\chapter{Proiectarea interfeței grafice}
\label{chap:manualutilizare}

\section{Design material}

\par Design Materialul este un ghid complet pentru stilul de design vizual, în mișcare, și interactiv ce a fost introdus de Google pentru a fi utilizat pe diferite platforme și dispozitive.

\par În proiectarea interfeței grafice a aplicației am optat pentru o un design "la zi", adică folosind elemente de Material Design de actualitate, conform cu noul ghid de dezvoltare al interfețelor grafice apărut odata cu Android 5.0 Lollipop, dar care să fie și compatibile cu versiuni mai vechi de Android.
Acest lucru a fost facilitat de apariția librăriei Design Support Library in SDK-ul Android care, în plus față de librăria App Compat Library, aduce numeroase caracteristici in materie de widgeturi grafice.

\subsection{Android Support Library}
\subsubsection{RecyclerView}
\par Este o versiune mai avansată și mai flexibilă a ListView. Acest widget este un container pentru afișarea seturilor mari de date care pot fi derulate foarte eficient prin menținerea unui număr limitat de viewuri în memorie. Datorită faptului că viewuri ne accesate recent sunt "reciclate"
\par Această componentă a fost utilizată în cadrul aplicației în mai multe activități care folosesc fragmentul ListFragment ce conține un RecyclerView la bază pentru afișarea grupurilor și utilizatorilor din grupuri.

\subsubsection{CardView}
\par Componenta CardView prezintă informații în format "card". Putem personaliza colțurile sale, elevația și alte aspecte grafice. 
\par Este folosit în cadrul aplicației pentru a afișa informații despre un utilizator în activitatea PeopleDetailsActivity. Aceste carduri sunt utilizate în interiorul unui NestedScrollView pentru a putea fi derulate în cazul în care informația din interiorul lor depășește dimensiunea vizibilă a ecranului.

\subsection{Android Design Support Library}
\subsubsection{FloatingActionButton}
\par Widget utilizat pentru desfășurarea unei acțiuni primare pe interfață. Poate fi ca un buton de acțiune plutitoare, de sprijin, fie implicit sau de dimensiuni mini.

\subsubsection{TabLayout} 
\par Control utilizat afișarea de taburi fixe sau scrollabile / derulante, precum și integrarea ușoară cu un ViewPager (group de view, ce permite mișcarea / swipe de la stânga la dreapta și invers).

\par Acest widget este utilizat în cadrul activității principale a aplicației pentru a putea cu ușurință comuta din tabul Campus în School, folosind ca și view un fragment personalizat numit ListFragment in care sunt injectate datele și afișare sub forma unei liste în care fiecare item conține o imagine (imaginea utilizatorului) și un text (numele utilizatorului)

\subsubsection{NavigationView}
\par Reprezintă un widget pentru afișarea conținutului de tip sertar de navigare, și include inclusiv capacitatea de a "umfla"/adăuga elemente de meniu prin intermediul unui meniu de resurse.

\par Acest widget este utilizat pentru afișarea meniului aplicației accesibil print-un swipe la stânga. Itemurile meniului sunt citite dintr-un fișier XML menu.

\subsubsection{CoordinatorLayout}
\par Acest widget are scopul de a controla cum se ascunde o bară de instrumente (toolbar). O bară de instrumente se poate ascunde în mai multe moduri: 
\begin{enumerate}
	\item prin fixarea componentelor în partea de sus a ecranului în timp ce se ascunde 
	\item prin introducerea unei defilări paralaxe de componente cum ar fi un ImageView
	\item sau adăugarea unui conținut de culoare de tip pânză atunci când viewul este ascuns doar partial.
\end{enumerate}

\par În cadrul aplicației, am utilizat în activitatea principală primul modul, iar în cadrul activității de detaliere a unui utilizator, am utilizat al doilea mod de ascundere al barei de instrumente.

\subsubsection{AppBarLayout} 
\par Un widget de tip AppBarLayout reprezintă un container pentru o bară de instrumente și alte viewuri scrolabile (cum ar fi TabLayout), pentru a reacția la derularea evenimentelor de scroll prin derularea în afara ecranului, devenind vizibile în reacție la o defilare în jos, sau ascundere / afișare înainte de o defilare de pe / pe ecran.

\par Acest widget a fost utilizat în activitatea de detaliere a unui utilizator pentru a putea încapsula imaginea de sus, împreuna cu bara de instrumente pentru a putea fi ambele ascunse atunci când se defilează în jos

\subsubsection{RecyclerViewAdapter cu SectionIndexer pentru derulare indexată}
\begin{lstlisting}
@Override
public Object[] getSections() {
return sectionGroups.toArray(new PeopleGroupSectionTitleIndicator.SectionWrapper[sectionGroups.size()]);
}

@Override
public int getPositionForSection(int sectionIndex) {
return 0;
}

@Override
public int getSectionForPosition(int position) {
if (sectionGroups.isEmpty()) {
Log.d(TAG, "Abandon ship! No section groups to show position for!");
return 0;
}

switch (groupType) {
case Constants.STUDENT_GROUP_SCHOOL:
case Constants.STUDENT_GROUP_CAMPUS:
if (position >= groups.size()) {
position = groups.size() - 1;
} else if (position < 0) {
position = 0;
}
break;
case Constants.PEOPLE:
if (position >= users.size()) {
position = users.size() - 1;
} else if (position < 0) {
position = 0;
}
break;
}

switch (groupType) {
case Constants.STUDENT_GROUP_SCHOOL:
case Constants.STUDENT_GROUP_CAMPUS:
return sectionGroups.indexOf(new PeopleGroupSectionTitleIndicator.SectionWrapper(groupType, groups.get(position).getName().substring(0, 1)));

case Constants.PEOPLE:
User user = users.get(position);

switch (selectedGroup.getType()) {
// First letter of the group represents the section
case Constants.STUDENT_GROUP_SCHOOL:
return sectionGroups.indexOf(new PeopleGroupSectionTitleIndicator.SectionWrapper(groupType, selectedGroup.getType(), user.getName().substring(0, 1)));
// The room number represents the section
case Constants.STUDENT_GROUP_CAMPUS:
if (user.getRole().equals(Role.STUDENT.name())) {
Student student = (Student) user;
return sectionGroups.indexOf(new PeopleGroupSectionTitleIndicator.SectionWrapper(groupType, selectedGroup.getType(), student.getAccomodation().getRoomNumber()));
}
break;
} default: return 0; } } }
\end{lstlisting}

\newpage
\section{Scurt manual de utilizare}
\par În această secțiune mi-am propus să prezint succint câteva cazuri de utilizare ale aplicației prin prezentarea câtorva explicații și imagini pentru fiecare caz în parte.

\par Se presupune că punctul inițial de plecare în fiecare exemplificare este ecranul care conține activitatea principală.

\par Activitatea principală prezintă cele două categorii de persoane suportate în prezent: Campus și School, în cadrul cărora se poate vedea un control de tip RecyclerView care conține o listă cu grupurile asociate categoriei principale.

\munepsfig[scale=0.3]{mainscreen}{Activitate principală - Brașov StudNet}

\newpage
\subsection{Explorator persoane}
\par Dând tap pe unul din grupurile din activitatea principală se navighează către o altă activitate unde se poate vedea o lista cu toți utilizatori ce face parte din grupul respectiv. În cazul de față vedem o listă cu studenții cazați la același etaj (Floor) cu utilizatorul logat în mod curent.

\munepsfig[scale=0.4]{campuspeoplegroup}{Studenți cazați la același etaj - Brașov StudNet}

\newpage
\par Selectând scrollerul atașat RecylerViewului de pe marginea activității putem vedea numărul de cameră al studențiilor în dreptul căreia suntem poziționați.

\munepsfig[scale=0.4]{peopleingroupscroll}{RecyclerView Scoller - Brașov StudNet}

\newpage
\subsection{Broadcast mesaj către un grup}
\par Pornind de la unde vedem o listă de utilizatori, putem fie selecta o persoană, fie apăsa pe butonul rosu cu icon ca un stilou pentru a scrie un mesaj întregului grup în care ne aflăm. În cazul de față alegem să trimitem un mesaj de tip broadcast, "în masă"

\munepsfig[scale=0.4]{broadcastmessagetoentiregroup}{Broadcast mesaj - Brașov StudNet}

\newpage
\subsection{Detalii utilizator}
\par Pornind de la activitatea unde vedem o listă de utilizatori, selectăm o persoană pentru a vedea mai multe detalii despre ea.

\munepsfig[scale=0.4]{peopledetails}{Detalii utilizator - Brașov StudNet}

\newpage
\par Dacă dorim să aflam mai multe detalii despre persoană putem da scoll în jos unde datorită efectului de parallax viewurile din topul view groupului se vor micșora pe măsură ce dăm scroll pentru a putea vedea conținutul mai bine.

\munepsfig[scale=0.4]{peopledetailsparallax}{Detalii utilizator parallax - Brașov StudNet}

\newpage
\subsection{Comunicare cu o singură persoană}
\par Pornind de la activitatea unde vedem o listă de utilizatori, selectăm o persoană pentru a vedea mai multe detalii despre ea.
Apoi selectăm butonul rosu cu un icon ce semnifică un mesaj pentru a puteam comunica cu persoana respectivă.

\munepsfig[scale=0.4]{chat1}{Comunicare cu o singură persoană - Brașov StudNet}

\newpage
\par Persoana căreia i-am trimis mesaj dacă este online v-a primii o notificare cu noul mesaj

\munepsfig[scale=0.4]{chatnotification}{Comunicare cu o singură persoană, notificare - Brașov StudNet}

\newpage
\subsection{Mesaje trimise/primite}
\par Mesajele trimise și primite sunt stocate în baza de date locala și pot fi văzute pornind din activitatea principală și apoi dând swipe către stânga unde putem vedea un control Navigation Drawer. 
Alegem itemul din meniu cu numele "Messages"

\munepsfig[scale=0.4]{messagesdrawer}{Messages Drawer - Brașov StudNet}

\newpage

\munepsfig[scale=0.4]{messagesall}{Mesaje - Brașov StudNet}


\newpage
\par În activitatea Messages putem vedea utilizatorii cu care am comunicat în trecut și o lista a mesajelor

\munepsfig[scale=0.4]{chatconversation}{Chat - Brașov StudNet}

\newpage
\subsection{Orar}
\par Pentru vizualizarea orarului, se pornește din activitatea principală, apoi se dă swipe la stânga pentru a activa NavigationDrawerul, de unde selectăm itemul "Schedule"

\munepsfig[scale=0.4]{schedule}{Orar - Brașov StudNet}

