\chapter{Tehnologii și unelte folosite în dezvoltarea aplicației}
\label{chap:tehnologiisiunelte}

\par În secțiunile următoare voi face o prezentare de ansamblu a 
diverselor tehnologii și unelte utilizate în dezvoltarea aplicației.

\begin{muntab}{| c | c |}{tabtehnologii}{Overview}
		Limbaje de programare & Java, Python \\\hline	
		Medii de programare integrate & IntelliJ IDEA, Eclipse \\ \hline
		Kituri de dezvoltare software & Android SDK, AWS SDK pentru Android \\ \hline		
		Date de navigare transport public & Google Transit, Google Transit Feed Specification \\ \hline
		Interfață grafică & Unelte de UI Mockup, XML\\ \hline
		Versionarea codului & Git, BitBucket, Beyond Compare \\ \hline
		Build-ul și managementul proiectului & Apache Maven \\ \hline
		Injectarea dependențelor & RoboGuice, Android Annotations \\ \hline
		Persistarea datelor & MongoDB, SQLite \\ \hline
		Logare & Androlog \\ \hline
		Servicii Web RESTful & Jersey \\ \hline		
		Platforme cloud de aplicații & Heroku \\ \hline
		Framework-uri web & Spring Android \\ \hline
		Servere de aplicații Java EE & Embedded Jetty și Tomcat \\ \hline		
		Documentație & LaTeX, TexMaker \\ \hline
\end{muntab}

\newpage
\section{Android}
\label{sec:android}

\munepsfig[scale=0.5]{android}{Android}

\par Android \footnote{\url{http://www.android.com/}} este o platformă software cu sursă deschisă (open source) pentru dispozitive mobile (telefoane mobile, tablete, televizoare, etc), care se bazează pe sistemul de operare GNU / Linux și pe fiabilitatea și portabilitatea unui limbaj și a unui set de biblioteci (API) standardizat de nivel înalt. Prin urmare, Android reprezintă o oportunitate interesantă de a scrie noi aplicații inovatoare pentru o gamă largă de dispozitive.
\par Aplicațiile Android sunt scrise în limbajul de programare Java folosind instrumente cum ar fi mediul integrat de programare Eclipse. După ce o aplicație folosește API-ul Android și este compilată, ea se traduce din bytecode-ul Java rezultat (fișiere .class) în bytecode pentru mașina virtuală Dalvik (fișiere .dex) care apoi sunt împachetate într-un fișier .apk gata pentru execuție.
\par Printre punctele forte ale platformei Android se numără setul puternic de API-uri, documentație excelentă, o comunitate înfloritoare de dezvoltatori, și costuri de distribuție și dezvoltare inexistente.
\par Android alături de celelalte sisteme de operare mobile moderne sunt proiectate să suporte dezvoltarea aplicațiilor pe hardware mobil din ce în ce mai puternic.
Platforme precum Microsoft Windows Phone și Apple iPhone oferă de asemenea un mediu de dezvoltare bogat pentru aplicații mobile, dar spre deosebire de Android, acestea sunt sisteme de operare proprietare cu sursă închisă și controlate de o singură companie, în care există anumite restricții cu privire la comunicare între aplicații, datele native ale telefonului, restricționarea sau controlarea distribuirii aplicației create de terți, în unele cazuri au prioritate aplicațiile native față de cele create de terți dezvoltatori, etc.
\par Spre exemplu, iPhone este o platforma hardware și software proprietară, controlată de o singura companie, Apple, în timp ce Android e o platforma produsă și suportată de către organizația Open Handset Alliance (OHA) din care fac parte numeroase companii, care împreuna cu Google au ca și scop comun proiectarea unui sistem de operare mobile care să funcționeze  pe orice dispozitiv mobil compatibil.
\par Android oferă noi posibilități de dezvoltarea aplicațiilor mobile prin oferirea unui mediu de dezvoltare deschis, construit pe kernelul open source Linux, unde accesul la hardware este disponibil tuturor aplicațiilor printr-o serie de biblioteci (APIs), iar interacțiunea dintre aplicații este și ea suportată. \cite{androideveloper}

\par Pe Android toate aplicațiile sunt tratate în mod egal. 
Aplicațiile third-party și cele native sunt scrise folosind același 
set de bilioteci și sunt executate folosind același mediu de execuție. 
\par Utilizatorii pot scoate și înlocuii orice aplicație nativă cu altă aplicație, spre exemplu chiar și aplicația prin care se pot face noi apeluri telefonice poate fi înlocuită.
\par Pe măsură ce tehnologia a evoluat, telefoanele mobile au devenit mai mult decât instrumente de a face simple apeluri telefonice la distanță, iar dispozitivele mobile moderne au devenit instrumente puternice și inteligente, care includ touch screen, cameră video, playere media, sistem de poziționare globală (GPS), accelerometru, barometru, bluetooth, NFC (Near Field Communication), grafică 2D și 3D, etc. 
\par Android fiind un ecosistem este alcătuit dintr-o combinație de componente:
\begin{itemize}
\item Generale
\begin{itemize}
\item Un sistem de operare open source gratuit pentru dispozitive incorporate.
\item O platforma open source de dezvoltare pentru crearea de aplicații.
\item Dispozitive mobile pe care se execută sistemul de operare și aplicațiile create pentru el.
\end{itemize}
\item Particulare
\begin{itemize}
\item Un document de definire a compatibilității (CDD) și o suită de teste de compatibilitate (CTS) care descriu capacitățile necesare pentru ca un dispozitiv să suporte stiva de dezvoltare. 
\item Kernelul Linux care oferă o interfața de nivel scăzut cu hardware-ul, gestiunea memoriei și a proceselor, plus alte trăsături care sunt optimizate pentru dispozitivele mobile și cele incorporate.
\item Biblioteci open source pentru dezvoltarea de aplicații precum SQLite, WebKit, OpenGL, Media, etc. Vezi figura ~\ref{fig:AndroidArchitecture}
\item Un mediu de execuție pentru rularea și găzduirea aplicațiilor Android, care include mașina virtuală Dalvik și bibliotecile de bază care furnizează o funcționalitate specifică.
\item Un cadru (framework) de aplicații care expune servicii de sistem nivelului aplicație, precum manager de ferestre, manager de locație, baze de date, grafică, etc.
\item O interfața grafică pentru găzduirea și lansarea în execuție a aplicațiilor
\item Un set de aplicații de bază preinstalate
\item Un kit de dezvoltare software (SDK), utilizat pentru a crea aplicații, incluzând diverse unelte aferente, cât și pluginuri, și documentație.
\end{itemize}
\end{itemize}
\par Toate aceste trăsături împreună cu multe altele sunt disponibile astăzi utilizatorilor și dezvoltatorilor sistemului de operare Android care continuă să crească în popularitate pe zi ce trece oferind o posibilitate atractivă de a crea aplicații inovatoare.

\munepsfig{AndroidArchitecture}{Arhitectura platformei Android http://developer.android.com/index.html}

\newpage
\section{General Transit Feed Specification (GTFS)}
\href{https://developers.google.com/transit/gtfs/}{General Transit Feed Specification (GTFS)} definește un format comun lansat de Google pentru programul transportului public și alte informații geografice asociate.
Formatul GTFS permite agențiilor de transport public să-și publice datele lor de tranzit pentru a fi folosite de dezvoltatori software în scrierea de aplicații care consumă astfel de date într-un mod interoperabil. Cel mai des întalnit caz de utilizare este acela al folosirii acestor date pentru afișarea în mod static a informațiilor de transport public.

\par Un numar de agenții de transport iși publică datele lor de transit în formatul GTFS pentru a fi universal accesibile sub forma de așa zice "feed-uri publice". O listă parțială cu câteva agenții se gasește la adresa: \url{http://code.google.com/p/googletransitdatafeed/wiki/PublicFeeds}

\par De asemenea există posibilitatea integrării acestor date pe Google Maps, și apoi folosiri acestora direct de acolo, prin tehnologia Google Transit. Dar pentru ca o agenție să-și poate publica acesta date este nevoie ca datele de tranzit ale agenției să fie convertite în formatul GTFS și apoi depuse spre publicare firmei Google, care le va integra în tehnologia lor de hărți.

\par \href{https://www.google.com/intl/en/landing/transit/#mdy}{Google Transit} este un planificator pentru transportul public. El folosește hărțile disponibile în Google Maps pentru a arăta traseul dorit. Prin intermediul lui, oameni pot să găsească traseul dintre două punctele folosind mijloacele de transport în comun. Transit adaugă în plus o serie de informații, printre care, stopuri de tranzit, rute, programul, și tarife, pentru a face planificarea unei călătorii ușoară și rapidă. Pentru agențiile de transport public din întreaga lume, Google Maps oferă o soluție eficientă din punct de vedere al costului, care se adresează în primul rând călatorilor începători cât și celor entuziaști și experimentați.

\par Validarea feed-ului de date reprezintă unul din punctele critice pentru asigurarea unei înalte calități, de aceea Google a creat câteva instrumente open source pentru a ajuta agențiile să verifice calilatea feed-urilor.
\par Unul dintre instrumente este Feed Validator-ul, care este folosită la verificarea conformității datelor la standardul GTFS. Niciun feed nu este permis a fi uploadat pentru a fi luat În considerare pe Google Maps, dacă nu este valid (lipsit de erori).
\par Alt instrument folosit este Schedule Viewer care ajuta agențiile să vizualizele fiecare traseu și fiecare stop în Google Maps. Acest instrument trebuie să fie folosit pentru verificarea dacă locația fiecărui stop, sau dacă secvența sa într-o rută, plus alte detalii sunt corecte.
\par Odată ce ce feed-ul uploadat este acceptat de Google, se construiește un program de "private preview" ] în care agenția poate să testeze. Deoarece reprezentanții agenției sunt cei care cunosc cel mai bine zona, este important ca agenția să testeze temeinic rutele cele mai populare pentru a fi siguri că sunt valide. Google nu va lansa datele în aplicația Google Maps disponibilă pentru toată lumea decât atunci când agenția a confirmat nivelul ridicat de calitate și acuratețe al datelor, prin semnarea unei întelegeri online, și după ce aceste date au fost inspectate de către inginerii Google.

\par Pentru a vedea un caz concret de utilizare a unui astfel de set de date de trazit pentru orașul Brașov voi prezenta în continuare un context de utilizare cât și detaliile disponibilității acestor date publicului larg prin tehnologia Google Transit integrată pe Google Maps.

\par Procesul incepe de la Regia de Transport Brașov care la cererea firmei \href{http://www.krogan.ro}{S.C. Krogan Inventiv SRL}, RATBV i-a înmânat sarcina integrării datelelor de tranzit firmei Krogan Invetiv care a procesat datele raw, din fișiere .xls și le-a convertit în formatul Google Transit Feed Specification, iar apoi le-a validat, testat și trimis către Google printr-o cerere de adaugare a acestor date pe Google Maps. Aceste date au fost adaugate, iar în prezent pot fi folosite pentru planificarea călatoriilor din orice browser web prin accesarea paginii Google Maps, \url{http://maps.google.com}.

\par Un flow de utilizare în mai mulți pași este prezentat în cele ce urmează:
\begin{enumerate}
\item Se intră pe pagina web \url{maps.google.com}
\item Se introduce ca și input text "Brașov, Romania"
\munepsfig[scale=0.7]{gmaps_ro1}{Căutare oraș pe hartă}
\item După apăsarea butonului "Get Directions" (sau "Indicații de Orientare"), se va alege pictograma cu autobuzul, corespunzătoare transportului public.
\munepsfig{gmaps_ro3}{Indicații de orientare pe hartă}
\item Pentru a selecta punctul A (de plecare) Și punctul B (destinație) sunt două posibilitati:
\begin{enumerate}
\item se scrie adresa dorită (care trebuie să conțină și orașul)
\item se alege pe hartă, cu mouse-ul, punctul dorit : (click dreapta, "Direction from here" pentru A sau "Direction to here" pentru B)
\end{enumerate}
\munepsfig[scale=0.8]{gmaps_ro4}{Selectare punct plecare și punct destinație pe hartă}
\item Se poate alege și ora pentru care se dorește acest parcurs, cât și ziua. Aceastea sunt importante pentru că indicațiile pot diferii în funcție de varianta cea mai bună existentă la data și ora selectată (drumul cel mai scurt, timpul cel mai scurt), plus că programul din timpul săptamanii este diferit fată de cel din week-end.
\item Google Maps va afisa în partea stângă descrierea traseului solicitat.
\munepsfig[scale=0.5]{gmaps_ro5}{Afișare detalii traseu pe hartă}
\par În partea centru-dreapta, se afisează ruta, vedere de sus. Se poate schimba foarte ușor punctul de plecare sau sosire, prin mutarea cu mouse-ul a celor 2 puncte (A și B).
\end{enumerate}

\newpage
\section{Șabolonul de proiectare injectarea dependențelor pentru Android}
\par Pe scurt, injectarea dependenţelor este o modalitate de a decupla obiectele de o implementare specifică, permițând astfel unei aplicații să fie mult mai modulară cu un efort minim depus. Permițând schimbarea implementării unei componente la runtime.
\par Dacă ați auzit de șablonul de proiectare Abstract Factory, atunci aveți o idee vagă despre ce este injectarea dependenţelor. În linii mari, se elimină necesitatea de a crea fabrici de obiecte şi utilizării lui new în cod, prin folosirea unui container de obiecte.

\par Pentru cei mai mulţi programatori, realizarea aplicaţiilor Android înseamnă mult cod Java. La proiectele mari, încercarea de a menţine modele consistente poate să fie destul de dificilă. Framework-urile folositoare pentru Android sunt puţine, ceea ce lasă programatorului timp să asimileze o mulţime de detalii despre sistem, iar o mulţime de buguri sunt create în acest mod.
\par Însă, ca de de cele mai multe ori in domeniul programării există aproape întotdeauna o soluție mai bună la o problemă deja considerată a fi "rezolvată".

\subsection{RoboGuice}
\label{sec:robo}
\par Roboguice, este un cadru (framework) care aduce simplitatea și ușurința de injectare a dependențelor pe Android, folosind biblioteca scrisă de Google numită Google Guice.

\par RoboGuice permite de asemenea testarea codului într-un mod mai ușor deoarece codul fiind decuplat el devine mai simplu de testat.

\par O comparație între modelul clasic Android și modelul oferit de RoboGuice:
\paragraph{Android}
\begin{verbatim}
class AndroidWay extends Activity { 
    TextView name; 
    ImageView thumbnail; 
    LocationManager loc; 
    Drawable icon; 
    String myName; 

    public void onCreate(Bundle savedInstanceState) { 
        super.onCreate(savedInstanceState); 
        setContentView(R.layout.main);
        name      = (TextView) findViewById(R.id.name); 
        thumbnail = (ImageView) findViewById(R.id.thumbnail); 
        loc       = (LocationManager) getSystemService(Activity.LOCATION_SERVICE); 
        icon      = getResources().getDrawable(R.drawable.icon); 
        myName    = getString(R.string.app_name); 
        name.setText( "Hello, " + myName ); 
    } 
} 
\end{verbatim}

\paragraph{RoboGuice}
\begin{verbatim}
class RoboWay extends RoboActivity { 
    @InjectView(R.id.name)             TextView name; 
    @InjectView(R.id.thumbnail)        ImageView thumbnail; 
    @InjectResource(R.drawable.icon)   Drawable icon; 
    @InjectResource(R.string.app_name) String myName; 
    @Inject                            LocationManager loc; 

    public void onCreate(Bundle savedInstanceState) { 
        super.onCreate(savedInstanceState); 
        setContentView(R.layout.main);
        name.setText( "Hello, " + myName ); 
    } 
} 
\end{verbatim}

\subsection{Android Annotations}
\label{sec:andanno}
\par \href{http://androidannotations.org/}{Android Annotations }este un cadru (framework) care accelerează dezvoltarea de aplicații pe Android, prin faptul că are grijă de detalii, şi dă voie programatorilor să se concentreze pe ceea ce este cu adevarat important, simplificând dimensiunea codului, și facilitând prin aceasta mentenanța acestuia.

\par Trăsături principale:
\begin{itemize}
\item Injectarea dependențelor: injectarea view-urilor, extras, serviciilor de system, resurselor, etc
\item Simplificarea modelului de threading: oferă anotarea metodelor cu @UiThread sau @Background, și prin aceasta se poate specifica foarte ușuor în care thread se execută o anumită bucată de cod.
\item Handling-ul evenimentelor: oferă anotații pentru tratarea evenimentelor care se întamplă în view-urile din aplicațile Android, nemai fiind nevoie să scriem clase anonime tip listener.
\item Client REST: prin crearea unei intefețe client, Android Annotations generează implementarea.
\end{itemize}

\par Exemplu de utilizare:
\begin{verbatim}
@EActivity(R.layout.translate) // Setează content view-ul la R.layout.translate
public class TranslateActivity extends Activity {
    // Injectează view-ul cu același nume cu al variabilei, adică R.id.textInput
    @ViewById 
    EditText textInput;

    @ViewById(R.id.myTextView) // Injectează view-ul R.id.myTextView
    TextView result;

    @AnimationRes // Injecteaza animația android.R.anim.fade_in
    Animation fadeIn;

    @Click // Metodă apelată atunci când butonul R.id.doTranslate este atins
    void doTranslate() {
         translateInBackground(textInput.getText().toString());
    }

    // Cod executat într-un nou thread din pool-ul de threaduri în background
    @Background 
    void translateInBackground(String textToTranslate) {
         String translatedText = callGoogleTranslate(textToTranslate);
         showResult(translatedText);
    }
   
    @UiThread // Executat în același thread cu interfața grafică
    void showResult(String translatedText) {
         result.setText(translatedText);
         result.startAnimation(fadeIn);
    }

    // [...]
}
\end{verbatim}

\pagebreak
\par Avantajele folosirii Android Annotations în schimbul RoboGuice:
\begin{itemize}
\item Injecție în timpul compilării a componentelor Android (nu există impact al performanței)
\item Nu mai e necesară extinderea clasei RoboActivity. Acest lucru înseamnă că se poate folosii orice clasă Activity, chiar și cele pe care RoboGuice, spre exemplu, nu le suportă.
\item Suport pentru anotații diverse care sporesc productivitatea: @ItemSelected, @Click, @Background, @UiThread, @UiThreadDelayed, etc.
\end{itemize}

\par Un dezavantaj al Android Annotations este acela că injectarea funcționează doar în componente Activity sau Fragment, în schimb în RoboGuice este permisă injectarea oricărei componente Android în orice clasă.

\newpage
\section{Logare și rapoarte cu Androlog}
\label{sec:logging}
\par Proiectul \href{http://akquinet.github.com/androlog/}{Androlog} este o bibliotecă ce inlocuiește logarea din Android cu o soluție customizabilă și flexibilă.
\par Dezvoltarea de software la nivel profesional necesită o configurație avansată de logging, pentru a evita mesajele excesive și a nu inunda jurnalul în care se rețin mesajele de log cu informații irelevante.
\par Suportul actual pe Android de logare și raportare nu este foarte util deoarece nu oferă destule informații benefice pentru a reproduce și investiga problema și totodata suferă de unele deficiențe, precum:
\begin{itemize}
\item Toate mesajele de log sunt afișate în consolă (prin logcat), indiferent de nivelul de logare și tag.
\item Nu există nicio modalitate de a dezactiva logarea ușor, fără a îndeparta toate apelurile metodelor log.x, deși acest lucru este necesar înainte de a publica aplicația pe magazinul virtual de aplicații, Google Play.
\item De asemenea, metodele de raportare din Android sunt destul de limitate. Rapoartele conținând doar un stack trace și un mesaj către utilizator.
\end{itemize}

\par În schimb Androlog oferă următoarele beneficii:
\begin{itemize}
\item Activarea / dezactivarea logării.
\item Configurarea nivelului de log pe tag.
\item Logarea mesajelor de folosind o nouă metoda care nu necesită prezența unui tag.
\item Rapoartele conțin mesajele de log și stack trace.
\item Configurarea logării conform nevoilor fiecărei aplicații.
\end{itemize}

\newpage
\section{Versionarea codului folosind Git}
\label{sec:versionaregit}

\subsection{Ce înseamnă versionarea codului?}
\par Versionarea codului sau controlul versiunilor se referă în genere la un sistem care înregistrează schimbările dintr-un fișier sau o mulțime de fișiere de-a lungul timpului astfel încât putem reveni la anumite versiuni mai târziu dacă spre exemplu se modifică ceva din greșeală, putem de asemenea compara schimbările de-a lungul timpului, vedea cine și când a făcut o modificare ce poate a cauzat o problemă.

\par Metoda clasică aleasă de mulți pentru controlul versiunilor este de a copia fișierele în alt director (care are numele modificat astfel încât să conțină data sau alte informații) este susceptibila la erori, deoarece spre exemplu este foarte ușor să se uitate care este directorul în care se lucrează în mod curent și din neatenție să se scrie cod în fișierul incorect sau să se suprascrie fișiere ce nu ar trebuii schimbate. \par Pentru a trata aceste probleme și multe altele, programatorii au dezvoltat sisteme performante pentru controlul versiunilor care să aducă satisfacție și siguranța celor care le folosesc.

\subsection{De ce versionarea codului?}
\begin{itemize}
\item Posibilitatea de revenire la o versiune anterioară
\item Dacă se modifică ceva din greșeala se poate restaura
\item Lucru colaborativ
\item Nu e limitat doar la cod (poate fi folosit și pentru fișiere de configurare sau alte fișiere text)
\end{itemize}

\subsection{Sisteme distribuite pentru controlul versiunilor}
\par Una dintre problemele pe care oamenii o au este necesitatea de a colabora cu alți dezvoltatori. 
Pentru a facilita acest lucru într-un sistem distribuit pentru controlul versiunilor clienții descarcă fiecare o copie completă a repository-ului.
Spre deosebire de modelul centralizat, chiar dacă serverele pe care există repository-ul se defectează oricare din repository-urile de la client poate fi copiat înapoi pe server pentru a-l aduce la starea inițială. 
Fiecare checkout fiind un backup complet al tuturor datelor.
\par Mai mult, multe dintre sistemele distribuite se descurcă suficient de bine cu lucrul simultan cu mai multe repository-uri ce permite colaborarea cu diferite grupuri de oameni în diverse moduri în același timp în cadrul aceluiași proiect.
Aceasta ne permite să ne configurăm diverse modele de lucru care nu sunt posibile în sistemele centralizate, de exemplu un model ierarhic.

\subsection{Git}
\munepsfig{gitlogo}{Versionarea codului folosind Git}

\par Git \footnote{\url{http://git-scm.com/}} este un sistem distribuit pentru controlul versiunii (DVCS) ce pune accent pe viteza de lucru, find inițial conceput și dezvoltat de către Linus Torvalds pentru dezvoltarea kernelului Linux.

\par Câteva trăsături specifice Git:
\begin{itemize}
\item Fiecare director de lucru Git este un depozit cu drepturi depline, cu istorie și capabilități complete de urmărire a schimbărilor, fără a depinde de accesul la rețea sau de un server central.
\item Menținerea unui istoric al tuturor modificărilor efectuate asupra resurselor pe care le monitorizează și revenirea la orice punct din istorie 
\item Efectuarea de commituri în repository-ul local, iar apoi se poate face sincronizarea cu alte repository-uri (remote)
\item Clonarea de repository-uri (crearea unei copy exacte a unui repository ce include întreaga istorie a codului sursă)
\item Transferarea schimbărilor către un repository remote (push)
\item Preluarea schimbărilor de la un repository remote (pull)
\item Ramificare (forking), pentru a avea versiuni diferite ale codului sursă. De exemplu, pentru a dezvolta o nouă caracteristică, se poate crea un nou branch în care se produc toate modificările necesare implementării acelei trăsături, fără a afecta ramura principala a codului.
\item Poate fi folosit atât din linie de comandă cât și folosind unelte grafice, ca de exemplu în Eclipse IDE folosind pluginul EGit.
\end{itemize}

\par Principala diferență dintre Git și alte sisteme de versionare (CVS, Subversion, Perforce, etc) este modul în care Git își gestionează datele. Conceptual, majoritatea celorlalte sisteme își stochează informațiile ca o listă de schimbări asupra fișierelor, și ele vad informațiile ca o mulțime de fișiere și schimbările asupra fișierelor în timp.
\par Git nu vede și nu stochează datele în acest mod. În schimb, Git consideră datele sale mai mult ca un snapshot al unui mini sistem de fișiere. De fiecare dată când se face commit, salvând starea proiectului în Git, acesta practic salvează o poză a stării curente a tuturor fișierelor din acel moment și stochează o referință la acel snapshot.
\par Pentru a fi eficient, dacă există fișiere care nu s-au schimbat, Git nu stochează fișierul iarăși, ci doar o legătură către fișierul anterior stocat identic cu cel din prezent.

\munepsfig{gitdata}{Git stochează datele ca și un snapshot al proiectului de-a lungul timpului}

\par Majoritatea operațiilor în Git necesită doar fișiere locale și resurse locale pentru a funcționa, în general nu sunt necesare informații de la un alt calculator din rețea, spre deosebire de sistemele centralizate în care majoritatea operațiilor au o extra latență dată de rețea.
\par Deoarece există o întreaga istorie a proiectului pe discul local, majoritatea operațiilor par a se executa aproape instantaneu.
Spre exemplu, pentru a vedea istoria proiectului, Git nu necesită să acceseze serverul pentru a prelua istoria și să o afișeze, pur și simplu o citește direct din baza de date locală.
\par Sunt foarte puține lucruri care nu se pot face atunci când nu suntem conectați la rețea. Dacă suntem într-un mijloc de transport precum un avion, metrou sau tren și vrem să muncim la proiect între timp putem face schimbări proiectului, iar atunci când ajungem la o rețea putem încărca schimbările pe server. 
În multe sisteme, aceste activități sunt fie imposibile, fie foarte greu de gestionat. Și in Subversion sau CVS puteți edita fișiere, dar nu le puteți face commit in baza de date (deoarece baza de date nu poate fi accesata)

\par În Git totul are o sumă de control calculată înainte de a fi stocat în baza de date, iar apoi este referit de către acea sumă de control. 
De fapt, Git stochează orice nu bazându-se pe numele fișierului ci în baza sa de date o resursă este adresabilă prin intermediul valorii hash a conținutului său.
\par Ceea ce înseamna ca este imposibil de schimbat conținutul oricărui fișier sau director fără ca Git să știe de el. Prin această facilitate nu putem pierde informații în tranzit sau să întâlni m fișiere corupte fără ca Git să le detecteze.

\par Git are trei stări principale în care se pot afla fișierele: comise, modificate și în așteptare (commited, modified, staged):
\begin{enumerate}
\item Comise: datele sunt în siguranță în baza de date locală.
\item Modificate: ați schimbat fișierul dar nu l-ați comis încă în baza de đate
\item În așteptare: ați marcat un fișier în forma curentă să fie inclus în următorul snapshot comis.
\end{enumerate}

\par Directorul .git este locația unde Git își stochează metadate și baza de date cu obiecte a proiectului.
\par Directorul de lucru (working directory) reprezintă un singur checkout al unei versiuni a proiectului. Aceste fișiere sunt preluate din baza de date comprimată din directorul Git și plasate pe discul local pentru a le putea modifica.
\par Zona de așteptare (staging) este un simplu fișier, de obicei conținut în directorul .git, și stocheaza informații despre ce va fi folosit pentru urmatorul commit. Este uneori denumit și index.

\par Modelul de lucru cu Git poate arata ceva similar cu:
\begin{enumerate}
\item Modificați fișierele din directorul de lucru
\item Puneți fișierele în așteptare, adăugând snapshot-uri ale lor în zona de așteptare (index)
\item Faceți commit, care preia fișierele în starea curenta din zona de așteptare și stochează acel snapshot permanent în directorul .git
\end{enumerate}

\par Dacă o anumita versiune a unui fișier este în directorul .git, este considerat ca și adăugat (commited). 
\par Dacă este modificat dar a fost adăugat în zona de așteptare, este în așteptare. (staged)
\par Dacă a fost schimbat de la ultimul moment în care a fost comis dar nu este în așteptare, este modificat. (modified)

\newpage
\subsection{Flux uzual de lucru}
\begin{itemize}
\item local
\begin{itemize}
\item creare repository: \textbf{git init .}
\item creare fișiere/directoare: editoare text, mkdir, etc
\item adăugare conținut pentru a crea un commit: \textbf{git add}
\item crearea commit: \textbf{git commit -m "mesaj"}
\item mergi la pasul 2
\end{itemize}
\item contributor
\begin{itemize}
\item clonare repository: \textbf{git clone URL}	
\item creare fișiere/directoare: editoare, mkdir, etc
\item adăugare conținut pentru a crea un commit: \textbf{git add}
\item creare commit: \textbf{git commit -m "mesaj"}
\item dacă se dorește lucrul în continuare local se merge la pasul 2
\item actualizare repository: \textbf{git pull --rebase}
\item push la modificări: \textbf{git push origin master}
\item mergi la pasul 2
\end{itemize}
\end{itemize}
\newpage

\section{Apache Maven}
\label{sec:mvn}
\par \href{https://maven.apache.org/}{Apache Maven} este un cadru de dezvoltare și gestiune a proiectelor. Calculatorul pe care se dezvoltă proiectul / aplicația trebuie să fie conectat la internet. 
Resursele necesare îndeplinirii diferitelor sarcini
(Maven artifacts) sunt preluate din Internet si depuse într-un depozit local Maven (local repository).În prezent sunt întreținute depozite publice de resurse soft necesare dezvoltării de aplicații cu Maven, iar dezvoltatorii de instrumente soft au posibilitatea de a-și promova produsele prin depunerea într-un depozit Maven, iar apoi cei care doresc pot descărca resursele necesare dintr-un asemenea depozit public în depozitul local.
\par Obiectivul principal al lui Maven este acela de a permite unui dezvoltator software să înțeleagă în cel mai scrut timp întregul proces de dezvoltare al unui proiect.
Pentru ca acest obiectiv să fie concretizat în realitate Maven vine cu câteva soluții la problemele des întalnite în dezvoltare și anume:
\begin{itemize}
\item Ușurarea muncii necesare procesului de construire/build-uire a proiectului prin faptul că abstractizeaza anumite detalii ale mecenismului de functionare intern de build.
\item Facilitarea existenței unui sistem de build uniform prin faptul ca Maven permite unui proiect să fie construit folosind un singur fișieri descriptor, numit Project Object Model(POM) și al unui set de pluginuri care sunt partajate de toate proiectele care folosesc Maven.
Odata ce un dezvoltator se familiarizează cu modul de construire al unui proiect Maven el va ști automat și cum
va funcționa procesul de build al altor proiecte Maven, 
salvând astfel mult timp atunci când un dezvoltator trece de
la un proiect la altul prin faptul că nu va trebuii să descopere cum funcționează procesul de construire pentru că deja știe acestul lucru din experiența din trecut.
\item Facilitarea dezvoltării unui proiect care respectă cele mai bune practici din dezvoltarea software prin ghidarea direcției în care se îndreaptă proiectul.
Spre exemplu, specificarea, execuția și raporturile testelor unitare sunt parte din ciclul de viață normal atunci când se folosește Maven.
Maven asistă în integrarea proiectului cu sistem de gestiune a release-urilor (release management) și al monitorizării bug-urilor (issue tracking).
De asemenea, Maven sugerează o structură de distribuire a fișierelor proiectului, pentru ca odată ce un dezvoltator a învățat această structură să îi fie ușor să se mute de la un proiect Maven la altul.
\item Asigurarea informațiilor de calitate ale proiectului, prin faptul că Maven oferă mai multe informații utile care sunt pe deoparte luate din fișierul descriptor pom.xml și pe de altă parte luate din sursele proiectului. De exemplu, Maven oferă informații despre: raporturile testelor unitare și acoperirea acestora, lista de dependințe, liste de discuții, sistem de versionare a codului, locația serverului de integrare continuă, documentul de log al schimbărilor preluat din sistemul de versionare al codului, etc.
\item Managementul dependințelor software, adică a librăriilor de care are nevoie o aplicație. Facilitează descărcarea acestora și adaugarea lor în classpath-ul proiectului fără prea multe dificultăți, ajutând la creșterea productivității de dezvoltare. Permite de asemenea migrarea cu ușurință a proiectului la noi versiuni ale librăriilor folosite.
\end{itemize} 

\subsection{Android Maven Plugin}
\par \href{http://code.google.com/p/maven-android-plugin/}{Plugin-ul Maven pentru Android} a fost creat pentru a permite echipelor de dezvoltare software să facă build, deploy și release la aplicații Android folosind Apache Maven, tinând cont de numeroasele avantaje pe care funcționalitarea lui Maven le oferă, ca și gestiunea dependințelor, raporturi, analiza statică a codului, și multe altele.

\subsection{Maven Android SDK Deployer}
\par \href{https://github.com/mosabua/maven-android-sdk-deployer}{Maven Android SDK Deployer} este un proiect open source găzduit pe Github care facilitează downloadarea în repository-ul local Maven a celor mai noi versiuni ale SDK-ului Android, care o să poate fi folosite din proiectele create cu Maven.

\par Construirea unui proiect Android folosind Maven se face plecând de la urmatorul artifact pus la dispozitie de firma germană Akquinet. Acest lucru este demonstrat în următoare secventă:
\begin{verbatim}
mvn archetype:generate \
  -DarchetypeArtifactId=android-release \
  -DarchetypeGroupId=de.akquinet.android.archetypes \
  -DarchetypeVersion=1.0.8 \
	-Dandroid-plugin-version=3.1.1 \
  -DgroupId=ro.krogan.brasovbus \
  -DartifactId=BrasovBus \
  -Dpackage=ro.krogan.brasovbus \	
	-Demulator=GoogleAPI \
	-Dplatform=15
\end{verbatim}
	
\par Pentru construirea unei aplicații și rularea acesteia pe un emulator deja pornit, sau pe un device atașat prin USB, se poate rula comanda:	
\begin{verbatim} 
mvn clean install android:deploy 
\end{verbatim}

\par Se poate de asemenea specifica numele dispozitivului pe care se dorește execetuarea aplicației adaugând urmatorul parametru la comanda de mai sus:
\begin{verbatim}
-Dandroid.device=${ANDROID_AVD_DEVICE}
\end{verbatim}

\section{Servicii Web}
\par O aplicație găzduită de un server Web oferă răspunsuri sau execută operații solicitate de clienți. Dacă întrebarea / cererea adresată unui program găzduit de un server Web este făcută de o persoană prin intermediul unui formular atunci este vorba de o aplicație Web, iar dacă solicitarea provine de la un program și răspunsul este adresat tot unui program atunci se utilizează terminologia de \textbf{serviciu Web}. \cite{restfuljava}

\subsection{Modelul arhitectural REST}
\par Representational State Trasfer (REST) este un model de arhitectură de aplicație distribuită care a fost introdus de Roy Fielding în teza s-a de doctorat în anul 2000.
\par REST specifică modul cum o resursă este definită și cum poate fi adresată.
\par Identificarea unei resurse se face printr-un URI (Universal Resource Identifier), iar transferul resursei către un client sau prelucrearea resursei se face utilizând o interfață care conține o mulțime de operații, precum GET, POST, PUT, DELETE.
\par Pentru sismele / aplicațiile care satisfac aceste restricții se utilizează terminologia RESTful.
\par Principalul exemplu de sistem RESTful este World Wide Web (WWW) cu protocolul Hyper Text Transfer Protocol (HTTP).
\par În cadrul dezvoltării componentelor de parsare de știri și integrare cu servicile SMS am folosit Java cu modelul de servicii RESTful,JAX-RS (Java API for RESTful Web Services), definit în specificația \href{http://jsr311.dev.java.net/nonav/releases/1.1/index.html}{JSR 311} și implementat în \href{http://jersey.java.net/}{Jersey}.
\subsection{JSON}
\par JSON (JavaScript Object Notation) este un format de reprezentare și interschimbare de date între aplicații. Este un format text, inteligibil pentru oameni, utilizat pentru reprezentarea obiectelor și a altor structuri de date și este folosit în special pentru a transmite date structurate prin rețea, procesul purtând numele de serializare.
\par \href{http://json.org/}{JSON} este o alternativă mai simplă și mai facilă decât XML. Eleganța formatului JSON provine din faptul că este un subset al limbajului JavaScript (ECMAScript), fiind utilizat alături de acest limbaj. Formatul JSON a fost creat de Douglas Crockford și standardizat prin RFC 4627. Tipul de media pe care trebuie să îl transmită un document JSON este application/json. Extensia fișierelor JSON este .json.
\subsection{Jackson}
\par \href{http://jackson.codehaus.org/}{Jackson} este un procesor/parser performant pentru formatul JSON.
\par Jackson oferă mai multe metode alternative pentru prelucrarea JSON, și anume, Streaming API, Tree Model, Data Binding.
\par Modelul ales de mine în aplicație este acela de Data Binding care oferă convertirea directă de la JSON în obiecte \href{https://en.wikipedia.org/wiki/Plain_Old_Java_Object}{POJO}, și invers. Această metoda fiind bazată pe convențiile unui Plain Old Java Object și a definirii unor anotații pe astfel de clase sau câmpuri membre.

\par Exemplu de binding al unui obiect JSON la un POJO:

Avândul obiectul JSON:
\begin{verbatim}
{
  "name" : { "first" : "Joe", "last" : "Sixpack" },
  "gender" : "MALE",
  "verified" : false,
  "userImage" : "Rm9vYmFyIQ=="
}
\end{verbatim}
și folosind următoarele doua linii de cod Java:
\begin{verbatim}
ObjectMapper mapper = new ObjectMapper();
User user = mapper.readValue(new File("user.json"), User.class);
\end{verbatim}
putem obține o mapare a documentului JSON într-un POJO folosind:
\begin{verbatim}
public class User {
    public enum Gender { MALE, FEMALE };
    
    public static class Name {
      private String _first, _last;
         
      public String getFirst() { return _first; }
      public String getLast() { return _last; }
 
      public void setFirst(String s) { _first = s; }
      public void setLast(String s) { _last = s; }
    }

    private Gender _gender;
    private Name _name;
    private boolean _isVerified;
    private byte[] _userImage;
 
    public Name getName() { return _name; }
    public boolean isVerified() { return _isVerified; }
    public Gender getGender() { return _gender; }
    public byte[] getUserImage() { return _userImage; }

    public void setName(Name n) { _name = n; }
    public void setVerified(boolean b) { _isVerified = b; }
    public void setGender(Gender g) { _gender = g; }
    public void setUserImage(byte[] b) { _userImage = b; }
}
\end{verbatim}

\par Procesul invers de transformare dintr-un obiect POJO într-un obiect JSON se poate face folosind: 
\begin{verbatim}
mapper.writeValue(new File("user-modified.json"), user);
\end{verbatim}

\par Operațiile de transformare dintr-o reprezentare întralta poartă numele de marshalling și unmarshaling.

\subsection{Spring Android}
\par Spring Android este un proiect care oferă suport pentru utilizarea framework-ului Spring în aplicații Android. 
\par Acesta include abiitatea de a utiliza o clasă RestTemplate ca și client REST pentru aplicații Android. 
\par De asemenea oferă suport pentru integrarea cu cele mai populare rețele sociale, precum Twitter și Facebook, prin Spring Social, adaugând funcționalitate precum autentificare bazată prin protocolul \href{http://oauth.net/}{OAuth}.

\newpage
\section{Baze de date NoSQL}
\par Tradiţional, piaţa bazelor de date a fost şi încă este dominată de trei mari nume: Oracle, IBM şi Microsoft și de alternative precum MySQL și PostgreSQL.  Apariţia fenomenului cloud computing şi intensificarea folosirii Internetului ca serviciu reprezintă însă factori care au potenţialul de a ataca reduta aparent inexpugnabilă a soluţiilor tradiţionale.

\par Pe scurt, bazele de date NoSQL, sunt depozite de date specializate create pentru a rezolva problemele de scalabilitate și disponibilitate întalnite la sistemele de gesiune a bazelor de date relaționale. Sub denumirea de NoSQL se adună o clasă de sisteme de stocare a datelor ce se îndepărtează de sistemele clasice de baze de date relaționale. Noțiunea care cuprinde cel mai bine esența acestora din urma este ACID (atomicitate, consistenta, izolare, durabilitate). La polul opus se află colecțiile de date NoSQL care nu sunt constrânse de astfel de scheme fixe.

\par SalesForce a fost pionierul care a lansat conceptul de bază de date oferită ca serviciu web. Pornind de la acest fapt, dar şi de la aversiunea faţă de ceea ce înseamnă soluţie proprietară, dezvoltatorii de soluţii open source, dar și alte numeroase companii au venit cu o provocare legată de însăşi concepţia unei baze de date, aducând noi inovații cât mai diversificate pe piața bazelor de date, precum:
\begin{enumerate}
\item Bazate pe coloane de dimensiuni mari sau familii de coloane: Hadoop/HBase, Cassandra, Hypertable, Cloudera
\item Utilizate pentru stocarea documentelor: CouchDB, MongoDB, Riak, Terrastore, ThruDB, OrientDB, RavenDB                    
\item De tip cheie-valoare: Amazon SimpleDB, Azure Table Storage, Chordless, Redis, Scalaris, Tokyo Cabinet/Tyrant, GT.M, Scalien, BerkeleyDB, MemcacheDB, NorthScale, Mnesia,  LightClound, Pincaster, GenieDB.
\item De tip cheie-valoare, eventual consistente (BASIC): Amazon Dynamo, Voldermont, Dynomite, KAI
\item Datele sunt stocate sub forma unui graf: Neo4J, Sones, InfoGrid, HyperGraphDB, AllegroGraph, Bigdata, DEX, OpenLink Virtuoso, Infinte Graph, VertexDB
\end{enumerate}                

\par În discuțille despre baze de date ne-relaționale se aduce adesea la iveală urmatorul aspect, și anume, relația care există între principiile consistenței și disponibilitătii datelor. Acest aspect a fost formalizat în așa numită dilemă "CAP" (Consistency - Availability Problem) care afirmă că nu este posibil să se obțină simultan consitență și disponibilitate într-un sistem distribuit. Pentru a obține cea mai mare disponibilitate, trebuie sacrificat din consistență. Situarea fiecarei baze de date este pe un grafic al consistenței și disponibilității este relativă de la o bază de date la alta datorită deciziilor de proiectare ale fiecăreia.

\par Prin urmare, bazele de date NoSQL și framework-urile de prelucrare și analiză a datelor, cum ar fi Hadoop oferă utilizatorilor scalabilitate, flexibilitate și viteză atunci când problema care trebuie rezolvată necesită un mod special de stocare al datelor și un nivel ridicat de performanță.
            
\subsection{MongoDB}
\munepsfig[scale=0.9]{logo-mongodb}{Stocarea datelor folosind MongoDB}
\par Persistarea datelor din cadrul aplicației s-a făcut folosind baza de date NoSQL de tip open source numită, MongoDB, deoarece este o soluţie scalabilă, de înaltă performanţă, fiind scrisă în limbajul de programare C++.
\par MongoDB este o bază de date orientată pe documente, schema free, care la cel mai înalt nivel de organizare este destul de similară cu o bază de date relațională, dar pe masură ce investigează diferențele se poate observa că modul de stocare al datelor este unul schimbat semnificativ față de modelul relațional, și anume, în loc de baze de date, table, coloane și rânduri în MongoDB există baze de date, colecții și documente.\cite{mongodbaction}

\munepsfig{relationalvsdocument}{Diferența dintre modul de organizare al datelor relațional și cel orientat pe documente}

\par Principalele concepte necesare înțelegerii modului de stocare a datelor:
\paragraph{Bază de date}
MongoDB grupează datele în baze de date în același mod ca majoritarea sistemelor de gestiune a bazelor de date relaționale.
Într-un SGBD, o bază de date reprezintă o mulțime de tabele, proceduri stocate, view-uri, funții stocate, triggere, pachete, etc, iar în MongoDB o bază de date reprezintă o mulțime de colecții.

\paragraph{Document}
În cei mai simpli termeni un document este echivalent cu o structura de date de tip array asociativ ordonat, asemănator cu un HashMap, care asociază valori unor chei. Această structura fiind optimizată pentru utilizări diferite, ea putând fi tratată ca matrice, listă (vector), tabelă hash, dicționar, colecție, stivă, coadă, etc., iar ca valori poate fi un alt array unidimensional sau multidimensional, arbore, etc. 

\par În MongoDB, obiectul principal este numit document. Un document nu are un echivalent identic în lumea relațională. 
Documentele nu au o schemă predefinită, precum au tabelele în bazele de date relaționale.
Un document este parțial un rând, care este locul unde se găsesc datele, dar are parțial și coloane, datorită faptului ca schema este definită în fiecare document și nu la nivelului întregului tabel cum este cazul în modelul relațional.
Cel mai bun mod de a ne gândii la un document este ca un structua de tip tabelă de repartiție în care există o mulțime de chei care se mapează la niște valori, iar aceste valori pot fi de asemenea un alt map. Practic, în MongoDB un document este reprezentat într-un format denumit BSON (Binary JSON) care este o serializare encodată binar a unui document JSON. \href{http://bsonspec.org/}{BSON} este conceput pentru a fi ușor de traversat și stocat în mod eficient, și la fel ca JSON suportă imbricarea obiectelor în alte obiecte sau array-uri, și array-urilor în alte array-uri sau obiecte.

\paragraph{Colecție}
Colecțiile din MongoDB se pot aproximativ corela cu tabelele din modelul relațional. La fel ca tabelelor, și colecțiilor li se pot aplica indecși.
O colecție reprezintă o mulțime de documente și indecși.

\par MongoDB este optimizată pentru procedurile operațiile de tip CRUD (Create, Read, Update, Delete), iar documentele oferă o funcționalitate foarte puternică prin faptul că se pot stoca o mulțime de date asociate într-un singur document, în care datele se memorează într-un mod structurat, normalizat și ușor de interogat. Spre exemplu, pentru a prelua date pentru un anumit obiect, în MongoDB acest lucru se poate realiza într-un singur document, nefiind nevoie de o mulțime de tabele ca în modelul relațional. De asemenea, operațiile de tip CRUD, devin foarte simple.
\par MongoDB a fost proiectat pentru a fi o bază de date foarte performantă. Multe din operațiile de bază nu sunt doar mai rapide decât cele din modelul relațional, dar sunt și mai simplu de realizat. De exemplu, introducerea unui articol de pe un blog într-o bază de date relațională poate necesita inserarea în mai multe tabele, precum o inserare în tabela articol, câteva inserări în tabela cu tag-uri, câteva înserări în tabela de legatură, articole-taguri, tabela categorie, etc. Același sarcină poate fi realizată printr-o singură operație de inserare a unui document într-o bază de date MongoDB.

\par Făcând referire la dilema CAP amintită în secțiunea anterioară, MongoDB este o bază de date pe deplin consistentă in aceeași sens ca și MySQL sau PostgreSQL, cât și alte baze de date relaționale. Aceasta fiind unul din aspectele prin care MongoDB se diferențiază de celelalte baze de date din spațiul NoSQL, care sunt doar "eventual" consistente, în care există riscul compromiterii integrității datelor, cât și pierderea anumitor funcționalități prezente în bazele de date care sunt consistente.

\par Există numeroase companii și proiecte care folosesc baza de date MongoDB în soluțiile lor, spre exemplu: SourceForge, SAP, Craigslist, Foursquare, CERN pentru datele furnizate de Large Hadron Collider, etc. 
\par Pentru o listă detaliată cu privire la cine utilizează această bază de date în
producție și pe ce cazuri de utilizare accesați pagina web
\href{http://www.mongodb.org/display/DOCS/Production+Deployments}{MongoDB Production
Deployments}.
\par MongoDB oferă suport client pentru drivere de conectare din majoritatea limbajelor de programare, precum Java, Scala, Python, C, C++, etc.

\subsection{MongoLab}
\munepsfig{mongolab}{Furnizor de baze de date MongoDB în cloud.}

\par \href{http://mongolab.com/}{MongoLab} este un furnizor cloud de baze de date care găzduiește baze de date MongoDB prin intermediul a mai multor furnizori cloud, de tip IaaS (Infrastructure as a Service) precum Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2), Joyent Cloud și RackSpace Cloud, care se ocupă de replicare, backup, monitorizare și uptime, fiind o soluție completă ce oferă instrumente de administrare ușor de utilizat pentru gestionarea bazelor de date în cloud, dar care oferă și API-uri web dezvoltatorilor.

\par Stocarea datelor folosind MongoLabs a fost aleasă în primul rând datorită existenței API-ului REST pentru MongoDB, și în al doilea rând datorită integrării ușoare ca și add-on cu platforma de aplicații în cloud, \href{http://www.heroku.com}{Heroku}, unde sunt găzduite serviciile Web RESTful ale aplicației.

\paragraph{REST API pentru MongoDB}
\par Bazele de date găzduite de MongoLab pot fi accesate în doua moduri. 
Prima metoda, cea tradițională, este dea a ne conecta prin intermediul unuia din driverele MongoDB disponibil în limbajul de programare dorit.
Cea de-a doua metoda este prin intermediul HTTP folosind un \href{http://support.mongolab.com/entries/20433053-rest-api-for-mongodb}{API REST} furnizat de MongoLabs, această abordare fiind ideală pentru o aplicație mobilă sau aplicații web dezvoltate intensiv cu AJAX.
\par Cu API-ul REST pus la dispoziție de MongoLab se poate accesa orice bază de date legată de contul de pe site. API-ul expune cele mai multe operații care care se găsesc folosind driverul MongoDB, dar le oferă ca o interfață RESTful peste protocolul HTTPS.

Câteva exemple de utilizare al API-ului, presupunând ca path-ul de început al URL-ului este https://api.mongolab.com/api/1/, apelurile făcându-se relativ la acesta, iar dupa fiecare apel este necesara introducerea unui token unic asociat fiecărui user, numit apiKey si care poate arăta spre exemplu, astfel, "?apiKey=4de80c1d8d4542fe448ek438".
\begin{itemize}
  \item Listarea tuturor bazelor de date prezente în contul nostru, se poate face printr-un apel folosind metoda GET a protocolului HTTP: 
  \begin{verbatim} GET /databases 
  \end{verbatim}
  \item Listarea tuturor colecțiilor din baza de date specificată: 
  \begin{verbatim} GET /databases/{database}/collections
  \end{verbatim}
  \item Pentru crearea unui nou document într-o coleție specificată folosim sintaxa: \begin{verbatim}POST /databases/{database}/collections/{collection} 
  \end{verbatim}
  \item Updatarea unui document dintr-o colecție specificată cu un anumit id: 
  \begin{verbatim}PUT /databases/{database}/collections/{collection}/{_id} 
  \end{verbatim}
  \item Stergerea unui document dintr-o colecție specificată un anumit id: \begin{verbatim}DELETE /databases/{database}/collections/{collection}/{_id} 
  \end{verbatim}
\end{itemize}

\par Pentru interogări mai complexe se utilizează parametrii din stringul de query asociat unui request HTTP, precum:
\begin{itemize}
\item q=[query] - restrânge rezultatele cautării la cele specificate de query-ul JSON ce se pune in locul la [query].
\item c=true - întoarce numărul de rezultate pentru această interogare
\item f=[listă de câmpuri] - specifică un set de câmpuri pentru a include sau exclude din fiecare document (1 - include: 0 - exclude)
\item fo=true - întoarce un singur document din setul de rezultate
\item s=[ordine de sortare] - specifică ordinea în care se face sortarea fiecarui câmp specificat (1 - crescator; -1 - descrescator)
\item sk=[număr rezultate] - specifică numărul de rezultate care o să fie sărite din setul de rezultate; util pentru paginare
\item l=[limită] - specifică limita pentru numărul de rezultate
\end{itemize}

\par De exemplu o astfel de interogare construită folosind parametrii de mai sus poate sa arate astfel: 
\begin{verbatim}
GET https://api.mongolab.com/api/1/databases/rotransitnews/collections/stop_times
?apiKey=4fccc029e4b067a61b69c449
&q="{"stop_id" :"TRIAJ","trip_id":"1/WEE_1/1/0"}
&fo=true&f={"_id":0,"pickup_type":0,"drop_off_type":0}"
\end{verbatim}

% TODO: Add short doc about Python and SQLite