloane de proiectare grafice, iar apoi se dezvăluie
funcționalitatea aplicației.
\par Capitolul 4 reprezintă descrierea detaliilor de implementare, ale diferitelor componente din spatele aplicației.
\par Capitolul 5 este dedicat retrospectivei în care se prezintă o serie de concluzii și o perspectivă asupra dezvoltării viitoare a aplicației și a posibilei sale integrări în mediul universitar din cadrul Universității Transilvania din Brașov.