\chapter{Implementarea aplicației}
\label{chap:implementare}

\par În acest capitolul se prezintă detaliile de implementare ale aplicației, atât a parțiilor
sale constituente, precum și a serviciilor adiacente dezvoltate.
\par Aceste părtți sunt procesarea datelor de tranzit și serviciile web RESTful dezvoltate 
și utilizate pentru secțiunea de știri, cumpărare abonamente pe zi și feedback.

\par Descrierea aplicației va fi făcută scurt și la obiect, prezentând succint principalele entități ale acesteia.

\section{Android}

\subsection{Proiectarea şi descrierea pacheteleor - Diagrama de pachete}
\munepsfig[scale=0.5]{packagediagram}{Diagrama de pachete}

\newpage
\subsection{Proiectarea şi descrierea claselor - Diagrame de clase}

\subsubsection{Modelul aplicației}
\munepsfig[scale=0.5]{model}{Diagrama de clase - model}

\newpage
\subsubsection{Modulul rute}
\munepsfig[scale=0.7]{routes_class}{Diagrama de clase - modul rute}

\par În implementarea acestui modul s-a folosit o componentă Android de tip ListActivity care folosește ca și control grafic un ListView care este legat (bind-uit) către o sursă de date denumită ListAdapter.

\par Pentru familiarizarea cu pașii descriși mai sus se prezintă următoarea diagramă:
\munepsfig[scale=0.7]{listview}{ListActivity - ListView - ListAdapter}

\par Implementarea unui filtru custom pentru elementele listei cu rute necesită crearea unui alt filtru decât cel default, iar acest lucru se face supraîncărcând metoda getFilter() a adaptor-ului custom, RoutesAdapter, care este legat de ListView-ul atașat componentei Android ListActivity.
\begin{verbatim}
@Override
public Filter getFilter() {
	if (mFilter == null) {
		mFilter = new RouteFilter();
 	}
	return mFilter;
}
\end{verbatim}

\par Implementarea unui filtru custom necesită extinderea clasei Filter și suprascrierea metodelor performFiltering() și publishResults():
\lstinputlisting[language=Java]{figures/RouteFilter.java}

\newpage
\subsubsection{Modulul stații}
\munepsfig[angle=90]{stops_class}{Diagrama de clase - modul stații}

\newpage
\subsubsection{Modulul hartă}
\munepsfig[scale=0.8,angle=90]{maps_class}{Diagrama de clase - modul maps}

\newpage
\subsubsection{Modulul știri}
\munepsfig[scale=0.8,angle=90]{NewsTweets}{Diagrama de clase - modul știri}

\newpage
\subsubsection{Modulul taxe}
\munepsfig[scale=0.5,angle=90]{Fares}{Diagrama de clase - modul taxe}

\newpage
\subsubsection{Modulul offline}
\par În viitor se dorește să existe posibilitatea rulării aplicației offline.
\par Acest lucru se vrea realizat prin utilizarea unei baze de date SQLite care este creată prin convertirea datelor inițiale folosind un script Python.
\par Datele fiind convertite din formatul GTFS într-o bază de date SQLite pentru a putea fi folosite de aplicația Android. 
\par Scriptul Python care face acest lucru adaugă toate datele din fișierele CSV în tabele echivalente și apoi introduce indecși în aceste tabele pentru a sporii performanța la interogarea datelor, având în vedere că volumul de date este suficient de mare pentru a fi nevoie de optimizare.

\munepsfig[scale=0.7]{DataFlow}{Flow-ul de procesare al datelor}

\newpage
\subsection{Collecțiile din baza de date}
\munepsfig[scale=0.9]{collections}{Colecții bază de date MongoDB}

\newpage
\section{Servicii Web REST}
\par Principalul mod de acces la date se face prin API-ul REST oferit prin furnizorul cloud de baze de date MongoDB, numit MongoLabs, iar acest mod de lucru a fost ales deoarece serviciile web prezintă unele avantaje atunci când vine vorba de furnizarea de date aplicațiilor mobile printre care:
\begin{itemize}
\item Sunt accesate prin HTTP / HTTPS, care este un protocol standard şi care se garantează că va funcționa pe toate reţelele. Spre exemplu, unele rețele WiFi sunt renumite în special pentru blocarea anumitor protocoale, cu excepţia pentru web-ului (HTTP/S) si e-mail (SMTP, POP, IMAP, etc)
\item Comparativ cu fişierele XML statice sau altă sursă statică au avantajul de a crea răspunsul din mers. Ceea ce înseamnă că datele vor fi la curent cu ultima versiune disponibilă.
\item Pot lua unii parametri de intrare şi de a crea de răspuns pe baza acestor parametri.
\item Adesea se dorește implementarea autentificării cu ajutorul unui nume de utilizator și parolă, iar serviciile web facilitează acest lucru. în  mai ales dacă vă servi unele date private
\end{itemize}

\subsection{Preluarea știrilor}
\par Utilizând platforma de aplicații cloud, \href{http://www.heroku.com/}{Heroku} s-a elaborat un serviciu Web RESTful care folosește parserul HTML, \href{http://jsoup.org/}{JSoup} pentru a extrage știrile din pagina web a site-ului \url{www.ratbv.ro}.
\par Parsarea de HTML fiind necesară deoarece în momentul de față RATBV nu oferă o altă modalitate mai civilizată de a prelua știrile cu privire diverse modificări apărute.

\par Serviciul web răspunde la următoarele două apeluri ale metodei GET a protocolului HTTP:
\begin{enumerate}
\item GET \url{http://rotransithtmlparser.herokuapp.com/services/news/latest} returnează în format JSON ultima știre de pe site-ul \url{ratbv.ro}
\item GET \url{http://rotransithtmlparser.herokuapp.com/services/news/all} returnează toate știriile.
\end{enumerate}

\newpage
\subsection{Achiziționare abonamente}
\par Această trăsătură folosește temporar pentru scopul testări un SMS Gateway, numit Sent.ly.
\par API-ul oferit de Sent.ly oferă posibilitatea unei aplicații web să trimită și să primească SMS-uri folosind propriul dispozitiv mobil.
\par Soluție pe care o oferă această abordare este urmatoarea:
Se trimite un SMS propriului dispozitiv mobil, care serviciul Sent.ly incerceaptează acel SMS,
și dacă mesajul SMS conține în body-ul său un anumit pattern definit de mine,
atunci se forwardează SMS-ul către un serviciu web RESTful găzduit pe platforma Heroku care răspunde înapoi cu un mesaj, de genul:
\begin{verbatim}
Your ticket id is 82348243 and is valid for _day_month_year_phone_number".
\end{verbatim}
\par Apoi Sent.ly i-a răspunsul dat de serviciul web și construieșeste un mesaj SMS pe care îl trimite înapoi la telefonul meu.