.. default-role:: literal

.. _priemonės:

Priemonės
#########

Siekiant užtikrinti sklandų ir kiek įmanoma paprastesnį duomenų atvėrimą,
pateikiame ne tik metodinę medžiagą, kaip atverti duomenis, tačiau taip pat
pateikiame ir įrankius, kurie padeda automatizuoti daugelį su duomenų atvėrimu
susijusių veiklų.

Siūlome tokias priemones:

:Katalogas:
    :ref:`Atvirų duomenų Katalogas <katalogas>` pasiekiamas adresu
    `data.gov.lt`_. Katalogas skirtas metaduomenų valdymui.

:Saugykla:
    :ref:`Atvirų duomenų Saugykla <saugykla>` pasiekiama adresu
    `get.data.gov.lt`_. Saugykloje yra galimybė talpinti pačius duomenis, kurie
    bus publikuojami laikantis aukščiausių duomenų publikavimo standartų
    suteikiant galimybę duomenis gauti įvairiais formatais ar naudotis
    funkcionalia duomenų mašininio skaitymo sąsaja (:term:`API`).

:Spinta:
    :ref:`Spinta` yra įvairių priemonių rinkinys skirtas duomenų atvėrimo
    automatizavimui. Atveriant duomenis užtenka parengti tik :ref:`duomenų
    struktūros aprašą <dsa>`, o visos kitos duomenų atvėrimo veiklos Spintos
    priemonių pagalba atliekamas automatizuotai.

.. _data.gov.lt: https://data.gov.lt/
.. _get.data.gov.lt: https://get.data.gov.lt/
