\chapter{Proiectarea interfeței grafice}
\label{chap:manualutilizare}

\section{Filosofia de design}

\par În proiectarea interfeței grafice a aplicației am optat pentru o un design echilibrat care să fie cât mai puţin complicat dar în același timp suficient de explicit și detaliat astfel încât utilizatorul să fie convins că ceea ce urmează să facă este și ceea ce a invenționat în primul rând.

\par De asemenea mi-am propus să folosesc cât mai multe bune practici deja cunoscute în materie de șabloane de proiectare ale înterfeței grafice (User Interface Design Patterns), dintre care cele mai relevante le voi prezenta în interiorul acestui capitol.

\par Ca și un șablon de proiectare software, un șablon de proiectare grafic descrie o soluție generală la o problemă ce apare în mod recurent. 
\par Pattern-urile apar natural ca produsul secundar al procesului de proiectare (design). Pentru fiecare din ele existând un titlu, problema pe care o rezvolvă, un exemplu de aplicare, și alte recomandări.

\section{Șabloane de proiectare grafice}
\subsection{Dashboard}
\par Dashboard sau Springboard reprezintă un șablon de proiectare de tip nagivație primară ce este neutru din punct de vedere al sistemului de operare și funcționează la fel de bine pe toate dispozitivele mobile. Este caracterizat prin prezența directă a unei pagini cu opțiuni de meniu care acționează ca un punct de plecare în întreaga aplicație.
\par De asemenea, el reprezintă un punct rapid de intrare în funcționalitatea aplicației, atât prin dezvăluirea capabilitățiilor sale cât și prin punerea în evidență a conținutului nou.

\munepsfig[scale=0.3]{main}{Dashboard utilizat în cadrul aplicației Brașov Bus}
	
\newpage
\par Un dashboard are layoutul cel mai adeas compus din grid-uri de diferite dimensiuni, precum, 3x3, 2x3, 2x4, etc, dar un design tip dashboard nu este nevoit să urmeze acestă direcție, spre exemplu anumite fragmente din interfața sa poate să aibe dimensiuni mai mari pentru a facilita accesul direct la anumite informații de o mai mai mare importanță.

\par Un layout de tip grid oferă tuturor item-urilor aceeași importanță, în schimb un layout iregular pune accentul pe unele item-uri mai mult ca pe altele. Acest aspect oferă customizabilite sporintă, în sensul că este posibilă personalizarea interfeței dupa anumite cerințe dorite.

\par Exemplu de posibile dimensiuni în cazul în care abordarea este cea bazată pe un grid.
\munepsfig{grid}{Grid}

\newpage
\subsection{Filter}
\par Atunci când lucrăm cu seturi mai mari de date este nevoie de filtrarea sau rafinarea acestora.
\par Filtrarea se bazează pe un utilizator care selectează un criteriu de căutare prin care din mulțimea de date mare se obține o submulțime care satisface constrângerile alese.
\par Acest pattern este implementat pe Android sub forma unui SearchView care este localizat în Action Bar.

\munepsfig[scale=0.3]{route22}{Filtrare utilizată în cadrul aplicației Brașov Bus}

\newpage
\subsection{System Status}
\par Atunci când o operație necesită mai mult timp pentru ași termina execuția este sugerată înștiințarea utilizatorului cu privire la acest lucru, pentru a fi încrezător ca lucrurile merg cum trebuie și pentru a fi sigur ca o să primească un rezultat, în cel mai fericit caz, un rezultatul corespunzător pe care îl aștepta.

\par De asemenea în unele design-uri este bine să oferim posibilitatea ca utilizatorul să oprească o astfel de operație care necesită un timp îndelung.

\par Acest design este implementat diferit în funcție de sistemul de operare al platformei mobile pe care rulează aplicația, datorită particularitățiilor platformei asupra notificărilor.

\par Folosirea unui control de tip progress bar ajută la implementarea unui astfel de design, sporind astfel robustețea aplicației.

\munepsfig[scale=0.3]{map_system_status}{System Status utilizat în cadrul aplicației Brașov Bus}

\newpage
\subsection{Feedback}
\par Posibilitatea ca utilizatorii unui produs software să ofere feedback constructiv dezvoltatorilor este una dintre prioritățiile pe care aplicația Brașov Bus le are pentru a putea fi dezvoltată și îmbunatățită în direția care trebuie.
\par Principiul ușurinței de folosire spune că oferirea posibilități de feedback trebuie să ajute la primirea de informații clare și constructive din partea utilizatoriilor pentru a putea investii în acele trăsături care sunt precare și au nevoie de îmbunătățiri majore sau chiar lipsesc din aplicație.

\munepsfig[scale=0.3]{feedback}{Feedback utilizat în cadrul aplicației Brașov Bus}

\newpage
\subsection{Help}
\par Furnizarea unui manual de utilizare scurt direct în aplicație este alt șablon care se practică foarte des, pentru a oferi o modalitate rapid și ușoară de a învăța care sunt pașii necesari pentru a face în aplicație într-un anumit caz de utilizare. (use case) 
\par Deoarece nu contează cât de intuitivă i s-ar părea cuiva interfața grafică, acest lucru s-ar putea să nu fie valabil pentru toți oamenii și prin urmare e recomandă totuși introducerea unor scurte informații ajutătoare direct în aplicație pentru a ajuta utilizatorul să învețe cum să folosească aplicația.

\munepsfig[scale=0.3]{help}{Help utilizat în cadrul aplicației Brașov Bus}

\newpage
\section{Scurt manual de utilizare}
\par În această secțiune mi-am propus să prezint succint câteva cazuri de utilizare ale aplicației prin prezentarea câtorva explicații și imagini pentru fiecare caz în parte.

\par Se presupune că punctul inițial de plecare în fiecare exemplificare este ecranul care conține dashboard-ul.

\subsection{Rute}
\par Făcând "tap" pe meniul "Routes" se ajunge într-o noua fereastră unde se pot vizualiza toare rutele oferite de Regia Autonomă de Transport Brașov.
\munepsfig[scale=0.3]{route_1}{Vizualizarea tuturor rutelor}
\newpage
\par Presupunem că dorim să găsim un autobuz care ajunge la gară. Căutând folosind cuvântul cheie "gara", se face o filtrare a datelor care ne oferă răspunsul dorit.
\munepsfig[scale=0.3]{route_2}{Căutarea unei rute dorite}
\newpage
\par Dacă pentru o cautare se găsesc mai multe rezultate alegem ruta dorită din lista filtrată, iar apoi așteptăm să se calculeze detaliile rutei.
\munepsfig[scale=0.3]{route_3}{Determinarea detaliilor rutei}
\newpage
\par După ce calculul informațiilor despre rută s-a incheiat putem vedea rezultatul, care cuprinde o serie de informații cu privire la rută, precum numărul de stații ale rutei și care sunt acestea, cât și posibilitatea de a vizualiza pe hartă întreagă rută.
\munepsfig[scale=0.3]{route_4}{Afișarea detaliilor găsite cu privire la ruta cautată}
\newpage
\par Dacă se alege afișearea pe hartă a rutei atunci urmatorul ecran va conține toate stațiile rutei în care fiecare stație care nu este începutul sau sfârșitul rutei este afișată pe hartă printr-un pin de culoare roșie, pe care se poate da "click" pentru a-i vedea numele și coordonatele sale GPS.
\par În cazul în care stația este prima din rută ea va fi afișată pe hartă folosind un pin de culoare verde, iar dacă este ultima atunci culoarea sa va fi mov.
\munepsfig[scale=0.3]{route_5}{Vizualizarea rutei pe hartă}

\newpage
\subsection{Hartă}
\par În cazul în care din meniul principal se alege "Map" atunci următorul ecran conține o hartă pe care se pot vizualiza toate stațiile din orașul Brașov.
\par Pentru fiecare stație existând posibilitatea de ai vedea numele și coordonatele GPS, iar pe hartă se poate face zoom-in sau zoom-out.
\munepsfig[scale=0.3]{stops_on_map}{Vizualizarea tuturor stațiilor pe hartă}
\newpage
\par Interfața în care este harta fiind una cu tab-uri, dacă se alege tab-ul "Static Map" se poate vedea o hartă statică a orașul Brașov augumentată cu informații de trasport public.
\munepsfig[scale=0.3]{static_map}{Vizualizarea hărții statice}
\newpage
\subsection{Tarife}
\par Selectând meniul "Fares" putem vizualiza tarifele legitimațiilor de călatorie valabile pe traseele Regiei Autonome de Transport Brașov și de unde se pot procura aceste legitimații, prin distribuție directă de la reprezentanți RAT sau terți.
\munepsfig[scale=0.3]{fare}{Tarife și distribuție bilete}
\newpage
\subsection{Cumpărare de abonamente}
\par Selectând meniul "Fares" și apoi "Buy Tickets" se ajunge la fereastra următoare, unde se pot citii mai multe informații adiționale cu privire la prețul abonamentului, durata acestuia și cum se poate cumpăra unul.
\munepsfig[scale=0.3]{buy_tickets}{Cumpărarea unui abonament pe o zi}
\newpage
\par După ce am apăsat butonul "Pay by SMS" suntem redirectați spre aplicația SMS favorită a telefonului, unde verificăm că datele sunt corecte apoi apăsăm butonul de trimitere a SMS-ului.
\munepsfig[scale=0.3]{buy_tickets_2}{Trimiterea SMS-ului de cumpărare}
\newpage
\par După câteva secunde ar trebuii să primim înapoi un SMS de confirmare care conține un ID unic și durata de valabilitate a abonamentului cumpărat.
\munepsfig[scale=0.3]{buy_tickets_4}{Mesajul de confirmare al cumpărării}

\newpage
\subsection{Știri}
\par Pentru o mai bună informare cu privire la modificările survenite în cadrul informațiilor de tranzit RATBV pune la dispoziția cetățeniilor o serie de știri.

\munepsfig[scale=0.3]{news_1}{Lista cu cele mai recente știri}

\newpage
\par Vizualizarea detaliilor unei știri precum titlul, subtitlul, data apariției și conținutul acesteia.
\munepsfig[scale=0.3]{news_details}{Detaliile unei știri}

\newpage În societatea modernă rețele sociale reprezintă o inovație folosită de către tot mai mulți oamenii pentru diverse scopuri.
\par Twitter oferă posibilitatea aflării celor mai noi știri cu privire la orice tip de eveniment din Brașov și nu numai, într-un mod distribuit prin faptul că "tweet-urile" sunt scrise în timp real de către orice individ logat în sistem, de oriunde de pe glob.
\par Informația pe care o dau aceste "tweet-uri" cu privire la un eveniment este aproape în timp real. Tocmai din acest motiv am considerat că integrarea cu această rețea socială este un lucru benefic pentru o mai rapidă circulație a informației.
\munepsfig[scale=0.3]{tweets_2}{Știri Twitter}

\newpage
\subsection{Setări}
\par Posibilitatea de a customiza unele aspecte ale aplicației se poate realiza prin accesarea meniului Settings.
\munepsfig[scale=0.3]{settings}{Setăriile aplicației}