\chapter{Implementarea aplicației}
\label{chap:implementare}

\par În acest capitolul se prezintă detaliile de implementare ale aplicației, atât a părților
sale constituente, precum și a serviciilor adiacente dezvoltate.
\par Aceste părți sunt procesarea datelor și serviciile web RESTful.

\par Descrierea aplicației va fi făcută prezentând succint principalele entități ale acesteia.

\section{Android}

\subsection{Proiectarea şi descrierea pacheteleor - Diagrama de pachete}
\munepsfig[scale=0.9]{packages}{Diagrama de pachete}

\newpage
\subsection{Proiectarea şi descrierea claselor - Diagrame de clase}

\subsubsection{Modelul aplicației}
\munepsfig[scale=0.7]{modeldiagram}{Diagrama de clase - model}

\newpage
\subsubsection{Serviciile aplicației}
\munepsfig[scale=0.7]{servicediagram}{Diagrama de clase - service}

\newpage
\subsubsection{Interfața aplicației}
\munepsfig[scale=0.7]{uidiagram}{Diagrama de clase - interfață}

\newpage
\subsection{Google Cloud Messaging}

\par Google Cloud Messaging (GCM) este una dintre componentele principale ale aplicației, de care depinde atât funcționalitatea de broadcast messaging, cât și cea chat.

\par Utilizarea GCM în cadrul aplicației în mod broadcast este bazată pe modelul Topic Messaging (Publish / Subscribe), în care fiecare utilizator primește de la server o listă cu topicuri la care urmează să se înscrie la GCM.
După ce înscrierea se produce, o aplicație de pe server comunică cu serverul GCM utilizând protocolul XMPP. Pentru a transmite mesaje unui topic , serverul trimite un mesaj XMPP către GCM care conține o adresă a unui topic , iar GCM mai departe o să determine care deviceuri s-au înregistrat pentru a primii mesaje pentru topicul respectiv și v-a trimite mesajul nostru către fiecare dispozitiv în parte.
Pentru fiecare mesaj trimis se poate primi și o rețetă înapoi, pentru a confirma primirea s-a de către aplicația de pe dispozitivul utilizatorului.

\par Utilizarea GCM în modul chat este facilitată de funcționalitatea de upstream messaging introdusă în versiunea, prin care se permite unei aplicații să trimită push notifications (care conține un set de date) la server prin GCM , nu doar de la server la aplicație.

\newpage
\section{Baza de date}
\subsection{Preluarea datelor inițiale}

\subsubsection{Cazare Cămine}

\par Neavând acces la o sursa de date accesibilă în mod programatic am decurs la o abordare de "crawler", folosind XPath, pentru a putea achiziționa datele necesare pentru stabilirea cazărilor din căminele studențești.

\begin{lstlisting}
## Raw data source
`http http://www.unitbv.ro/Studenti/Campusuniversitar/Camine/Cazarecamine.aspx > data/cazarecamine.html`

## Faculties
### Faculty names  
`xidel -q -e '//*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p[1]/strong/span/text()' --data=data/cazarecamine.html`

```
INGINERIE MECANICA
MATEMATICA SI INFORMATICA
INGINERIE TEHNOLOGICA SI MANAGEMENT INDUSTRIAL
STIINTE ECONOMICE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR
DESIGN DE PRODUS SI MEDIU
LITERE
STIINTA SI INGINERIA MATERIALELOR
DREPT
INGINERIE ELECTRICA SI STIINTA CALCULATOARELOR
SOCIOLOGIE SI COMUNICARE
SILVICULTURA SI EXPLOATARI FORESTIERE
MEDICINA
INGINERIA LEMNULUI
PSIHOLOGIE SI STIINTELE EDUCATIEI
CONSTRUCTII
EDUCATIE FIZICA SI SPORTURI MONTANE
ALIMENTATIE SI TURISM
MUZICA
```

### Faculty link logos
`xidel -q -e '//*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p[1]/(span|(strong/span))/img/@src' --data=data/cazarecamine.html`

```
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/IM.png
/portals/0/Images/sigle/logo-MIen%20nou.jpg
/portals/0/Images/sigle/sigla_ITMI.png
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/seaa.jpg
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/dpm.jpg
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/litere.jpg
/portals/0/Images/sigle/sigla%20sim.jpg
/portals/0/Images/sigle/sigla%20DR.JPG
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/IESC.png
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/socio.png
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/silvicultura.png
/portals/0/Images/sigle/medicina%20color.png
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/ilemn.png
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/psiho.jpg
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/constructii.png
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/sport.png
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/alimturism.jpg
http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/muzica.png
```

### Faculty name - link logos
`paste -d@ <(xidel -q -e '//*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p[1]/strong/span/text()' --data=cazarecamine.html) <(xidel -q -e '//*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p[1]/(span|(strong/span))/img/@src' --data=data/cazarecamine.html)`

```
INGINERIE MECANICA@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/IM.png
MATEMATICA SI INFORMATICA@/portals/0/Images/sigle/logo-MIen%20nou.jpg
INGINERIE TEHNOLOGICA SI MANAGEMENT INDUSTRIAL@/portals/0/Images/sigle/sigla_ITMI.png
STIINTE ECONOMICE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/seaa.jpg
DESIGN DE PRODUS SI MEDIU@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/dpm.jpg
LITERE@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/litere.jpg
STIINTA SI INGINERIA MATERIALELOR@/portals/0/Images/sigle/sigla%20sim.jpg
DREPT@/portals/0/Images/sigle/sigla%20DR.JPG
INGINERIE ELECTRICA SI STIINTA CALCULATOARELOR@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/IESC.png
SOCIOLOGIE SI COMUNICARE@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/socio.png
SILVICULTURA SI EXPLOATARI FORESTIERE@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/silvicultura.png
MEDICINA@/portals/0/Images/sigle/medicina%20color.png
INGINERIA LEMNULUI@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/ilemn.png
PSIHOLOGIE SI STIINTELE EDUCATIEI@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/psiho.jpg
CONSTRUCTII@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/constructii.png
EDUCATIE FIZICA SI SPORTURI MONTANE@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/sport.png
ALIMENTATIE SI TURISM@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/alimturism.jpg
MUZICA@http://www.unitbv.ro/portals/0/Images/sigle/muzica.png
```

### Import faculties into PostgreSQL
`paste -d@ <(xidel -q -e '//*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p[1]/strong/span/text()' --data=data/cazarecamine.html) <(xidel -q -e '//*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p[1]/(span|(strong/span))/img/@src' --data=data/cazarecamine.html) | awk -F'@' 'BEGIN { OFS="@"; } { if ($2 ~ /^\//) { $2="http://www.unitbv.ro"$2 } print $1, $2 }' | psql -h localhost -d studnet -U postgres -c "\COPY faculties(name, logo) FROM STDIN DELIMITER AS '@'"`

## Accomodations
### Accommodation PDFs
`xidel -q -e '//*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p[1]/strong/span/text() | //*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p/strong/a/@href' --data=data/cazarecamine.html | awk '!a[$0]++'`


### Download accomodations for each faculty
`while read line; do echo "$line"; url="$(echo "$line" | cut -d'@' -f3)"; wget -N -P "data/accomodations/$(echo $line | cut -d'@' -f1)-$(echo $line | cut -d'@' -f2)" "$url"; done < <(xidel -q -e '//*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p[1]/strong/span/text() | //*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p/strong/a/@href' --data=data/cazarecamine.html | gawk '!a[$0]++' | gawk -F'\n' 'BEGIN { x=""; c=0; } { if (match($0, /^\//)) { print c "@" x "@" "http://www.unitbv.ro" $0;  } else { c+=1; x=$0; } }');`
\\
### Import accomodation PDFs for each faculty into PostgreSQL
`xidel -q -e '//*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p[1]/strong/span/text() | //*[@id="Facultati"]/tbody/tr/td/p/strong/a/@href' --data=data/cazarecamine.html | gawk '!a[$0]++' | gawk -F'\n' 'BEGIN { x=""; c=0; } { if (match($0, /^\//)) { phase=""; if (match($0, /((([fF]aza|FAZA)[ ][I1]+)|[fF]inal)/, phases)) { phase = phases[1]; } else { phase = "final" } sub(/1/, "I", phase); sub(/2/, "II", phase); sub(/3/, "III", phase); sub(/4/, "IV", phase); phase=toupper(phase); if (match($0, /\/Cazari ([0-9]+\-[0-9]+)\//, matches)) { year=matches[1]; print c "@" phase "@" "http://www.unitbv.ro" $0 "@" year; } else { print c "@" phase "@" "http://www.unitbv.ro" $0 "@" year; } } else { c+=1; x=$0; } }' | psql -h localhost -d studnet -U postgres -c "\COPY accomodations_raw(faculty_id, phase, url, period) FROM STDIN WITH CSV DELIMITER AS '@'"`

### Find how many accomodations PDFs there are
`echo "Number of accommodation pdfs: $(find data/accomodations -type f -name '*.pdf' -print | wc -l)"`

### Use [Tabula](https://github.com/tabulapdf/tabula) to extract accomodation data from each PDF into a CSV file 

### Import student accomodation data into PostgreSQL
`psql -h localhost -d studnet -U postgres -c "\COPY student_accomodations(faculty_id, student_name, campus_number, room_number, specialization, observation) FROM '/home/lynx/Projects/GitHub/Me/BrasovCampusStudentFinder/data/Camin10.csv' WITH CSV DELIMITER AS ','"`

psql -h localhost -d studnet -U postgres -c "\COPY student_accomodations(faculty_id, student_name, campus_number, room_number, specialization, observation) FROM '/home/lynx/Projects/GitHub/Me/BrasovCampusStudentFinder/data/Camin16.csv' WITH CSV DELIMITER AS ','"

\end{lstlisting}

\newpage
\subsubsection{Date studenți / profesori}
\par Datele au fost preluate de pe Portalul UnitBV și procesate cu unelte UNIX din command line pentru a putea fi importate în cele din urmă în baza de date și utilizate de serviciile web REST

\begin{lstlisting}

### Import student enrollments data into PostgreSQL
psql -h localhost -d studnet -U postgres -c "\COPY student_enrollments(name, email, facultatea, ciclul_de_invatamant, forma_de_invatamant, domeniul, an_de_studiu, programul_de_studii, grupa) FROM '/home/lynx/Projects/GitHub/Me/BrasovCampusStudentFinder/lista_studenti_inrolati.csv' WITH HEADER CSV DELIMITER AS ','"

### Import faculties staff data into PostgreSQL
psql -h localhost -d studnet -U postgres -c "\COPY faculties_staff(email, identifier, lastname, firstname, department_id, job_id, leadership_id) FROM '/home/lynx/Projects/GitHub/Me/BrasovCampusStudentFinder/lista_email_profesori.csv' WITH HEADER CSV DELIMITER AS ','"

### Import student groups data into PostgreSQL
psql -h localhost -d studnet -U postgres -c "\COPY student_groups(an_universitar, facultate, ciclu_de_invatamant, forma_de_invatamant, domeniu, program_de_studii, an_de_studiu, grupa, email) FROM '/home/lynx/Projects/GitHub/Me/BrasovCampusStudentFinder/lista_email_grupe.csv' WITH HEADER CSV DELIMITER AS ','"

\end{lstlisting}

\newpage
\subsection{Diagrama bazei de date}

\par Diagrama a fost generată utilizând o unealtă de database schema discovery, numită \href{http://schemacrawler.sourceforge.net/}{SchemaCrawler}
\begin{lstlisting}
lynx@telescopium:~/Downloads/schemacrawler/schemacrawler-12.06.03-main/examples/diagram$ cat diagram.sh 
rm -f database-diagram.png
java -classpath $(echo ../../_schemacrawler/lib/*.jar | tr ' ' ':') schemacrawler.Main -server=postgresql -database=studnet -user=postgres -password= -infolevel=maximum -command=graph -outputformat=png -outputfile=database-diagram.png $*
echo Database diagram is in database-diagram.png
\end{lstlisting}

\munepsfig[scale=0.29]{dbschema}{Diagrama bazei de date}

\newpage
\subsection{Generare useri}
\par Având tabele inițiale cu studenți și stafful facultății s-a făcut generarea utilizatorilor aplicației în felul următor:

\par Pentru aplicatia unui hash parolei utilizatorului s-a folosit functia crypt() cu algoritmul Blowfish varianta 2a cu un numar de 8 iteratii, oferita de extensia pgcrypto care reprezinta o funcție de derivare de tip bcrypt 
Algoritmul fiind unul adaptiv, asta înseamnă că, atunci când computerele vor ajunge mai rapide, se poate regla algoritmul să fie mai lent (cu un număr de iterații mai mare), fără a introduce vreo incompatibilitate cu parolele existente.

\begin{lstlisting}
-- Generate users
insert into users(user_id, password_hash, role_id) 
select id, crypt('unitbv', gen_salt('bf', 8)), 
(select id from roles where name = 'student') from student_enrollments; 

insert into users(user_id, password_hash, role_id) 
select f.id, crypt('unitbv', gen_salt('bf', 8)), 
(select id from roles where name = 'teacher') 
from faculties_staff f join faculties_jobs j on f.job_id = j.id and j.name in
('PROFESOR UNIV.', 'CONFERENTIAR UNIV.', 'LECTOR UNIVERSITAR');
\end{lstlisting}

\subsection{Generare topicuri}
\par Generarea topicuri asociate fiecărui student este făcută în mod automat de \\
funcția stocată api.generate\_topics() scrisă în limbajul PL/Python 3. 

\begin{lstlisting}
	-- Function: api.generate_topics()
	
	-- DROP FUNCTION api.generate_topics();
	
	CREATE OR REPLACE FUNCTION api.generate_topics()
	RETURNS boolean AS
	$BODY$
	students_cursor = plpy.cursor("select u.id, e.email from users u join student_enrollments e on u.user_id = e.id join roles r on r.id = u.role_id and r.name = 'student'")
	while True:
	students = students_cursor.fetch(100)
	if not students:
	break
	for student in students:
	topics_query = plpy.prepare("""
	select 
	(select encode(digest(campus_number::text || room_number::text, 'sha1'), 'hex')
	from student_accomodations a where a.email = e.email) as campus_room_topic,
	(select encode(digest(campus_number::text || substr(room_number::text, 1, 1), 'sha1'), 'hex') from student_accomodations a where a.email = e.email) as campus_floor_topic,
	(select encode(digest(campus_number::text, 'sha1'), 'hex') from student_accomodations a where a.email = e.email) as campus_dorm_topic, 
	(select encode(digest((select complex from campuses where id = campus_number), 'sha1'), 'hex') from student_accomodations a where a.email = e.email) as campus_entire_topic, 
	encode(digest(facultatea || grupa::text, 'sha1'), 'hex') as school_group_topic,
	encode(digest(facultatea || ciclul_de_invatamant || forma_de_invatamant || domeniul || an_de_studiu || programul_de_studii, 'sha1'), 'hex') as school_class_topic,
	encode(digest(facultatea || ciclul_de_invatamant || forma_de_invatamant || domeniul || an_de_studiu, 'sha1'), 'hex') as school_class_entire_year_topic,
	encode(digest(facultatea, 'sha1'), 'hex') as school_entire_faculty_topic,
	encode(digest(facultatea || ciclul_de_invatamant || forma_de_invatamant, 'sha1'), 'hex') as school_entire_cicle_topic
	from users u join student_enrollments e on u.user_id = e.id join roles r on r.id = u.role_id 
	where email = lower($1) and r.name = 'student'
	""", ['text'])
	topics_response = plpy.execute(topics_query, [student['email']])
	columns = topics_response.colnames()
	for topic in topics_response:				
	for column in columns:
	if topic[column]:
	ensure_topics_query = plpy.prepare("""						
	insert into topics (name, address, type_id) 
	select $2, $1, (select id from topic_types where type = split_part($2, '_', 1)) where not exists (select id from topics where address = $1) returning id
	""", ["text", "text"])
	#plpy.notice(topic[column], column)
	topic_insert_result = plpy.execute(ensure_topics_query, [topic[column], column])
	if not topic_insert_result:
	topic_qry = plpy.prepare("select id from topics where address = $1", ["text"])
	topic_insert_result = plpy.execute(topic_qry, [topic[column]])
	
	topic_id = topic_insert_result[0]['id']
	
	user_topic_insert_query = plpy.prepare("insert into users_topics (user_id, topic_id) select $1, $2 where not exists (select * from users_topics where user_id = $1 and topic_id = $2)", ["integer", "integer"])
	plpy.execute(user_topic_insert_query, [student['id'], topic_id])
	$BODY$
	LANGUAGE plpython3u VOLATILE
	COST 100;
	ALTER FUNCTION api.generate_topics()
	OWNER TO postgres;
	
\end{lstlisting}

\newpage
\section{Servicii Web REST}
\par Principalul mod de acces la date se face prin API-ul REST implementat cu ajutorul frameworkului Spring, iar acest mod de lucru a fost ales deoarece serviciile web prezintă avantaje atunci când vine vorba de furnizarea de date aplicațiilor mobile printre care:
\begin{itemize}
\item Sunt accesate prin HTTP / HTTPS, care este un protocol standard şi care se garantează că va funcționa pe toate reţelele. Spre exemplu, unele rețele WiFi sunt renumite în special pentru blocarea anumitor protocoale, cu excepţia web (HTTP/S) si e-mail (SMTP, POP, IMAP, etc)
\item Comparativ cu fişierele XML statice sau altă sursă statică au avantajul de a crea răspunsul din mers. Ceea ce înseamnă că datele vor fi la curent cu ultima versiune disponibilă.
\item Pot lua unii parametri de intrare şi de a crea un răspuns pe baza acestor parametri.
\item Adesea se dorește implementarea autentificării cu ajutorul unui nume de utilizator și parolă, iar serviciile web facilitează acest lucru. Mai ales dacă se vor servi date confidențiale.
\end{itemize}

Câteva exemple de apeluri efectuate asupra APIului:

\begin{itemize}

\item POST /tokens
\begin{verbatim}
http --auth alexandru.butum@student.unitbv.ro:unitbv --auth-type basic --json POST http://localhost:8000/api/1/tokens value=test
HTTP/1.1 200 OK
Cache-Control: no-cache, no-store, max-age=0, must-revalidate
Content-Length: 0
Date: Fri, 26 Jun 2015 04:02:34 GMT
Expires: 0
Pragma: no-cache
Server: Apache-Coyote/1.1
X-Content-Type-Options: nosniff
X-Frame-Options: DENY
X-XSS-Protection: 1; mode=block
\end{verbatim}

\item GET /users/profile
\begin{verbatim}
http --auth alexandru.butum@student.unitbv.ro:unitbv --auth-type basic --json GET http://localhost:8000/api/1/users/profile
HTTP/1.1 200 OK
Cache-Control: no-cache, no-store, max-age=0, must-revalidate
Content-Type: application/json;charset=UTF-8
Date: Fri, 26 Jun 2015 03:57:39 GMT
Expires: 0
Pragma: no-cache
Server: Apache-Coyote/1.1
Transfer-Encoding: chunked
X-Content-Type-Options: nosniff
X-Frame-Options: DENY
X-XSS-Protection: 1; mode=block

{
	"accomodation": {
		"address": "Str. Memorandului, nr. 43", 
		"administrator": "Constanța Mureșan", 
		"areaSqm": 5531, 
		"campusNumber": 10, 
		"comitteChairman": "Alexandru Tuță", 
		"complex": "COMPLEXUL MEMO", 
		"constructionYear": 1966, 
		"name": "CĂMINUL 10", 
		"numberOfPlaces": 394, 
		"phoneNumber": "0268/546933", 
		"roomNumber": 312
	}, 
	"email": "alexandru.butum@student.unitbv.ro", 
	"enrollment": {
		"anDeStudiu": "II", 
		"cicluDeInvatamant": "Master", 
		"domeniul": "Informatica", 
		"formaDeInvatamant": "Zi", 
		"grupa": 7932, 
		"nume": "MATEMATICA SI INFORMATICA", 
		"programulDeStudii": "Tehnologii moderne in ingineria sistemelor soft"
	}, 
	"id": "6a25b9ff3f4f4fb201fbf56c318b1f5e9f6ec065", 
	"location": {
		"name": "Brasov"
	}, 
	"name": "Butum I. Alexandru ", 
	"role": "STUDENT", 
	"topics": [
	{
		"address": "380247e2713ea05e9bc001ebe20c2bb498cd476b", 
		"name": "Room", 
		"type": "CAMPUS"
	}, 
	{
		"address": "934385f53d1bd0c1b8493e44d0dfd4c8e88a04bb", 
		"name": "Floor", 
		"type": "CAMPUS"
	}, 
	{
		"address": "b1d5781111d84f7b3fe45a0852e59758cd7a87e5", 
		"name": "Dorm", 
		"type": "CAMPUS"
	}, 
	{
		"address": "26c219c1ba38893a25d023060614b484b4b1ffe7", 
		"name": "Campus", 
		"type": "CAMPUS"
	}, 
	{
		"address": "754d4dac04735469c6447fe7f6bec11d9db28f54", 
		"name": "Group", 
		"type": "SCHOOL"
	}, 
	{
		"address": "f463f733ab5b5827881a491080c00e107be0b5c2", 
		"name": "Class", 
		"type": "SCHOOL"
	}, 
	{
		"address": "c815e63104c804683493491b68cf0387f03cffea", 
		"name": "All classes", 
		"type": "SCHOOL"
	}, 
	{
		"address": "9c36e2076f0f7039af3ec56b15ef3758c1564587", 
		"name": "Faculty", 
		"type": "SCHOOL"
	}, 
	{
		"address": "86973d57354e4c701cd2f3c8e910e3de84904684", 
		"name": "Cycle", 
		"type": "SCHOOL"
	}
	]
}
\end{verbatim}

\item GET /users/students/topic

\begin{verbatim}
	http --auth alexandru.butum@student.unitbv.ro:unitbv --auth-type basic --json GET http://localhost:8000/api/1/users/students/topic?topicAddress=934385f53d1bd0c1b8493e44d0dfd4c8e88a04bb
	HTTP/1.1 200 OK
	Cache-Control: no-cache, no-store, max-age=0, must-revalidate
	Content-Type: application/json;charset=UTF-8
	Date: Fri, 26 Jun 2015 04:03:32 GMT
	Expires: 0
	Pragma: no-cache
	Server: Apache-Coyote/1.1
	Transfer-Encoding: chunked
	X-Content-Type-Options: nosniff
	X-Frame-Options: DENY
	X-XSS-Protection: 1; mode=block
	
	[
	{
	"accomodation": {
	"address": "Str. Memorandului, nr. 43", 
	"administrator": "Constanța Mureșan", 
	"areaSqm": 5531, 
	"campusNumber": 10, 
	"comitteChairman": "Alexandru Tuță", 
	"complex": "COMPLEXUL MEMO", 
	"constructionYear": 1966, 
	"name": "CĂMINUL 10", 
	"numberOfPlaces": 394, 
	"phoneNumber": "0268/546933", 
	"roomNumber": 3
	}, 
	"email": "andra.barchizeanu@student.unitbv.ro", 
	"enrollment": {
	"grupa": 0
	}, 
	"id": "7b493f94b92a4e774b0bf23943e33326e1756f4c", 
	"location": {
	"name": "Brasov"
	}, 
	"name": "Andra Barchizeanu", 
	"role": "STUDENT", 
	"topics": [
	{
	"address": "934385f53d1bd0c1b8493e44d0dfd4c8e88a04bb", 
	"name": "Floor", 
	"type": "CAMPUS"
	}, 
...
\end{verbatim}

\end{itemize}

\newpage
\subsection{Securitate}
\par Securitatea punctelor de acces la API a fost făcută utilizând modulul Spring Security care a fost configurat custom pentru autentificare HTTP Basic utilizând parolele hashuite cu bcrypt stocate din baza de date

\par Pentru a returna datele utilizatorului au fost implementate și doua proceduri stocate api.get\_user\_credentials și get\_user\_roles

\begin{lstlisting}
@Configuration
@EnableWebSecurity(debug = false)
@Order(SecurityProperties.ACCESS_OVERRIDE_ORDER)
public class SecurityConfiguration extends WebSecurityConfigurerAdapter {
	
	private static Logger logger = LoggerFactory.getLogger(SecurityConfiguration.class);
	
	@Autowired
	private CustomBasicAuthenticationEntryPoint authenticationEntryPoint;
	
	@Autowired
	private DataSource dataSource;
	
	@Autowired
	private JdbcTemplate jdbcTemplate;
	
	@Override
	public void configure(WebSecurity web) throws Exception {
	}
	
	@Override
	protected void configure(HttpSecurity http) throws Exception {
		http.sessionManagement().sessionCreationPolicy(SessionCreationPolicy.STATELESS);
		
		http.authorizeRequests().antMatchers("/api/**").hasAnyAuthority(new String[]{"student", "teacher"}).anyRequest().authenticated();
		
		http.csrf().disable();
		
		http.exceptionHandling().authenticationEntryPoint(authenticationEntryPoint);
		
		http.httpBasic();
	}
	
	@Override
	protected void configure(AuthenticationManagerBuilder auth) throws Exception {
		
		auth.jdbcAuthentication().dataSource(dataSource)
		.passwordEncoder(new PasswordEncoder() {
			@Override
			public String encode(CharSequence rawPassword) {
				return null;
			}
			
			@Override
			public boolean matches(CharSequence rawPassword, String encodedPassword) {				
				if (rawPassword == null || encodedPassword == null)
				return false;
				
				String sql = "SELECT crypt(?, ?) as password_hash";
				
				String hashedPassword = jdbcTemplate.query(sql, new String[]{rawPassword.toString(), encodedPassword}, new ResultSetExtractor<String>() {
					@Override
					public String extractData(ResultSet rs) throws SQLException, DataAccessException {
						rs.next();
						return rs.getString("password_hash");
					}
				});						
				
				return encodedPassword.equals(hashedPassword);
			}
		}
		
		).usersByUsernameQuery(
		"select username, password, enabled from api.get_user_credentials(?)")
		.authoritiesByUsernameQuery(
		"select username, role from api.get_user_roles(?)");
	}
}

@Component
public class CustomBasicAuthenticationEntryPoint extends BasicAuthenticationEntryPoint {

private static Logger logger = LoggerFactory.getLogger(CustomBasicAuthenticationEntryPoint.class);

CustomBasicAuthenticationEntryPoint() {
setRealmName("Brasov StudNet");
}

ObjectMapper mapper = new ObjectMapper();

/**
* When authentication fails.
*/
@Override
public void commence(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response,
AuthenticationException authException)
throws IOException, ServletException {

String path = request.getRequestURI().substring(request.getContextPath().length());
logger.info(String.format("CustomBasicAuthenticationEntryPoint.commence() - %s - %s", path, authException.getMessage()));
response.setStatus(HttpServletResponse.SC_UNAUTHORIZED);
response.setContentType(MediaType.APPLICATION_JSON_VALUE);
response.addHeader("WWW-Authenticate", "Basic realm=\"" + getRealmName() + "\"");
mapper.writeValue(response.getWriter(), new ErrorResponse(HttpServletResponse.SC_UNAUTHORIZED, authException.getMessage()).toString());
}
}

\end{lstlisting}