# Palvelun vaatimukset listana

[![](http://img.youtube.com/vi/rp3DkiZ-Mkk/0.jpg)](http://www.youtube.com/watch?v=rp3DkiZ-Mkk "")


Tämä malli on varsin käyttökelpoinen, jos lista ei veny kovin pitkäksi. Sama lista voidaan aika kätevästi tehdä Excelillä, mutta se johtaa varsin pian dokumentoinnin monimutkaisuuteen.
Kun käytetään yhtä ympäristöä keräämään oleellinen tieto on niiden linkittäminen helpompaa ja tieto pysyy ajantasalla paremmin.


# Liiketoiminta/Asiakkaat/Rajoitteet

**Asiakasvaatimukset**

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| CUSTOMER-REQ-0001 | Customer Requirement | Käyttäjänä haluan kirjautua käyttäen Facebook-tunnuksia, ettei tarvise häslätä | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md) | 
| CUSTOMER-REQ-0002 | Customer Requirement |||
| CUSTOMER-REQ-0003 | Customer Requirement |||
| CUSTOMER-REQ-0004 | Customer Requirement |||
| CUSTOMER-REQ-0005 | Customer Requirement |||


**Liiketoiminnan vaatimukset**

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| BUSINESS-REQ-0001 | Business Requirement | Palvelun kirjautuminen tulee olla helppoa, että voimme saavuttaa laajan käyttäjäkunnan = 35% kohderyhmästä | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md) | 
| BUSINESS-REQ-0002 | Business Requirement |||
| BUSINESS-REQ-0003 | Business Requirement |||
| BUSINESS-REQ-0004 | Business Requirement |||
| BUSINESS-REQ-0005 | Business Requirement |||

**Rajoitukset / Standardit**

| Id | Vaatimuksen kuvaus | kategoria | Vastuullinen |
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| CONSTRAINT-REQ-S00000 | Constrain | Palvelun kirjautumisprosessin on noudatettava AC5-2009-käytäntöä  | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md) |
| CONSTRAINT-REQ-S00001 | Constrain |||
| CONSTRAINT-REQ-S00002 | Constrain |||
| CONSTRAINT-REQ-S00003 | Constrain |||
| CONSTRAINT-REQ-S00004 | Constrain |||
| CONSTRAINT-REQ-S00005 | Constrain |||
| CONSTRAINT-REQ-S00006 | Constrain |||


# Järjestelmätason /Ohjelmiston vaatimukset

**SYSTEM REQUIREMENTS**

Tähän kerätään järjestelmän/palvelun vaatimuksia korkealla tasolla. 



**Tekniset vaatimukset**

Tekniset vaatimukset esitetään yleensä erillään ohjelmiston vaatimuksista. Ne liittyvät oleellisen osana
järjestelmävaatimuksiin. Teknisiä vaatimuksia voivat olla esim:

* Suoritusympäristö (Linux, Windows, Pilvi etc)
* Muisti (4GB, 16GB ?)
* Suoritin (Intel/AMD/ARM ?)
* Tietokanta (MySQL, DynamoDB, Orient etc?)
* Ajoalustan ratkaisut JAVA VM, Docker Container ?
 

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| SYSTEM-REQ-0001 | System Requirement | Kirjatumispalvelulla on oltava itsenäinen kolmannen osapuolen toimittama varmistusjärjestelmä | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md) |
| SYSTEM-REQ-0002 | System Requirement | Palvelun tärkeimpien palvelujen on oltava vähintään kahdennettu N+1 | |
| SYSTEM-REQ-0003 | System Requirement |||
| SYSTEM-REQ-0004 | System Requirement |||
| SYSTEM-REQ-0005 | System Requirement |||



### Toiminnalliset vaatimukset**

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| FUNCTIONAL-REQ-C0001 | Functional Requirement | Käyttäjänä (Asiakas Profiilit 1-4) voin kirjautua käyttäen Facebook-tunnuksia | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md) |
| FUNCTIONAL-REQ-C0002 | Functional Requirement |||
| FUNCTIONAL-REQ-C0003 | Functional Requirement |||
| FUNCTIONAL-REQ-C0004 | Functional Requirement |||
| FUNCTIONAL-REQ-C0005 | Functional Requirement |||
| FUNCTIONAL-REQ-C0006 | Functional Requirement |||
| FUNCTIONAL-REQ-C0007 | Functional Requirement |||
| FUNCTIONAL-REQ-C0008 | Functional Requirement |||
| FUNCTIONAL-REQ-C0009 | Functional Requirement |||
| FUNCTIONAL-REQ-C0010 | Functional Requirement |||


### Ei-Toiminnalliset vaatimukset


**Tietoturva**

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| SECURITY-REQ-0001 | Non-Functional Security | Salasanassa on käytettävä vähintään MD5-tason salausta, koska standardi XY112 sitä edellyttää | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md) |								
| SECURITY-REQ-0002 | Non-Functional Security |||
| SECURITY-REQ-0003 | Non-Functional Security |||
| SECURITY-REQ-0004 | Non-Functional Security |||
| SECURITY-REQ-0005 | Non-Functional Security |||
| SECURITY-REQ-0006 | Non-Functional Security |||
| SECURITY-REQ-0007 | Non-Functional Security |||
| SECURITY-REQ-0008 | Non-Functional Security |||
| SECURITY-REQ-0009 | Non-Functional Security |||
| SECURITY-REQ-0010 | Non-Functional Security |||


**Suorituskyky**

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| PERFORMANCE-REQ-0000 | Non-Functional Performance | Kirjautuminen on mahdollista yhtäaikaa 100 käyttäjällä (100 request/s) | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md) |								
| PERFORMANCE-REQ-0001 | Non-Functional Performance |||
| PERFORMANCE-REQ-0002 | Non-Functional Performance |||
| PERFORMANCE-REQ-0003 | Non-Functional Performance |||
| PERFORMANCE-REQ-0004 | Non-Functional Performance |||
| PERFORMANCE-REQ-0005 | Non-Functional Performance |||


**Käytettävyys**

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| USABILITY-REQ-0000 | Non-Functional Usability | Käyttöliittymän on toimittava myös ääniohjattuna, koska käyttäjillä saattaa olla näkövammoja |  [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md) | |	
| USABILITY-REQ-0001 | Non-Functional Usability |||
| USABILITY-REQ-0002 | Non-Functional Usability |||
| USABILITY-REQ-0003 | Non-Functional Usability |||
| USABILITY-REQ-0004 | Non-Functional Usability |||
| USABILITY-REQ-0005 | Non-Functional Usability |||



**Palautuminen**

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| RECOVERY-REQ-00100 | Non-Functional Recovery | Kirjautumis-palvelun on käynnistyttävä ensimmäisen palvelun ylösajon aikana | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md)	 |							
| RECOVERY-REQ-00100 | Non-Functional Recovery |||							


**Testattavuus**

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| TESTABILITY-REQ-0000 | Non-Functional Testability | Käyttäjärekisteri on kyettävä palauttamaan alkutilaan ennen testien ajoa  | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md)	 |	
| TESTABILITY-REQ-0001 | Non-Functional Testability |||	
| TESTABILITY-REQ-0002 | Non-Functional Testability |||	
| TESTABILITY-REQ-0003 | Non-Functional Testability |||	
| TESTABILITY-REQ-0004 | Non-Functional Testability |||	
| TESTABILITY-REQ-0005 | Non-Functional Testability |||	


**Turvallisuus**

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| SAFETY-REQ-0000 | Non-Functional Safety |  Tähän tuotteesen ei voida osoittaa turvallisuus vaatimuksia  | [Kirjautuminen ft1](ft1-ominaisuus.md)	|	
| SAFETY-REQ-0001 | Non-Functional Safety |||	
| SAFETY-REQ-0002 | Non-Functional Safety |||	
| SAFETY-REQ-0003 | Non-Functional Safety |||	


# Mekaaniikka vaatimukset 

| VaatimusID | Tyyppi | Kuvaus | Ominaisuus johon vaikuttaa |								
|:-:|:-:|:-:|:-:|
| MECHANICAL-REQ-000 | Mechanical Requirement | || 	
| MECHANICAL-REQ-001 | Mechanical Requirement | || 	
| MECHANICAL-REQ-002 | Mechanical Requirement | || 	
| MECHANICAL-REQ-003 | Mechanical Requirement | || 	
| MECHANICAL-REQ-004 | Mechanical Requirement | || 	
| MECHANICAL-REQ-005 | Mechanical Requirement | || 	

