\chapter{Tehnologii și unelte folosite în dezvoltarea aplicației}
\label{chap:tehnologiisiunelte}

\par În secțiunile următoare voi face o prezentare de ansamblu a 
diverselor tehnologii și unelte utilizate în dezvoltarea aplicației.

\begin{muntab}{| c | c |}{tabtehnologii}{Overview}
		Limbaje de programare & Java, Python, SQL \\\hline	
		Medii de programare integrate & Android Studio, IntelliJ IDEA \\ \hline
		Kituri de dezvoltare software mobile & Android SDK, Google Play Services \\ \hline		
		Date & Portal UnitBV \\ \hline
		Interfață grafică & XML, Android Studio Designer \\ \hline
		Versionarea codului & Git, GitHub \\ \hline
		Build-ul și managementul proiectului & Gradle \\ \hline
		Injectarea dependențelor & Android Annotations \\ \hline
		Persistarea datelor & SQLite, PostgreSQL \\ \hline
		Servicii Web și API RESTful & Spring Framework (Boot, MVC, Security, JDBC) \\ \hline	
		Protocoale & HTTP, TLS, XMPP \\ \hline	
		Platforme cloud & Google Cloud Messaging, Heroku \\ \hline
		Servere de aplicații Java EE & Embedded Tomcat \\ \hline		
		Documentație & LaTeX, TeXstudio \\ \hline
		Sistem de operare & Xubuntu 15.04 x86\_64 GNU/Linux \\ \hline
\end{muntab}

\newpage
\section{Android}
\label{sec:android}

\munepsfig[scale=0.5]{android}{Android}

\par Android \footnote{\url{http://www.android.com/}} este o platformă software cu sursă deschisă (open source) pentru dispozitive mobile și nu numai (telefoane mobile, tablete, ceasuri, televizoare, etc.), care are la bază nucleul Linux și o mașină virtuală Java, (care garantează portabilitatea programelor scrise pe numeroase componente și arhitecturi hardware) și a un set de biblioteci (API-uri) de nivel înalt. Prin urmare, Android reprezintă o oportunitate imensă de a scrie noi aplicații inovatoare pentru o gamă largă de dispozitive care să ajungă în mâinile la un număr mare de oameni.
\par Aplicațiile Android sunt scrise în limbajul de programare Java folosind instrumente cum ar fi mediul integrat de programare Android Studio. După ce o aplicație folosește API-ul Android și este compilată, ea se traduce din bytecode-ul Java rezultat (fișiere .class) în bytecode pentru mașina virtuală Dalvik sau ART (fișiere .dex) care apoi sunt împachetate într-o arhivă .apk.
\par Printre punctele forte ale platformei Android se numără setul puternic de API-uri, documentație excelentă, o comunitate înfloritoare de dezvoltatori, și costuri de distribuție și dezvoltare inexistente.
\par Android oferă posibilități de dezvoltare a aplicațiilor mobile prin oferirea unui mediu de dezvoltare deschis, construit pe kernelul open source Linux, unde accesul la hardware este disponibil tuturor aplicațiilor printr-o serie de biblioteci (APIs), iar interacțiunea dintre aplicații este și ea suportată. \cite{androideveloper}

\newpage
\section{Android Annotations}
\label{sec:andanno}
\par \href{http://androidannotations.org/}{Android Annotations }este un cadru (framework) care accelerează dezvoltarea de aplicații pe Android, prin faptul că are grijă de detalii, şi dă voie programatorilor să se concentreze pe ceea ce este cu adevărat important, simplificând dimensiunea codului, și facilitând prin aceasta mentenanța acestuia.

Android Annotations folosește un procesor de adnotații ce rulează în timpul compilării pentru a prelucra clasele si interfețele adnotare. Pentru fiecare componentă adnotată se generează o subclasă cu același nume ca și clasa originală plus un caracter underscore (\_) adăugat la sfârșit. Deci, pentru a putea utiliza o clasa adnotată trebuie ca întotdeauna să fie utilizată clasa generată.

\par Trăsături principale:
\begin{itemize}
\item Injectarea dependențelor: injectarea view-urilor, extras, serviciilor de system, resurselor, etc
\item Simplificarea modelului de threading: oferă anotarea metodelor cu @UiThread sau @Background, și prin aceasta se poate specifica foarte ușuor în care thread se execută o anumită bucată de cod.
\item Handling-ul evenimentelor: oferă anotații pentru tratarea evenimentelor care se întamplă în view-urile din aplicațile Android, nemai fiind nevoie să scriem clase anonime tip listener.
\item Client REST: prin crearea unei intefețe client, Android Annotations generează implementarea.
\item Un set extins de adnotații:
\begin{itemize}
	\item Componente îmbunatațite:
	\begin{itemize}
		\item @EActivity
		\item @EFragment
		\item @EApplication
		\item @EBean
		\item @EService
		\item ...
	\end{itemize}
   	\item Injectare
	\begin{itemize}
		\item @AfterExtras
		\item @AfterInject
		\item @AfterViews
		\item @App
		\item @ViewById
		\item @SystemService
		\item ...
	\end{itemize}
	\item Event binding
	\begin{itemize}
		\item @Click
		\item @LongClick
		\item @ItemClick
		\item @ItemLongClick
		\item ...
	\end{itemize}
	
	\item Threading 
	\begin{itemize}
		\item @Background
		\item @UiThread
		\item @SupposeBackground
		\item @SupposeUiThread
	\end{itemize}
	
	\item Și alte adnotări utile, e.g. Rest API, Resource injection, Typesafe SharedPreferences, etc.
	\begin{itemize}
	 \item Pentru o listă completă vizitați: \href{https://github.com/excilys/androidannotations/wiki/AvailableAnnotations}{Numeroase alte adnotări}		
	\end{itemize}

\end{itemize}
\end{itemize}

Dupa cum se poate observa un mare avantaj oferit de AndroidAnnotations acela că elimină codul repetitiv prin înlocuirea acestuia cu adnotări. Codul boilerplate este atât de comun in dezvoltarea aplicațiilor pentru Android încât utilizarea adnotările este o adevărată binecuvântare. Deoarece există mai puțin cod scris de mână și de menținut, acest lucru ajută pentru a accelera dezvoltarea și pentru a îmbunătății mentenabilitatea unei aplicații complexe. Costul fiind plătit la compilare și nu la rulare cum este cazul cu alte frameworkuri de injectare a dependințelor.

Pentru o scurtă familiarizare cu acest mod de lucru, urmăriți exemplul de utilizare prezentat mai jos, pentru a putea vedea puterea acestui model în acțiune.

\pagebreak
\par Exemplu de utilizare:
\begin{verbatim}
@NoTitle
@Fullscreen
@EActivity(R.layout.bookmarks)
public class BookmarksToClipboardActivity extends Activity {

BookmarkAdapter adapter;

@ViewById
ListView bookmarkList;

@ViewById
EditText search;

@App
BookmarkApplication application;

@RestService
BookmarkClient restClient;

@AnimationRes
Animation fadeIn;

@SystemService
ClipboardManager clipboardManager;

@AfterViews
void initBookmarkList() {
adapter = new BookmarkAdapter(this);
bookmarkList.setAdapter(adapter);
}

@Click({R.id.updateBookmarksButton1, R.id.updateBookmarksButton2})
void updateBookmarksClicked() {
searchAsync(search.getText().toString(), application.getUserId());
}

@Background
void searchAsync(String searchString, String userId) {
Bookmarks bookmarks = restClient.getBookmarks(searchString, userId);
updateBookmarks(bookmarks);
}

@UiThread
void updateBookmarks(Bookmarks bookmarks) {
adapter.updateBookmarks(bookmarks);
bookmarkList.startAnimation(fadeIn);
}

@ItemClick
void bookmarkListItemClicked(Bookmark selectedBookmark) {
clipboardManager.setText(selectedBookmark.getUrl());
}

}

@Rest("http://www.bookmarks.com")
public interface BookmarkClient {

@Get("/bookmarks/{userId}?search={search}")
Bookmarks getBookmarks(String search, String userId);

}
\end{verbatim}

\newpage
\section{Versionarea codului folosind Git}
\label{sec:versionaregit}

\subsection{Git}
\munepsfig{gitlogo}{Versionarea codului folosind Git}

\par Git \footnote{\url{http://git-scm.com/}} este un sistem distribuit pentru controlul versiunii (DVCS) ce pune accent pe viteza de lucru, find inițial conceput și dezvoltat de către Linus Torvalds pentru dezvoltarea kernelului Linux.

\par Câteva trăsături specifice Git:
\begin{itemize}
\item Fiecare director de lucru Git este un depozit cu drepturi depline, cu istorie și capabilități complete de urmărire a schimbărilor, fără a depinde de accesul la rețea sau de un server central.
\item Menținerea unui istoric al tuturor modificărilor efectuate asupra resurselor pe care le monitorizează și revenirea la orice punct din istorie 
\item Efectuarea de commituri în repository-ul local, iar apoi se poate face sincronizarea cu alte repository-uri (remote)
\item Clonarea de repository-uri (crearea unei copy exacte a unui repository ce include întreaga istorie a codului sursă)
\item Transferarea schimbărilor către un repository remote (push)
\item Preluarea schimbărilor de la un repository remote (pull)
\item Ramificare (forking), pentru a avea versiuni diferite ale codului sursă. De exemplu, pentru a dezvolta o nouă caracteristică, se poate crea un nou branch în care se produc toate modificările necesare implementării acelei trăsături, fără a afecta ramura principala a codului.
\item Poate fi folosit atât din linie de comandă cât și folosind unelte grafice, ca de exemplu în Eclipse IDE folosind pluginul EGit.
\end{itemize}

\subsection{GitHub}
GitHub este un serviciu de găzduire web pentru proiecte de dezvoltare a software-ului care utilizează sistemul de control al versiunilor Git.

Site-ul oferă posibilitatea găzduii atât a proiecte cu sursă deschisă (open source) în mod gratuit, cât și proiecte private, contra cost.
Însă pentru studenți și mediul academic, există o oportunitate de a avea in mod gratuit posibilitatea de a creea repositoryuri private si access la numeroase alte servicii oferite de diverși parteneri și firme implicate in acest program.

Și anume \href{https://education.github.com/pack}{Student Developer Pack}, care a fost anunțat de GitHub in 7 Octombrie 2014, și promovat astfel:
\begin{quote}
Nu există substitut pentru experiență hands-on, dar pentru majoritatea studenților accesul la uneltele din lumea reală poate fi îngreunat de costul acestora. De aceea am creat GitHub Student Developer Pack cu unii dintre partenerii și prietenii noștri: pentru a oferi studenților acces gratuit la cele mai bune instrumente de dezvoltare, astfel încât să poată învăța prin a face."
\end{quote}

Site-ul GitHub este utilizat în această lucrare pentru a putea versiona în mod privat proiectele ce aparțin acestei lucrări:
\begin{itemize}
 \item aplicația dezvoltată pe Android
 \item serviciile web
 \item codul SQL al bazei de date (tabele, procedurile stocate, triggere, si alte obiecte aferente) 
 \item aplicația de achiziționare de date
 \item versionarea textului acestui document redactat în limbajul LaTeX.	
\end{itemize}

\newpage

\section{Gradle}
\label{sec:gradle}
\par \href{http://gradle.org}{Gradle} este un cadru de dezvoltare și gestiune a proiectelor.
Pe scurt, Gradle îmbină avantajele programelor Apache Ant (+Ivy) și Maven și folosește Groovy pentru fisierele de configurare "build.gradle
\cite{gradle}


\par Decizia schimbării sistemului de build din Apache Ant la Gradle a survenit în urma frustrărilor pe care dezvoltatorii de aplicații le-au avut cu sistemul precedent. În speță pentru ca sistemul folosit nu îndeplinea cu ușurință cerințele și caracteristicile pe care mulți dezvoltatori și le doreau, și prin urmare Google a decis găsirea unui înlocuitor mai adecvat și apropiat de ideal.

\par Conceptual, obiectivele principale pentru un noul sistem de construire pe care Google îl cauta sunt:
\begin{itemize}
\item Facilitează reutilizarea codului și resurselor
\item Ușurează munca de a crea mai multe variante ale unei aplicații, fie pentru distribuire multi-APK sau pentru diferite variante ale unei aplicații
\item Ușurează munca de configurare, de extindere și de personalizare a procesul de construire a proiectului
\item Bună integrare într-un mediu de dezvoltare (IDE)
\end{itemize}

\par Gradle a fost ales ca si noul sistem de construire folosit in dezvoltarea proiectelor pe platforma Android deoarece se încadrează uimitor de bine în cerințele anterior menționare.

\par Unele dintre motivele principale fiind:
\begin{itemize}
	\item Oferă un limbaj specific domeniului (DSL) pentru a descrie și manipula logica de construire
	\item Fișierele de construire sunt bazate pe limbajul Groovy și permit mixarea de elemente declarative folosind limbajul specific dar și elemente prin care se poate construi logica custom (personaliză)
	\item Managementul dependințelor prin Maven sau Ivy și poate crea depozite locale
	\item Rezolvă dependințe tranzitorii folosind Ivy.
	\item Poate folosi taskuri Ant. (pentru compatibilitate "backwards")
	\item Poate crea o structură de directoare pentru aplicație, conform unor convenții, ca și Maven.
	\item Foarte flexibil. Permite utilizarea celor mai bune practici, dar nu forțează modul propriu de a face lucrurile.
	\item Poate refolosi proiecte existente sub formă de "plugin". Pluginurile pot expune propriul API și propriul DSL pentru a putea fi folosite în fișiere de construire.
	\item Are un API ușor de integrat cu mediile de dezvoltare integrate.
	\item Este bine documentat și însoțit de multe exemple (ca și Maven).
\end{itemize}

\subsection{Android Gradle Plugin}
\par \href{https://developer.android.com/tools/building/plugin-for-gradle.html}{Plugin-ul Gradle pentru Android} a fost creat pentru a permite echipelor de dezvoltare software să facă build, deploy și release la aplicații Android folosind sistemul de build Gradle, tinând cont de numeroasele avantaje pe care funcționalitatea lui le oferă, ca și gestiunea dependințelor, configurabilitatea lui folosind o sintaxă familiară (limbajul Groovy) și o viteză mai mare la compilarea proiectelor mari formate din mai multe module.
Astfel, Gradle integrat în mediul de dezvoltare Android Studio oferă un proces de construire bazat pe convenții mai presus de nevoia de a face totul manual, de la zero.

\par Sistemul de construire din Android Studio presupune o configurație implicită "sensibilă" pentru structura proiectului și alte opțiuni de construire. Dacă proiectul aderă la aceste convenții, atunci fișierele de configurație Gradle vor fi foarte simple. Atunci când unele dintre aceste convenții nu se aplică proiectului, flexibilitatea sistemului de construire permite configurarea aproape a fiecărui aspect al procesului de construcție. De exemplu, dacă e nevoie pentru a înlocui folderele sursă implicit din directoarele unui modul, se poate configura o nouă structură directoare în fișierul de construire al modulului.

\paragraph{Dependențe}

Sistemul construire Gradle integrat în Android Studio gestionează dependențele proiectului și suportă dependențe la nivel de module, binare locale și binare la distanță (remote).

\subparagraph{Dependențe de module}
Un modul din aplicație poate include în fișierul său de construcție o listă de alte module de care depinde. Când se construiește acest modul, sistemul de construire asamblează și include modulele necesare.

\subparagraph{Dependențe locale}
Dacă avem arhive binare din sistemul de fișiere local de care un modul depinde, cum ar fi fișiere JAR, acestea se pot declara ca și dependențe în fișierul de construire pentru modulul.

\subparagraph{Dependențe la distanță}
Când unele dintre dependențele proiectului sau modulului sunt disponibile într-un depozit la distanță, nu trebuie să le descărcam manual și să le copiem în proiect. Sistemul construire Gradle acceptă dependențe la distanță de la depozite, cum ar fi Apache Maven, și de la manageri de dependințe, cum ar fi Apache Ivy.

Multe biblioteci de software populare și diverse instrumente sunt disponibile în arhive publice Maven. Pentru aceste dependențe trebuie doar să se specifice coordonatele Maven, care identifică în mod unic fiecare artifact într-un depozit de la distanță.

Depozitul Maven Central este utilizat pe scară largă pentru a distribui mai multe biblioteci și instrumente, însă în mod curent se recomanda folosirea depozitului \href{https://bintray.com/bintray/jcenter}{JCenter}, care este o variantă mai "modernă" și utilizată în mode implicit de către șabloanele de proiecte pe care Android Studio le generează dar și de o grămadă de dezvoltatori ce folosesc Java în mediul Enterprise.

\par Ca și început, cel mai des întâlnit este o arhitectura alcătuită din două fișiere: 
\begin{enumerate}
	\item Fișierul de construire al proiectului
	\par În mod implicit, fișierul Gradle de la nivelul proiectului folosește buildscript pentru a defini depozitele Gradle și dependințele. Acest lucru permite proiectelor diferite să utilizeze diferite versiuni de Gradle. Depozite acceptate includ JCenter, Maven Central, sau Ivy.
	Spre exemplu, un scenariu în care se declară în fișierul de construire că se dorește utilizarea depozitul de la JCenter și o dependență artefact ce se introduce în classpath care conține plugin-ul Android pentru Gradle versiunea 1.0.1:	
	\begin{verbatim}
		buildscript {
			repositories {
				jcenter()
			}
			dependencies {
				classpath 'com.android.tools.build:gradle:1.0.1'
			}
		}
	
		allprojects {
			repositories {
				jcenter()
			}
		}
	\end{verbatim}
	\pagebreak
	\item Fișierul de construire al modulului. Acest fișier permite configurarea setărilor la nivel de modul, inclusiv suprascrierea setărilor specificate în diverse fișiere manifest, cât și setarea a diverse opțiuni de personalizate a procesului de construire.
	\par Spre exemplu, putem "aplica" (executa) plugin Gradle pentru Android, putem utiliza configurația implicită de a suprascrie mai multe proprietăți, puteam crea două tipuri de construcții: release, și debug, și putem declara mai multe dependențe.
	\begin{verbatim}
		apply plugin: 'com.android.application'
		
		android {
			compileSdkVersion 20
			buildToolsVersion "20.0.0"
		
			defaultConfig {
			applicationId "com.mycompany.myapplication"
				minSdkVersion 13
				targetSdkVersion 20
				versionCode 1
				versionName "1.0"
			}
			
			buildTypes {
				release {
					minifyEnabled false
					proguardFiles getDefaultProguardFile('proguard-android.txt'), 'proguard-rules.pro'
				}
				debug {
					debuggable true
				} 		
			}
		}		
		dependencies {
			compile fileTree(dir: 'libs', include: ['*.jar'])
			compile 'com.android.support:appcompat-v7:20.0.0'
			compile project(path: ':app2, configuration: 'android-endpoints')
		}
	\end{verbatim}
\end{enumerate}

\section{Servicii Web}
\par O aplicație găzduită de un server Web oferă răspunsuri sau execută operații solicitate de clienți. Dacă întrebarea / cererea adresată unui program găzduit de un server Web este făcută de o persoană prin intermediul unui formular atunci este vorba de o aplicație Web, iar dacă solicitarea provine de la un program și răspunsul este adresat tot unui program atunci se utilizează terminologia de \textbf{serviciu Web}.

\subsection{Modelul arhitectural REST}
\par Representational State Trasfer (REST) este un model de arhitectură de aplicație distribuită care a fost introdus de Roy Fielding în teza s-a de doctorat în anul 2000.
\par REST specifică modul cum o resursă este definită și cum poate fi adresată.
\par Identificarea unei resurse se face printr-un URI (Universal Resource Identifier), iar transferul resursei către un client sau prelucrearea resursei se face utilizând o interfață care conține o mulțime de operații, precum GET, POST, PUT, DELETE.
\par Pentru sistemele / aplicațiile care satisfac aceste restricții se utilizează terminologia RESTful. 
\par Principalul exemplu de sistem RESTful este World Wide Web (WWW) cu protocolul Hyper Text Transfer Protocol (HTTP).\cite{restarchitecture}
\par În cadrul dezvoltării componentei server, pentru preluare datelor utilizatorului curent cât și diverse alte date necesare în funcționare corecta a aplicației client, am folosit Java împreună cu frameworkul Spring pentru dezvoltarea de servicii web RESTful.

\subsection{JSON}
\par JSON (JavaScript Object Notation) este un format de reprezentare și interschimbare de date între aplicații. Este un format text, inteligibil pentru oameni, utilizat pentru reprezentarea obiectelor și a altor structuri de date și este folosit în special pentru a transmite date structurate prin rețea, procesul purtând numele de serializare.

\par \href{http://json.org/}{JSON} este o alternativă mai simplă și mai facilă decât XML. Eleganța formatului JSON provine din faptul că este un subset al limbajului JavaScript (ECMAScript), fiind utilizat alături de acest limbaj. Formatul JSON a fost creat de Douglas Crockford și standardizat prin RFC 4627. Tipul de media pe care trebuie să îl transmită un document JSON este application/json. Extensia fișierelor JSON este .json.

\subsection{Jackson}
\par \href{http://jackson.codehaus.org/}{Jackson} este un procesor performant pentru formatul JSON.
\par Jackson oferă mai multe metode alternative pentru prelucrarea JSON, și anume, Streaming API, Tree Model, Data Binding.
\par Modelul ales de mine în aplicația client cât și server este acela de Data Binding care oferă convertirea directă de la JSON în obiecte \href{https://en.wikipedia.org/wiki/Plain_Old_Java_Object}{POJO}, și invers. Această metoda fiind bazată pe convențiile unui Plain Old Java Object și a definirii unor anotații pe astfel de clase sau câmpuri membre.

\par Atât aplicația client prin utilizarea Spring Android, cât și aplicația server folosesc \href{https://github.com/FasterXML/jackson-databind/}{Jackson Data Binding API} pentru serializarea obiectelor în JSON și deserializarea lor din JSON.

\subsection{Spring Framework}
\subsubsection{Spring}
\par Spring Framework este un cadru de dezvoltare sursă deschisă cu bazat pe un container de inversarea al controlului pentru platforma Java. Caracteristici de bază ale frameworkului pot fi folosite de orice aplicație Java, dar există extensii pentru construirea de aplicații web construite deasupra platformei Java EE. 
Deși cadrul nu impune nici un model de programare specific, frameworkul Spring a devenit popular în comunitatea Java ca o alternativă la, sau înlocuitor pentru modelul Enterprise JavaBeans (EJB). \cite{springframework}

\subsubsection{Spring Boot}
\par Spring Boot face ușoară crearea de aplicații autonome, gata de producție, de calitate. Dezvoltarea unei aplicații decurge fără prea mult tam-tam, dependențele și configurarea implicită fiind deja prevăzute. Cele mai multe aplicații dezvoltate cu Spring Boot au nevoie de foartă puține configurare necesară de obicei pentru dezvoltarea aplicațiilor utilizând frameworkul Spring.

\par Caracteristici:

\begin{itemize}
\item Crearea de aplicatii Spring independente
\item Embedded Tomcat, Jetty sau Undertow (nu este nevoie pentru a implementa fișiere WAR)
\item Furnizează POMuri de bază pentru a simplifica configurația Maven sau Gradle
\item Configurează automat Spring ori de câte ori este posibil
\item Oferă caracteristici gata de producție, cum ar fi metrici, controalele de sănătate (health check atunci când aplicația rulează în producție) și de configurare externă
\item Nu generează absolut nicio linie de cod și nu este necesară configurarea folosind fișiere XML	
\end{itemize}

\subsubsection{Spring MVC}
\par Este o componentă de dezvoltare de aplicațiilor web utilizând modelul Model View Contoller (MVC)
Cadrul Spring Web MVC  este conceput in jurul unei DispatcherServlet care expediază cererile unor handlere, care pot fi configurate prin niște mapări, rezolvă viewurile, oferă suport pentru localizare, fus orar și teme baze pe densitate și rezoluție, precum si suport pentru încărcarea fișierelor. 
Handlerul implicit se bazează pe adnotările @Controller și @RequestMapping, oferind o gamă largă de metode pentru procesarea cererilor într-un mod flexibil.
\subsubsection{Spring Security}
\par Spring Security este o componentă care se concentrează pe furnizarea de autentificare și autorizare aplicațiilor Java.

\begin{itemize}
\item Suport complet și extensibil pentru autentificare și autorizare
\item Protecție împotriva atacurilor, cum ar fi fixarea sesiunii, clickjacking, cross site request forgery, etc.
\item Integrarea cu Servlet API
\item Integrarea opțională cu Spring Web MVC
\end{itemize}

\par Ca toate proiectele Spring, puterea reală a Spring Security se găsește în faptul a cât de ușor poate fi extins pentru a satisface cerințele personalizate.
Acest lucru l-am vazut în mod concret atunci când am adăugat un mod personalizat de autentificare folosind acces la bază de date printr-un provider JDBC și utilizând o schema de hashing custom bazată pe funcția de hashing bcrypt oferită de extensia pgcrypto din cadrul bazei de date PostgreSQL.

\pagebreak
\subsubsection{Spring Android}
\munepsfig[scale=0.6]{springandroid}{Utilizarea Spring Android ca și REST client}
\par Spring Android este un proiect care oferă suport pentru utilizarea unei părțti a framework-ului Spring în aplicații Android. 
\par Acesta include abilitatea de a utiliza o clasă RestTemplate ca și client REST pentru aplicații Android. 
\par În cadrul aplicației am ales dezvoltarea clientului pentru APIul REST folosind Android Annotations deoarece acesta folosește în mod implicit clasa RestTemplate din Spring Android pentru efectuarea cerințelor HTTP către serviciile web. Clientul REST a fost configurat de mine pentru a putea suporta autorizare Basic Auth (HTTP) pentru accesarea API-ului în mod securizat.

\par Un Exemplu ce ilustrează modul de folosite al RestTemplate pentru efectuarea a unei cereri către un serviciu web 

\begin{verbatim}
	// The connection URL 
	String url = "https://ajax.googleapis.com/ajax/" + 
	"services/search/web?v=1.0&q={query}";
	
	// Create a new RestTemplate instance
	RestTemplate restTemplate = new RestTemplate();
	
	// Add the String message converter
	restTemplate.getMessageConverters().add(new StringHttpMessageConverter());
	
	// Make the HTTP GET request, marshaling the response to a String
	String result = restTemplate.getForObject(url, String.class, "Android");
\end{verbatim}

\newpage
\section{Baze de date}
\subsection{PostgreSQL}             
\munepsfig[scale=0.6]{postgresql}{Stocarea datelor pe server folosind PostgreSQL}
\par Persistarea datelor din cadrul aplicației pe partea de server s-a făcut folosind baza de date de tip obiect relațional și cu sursă deschisă, numită, PostgreSQL, deoarece este o soluție viabilă, de înaltă calitate, fiind un sistem puternic ce oferă caracteristici avansate pentru dezvoltatori de aplicații.
\par \cite{postgresql}
       
\subsubsection{JSON și JSONB}
       
\paragraph{JSON}
Tipul de date JSON poate fi utilizat pentru a stoca JSON (JavaScript Object Notation) date, după cum se specifică în RFC 4627. Aceste date pot fi, de asemenea, stocate ca text, dar tipul de date JSON are avantajul de a verifica că fiecare valoare stocată este un JSON valid valoare.
PostgreSQL oferă suport pentru acest tip de date din versiunea 9.2 lansată in Octombrie 2012.

\paragraph{JSONB (Binary JSON storage)}
Cu noul tip de date JSONB, distanța dintre sitemele NoSQL și SQL s-a micșorat substanțial. Acum în PostgreSQL putem stoca date relaționale cât și nerelaționale în mode eficient. JSONB oferă căutări rapide și simple, interogări de căutare bazate pe expresii utilizând indici generalizați (GIN). Există mai multe funcții noi de sprijin ce permit utilizatorilor să extragă și manipuleze datele în format JSON, cu o performanță care se potrivește sau depășește cele mai populare baze de date bazate pe documente. Cu JSONB, datele din tabel pot fi ușor integrate cu datele din format tip document, pentru a oferii un mediu de bază de date complet integrat.
PostgreSQL oferă suport pentru acest tip de date din versiunea 9.4 lansată in Iunie 2015.
       
\subsubsection{Limbaj procedural}
\par PostgreSQL permite folosirea limbajelor procedurale pentru a executa blocuri de cod direct în serverul de baze de date. Se pot folosi pentru a crea funcții definite de utilizator (subrutine, trigerre, agregate și funcții fereastră) sau pentru a crea blocuri ad hoc "DO". 
\par Pentru dezvoltarea diverselor funcții necesare am ales să folosesc atât limbajul tradițional PL/pgSQL (un limbaj asemănător cu PL/SQL existent in Oracle.), cât și PL/Python 3 atunci când a fost nevoie de o prelucrare mai intensă a datelor folosind structuri de control mai puternice disponibile in limbajul Python 3.
            
\subsubsection{Extensii}
\par Pentru dezvoltarea anumitor funcționalități a fost nevoie de instalarea de noi extensii în cadrul bazei de date, ceea ce în PostgreSQL e un lucru încurajat.
Unele dintre extensiile utilizate sunt:
\begin{itemize}
	\item pgcrypto | pentru generarea de hashuri pentru parolele utilizatorilor
	\item plpython3u | pentru crearea de logica mai complexă necesară în anumite prelucrări
	\item unaccent | pentru convertirea diacriticelor in caractere ASCII din numele utilizatorilor pentru reverse engineeringul adreselor de email
\end{itemize}
            
\subsection{SQLite}
\munepsfig[scale=0.6]{sqlite}{Stocarea datelor pe client folosind SQLite}

\par SQLite este o bibliotecă C care implementează un motor de baze de date SQL încapsulat, oferă posibilitatea de a-l introduce în diverse sisteme și nu necesită configurare. SQLite ocupă o cantitate mică de stocare pe disc și de memorie(aprox. 250 KB), deci este o alegere perfectă pentru crearea de baze de date pe mai multe sisteme de operare mobile. \cite{sqlite}

SQLite este diferit de majoritatea altor motoare de baze de date SQL prin aceea că a fost proiectat pentru a fi simplu de administrat, de folosit și de întreținut.

\par Baza de date SQLite a fost utilizată în cadrul aplicației Android pentru stocarea datelor unui ContentProvider care este utilizat în activitățile de mesagerie și chat.