\chapter{Concluzii și dezvoltări viitoare}
\label{chap:concluzii}
    
\par În acest ultim capitol sunt ilustrate principalele concluzii ale lucrării de licență, iar apoi se oferă o perspectivă asupra viitorului dezvoltării ulterioare a aplicației.

\section{Concluzii principale}
\par În dezvoltarea aplicației s-a reușit integrarea a unui submulțimi din trăsăturile planificate în colaborare cu firma \textit{\textbf{S.C. Krogan Inventiv SRL}}. 
\par Însă în ciuda acestui fapt volumul de cod este destul de consistent, fiind vorba de aproximativ: 5500 linii de cod Java, 2500 linii de cod XML și 500 linii de cod Python.

\par Totodată s-a reușit aprofundarea unei mulțimi de informații tehnice, 
prin cercetarea desfășurată pentru a putea elaborara cu succes această lucrare 
și a aplicațiilor aferente.
\par Informații care deși nu au fost studiate în facultate, ele sunt o extindere 
a ceea ce s-a aprofundat pe perioada celor trei ani de studii și prin urmare 
cred că beneficiul cel mai mare pe care școala mi l-a oferit este acela de a învăța să învăț. 
\par Ideiile promovate și dezvoltate în această lucrare reprezintă un bun pas următor în tehnologizarea infrastructurii de transport public din orașul Brașov.

\newpage
\section{Dezvoltări și îmbunătățiri ulterioare}
\begin{quote}
\textbf{"A prezice este foarte dificil, mai ales dacă este vorba despre viitor" (Niels Bohr)}
\end{quote}

\par Se dorește continuarea dezvoltării aplicației în colaborare cu firma Krogan Inventiv în următoarele direcții:
\begin{itemize}
\item Creșterea robusteții aplicației curente prin refactorizarea codului și îmbunătățirea calității codului prin folosirea mai multor unelte de gestiune al calității codului, precum: Sonar, PMD, FindBugs, Cobertura, etc
\item Implementarea trăsăturilor care au fost planificate și care nu au fost încă dezvoltate în aplicație.
\item Testarea aplicației curente prin integrarea cu un framework de testing ce oferă un mediu și o arhitectură puternică de testare al fiecărui aspect al întregii aplicații.
\item Asigurarea portabilității complete pe cât mai multe versiuni ale sistemului de operare Android folosind librăria de compatibilitate oferită de Google, Android Compatibility Library și extinsă de proiectul \href{http://actionbarsherlock.com/}{ActionBarSherlock}
\item Oferirea posibilității de a folosii aplicația complet offline. Utilizatorul având opțiunea de ași alege ce date să fie descărcate tot timpul de pe Internet și ce date să rămână pe dispozitivul mobil pentru utilizare deconectată.
\item Portarea serviciilor web în limbajul de programare Scala folosind un 
framework precum \href{http://liftweb.net/}{Lift} sau \href{http://www.playframework.org/}{Play}.
\end{itemize}

\par Având în vedere dezvoltarea continuă și tot mai rapidă a platformelor mobile sunt încrezător că subiectul ales de mine și abordat în prezenta lucrare de licență este unul de actualitate. 
\par Această lucrare oferind un prim pas pozitiv spre dezvoltarea unei aplicații profesionale care să aibe un impact asupra vieții de zi cu zi a cetățeniilor orașului Brașov.