\chapter{Introducere}
\label{chap:intro}

\par În secolul vitezei şi eficienţei orice componentă a unui infrastructuri care lucrează cu un volum de informaţii trebuie să fie computerizată fie printr-un proces de lucru manual fie automatizare. 
\par Acest lucru este valabil şi în cazul sistemelor de transport public în comun care oferă anumite date de tranzit cetățeniilor care aleg să călătorească folosind un mijloc de transport în comun. 
\par Însă de cele mai multe ori aceste date de tranzit sunt greu de accesat fie datorită faptului că nu sunt făcute publice din diverse motive, sau ele sunt publice dar lipsa standardizării formatului acestora îngreunează utilitatea lor, sau fie pentru că nu există destule alternative cât mai diverse pentru accesarea și folosirea lor.
\par De aceea în lucrarea de licență de față s-au identificat și elaborat soluții la problemele întâlnite în dezvoltarea unei aplicații de transport public pe dispozitivele mobile
sub platforma Android, ce folosește date de tranzit în formatul de tranzit standard, Google Transit Feed Specification.
\par Datele inițiale au fost puse la dispoziția firmei \textit{\textbf{S.C. Krogan Inventiv SRL}} de către \textit{\textbf{Regia Autonomă de Transport Public Brașov (RATBV)}}, 
care ulterior au fost procesate de mine astfel încât să fie utile în dezvoltarea aplicației.

\section{Obiectivele lucrării de licență}
Printre obiectivele principale se numară următoarele:
\begin{itemize}
\item Dezvoltarea unei aplicații pe platforma mobilă Android ce reprezintă începutul dezvoltării unui proiect inovativ care să aibe un impact pozitiv asupra oamenilor care călatoresc cu mijloacele de transport în comun în orașul Brașov, în speță autobuze și troleibuze.
\item Scopul ultimul al dezvoltării aplicației, denumită, \textit{\textbf{Brașov Bus}} este acela de a a face lumea în care trăim un loc mai ușor de navigat, prin punerea la dispoziția tuturor oamenilor a datelor de tranzit într-un mod simplu de accesat și util pentru ai putea ajuta cât mai mult cu putință posibil atunci când vor să afle mai multe detalii cu privire la călatoria pe care o desfășoară.
\end{itemize}

\par Având speranța că aceste obiective s-au concretizat într-o anumită formă în această lucrare, se lasă tragerea concluziilor cu privire la aceste aspecte atât cititorilor acestei lucrări, cât și celor care vor încerca aplicația și îi vor vedea capabilitățile în acțiune pe un dispozitiv mobil ce are instalat sistemul de operare Android, odată ce aplicația va fi considerată destul de stabilă și utilă pentru a fi lansată pe market-ul de aplicații, Google Play.

\section{Motivație}
\par Există o serie de cauze care au determinat poziția mea în alegerea temei pentru elaborarea lucrării de licență, și anume:
\begin{enumerate}
\item \par Lipsa unei aplicații mobile pentru mijloacele de transport în comun din orașul Brașov, care să furnizeze informații utile călătoriilor într-un mod ușor de accesat.
\item Nivelul tot mai ridicat de tehnologizare al societății moderne face ca oamenii să aibe nevoie de acces la informații în cât mai diverse moduri posibile, iar o platformă mobilă reprezintă punctul principal de extindere având în vedere notorietatea și gradul ridicat de mobilitate.
\item Provocarea de a imi pune la încercare cunoștiințele acumulate în spațiul extra școlar, în plus față de ceea ce am învățat la facultate, prin faptul că majoritatea tehnologiilor pe le-am pus în practică în dezvoltarea aplicației pentru această lucrare nu au fost parcurse la facultate la niciul din cursurile programei de învățământ. 
\par Aceste tehnologii au fost aprofundate având ca justificare atât pasiunea pentru tehnologie cât și dezvoltarea profesională. 
\end{enumerate}

\section{Structura lucrării de licență}
\par Capitolul 1 prezintă obiectivele principale și motivația din spatele lucrării.
\par Capitolul 2 descrie într-un mod cât mai succint posibil o parte dintre tehnologiile și uneltele folosite pe parcursul procesului de dezvoltare al aplicației, în toate etapele sale.
\par Capitolul 3 prezintă o serie de șabloane de proiectare grafice, iar apoi se dezvăluie
modalitățile prin care funcționalitatea aplicației poate fi pusă la încercare de către un
utilizator.
\par Și anume se descrie un mini manual de utilizare al întregii aplicații bazat pe
diferite cazuri de utilizare și tipuri de interacțiune a utilizatorului 
cu interfața grafică a aplicației.
\par Capitolul 4 reprezintă descrierea propriu-zisă a detaliilor de implementare.
\par Capitolul 5 este dedicat retrospectivei în care se prezintă o serie de concluzii semnificative și o perspectivă concisă asupra dezvoltării viitoare a aplicației.