## Lekcja 1 - Markdown lekki język znaczników

[toc]

### Wstęp

Obecnie powszechnie wykorzystuje się języki ze znacznikami do opisania dodatkowych informacji umieszczanych w plikach tekstowych. Z pośród najbardziej popularnych można wspomnieć o:

1. **html** – służącym do opisu struktury informacji zawartych na stronach internetowych,
2. **Tex**(Latex) – poznany na zajęciach język do „profesjonalnego” składania tekstów,
3. **XML**(Extensible Markup Language) - uniwersalnym języku znaczników przeznaczonym do reprezentowania różnych danych w ustrukturalizowany sposób.

Przykład kodu html i jego interpretacja w przeglądarce:

```
<!DOCTYPE html> <html>
<head>
<meta charset="utf-8" /> <title>Przykład</title> </head>
<body>
<p> Jakiś paragraf tekstu</p> </body>
</html>
```

![HTML w przeglądarce](./images/image1_1.png)

Przykład kodu Latex i wygenerowanego pliku w formacie pdf

```
\documentclass[]{letter}
\usepackage{lipsum}
\usepackage{polyglossia}
\setmainlanguage{polish}
\begin{document}
\begin{letter}{Szanowny Panie XY}
\address{Adres do korespondencji}
\opening{}
\lipsum[2]
\signature{Nadawca}
\closing{Pozdrawiam}
\end{letter}
\end{document}
```

![rysunek kod LATEX i wygenerowany PDF](./images/image1_2.png)

Przykład kodu XML – fragment dokumentu SVG (Scalar Vector Graphics)

```
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
<svg height="100" width="100">
<circle cx="50" cy="50" r="40" stroke="black" stroke-width="3" fill="red" /> </svg>
</body> </html>
```

![rysunek reprezentacja XML SVG circle](./images/image1_3.png)

W tym przypadku mamy np. znacznik np. `<circle>` opisujący parametry koła i który może być właściwie zinterpretowany przez dedykowaną aplikację (np. przeglądarki www).
Jako ciekawostkę można podać fakt, że również pakiet MS Office wykorzystuje format XML do przechowywania informacji o dodatkowych parametrach formatowania danych. Na przykład pliki z rozszerzeniem docx, to nic innego jak spakowane algorytmem zip katalogi z plikami xml.

Przykład rozpakowania zawartości pliku test.docx poleceniem: **unzip**
$unzip -l test.docx
Archive: test.docx

Length Date Time Name

---

573 2022-03-20 08:55 \_rels/.rels
731 2022-03-20 08:55 docProps/core.xml
508 2022-03-20 08:55 docProps/app.xml
531 2022-03-20 08:55 word/\_rels/document.xml.rels
1288 2022-03-20 08:55 word/document.xml
2429 2022-03-20 08:55 word/styles.xml
853 2022-03-20 08:55 word/fontTable.xml
257 2022-03-20 08:55 word/settings.xml
1374 2022-03-20 08:55 [Content_Types].xml

Wszystkie te języki znaczników cechują się rozbudowaną i złożoną składnią i dlatego do ich edycji
wymagają najczęściej dedykowanych narzędzi w postaci specjalizowanych edytorów. By
wyeliminować powyższą niedogodność powstał **Markdown** - uproszczony język znaczników
służący do formatowania dokumentów tekstowych (bez konieczności używania specjalizowanych
narzędzi). Dokumenty w tym formacie można bardzo łatwo konwertować do wielu innych
formatów: np. html, pdf, ps (postscript), epub, xml i wiele innych. Format ten jest powszechnie
używany do tworzenia plików README.md (w projektach open source) i powszechnie
obsługiwany przez serwery git’a. Język ten został stworzony w 2004 r. a jego twórcami byli John
Gruber i Aaron Swartz. W kolejnych latach podjęto prace w celu stworzenia standardu rozwiązania
i tak w 2016 r. opublikowano dokument [RFC 7764](https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc7764) który zawiera opis kilku odmian tegoż języka:

- CommonMark,
- GitHub Flavored Markdown (GFM),
- Markdown Extra.

### Podstawy składni

Podany link: https://github.com/adam-p/markdown-here/wiki/Markdown-Cheatsheet zawiera opis podstawowych elementów składni w języku angielskim. Poniżej zostanie przedstawiony ich krótki opis w języku polskim.

#### Definiowanie nagłówków

W tym celu używamy znaku kratki
Lewe okno zawiera kod źródłowy – prawe -podgląd przetworzonego tekstu

![rysunek definiowanie nagłówków markdown](./images/image2_1.png)

#### Definiowanie list

![rysunek definiowanie list markdown](./images/image2_2.png)

Listy numerowane definiujemy wstawiając numery kolejnych pozycji zakończone kropką.
Listy nienumerowane definiujemy znakami: \*,+,-

#### Wyróżnianie tekstu

![rysunek wyróżnianie tekstu markdown](./images/image2_3.png)

#### Tabele

![rysunek tabeli w markdown](./images/image2_4.png)

Centrowanie zawartości kolumn realizowane jest poprzez odpowiednie użycie znaku dwukropka:

#### Odnośniki do zasobów

`[odnośnik do zasobów](www.gazeta.pl)`
`[odnośnik do pliku](LICENSE.md)`
`[odnośnik do kolejnego zasobu][1]`
`[1]: http://google,com`

#### Obrazki

`![alt text](https://server.com/images/icon48.png "Logo 1") – obrazek z zasobów internetowych`
`![](logo.png) – obraz z lokalnych zasobów`

#### Kod źródłowy dla różnych języków programowania

![rysunek kodu źródłowego w markdown](./images/image2_5.png)

#### Tworzenie spisu treści na podstawie nagłówków

![rysunek spisu treści w markdown](./images/image2_6.png)

#### Edytory dedykowane

Pracę nad dokumentami w formacie Markdown( rozszerzenie md) można wykonywać w dowolnym edytorze tekstowym. Aczkolwiek istnieje wiele dedykowanych narzędzi

1. marktext - https://github.com/marktext/marktext
2. https://hackmd.io/ online editor
3. VisualStudioCodezwtyczką „markdownpreview”

![rysunek edytora tekstowego](./images/image3_1.png)

#### Pandoc – system do konwersji dokumentów Markdown do innych formatów

Jest oprogramowanie typu open source służące do konwertowania dokumentów pomiędzy różnymi formatami.
Pod poniższym linkiem można obejrzeć przykłady użycia:
https://pandoc.org/demos.html
Oprogramowanie to można pobrać z spod adresu: https://pandoc.org/installing.html
Jeżeli chcemy konwertować do formatu latex i pdf trzeba doinstalować oprogramowanie składu Latex (np. Na windows najlepiej sprawdzi się Miktex https://miktex.org/)
Gdyby podczas konwersji do formatu pdf pojawił się komunikat o niemożliwości znalezienia programu pdflatex rozwiązaniem jest wskazanie w zmiennej środowiskowej PATH miejsca jego położenia

![rysunek okna właściwości systemu](./images/image4_1.png)

![rysunek okna zmiennych środowiskowych](./images/image4_2.png)

![rysunek okna edycji zmiennej środowiskowej](./images/image4_3.png)

Pod adresem (https://gitlab.com/mniewins66/templatemn.git) znajduje się przykładowy plik Markdown z którego można wygenerować prezentację w formacie pdf wykorzystując klasę latexa beamer.
W tym celu należy wydać polecenie z poziomu terminala:
$pandoc templateMN.md -t beamer -o prezentacja.pdf
